Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 78. - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-04-13, 14:21   #3901
lightangel
Zakorzenienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 78.

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, że ludzie nadal wkręcają się w MLM. Napisała do mnie wczoraj znajoma. Nigdy się jakoś bardzo nie przyjaźniłyśmy, ale spotykałyśmy się od czasu. Potem wyjechała do innego miasta i znajomość ograniczyła się do bardzo sporadycznych rozmów na messengerze. Napisała do mnie wczoraj co tam słychać, a za chwilę, że ona teraz sprzedaje jakieś kosmetyki i czy jestem chętna na prezentację i najlepiej to jeszcze jakbym jakieś koleżanki zorganizowała Napisałam, że nie jestem zainteresowana, bo używam konkretnych kosmetyków, a ta dalej, że te są super ekstra i będę zadowolona. Na dodatek laska mieszka ponad 200 km ode mnie, ale przyjedzie specjalnie na prezentację. Ja wiem, że żadna praca nie hańbi, ale mi by było wstyd z takimi rzeczami do znajomych pisać. Zwłaszcza, że teraz na rynku jest mnóstwo kosmetyków i jak ktoś chce to idzie i kupuje
Ostatnio widziałam ofertę pracy, podejrzewam że właśnie w tego typu działalności. W zasadzie jedynym warunkiem jaki trzeba było spełnić była "chęć zarabiania minimum 10 000 zł miesięcznie" a ogólnie to obiecywane zarobki rzędu 300 000 - 500 000 zł rocznie. Jak ktoś jest podatny na takie ściemy to potem jest efekt jak u Twojej koleżanki - zrobią wszystko żeby tylko spróbować wyrobić jakiś limit bo wtedy będzie milionerką.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 14:30   #3902
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

To w moim gronie co najwyżej niektórzy bawili się w Avon, Oriflame albo 'perfumy' FM, ale nikt nie uważał, że zbije na tym miliony

57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 15:04   #3903
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Ostatnio widziałam ofertę pracy, podejrzewam że właśnie w tego typu działalności. W zasadzie jedynym warunkiem jaki trzeba było spełnić była "chęć zarabiania minimum 10 000 zł miesięcznie" a ogólnie to obiecywane zarobki rzędu 300 000 - 500 000 zł rocznie. Jak ktoś jest podatny na takie ściemy to potem jest efekt jak u Twojej koleżanki - zrobią wszystko żeby tylko spróbować wyrobić jakiś limit bo wtedy będzie milionerką.

To jest całkiem normalna i ogarnięta dziewczyna, ma spoko pracę. Wiadomo czasy są jakie są i każdemu się jakaś dodatkowa kasa przydaje, ale nie mogę ogarnąć, że ludzie wierzą w takie rzeczy No ja od razu to zmieniam zdanie o takich osobach jak ktoś mnie tak nagabuje, bo dla mnie to jest strasznie męczące. Ja mówię nie dzięki, nie jestem zainteresowana, a ta dalej swoje

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;89555423]To w moim gronie co najwyżej niektórzy bawili się w Avon, Oriflame albo 'perfumy' FM, ale nikt nie uważał, że zbije na tym miliony

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

U mnie też, ale to dawno temu i ja to wtedy jeszcze rozumiałam, bo to były czasy kiedy nie było Rossmannów i innych cudów i te kosmetyki to było takie wow No, ale teraz? Kurde jak coś jest dobre, to jest w sprzedaży w sklepie, nie trzeba łazić po domu i nagabywać do kupna Ja mam alergię na takie rzeczy. Jak widzę na insta reklamy tego samego u każdej laski, to ja na bank tego nie kupię.
Stary 2023-04-13, 15:24   #3904
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Ostatnio też widzę cały fb przez jedną dziewczynę zaplanowany praca z domu. Plus wiadomość prywatna: myślałam o tobie od dłuższego czasu czy chcesz zarobić pracując z domu.
Zignorowałam to i tyle. Szkoda palców na odpisywanie.
Tak jak kiedyś ukrywałam posty ludzi co albo codziennie wstawiali swoją twarz, bądź dziecko tak i zacznę ukrywać taki spam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 15:29   #3905
Lumimi
Zakorzenienie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89555395]Do ludzi nie podchodzą, ale w miescie sama widziałam.

