![]() |
#5671 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Starania o dziecko od 2022
Cytat:
Dla mnie mega przystępnie przedstawione informacje, dużo obrazków i ciekawa wiedza. No dla mnie super mimo wszystko ![]() Ale zrobisz jak zechcesz, nie namawiam. Mojemu kupilam dokladnie taka https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4812...edziec-ojcowie Ma w miare opinie, a rzucił w kat, że mu nie podchodzi i woli narazie, moja ciazowa czytać. Zależy ![]() Nie wiem, może nie każda mama ma czas i chęć bawić się w zalogowanie na stronie(np ja) I dodać recenzje ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Cytat:
![]() A tez np porod przy zzo potrafi się zamknąć w kilka godzin ![]() No więc o ile mi będzie dane, to chce spróbować. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#5672 |
Rozeznanie
|
No racja, tak też myślałam, że to jej antyfani mogą pisać
|
![]() ![]() |
![]() |
#5673 |
Wtajemniczenie
|
Mi nie było dane przeczytać tych opinii, bo są tylko dwie i od razu kazali zakładać konto. A ja mam non stop pozatykanego maila z dziwnymi rzeczami że zwyczajnie mi się nie chce.
Wiem że są tylko dwie, jedna 8 jedna 6. Co w sumie dało 7. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#5674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gaz z pierwszego porodu wspominam bardzo źle i z obserwacji różnych komentarzy to jest akurat coś, co się albo kocha, albo nienawidzi. Rzadko trafiam na obojętne podsumowania. Ale spróbować zawsze warto i tym samym wiedzieć, jak tego używać. Paracetamol - to też już mówiłam, dopiero z dokumentacji się dowiedziałam, że podobno go dostałam ![]() Naturalne rodzenie łożyska - bardzo na tak, bo jak za szybko biorą się za pospieszanie, to może mieć wpływ na niekompletne oddzielenie albo zwiększone krwawienie. Natomiast podsumowanie "pierwsza faza jest twoja, w drugiej bezwzględnie słuchaj położnej" nie przekonuje mnie w stu procentach. Bo równie dobrze może w pierwszej fazie położna dobrze doradzić pozycję, żeby ułatwić dziecku wstawianie się, a może drugą beznadziejnie prowadzić (przypomnę moje "nabierz dużo powietrza, wstrzymaj oddech, broda do klatki piersiowej, ręce pod kolana i mocno!" - swoją drogą, szerokie rozstawianie kolan to jeden z najczęstszych przykładów idiotycznych sugestii w drugiej fazie). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5675 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja wiesz mowie z perspektywy kogos kto słucha i nie marudzi za dużo bo nie wiem co mnie czeka. Tak z łożyskiem to samo mowila ![]() Co do tych faz porodu, oczywiście roznie może byc itepe jak trafie super, to będzie podpowiadać lepiej a jak gorzej to i tak nie mam porównania. ![]() Co do zzo, tak jak mowisz. Ale akurat ten szpital co rozważam i do którego się wybieram ma ogromnego plusa, z punktu widzenia że te znieczulenie u nich jest dozowane a nie ze np powala. Co ciekawe ta siostra mojego rodząc prywatnie i miala ten chwyt na który mam się nie zgadzać i też miala dziwny standard anestezjologa, bo pierwsze podanie znieczuliło jej tylko lewą stronę, I zas pytali czy chce na własną odpowiedzialność drugie. Także miala w sumie podwójne które ja powaliło. Wiec szok. Bo zwykle dozują dawki a nie ze od razu dają dwie. No ale cóż Jak widać prywatnie nawet nie wszystko styka. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- A z ta książka to lepiej jeśli już to kupic przez neta, bo o wiele lepsza cena. Ja w empiku kupilam stacjonarni za 39.90. A teraz za 25 ziko się znajdzie. A tez sie zastanawiał mocno, między ta a np Ani Lewandowskiej na miejscu i paroma innymi. Ale jakoś ta do mnie przemówiła. Ale zrobisz jak zechcesz ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5677 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tam nie wiem, ani nigdy nie rodziłam z tym czy bez, I tak zamierzam spróbować bez, ale myślę.ze nawet sama świadomość "w razie co" dużo da. No ale tak jak mowie, trza obmyślić dobry plan np kiedy jechac itp, ale do tego potrzebna mi pogadanka z gin. No i tak sobie tuptam nie mogąc się doczekać ![]() A Ty jakie podejscie? Tez pewnie inne, skoro to drugi raz. Notabene mowila ze na lutyckiej to jedyny szpital który ma.kolo porodowe ale nie wiem nawet o co kaman. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5678 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zależy mi, żeby spróbować ponownie, wolałabym salę z łazienką bezpośrednio przy sali (ta z kołem nie ma - trzeba iść spory kawałek korytarzem, a mnie się znów kupa kabelków dookoła zapowiada...) ![]() A z tym przeciwnym uczuciem przy zzo to chodziło mi o sytuację, kiedy zadziała tylko na jedną stronę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5680 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak mnie to dość mocno ciekawi, bo coraz bliżej mi się robi do lutyckiej, nie tylko w kwestii dojazdu ![]() No ale brak łazienki to istotny problem w trakcie porodu myślę. Pytałam na grupie rodze w Poznaniu, ciekawe jak się ma aktualna sytuacja. Czy może jednak gdzieś jest jeszcze dostępne ![]() A te kabelki to oprócz ktg to co jeszcze może być? No na polnej bezwzględnie jesteś pod ktg cały czas, mi raczej to na rękę będzie. Bo sama jestem panikara. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5681 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koła w żadnym innym szpitalu w Poznaniu nie masz, na Lutyckiej jest w jednej sali. A tak to piłki, worki dało. Ostatnio kupili dyfuzory do aromaterapii. Drabinek chyba nie ma, rozważam dopakowanie jakiejś chusty, którą ewentualnie o coś można by zaczepić i jej się "uwiesić" ![]() ![]() A z ktg mam nadzieję, że może udałoby się bezprzewodowe, na webinarze położna mówiła, że niby mają... Niestety w tamtym porodzie było to dla mnie na maksa ograniczające, z jednej strony kable i stojak od ktg, z drugiej kroplówka. No nie szło się z tym przemieszczać, zwłaszcza jak jeszcze miałam sobie podtrzymywać niezapinaną wkładko-pieluchę (cały czas lały się ze mnie wody 🤣 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- A skąd nagle myślenie o Lutyckiej? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5682 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ostatecznie pomysle, z tym kołem to można do końca? Bo okazuje się że w sumie raczej wszędzie 2 faza, to tylko raczej leżenie. Wiec to dla mnie istotne dość. Chodź sama nie wiem czy dla mnie również będzie to takie fajne jak się wydaje. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5684 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale jak widzę jak mi dni uciekają, to chwilami strach mnie paraliżuje. Do tego ledwo wcisnęłam zupę mimo mega glodu, tak mi się brzuch napiąl( podczas jedzenia juz ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5686 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5687 |
Zakorzenienie
|
To zajrzyj do "Innych" na Messengerze
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#5688 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5689 |
Wtajemniczenie
|
Hej jestem
![]() Mialam gina o 18:40 ale sie przesunelo do 19:10 i w sumie jakies 15 min temu wrocilam do domu bo jeszcze apteka i tak Ogolnie z małym wszystko okej, Pani Doktor nie ma sie do czego przyczepic. Co do ruchow powiedziala ze jesli by ich nie bylo 4h to sprobowac poszturchac malego a jesli 6 to juz jechac na IP. U mnie az tak nie ma, czuje sie ze sie maly rusza ale nie bardzo. Powiedziala ze to okej, niektore kobiety nawet przed porodem mowia ze malo co dziecko czują. Niektorzy maja taka urode. U mnie gorzej. Szyjka sie skraca. Dostalam luteine dopochowow i lezec. Kurcze ja glownie siedze/ leże.. no ale nic. Pytalam o ZZO i wszystko wiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5690 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak bywa z tym zzo w normalnych miastach. A u nas to zwyczajnie na rzez. I nikogo nie obchodzi czy rodzic 2h czy 20h i tak nie ma, I tak. Wiec wisz. Aktualnie przegaduje z moim wszystkie za i przeciw wycieczki do Łodzi. Wiec zobacze, na czym stanie. Cieszę się że z maleństwem ok, a z szyjka. Ojjj. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5691 |
Wtajemniczenie
|
Tak wlasnie ja mam plan rodzic bez znieczulenia zeby sprawdzic co i jak a jesli faktycznie bede sie zle czuc to poprosze o to. Mam taka mozliwosc i mi podadzą wiec okej. Mowila tez ze sa super polozne, nie poleca brac dedykowanej bo za kazda reczy, bardzo poleca apartament do porodu rodzinnego ale to koszt 3k. Tak samo z pozycjami wertykalnymi - polozne wszystko pokazuja i sugeruja rozne opcje. Mowila czego nie wiedzialam ze nawet są wanny czy pomieszczenia do aromateriapii i tez wszystko jest dopasowywane do kobiety. Wiadomo ona mowi ze jesli ktos ma tendencje do szybkich pordow to rach ciach i rodzi. Ale te ktorym idzie gorzej to maja opieke i rozne opcje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5692 |
Zadomowienie
|
Natkurka, a ile masz cm szyjki? Słabo to brzmi w kontekście przeprowadzki, mam nadzieję, że jakoś ogarniecie
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#5693 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do szyjki to ja nawet nie wiem jaka mam długość, a moja gin sprawdza na każdej wizycie i mówi że ok. Wiec może to i lepiej, przynajmniej nie porównuje ![]() No to fajnie, że wszystko Ci wytłumaczyła. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5694 |
Wtajemniczenie
|
Starania o dziecko od 2022
Mi tez lekarka sprawdza na kazdej wizycie tak ręcznie. Wspomnialam jej ze mi sie spina brzuch w sensie tak twardnieje i ze stawia mi sie macica. Faktucnzie leze i np co jakis czas czuje takie twardnenue. Myslamam ze to dziecko sie przewraca i dlatego ale ona mowi ze sprawdzi szyjke dopochowo. No i wyszlo ze szyjka ma 2,8cm i jest miekka. Nie ma tragedia ale mialam szyjke i 3,7cm.
Dostalam luteine dopochowo i spoooro magnezu. No i lezec. Nawet nie siedziec. Przeprowadzki nadal sie nie boje ![]() Oska no wlansie bardzo sie lekarka rozgadala odnosnie tego ZZO az w pewnym momencie sie pogubilam tak duzo informacji. ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- A wogole to pytalam o polozna srodowiskowa ze mam nie wybrana i nie wiem jak wybrac bo sie przeprowadzamy itp. I czy moze powiedziec jak to sie robi bo musze przy porodzie podac. Powiedziala ze super mi to opisza na Szkole Rodzenia ale w razie co nie musze sie martwic bo jak nie bede miec to Szpital mi wysle swoja Polozna i tak wpisza w dokumentach Edytowane przez natkurka Czas edycji: 2023-01-25 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#5695 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() U nas raczej żaden szpital się nie oferuje ze swoją da ![]() No ale jak mówiłam średniowiecze w Poznaniu panuje totalne. A widzisz, mi brzuch co chwila twardnieje ale jem ten aspargin I teraz głównie podczas jedzenia tak się dzieje ![]() ![]() Tez mam więcej odpoczywać, ale to raczej przez tamte skurcze ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5696 |
Wtajemniczenie
|
Mnie to wlasnie trocje zmartwilo bo ja mam totalnie nie aktywny dzien. Ja prawie caly dzien leze/ siedze a mimo tego szyjka sie skrocila..
|
![]() ![]() |
![]() |
#5697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5698 |
Wtajemniczenie
|
A to nie jest tak ze to szpital wychodzi do NFZ z opcja podpisania tej umowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5699 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nakturka, ja się też.zdziwilam jak wyszły te skurcze, do których notabene przyczepiła się właśnie ta polozna ze mam jak najszybciej skonsultować z gin. I tak zrobilam. Mimo ze 99% znanych mi mam mówiło ze bóle brzucha są normalne w ciąży. No jak widać nie wszystkie. Ja w ogóle coraz częściej czuje się jak "wyjątek potwierdzający regule" przynajmniej w zakresie ciąży. Takie dziwne rzeczy mnie czasem spotykają ze aż szok. Mimo ze umysł nie dokonca analitycznie funkcjonuje przez zacme ciazowa, to jednak trybi chwilami i jakoś wychwytuje i zrządzenie.losu czy inne coś nade mną czuwa. A chwilami sama nie wiem czy te wszystkie przypadki które składają się na te zrzadzenie losu, mogę nazwać przypadkami dosłownie bo kiedyś zapadła mi w głowie myśl,że czasem pełno przypadków z pozoru tak się ze sobą łączy ze to aż nierealne żeby to nazwać przypadkiem. Masło maślane. Chodzi o to, że tyle z pozoru niezwiązanych ze sobą zmiennych, nie jest w stanie wystąpić nawet jednocześnie jako typowy szczęśliwy traf. Także zwalam na zrzadzenie losu. Z reszta zwykle moja mama mówi że ja to w czepku urodzona. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Oska87 Czas edycji: 2023-01-25 o 21:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5700 |
Wtajemniczenie
|
Oska ty moze masz juz te skurcz Braxtona Hicksa a u mnie to tak dziwnie twardnieje macica. Skurcze w ciazy sa normalne ale u mnie wplywaja na szyjke a nie powinny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.