Ministerstwo chce rejestrować wszystkie ciąże - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-11, 10:35   #1
AporiaCrataegi
Raczkowanie

Ministerstwo chce rejestrować wszystkie ciąże

http://wiadomosci.onet.pl/1823380,11,item.html

rejestracja kobiet w ciąży

Ministerstwo Zdrowia zamierza walczyć z podziemiem aborcyjnym. W resorcie powstanie specjalny departament matki i dziecka - dowiedziała się reporterka RMF FM Kamila Biedrzycka. Kluczową sprawą ma być rejestracja kobiet w ciąży.
Ministerialny plan zakłada, że lekarze dostaną od wytyczne, zgodnie z którymi po stwierdzeniu ciąży u kobiet, będą mieli obowiązek wpisywać to do specjalnego rejestru. Ministerstwo, żeby zachęcić przyszłe mamy do regularnych badań okresowych, zaproponuje im refundację niektórych badań, w tym na przykład USG. To pozwoli na kontrolowanie ciąży i stwierdzenie, czy matka na pewno urodziła.

Szczegóły programu są jeszcze opracowywane - informuje RMF FM.

co o tym sądzicie???
AporiaCrataegi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 10:48   #2
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: Ministerstwo chce rejestrować wszystkie ciąże

Cytat:
Napisane przez AporiaCrataegi Pokaż wiadomość
http://wiadomosci.onet.pl/1823380,11,item.html

rejestracja kobiet w ciąży

Ministerstwo Zdrowia zamierza walczyć z podziemiem aborcyjnym. W resorcie powstanie specjalny departament matki i dziecka - dowiedziała się reporterka RMF FM Kamila Biedrzycka. Kluczową sprawą ma być rejestracja kobiet w ciąży.
Ministerialny plan zakłada, że lekarze dostaną od wytyczne, zgodnie z którymi po stwierdzeniu ciąży u kobiet, będą mieli obowiązek wpisywać to do specjalnego rejestru. Ministerstwo, żeby zachęcić przyszłe mamy do regularnych badań okresowych, zaproponuje im refundację niektórych badań, w tym na przykład USG. To pozwoli na kontrolowanie ciąży i stwierdzenie, czy matka na pewno urodziła.

Szczegóły programu są jeszcze opracowywane - informuje RMF FM.

co o tym sądzicie???
W myśl obowiązującej ustawy, takie rozwiązanie ma sens.

Poza tym, może nareszcie skończy się podrzucanie nowordków do śmietników (co i rusz się o takich przypadkach słyszy) lub kiszenie w beczkach po kapuście (słynna sprawa sprzed kilku lat)
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 10:54   #3
evela28
na drugie mam Irena

pomysł dobry tylko że te matki które chcą pozbyć sie dziecka przed urodzeniem czy po nie odwiedzają lekarzy nawet ten pierwszy raz

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:00   #4
effcia82
Zakorzenienie

a jak to sie ma do praw człowieka??
to jakaś paranoja. może jeszcze zamykać będą do czasu rozwiązania.

mam tylko nadzieję, że to nie przejdzie jak wiele dotychczasowych absurdalnych pomysłów nowych rządzących
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:08   #5
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
to jakaś paranoja. może jeszcze zamykać będą do czasu rozwiązania.

mam tylko nadzieję, że to nie przejdzie jak wiele dotychczasowych absurdalnych pomysłów nowych rządzących
Dokładnie. Pomysł rodem z Orwella. Może by tak lepiej zająć się ustawą aborcyjną?
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:10   #6
effcia82
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;8958648]Dokładnie. Pomysł rodem z Orwella. Może by tak lepiej zająć się ustawą aborcyjną?[/QUOTE]

proponuję całodobowy nadzór i zakaz przekraczania granicy
Stary 2008-09-11, 11:14   #7
evela28
na drugie mam Irena

lepiej jak by się zajeli ochroną tych malutkich dzieci, a co to im da urodziła czy nie, a jak poroni to co zaświadczenie trzeba przedstawić

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:17   #8
cal
Raczkowanie

dziwię się opinią "ze to dobry pomysł"
jak to sie ma do dyskusji o cc na życzenie? gdzie część mówiła że kobieta ma prawo decydować o sobie?
a tu takie coś jak rejestracja kobiet wzbudza opinie ze to dobry pomysł??
cal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:19   #9
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Tak jak istnieje wielu lekarzy, którzy przeprowadzają nielegalną aborcję, tak będzie istniało wielu lekarzy, którzy po "daniu w łapę" ciąży nie zarejestrują- no bo kto im udowodni potem, że takową stwierdzili? Przecież nie będą zbierać i archiwizować nagrań USG, czy monitorować wizyt. Zupełnie nie ma to sensu.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:25   #10
nask
Zadomowienie

I moze jeszcze jak kobieta poroni to bedzie sie musiala z tego tlumaczyc i przedstawiac dowody lekarskie? No bo przeciez ciaza byla a nagle nie ma...

nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:33   #11
madziamn
Rozeznanie

GG do madziamn

Takie pomysły sukcesywnie zniechęcają mnie do zachodzenia w ciążę i rodzenia dzieci. To jest jakas paranoja

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-11, 11:36   #12
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
A ma się i to bardzo dobrze, według Konstytucji każdy człowiek ma prawo do życia od momentu poczęcia aż do naturalnej śmierci.