A koleżanka film mi wysłała z lisem w Londynie Więc to nie tylko polski problem. Lis w wielkim mieście .[/QUOTE]W mieście lisy są już chyba od dawna. Ale mimo wszystko wolę lisa co sobie przejdzie obok niż dzika który do mnie podejdzie i atakuje moja reklamówkę

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 16:07   #3906
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-12-06 o 02:23
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 16:23   #3907
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
W mieście lisy są już chyba od dawna. Ale mimo wszystko wolę lisa co sobie przejdzie obok niż dzika który do mnie podejdzie i atakuje moja reklamówkę

Mając taki wybór brałabym liska chytruska
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 17:38   #3908
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Dziwi mnie, że ludzie nadal wkręcają się w MLM. Napisała do mnie wczoraj znajoma. Nigdy się jakoś bardzo nie przyjaźniłyśmy, ale spotykałyśmy się od czasu. Potem wyjechała do innego miasta i znajomość ograniczyła się do bardzo sporadycznych rozmów na messengerze. Napisała do mnie wczoraj co tam słychać, a za chwilę, że ona teraz sprzedaje jakieś kosmetyki i czy jestem chętna na prezentację i najlepiej to jeszcze jakbym jakieś koleżanki zorganizowała Napisałam, że nie jestem zainteresowana, bo używam konkretnych kosmetyków, a ta dalej, że te są super ekstra i będę zadowolona. Na dodatek laska mieszka ponad 200 km ode mnie, ale przyjedzie specjalnie na prezentację. Ja wiem, że żadna praca nie hańbi, ale mi by było wstyd z takimi rzeczami do znajomych pisać. Zwłaszcza, że teraz na rynku jest mnóstwo kosmetyków i jak ktoś chce to idzie i kupuje
Też taką mam. Aż strach jej życzenia urodzinowe składać na FB, bo jeszcze będzie mi chciała coś sprzedać.
Cytat:
To jest całkiem normalna i ogarnięta dziewczyna, ma spoko pracę. Wiadomo czasy są jakie są i każdemu się jakaś dodatkowa kasa przydaje, ale nie mogę ogarnąć, że ludzie wierzą w takie rzeczy No ja od razu to zmieniam zdanie o takich osobach jak ktoś mnie tak nagabuje, bo dla mnie to jest strasznie męczące. Ja mówię nie dzięki, nie jestem zainteresowana, a ta dalej swoje

U mnie też, ale to dawno temu i ja to wtedy jeszcze rozumiałam, bo to były czasy kiedy nie było Rossmannów i innych cudów i te kosmetyki to było takie wow No, ale teraz? Kurde jak coś jest dobre, to jest w sprzedaży w sklepie, nie trzeba łazić po domu i nagabywać do kupna Ja mam alergię na takie rzeczy. Jak widzę na insta reklamy tego samego u każdej laski, to ja na bank tego nie kupię.
Wmawiają im, a potem oni dalej, że to są lepsze, cudowne kosmetyki, które nie trafią na półki sklepowe, bo są dla wybrańców, bo włosy się same oczyszczają ( jak po pewnym szamponie zaczynają wypadać ), bo cera się oczyszcza ( jak po kremie za ponad 300 zł z parafiną Cię wypryszczy ).
Na to się łapią osoby z niemal zerową wiedzą o składach kosmetyków lub takie co w ogóle z pielęgnacją do tej pory były na bakier i nie mają rozeznania na rynku kosmetycznym.

Na mlm to mało kto zarabia i dlatego są takie agresywne.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 17:47   #3909
andra
Wtajemniczenie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89555395]Do ludzi nie podchodzą, ale w miescie sama widziałam.

A koleżanka film mi wysłała z lisem w Londynie Więc to nie tylko polski problem. Lis w wielkim mieście .[/QUOTE]
Ha, pamiętam nagranie lisa z pułapki, nad dtś/lub autostradą (nie pamiętam) w Katowicach

[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89555355]Poza tym ludzie różnie odbierają różne warunki klimatyczne.
Mieszkam na południu i latem bywa zbyt upalnie, ale też nie odbieram tego jako jakieś piekło, zwykle ten najgorszy gorąc nie trwa jakoś długo.

