![]() |
#5641 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Starania o dziecko od 2022
Cytat:
Eee różne są dzieci, dzis sie dowiesz co i jak ![]() Ja od 30tc czuje mocniej a cały czas wsio ok, a wcześniej tez lekko i dość sporadycznie. Więc uszy do góry, ważne że wszystko jest spoko ![]() A kiedy ta przeprowadzka? My juz umówieni na przyszły weekend cały u mojej mamy, żeby chłop malował łóżeczko a ja zajmę się wózkiem i przeglądaniem tych kartonów od koleżanki ![]() Trzeba się też przyzwyczaić do nowych mebli i przeszkód w domu ![]() ![]() Ciekawe co z tym fotelikiem wyjdzie... niby mój ma pisać dzis do siostry czy wysyła czy co... Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5642 |
Wtajemniczenie
|
Przeprowadzka 15 lutego. Tesciowa juz poinformowana. Byla obrazona i mialam kryzys bo mi bylo przykro i chcialo mi sie plakac ale wczoraj juz normalnie nie odzywala wiec ufff
Takze za niedlugo czeka mnie pakowanie ale tez jeszcze nie zaczynam bo wszystko by mi stalo w domu ze nie mialabym sie jak ruszyc |
![]() ![]() |
![]() |
#5643 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() My 16.02 do tej Łodzi jedziemy wstępnie pogadac z ta kwalifikacja. ![]() Jak se pomysle że 25.02 mogę jednak zacząć rodzic, za miesiąc to aż przerażona jestem ![]() ![]() A sama dzidzia i jej obsługa to po prostu czarna magia, dosłownie tak mnie to przeraża nawet teraz, że ciężko mi sobie to wyobrazić. Chociaż zdarza mi się, wyobrazić jak trzymam malenstwo w ramionach ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5644 |
Wtajemniczenie
|
A opiekowalas sie kiedys maluchami?
Ja z kolei opieki sie nie boje bo jako dziecko/ nastolatka jak rodzice budowali dom to mieszkalismy na pietrze a pod nami babcia i ciocia z 3 dzieci. To byly niemowleta a wiadomo jak kiedys - nikt nie pytal tylko trzeba bylo pilnowac ![]() Ale wiem ze jak ktos mial malo do czynienia i bardziej tylko tak nosil itp to sie boi. Jedni znajomi nigdy nie mieli na rekach dzidzi wiec z innymi znajomymi ktorzy mieli dziecko pojechali na weekend zeby sie przyjerzec co i jak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas dużo położnych (zwłaszcza tych pracujących na własny rachunek, ew. przy szkołach rodzenia) chce, żeby się zapisywać już w rejonie 20, max. 26 tygodnia, później jest problem. A osobiście wolałabym nie trafić na jakąś randomową babkę z wiedzą z poprzedniej epoki. Oska, tak naprawdę środowiskowej nic do tego, gdzie planujesz rodzić 🤷 Chociaż fakt, że u mnie podpytywała, przynajmniej w pierwszej ciąży. Wiadomo, o lokalnych porodówkach jakoś tam może się wypowiedzieć (raczej na każdej kogoś zna), w ramach zajęć grupowych nawet coś na temat warunków w poszczególnych szpitalach było. Ale w drugiej ciąży nie miałam chodzić na grupowe podstawowe, tylko na wybrane warsztaty ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez theali Czas edycji: 2023-01-25 o 08:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5646 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale jako 10latka to co ja mogłam wielce wiedzieć a i dziś pamiętać ![]() Tak więc przerażona jestem, mój to tam na luzie, już by chciał by mała była na świecie ![]() ![]() Swoją drogą ciekawe czy theali zajęła się sprawami ostatnimi, czy jednak się rozpakowuje ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Cytat:
![]() No chce tez ja poinformować że w razie co, nie od razu po szpitalu i co ona na to. Żeby tak wiesz, ogólnie mieć pojęcie co i jak. Może czegoś nie biorę pod uwagę, a jest istotne. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#5647 |
Wtajemniczenie
|
A jak sie tej połoznej szuka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5648 |
Wtajemniczenie
|
Najlepiej podpytaj na jakiejś grupie typu "rodze w krakowie" z zaznaczeniem jaka dzielnica Cie interesuje.
