|
|
#4921 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.2
Emmi, dość drogie to bardzo łagodne określenie od kogoś z genem Szkota
Nie podważaj wartości ekośrodków bo przecież tylko takich używasz. Cebulka uprawiała rzodkiewkę w donicy. A rzodkiew sama uprawiałam. Malutkie siewki mogą zeżryć, potem są za grube. Jak sobie przypominam to rzodkiewkę żreją, rzodkwię mniej. Meg, też nie wrzucaj do jednego wora. Ja dlatego jestem z miasta, bo wiem ile to na gospodarstwie jest roboty. Lanolinko, wcale ci się nie wydaje. One zjedzą wszystko Nie mówimy o niebieskich granulkach tylko o innych środkach.
|
|
|
|
#4922 | |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
Amita Dlatego, że stosuję to wiem jakie są ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
jakieś wojaże przed Tobą?
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2023-04-16 o 08:13 |
|
|
|
|
#4923 |
|
Zakorzenienie
|
Witam słonecznie
![]() Ale mam dzisiaj zakwasy. Kurde, porobiłam wczoraj trochę. Posadziłam w tunelu rzodkiewkę, sałatę i koperek. A raczej posiałam W małym ogrodzonym ogródku buraczki, groszek i marchewkę. Wsiałam też brukiew. Ciekawe czy mi wyjdzie? Dzisiaj jedziemy w gości, więc w domu już nic nie zrobię, ale może jutro? Pomidory koniecznie muszę popikować i papryki, tylko do czego? Kurde, nie myślałam nad tym |
|
|
|
#4924 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi, witaj
|
|
|
|
#4925 | |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Annorl |
|
|
|
|
#4926 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj mąż mi przejechał glebogryzarką między rzędami porzeczek. Nie dużo, mały kawałek. Jakies 20 metrów? Moze więcej. Na kawałku dzieci posieją sobie swoje kwiatki. A reszta będzie na warzywa. Jak zrobię ten kawałek, to zrobi mi następny
W tym tygodniu muszę kupić maliny żółte i będę sadziła. Muszę też koniecznie dokupić te drzewka owocowe i krzaki. Bo wiosna zleci, a ja się nie wyrobię |
|
|
|
#4927 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
ale wczoraj mialam intensywny dzień. Bylam u koleżanki posiedzialysmy z nia jej siostra ich mezami i rodzicami. Poszliśmy do ich brata. Tam skladali akurat szklarnie. Oni kupili taka z aluminiowymi stelazami i z pleksy. Później odebral mnie od koleżanki kierowca moj bo on niedaleko koleżanki mieszka. Polazilismy nad zalewem i odwiozl mnie do domku. Takie soboty lubię dzis będzie gorzej bo musze jechać do niemilego kuzyna bo mam tam chrześnice. Coz trzeba do dziecka.. wczoraj w biedr.kupilam dwie ksiazki po 11 zl. Lubie czytac to z książek zawsze się ciesze miłego dnia dla Was
|
|
|
|
#4928 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Pochmurno ale nie jest jakoś specjalnie zimno. Wczoraj działając przy altanie podczas deszczu, słyszałam śpiew ptaków. Pada, nie pada one trelują. Byłam na kurzym wybiegu. Kogutek wreszcie należy do stada. Przemiły widok, kiedy wybiega z kurnika razem z resztą a nie zostaje sam w środku i boi się wyjść. Razem jedzą. Mam nadzieję, że będzie już dobrze.
Annorl MM szkoda kasy nawet na glebogryzarkę Cicha Super, że dzień był udany. Jak się czujesz? Lek już działa?
|
|
|
|
#4929 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Zimno, ale nie pada. Na razie...Emmi, oczywiście, bo zbliża się majówka. Jedziemy do Włoch, prawie, że tradycyjnie. Cóż, życie to nie tylko suma wyborów, ale też suma na koncie. Z obserwacji stosowania tego fosforanu żelaza (czy jak mu tam) powiem, że faktycznie nie widać tych wysuszonych trupków, które były przy niebieskich. Ale pleśnieje po deszczu, szybciej się wymywa i nie wabi tak mocno jak niebieskie. Jak skończę te eko to wracam do niebieskich. Dla mnie ważne jest żeby ich wybić jak najwięcej, bo jest ich coraz więcej i żrą praktycznie wszystko. Aniu, przez tę pogodę takie mamy tyły. Przynajmniej ja. |
|
|
|
#4930 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, ja wczoraj niestety nie byłam na działce bo od rana padało.
Dziś jest ładna pogoda ale musze teraz odczekać jak wszystko trochę podeschnie może w tygodniu się wybiorę. Kupiłam 4 sadzonki truskawek ale zapomniałam jaka odmiana
|
#4931 |
|
Jestem jaka jestem
|
Hejka
Amita ty to już bardziej wsiowa jesteś,bo przecież za chwilę,za momencik zmienisz adres na wiejski😉.Wiesz te moje wywody to były raczej do podczytujących,bo myślę ,że dziewczyny piszące tu mają świadomość tej ,,sielskości,, wsi.Niestety ale jest cały czas ten trend miastowych mądrali na różnych forach ,że ,,chłop śpi,a w polu mu samo rośnie,,.Ja jestem takim dzieckiem,co lekcje odrabialo wieczorem,bo trzeba było oporządzić zwierzaki,wydoić krowy ,dać koniowi jeść ,świńskimi,pościelić.Pote m się wracało do mieszkania i dopiero wtedy lekcje.Sam obrządek to jeszcze pikuś był.No ale przychodziła wiosna,to rozrzucanie gnoju,sadzenie ziemniaków,pielenie różnych upraw,sianokosy,żniwa,wyk opki ziemniaków ,buraków,brukwii.Dopuki tata nie kupił ciągnika (na przydział w tamtych czasach) i sprzętu podstawowego do niego to było ciężko,Potem przez 3doby stał w kolejce na składnicy maszyn rolniczych i wystał rozrzutnik do gnoju.Och wtedy to był już luz .Trzeba było tylko z obory wrzucić na rozrzutnik i reszta robiła się sama.Zima było lżej ,ale trzeba było siekać ogromne ilości sieczki dla krów i konia.Zimna stodoła ,grabiejace ręce i sieczkarnia,dobrze ,że na silnik elektryczny,bo jeszcze wcześniej to trzeba było machać taka długa korbą we dwoje kręcąc nią,inna osoba nakładała słomę i siano do skrzyni sieczkarni. U mnie dzisiaj słonecznie,ale w nocy jeszcze padało.Mam durze plany na ten tydzień oczywiście warzywnikowe.Liczę też na spore wsparcie Juniorów z okazji bardzo długiego ich weekendu majowego,bo przecież zaraz od 4 mają matury i reszta klas ma wolne przy pisemnych maturach.U mnie pod koniec tygodnia pozakwitaly tarniny,różne śliwy w sądach i fajnie to wygląda,dosyć ciepło jest.
|
#4932 |
|
Wtajemniczenie
|
Meg, jeszcze daleka droga do wsi, ale genu nie wydłubiesz
Zresztą, ja wyznaję filozofię, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Najgorzej jest, jak ktoś nie ma pojęcia o jakiejś pracy i się mądrzy. Wiem po sobie Część ludzi myśli, że tylko kawę w biurze piję. Za to część mówi, że za żadne pieniądze nie chciałaby się tak użerać jak ja. Wybieram się na działeczkę, o ile utrzyma się bezdeszczowa pogoda. |
|
|
|
#4933 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Ja w majowy weekend pracuję, chyba, że wszyscy wybiorą się na majówkę łącznie ze swoimi pociechami
Amita dobrze piszesz, w to wpisuje się też praca pedagogiczna widziana jako ,,uprzywilejowany zawód" . Zawsze zapraszam do pracy skoro to taki luksus A tak poza tym, co by trzymać się zagrodowej drogi, pyrkocze rosołek. Robi się kompocik z mirabelki i jabłek. Ostatnio coś nas naszło na kompoty. Oglądam swój ulubiony program o zamku. Jeszcze trochę a będę znała dialogi na pamięć MM dzisiaj zapytał się czy wysiałam ogórki... ... żartowniś .---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Jeśli chodzi o wieś... to gdyby wcześniej nakręcali programy o ludziach, którzy przenieśli się na wieś, bo mają dosyć miejskiej sielanki i napatrzyłabym się, że w sporym procencie, ludziom to wychodzi, tylko trzeba mieć pomysł na biznes. I nie posłuchała śp. babci, to bym poszła na wieś, taką prawdziwą. Co by z tego wyszło nie wiem. Wszystko zależy od szczęścia do ludzi, miejsca, czasu itd. Zaufałam babci i nie żałuję. To co piszę teraz jest jedynie wspomnieniem stanięcia na rozdrożu i zastanawiania się, którą drogę wybrać. Miałabym inne hobby i być może napisałabym to samo, co dziś, że zamieniłabym swoje hobby na podróże Mam wrażenie, że w pewien sposób powrót do zdrowia -normalności, spowodowało, że sam organizm relaksuje się i stąd te wynurzenia nie wiem czy z serca, czy z podświadomości wypływające. Miłej niedzieli życzę wszystkim |
|
|
|
#4934 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Jaki fajny odcinek ,,Daleko od miasta" Babeczka opowiada jak padała po stresującej pracy w mieście i świetny dystans do życia na wsi. ,,Wychodzenie rano z kawą przed dom i picie kawy w stresie bo tu zarosło, tam się urwało" .
---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Ciutkę się wypogodziło ale na zasadzie, że słonko wyglądało do mnie chcąc powiedzieć - zobacz, jestem Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2023-04-16 o 17:32 |
|
|
|
#4935 |
|
Wtajemniczenie
|
Zimno ,zimno.
W dzień trochę słońca, ale niedziela to i w ogrodzie nic nie robiłam. Przebąkałam całą niedzielę. Ale może tak powinno być, żeby odpocząć. Zestresowała mnie jedna baba, że tak powiem niemiło. A mianowicie kuratorka wystawy malarstwa w której biorę udział. Całe szczęście że to wystawa zbiorowa. Baba gada przez dwadzieścia minut i nie daje dojść do głosu. W końcu po scysji rzuciłam słuchawką.zresztą nie ja jedna bo znajomi robili to samo. Jest niepoczytalna.Dlaczego ona kieruje tą wystawą ,to jest dość zawiła sprawa. W każdym razie mam stresa. Jutro muszę wcześnie wstać, czyli o 6 rano. |
|
|
|
#4936 |
|
Wtajemniczenie
|
Na wsi mokro, aż miałam wrażenie, że mi chlupie pod nogami. Koleina między polem a drogą pełna wody. W jednym ogrodzie potężna kałuża, aż mi przyszło na myśl, że w zimie sobie oczko wodne zrobili? A prognozy zapowiadają nadal opady deszczu. No szlag by to.
Posiałam jeszcze nasturcje, jakieś vinilla, astry i wsadziłam pelargonie w długie donice. Zmarnowałam szałwie omszone. Najpierw je przelałam, potem przepikowałam i za małe były żeby wytrzymać bez podlania w tunelu. Ale jestem zła. Herbatko, szkoda zdrowia. |
|
|
|
#4937 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam. Roztocze wiosennie piękne, chciaż zaliczyłam jeden dzień z deszczem. Udalo mi sie nazbierać trochę mniszka i kurdybanka. W ogóle było pięknie i wiele zaskoczeń i wrażeń.
Herbatko tak to z ludźmi jest, że często nie są ci co powinni w miejscach co powinni. Bo ci co nie powinni umieją się ustawić. A ci co powinni są skromni najczęściej, a skromność nie sprzyja zdobywaniu pracy. Coś oglądałam jakiś filmik ostatno na Yt, o narcyzach, jak kobieta opowiada jak spotkała taką pielegniarkę po drodze... Wydaje mi się, że pisałam już o tym i powtórzę się, ale niech będzie. Moj mąż ma całkiem inne zapatrywanie na temat gdzie się mieszka. Interesuje go tylko miasto i nawet nie dopuszcza myśli o mieszkaniu gdzie indziej. Córa zaproponowała byśmy zamieszkali u niej i nawet w fazie wstępnego projektu planowała dom z mieszkaniem dla nas. Ja się już nawet cieszyłam na to. Niestety było wielkie nie i mimo że kocha wnuki, zaprotestował. No i nie mogę tego przeskoczyć. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2023-04-16 o 21:10 |
|
|
|
#4938 |
|
Rozeznanie
|
Niedziela tez byla miła
okazało się że kuzyn byl miły i chyba się ogarnal na pozytywne podejście. Chrzesnica cudowna i miła poszliśmy na wyprawe nad rzekę. Ale byla cudowna pogoda slonko i w miarę ciepło. Motyle fruwaly. Czemu weekend tak szybko mija...---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Antybiotyk pomogl w dwa dni na te uszy. Juz nic nie boli |
|
|
|
#4939 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
(_)?Niespodziankę mam. Miało padać już od rana ale zmieniło się i kolejny ładny dzień się zapowiada. Lenifo Cicha ogromnie się cieszę, że z uchem już dobrze.Amita Mówisz, że mokradła masz... ale to dobry czas na przyjrzenie się terenowi. Miłego poniedziałku życzę |
|
|
|
#4940 |
|
4 pory roku i ja piąta
|
O żesz...
tak się zadumałam nad tym co napisała Herbatka, że w końcu nic nie napisałam. Herbatko .
|
|
|
|
#4941 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifo, coś mi się wydaje, że mąż Twój życiu zna, i wie, że najlepiej się żyje, gdy każdy mieszka u siebie.
Co innego odwiedziny a co innego wspólne mieszkanie. Można jeszcze sadzic drzewka? Nie za późno? Chciałam jeszcze dokupić pigwę i jakieś śliwki ale sama nie wiem. |
|
|
|
#4942 |
|
Zakorzenienie
|
Herbatko, może jeśli jest Was więcej to sposób na babę znajdziecie
![]() Cicha, fajnie, że miałaś dobry łikend. Amita, jeździcie sami czy to wyjazdy z biura podróży? |
|
|
|
#4943 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi bylo mało czasu na rodzinną bytność razem, bo większość czasu spędziłam na rekolekcjach.
Lanolinko owszem, mąż się zna na sytuacjach i ludziach, ale na córce własnej mniej, mimo, że ona jego oczkiem w głowie była. Sytacja była taka, że on mało z dziećmi był z powodu pracy. My już mieszkaliśmy z nimi (tzn z córą, zięciemi wnuczkiem) razem, przez rok. Przez ten rok doszło tylko do jednego nieporozumienia i to chyba z powodu, że ja sobie wziełam za bardzo do serca jakiś drobiazg i to ja musiałam sobie z tego zdać sprawę. Jedyna burza, która nam się trafiła przez wszystkie lata. Trwała jakieś pół godziny i to ja musiałam sie "puknąć w łeb". A problem był banalny, przez chwilę jakby cofnął się czas i chciałam zarządzić coś jak to dawniej bywalo Ciężko się schodzi z tego piedestału, szefowej domu. Tu sie trzeba pilnować. Dorosłe dzieci mają prawo do swoich decyzji i te decyzje mogą się różnić od widzi mi się teścowej. W każdym razie mój zięć to jest zięć marzeń. Oaza spokoju, rozsądku i opanowania.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2023-04-17 o 08:26 |
|
|
|
#4944 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Oszałamiające 7*C i zaraz będzie padać. To jest jakieś nieporozumienie...Emmi, na RODos też mokro. U sąsiadki woda stała na zagonie, ja mam troszkę wyżej. Przecież pada niemal codziennie, nie pamiętam od kiedy. Już jesień była bardzo deszczowa. Rzeki też wezbrane. Cóż, przynajmniej studnia abisynka będzie łatwa do wykopania ![]() Lanolinko, jedziemy z biurem, od lat tym samym. I z tymi samymi ludźmi. Mój mąż jeszcze całkiem niedawno twierdził, że absolutnie żadna wieś i żadna budowa. Trochę zmienił zdanie przy mojej nodze w gipsie. |
|
|
|
#4945 |
|
Zakorzenienie
|
Amitka na Roztoczu też dość mokro. U sąsiada widziałam, że woda stoi na podwórku. Jak wczoraj wracaliśmy, widziałam nadciągające czarne chmury tak w okolicach Dębicy. Wygladało groźnie ale udało nam się, przejechać dalej i tego unikąć. Tutaj w tej chwili nie pada, ale wygląda, że w nocy padało. Dość mgliście jest. Chciałam zajrzec na metoxa jak z pogodą, ale meteox coś padl był.
|
|
|
|
#4946 |
|
Zakorzenienie
|
Amita, w sprawdzonym towarzystwie najlepiej. Fajnie mieć taką grupę.
Lenifa, jeśli jest tylko taka możliwość to niech każdy mieszka u siebie, moim zdaniem. |
|
|
|
#4947 |
|
Zakorzenienie
|
Prawie bym się zgadzała. Tylko że dla wnuczków maja ogromne znaczenie dziadkowie. Dla mnie moi mieli zasadnicze znaczenie. Bycie rodzicem to mnóstwo obowiązków codziennego zycia. To ogranicza czasowo. Dziadkowie i babcie sa wtedy bardzo ważni dla dziecka. Więc bardzo ważne jak są w pobliżu. Mieszkanie dla nas córka planowała odrębne, z własnym wejściem, abyśmy się czuli u siebie. Z ogrodem też pewnie znalazłabyśmy wspólny język bo nie bedzie mały, a nawet w jego orębie jest kawałek lasu. No ale to już nierealne. Widocznie tak ma być. wszystko dzieje się po coś. Na szczęście w pobliżu są drudzy dziadkowie, bardzo fajni ludzie.
|
|
|
|
#4948 |
|
Zakorzenienie
|
Witam deszczowo.
Lenifa, na co kurdybanek przerobisz? Ja rok temu na syrop przerabiałam i trochę suszyłam. Amita, no to fajny wyjazd jak z paczką znajomych już osób ![]() Cicha, miły weekend za Tobą ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Lanolinko, ja tam jeszcze będę sadziła drzewka. Tylko muszę je kupioć najpierw |
|
|
|
#4949 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifko, to taki mieszkanie osobne w domu to co innego.
Ann kupiłam w biedronce brzoskwinię. Tania była bo 19 zł. Opuszcza się. Wsadze, zobaczę co będzie. Kupiłam kiedyś pigwowca i jaśmin w biedronce ale na pigwowca owocu jeszcze nie widziałam a jaśmin gdzieś przepadł. Tak że nie liczę na wiele |
|
|
|
#4950 |
|
Wtajemniczenie
|
Lanolinko, ja mam Harnasia - brzoskwinię z biedry i widać, że się przyjęła. Rośliny wymagają trochę czasu zanim wejdą w okres owocowania.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.

Nie podważaj wartości ekośrodków
bo przecież tylko takich używasz. Cebulka uprawiała rzodkiewkę w donicy. A rzodkiew sama uprawiałam. Malutkie siewki mogą zeżryć, potem są za grube. Jak sobie przypominam to rzodkiewkę żreją, rzodkwię mniej. 

W małym ogrodzonym ogródku buraczki, groszek i marchewkę. Wsiałam też brukiew. Ciekawe czy mi wyjdzie?

Zresztą, ja wyznaję filozofię, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Najgorzej jest, jak ktoś nie ma pojęcia o jakiejś pracy i się mądrzy. Wiem po sobie
.