W razie, gdyby ktoś chciał mnie łapać za słówka, "a co w przypadku gwałtu, zagrożenia zdrowia i życia kobiety, chorób genetycznych", polecam lektury odpowiednich wątków, bo nie raz i nie dwa się na ten temat wypowiadałam i powtarzać nie będę, bo to nie wątek o tym (wyszukiwarka działa, więc zanim mnie ktoś zacznie łajać, niech najpierw z niej skorzysta)
Stary 2008-09-11, 11:41   #13
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

A ja powtórzę to, co napisałam w wątku o innym 'genialnym' pomyśle naszych władz:
To tylko gra pod publiczkę rządu. Ile już było takich rewelacyjnych pomysłów, czy to za Tuska, Marcinkiewicza, czy Kaczyńskiego? A ile weszło w życie?

Ten pomysł jest absurdalny do kwadratu - tak jak pomysł liczenia ciąż w szkołach. I co z tego wyszło? Ktoś w ogóle teraz o tym pamięta?

PS A czy ginekologa nie obejmuje tajemnica lekarska? On nie ma prawa wpisywać gdziekolwiek indziej poza kartą pacjenta u siebie w gabinecie jakichkolwiek danych dotyczących pacjentek.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:45   #14
ulinkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziamn Pokaż wiadomość
Takie pomysły sukcesywnie zniechęcają mnie do zachodzenia w ciążę i rodzenia dzieci. To jest jakas paranoja
Mam identyczne odczucia.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:53   #15
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Tak jak istnieje wielu lekarzy, którzy przeprowadzają nielegalną aborcję, tak będzie istniało wielu lekarzy, którzy po "daniu w łapę" ciąży nie zarejestrują- no bo kto im udowodni potem, że takową stwierdzili? Przecież nie będą zbierać i archiwizować nagrań USG, czy monitorować wizyt. Zupełnie nie ma to sensu.
Widac, ze ktos dobrze pociaga za sznurki. Pewnie lakarzom brakuje zrodel lapowek to sobie wymyslili rejestr ciaz. Teraz trzeba bedzie dac w lape raz wiecej za nieumieszczenie ciazy na wykazie.

Cytat:
Napisane przez nask Pokaż wiadomość
I moze jeszcze jak kobieta poroni to bedzie sie musiala z tego tlumaczyc i przedstawiac dowody lekarskie? No bo przeciez ciaza byla a nagle nie ma...

I za nieudokumentowane poronienia beda zamykac w wiezieniu.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 11:57   #16
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
A ja powtórzę to, co napisałam w wątku o innym 'genialnym' pomyśle naszych władz:
To tylko gra pod publiczkę rządu. Ile już było takich rewelacyjnych pomysłów, czy to za Tuska, Marcinkiewicza, czy Kaczyńskiego? A ile weszło w życie?

Ten pomysł jest absurdalny do kwadratu - tak jak pomysł liczenia ciąż w szkołach. I co z tego wyszło? Ktoś w ogóle teraz o tym pamięta?

PS A czy ginekologa nie obejmuje tajemnica lekarska? On nie ma prawa wpisywać gdziekolwiek indziej poza kartą pacjenta u siebie w gabinecie jakichkolwiek danych dotyczących pacjentek.
Też mi się tak wydaje. Nie ma co panikować - to nie przejdzie.
No i bardzo dobre pytanie. Co z tajemnicą lekarską
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 12:00   #17
vainilla
Zakorzenienie

To nie ma sensu, zupelnie.

Przecież jak kobieta będzie chciała usunąć to moze nie zwierzać się ministerstwu(lekarzowi), zrobić test, a nawet dla pewności 10,100 testów, wyjechać np. do Holandii i usunąć.
Albo kupić ziola wczesnoporonne,spaść ze schodów, dla chcącego nic trudnego.

To chory kraj!
To samo tyczy sie zmuszania 14latek do rodzenia dzieci z gwałtu, problemy przy legalnym usuwaniu ciąż z wadami genetycznymi....aż sie wszystkiego odechciewa jak sie tego słucha!

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 12:02   #18
madziamn
Rozeznanie

GG do madziamn

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Widac, ze ktos dobrze pociaga za sznurki. Pewnie lakarzom brakuje zrodel lapowek to sobie wymyslili rejestr ciaz. Teraz trzeba bedzie dac w lape raz wiecej za nieumieszczenie ciazy na wykazie.

I za nieudokumentowane poronienia beda zamykac w wiezieniu.
Albo trzeba będzie udowadniać, że to poronienie to nie specjalnie, dla pozbycia się dziecka
Stary 2008-09-11, 12:07   #19
SerenaVDW
Raczkowanie

GG do SerenaVDW

Niech nam jeszcze zaloza bransoletki elektroniczne jak wiezniom. Juz widze ta rejsetracje ciaz. Ciaze nielegalnie usuwa sie w prywatnym gabinecie wiec kobieta nie chcaca dziecka pojdzie od razu do lekarza u ktorego mozna usunac i po problemie.

A tym wszystkim poslom i ministrach to ise w tylkach poprzewracalao. Zamiast zajac sie czyms pozytecznym to co chwila sie jakimis glupotami zajmuja ktore ich nie dotycza ( chyba ze ktorys z panow poslow ma macice)

EDIT: A moze kaza rejestrowac zakup kazdego testu ciazowego i wynik wysylac do Ministerstwa Zdrowia? Dopiero byloby wesolo.

Edytowane przez SerenaVDW
Czas edycji: 2008-09-11 o 12:10 Powód: dopisek
SerenaVDW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-11, 12:14   #20
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Też uważam to za bezsens. Jak kobieta będzie chciała usunąć ciążę to i tak to zrobi. Może tylko więcej lekarzy się na tym wzbogaci i o to chyba chodzi...
Stary 2008-09-11, 12:28   #21
Rena
Zakorzenienie

heh. Cos sie nam rzad widze ozywil po wakacjach Cos tak sennie bylo w polityce - ja nawet przestalam sluchac porannych wiadomosci.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 12:47   #22
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
A ma się i to bardzo dobrze, według Konstytucji każdy człowiek ma prawo do życia od momentu poczęcia aż do naturalnej śmierci.

W razie, gdyby ktoś chciał mnie łapać za słówka, "a co w przypadku gwałtu, zagrożenia zdrowia i życia kobiety, chorób genetycznych", polecam lektury odpowiednich wątków, bo nie raz i nie dwa się na ten temat wypowiadałam i powtarzać nie będę, bo to nie wątek o tym (wyszukiwarka działa, więc zanim mnie ktoś zacznie łajać, niech najpierw z niej skorzysta)
takiego zapisu nie wprowadzono (na szczęście)

ciekawi mnie co jak kobieta podda sie aborcji - przecież zgodnie z polskim prawem to nie podlega karze. może wszczynane będzie śledztwo kto (tj. jaki lekarz) jej w tym pomógł..
Stary 2008-09-11, 13:37   #23
evil minded
BAN stały

Mi sie spodobal jeden z komentarzy przeciw pod tym artykułem: bo kobieta to nie rozpłodowa maciora, której weterynarz zakłada kartotekę rozpłodu.
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 13:59   #24
paula78
Zakorzenienie

Mnisterstwo kreci bata na swoich kolegow lekarzy w koncu ktos te aborcje przeprowadza ,prawda?

podziemie bylo i bedzie ,lepiej byloby przeznaczyc pieniadze na edukacje i uswiadamianie ,proponowane np. spirali kobietom z rodzi patologicznych lub podwiazywac je a nie zagladac w macice przy 4-5 czy kolejnym dziecku .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 14:16   #25
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
podziemie bylo i bedzie ,lepiej byloby przeznaczyc pieniadze na edukacje i uswiadamianie ,proponowane np. spirali kobietom z rodzi patologicznych lub podwiazywac je a nie zagladac w macice przy 4-5 czy kolejnym dziecku .
A jak sobie to wyobrażasz?, przymusowe wizyty u ginekologa? przecież gro kobiet do takiego specjalisty nie chodzi, a o takich patologicznych to już nawet nie ma co wspominać, wiec jak im zakładać spirale, na przykład?
no chyba, że pracownik socjalny chodziłby z ginekologiem i jego gabinetem po takich patologicznych domach, tak?
Zaraz znowu ktoś powie, że zamach na wolność kobiet się szykuje... tak źle i tak też niedobrze
Stary 2008-09-11, 14:27   #26
Wyrak
Zakorzenienie

Pomysl jak pomysl, ogolnie jestem przeciwny regulowaniu/rejestrowaniu w okolo.

Smieszy mnie natomiast podejscie osob, ktore zawsze wyskakuja z tekstem "to napedzi podziemie aborcyjne", a gdy jest propozycja zwalczania tego podziemia (mniejsza o to, ze imho o ograniczonej skutecznosci), to nagle raban, jak sie to ma do praw czlowieka.

A jak sie ma miec? Gdzie tu jest ich lamanie? Jak lekarz bedzie mial w karcie pacjenta ze ktos przeszedl kolkusz, to tez jest lamanie/ograniczanie czyjejs wolnosci?

Dziwi mnie, ze osoby z taka troska pochylajace sie nad problemem podziemia aborcyjnego, zamiast przyklasnac pomyslowi zwalaczajacemu je, oponuja...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 14:32   #27
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Smieszy mnie natomiast podejscie osob, ktore zawsze wyskakuja z tekstem "to napedzi podziemie aborcyjne", a gdy jest propozycja zwalczania tego podziemia (mniejsza o to, ze imho o ograniczonej skutecznosci), to nagle raban, jak sie to ma do praw czlowieka.

A jak sie ma miec? Gdzie tu jest ich lamanie? Jak lekarz bedzie mial w karcie pacjenta ze ktos przeszedl kolkusz, to tez jest lamanie/ograniczanie czyjejs wolnosci?

Dziwi mnie, ze osoby z taka troska pochylajace sie nad problemem podziemia aborcyjnego, zamiast przyklasnac pomyslowi zwalaczajacemu je, oponuja...
No właśnie.

Tak samo, jak była dyskusja o zakazie cc na życzenie, to większość była za wprowadzeniem takiego zakazu, co ograniczyłoby wolność kobiety i jakoś nikt z tego tytułu się nie skarżył, a wręcz przeciwnie same kobiety były za ograniczeniem swojego prawa do decydowania, a jeśli chodzi o zlikwidowanie podziemia aborcyjnego poprzez rejestrowanie każdego przypadku ciąży, to nagle głosy, że jest to zamach na wolność kobiet... nic nie rozumiem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-11, 14:43   #28
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

1. Dane na temat stanu zdrowia pacjenta mają znajdować się tylko na karcie prowadzonej przez danego lekarza i tylko do jego wglądu. A nie, że byle kto będzie mógł sobie sprawdzać, która to zaszła, a która nie.

2. Nie należy przyklaskiwać durnym pomysłom tylko i wyłącznie dlatego, że lepszych nie ma. To głupota.

EDIT: A tak właściwie to w jaki sposób ten pomysł ma przeciwdziałać podziemiu? Przecież kobieta jak będzie chciała to usunie i powie, że poroniła. Będą przeprowadzać śledztwa w przypadku każdego poronienia, bo a nuż usunęła?
Poza tym, chęć zysku u lekarzy jest większa niż strach przed karą, co widać teraz. Kobiecie za usunięcie ciąży nic przecież nie grozi, to jak niby ta rejestracja ma temu przeciwdziałać? Chyba tępa jestem, bo dla mnie to żadna przeszkoda.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 14:47   #29
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
1. Dane na temat stanu zdrowia pacjenta mają znajdować się tylko na karcie prowadzonej przez danego lekarza i tylko do jego wglądu. A nie, że byle kto będzie mógł sobie sprawdzać która to zaszła, a która nie.
Żeby tak to wyglądało, to by było pięknie, ale nie jest.
A mianowicie, co robi archiwistka w przychodni? wklepuje dane z karty pacjenta do komputera. Czy nie jest to czasami naruszenie tajemnicy lekarskiej? w końcu archiwistka nie jest lekarzem, a osobą postronną i guzik z pętlkę powinno ją obchodzić na co pacjent chorował, na co był szczepiony, jakie badani robił, do jakich specjalistów chodził i tak dalej... , a przecież wszystkie te dane są poufne i powinny zostać miedzy lekarzem i pacjentem!
Stary 2008-09-11, 14:48   #30
awia
Zakorzenienie

ja oczywiscie jestem przeciwko, az włos mi się podniósl.
co to za rejestracja w ogole?
jeszcze moze zapładniacz z urzędu? bo przyrost naturalny musi byc, ku chwale ojczyzny.
nie, nawet nie chce mi się na ten temat pisac, bo same niecenzuralne słowa mi się na usta cisną.

Niech oni do diabła robią cos, zeby kobiety w rodzeniu dzieci widzialy sens, zeby sie nie bały, ze panstwo im nie pomoze i ze zostana zupelnie same.
Wtedy bedzie mniej aborcji, gdy wiecej kobiet bedzie chcialo rodzic dzieci.
A nie przez te faszystowskie metody zakazów i kontroli.
Zakazac kobietom w ciazy wyjazdów za granice! obowiazkowy test ciązowy dla kazdej obywatelki RP przed przekroczeniem granic
Brrrr, bijemy juz wszelkie groteski.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości