![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.79
Cytat:
Ktoś podał tu przykład negatywny, ja podałam pozytywne z mojego otoczenia, wiec w praktyce bywa różnie. Badań nie szukałam i nie widziałam. Bardziej mnie dziwi to krytyczne podejście, ze najlepiej je zdjąć z naszych oczu, żebyśmy nie musieli patrzeć na ich dziwne zachowanie. Nie mowie oczywiście o kwestiach bezpieczeństwa bo to jasne ze takim zachowaniom należy zapobiegać, tylko o ogólnym podejściu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
Tak trochę zawiało mi tu segregacją - dzieci "z problemami" (w tym przypadku akurat jakoś zeszło na te z orzeczeniami) niech idą do szkół specjalnych, bo przeszkadzają. Z definicji jestem przeciwna.
W praktyce jednak rozważałabym każdy przypadek indywidualnie. Więcej pomocy na różnych polach (szkoła, a przede wszystkim dom, rodzice!) zamiast odseparowania tych dzieci. Tak, wiem, że to idealistyczne podejście ![]()
![]() |
#153 | |
BAN stały
|
Cytat:
od tego czasu na pewno coś się zmieniło na lepsze. tylko jak słyszy się zewsząd, że brakuje nauczycieli, że nie ma kadry, to pewnie nikt z góry nie zakłada, że akurat nauczycieli wspomagających nie brakuje. więc ja nie uważam, że szkoły integracyjne to najlepsze wyjście, oczywiście, że nie. ale z dwojga złego to chyba lepsza szkoła integracyjna niż dziecko puszczone samopas, bez dodatkowej opieki i pomocy. co z tego, że przeszkadza, sam nic nie wynosi z lekcji i nie daj borze jest agresywny. tak jak to bywało te 20 lat temu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Konto usunięte
|
Ja tu nie widzę żadnej segregacji. Jak ktoś tłucze inne dzieci kijem, czy napastuje dziewczynki jak Cava opisywała, to co na cierpieć inne 28 osób z klasy?
Uczyłam się w podstawówce z dziewczyną, co miała nauczanie specjalne. Miała specjalne sprawdziany, dodatkowe zajęcia po lekcjach. Nawet nie wiem co jej było, bo poza tym, że czasami krzyknęła i rzuciła książkami o ziemię to nikomu nie przeszkadzała. Wiadomo dzieci jak to dzieci, raczej trzymały ją na uboczu. Nawet jak jakieś dziewczyny próbowały zagadywać to nie była za chętna do rozmowy. Natomiast w gimnazjum może z 1/3 klasy miała problem z płynnym czytaniem. Niektórzy wręcz składali po literkach. Niedopilnowanie przez rodziców, albo nie wiem co. Część była raczej z patologicznych rodzin, gdzie np brat groził nożem matce. I jak tu nauczyciel ma dopasować poziom do całej klasy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;89572675]Ja tu nie widzę żadnej segregacji. Jak ktoś tłucze inne dzieci kijem, czy napastuje dziewczynki jak Cava opisywała, to co na cierpieć inne 28 osób z klasy?
Uczyłam się w podstawówce z dziewczyną, co miała nauczanie specjalne. Miała specjalne sprawdziany, dodatkowe zajęcia po lekcjach. Nawet nie wiem co jej było, bo poza tym, że czasami krzyknęła i rzuciła książkami o ziemię to nikomu nie przeszkadzała. Wiadomo dzieci jak to dzieci, raczej trzymały ją na uboczu. Nawet jak jakieś dziewczyny próbowały zagadywać to nie była za chętna do rozmowy.[/QUOTE] Dlatego jestem za rozpatrywaniem każdego przypadku indywidualnie. Dziecko z przykładu Cavy wydaje mi się skrajnym przypadkiem. Są problemy i PROBLEMY. Ale wiecie, my tu sobie gadu gadu, a to i tak rodzic takiego dziecka decyduje. Czego oczekujemy po rodzicu, który nie rozumie co się z jego dzieckiem dzieje, nie jest w stanie mu pomóc, sam być może tworzy dysfunkcyjną rodzinę, uważa pomoc z zewnątrz za atak na siebie. Dzieci takich rodziców stwarzają najczęściej najwięcej problemów i bardzo trudno pomóc takim dzieciom wbrew temu, co rodzice wyprawiają.
![]() |
#156 |
Zadomowienie
|
Mnie ostatnio dziwią ludzie, którzy notorycznie wchodzą innym w zdanie i to ze swoim tematem, ignorując co ktoś mówi- po prostu nie ogarniam jak ktoś opowiada historię, często ważna, prywatna, a druga osoba wypala, że ostatnio zrobiła pyszna pizze i tu opowieść. No zero u ludzi umiejętności dialogu.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zadomowienie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89572089]Treść usunięta[/QUOTE]
Pamiętam, że w mojej podstawówce był chłopak, którego wszyscy się bali. Gdy wychodził na przerwę, trzeba było chować się w toalecie. Raz uderzył jedną dziewczynkę o ścianę tak mocno, że chyba miała wstrząśnienie mózgu. A jego rodzice nie chcieli go ze szkoły zabrać do odpowiedniej placówki. No rzeczywiście, segregacja. Chyba tych, którzy musieli się przed nim chować przez całą przerwę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez kasia2209 Czas edycji: 2023-05-05 o 22:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu trochę za dużo zależało od woli rodziców, i zaczął sie ten boom na straszenie szkół prawnikami, gazetami. Szkoła nie bardzo chyba miała narzędzia, do zwykłych chuliganów zdarzało sie ze wzywali po prostu policję, komisariat był jakieś 100 m od szkoły i policjanci przychodzili. Do tego chłopca nie wiadomo było co robić, bo rodzice sie uparli ze on sie nadaje do chodzenia do zwykłej szkoły, a szkoła owszem widziała problem ale nie miała narzędzi. No bo faktycznie bez sensu wzywać policję do dziecka z ewidentnym zaburzeniem. Co by miała policja zrobić niby? On powinien być w klasie integracyjnej i mieć dodatkowego opiekuna który by pilnował co on robi i mu tłumaczył na bieżąco. No ale rodzice uważali ze to dla niego by było niedobre, radzi sobie z programem to sie nadaje do zwykłej szkoły a jak ktoś uważa inaczej to oni podadzą go do sądu, do gazety, ze sie znęca, dyskryminuje itp. ![]() Nie wiem jak jest teraz.
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
Porównanie od czapy. Obowiązek szkolny istnieje. Pracę można znaleźć dowolną. Teraz szkoły z oddziałami integracyjnymi są (a przynajmniej te, które znam) przygotowane do prowadzenia dzieci z różnymi niepełnosprawnościami. U mojej mamy są dzieci z aspergerem, autyzmem, niedowidzące, z niepełnosprawnosciami fizycznymi, upośledzeniem w stopniu lekkim czy umiarkowanym. Mają nauczycieli wspomagających w klasach, dostosowaną podstawę programową. I podstawą jest - jeśli rodzic chce współpracować i dbać, to dziecko sobie radzi i nie ma problemów w klasie. I dzieci też się nim nie rozpraszają, nie zwracają uwagi, przyzwyczajają się, są uważniejsze na to, czego nie robić (np. nie zabierać mu piórnika) itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ale generalnie problem seksualności dzieci z zaburzeniami to temat tabu i zamiata się to pod dywan. (co w sumie nie jest jakieś dziwne biorąc pod uwagę obecne podejście w polsce do tematów związanych z seksem, nawet zdrowych ludzi). mam w bliskiej rodzinie dziewczynę, która zawodowo pracuje z osobami z przeróżnymi zaburzeniami psychicznymi - starszymi nastolatkami i młodymi dorosłymi. i mówi, że czasem się robi niebezpiecznie. część tych osób nie umie się kontrolować i nie rozumie co się z nimi dzieje. nikt ich nie nauczył i nie powiedział co robi jak się pojawia podniecenie seksualne. a "zakochują" się bardzo łatwo, zwłaszcza w miłych i ładnych paniach opiekunkach, ale koleżankach z grupy też. i jak ma sobie poradzić opiekunka 1,60 wzrostu, jakieś 50 kg wagi z gościem ponad 2 razy cięższym. strasznie ciężki temat. zwłaszcza jeśli rodzice nie widzą problemu Edytowane przez Sodalite Czas edycji: 2023-05-06 o 09:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-06 o 00:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkół specjalnych nie uważam za segregację czy miejsce nieodpowiednie dla dzieci. Są dzieci ze znacznym upośledzeniem umysłowym, takie które w zwykłej szkole nigdy sobie nie poradzą. Właśnie w takiej szkole specjalnej pracuje moja znajoma, razem z resztą nauczycieli odwalają kawał świetnej roboty bo nie tylko prowadzą zajęcia dla dzieciaków ale też ogarnęli rehabilitantów dla dzieci które tego wymagają. Część dzieci z trudem uczy się czegokolwiek, nawet mówienia, sorry ale takie dzieci nie powinny trafiać do zwykłych szkół bo będzie to tylko z krzywdą dla nich samych. Część dzieciaków przychodzi do szkoły tak naprawdę tylko po to żeby rodzice mogli pójść w tym czasie do pracy albo chwilę odetchnęli. Oczywiście szkoły specjalne nie są miejscem dla dzieci z lekkim i średnim upośledzeniem które mogą sobie poradzić w szkole przy odpowiedniej pomocy, ale też nie można powiedzieć że są kompletnie niepotrzebne i każde dziecko może pójść do zwykłej szkoły. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Konto usunięte
|
mialam w pierwszej klasie podstawowki chlopca, z ktorym na lekcjach siedziala jego mama, bo w latach 90 nie bylo nauczycieli wspomagajacych w tej szkole, a on sobie zupelnie nie radzil
chyba nie byl agresywny, ale byl "inny" i z matka wiecznie obok, wiec inne dzieci sie z nim nie zadawaly zabrali go jeszcze w tym samym roku, nawet nie pamietam czy dotrwal do konca pierwszej klasy z nami zastanawiam sie jak to wyglada z perspektywy dzieci teraz, bo wtedy mimo ze mielismy fantastyczna wychowawczynie, ciepla, madra, ktora potrafila dotrzec do kazdego dziecka i byla sercem i dusza naszej klasy, ktora dzieki niej byla tak zintegrowana jak zadna inna, to nie udalo jej sie przekonac nas, ze tamten chlopiec nie byl dziwakiem moze przez brak wyksztalcenia w konkretnie kierunku do dzieci z zaburzeniami, moze teraz jest lepiej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89573524]mialam w pierwszej klasie podstawowki chlopca, z ktorym na lekcjach siedziala jego mama, bo w latach 90 nie bylo nauczycieli wspomagajacych w tej szkole, a on sobie zupelnie nie radzil
chyba nie byl agresywny, ale byl "inny" i z matka wiecznie obok, wiec inne dzieci sie z nim nie zadawaly zabrali go jeszcze w tym samym roku, nawet nie pamietam czy dotrwal do konca pierwszej klasy z nami zastanawiam sie jak to wyglada z perspektywy dzieci teraz, bo wtedy mimo ze mielismy fantastyczna wychowawczynie, ciepla, madra, ktora potrafila dotrzec do kazdego dziecka i byla sercem i dusza naszej klasy, ktora dzieki niej byla tak zintegrowana jak zadna inna, to nie udalo jej sie przekonac nas, ze tamten chlopiec nie byl dziwakiem moze przez brak wyksztalcenia w konkretnie kierunku do dzieci z zaburzeniami, moze teraz jest lepiej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Na pewno dużo zależy od szkoły i rodziców, ale niestety dzieci potrafią być okrutne. Dziecko z mojej rodziny było wytykane palcami, nikt się nie chciał nawet kolegować - nie wspominając o przyjaźni. Dzieci w 2 klasie podstawówki i prosto w twarz potrafiły obrażać, wyśmiewać, powtarzać żeby czasem nie było prób zapraszania ich na urodziny bo i tak nikt nie przyjdzie. Same też oczywiście M. nie zapraszały, ale dbały o to żeby było wiadomo że reszta jest zaproszona. Po prostu znalazły kozła ofiarnego i korzystały z okazji żeby się wyżyć. Nauczycielka nie lepsza, wprawdzie dziecka nie obrażała ale udawała że nic nie widzi i nie słyszy, zgłoszenia rodziców bagatelizowała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
Mieszkałam we Włoszech na kompletnym zadupiu i tam w szkołach normalnie był etat dla takich nauczycieli, którzy wspomagali osoby niepełnosprawne lub np. z ADHD, depresją itp. Nie zawsze nauczyciel siedział z takim uczniem w ławce, czasem to było spotkanie raz w tygodniu czy pomoc w przygotowaniu notatek do nauki itp. Ale nie wiem czy to była norma, czy po prostu region dostał jakieś dofinansowanie na to. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-06 o 00:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89573552]Treść usunięta[/QUOTE]
Z tego co pamiętam, to rodzice się sprzeciwiali, ale jak widać to nie wystarczy. A nikt nie powie w podstawówce "to aj zabiorę dziecko gdzie indziej", bo 95% uczniów było z bardzo bliskiego sąsiedztwa szkoły, gdzie to jest mega ważne + czy to takie przyjemne dla dzieci + czy to właśnie byłoby rozwiązaniem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Konto usunięte
|
dzieciaki potrafia sie nasmiewac i bez powodu, mialam w podstawowce kolezanke w klasie, ktora byla tak zwyczajna jak sie tylko dalo, pewnego dnia kolega zaczal na nia wolac Ernest i sie przyjelo i sie z niej smiali, do tej pory nie wiem czy to bylo nawiazanie do czegos, ale tego nie ogladalam, czy taka zupelnie randomowa rzecz wystarczyla zeby sie przez caly rok nabijac z dziewczyny
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89573552]Treść usunięta[/QUOTE]Problem jest taki że gdy szkoła chce coś zrobić to z naprawdę ciężkimi przypadkami zrobić nie może nic. Jeśli zawodzą rozmowy, kary i nie ma współpracy z rodzicami a uczeń wie że mu nic nie zrobią to naprawdę jest ciężko. Nie wywala bo obowiązek szkolny, nauczanie indywidualne zmiana szkoły - musi być zgoda rodziców. Tutaj kuleje prawo bo powinno być tak że w takich przypadkach szkoła wysysała na indywidualna i nie ma znaczenia czy rodzic się godzi.
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-06 o 00:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
BAN stały
|
- Przeraża mnie skala (być może ukryta) alkoholizmu w Polsce. Byłam ostatnio w średniej wielkości mieście i po ogromnej ilości mężczyzn w wieku po 35 roku życia widać problem alkoholowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.