Jest też różnica w zależności od ilości zieleni wokół. Na głównej ulicy jest nieznośnie, a w parku już bywa przyjemnie. I od usytuowania mieszkania, często da się odpowiednio manipulować otwieraniem/zamykaniem okien.[/QUOTE]
Czy ja wiem, odbieram to raczej jako wspomniane 3 lub 4 m-ce gorąca. Żyję wtedy tylko klimatyzacją w pracy, samochodzie, komunikacji i sklepach... :/
Żadne zamykanie okien mi nie pomoże (mieszkanie na ostatnim piętrze), pomimo terenów zielonych i lasu

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 18:14   #3910
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Jakoś pod koniec zeszłego roku odezwała się do mnie koleżanka (z tą różnicą, że ja z nią często gadam i mamy dobry kontakt), no i pitu pitu, ona dodała mnie do jakiejś grupy na fb, gdzie kobitki dzielą się cudami na kiju, jakie osiągają dzięki kosmetykom i urządzeniom tej marki. Odpisałam, że u mnie szczytem zadbania o siebie jest posmarowanie nóg balsamem i nie jestem zainteresowana.
Szybki rzut oka na produkty - kremy składem nie powalały (tzn. nie było w nich niczego wow, ale za to cena po 500 zł), do tego jakieś urządzenia za 2000-3000 zł (a zakładam, że działanie takie, jak małego urządzonka do mezoterapii bezigłowej, które w markecie można kupić za 300-400 zł).
Potem "łapała" dziewczyny na różnego rodzaju grupach (pamiętam, że nawet dodała jakiś komentarz na grupie *ujowej pani domu, że zaprasza do swojego biznesu).

Cytat:

A mnie w tym wszystkim zastanawia jak ludzie zarabiają taką kasę. Nie tylko mlm, ale ogólnie. Czasami na IG widzę rolki pt. rzuciłam pracę na etacie, poszłam na swoje, po roku wprowadzam się do wybudowanego domu 200 mkw. Albo: zobacz jak zarabiam po 50 kafli miesięcznie.
Nigdy nie patrzę czym ci ludzie się zajmują ale mnie to niezmiernie intryguje.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 18:38   #3911
Sodalite
BAN stały

Cytat:

no właśnie nie... te kosmetyki to są takie luksusowe, takie specjalne, takie oryginalne, że w byle rossmannie tego nie znajdziesz to tylko dla wybranych

na piramidach finansowych większość traci, ale zawsze jest ta jedna osoba, która dobrze zarabia - bo ma odpowiednią osobowość, duże grono podatnych znajomych i wtedy można nieźle zarobić. i to przez tą osobę się nakręca mocno

znam taką jedną dziewczynę, która kupę kasy wyciąga na mlm forever living (Ci od aloseu) - pracuje tylko w tym i utrzymuje za to męża i dwójkę dzieci i żyją sobie na spoko poziomie. i jak się rozeszło, że dziewczynie się udało, to potem nagle mnóstwo wspólnych znajomych też poszło tam sprzedawać. tylko że już nikt więcej jej sukcesu nie powtórzył.

czy te kosmetyki to nie przypadkiem Mary Kay? widzę ostatnio wysyp tego wszędzie

Edytowane przez Sodalite
Czas edycji: 2023-04-13 o 18:39
Sodalite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 18:41   #3912
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sodalite Pokaż wiadomość
czy te kosmetyki to nie przypadkiem Mary Kay? widzę ostatnio wysyp tego wszędzie
To chyba nie do mnie pytanie, ale w moim przypadku namawiano mnie na Nu Skin.
Stary 2023-04-13, 18:43   #3913
Sodalite
BAN stały

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
To chyba nie do mnie pytanie, ale w moim przypadku namawiano mnie na Nu Skin.
o to tego jeszcze nikt mi nie proponował
Sodalite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 18:45   #3914
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
o to tego jeszcze nikt mi nie proponował
Ja o tym wtedy pierwszy raz usłyszałam
No i trochę przegłam z ich cenami, bo widzę, że kremy to jednak po 220-270 zł, a nie 500.
Stary 2023-04-13, 18:57   #3915
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Jakoś pod koniec zeszłego roku odezwała się do mnie koleżanka (z tą różnicą, że ja z nią często gadam i mamy dobry kontakt), no i pitu pitu, ona dodała mnie do jakiejś grupy na fb, gdzie kobitki dzielą się cudami na kiju, jakie osiągają dzięki kosmetykom i urządzeniom tej marki. Odpisałam, że u mnie szczytem zadbania o siebie jest posmarowanie nóg balsamem i nie jestem zainteresowana.
Szybki rzut oka na produkty - kremy składem nie powalały (tzn. nie było w nich niczego wow, ale za to cena po 500 zł), do tego jakieś urządzenia za 2000-3000 zł (a zakładam, że działanie takie, jak małego urządzonka do mezoterapii bezigłowej, które w markecie można kupić za 300-400 zł).
Potem "łapała" dziewczyny na różnego rodzaju grupach (pamiętam, że nawet dodała jakiś komentarz na grupie *ujowej pani domu, że zaprasza do swojego biznesu).

A mnie w tym wszystkim zastanawia jak ludzie zarabiają taką kasę. Nie tylko mlm, ale ogólnie. Czasami na IG widzę rolki pt. rzuciłam pracę na etacie, poszłam na swoje, po roku wprowadzam się do wybudowanego domu 200 mkw. Albo: zobacz jak zarabiam po 50 kafli miesięcznie.
Wiem że są ludzie którzy zarabiają takie pieniądze, ale zazwyczaj są to osoby które zaczęły coś robić zanim to stało się modne (np. tworzyli kalendarze i planery, sprzedawali cyfrowe treści na etsy), rozkręcili biznes jak zrobił się na coś boom i dzięki temu mają znacznie lepszą pozycję niż ludzie którzy zaczęli to samo kilka lat później. I zazwyczaj zarabiają też super kasę na kursach w trakcie których opowiadają jak osiągnęli sukces i jak każdy może pójść w ich ślady. I jasne, wierzę że komuś z dobrym pomysłem może się to udać, ale nie wierzę że powtórzy sukces w tak krótkim czasie. No i zawsze wszystkim się wydaje że to super łatwe, a zazwyczaj wymaga mnóstwo pracy.
Do tego trzeba też pamiętać że mnóstwo treści w internecie to zwykłe kłamstwa, każdy może budować taki obraz siebie i swojego życia jaki chce. Swego czasu było dość głośno o managerach z tych firm mlm którzy brali kredyty na samochody i mieszkania żeby tylko udawać że da się na tym super zarabiać i wciągać kolejne osoby.

Stary 2023-04-13, 19:04   #3916
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem że są ludzie którzy zarabiają takie pieniądze, ale zazwyczaj są to osoby które zaczęły coś robić zanim to stało się modne (np. tworzyli kalendarze i planery, sprzedawali cyfrowe treści na etsy), rozkręcili biznes jak zrobił się na coś boom i dzięki temu mają znacznie lepszą pozycję niż ludzie którzy zaczęli to samo kilka lat później. I zazwyczaj zarabiają też super kasę na kursach w trakcie których opowiadają jak osiągnęli sukces i jak każdy może pójść w ich ślady. I jasne, wierzę że komuś z dobrym pomysłem może się to udać, ale nie wierzę że powtórzy sukces w tak krótkim czasie. No i zawsze wszystkim się wydaje że to super łatwe, a zazwyczaj wymaga mnóstwo pracy.
Do tego trzeba też pamiętać że mnóstwo treści w internecie to zwykłe kłamstwa, każdy może budować taki obraz siebie i swojego życia jaki chce. Swego czasu było dość głośno o managerach z tych firm mlm którzy brali kredyty na samochody i mieszkania żeby tylko udawać że da się na tym super zarabiać i wciągać kolejne osoby.

