![]() |
#301 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 314
|
Dot.: Co s±dzicie o ¶wiadomym sp³odzeniu dziecka w wieku oko³o 50 lat?
To siê wypowiem jako 40-latka i matka niemowlaka. Tak, wola³abym urodziæ dziecko wcze¶niej, gdyby to by³a tylko kwestia mojej woli, a nie na przyk³ad takiego drobiazgu, jak spotkanie faceta, z którym chcê siê rozmno¿yæ. Spotka³am go do¶æ pó¼no, no bywa.
Oczywi¶cie, ¿e mia³am stres, czy dziecko bêdzie zdrowe. Jest. Ja te¿. W szpitalu po³o¿niczym le¿a³am z jeszcze jedn± czterdziestolatk± i dwiema 37-latkami. Tylko dla jednej z nas to by³o kolejne dziecko. Takie czasy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 135
|
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89614297]albo dlatego, ¿e nie kieruj± siê emocjami
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Nie wiem, czy realizowanie bilogicznie naturalnej potrzeby posiadania dziecka mo¿na nazwaæ "kierowaniem siê emocjami". Raczej rozs±dkiem: niezrealizowana potrzeba, to ¿yciowa frustracja, brak satysfakcji z ¿ycia. Jak kto¶ tej potrzeby nie ma, to dla niego logicznym i racjonalnym wyborem jest nie posiadanie dziecka. Jak kto¶ ma racjonalnym jest jego posiadanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 730
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89614316]Tre¶æ usuniêta[/QUOTE]
Oj tu siê nie zgadzam. Osoby, których "problem nie dotyczy" zwykle maj± najwiêcej do powiedzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 13 575
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89614467]Oj tu siê nie zgadzam. Osoby, których "problem nie dotyczy" zwykle maj± najwiêcej do powiedzenia.[/QUOTE]
Znajoma, która wpadla po 40stce najwiêcej wrednych uwag us³ysza³a od znajomych par z odchowanymi dzieæmi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 319
|
Cytat:
![]() Wys³ane z mojego SM-S901B przy u¿yciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie tyle tylko na tym w±tku, co w ogóle, grupach kobiecych, np na fejsie, widaæ, ¿e najsurowiej oceniaj± 2 grupy: te kobiety, które dzieci mieæ nie chc± i im jest to pragnienie obce i te, które ju¿ maj± i albo s± tym zmêczone, albo i nawet zadowolone, ale nie pamiêta wó³, jak cielêciem by³ i sam tego dziecka pragn±³. Czê¶æ te¿ czuje wy¿szo¶æ, bo one zd±¿y³y, a która nie zd±¿y³a, do albo karierowiczka, albo po prostu gorsza i trzeba dowaliæ. Szczerze, to nigdy nie widzia³am wpisu kobiety: mam kochaj±cego partnera i warunki, bardzo prag³abym mieæ pierwsze dziecko, ale jestem po 40, wiêc odpuszczam, a te, które nie odpuszczaj± to egoistyki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
Cytat:
Ja jestem przeciwko rodzicielstwu po 5o, sama ju¿ jestem po 50 i jasno napisa³am dlaczego nie. Mam dzieci i po 40 jakbym zasz³a to spokojnie bym urodzi³a. Teraz ju¿ bym siê nie zdecydowa³a nawet jakbym zasz³a. Ja siê nawet zastanawiam czy wezmê kolejnego kota jak ju¿ mój, 21 letni, do¿yje swojego czasu. Bo widzê ile energii kosztuje mnie opieka nad starym kotem, co i tak jest nieporównywalnie l¿ejsze ni¿ opieka nad ludzkim dzieckiem. Po prostu w±tpiê, ¿ebym kolejnemu, który do¿y³by jak ten 20+ lat, by³abym w stanie zapewniæ wtedy opiekê i czy bêdzie mnie wtedy staæ na to , tak zwyczajnie, finansowo. Bo wet, badania, weterynaryjna karma, leki kosztuj± s³ono. A to tylko kot. I czy bêdê w wieku tych 70+ lat na tyle zrêczna manualnie, ¿eby np. podaæ kotu kroplówkê, d¼wigaæ go do weta, czy bêdê jeszcze zdolna do je¿d¿enia samochodem, no ró¿nie bywa. I czy bêdzie mnie staæ na to, no na wiza¿u wszystkim siê wydaje ze na staro¶æ bêd± bardzo bogaci… no… oby… ![]()
![]() |
![]() |
#308 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No ok, ja nie zachêcam do rodzicielstwa po 50, te¿ mi siê z mojej perspektywy wydaje du¿e obci±¿enie, na obecn± chwilê my¶lê, ¿e bym siê nie zdecydowa³a. Tylko mówiê to ja, lat 35, teraz maj±ca mo¿liwo¶æ i chêæ starania siê o dziecko. I mówisz to Ty, osoba lat 51, która ma dwie córki (z tego co kojarzê), która w macierzyñstwie siê spe³ni³a. Czy mówi³yby¶my tak samo, jakby¶my mia³y lat 50, du¿e pragnienie dziecka i potomstwa nie mia³y? Nie wiem jak Ty mia³a¶, ale ja teraz mam silne pragnienie bycia mam±, zwi±zane z idealnym momentem w ¿yciu, ¿eby ni± zostaæ. Czy gdybym mia³a takie samo pragnienie 15 lat pó¼niej i mia³a ¶rodki i mo¿liwo¶æ je zrealizowaæ, to bym powiedzia³a: neee, jednak za pó¼no, porzucê swoje pragnienie i bêdê w zamian hodowaæ koty, albo uprawiaæ marchew? Nie wiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 096
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89614467]Oj tu siê nie zgadzam. Osoby, których "problem nie dotyczy" zwykle maj± najwiêcej do powiedzenia.[/QUOTE]
Póki jest p³odna to raczej dotyczy, bo decyzja o 'nie rozmna¿aniu' to te¿ decyzja, nawet jak jednym przychodzi ³atwiej ni¿ innym. Poza tym bywa ¿e ludzie zmieniaj± zdanie pod wp³ywem okoliczno¶ci. ---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
![]() Ja rozumiem, ¿e niektórzy mog± mieæ silny instynkt, ale ¿e tak silny, ¿eby im to odbiera³o racjonalne my¶lenie to ju¿ ¶rednio. ¯ycie nie polega tylko na spe³nianiu w³asnych zachcianek niezale¿nie czy podyktowane s± biologi± czy spo³ecznymi czynnikami, ale równie¿ odpowiedzialno¶ci za osoby zale¿ne w tym potomstwo czy zwierzêta. ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Nikt ci nie broni, ani nawet specjalnie nie krytykuje takich mam w tym w±tku. Spostrze¿enia dzieci rodziców w okolicy 40, ¿e pó¼ne rodzicielstwo ma swoje wady to jeszcze nie jest argument, ¿eby komu¶ mówiæ jak ma ¿yæ, wiêc nie ma sensu przyjmowaæ pozycji obronnej czy atakowaæ innych w stylu 'sied¼ cicho bezdzietna lambadziaro skoro nie wiesz co to znaczy pragn±æ bombelka'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
Cytat:
Nie wiem co bym mówi³a z innej perspektywy. Teraz wiem, ze dla mnie kluczowe jest jednak dobro dziecka. Ludzie w trakcie ¿ycia musz± rezygnowaæ z wielu pragnieñ, raczej nie da siê mieæ wszystkiego i raczej to jest normalne. Nauczy³am siê te¿, ze warto korzystaæ z do¶wiadczeñ innych, zamiast samemu wk³adaæ rêkê w ogieñ, a w tym przypadku rêkê potencjalnego dziecka. Nie wiem tez, czy gdybym nie mia³a takiej sytuacji, ze mam na stanie kota 20+, mia³abym takie przemy¶lenia, ze mogê wzi±æ sobie kota jako jeszcze nie stara i sprawna osoba, a za 20 lat mieæ problem zapewniæ mu odpowiedni± opiekê. Ale nadal nie mam gwarancji, ze jaki¶ kolejny kot, siê sam nie przypa³êta i nie zostanie, no to wtedy bêdê jednak liczyæ, ze w razie co, opiekê przejmie które¶ z moich dzieci. :/ No ale to jednak: tylko kot. Nie dziecko.