Niby nie ma rejonizacji, ale zawsze Tobie będzie bliżej ![]() I sprawdź sobie na ikp, czy nie masz jakiejś przypisanej. Ja miałam jakas od 1997r czy jakoś tak ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#5649 |
Wtajemniczenie
|
A w IKP jaka zakladka? Sprawdzalas na kompie czy na telefonie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5650 |
Wtajemniczenie
|
Na kompie tylko widac.
Zjem śniadanie i zaraz dam znaka, bo sama jestem ciekawa czy się coś zmieniło ![]() Wole zjesc teraz żeby znow mnie nie zassało ![]() Notabene chyba wiem o co kaman z tym nie podnoszeniem rąk, właśnie chowałam naczynia ze zmywarki do szafek, I aż mnie zabolało ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#5651 |
Wtajemniczenie
|
Ja wlasnie tez wstaje zeby cos zjesc
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5652 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5653 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jutro jeszcze planuję kawę ze znajomymi, o. Może po takim spotkaniu coś ruszy, mój mózg podświadomie pragnie ostatniego na jakiś czas spokojnego spotkania z dorosłymi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5654 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja to właśnie miałam wychodzić a tu patrze nieodebrane od położnej. Mam przyjść 20min później ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() I życzę fajnego porodu. Daj znaka Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5655 |
Wtajemniczenie
|
Faktycznie mam juz jakas polozna wybrana ale bede musiala to zmienic
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5656 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5657 |
Wtajemniczenie
|
No napewno, ja bede szukac jakiejs w okolicy nowego mieszkania. Nie wiem czy cos znajde jeszcze bo chyba jest pozno
|
![]() ![]() |
![]() |
#5658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
(Chociaż z samymi przychodniami teraz też cyrk potrafi być, jak widać po sytuacji u mnie i Oski ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5659 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Namawiała do lewatywy ![]() Ze wygodniej, I bez krępujących zapachów, ale broń boże samemu w domu, jak już w szpitalu. No i pomysle ![]() Myślałam że se zmodyfikuje, ale już mam jej pieczątkę na planie typu tak/nie. Edit : zjadlam porządne śniadanie przed wyjściem, wracam a i znów mnie ssie. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Oska87 Czas edycji: 2023-01-25 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5660 |
Wtajemniczenie
|
Ale to przeciez plan porodu mozna miec dowolny sciagniety z neta. Wydrukowac i wziac ze soba i tyle. Nie musi byc zadnej pieczatki ani nic
|
![]() ![]() |
![]() |
#5661 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I tak za dużo nie rozmawiałam z nią, bo była spozniona, a o 12 następna ciężarna. I dlatego mam te wizyte 15.02 żeby pogadać więcej np o tej Łodzi itp Bo nie była zachwycona, ale mowi ze mój wybór. Tylko żeby w ostatniej chwili nie jechac, np jak będzie chlup z wód czy skurcze. Bo to się zle może skończyć, miala taki przypadek ale nie chciała straszyć. Najlepiej na kilka dni przed. A i mowila ze jeśli do 25.03 nie urodzę, to obowiązkowo 26.03 stawiam się do szpitala. A i jeszcze mowila żeby nie zgadzać się na chwyt kristellera (ze wypychają dziecko lokciem) Bo to skrajnie niebezpieczne(mam to odnotowane) I żeby wpisać w uwagach : chciałabym samodzielnie urodzić łożysko. Bo czasem przyspieszają takie rzeczy, no i zwykle samo wychodzenie dzidzi na świat odbywa się na łóżku jednak. Zdarza się w zależności na kogo trafię na polnej, że zgodzą się do końca na wertykalne pozycje, ale nie brać tego za pewnik. No i że położne nie zawsze są mile. To loteria, ale każda ma takie doświadczenie i każda chce dobrze poprowadzić mimo wszystko porod. Typowo polozna pro polna. Ale nawet nie miałam pojęcia ze ona takie ma podejscie. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5662 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Na kiedy masz termin, że tak kategorycznie mówi o tym szpitalu 26.03? Mnie by irytowało takie nastawienie na jeden konkretny szpital. Znów - nie jej sprawa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#5663 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem, jak to jest mieć lewatywę ani po, bo nigdy nie miałam ![]() Termin mam 18.03 ![]() A i co do ewentualnego przebicia pęcherza, mowila ze istotne jest rozwarcie gdy chcą to robić: jak 1-2cm poczekać, bo może mimo to się nic nie zadziać przez następne kilka godzin, a dla dziecka lepiej jednak w tym czasie w wodach pływać, ale jak będzie 3-4cm to na lajcie przebijać, bo to wręcz przyspiesza następne centymetry. Mnie też to chwilami wkurza takie jej bycie "pro" No ale sruuuuuu, większość rzeczy mi pasi, ale są też irytujące. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5664 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do przebicia pęcherza - widziałam bardzo różne opinie, zwłaszcza jednak w kierunku tego, że może to zwiększać ryzyko innych interwencji. Na pewno istotne jest, żeby główka była już przyparta. Z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że oksytocyna po odejściu wód to była masakra, parte to przy tym bajka xD Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5665 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny! Przyszłam się przywitać, przeczytałam kawał wątku staraczkowego 2022 i Wam kibicowałam przez kolejne jego strony
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5666 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój chłop tez do niej lubił zaglądać ![]() Powodzenia ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5667 |
Wtajemniczenie
|
Podobno super jest ksiazka MamyGinekolog o ciazy. Ja jej nie kupilam bo wyszla jak bylam w 5msc wiec stwierdzilam ze juz troche od lekarzy sie dowiedzialam i najgorsze za mna ale jest podobno super merytoryczna. Gdybym byla na poczatku to bym ja kupila:
https://mamaginekolog.pl/produkt/ksiazka-o-ciazy/ Oska tej kartki nie musisz miec podbitej a druga sprawa ja bym jednak o porod pytala bardziej lekarki niz poloznej. Lekarze pracuja teraz w szpitalach wiedza co i jak. Nie wiem czy Twoja polozna tez pracuje w szpitalu i ile ma lat ale ja sie obawiam takich starszych poloznych o ich wiedze, czy napewno maja zaaktualizowaną. Ja dzisiaj mam wizyte u swojej prowadzacej ktora pracuje w Szpitalu w ktorym bede rodzic i wypytam ja wlasnie o zniczuelnie i o wszystkie szczegoly porodu. Wydaje mi sie ze najlepiej mi doradzi. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5668 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na lubimy czytać ta książka ma okropne recenzje (2/10), co właśnie mnie zdziwiło, bo znajoma też mi o niej mówiła |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5669 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ona mi mowila w kwestii tego szpitala, I powtórzyła to co na szkole rodzenia w sumie slyszalam ze zzo to nie takie złoto jak się wydaje. Ale ja mam swoje zdanie. Ja do gin dopiero 09.02 z nią tez pogadam ![]() No i widać że tam pracowala mówiąc o położnych jako o swoich koleżankach, więc mimo wszystko ma wiedzę również i aktualna co tam się dzieje ![]() Wiec na lajcie. Co do samego zzo oczywiście podpytam swoją gin, ale też myślę podobnie będzie się wypowiadać, wiesz u nas mimo wszystko nagonka na zzo, bo jakoś muszą tłumaczyć oprócz braków kadrowych ze tego nie ma i to nie takie fajne. Więc trza mieć to na względzie. Za to instruowała w razie co jak wdychać gaz rozweselający żeby był w stanie coś zdziałać. Bo roznie bywa. Paracetamol dożylnie są wyśmiała, co do tens mowi zależy indywidualna kwestia kobiety jedne chwala inne nienawidzą. I jeszcze kilka ciekawostek. Przede wszystkim ze 1faza porodu należy do mnie, a w drugiej zaleca słuchać położnej w każdej kwestii. No i trzecia żeby opóźnić i stawiać na naturalne rodzenie łożyska z różnych względów. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5670 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz co nie wiem czy bym sie sugerowala bo niestety MamaGinekolog w zwiazku ze swoja dzialalnoscia na Insta ma bardzo duzo hejterow. Nie wydaje mi sie zeby ksiazka napisana przed dwoch lekarzy byla beznadziejna.
Widze ze dziewczyny tam spodziewaja sie bog wie czego ale wlasnie widzialam spis tresci tej ksiazki i dla mnie wydawal sie bardzo fajny. Nie przepadam za mamaginekolog ale z racji wolnego czasu weszlam raz na jej live i wiele dziewczyn zadawalo pytania i ona mowila ze warto kupic te ksiazke bo tam sa odpowiedz na najczestsze pytania ktore dostaje w sieci i bedac lekarka. Ja bym ja sobie mimo wszystko kupila ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Oska a co mowila o ZZO? ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Oska a co mowila o ZZO? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.