Generalnie wiem, że kasa z nieba nie spada i trzeba mieć trochę szczęścia, talentu i samozaparcia, żeby odnieść sukces (ewentualnie bogatych rodziców lub polityka w rodzinie, to wsadzą od razu na dobry stołek ) I że nie wszystko w internecie to prawda. Ale gdzieś tam pomiędzy tymi wyssanymi z palca historiami znajdzie się kilka takich prawdziwych, które dotyczą ludzi osiągających sukces finansowy w jakiejś pierdołowatej branży, po której nikt by się tego nie spodziewał (serio, w życiu bym nie pomyślała o trzepaniu kokosów na plannerach).
Stary 2023-04-13, 20:08   #3917
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
kasia2209 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 20:10   #3918
Lumimi
Zakorzenienie

Mnie rozwalają coache biznesu którzy "specjalizują " się w danych branżach, a nigdy nie pracowali w tej branży. Nie rozwijali biznesu, nie pracowali jako pracownik. Nie maja totalnie pojęcia jak wygląda praca w tej branży. A mówią innym jak prowadzić biznes, czego klient oczekuje, jak pracować, jak sobie radzić z problemami, jak prowadzić marketing. Dla mnie takie osoby są totalnie niewiarygodne.

Tak samo jak rozwalają mnie tzw psychologowie biznesu. W sumie trochę ich podziwiam za to że są wstanie wcisnąć swoje usługi, robić analizę psychologiczna potencjalnego pracownika i brać za to gruby hajs. A potem zadają pytanie w stylu gdybyś był zwierzęciem to jakim byś był? A potem wystawiają fakturę na parę jak nie paręnaście stówek to są dopiero mistrzowie marketingu. Ale bardziej mnie dziwi że ktoś za to płaci. W sensie ja rozumiem że może taka analiza się przydaje w przypadku jakiś wysokich stanowisk ale nie przy szeregowym pracowniku

Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 20:30   #3919
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
kasia2209 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 20:35   #3920
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Mnie rozwalają coache biznesu którzy "specjalizują " się w danych branżach, a nigdy nie pracowali w tej branży. Nie rozwijali biznesu, nie pracowali jako pracownik. Nie maja totalnie pojęcia jak wygląda praca w tej branży. A mówią innym jak prowadzić biznes, czego klient oczekuje, jak pracować, jak sobie radzić z problemami, jak prowadzić marketing. Dla mnie takie osoby są totalnie niewiarygodne.
Te dwa pogrubione- uważam, że głos z zewnątrz jest bardzo cenny, ponieważ nierzadko sam przedsiębiorca ma klapki na oczach, jest zafiksowany na punkcie firmy i nie potrafi na to spojrzeć z drugiej strony. Sama kwestia marketingu- w różnych branżach ludzie napływają z różnych źródeł. Przedsiębiorcy może się wydawać, że najlepiej odpalić google ads i będzie śmigać, a okaże się, że w jego przypadku najlepsze jest prowadzenie social mediów i sprawianie, by ludzie "kupowali oczami".
Pozostałe- aż by się chciało czasem powiedzieć takiemu coachowi: nie ucz ojca jak dzieci robić.
Stary 2023-04-13, 20:52   #3921
Natalie_Alex
Zadomowienie

A koleżanka film mi wysłała z lisem w Londynie Więc to nie tylko polski problem. Lis w wielkim mieście .[/QUOTE]

Oj, lisy to są w Londynie dosłownie wszędzie. Ostatnio widziałam lisa na mojej ulicy, a mieszkam w zachodnim Londynie.
Natalie_Alex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 20:54   #3922
KokinoNero
Raczkowanie

Hmm, MLM to świetne zarobki dla tych na szczycie. Ci niżej to już inna bajka . Moje znajome wkręciły się w sprzedaż Arbonne. Dla mnie, jak na to patrzę to już nie jest tylko zwykła sprzedaż. To jest zwyczajne pranie mózgu i inny stan umysłu. Trochę sekciarskie schematy, z cechami piramid finansowych. Przerażające to jest.
KokinoNero jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 21:27   #3923
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Natalie_Alex Pokaż wiadomość
Oj, lisy to są w Londynie dosłownie wszędzie. Ostatnio widziałam lisa na mojej ulicy, a mieszkam w zachodnim Londynie.
Cudnie
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-13, 23:29   #3924
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KokinoNero Pokaż wiadomość
Hmm, MLM to świetne zarobki dla tych na szczycie. Ci niżej to już inna bajka . Moje znajome wkręciły się w sprzedaż Arbonne. Dla mnie, jak na to patrzę to już nie jest tylko zwykła sprzedaż. To jest zwyczajne pranie mózgu i inny stan umysłu. Trochę sekciarskie schematy, z cechami piramid finansowych. Przerażające to jest.
Czyli dla 1-2% tych, którzy odpowiednio szybko weszli i mieli kogo rekrutować. Zresztą i ci pozornie na szczycie często po cichu jadą na kredytach, aby podtrzymać iluzję. Piramida finansowa i tyle.
Stary 2023-04-14, 08:34   #3925
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Czyli dla 1-2% tych, którzy odpowiednio szybko weszli i mieli kogo rekrutować. Zresztą i ci pozornie na szczycie często po cichu jadą na kredytach, aby podtrzymać iluzję. Piramida finansowa i tyle.
Mam jedną znajoma, która na MLM się dorobiła.
Tyle ze to nie jest żaden oszałamiający majątek, biorąc pod uwagę ze ma tez na stanie pracującego męża mającego własna firmę.
Postawili średni dom mocno za miastem w takiej se lokalizacji (wiec albo tam działkę mieli po rodzicach albo kupili taniej), No maja dość fajne samochody ale żadne tez wywalone w kosmos, jakoś tam wspomagają dorosłe już dzieci ale tez żadne szaleństwa milionerskie , baaardzo daleko do tego.
Wiec raczej tak bardzo ze tak powiem, normalnie żyją.
Na dodatek ona jest z natury urodzonym handlowcem, wiec miała mega predyspozycje do zarabiania na życie sprzedażą.

Ale tez zapitalała w tej robocie całymi latami jak koń pociągowy, całe życie temu podporządkowane, od rana do nocy + bardzo dużo w rozjazdach. Wiec nawet jak ktoś się na tym dorabia, to jest to zabójczo ciężka harówa a nie ze taki system przyjazny do zarabiania.

Ale męcząca jest masakrycznie, gada o tym w kółko i nie że coś chce wcisnąć akurat, po prostu ma już tym sprany mózg i całe życie, wszytko, ciagle odnosi do tego, po prostu samo jej z ust wypada.
I po spotkaniach z nią nielicznych jak słyszę frazę ”dochód pasywny” to mam drgawki nerwowe.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-14, 08:48   #3926
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Generalnie wiem, że kasa z nieba nie spada i trzeba mieć trochę szczęścia, talentu i samozaparcia, żeby odnieść sukces (ewentualnie bogatych rodziców lub polityka w rodzinie, to wsadzą od razu na dobry stołek ) I że nie wszystko w internecie to prawda. Ale gdzieś tam pomiędzy tymi wyssanymi z palca historiami znajdzie się kilka takich prawdziwych, które dotyczą ludzi osiągających sukces finansowy w jakiejś pierdołowatej branży, po której nikt by się tego nie spodziewał (serio, w życiu bym nie pomyślała o trzepaniu kokosów na plannerach).
Wbrew pozorom rynek jest ogromny, tylko trzeba uderzać raczej w zagranicznych klientów, np. z USA. Tylko trzeba w to włożyć mnóstwo kasy, nie ma opcji że się wrzuci dwa plannery na etsy i zarobi miliony.
Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Tyle ze to nie jest żaden oszałamiający majątek, biorąc pod uwagę ze ma tez na stanie pracującego męża mającego własna firmę.
Postawili średni dom mocno za miastem w takiej se lokalizacji (wiec albo tam działkę mieli po rodzicach albo kupili taniej), No maja dość fajne samochody ale żadne tez wywalone w kosmos, jakoś tam wspomagają dorosłe już dzieci ale tez żadne szaleństwa milionerskie , baaardzo daleko do tego.
Na dodatek ona jest z natury urodzonym handlowcem, wiec miała mega predyspozycje do zarabiania na życie sprzedażą.