![]() |
![]() |
#311 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale owszem. Kto¶ kto nie chce mieæ dziecka nie wie jak to jest prgan±æ dziecka. Nie jest to stwierdzenie warto¶ciuj±ce. Tak samo jak kobieta, która zajdzie w chcian± ci±¿e nie wie, jak to jest byæ w niechcianej ci±¿y. Trzeba siê wykazaæ empati± i chêci± zrozumienia drugiej strony. Tak jak mówiê, na dzieñ dzisiejszy wydaje mi siê, ¿e w wieku 50 lat bym siê nie zdecydowa³a na dziecko, ale rozumiem, czemu inni podejmuj± tak± decyzje. Tak samo jak ja bym w tym momencie nie terminowa³a zdrowej ci±¿y, ale rozumiem, kobiety, które siê na to decyduj±. Swoj± drog± to ciekawe, ¿e oceniaæ kogo¶ decyzje o pó¼nej prokreacji, albo du¿ej ilo¶ci dzieci to mo¿na i jest to ok, ale oceniaæ kogo¶ decyzje o braku dzieci, to ju¿ nie. ![]() Kontrowersyjna teza: jeste¶my w taiej pupie demograficznej i tak bardzo z tym nic nie robimy, ¿e ka¿da kobieta, która jeszcze w tym kraju ma chêæ i odwagê rodziæ jest na wagê z³ota ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez PumpkinEyes Czas edycji: 2023-06-27 o 10:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 592
|
Ja musialam bardzo wczesnie urodzic dzieci ,zeby je w ogole miec i bardzo dobrze rozumiem pragnienie posiadania dziecka ponad wszystko.Obecnie zblizam sie do 50 - tki i kiedys nawet rozmawialam z mezem na ten temat ,bo ja zawsze chcialam miec troje dzieci .No ale cudow nie ma ,nie udalo sie juz zajsc w pozniejszym wiekuczyli kolo 30 - tki . W kazdym razie stwierdzilismy ,ze gdyby to nawet bylo mozliwe , bylboby to zbyt egoistyczne , w moim rozumieniu ,za duze ryzyko dla dziecka , ze bedzie chore , no i nie moglibysmy mu dac tego, co dalismy jego rodzenstwu , plus fakt ,ze jednak starzejemy ,chorujemy ,bedziemy miec nizsze dochody itp .
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez robcia Czas edycji: 2023-06-27 o 10:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 744
|
¯e tak powiem... Niech ka¿dy ¿yje jak chce.
Je¶li uwa¿a, ¿e podo³a, itp to ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do Twojej kontrowersyjnej tezy: nie znam ani jednej osoby, która zrezygnowa³a z posiadania dzieci z powodu zmian klimatu, a osób ¶wiadomie bezdzietnych znam du¿o. Wszystkie te osoby po prostu nie chcia³y mieæ dzieci. ¯adna nie pragnê³a zostac rodzicem, ale stwierdzi³a: no ale zmiany klimatu i przeludnienie, wiêc zrezygnuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo, nie znam osoby, która chcia³a mieæ dzieci, bo demografia. To chyba oczywiste, ¿e decyduj±c siê na dzieci b±d¼ nie ludzie bior± pod uwagê ró¿ne rzeczy, a nie jeden czynnik. Przynajmniej powinni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A dbanie o klimat trzeba zacz±æ od ogarniêcia wielkich korporacji, które zasyfiaj± ¶wiat i systemowych zmian prawnych, a nie od zachêcania ludzi, ¿eby nie mieli dzieci, je¶li chc± je mieæ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 | |||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 121
|
Cytat:
A czy to jest dla kogo¶ powód do podjêcia decyzji o zaj¶ciu w ci±¿ê, jest ju¿ do oceny indywidualnie. Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 911
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89607196]Rodzice mojego T¯ te¿ siê o niego postarali dosyæ pó¼no. (45i 51 lat) no i niestety jest ta przepa¶æ i bardziej teraz to jest relacja jak z dziadkami a nie z rodzicami[/QUOTE]
Poza peselem jest jeszcze mentalno¶æ. Moi rodzice równie¿ mieli mnie "pó¼no", tak wiêc tata w tym roku ma 80tkê. Starszy ni¿ dziadkowie partnerki gdzie znowu dzieci pojawia³y siê szybko. Ró¿nicy nie odczuwa³em, ze wszystkim jest na "bie¿±co" a w podej¶ciu do ¿ycia bardziej nowoczesny ni¿ 30 lat m³odsi rodzice partnerki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Cytat:
Dla mnie 45 to taka granica (miêkka, 46, 47 jeszcze rozumiem jak kto¶ bardzo chce dziecka, ale z jakiego¶ powodu nie móg³ wcze¶niej). Nie wiem nic o porodzie, odchowaniu dzieci itd., wiêc siê tym w ogóle nie sugerujê (biologia jasno mówi, ¿e to trochê pó¼no, ale nie tak± pannê lekkich obyczajów z biologii ju¿ robili¶my jako spo³eczeñstwo, wiêc nie jestem szalenie przywi±zana do powodów biologicznych). Sugerujê siê tym, ¿e rodzic powinien do¿yæ w dobrym zdrowiu tak dopóki dziecko nie ma 25 lat. Moim zdaniem 70 to ten moment, gdzie zaczynaj± siê problemy zdrowotne. Wiêksze lub mniejsze, ró¿nie bywa. I zamiast byæ wsparciem dla swoich dzieci to mo¿na staæ siê ciê¿arem, kiedy ledwo co siê usamodzielniaj±. Ja wiem, ¿e s± osoby w wieku 70 lat, które biegaj± maratony, ale patrzê statystycznie, a nie anegdotycznie. To te¿ nie znaczy, ¿e 70 i czas od razu trumnê wybieraæ. (A i tak prawdziwe dane mówi±, ¿e ¶rednio kobiety zaczynaj± chorowaæ w wieku 63 lat, mê¿czy¼ni w wieku lat 59, dane z 2021 roku.) Wiêc ja wiem, ¿e dziadek jednej wiza¿anki w wieku 90 lat ukoñczy³ triatlon, a prababcia innej w wieku 70 wesz³a na Mount Everest, wiêc siê da. Ale znowu - statystyka jest nieub³agana. Statystycznie mê¿czy¼ni w Polsce ¿yj± ok. 70 lat, kobiety 80 (plus minus rok czy dwa, wiadomo), moim zdaniem 20 lat to zbyt szybko na ¶mieræ rodzica i nie chcia³abym na to skazaæ drugiej osoby. Wiadomo, zawsze siê co¶ mo¿e zdarzyæ. Ale jest ró¿nica miêdzy niespodziewanym wypadkiem, a ¶wiadom± decyzj±. EDIT. Jeszcze tylko dorzucê, ¿e rodzic na emeryturze to s³aba sprawa dla studenta. Obowi±zku pomocy doros³ym dzieciom nie ma, ale fajnie mieæ tak± mo¿liwo¶æ. ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
Jak ja tego nie lubiê. Wiêkszo¶æ ludzi posiada dzieci, bo chce je mieæ. Ci, którzy nie maj±, zwykle ich po prostu nie chc±. W obie strony jest to w pe³ni egoistyczna decyzja. Ani ja nie po¶wiêcam siê dla ekologii, bo jest przeludnienie, ani Ba¶ka matka trójki dzieci nie po¶wiêca siê dla systemu emerytalnego za 20 lat.
To boldly go where no man has gone before. Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê. Edytowane przez Limonka2738 Czas edycji: 2023-06-27 o 12:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 10 371
|
Ja akurat zrezygnowa³am ze starañ o drugie dziecko po 40tce- g³ównie ze wzglêdu na wiek i drugi wa¿ny powód to finanse (chociaz to by siê da³o ograæ, gdyby nie ten pierwszy), mimo ¿e chcia³abym dwójkê. Mam m³odszego partnera, który napomyka³ o drugim, ale bez presji. Ja tez tak a¿ mocno nie chcia³am, chocia¿ nie powiem - ¿a³ujê, bo jakbym siê wyrobi³a w te 2 lata po pierwszym to bym zd±¿y³a
![]() ![]() Jak wyp³yn±³ w±tek egoizmu dzieciatych z powodu katastrofy ekologicznej to ju¿ chyba pora ten w±tek koñczyæ, bo to niemal jak argumentum ad Hitlerum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jak odwiedzam babciê w domu spokojnej staro¶ci to szokuj±co du¿o tam osób wzglêdnie m³odych (50 parê, 60 lat), które wymagaj± opieki 24h/dobê ze wzglêdu na choroby neurodegeneracyjne. Nie od dzi¶ wiadomo, ¿e niezdrowy styl ¿ycia w tym stres do ich rozwiniêcia przyczyniaj±, wiêc to ¿e medycyna ogólnie wyd³u¿a d³ugo¶æ ¿ycia, jeszcze nie jest gwarancj±, ¿e kto¶ pod 70 bêdzie w stanie opiekowaæ siê sob±, a co dopiero nieletnim dzieckiem. Edytowane przez PumpkinEyes Czas edycji: 2023-06-27 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 10 371
|
Cytat:
zw³aszcza jak taki student/-ka zaszalej± bez gumek i dziecko im sie urodzi to babcai, ktora nie musi do roboty chodzic tylko sie zaopiekuje wnuczkiem- to super sprawa (o ile chce, no ale za³o¿my ze taki rodzic 20latka jeszcze moze chcieæ). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89614737]z reszt± Twojej argumentacji sie niej wiecje zgadzam, ale tego wy¿ej to nie rozumiem? czemu rodzic na emeryturze to slaba sprawa dla studenta akurat?[/QUOTE]
Bo ludzie na emeryturze w Polsce s± czêsto biedni, a studenta wci±¿ trzeba czêsto utrzymywaæ albo chocia¿ pomagaæ mu finansowo dopóki uczy, ¿eby móg³ skupiæ siê na edukacji i oswojeniem z doros³o¶ci±, a nie musia³ zasuwaæ od pierwszego roku do gównianej roboty wieczorami czy po nocach, aby mieæ za co ¿yæ. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89614737]z reszt± Twojej argumentacji sie niej wiecje zgadzam, ale tego wy¿ej to nie rozumiem? czemu rodzic na emeryturze to slaba sprawa dla studenta akurat?
zw³aszcza jak taki student/-ka zaszalej± bez gumek i dziecko im sie urodzi to babcai, ktora nie musi do roboty chodzic tylko sie zaopiekuje wnuczkiem- to super sprawa (o ile chce, no ale za³o¿my ze taki rodzic 20latka jeszcze moze chcieæ).[/QUOTE] A, masz racjê, nie sprecyzowa³am. Chodzi o to, ¿e jakbym planowa³a dziecko, to chcia³abym, ¿eby mia³o ode mnie pomoc materialn± na studiach. Emeryt bêdzie mia³ wiêkszy problem z dorzuceniem tysiaka swojemu studiuj±cemu dziecku. Nie mam pretensji do ludzi, których nie staæ, ka¿dy orze jak mo¿e. Ale ¶wiadomie chcia³abym odci±¿yæ moje dzieci dopóki siê ucz±. Mo¿e nie w ca³o¶ci, ale chocia¿ dos³aæ trochê kasy. Oczywi¶cie to taki komentarz mimochodem (dlatego edit), bo zdrowie i wsparcie emocjonalno-fizyczne jest wa¿niejsze. Ale jednak uwa¿am, ¿e jaki¶ wp³yw powinien mieæ. W wieku 70 lat to ju¿ raczej dzieci pomagaj± finansowo rodzicom ni¿ w drug± stronê (nie wszyscy, wiadomo). Nie chcia³abym musieæ na przyk³ad i¶æ do pracy, bo rodzice nie maj± na leki, wiêc nie ma mo¿liwo¶ci, ¿ebym posz³a na studia. Czy to czêste? Nie, ale wola³abym zminimalizowaæ ryzyko. Albo martwiæ siê, czy na pewno mogê wyjechaæ ja UJ, bo mieszkam w Pcimiu Dolnym, a rodzicom wyra¼nie zaczyna siê choroba neurodegeneracyjna.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 375
|
Akurat z Pcimia do Krakowa jest nieca³e 50 km, wiêc da³oby siê oblecieæ
![]() Moim zdaniem to, jakim siê jest rodzicem, zale¿y bardziej od mentalno¶ci ani¿eli wieku. Urodzi³am siê, gdy moi rodzice byli w wieku 35-40 i nigdy siê dobrze nie dogadywali¶my, bo jeste¶my z dwóch (a nawet trzech, bo mój rodzice s± fatalnym ma³¿eñstwem ![]() ![]() Z kolei rodzice T¯ s± od niego ~40 lat starsi i s± ¶wietni. Jasne, maj± swoje wady i pope³nili pewnie sporo b³êdów wychowawczych, ale s± po prostu mi³ymi, ciep³ymi i ciekawymi ¶wiata lud¼mi. Niebo a ziemia miêdzy w porównaniu z moimi rodzicami. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 803
|
Cytat:
ci±¿a z rozs±dku by³aby wtedy jakby kto¶ tej potrzeby nie mia³, ale z jakiego¶ innego rozs±dnego powodu zdecydowa³ siê na potomstwo, np. ¿eby mia³ kto szklankê wody na staro¶æ podaæ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Raczkowanie
|
[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89614884]to nadal s± emocje i uczucia, a nie rozs±dek.
ci±¿a z rozs±dku by³aby wtedy jakby kto¶ tej potrzeby nie mia³, ale z jakiego¶ innego rozs±dnego powodu zdecydowa³ siê na potomstwo, np. ¿eby mia³ kto szklankê wody na staro¶æ podaæ ![]() Nie zgadzam siê. Je¶li czujesz potrzebê bycia rodzicem ( a jest ona bilogiczna i naturalna), to logiczne jest j± zaspokoiæ, ¿eby mieæ szanse naszczê¶liwe ¿ycie. Je¶li t± potrzebê siê ma, nie mo¿na jej wy³±czyæ, bo siê wykalkulowa³o, ¿e lepiej bedzie nie mieæ jednak dzieci, bo klimat, albo pieni±dze. Mo¿e siê co najwy¿ej powstrzymaæ od bycia tym rodzicem z ró¿nych powodów, ale skazywanie siê na ¿ycie niespe³nione (podkre¶lam, dla osób, które te dzieci by chcia³y mieæ) jest po prostu nierozs±dne. Dlatego ludzie siê coraz czê¶ciej decyduja na od³o¿enie realizacji tej potrzeby do czasu ogarniêcia ¿yciowego i st±d mamy coraz wiêcej pó¼nych cia¿. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:46.