|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 78.
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4232 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak to nie wiem, może dzieci robią? Gdyby tak miało być, to byłby zdecydowany argument za dziurami w ziemi - taka sama technika, a nie trzeba się wspinać, utrzymywać równowagi i łatwiej trafić.
|
|
|
|
|
|
#4233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i jednak da się w ten sposób skorzystać z toalety tak żeby ani na niej nie siadać ani nie o sikać wszystkiego naokoło. To że ktoś w publicznych toaletach robi chlew to świadczy bardziej o tej osobie a nie o metodzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4234 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4235 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1...M3eAAKhMAahMQE (telefon nie jest obowiązkowy) Dla sedesu nie ma różnicy, czy człowiek na niego staje czy siada całym ciężarem, bo ciężar jest mniej więcej ten sam. Oparcie nóg na podłodze odejmuje ledwo kilka kg. Aczkolwiek "na narciarza" sedesu się w ogóle nie dotyka, więc tu rozważanie wytrzymałości sedesu nie ma sensu. https://wl-jasnastrona.cf.tsp.li/res...f9205098b0.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4236 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4237 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) chyba nie wiem bo wyobraziłam sobie włażenie na sedes z butami. ![]() https://upload.wikimedia.org/wikiped...uat-toilet.jpg A te dziury w podłodze wcale takie super nie są bo z wiekiem stawy się zużywają albo spróbuj kucac jak masz kontuzję i z trudem zginasz kolano by założyć skarpetkę. ![]() ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89559528]Wygląda na to, że nie za bardzo wiesz jak wygląda sedes i jak się z niego korzysta. https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1...M3eAAKhMAahMQE (telefon nie jest obowiązkowy) Dla sedesu nie ma różnicy, czy człowiek na niego staje czy siada całym ciężarem, bo ciężar jest mniej więcej ten sam. Oparcie nóg na podłodze odejmuje ledwo kilka kg. Aczkolwiek "na narciarza" sedesu się w ogóle nie dotyka, więc tu rozważanie wytrzymałości sedesu nie ma sensu. https://wl-jasnastrona.cf.tsp.li/res...f9205098b0.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]no właśnie, i nawet google to potwierdza https://i.gremicdn.pl/image/free/891...:716,enlarge:1 okazuje się że w sumie pozycje na narciarza byłyby dwie. Czyli jak z idę na pole i na dwór. ![]() O, złośliwości. To proponuję odkurzyć fizykę; siły i punkty podparcia. No jak wg Ciebie ten koleś dla tego sedesu waży tyle samo ile by ważył gdyby na niego wlazł to mam nadzieję że medycyna idzie Ci lepiej. ![]() https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1...M3eAAKhMAahMQE |
|
|
|
|
|
#4238 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#4239 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4240 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89559528]Wygląda na to, że nie za bardzo wiesz jak wygląda sedes i jak się z niego korzysta.
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1...M3eAAKhMAahMQE (telefon nie jest obowiązkowy) Dla sedesu nie ma różnicy, czy człowiek na niego staje czy siada całym ciężarem, bo ciężar jest mniej więcej ten sam. Oparcie nóg na podłodze odejmuje ledwo kilka kg. Aczkolwiek "na narciarza" sedesu się w ogóle nie dotyka, więc tu rozważanie wytrzymałości sedesu nie ma sensu. https://wl-jasnastrona.cf.tsp.li/res...f9205098b0.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] https://i.wpimg.pl/1920x/filerepo.gr...5-c125cb251db7 przy założeniu że gość na fotce wazy z 80kg totalnie nie sądzę.
Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2023-04-18 o 16:56 |
|
|
|
|
#4241 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie będę wnikać jak ty się załatwiasz na kiblu w domu, ale ja siadam całym ciężarem. Nie zapieram się na nogach, nie trzymam się ścian, nie mam podwieszonych do sufitu szelek, tylko siadam jak na krześle. Sedesy są tak skonstruowane, żeby utrzymać sporo ponad sto kilo (nie wiem ile dokładnie, nie mam zamiaru dobijać do tego limitu) i jest to limit całkowitej wagi człowieku, a nie że jak się człowiek bardziej pochyli do przodu i mocniej zaprze na nogach, to warunkowo może być 120kg. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4242 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89559524]Też mnie bardzo rozbawiło, gdy sobie wyobraziłam, jak według Ciebie to wygląda.
Tak to nie wiem, może dzieci robią? Gdyby tak miało być, to byłby zdecydowany argument za dziurami w ziemi - taka sama technika, a nie trzeba się wspinać, utrzymywać równowagi i łatwiej trafić. [/QUOTE]Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4243 |
|
Konto usunięte
|
Bo ktoś inny z personelu może przez te pół minuty musieć tam wejść.
Serio nie rozumiem jaki w tym problem, co się dzieje z kluczem. To po prostu ułatwia funkcjonowanie w pewnej przestrzeni. Nie wszędzie jeszcze doszła taka nowoczesność, żeby do każdego schowka było wejście na kartę. Noszenie kilkunastu kluczy i szukanie właściwego przed każdymi drzwiami byłoby absurdalne i bardzo upierdliwe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4244 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89559553]Napisałam, że odejmuje kilka kg, więc proponuję czytać dokładniej.
Nie będę wnikać jak ty się załatwiasz na kiblu w domu, ale ja siadam całym ciężarem. Nie zapieram się na nogach, nie trzymam się ścian, nie mam podwieszonych do sufitu szelek, tylko siadam jak na krześle. Sedesy są tak skonstruowane, żeby utrzymać sporo ponad sto kilo (nie wiem ile dokładnie, nie mam zamiaru dobijać do tego limitu) i jest to limit całkowitej wagi człowieku, a nie że jak się człowiek bardziej pochyli do przodu i mocniej zaprze na nogach, to warunkowo może być 120kg. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Nie wiem skąd wzięłaś te kilka kilo po prostu (Trochę mnie zresztą razi jednostka jeśli mówimy o dynamice ale dobra). Może do Ciebie to nie przemawia ale nie trzeba mieć żadnych szkół by wiedzieć, że łatwiej jest zarwać krzesło wchodzac na nie (i np. wieszając firankę) niż po prostu na nim siadając. Skoro piszesz komuś złośliwie że nie wie czym jest sedes i jak się z niego korzysta to ja zakładam że nie masz pojęcia o siłach, reakcjach, niutonach itd. (6 klasa szkoły pdst zdaje się). |
|
|
|
|
#4245 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No nie przemawia do mnie jak stanie i siedzenie ma powodować różnicę w masie. Tzn. rozumiem, że przy staniu środek ciężkości jest wyżej i łatwiej rozkiwać krzesło i je połamać, ale sedes nie ma czterech nóżek. Jeśli mi nogi zwisają podczas siedzenia na sedesie, to raczej wywieram na sedes taką samą siłę jakbym po prostu na nim stanęła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4246 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#4247 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4248 |
|
Zakorzenienie
|
Obstawiałabym, że może niektóre kobiety w ten sposób zmieniają tampon, w sensie z jedną nogą w górze. Inna opcja to seks. Na pomysł kucania na sedesie do sikania to mogą chyba wpaść tylko osoby, które do tej pory korzystały z dziury w ziemi. Równie prawdopodobnie jak to, że ktoś może używać szczotki do kibla do podcierania sobie tyłka (to też jest na grafikach w stylu tej, którą linkowałaś). Niewykluczone, ale bardzo mało prawdopodobne.
|
|
|
|
|
#4249 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89559585]Ale dlaczego twierdzisz, że złośliwie? Skoro z tego co pisałaś i co sama przed chwilą przyznałaś wynika, że faktycznie nie wiedziałaś jak się korzysta z toalety na narciarza?
No nie przemawia do mnie jak stanie i siedzenie ma powodować różnicę w masie. Tzn. rozumiem, że przy staniu środek ciężkości jest wyżej i łatwiej rozkiwać krzesło i je połamać, ale sedes nie ma czterech nóżek. Jeśli mi nogi zwisają podczas siedzenia na sedesie, to raczej wywieram na sedes taką samą siłę jakbym po prostu na nim stanęła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No to masz odpowiedź powyżej, zacytowałam. Jak się okazuje to był nawet spory problem i wymagał rozwiązania więc Twoje niewyobrazanie sobie nie bardzo implikuje że czegoś nie ma. Co do drugiej częsci obciążenia traktuję jak w mechanice więc dla mnie nie ma czegoś takiego jak żadna różnica jak (tutaj) się siada na czymś. |
|
|
|
|
#4250 |
|
Konto usunięte
|
Żeby ludzie wiedzieli, że nie ma sensu tam wchodzić i krzyczeć "halo, halo, jest tu ktoś? Halo! Bo ja chcę coś zapytać! Ej, no odpowie mi ktoś? No jest tu ktoś czy nie?! No gdzie się wszyscy podziali? Halo!"
bo NIKOGO TAM NIE MA! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4251 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Używanie szczotki sedesowej do wycierania pośladów samo w sobie zdaje mi się mocno abstrakcyjne i nieintuicyjne. Także fakt że pewne obrazki znajduja się koło siebie raczej dowodzą mieszania pragmatyzmu z głupotą (tej ostatniej nie brakuje).
|
|
|
|
|
|
#4252 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4253 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-04-18 o 17:44 |
|
|
|
|
#4254 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4255 |
|
Konto usunięte
|
No ale jak naciskasz klamkę i okazuje się, że jest zamknięte, to chyba już jest jasny sygnał? Czy nie? No bo serio już nie wiem, może faktycznie przeceniamy inteligencję ludzi...
Edytowane przez 7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 Czas edycji: 2023-04-18 o 17:53 |
|
|
|
|
#4256 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#4257 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-04-18 o 18:05 |
|
|
|
|
#4258 |
|
Wtajemniczenie
|
Natalia, jeśli piszesz komuś wychowanemu w Europie że nie wie jak wygląda sedes, jak sie z niego korzysta a potem jeszcze robisz wstawki o trzymaniu się ścian i wieszaniu na szelkach to trudno żeby to nie wyglądało na złośliwość. Może nie rób ze wszystkich wkoło debili. I widocznie w przeciwienstwie do Ciebie wiem, że toalety w różnych miejscach na świecie potrafią się różnić. Może też dlatego nie zaskakuje mnie koncept wpakowania się na klo z buciorami.
Pierwszy z brzegu cytat od Ciebie ''Nie wierzę, że ktoś wpadł na pomysł, by wchodzić na deskę klozetową butami i dopiero wtedy kucać''. (Może nie na deskę, a na muszlę, plastik to już w ogóle jest bardziej podatny na pęknięcia). No to nie wierz ale na świecie jest 8 mld ludzi, z czego pewnie z 2/3 (nie chce mi się googlać, luksus, wiem) nie ma łazienek (a przynajmniej w rozumieniu świata zachodniego) i nikt przecież nie będzie wyprowadzał z braku kreatywności jakiejś randomowej internetowej Natalii. Przyznaję przecież że nie wiedziałam że wizażanki załatwiają się w powietrzu, nie widzę w tym (w niewiedzy; w technikach załatwiania się zresztą też nie, bo co mi do tego) nic kompromitującego, a sama informacja to ciekawostka jak każda inna. Mogłabym przecież tak samo odwrócić, jak można zamiast usiąść na sedesie albo na nim przykucnąc minimalizując ryzyko pobrudzenia się fekaliami, wieszać tyłek w próżni kilkadziesiąt cm nad stopami. I liczyć na to że strumień moczu trafi we własciwe miejsce. Oczywiście przeciętny kibelek takiej małej dziurki nie ma ale też i strumień nie jest tresowany. (Skoro zresztą zdarzy wam się obsikać deskę to raczej celność nie podołała zadaniu. Siedząc na toalecie ten problem raczej nie wystąpi). Znowu się mamy spierać o fizykę i o to czy bezpieczniej (z punktu widzenia higieny, a nie bezpieczeństwa akrobacji na klozecie) jest lać kawę do szklanki z kilku czy kilkudziesięciu cm wysokości? Retoryczne. No nie znam za bardzo nikogo kto by sobie nalewał płynu do szklanki z wysokości pół metra albo metra, szejm on mi. A sedesy nie są na coś ''zaprojektowane'', to materiał jak każdy inny, logiczne że pod cięzarem od włażenia na niego może pęknąć. Porcelit to nie jest stal kosmiczna. I cheers, mam nadzieję, że wystarczające wyjaśnienie.
Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2023-04-18 o 18:27 |
|
|
|
|
#4259 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-06 o 02:15 |
|
|
|
|
#4260 |
|
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem chodzi o to, żeby nie szukać klucza po ludziach, przez gabinety sporo ludzi się przewija, mam na myśli medyków. Wg mnie tu działa ta sama zasada w myśl której nie grzebie się będac w gościach ludziom po pokojach lub szafach, tak samo jak np. nie wchodzi się ekspedientowi za ladę w sklepie. Tak samo w hotelach klucze zostawia się na recepcji i pewnie w części stosuje się jeszcze takie półki.
https://media-cdn.tripadvisor.com/me...that-jesse.jpg To jakby nie powinno stanowić zaproszenia żeby sobie podejść i wziąć dowolny klucz jak recepcjonista wychodzi. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.

To juz mnie nie zadziwiają memy z instrukcją korzystania z sedesu w roli głownej.
W sumie sobie wyobraziłam jadący autobus albo tramwaj a tam wszyscy co siedzą na narciarza. 
Nie staje się na sedesie, chociaż pewnie znajdą się przypadki co tak robią