Ale tez zapitalała w tej robocie całymi latami jak koń pociągowy, całe życie temu podporządkowane, od rana do nocy + bardzo dużo w rozjazdach. Wiec nawet jak ktoś się na tym dorabia, to jest to zabójczo ciężka harówa a nie ze taki system przyjazny do zarabiania.

Ale męcząca jest masakrycznie, gada o tym w kółko i nie że coś chce wcisnąć akurat, po prostu ma już tym sprany mózg i całe życie, wszytko, ciagle odnosi do tego, po prostu samo jej z ust wypada.
I po spotkaniach z nią nielicznych jak słyszę frazę ”dochód pasywny” to mam drgawki nerwowe.
Dla mnie dochód pasywny to coś co zrobiłam raz i na tym zarabiam. Typu właśnie stworzyłam planner, wrzuciłam na stronę i sam się sprzedaje. Ale na pewno nie to co opisałaś u swojej znajomej, ilość pracy i wysiłku które musiała włożyć mocno się rozmija z ideą. Tzn. może teraz już ma z tego dochód pasywny, ale ile lat się zabijała żeby do tego dojść?

Stary 2023-04-14, 08:55   #3927
Soso
Zakorzenienie

Ja jestem ostatnią osobą, która chciałaby wejść w MLM, ale znam parę osób w Polsce, które dorobiły się na tym naprawdę pokaźnego majątku (typu samochody z górnej półki, kilka nieruchomości w Polsce i Europie), natomiast w tym momencie część z nich nie trzyma się już konkretnego produktu, na którym się dorobili, ale bardziej przyjmuje zlecenia na rozkręcenie kolejnego.

Sent from my SM-F926B using Tapatalk
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-04-14, 09:06   #3928
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

No właśnie. Więc nie dość, że harówka, wielu wykańczająca psychicznie i finansowo, to jeszcze z leksza sekciarskie klimaty. Najgorsze jest to, że tym na dole wmawia się, że za moment się dorobią, jeszcze tylko więcej pracy, więcej starań, zrekrutuj babcię, psa sąsiada, przyłóż się, zamów więcej towaru, weź kolejny kredyt i będzie cacy. Nie wyszlo? Twoja wina.
Stary 2023-04-14, 09:35   #3929
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
Ja jestem ostatnią osobą, która chciałaby wejść w MLM, ale znam parę osób w Polsce, które dorobiły się na tym naprawdę pokaźnego majątku (typu samochody z górnej półki, kilka nieruchomości w Polsce i Europie), natomiast w tym momencie część z nich nie trzyma się już konkretnego produktu, na którym się dorobili, ale bardziej przyjmuje zlecenia na rozkręcenie kolejnego.

Sent from my SM-F926B using Tapatalk
Mój znajomy się dorobił w pewnym stopniu. Tzn. wiem, że dostał ten samochód, ale czy mieszkanie kupił właśnie za kasę z mlm, czy wynajmował czy cokolwiek innego - tego nie wiem.
Obecnie już chyba sam nie lata po klientach, natomiast prowadzi jakieś szkolenia couchingowe i o rozwoju biznesu. Pamiętam, że on zaczynał w F&M, a potem przeniósł całą swoją siatkę do innej firmy, ale nie wiem gdzie.

O właśnie, słuchałam kiedyś podcastu "Mała wielka firma" (chyba taki był tytuł) i tam w jednym odcinku gościem był człowiek od prezentacji TEDx i konsultacjami dla przedsiębiorców (teraz chyba bardzo uprościłam całą sprawę). Co to są za prezentacje? O co to chodzi? W każdym razie on z tego sporo zarabiał całkiem sporo.
Stary 2023-04-14, 09:38   #3930
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Też taką mam. Aż strach jej życzenia urodzinowe składać na FB, bo jeszcze będzie mi chciała coś sprzedać.

Wmawiają im, a potem oni dalej, że to są lepsze, cudowne kosmetyki, które nie trafią na półki sklepowe, bo są dla wybrańców, bo włosy się same oczyszczają ( jak po pewnym szamponie zaczynają wypadać ), bo cera się oczyszcza ( jak po kremie za ponad 300 zł z parafiną Cię wypryszczy ).
Na to się łapią osoby z niemal zerową wiedzą o składach kosmetyków lub takie co w ogóle z pielęgnacją do tej pory były na bakier i nie mają rozeznania na rynku kosmetycznym.

Na mlm to mało kto zarabia i dlatego są takie agresywne.

Ale ja to nawet za bardzo nie wiem komu miałabym takie coś wmówić. Mam trochę znajomych, ale bardzo wątpię żeby ktoś z nich to ode mnie kupował, chyba że z litości raz bo może by pomyśleli, że krucho u mnie z kasą skoro za takie coś się zabrałam Może prędzej jakieś ciotki, bo starsze osoby łatwiej zmanipulować, ale po pierwsze nie miałabym sumienia im tego wciskać tak samo jak mamie czy babci, a po drugie ilość tych osób też jest ograniczona. No i wątpię, że teraz ludzie kupują cały czas te same kosmetyki, bo jest taka różnorodność na rynku, że ludzie lubią testować nowe rzeczy, więc mi by się szybko takie osoby skończyły na których mogłabym zarabiać.

Cytat:

To u mnie jedna laska widzę na fb chyba coś podobnego. Jakieś kosmetyki i urządzenia do twarzy i cały czas jakieś filmiki nagrywa jak to robi i jaką piękną ma po tym cerę i do tego wszystkiego jeszcze jakieś motywujące ☠☠☠☠☠☠☠olo gada

Szczerze to ja bardzo wątpię, że jak ktoś teraz zaczyna to, że się dorobi jakiś kokosów. Rynek jest tym przepełniony, chyba nie tak łatwo zdobyć nowych klientów albo ludzi, którzy będą robić pod Tobą. Fb i insta wszystko przyjmie. Każdy może sobie gadać, że rzucił robotę i zarabia kupę kasy.

Cytat:
no właśnie nie... te kosmetyki to są takie luksusowe, takie specjalne, takie oryginalne, że w byle rossmannie tego nie znajdziesz to tylko dla wybranych

na piramidach finansowych większość traci, ale zawsze jest ta jedna osoba, która dobrze zarabia - bo ma odpowiednią osobowość, duże grono podatnych znajomych i wtedy można nieźle zarobić. i to przez tą osobę się nakręca mocno

znam taką jedną dziewczynę, która kupę kasy wyciąga na mlm forever living (Ci od aloseu) - pracuje tylko w tym i utrzymuje za to męża i dwójkę dzieci i żyją sobie na spoko poziomie. i jak się rozeszło, że dziewczynie się udało, to potem nagle mnóstwo wspólnych znajomych też poszło tam sprzedawać. tylko że już nikt więcej jej sukcesu nie powtórzył.

To ja znam jedną babkę co ten aloes sprzedaje, ale ona ma salon kosmetyczny, więc może klientkom to wciska. Nie wiem czy Mary Kay, bo nawet jej nie pytałam, ale możliwe

Cytat:
Napisane przez KokinoNero Pokaż wiadomość

Arbonne też kiedyś chciał mik ktoś wcisnąć, nawet jakieś próbki miałam Dla mnie to też jest sekta, bo to nie jest zwykła sprzedaż tylko różne motywacyjne spotkania i pranie mózgu. Widzę, że laski co to sprzedają często jeżdżą na jakieś imprezy połączone ze szkoleniami i potem cała relacja na insta i wywody ile im to dało, jakie czują się spełnione i jak bardzo się rozwijają. Najlepsza jest laska co pomaga w problemach z tarczycą. Ostatnio dodała jakiś filmik i było "wiesz jak pomóc tarczycy? napisz do mnie". Ja napisałam komentarz, że jak się szuka pomocy z tarczycą , to się idzie do dobrego endokrynologa, a nie szuka porad u influencerek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości