Starania o dziecko od 2022 - Strona 188 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2023-01-23, 16:05   #5611
theali
Zakorzenienie

Dot.: Starania o dziecko od 2022

Cytat:
Napisane przez Oska87 Pokaż wiadomość
No właśnie np pozwolenie na krzyk
Ale w sumie dobra podstawa do pogadanek.

To jak u Ciebie? Z samopoczuciem?

Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj całkiem spoko, tylko przestaję wierzyć, że on sam przed piątkiem wyjdzie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-23, 16:31   #5612
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natkurka Pokaż wiadomość
U mnie dzisiaj zjazd humoru totalny. Mąż wczoraj porozmawial z tesciowa o wyprowadzce. Mówi ze zaregowala srednio… Dzisiaj cos pisalam z nia na messenger bo nie bylo jej w domu ale tak bez emocji. Teraz wrocila i ma zamkniete drzwi od pokoju. Niby juz tak bywalo ale moja glupia glowa juz pisze jakies scenariusze w glowie ze moze obrazona itp. Mysle ze troszke napewno. Nie odpowiada jej ta sytuacja a tak naprawde jedyna osoba ktora mogla na to wpasc to bylam ja i pewnie tak mysli. No i jest to prawdą. Nie ma specjalnie logicznego argumentu na naszą wyprowadzke. Niestety to wyglada troche tak jakby chodzilo o nią. Mąż co prawda powiedzial ze to kwestia schodów, chodzenia z malym dzieckiem itp ale umowmy sie. Wiele osob tak zyje.

Mąż tez jakos super szczesliwy nie jest bo jednak to kasa co miesiac wyrzucana w bloto. Ale na naprawde dluzej juz tak nie mogę. Męcze sie tutaj, potrzebuje wlasnej przestrzeni. Dodatkowo w tej konfiguracji w ktorej terz jestesmy to nie mamy miejsca na lozeczko komode etc. Mi tez sie nie usmiecha lazic z dzieckiem kilka razy dziennie po schodach jak nie kikanasie. No i w tym wszystkim jestem sama bo czuje jakbym byla odpowiedzialna za emocje dwoch osob. Mąż sie zgodzil i trzyma sie tej decyzji jest po mojej stronie ale widze ze tez bez entuzjazmu. Jutro mam sesje u psychologa. Bede musiala to przepracowac bo ja sobie w takich stresujacych momentach nie radze, najchetniej uszczesliwlabym wszystkich oprocz siebie i powiedziala - okej to zostamy tutaj. Z tym ze ja bede nieszczesliwa
O kurka, dobrze że jednak chwile wcześniej porozmawiał, bo chyba połowa lutego ma być ta przeprowadzka?
Ja Ci się w ogóle nie dziwie w żadnej kwestii, normalne ze chcesz mieć sama swoją przestrzeń dla was, Ciebie, męża i dziecka.
Sama tego potrzebuje poniekąd, ale póki co sytuacja w zawieszeniu itp. Z reszta tez pisalam.
Co do miejsca tak samo popieram.
I identycznie mam ze wszystkich wszystkie potrzeby spełniam zwykle wbrew sobie, czyli tez nawet jak postawie na swoim to sobie zas wyrzucam wszystko ze moze przesadzam (wypisz wymaluj moja sytuacja jak z kuzynka)
Także suma sumarum zmierzam do tego, że po pierwsze nie jesteś sama, bo u mnie podobnie. Po drugie pamiętaj że masz do tego pełnego prawo, a jeśli i Twój mąż popiera, tym bardziej.
Co do tesciowej, wiadomo że ta sytuacja jej nie cieszy, I do końca w sumie was. Ale taka jest kolej rzeczy, w końcu trza iść samemu wić gniazdko itp. A ona swoje przyzwyczajenia tez ma.

Theali oj no widzisz, nie mow hop.
Moja znajoma ostatnio mowila ze jej np lekarz mowil ze szybciej niż za 2tyg nie urodzi, finalnie jechała coś tam w Gnieźnie ogarnac na drugi dzień, a i karetka zapieprzala spowrotem dosłownie tego samego dnia na porodówkę więc ogólnie myślę że jesteś w o wiele lepszym położeniu że o ile się samo nie ruszy to spokojnie w piątek z torba jak na wakajki. Poniekąd zazdroszczę mam nadzieje ze bede tak mieć samo i nawet ta wycieczka do Łodzi się uda

Oska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-23, 16:37   #5613
natkurka
Wtajemniczenie

Starania o dziecko od 2022

Tak dokladnie tak sie czuje jaknym kogos zawodzila. Ciagle mysle ze moze wlasnie przesadzam, ze przeciez inni tak mieszkaja a ja wydziwiam.. mąż sie zgodzil dla mnie i dla syna ale jemu to tez sie srednio podoba. Juz o tym z nim nie rozmawiam bo boje sie ze ulegne albo cos. Nie mniej męczy mnie ta sytuacja ale musze zacisnac zęby. Chodzi bardziej o to ze jestem w tym sama. Ja troche tez męża rozumiem bo raz ze finanse a dwa ze to jego mama i zostanie sama. Gdyby to byla moja mama to tez nie wiem czy potrafilabym to zrobic.
Ale komu nie powiem to kazdy sie dziwi czemu sie wyprowadzamy, po co wywalac hajs w bloto? Rodzice moi tez ze po co sie wyprowadzac. I jeszcze bardziej poteguje to moje odczucia. Ale trudno. Musze zacisnac zęby i ten jeden jedyny raz postawic na swoim. Bo z reguly zawsze mysle o innych nie o sobie

Sytuacje z Twoja kuzynka tez totalnie rozumiem. Mysle ze to jeszcze gorsze bo trzeba powiedziec zeby sie wyprowadzila..
natkurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-23, 16:59   #5614
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Theali oj no widzisz, nie mow hop.
Moja znajoma ostatnio mowila ze jej np lekarz mowil ze szybciej niż za 2tyg nie urodzi, finalnie jechała coś tam w Gnieźnie ogarnac na drugi dzień, a i karetka zapieprzala spowrotem dosłownie tego samego dnia na porodówkę więc ogólnie myślę że jesteś w o wiele lepszym położeniu że o ile się samo nie ruszy to spokojnie w piątek z torba jak na wakajki. Poniekąd zazdroszczę mam nadzieje ze bede tak mieć samo i nawet ta wycieczka do Łodzi się uda
Trochę tak, tylko ze względu na starszaka chciałabym, żeby to wszystko jak najkrócej potrwało. Mam nadzieję, że w trzech nocach w szpitalu uda się zamknąć.

Stary 2023-01-23, 17:18   #5615
natkurka
Wtajemniczenie

Ja z kolei wolalabym urodzic niespodziewanie przed terminem. Chyba ciaza donoszona jest od 37 tygodnia wiec chcialabym tak urodzic
Stary 2023-01-23, 17:51   #5616
farfarae
Zadomowienie

Ja Cię Natkurka rozumiem, że chcesz mieszkać sama z mężem i dzieckiem, podjęliście taką decyzję i nie ma już co dłużej analizować, zobaczycie w praniu, czy Wam się to sprawdzi, czy nie. Zawsze macie opcję powrotu przecież

Ja byłam dziś na wizycie, z młodą ok, tylko lekarz mnie nastraszył, bo brzuch mi twardnieje mimo brania magnezu. Mam go brać jeszcze więcej i więcej odpoczywać. Strasznie mi się dłuży ta ciąża na L4… W dodatku trochę się zdołowałam, mam 26 tc i 7 kg na plusie, myślałam, że będzie mniej, bo tylko w sumie brzuch mi urósł, nie przytyłam nigdzie indziej. Też bym chciała urodzić przed terminem, tak 37-38 tc byłby idealny, zobaczymy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
farfarae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-23, 17:57   #5617
carmelove_03
Zakorzenienie

Cytat:
Tak dokladnie tak sie czuje jaknym kogos zawodzila. Ciagle mysle ze moze wlasnie przesadzam, ze przeciez inni tak mieszkaja a ja wydziwiam.. mąż sie zgodzil dla mnie i dla syna ale jemu to tez sie srednio podoba. Juz o tym z nim nie rozmawiam bo boje sie ze ulegne albo cos. Nie mniej męczy mnie ta sytuacja ale musze zacisnac zęby. Chodzi bardziej o to ze jestem w tym sama. Ja troche tez męża rozumiem bo raz ze finanse a dwa ze to jego mama i zostanie sama. Gdyby to byla moja mama to tez nie wiem czy potrafilabym to zrobic.
Ale komu nie powiem to kazdy sie dziwi czemu sie wyprowadzamy, po co wywalac hajs w bloto? Rodzice moi tez ze po co sie wyprowadzac. I jeszcze bardziej poteguje to moje odczucia. Ale trudno. Musze zacisnac zęby i ten jeden jedyny raz postawic na swoim. Bo z reguly zawsze mysle o innych nie o sobie

Sytuacje z Twoja kuzynka tez totalnie rozumiem. Mysle ze to jeszcze gorsze bo trzeba powiedziec zeby sie wyprowadzila..
Serio ludzie się dziwią? Mieszkałam 2 lata z teściami i to totalna pomyłka Mieszkanie samemu to o wiele większy komfort, wart każdej złotówki

carmelove_03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-23, 18:04   #5618
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:

No widzisz, u mnie nawet o dziwo, moja mama rozumie że chce w końcu zyc jako tako sama na swój rachunek skoro rodzine swoją zakładam. Więc też nie że "po co". No ale faktycznie obie w niefajnych sytuacjach jesteśmy.

Co do porodu z jednej strony chciałabym jak theali ma szansę, iść jak na wycieczkę z torba żeby w Łodzi po ludzku rodzic, a z drugiej z zaskoczenia bym chciała tez żeby zobaczyć jak to jest

Theali no oby, ciekawe jak te doby liczą, czasem w pon do domu możesz iść- tego Ci życzę

Stary 2023-01-23, 18:21   #5619
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez farfarae Pokaż wiadomość
Ja Cię Natkurka rozumiem, że chcesz mieszkać sama z mężem i dzieckiem, podjęliście taką decyzję i nie ma już co dłużej analizować, zobaczycie w praniu, czy Wam się to sprawdzi, czy nie. Zawsze macie opcję powrotu przecież

Ja byłam dziś na wizycie, z młodą ok, tylko lekarz mnie nastraszył, bo brzuch mi twardnieje mimo brania magnezu. Mam go brać jeszcze więcej i więcej odpoczywać. Strasznie mi się dłuży ta ciąża na L4… W dodatku trochę się zdołowałam, mam 26 tc i 7 kg na plusie, myślałam, że będzie mniej, bo tylko w sumie brzuch mi urósł, nie przytyłam nigdzie indziej. Też bym chciała urodzić przed terminem, tak 37-38 tc byłby idealny, zobaczymy.

Mi tez sie spina brzuch. Wogole na ostatniej wizycie 28 grudnia lekarka dotykala brzucha i mowi ze mam napięty i kazala jest az 8 magnezow na dzien. I jem i faktycznie jest lepiej ale oprocz tego kilka razy na dzien mi sie stawia macica tzn czuje jak twardnieje.

Co do wagi to ja jestem tylko 3 tygodnie do przodu i mam 12kg. Ja nie wiem gdzie to sie odklada bo az tak bardzo tego nie widze po sobie. Wiadomo kazda czesc ciala jest lekko wieksza ale no sama nie wiem. Od jutra na tydzien mam diete pudekowa i chyba to przedluze. Staram sie jesc co 3h ale czasem juz wczesniej jestem glodna. Kurde nie chce przytyc 20kg. Twoje 6kg by mnie nie martwilo jeszcze bo do 15 mozna lekko dobic.
U mnie powod ten wagi to napewno lekko wzmozony apetyt i brak ruchu.

Tak ludzie sie dziwia co do wyprowadzki bo mamy duzy dom i zostanie w nim sama tesciowa. I dla nich sie to wydaje dziwne ze po co jak mamy swoja przestrzen.
Stary 2023-01-23, 18:35   #5620
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Theali no oby, ciekawe jak te doby liczą, czasem w pon do domu możesz iść- tego Ci życzę
Żeby wyjść w poniedziałek, musiałabym urodzić mniej-więcej do 14 w sobotę. Późniejsze popołudnie to już raczej dodatkowa noc w szpitalu (bo krew na badania przesiewowe pobierają po skończonej drugiej dobie).

Nie jest to niemożliwe, no ale musiałoby pójść dość sprawnie

Stary 2023-01-23, 18:38   #5621
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Żeby wyjść w poniedziałek, musiałabym urodzić mniej-więcej do 14 w sobotę. Późniejsze popołudnie to już raczej dodatkowa noc w szpitalu (bo krew na badania przesiewowe pobierają po skończonej drugiej dobie).

Nie jest to niemożliwe, no ale musiałoby pójść dość sprawnie

A no tak, coś slyszalam ale nie wiem na ile dobrze pamiętam, że te badania robia standardowo ale wyników nie dają o ile wszystko spoko, tylko jak ewentualnie coś nie tak to dzwonią?
A więc życzę Ci sprawnej akcji

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-01-23, 19:15   #5622
theali
Zakorzenienie

Cytat:
A no tak, coś slyszalam ale nie wiem na ile dobrze pamiętam, że te badania robia standardowo ale wyników nie dają o ile wszystko spoko, tylko jak ewentualnie coś nie tak to dzwonią?
A więc życzę Ci sprawnej akcji
Tak, to jest jeden z tych przypadków, gdzie brak informacji jest dobrą informacją
Stary 2023-01-23, 19:36   #5623
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Tak, to jest jeden z tych przypadków, gdzie brak informacji jest dobrą informacją
A widzisz
Omg wielkie dzięki za podpowiedz z altacetem ogromna ulga, i mogę podnosić ręce

Edytowane przez Oska87
Czas edycji: 2023-01-24 o 06:49
Stary 2023-01-24, 07:34   #5624
Aniek40
Raczkowanie

kurcze zaczyna mi się jakieś delikatne dziwne brązowe plamienie .
Fuck
Boli mnie brzuch praktycznie cały czas jak na okres.
Beta na potwierdzenie dopiero jutro
Kurcze

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
Aniek40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-24, 07:41   #5625
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aniek40 Pokaż wiadomość
kurcze zaczyna mi się jakieś delikatne dziwne brązowe plamienie .
Fuck
Boli mnie brzuch praktycznie cały czas jak na okres.
Beta na potwierdzenie dopiero jutro
Kurcze

Nie stresuj się, co ma być to bedzie ja kiedy miał być okres dostałam różowego plamienia i mega ostry bol brzucha u mnie trwało jeden wieczór. Sciskam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2023-01-24, 08:32   #5626
natkurka
Wtajemniczenie

Aniek plamienia w ciazy rowniez sa calkiem normalne. Mi lekarka mowila ze dopoki nie jesy to zywa krew w ilosciach jak na okres to jest to normalne

Powiedz mi czy nie mozesz udac sie do ginekologa? Moze to zbyt niski progesteron jest powodem tych plamien. Nie masz w domu duphastonu?
Stary 2023-01-24, 08:39   #5627
Aniek40
Raczkowanie

Nie mam. Ale chyba zaraz zadzwonie i zapytam co robić

Stary 2023-01-24, 08:52   #5628
natkurka
Wtajemniczenie

Tak ja bym zadzwonila i zapytala, moze wlasnie da ci progesteron.
Stary 2023-01-24, 09:44   #5629
Aniek40
Raczkowanie

Mam to zostawić naturze i zrobić w czwartek jeszcze betę.
Wtedy lekarz zadecyduje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-01-24, 09:53   #5630
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Wtedy lekarz zadecyduje

No i git. Co by się nie działo, będzie ok.
Jeśli ma być coś nie tak, to lepiej teraz niż później, a jeśli ma być wszystko na tak, to i tak będzie.
Ja staram się zawsze i w każdej sytuacji stosować te prosta myśl.
Mimo wszystko, trzymam kciuki

Stary 2023-01-24, 09:59   #5631
miszel92
Raczkowanie

Cytat:
Wtedy lekarz zadecyduje

Ja na Twoim miejscu mimo wszystko zrobiłabym poziom progesteronu jeżeli nie robiłaś z pierwszą betą. Jeżeli masz problem z niedomogą lutealną to bez wspomagania np luteiną czy duphastonem ciąża się nie utrzyma Zawsze jeżeli beta będzie źle rosła można odstawić. Ale to tylko moje zdanie

miszel92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-24, 10:12   #5632
Aniek40
Raczkowanie

Cytat:
No i git. Co by się nie działo, będzie ok.
Jeśli ma być coś nie tak, to lepiej teraz niż później, a jeśli ma być wszystko na tak, to i tak będzie.
Ja staram się zawsze i w każdej sytuacji stosować te prosta myśl.
Mimo wszystko, trzymam kciuki

Właśnie tak myślę . Teraz to zostawiam .
Ten ból najgorszy. Jak coś robię to spoko ale jak tylko usiądę to czuję ci chwilę jakieś bóle , delikatnie skurcze , ciągnięcie
Cytat:
Napisane przez miszel92 Pokaż wiadomość
Ja na Twoim miejscu mimo wszystko zrobiłabym poziom progesteronu jeżeli nie robiłaś z pierwszą betą. Jeżeli masz problem z niedomogą lutealną to bez wspomagania np luteiną czy duphastonem ciąża się nie utrzyma Zawsze jeżeli beta będzie źle rosła można odstawić. Ale to tylko moje zdanie

Przy drugiej becie jest sens w tym momencie badać progesteron ?

Stary 2023-01-24, 13:17   #5633
miszel92
Raczkowanie

Cytat:
Właśnie tak myślę . Teraz to zostawiam .
Ten ból najgorszy. Jak coś robię to spoko ale jak tylko usiądę to czuję ci chwilę jakieś bóle , delikatnie skurcze , ciągnięcie Przy drugiej becie jest sens w tym momencie badać progesteron ?

Jasne, że tak Plamienia i bóle brzucha mogą być spowodowane właśnie niskim progesteronem. Ale też równie dobrze może być wszystko ok bo lekkie brązowe plamienia na początku mogą się zdarzać, tak samo jak ból brzucha czy kręgosłupa to też normalne. W pierwszej ciąży na początku miewałam na tyle silne bóle, że budziły mnie w nocy. Bałam się wtedy, że będzie pozamaciczna albo że coś się dzieje. A wszystko było ok Tylko dostałam właśnie luteinę ze względu na te silne bóle.

miszel92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-24, 17:02   #5634
natkurka
Wtajemniczenie

Tak progesteron zawsze warto zbadac, zbadaj koniecznie jutro
Stary 2023-01-24, 20:40   #5635
Aniek40
Raczkowanie

W czwartek mam zrobic znowu betę więc i progesteron zbadam .
U mnie wszystkie objawy ustąpiły.tzn napięcie i Kłócie w brzuchu , zostali tylko bolące piersi.
Ta niepewność jest najgorsza

Stary 2023-01-24, 22:05   #5636
farfarae
Zadomowienie

Aniek40, gratulacje, trzymam kciuki za dobre przyrosty, ale szykuj się na 9 miesięcy w niepewności Dla mnie cała ciąża to jest czekanie - najpierw na wyniki bety, potem na serduszko, na kolejne prenatalne… No szału można dostać

---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:50 ----------

Dziewczyny w dwupaku, jak się czujecie? Ja ostatnio martwiłam się, że Młoda za mało się rusza, a dziś jest bardziej ruchliwa niż kiedykolwiek, aż zaczęłam się martwić, że za bardzo Cały dzień twardnieje mi brzuch, a od dobrej godziny Młoda wymierza kopniaki.

farfarae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-24, 22:56   #5637
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez farfarae Pokaż wiadomość
Aniek40, gratulacje, trzymam kciuki za dobre przyrosty, ale szykuj się na 9 miesięcy w niepewności Dla mnie cała ciąża to jest czekanie - najpierw na wyniki bety, potem na serduszko, na kolejne prenatalne… No szału można dostać

---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:50 ----------

Dziewczyny w dwupaku, jak się czujecie? Ja ostatnio martwiłam się, że Młoda za mało się rusza, a dziś jest bardziej ruchliwa niż kiedykolwiek, aż zaczęłam się martwić, że za bardzo Cały dzień twardnieje mi brzuch, a od dobrej godziny Młoda wymierza kopniaki.

Moja mała właśnie dziś jakos spokojniejsza coś tam kopnie, ale może jutro nadrobi
Ja jutro do położnej, ciekawe co powie na mój pomysł turystyki i ogólnie nie mogę się doczekać wizyty u gin a dopiero 09.02 mam

Ale to ostatnia na którą tyle czekam
Będę wtedy 34+5, a zas 2tyg, a potem co tydzień

Edytowane przez Oska87
Czas edycji: 2023-01-24 o 23:00
Stary 2023-01-25, 07:31   #5638
natkurka
Wtajemniczenie

Mój syn nie jest zbyt ruchliwy tak ogolnie. Niektore dziewczyny piszą o jakies bardzo duzej altywnosci, ze az brzuchem im szarpie a u mnie spokojnie. W ciagu dnia jakies pojedyncze kopniaczki, wieczorem czuje ze troszeczke bardziej a to i tak u mnie malo.

Dzisiaj mam wizyte u prowadzącej wiec nie moge sie doczekać dopiero o 18:30
Stary 2023-01-25, 07:40   #5639
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój syn nie jest zbyt ruchliwy tak ogolnie. Niektore dziewczyny piszą o jakies bardzo duzej altywnosci, ze az brzuchem im szarpie a u mnie spokojnie. W ciagu dnia jakies pojedyncze kopniaczki, wieczorem czuje ze troszeczke bardziej a to i tak u mnie malo.

Dzisiaj mam wizyte u prowadzącej wiec nie moge sie doczekać dopiero o 18:30
Ty chyba pisałaś że masz łożysko z przodu?
To może być powód, z drugiej strony Twój maluszek ma jeszcze pełno miejsca.
Tak jak przypuszczałam mała dzisiaj daje znać o sobie, chwilami boleśnie.
Ja dziś do położnej na 11. Ciekawe co powie na moją turystykę porodowa o ile wyjdzie.
No ja już nogami tupie na za 2tyg i wizyte u gin

Stary 2023-01-25, 07:47   #5640
natkurka
Wtajemniczenie

Tak mam na przedniej ale kolezanki na fejsie na jakims forum tez maja na przedniej i maja impreze w brzuchu.

Ja nie maam wybranej poloznej, wybiore dopiero w szpitalu w sensie podam w szpitalu. Do tego czasu musze cos znalezc. Ja juz tez nie moge doczekac sie wizyty. Bylam ostatnio 28 grudnia. To prawie miesiac. A 31 mam ostatnie prenatalne. Jestem taka ciekawa jak mały wyglada…
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości