Co s±dzicie o ¶wiadomym sp³odzeniu dziecka w wieku oko³o 50 lat? - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2023-06-26, 21:49   #301
Hermiona83
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 314
Dot.: Co s±dzicie o ¶wiadomym sp³odzeniu dziecka w wieku oko³o 50 lat?

To siê wypowiem jako 40-latka i matka niemowlaka. Tak, wola³abym urodziæ dziecko wcze¶niej, gdyby to by³a tylko kwestia mojej woli, a nie na przyk³ad takiego drobiazgu, jak spotkanie faceta, z którym chcê siê rozmno¿yæ. Spotka³am go do¶æ pó¼no, no bywa.

Oczywi¶cie, ¿e mia³am stres, czy dziecko bêdzie zdrowe. Jest. Ja te¿.

W szpitalu po³o¿niczym le¿a³am z jeszcze jedn± czterdziestolatk± i dwiema 37-latkami. Tylko dla jednej z nas to by³o kolejne dziecko. Takie czasy.
Hermiona83 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-26, 23:10   #302
Cudawianki_
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 135

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89614297]albo dlatego, ¿e nie kieruj± siê emocjami

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Nie wiem, czy realizowanie bilogicznie naturalnej potrzeby posiadania dziecka mo¿na nazwaæ "kierowaniem siê emocjami". Raczej rozs±dkiem: niezrealizowana potrzeba, to ¿yciowa frustracja, brak satysfakcji z ¿ycia. Jak kto¶ tej potrzeby nie ma, to dla niego logicznym i racjonalnym wyborem jest nie posiadanie dziecka. Jak kto¶ ma racjonalnym jest jego posiadanie.
Cudawianki_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 05:27   #303
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 730

[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89614316]Tre¶æ usuniêta[/QUOTE]

Oj tu siê nie zgadzam. Osoby, których "problem nie dotyczy" zwykle maj± najwiêcej do powiedzenia.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 05:30   #304
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 575

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89614467]Oj tu siê nie zgadzam. Osoby, których "problem nie dotyczy" zwykle maj± najwiêcej do powiedzenia.[/QUOTE]

Znajoma, która wpadla po 40stce najwiêcej wrednych uwag us³ysza³a od znajomych par z odchowanymi dzieæmi.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 06:25   #305
karawanna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 319

Cytat:
Napisane przez Cudawianki_ Poka¿ wiadomo¶æ

Zauwa¿y³am, ¿e najsurowiej decyzje o pó¼nym macierzyñstwie oceniaj± kobiety, które same nie chc± mieæ dzieci. Chyba dlatego, ¿e same nie czuj± potrzeby zostanie matkami i ³atwo im t± potrzebê bagatelizowaæ u kogo¶ innego.
Patrz±c na wypowiedzi na tym w±tku, to mi siê wydaje, ¿e jednak surowo takie decyzje oceniaj± osoby, które same s± dzieæmi "starszych" rodziców

Wys³ane z mojego SM-S901B przy u¿yciu Tapatalka
karawanna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 07:02   #306
Cudawianki_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karawanna Poka¿ wiadomo¶æ
Patrz±c na wypowiedzi na tym w±tku, to mi siê wydaje, ¿e jednak surowo takie decyzje oceniaj± osoby, które same s± dzieæmi "starszych" rodziców

Wys³ane z mojego SM-S901B przy u¿yciu Tapatalka
Czêsto te dzieci starszych rodziców, to dzieci rodziców ¶wie¿o po 30 Zauwa¿y³am te¿, ¿e s± sk³onni przypisywaæ swoje z³y kontakty z rodzicami nie ich indyidualnym cechom, ale wiekowi.

Nie tyle tylko na tym w±tku, co w ogóle, grupach kobiecych, np na fejsie, widaæ, ¿e najsurowiej oceniaj± 2 grupy: te kobiety, które dzieci mieæ nie chc± i im jest to pragnienie obce i te, które ju¿ maj± i albo s± tym zmêczone, albo i nawet zadowolone, ale nie pamiêta wó³, jak cielêciem by³ i sam tego dziecka pragn±³. Czê¶æ te¿ czuje wy¿szo¶æ, bo one zd±¿y³y, a która nie zd±¿y³a, do albo karierowiczka, albo po prostu gorsza i trzeba dowaliæ.

Szczerze, to nigdy nie widzia³am wpisu kobiety: mam kochaj±cego partnera i warunki, bardzo prag³abym mieæ pierwsze dziecko, ale jestem po 40, wiêc odpuszczam, a te, które nie odpuszczaj± to egoistyki!
Stary 2023-06-27, 07:13   #307
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121

Cytat:
Czêsto te dzieci starszych rodziców, to dzieci rodziców ¶wie¿o po 30 Zauwa¿y³am te¿, ¿e s± sk³onni przypisywaæ swoje z³y kontakty z rodzicami nie ich indyidualnym cechom, ale wiekowi.

Nie tyle tylko na tym w±tku, co w ogóle, grupach kobiecych, np na fejsie, widaæ, ¿e najsurowiej oceniaj± 2 grupy: te kobiety, które dzieci mieæ nie chc± i im jest to pragnienie obce i te, które ju¿ maj± i albo s± tym zmêczone, albo i nawet zadowolone, ale nie pamiêta wó³, jak cielêciem by³ i sam tego dziecka pragn±³. Czê¶æ te¿ czuje wy¿szo¶æ, bo one zd±¿y³y, a która nie zd±¿y³a, do albo karierowiczka, albo po prostu gorsza i trzeba dowaliæ.

Szczerze, to nigdy nie widzia³am wpisu kobiety: mam kochaj±cego partnera i warunki, bardzo prag³abym mieæ pierwsze dziecko, ale jestem po 40, wiêc odpuszczam, a te, które nie odpuszczaj± to egoistyki!
Ale w±tek jest o rodzeniu po 50 tce a nie po 40.
Ja jestem przeciwko rodzicielstwu po 5o, sama ju¿ jestem po 50 i jasno napisa³am dlaczego nie.
Mam dzieci i po 40 jakbym zasz³a to spokojnie bym urodzi³a.
Teraz ju¿ bym siê nie zdecydowa³a nawet jakbym zasz³a.

Ja siê nawet zastanawiam czy wezmê kolejnego kota jak ju¿ mój, 21 letni, do¿yje swojego czasu. Bo widzê ile energii kosztuje mnie opieka nad starym kotem, co i tak jest nieporównywalnie l¿ejsze ni¿ opieka nad ludzkim dzieckiem.
Po prostu w±tpiê, ¿ebym kolejnemu, który do¿y³by jak ten 20+ lat, by³abym w stanie zapewniæ wtedy opiekê i czy bêdzie mnie wtedy staæ na to , tak zwyczajnie, finansowo. Bo wet, badania, weterynaryjna karma, leki kosztuj± s³ono. A to tylko kot.
I czy bêdê w wieku tych 70+ lat na tyle zrêczna manualnie, ¿eby np. podaæ kotu kroplówkê, d¼wigaæ go do weta, czy bêdê jeszcze zdolna do je¿d¿enia samochodem, no ró¿nie bywa.
I czy bêdzie mnie staæ na to, no na wiza¿u wszystkim siê wydaje ze na staro¶æ bêd± bardzo bogaci… no… oby…

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2023-06-27, 08:02   #308
Cudawianki_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Poka¿ wiadomo¶æ
Ja jestem przeciwko rodzicielstwu po 5o, sama ju¿ jestem po 50 i jasno napisa³am dlaczego nie.
W±tek wyszed³ od ci±¿y po 50, a skoñczy³ siê na starych rodzicach po 30

No ok, ja nie zachêcam do rodzicielstwa po 50, te¿ mi siê z mojej perspektywy wydaje du¿e obci±¿enie, na obecn± chwilê my¶lê, ¿e bym siê nie zdecydowa³a.

Tylko mówiê to ja, lat 35, teraz maj±ca mo¿liwo¶æ i chêæ starania siê o dziecko.

I mówisz to Ty, osoba lat 51, która ma dwie córki (z tego co kojarzê), która w macierzyñstwie siê spe³ni³a.

Czy mówi³yby¶my tak samo, jakby¶my mia³y lat 50, du¿e pragnienie dziecka i potomstwa nie mia³y? Nie wiem jak Ty mia³a¶, ale ja teraz mam silne pragnienie bycia mam±, zwi±zane z idealnym momentem w ¿yciu, ¿eby ni± zostaæ. Czy gdybym mia³a takie samo pragnienie 15 lat pó¼niej i mia³a ¶rodki i mo¿liwo¶æ je zrealizowaæ, to bym powiedzia³a: neee, jednak za pó¼no, porzucê swoje pragnienie i bêdê w zamian hodowaæ koty, albo uprawiaæ marchew? Nie wiem.
Stary 2023-06-27, 09:03   #309
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 096

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89614467]Oj tu siê nie zgadzam. Osoby, których "problem nie dotyczy" zwykle maj± najwiêcej do powiedzenia.[/QUOTE]

Póki jest p³odna to raczej dotyczy, bo decyzja o 'nie rozmna¿aniu' to te¿ decyzja, nawet jak jednym przychodzi ³atwiej ni¿ innym. Poza tym bywa ¿e ludzie zmieniaj± zdanie pod wp³ywem okoliczno¶ci.

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

Cytat:
Ja siê nawet zastanawiam czy wezmê kolejnego kota jak ju¿ mój, 21 letni, do¿yje swojego czasu. Bo widzê ile energii kosztuje mnie opieka nad starym kotem, co i tak jest nieporównywalnie l¿ejsze ni¿ opieka nad ludzkim dzieckiem.
Po prostu w±tpiê, ¿ebym kolejnemu, który do¿y³by jak ten 20+ lat, by³abym w stanie zapewniæ wtedy opiekê i czy bêdzie mnie wtedy staæ na to , tak zwyczajnie, finansowo. Bo wet, badania, weterynaryjna karma, leki kosztuj± s³ono. A to tylko kot.
I czy bêdê w wieku tych 70+ lat na tyle zrêczna manualnie, ¿eby np. podaæ kotu kroplówkê, d¼wigaæ go do weta, czy bêdê jeszcze zdolna do je¿d¿enia samochodem, no ró¿nie bywa.
I czy bêdzie mnie staæ na to, no na wiza¿u wszystkim siê wydaje ze na staro¶æ bêd± bardzo bogaci… no… oby…

Ja rozumiem, ¿e niektórzy mog± mieæ silny instynkt, ale ¿e tak silny, ¿eby im to odbiera³o racjonalne my¶lenie to ju¿ ¶rednio. ¯ycie nie polega tylko na spe³nianiu w³asnych zachcianek niezale¿nie czy podyktowane s± biologi± czy spo³ecznymi czynnikami, ale równie¿ odpowiedzialno¶ci za osoby zale¿ne w tym potomstwo czy zwierzêta.

---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Cytat:
Tylko mówiê to ja, lat 35, teraz maj±ca mo¿liwo¶æ i chêæ starania siê o dziecko.
Nikt ci nie broni, ani nawet specjalnie nie krytykuje takich mam w tym w±tku. Spostrze¿enia dzieci rodziców w okolicy 40, ¿e pó¼ne rodzicielstwo ma swoje wady to jeszcze nie jest argument, ¿eby komu¶ mówiæ jak ma ¿yæ, wiêc nie ma sensu przyjmowaæ pozycji obronnej czy atakowaæ innych w stylu 'sied¼ cicho bezdzietna lambadziaro skoro nie wiesz co to znaczy pragn±æ bombelka'.
PumpkinEyes jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 09:18   #310
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121

Cytat:
Czy mówi³yby¶my tak samo, jakby¶my mia³y lat 50, du¿e pragnienie dziecka i potomstwa nie mia³y? Nie wiem jak Ty mia³a¶, ale ja teraz mam silne pragnienie bycia mam±, zwi±zane z idealnym momentem w ¿yciu, ¿eby ni± zostaæ. Czy gdybym mia³a takie samo pragnienie 15 lat pó¼niej i mia³a ¶rodki i mo¿liwo¶æ je zrealizowaæ, to bym powiedzia³a: neee, jednak za pó¼no, porzucê swoje pragnienie i bêdê w zamian hodowaæ koty, albo uprawiaæ marchew? Nie wiem.

Nie wiem co bym mówi³a z innej perspektywy.
Teraz wiem, ze dla mnie kluczowe jest jednak dobro dziecka.
Ludzie w trakcie ¿ycia musz± rezygnowaæ z wielu pragnieñ, raczej nie da siê mieæ wszystkiego i raczej to jest normalne.

Nauczy³am siê te¿, ze warto korzystaæ z do¶wiadczeñ innych, zamiast samemu wk³adaæ rêkê w ogieñ, a w tym przypadku rêkê potencjalnego dziecka.

Nie wiem tez, czy gdybym nie mia³a takiej sytuacji, ze mam na stanie kota 20+, mia³abym takie przemy¶lenia, ze mogê wzi±æ sobie kota jako jeszcze nie stara i sprawna osoba, a za 20 lat mieæ problem zapewniæ mu odpowiedni± opiekê.

Ale nadal nie mam gwarancji, ze jaki¶ kolejny kot, siê sam nie przypa³êta i nie zostanie, no to wtedy bêdê jednak liczyæ, ze w razie co, opiekê przejmie które¶ z moich dzieci. :/ No ale to jednak: tylko kot.

Nie dziecko.

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 09:57   #311
Cudawianki_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PumpkinEyes Poka¿ wiadomo¶æ
Nikt ci nie broni, ani nawet specjalnie nie krytykuje takich mam w tym w±tku. Spostrze¿enia dzieci rodziców w okolicy 40, ¿e pó¼ne rodzicielstwo ma swoje wady to jeszcze nie jest argument, ¿eby komu¶ mówiæ jak ma ¿yæ, wiêc nie ma sensu przyjmowaæ pozycji obronnej czy atakowaæ innych w stylu 'sied¼ cicho bezdzietna lambadziaro skoro nie wiesz co to znaczy pragn±æ bombelka'.
Nie u¿ywam takiego jêzyka jak "bezdzietna lambordziara", czy "bombelek", bo oba okre¶lenia, przez kontekst w jakim s± u¿ywane sta³y siê obra¼liwe w swoim wyd¼wiêku.

Ale owszem. Kto¶ kto nie chce mieæ dziecka nie wie jak to jest prgan±æ dziecka. Nie jest to stwierdzenie warto¶ciuj±ce. Tak samo jak kobieta, która zajdzie w chcian± ci±¿e nie wie, jak to jest byæ w niechcianej ci±¿y. Trzeba siê wykazaæ empati± i chêci± zrozumienia drugiej strony. Tak jak mówiê, na dzieñ dzisiejszy wydaje mi siê, ¿e w wieku 50 lat bym siê nie zdecydowa³a na dziecko, ale rozumiem, czemu inni podejmuj± tak± decyzje. Tak samo jak ja bym w tym momencie nie terminowa³a zdrowej ci±¿y, ale rozumiem, kobiety, które siê na to decyduj±.

Swoj± drog± to ciekawe, ¿e oceniaæ kogo¶ decyzje o pó¼nej prokreacji, albo du¿ej ilo¶ci dzieci to mo¿na i jest to ok, ale oceniaæ kogo¶ decyzje o braku dzieci, to ju¿ nie.

Kontrowersyjna teza: jeste¶my w taiej pupie demograficznej i tak bardzo z tym nic nie robimy, ¿e ka¿da kobieta, która jeszcze w tym kraju ma chêæ i odwagê rodziæ jest na wagê z³ota

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2023-06-27, 10:05   #312
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Nie u¿ywam takiego jêzyka jak "bezdzietna lambordziara", czy "bombelek", bo oba okre¶lenia, przez kontekst w jakim s± u¿ywane sta³y siê obra¼liwe w swoim wyd¼wiêku.
Nie napisa³am, ¿e u¿ywasz, tylko ¿e w takim stylu s± twoje wypowiedzi.

Cytat:
Swoj± drog± to ciekawe, ¿e oceniaæ kogo¶ decyzje o pó¼nej prokreacji, albo du¿ej ilo¶ci dzieci to mo¿na i jest to ok, ale oceniaæ kogo¶ decyzje o braku dzieci, to ju¿ nie.
Ale¿ mo¿esz oceniaæ co chcesz. Tyle ¿e ocenianie, a podwa¿anie zdania, czy prawa do g³osu w danym temacie to dwie ró¿ne rzeczy.

Cytat:
Kontrowersyjna teza: jeste¶my w taiej pupie demograficznej i tak bardzo z tym nic nie robimy, ¿e ka¿da kobieta, która jeszcze w tym kraju ma chêæ i odwagê rodziæ jest na wagê z³ota
Kontrowersyjna teza: jeste¶my w takiej pupie pod wzglêdem postêpuj±cego kryzysu klimatycznego, ¿e nie wiadomo czy wiêkszo¶æ ludzi bêdzie mia³a dostêp do podstawowych zasobów takich jak woda pitna za kilkadziesi±t lat. Ka¿dy kto ¶wiadomie rezygnuje z rozmna¿ania siê i nie pog³êbiania przeludnienia planety jest na wagê z³ota.

Edytowane przez PumpkinEyes
Czas edycji: 2023-06-27 o 10:09
Stary 2023-06-27, 10:20   #313
robcia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 592

Ja musialam bardzo wczesnie urodzic dzieci ,zeby je w ogole miec i bardzo dobrze rozumiem pragnienie posiadania dziecka ponad wszystko.Obecnie zblizam sie do 50 - tki i kiedys nawet rozmawialam z mezem na ten temat ,bo ja zawsze chcialam miec troje dzieci .No ale cudow nie ma ,nie udalo sie juz zajsc w pozniejszym wiekuczyli kolo 30 - tki . W kazdym razie stwierdzilismy ,ze gdyby to nawet bylo mozliwe , bylboby to zbyt egoistyczne , w moim rozumieniu ,za duze ryzyko dla dziecka , ze bedzie chore , no i nie moglibysmy mu dac tego, co dalismy jego rodzenstwu , plus fakt ,ze jednak starzejemy ,chorujemy ,bedziemy miec nizsze dochody itp .

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez robcia
Czas edycji: 2023-06-27 o 10:24
robcia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 10:28   #314
Luna1818
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 744

¯e tak powiem... Niech ka¿dy ¿yje jak chce.
Je¶li uwa¿a, ¿e podo³a, itp to ok.
Luna1818 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 10:53   #315
Cudawianki_
Raczkowanie

Cytat:
Nie napisa³am, ¿e u¿ywasz, tylko ¿e w takim stylu s± twoje wypowiedzi.

Ale¿ mo¿esz oceniaæ co chcesz. Tyle ¿e ocenianie, a podwa¿anie zdania, czy prawa do g³osu w danym temacie to dwie ró¿ne rzeczy.

Kontrowersyjna teza: jeste¶my w takiej pupie pod wzglêdem postêpuj±cego kryzysu klimatycznego, ¿e nie wiadomo czy wiêkszo¶æ ludzi bêdzie mia³a dostêp do podstawowych zasobów takich jak woda pitna za kilkadziesi±t lat. Ka¿dy kto ¶wiadomie rezygnuje z rozmna¿ania siê i nie pog³êbiania przeludnienia planety jest na wagê z³ota.
Nie, nie s± w sytulu, ¿e kto¶ nie ma prawa siê wypowiadaæ, ale ¿e ³atwo komu¶, kto nie che mieæ dzieci, albo ju¿ je ma, oceniaæ tak± osobê.

Co do Twojej kontrowersyjnej tezy: nie znam ani jednej osoby, która zrezygnowa³a z posiadania dzieci z powodu zmian klimatu, a osób ¶wiadomie bezdzietnych znam du¿o. Wszystkie te osoby po prostu nie chcia³y mieæ dzieci. ¯adna nie pragnê³a zostac rodzicem, ale stwierdzi³a: no ale zmiany klimatu i przeludnienie, wiêc zrezygnuje.
Stary 2023-06-27, 11:04   #316
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Co do Twojej kontrowersyjnej tezy: nie znam ani jednej osoby, która zrezygnowa³a z posiadania dzieci z powodu zmian klimatu, a osób ¶wiadomie bezdzietnych znam du¿o. Wszystkie te osoby po prostu nie chcia³y mieæ dzieci. ¯adna nie pragnê³a zostac rodzicem, ale stwierdzi³a: no ale zmiany klimatu i przeludnienie, wiêc zrezygnuje.
To by³ sarkazm ukazuj±cy absurdalno¶æ twojego stwierdzenia, ¿e spo³eczeñstwo powinno byæ wdziêczne tym co decyduj± siê rodziæ dzieci w Polsce. Patrz±c lokalnie to mo¿e tak, ale ¿e ¶wiat jest globaln± wiosk± to wiêcej z tego szkody dla ogó³u ni¿ korzy¶ci.

Tak samo, nie znam osoby, która chcia³a mieæ dzieci, bo demografia.
To chyba oczywiste, ¿e decyduj±c siê na dzieci b±d¼ nie ludzie bior± pod uwagê ró¿ne rzeczy, a nie jeden czynnik. Przynajmniej powinni.
Stary 2023-06-27, 11:16   #317
Cudawianki_
Raczkowanie

Cytat:
To by³ sarkazm ukazuj±cy absurdalno¶æ twojego stwierdzenia, ¿e spo³eczeñstwo powinno byæ wdziêczne tym co decyduj± siê rodziæ dzieci w Polsce. Patrz±c lokalnie to mo¿e tak, ale ¿e ¶wiat jest globaln± wiosk± to wiêcej z tego szkody dla ogó³u ni¿ korzy¶ci.

Tak samo, nie znam osoby, która chcia³a mieæ dzieci, bo demografia.
To chyba oczywiste, ¿e decyduj±c siê na dzieci b±d¼ nie ludzie bior± pod uwagê ró¿ne rzeczy, a nie jeden czynnik. Przynajmniej powinni.
Globalna wnioska nie utrzyma systemu emrytarnego w Polsce Jako pañstwo narodowe potrzebujemy przynajmneij czê¶ciowej zastêpowalno¶ci pokolej, ¿eby siê grajdo³ek móg³ krêciæ. Czê¶æ mo¿na za³ataæ imigracj±, ale to ma swoje ogrniczenia, zagro¿enia i wyzwania, z którymi nie radz± sobie specjalnie dobrze nawet pañstwa o du¿o silniejszych instytucjach ni¿ Polska.

A dbanie o klimat trzeba zacz±æ od ogarniêcia wielkich korporacji, które zasyfiaj± ¶wiat i systemowych zmian prawnych, a nie od zachêcania ludzi, ¿eby nie mieli dzieci, je¶li chc± je mieæ.
Stary 2023-06-27, 11:27   #318
road_rage
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 121

Cytat:
Moim zdaniem najlepszy czas na dzieci jest wtedy, kiedy cz³owiek czuje siê na nie gotowy, chce je mieæ i ma odpowiedniego partnera/partnerkê u boku.

Co z tego, ¿e biologicznie najlepiej by³o mi urodziæ w wieku 18-25, jak nie mia³am partnera (odpowiedniego), pracy, wykszta³cenia, ¶rodków do ¿ycia, miejsca do mieszkania i oleju w g³owie. No i najwa¿niejsze: nie chcia³am wtedy byæ matk± i nie czu³am siê na to gotowa.

Teraz mam 35, jestem po ¶lubie ze ¶wietnym facetem, mam stabiln± pracê, oszczêdno¶ci, dom, du¿o wiêksz± wiedzê o samej sobie i ¶wiecie i, co nawja¿niejsze, bardzo chcê byæ mam± i czuje siê na to gotowa.

Je¶li kto¶ chce mi powiedzieæ, ¿e lepiej jakbym sobie zrobi³a to dziecko dekadê wcze¶niej z powodu statystyki wad genetycznych p³odu, to chyba nie ogarnia, ¿e oprócz tego, ¿e to dziecko trzeba urodziæ, to potem trzeba jeszcze wychowaæ, a do tego s± potrzebne zasoby nie tylko fizyczne, ale tak¿e psychiczne i materialne.

I mogê sobie teraz mówiæ, ¿e w wieku 45-50 lat nie zdecydowa³abym siê na dziecko, ale gdybym go prag³a równie mocni co teraz, a mia³abym o te 15 lat wiêcej, to czy my¶la³abym tak samo? Nie wiem.

Zauwa¿y³am, ¿e najsurowiej decyzje o pó¼nym macierzyñstwie oceniaj± kobiety, które same nie chc± mieæ dzieci. Chyba dlatego, ¿e same nie czuj± potrzeby zostanie matkami i ³atwo im t± potrzebê bagatelizowaæ u kogo¶ innego.
Czy tutaj kto¶ namawia³ na wczesne macierzyñstwo? Nie zauwa¿y³am. Jedynie pojawi³o siê stwierdzenie faktu(!), ¿e wspomniany wiek jest najkorzystniejszy dla rozmna¿ania pod wzglêdem biologicznym.
A czy to jest dla kogo¶ powód do podjêcia decyzji o zaj¶ciu w ci±¿ê, jest ju¿ do oceny indywidualnie.

Cytat:
Nie wiem, czy realizowanie bilogicznie naturalnej potrzeby posiadania dziecka mo¿na nazwaæ "kierowaniem siê emocjami". Raczej rozs±dkiem: niezrealizowana potrzeba, to ¿yciowa frustracja, brak satysfakcji z ¿ycia. Jak kto¶ tej potrzeby nie ma, to dla niego logicznym i racjonalnym wyborem jest nie posiadanie dziecka. Jak kto¶ ma racjonalnym jest jego posiadanie.
Frustracja to nie emocja?
Cytat:
Ale owszem. Kto¶ kto nie chce mieæ dziecka nie wie jak to jest prgan±æ dziecka. Nie jest to stwierdzenie warto¶ciuj±ce. Tak samo jak kobieta, która zajdzie w chcian± ci±¿e nie wie, jak to jest byæ w niechcianej ci±¿y. Trzeba siê wykazaæ empati± i chêci± zrozumienia drugiej strony. Tak jak mówiê, na dzieñ dzisiejszy wydaje mi siê, ¿e w wieku 50 lat bym siê nie zdecydowa³a na dziecko, ale rozumiem, czemu inni podejmuj± tak± decyzje. Tak samo jak ja bym w tym momencie nie terminowa³a zdrowej ci±¿y, ale rozumiem, kobiety, które siê na to decyduj±.
Na jakiej podstawie twierdzisz, ¿e kto¶ nie wie bo ma aktualnie inaczej? Przeciez w ci±gu jednego ¿ycia mo¿na w obie strony zmieniæ zdanie odno¶nie chêci posiadania dziecka, jak i byæ w ci±¿y chcianej i niechcianej.
road_rage jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 11:44   #319
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Globalna wnioska nie utrzyma systemu emrytarnego w Polsce Jako pañstwo narodowe potrzebujemy przynajmneij czê¶ciowej zastêpowalno¶ci pokolej, ¿eby siê grajdo³ek móg³ krêciæ. Czê¶æ mo¿na za³ataæ imigracj±, ale to ma swoje ogrniczenia, zagro¿enia i wyzwania, z którymi nie radz± sobie specjalnie dobrze nawet pañstwa o du¿o silniejszych instytucjach ni¿ Polska.
Naiwno¶ci± jest s±dziæ, ¿e system emerytalny w obecnej formie siê utrzyma przy tak zmieniaj±cej siê sytuacji na ¶wiecie. Poza tym jedyna nadzieja na jakiekolwiek godziwe emerytury dla obecnego pokolenia 40 latków i osób m³odszych to w³a¶nie zmiana systemu, a nie to czy Pani X zdecyduje siê na dzieci czy nie. System emerytalny mo¿na zasilaæ nie tylko ze sk³adek osób pracuj±cych. Ju¿ nie mówi±c o tym, ¿e nie wiadomo czy twoje dziecko akurat bêdzie aktywne zawodowo, bo z wielu przyczyn mo¿e nie byæ w stanie albo nie chcieæ.

Cytat:
A dbanie o klimat trzeba zacz±æ od ogarniêcia wielkich korporacji, które zasyfiaj± ¶wiat i systemowych zmian prawnych, a nie od zachêcania ludzi, ¿eby nie mieli dzieci, je¶li chc± je mieæ.
Tak, trzeba ogarn±æ wielkie korporacje i system. Nie, nie zniechêcam ludzi do posiadania dzieci, tylko uwa¿am, ¿e wci±¿ w tej kwestii przy¶wiecaj± im w³asne pobudki, a nie dobro ¶wiata czy narodu, wiêc nie kupuje retoryki, ¿e to postawa 'na wagê z³ota'.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2023-06-27, 11:53   #320
DrDoom
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 911

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89607196]Rodzice mojego T¯ te¿ siê o niego postarali dosyæ pó¼no. (45i 51 lat) no i niestety jest ta przepa¶æ i bardziej teraz to jest relacja jak z dziadkami a nie z rodzicami[/QUOTE]
Poza peselem jest jeszcze mentalno¶æ.
Moi rodzice równie¿ mieli mnie "pó¼no", tak wiêc tata w tym roku ma 80tkê. Starszy ni¿ dziadkowie partnerki gdzie znowu dzieci pojawia³y siê szybko. Ró¿nicy nie odczuwa³em, ze wszystkim jest na "bie¿±co" a w podej¶ciu do ¿ycia bardziej nowoczesny ni¿ 30 lat m³odsi rodzice partnerki
DrDoom jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 11:58   #321
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Cytat:

Dla mnie 45 to taka granica (miêkka, 46, 47 jeszcze rozumiem jak kto¶ bardzo chce dziecka, ale z jakiego¶ powodu nie móg³ wcze¶niej). Nie wiem nic o porodzie, odchowaniu dzieci itd., wiêc siê tym w ogóle nie sugerujê (biologia jasno mówi, ¿e to trochê pó¼no, ale nie tak± pannê lekkich obyczajów z biologii ju¿ robili¶my jako spo³eczeñstwo, wiêc nie jestem szalenie przywi±zana do powodów biologicznych). Sugerujê siê tym, ¿e rodzic powinien do¿yæ w dobrym zdrowiu tak dopóki dziecko nie ma 25 lat.

Moim zdaniem 70 to ten moment, gdzie zaczynaj± siê problemy zdrowotne. Wiêksze lub mniejsze, ró¿nie bywa. I zamiast byæ wsparciem dla swoich dzieci to mo¿na staæ siê ciê¿arem, kiedy ledwo co siê usamodzielniaj±.

Ja wiem, ¿e s± osoby w wieku 70 lat, które biegaj± maratony, ale patrzê statystycznie, a nie anegdotycznie. To te¿ nie znaczy, ¿e 70 i czas od razu trumnê wybieraæ. (A i tak prawdziwe dane mówi±, ¿e ¶rednio kobiety zaczynaj± chorowaæ w wieku 63 lat, mê¿czy¼ni w wieku lat 59, dane z 2021 roku.)

Wiêc ja wiem, ¿e dziadek jednej wiza¿anki w wieku 90 lat ukoñczy³ triatlon, a prababcia innej w wieku 70 wesz³a na Mount Everest, wiêc siê da. Ale znowu - statystyka jest nieub³agana.

Statystycznie mê¿czy¼ni w Polsce ¿yj± ok. 70 lat, kobiety 80 (plus minus rok czy dwa, wiadomo), moim zdaniem 20 lat to zbyt szybko na ¶mieræ rodzica i nie chcia³abym na to skazaæ drugiej osoby.

Wiadomo, zawsze siê co¶ mo¿e zdarzyæ. Ale jest ró¿nica miêdzy niespodziewanym wypadkiem, a ¶wiadom± decyzj±.

EDIT. Jeszcze tylko dorzucê, ¿e rodzic na emeryturze to s³aba sprawa dla studenta. Obowi±zku pomocy doros³ym dzieciom nie ma, ale fajnie mieæ tak± mo¿liwo¶æ.

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Cytat:
Tak, trzeba ogarn±æ wielkie korporacje i system. Nie, nie zniechêcam ludzi do posiadania dzieci, tylko uwa¿am, ¿e wci±¿ w tej kwestii przy¶wiecaj± im w³asne pobudki, a nie dobro ¶wiata czy narodu, wiêc nie kupuje retoryki, ¿e to postawa 'na wagê z³ota'.

Jak ja tego nie lubiê. Wiêkszo¶æ ludzi posiada dzieci, bo chce je mieæ. Ci, którzy nie maj±, zwykle ich po prostu nie chc±.

W obie strony jest to w pe³ni egoistyczna decyzja.

Ani ja nie po¶wiêcam siê dla ekologii, bo jest przeludnienie, ani Ba¶ka matka trójki dzieci nie po¶wiêca siê dla systemu emerytalnego za 20 lat.

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.

Edytowane przez Limonka2738
Czas edycji: 2023-06-27 o 12:00
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 11:58   #322
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 10 371

Ja akurat zrezygnowa³am ze starañ o drugie dziecko po 40tce- g³ównie ze wzglêdu na wiek i drugi wa¿ny powód to finanse (chociaz to by siê da³o ograæ, gdyby nie ten pierwszy), mimo ¿e chcia³abym dwójkê. Mam m³odszego partnera, który napomyka³ o drugim, ale bez presji. Ja tez tak a¿ mocno nie chcia³am, chocia¿ nie powiem - ¿a³ujê, bo jakbym siê wyrobi³a w te 2 lata po pierwszym to bym zd±¿y³a moja jedynaczka zapytana ju¿ wieku pó¼noprzedszkolnym czy chcia³aby rodzeñstwo twierdzi³a, ¿e nie (chyba ze od razu bym jej urodzi³a jej kole¿ankê-równolatkê )

Jak wyp³yn±³ w±tek egoizmu dzieciatych z powodu katastrofy ekologicznej to ju¿ chyba pora ten w±tek koñczyæ, bo to niemal jak argumentum ad Hitlerum
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 12:03   #323
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Poka¿ wiadomo¶æ
Moim zdaniem 70 to ten moment, gdzie zaczynaj± siê problemy zdrowotne. Wiêksze lub mniejsze, ró¿nie bywa. I zamiast byæ wsparciem dla swoich dzieci to mo¿na staæ siê ciê¿arem, kiedy ledwo co siê usamodzielniaj±.

Ja wiem, ¿e s± osoby w wieku 70 lat, które biegaj± maratony, ale patrzê statystycznie, a nie anegdotycznie. To te¿ nie znaczy, ¿e 70 i czas od razu trumnê wybieraæ. (A i tak prawdziwe dane mówi±, ¿e ¶rednio kobiety zaczynaj± chorowaæ w wieku 63 lat, mê¿czy¼ni w wieku lat 59, dane z 2021 roku.)
W³a¶nie patrz±c na pokolenie moich rodziców to wysyp chorób wszelakich pojawi³ siê w okolicach 60. Od tych mniej powa¿nych, ale wci±¿ wymagaj±cych zabiegów medycznych, po te bardziej jak nowotwory.

Poza tym jak odwiedzam babciê w domu spokojnej staro¶ci to szokuj±co du¿o tam osób wzglêdnie m³odych (50 parê, 60 lat), które wymagaj± opieki 24h/dobê ze wzglêdu na choroby neurodegeneracyjne. Nie od dzi¶ wiadomo, ¿e niezdrowy styl ¿ycia w tym stres do ich rozwiniêcia przyczyniaj±, wiêc to ¿e medycyna ogólnie wyd³u¿a d³ugo¶æ ¿ycia, jeszcze nie jest gwarancj±, ¿e kto¶ pod 70 bêdzie w stanie opiekowaæ siê sob±, a co dopiero nieletnim dzieckiem.

Edytowane przez PumpkinEyes
Czas edycji: 2023-06-27 o 12:06
Stary 2023-06-27, 12:13   #324
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 10 371

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Poka¿ wiadomo¶æ
EDIT. Jeszcze tylko dorzucê, ¿e rodzic na emeryturze to s³aba sprawa dla studenta. Obowi±zku pomocy doros³ym dzieciom nie ma, ale fajnie mieæ tak± mo¿liwo¶æ.
z reszt± Twojej argumentacji sie niej wiecje zgadzam, ale tego wy¿ej to nie rozumiem? czemu rodzic na emeryturze to slaba sprawa dla studenta akurat?

zw³aszcza jak taki student/-ka zaszalej± bez gumek i dziecko im sie urodzi to babcai, ktora nie musi do roboty chodzic tylko sie zaopiekuje wnuczkiem- to super sprawa (o ile chce, no ale za³o¿my ze taki rodzic 20latka jeszcze moze chcieæ).
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 12:21   #325
Cudawianki_
Raczkowanie

Cytat:
Naiwno¶ci± jest s±dziæ, ¿e system emerytalny w obecnej formie siê utrzyma przy tak zmieniaj±cej siê sytuacji na ¶wiecie. Poza tym jedyna nadzieja na jakiekolwiek godziwe emerytury dla obecnego pokolenia 40 latków i osób m³odszych to w³a¶nie zmiana systemu, a nie to czy Pani X zdecyduje siê na dzieci czy nie. System emerytalny mo¿na zasilaæ nie tylko ze sk³adek osób pracuj±cych. Ju¿ nie mówi±c o tym, ¿e nie wiadomo czy twoje dziecko akurat bêdzie aktywne zawodowo, bo z wielu przyczyn mo¿e nie byæ w stanie albo nie chcieæ.

Zgadzam siê, decyzja o posiadaniu/nie posiadaniu dziecka jest podajmowana dla siebie. Nie zmienia to faktu, ¿e dl pañstwa i spo³eczeñstwa korzystaniej jest, jesli ludzie podejmuj± dezycjê o posiadaniu, ni¿ nie posiadaniu dzieci. System emerytalny (i tak, zgadzam siê, ¿e potrzebna jest reforma) to jedno, ale jest jesze rynek pracy, zapa¶æ miast z powodu wyludniania siê itd itp. Mo¿emy ³ataæ imigrantami, ale tylko ³ataæ. I ma to swoje konsekwencje.
Stary 2023-06-27, 12:24   #326
PumpkinEyes
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89614737]z reszt± Twojej argumentacji sie niej wiecje zgadzam, ale tego wy¿ej to nie rozumiem? czemu rodzic na emeryturze to slaba sprawa dla studenta akurat?[/QUOTE]

Bo ludzie na emeryturze w Polsce s± czêsto biedni, a studenta wci±¿ trzeba czêsto utrzymywaæ albo chocia¿ pomagaæ mu finansowo dopóki uczy, ¿eby móg³ skupiæ siê na edukacji i oswojeniem z doros³o¶ci±, a nie musia³ zasuwaæ od pierwszego roku do gównianej roboty wieczorami czy po nocach, aby mieæ za co ¿yæ.

Cytat:
zw³aszcza jak taki student/-ka zaszalej± bez gumek i dziecko im sie urodzi to babcai, ktora nie musi do roboty chodzic tylko sie zaopiekuje wnuczkiem- to super sprawa (o ile chce, no ale za³o¿my ze taki rodzic 20latka jeszcze moze chcieæ).
To ¿e babcia jest na emeryturze jeszcze nie znaczy, ¿e bêdzie mia³a si³y czy chêæ zajmowaæ siê wnukami. Poza tym takich szalej±cych studentów bez gumek mam wra¿enie, ¿e na szczê¶cie jest coraz mniej. Je¶li kto¶ z moich znajomych decydowa³ siê na dziecko przed 25 rokiem ¿ycia to by³a to ¶wiadoma decyzja i raczej sami zajmuj± siê dzieæmi albo wysy³aj± do przedszkoli/¿³obków.
Stary 2023-06-27, 12:28   #327
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89614737]z reszt± Twojej argumentacji sie niej wiecje zgadzam, ale tego wy¿ej to nie rozumiem? czemu rodzic na emeryturze to slaba sprawa dla studenta akurat?

zw³aszcza jak taki student/-ka zaszalej± bez gumek i dziecko im sie urodzi to babcai, ktora nie musi do roboty chodzic tylko sie zaopiekuje wnuczkiem- to super sprawa (o ile chce, no ale za³o¿my ze taki rodzic 20latka jeszcze moze chcieæ).[/QUOTE]

A, masz racjê, nie sprecyzowa³am.

Chodzi o to, ¿e jakbym planowa³a dziecko, to chcia³abym, ¿eby mia³o ode mnie pomoc materialn± na studiach. Emeryt bêdzie mia³ wiêkszy problem z dorzuceniem tysiaka swojemu studiuj±cemu dziecku.

Nie mam pretensji do ludzi, których nie staæ, ka¿dy orze jak mo¿e. Ale ¶wiadomie chcia³abym odci±¿yæ moje dzieci dopóki siê ucz±. Mo¿e nie w ca³o¶ci, ale chocia¿ dos³aæ trochê kasy.

Oczywi¶cie to taki komentarz mimochodem (dlatego edit), bo zdrowie i wsparcie emocjonalno-fizyczne jest wa¿niejsze. Ale jednak uwa¿am, ¿e jaki¶ wp³yw powinien mieæ.

W wieku 70 lat to ju¿ raczej dzieci pomagaj± finansowo rodzicom ni¿ w drug± stronê (nie wszyscy, wiadomo). Nie chcia³abym musieæ na przyk³ad i¶æ do pracy, bo rodzice nie maj± na leki, wiêc nie ma mo¿liwo¶ci, ¿ebym posz³a na studia. Czy to czêste? Nie, ale wola³abym zminimalizowaæ ryzyko. Albo martwiæ siê, czy na pewno mogê wyjechaæ ja UJ, bo mieszkam w Pcimiu Dolnym, a rodzicom wyra¼nie zaczyna siê choroba neurodegeneracyjna.

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2023-06-27, 13:33   #328
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 375

Akurat z Pcimia do Krakowa jest nieca³e 50 km, wiêc da³oby siê oblecieæ ¿arcik

Moim zdaniem to, jakim siê jest rodzicem, zale¿y bardziej od mentalno¶ci ani¿eli wieku.

Urodzi³am siê, gdy moi rodzice byli w wieku 35-40 i nigdy siê dobrze nie dogadywali¶my, bo jeste¶my z dwóch (a nawet trzech, bo mój rodzice s± fatalnym ma³¿eñstwem ) ró¿nych planet i nigdy nie potrafili¶my znale¼æ wspólnego jêzyka, do tego s± wrogo nastawieni do otaczaj±cej ich rzeczywisto¶ci i mentalno¶ci± utknêli w latach 90 max. Nasze stosunki nie by³yby lepsze, gdyby miêdzy nami by³a mniejsza ró¿nica wieku. Moja siostra siê urodzi³a, kiedy matka mia³a 20 lat i nie prze³o¿y³o siê to na lepsz± relacjê

Z kolei rodzice T¯ s± od niego ~40 lat starsi i s± ¶wietni. Jasne, maj± swoje wady i pope³nili pewnie sporo b³êdów wychowawczych, ale s± po prostu mi³ymi, ciep³ymi i ciekawymi ¶wiata lud¼mi. Niebo a ziemia miêdzy w porównaniu z moimi rodzicami.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Olkaaaa_s jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 13:42   #329
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 803

Cytat:
to nadal s± emocje i uczucia, a nie rozs±dek.

ci±¿a z rozs±dku by³aby wtedy jakby kto¶ tej potrzeby nie mia³, ale z jakiego¶ innego rozs±dnego powodu zdecydowa³ siê na potomstwo, np. ¿eby mia³ kto szklankê wody na staro¶æ podaæ
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-06-27, 13:52   #330
Cudawianki_
Raczkowanie

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89614884]to nadal s± emocje i uczucia, a nie rozs±dek.

ci±¿a z rozs±dku by³aby wtedy jakby kto¶ tej potrzeby nie mia³, ale z jakiego¶ innego rozs±dnego powodu zdecydowa³ siê na potomstwo, np. ¿eby mia³ kto szklankê wody na staro¶æ podaæ [/QUOTE]

Nie zgadzam siê. Je¶li czujesz potrzebê bycia rodzicem ( a jest ona bilogiczna i naturalna), to logiczne jest j± zaspokoiæ, ¿eby mieæ szanse naszczê¶liwe ¿ycie. Je¶li t± potrzebê siê ma, nie mo¿na jej wy³±czyæ, bo siê wykalkulowa³o, ¿e lepiej bedzie nie mieæ jednak dzieci, bo klimat, albo pieni±dze.

Mo¿e siê co najwy¿ej powstrzymaæ od bycia tym rodzicem z ró¿nych powodów, ale skazywanie siê na ¿ycie niespe³nione (podkre¶lam, dla osób, które te dzieci by chcia³y mieæ) jest po prostu nierozs±dne.

Dlatego ludzie siê coraz czê¶ciej decyduja na od³o¿enie realizacji tej potrzeby do czasu ogarniêcia ¿yciowego i st±d mamy coraz wiêcej pó¼nych cia¿.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2023-07-01 09:00:01

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:46.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.