Ćwiczycie regularnie? Plotkowo-aktywnie, cz.2. - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-08-06, 12:44   #3781
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Dot.: Ćwiczycie regularnie? Plotkowo-aktywnie, cz.2.

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
No ale jak wszystko mam dodawac recznie i liczyc poza aplikacja, to ona jest wtedy tylko notatnikiem/pamietnikiem. Z polskim menu jak u mnie wiekszosc potraw jest po francusku i tyle pracy by to jeszcze przetlumaczyc…

Bylam u dietetyka, ale ona dala mnostwo zakazow (ktore mnie stresuja), regul ogolnych zamiast jadlospisow.
Próbowałaś kiedyś używać Fitatu czy piszesz o wszystkich ograniczeniach na podstawie zasłyszanych historii? Jeśli to drugie to po prostu spróbuj. Dziewczyny dają dużo rad odnośnie używania tej apki. To Cię nic nie kosztuje, w przeciwieństwie do dietetyka.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 12:58   #3782
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MariaFrancesca Pokaż wiadomość
Próbowałaś kiedyś używać Fitatu czy piszesz o wszystkich ograniczeniach na podstawie zasłyszanych historii? Jeśli to drugie to po prostu spróbuj. Dziewczyny dają dużo rad odnośnie używania tej apki. To Cię nic nie kosztuje, w przeciwieństwie do dietetyka.

Właśnie wydaje mi się, że Rena nawet nie próbowała, bo inaczej pewnie tych postów by nie było a mi szczerze mówiąc już się nie chce tłumaczyć
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 13:03   #3783
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Też, jak dziewczyny, się nie zgodzę. Nie wiem jak we Francji, ale jak wyszukuje jakieś produkty w Fitatu po kodzie kreskowym to wpadają mi niemieckie czy nawet włoskie opisy. Dodatkowo Fitatu to tylko przykład, takich apek jest przecież więcej, np. w Stanach popularna jest MyFitnessPal.
Ja mialam aplikacje fitatu w telefonie i po kodzie kreskowym nie znajduje francuskich produktow.
Szukam takiej, ktora bedzie znajdowala. MyFitnessPal tez nie znajduje. I tez juz ja mialam.

Cytat:
Miałam też znajomą, która w pudełkach brała dietę 1.000 kalorii, ale dojadała garściami orzechy (zdrowe przecież) i się dziwiła, że nie chudnie.

Lekarze odradzaja diety tylko 1000 kalorii.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 13:10   #3784
johnwick4
Przyczajenie

Diety typu 1000 kalorii to zabójstwo dla organizmu i hormonów, niestety ale nieumiejętne odchudzanie zrobi więcej szkód niż pożytku nie mówiąc o efekcie jojo..
johnwick4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 13:21   #3785
Laief
Rozeznanie

Cytat:
Ja mialam aplikacje fitatu w telefonie i po kodzie kreskowym nie znajduje francuskich produktow.
Szukam takiej, ktora bedzie znajdowala. MyFitnessPal tez nie znajduje. I tez juz ja mialam.
To robisz coś źle. Nie ma mozliwosci, żeby nie wyszukiwało żadnych produktów. Dopóki nie poszukasz sposobu, to nie znajdziesz rozwiązania.
Szkoda tez, ze tak zdawkowo odpowiadasz, gdy kilka osob się produkowało żeby pomóc. Tak niestety jest to niemożliwe.

Edytowane przez Laief
Czas edycji: 2023-08-06 o 13:24
Laief jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 14:14   #3786
gosia_9508
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jem późne śniadania, czekam na głód.
Jestem na przeciwnym biegunie, bo mnie głód potrafi zbudzić wcześniej niż planuje wstawać
Czasami zaczynam trening o 6 rano, wiec wciskam w siebie choć banana, aby nie umrzeć podczas rozgrzewki

Wczoraj była dobra pogoda - idealne umiarkowanie na zewnątrz. Zaryzykowałam trening jogi na trawie nie polubimy się, nie mogłam się skupić - tu wiatr podwiewa matę, czasem zaświeci słońce w oczy, krzywa ziemia, trawa łaskocze stopę, to jakaś mrówka na mnie włazi, przylatują owady, które muszę odganiać, w pewnym momencie musiałam uciec, bo krążyła mi nad głowa jakaś osa u mnie trening na macie w plenerze zostaje tylko na kryzysowe sytuacje. A jak wy podchodzicie do ćwiczeń na zewnątrz, lubicie?
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 14:21   #3787
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
To wszedzie tak pisza tylko, ze ja nie jadam konserw/ fast-foodow etc. Slodkich sokow czy gazowanych tez nie. Slodycze czasem sie zdarza, ale nie na kg. Moja dieta to glownie ryby, owoce morza, warzywa, kurczaki. Nie panieruje, nie chodze na pizze, jem owsianke lub musli. Na silownie chodze 3 razy w tygodniu i … ani kg w dol

Cytat:

Lekarze odradzaja diety tylko 1000 kalorii.
Trochę sprzeczne info, piszesz: "Moja dieta to glownie ryby, owoce morza, warzywa, kurczaki." Jeśli tak to co za problem wbić to do apki te artykuły, czy to po polsku, czy po francusku (zdaje się, że mieszkasz tam już parę lat). Co do bazy francuskich produktów trudno mi się wypowiedzieć. W Fitatu jest jakaś skrócona opcja dodawania jedzenia, na zasadzie, że szybko wpisujesz ile kalorii zjadłaś, jeśli nie chcesz dodawać produktów do bazy. Jednak nie znam szczegółów, bo nie korzystałam.

Co do diety 1.000 kalorii, ja wiem, że jest niepolecana, wręcz szkodliwa, ale koleżanka ślepo w to brnęła.

Stary 2023-08-06, 14:41   #3788
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laief Pokaż wiadomość
Sytość posiłków, ich ilość i odstęp to narzędzia, które pomagają w utrzymaniu deficytu, ale nie są potrzebne, więc piszesz o różnych rzeczach.
Deficyt -> komfort i dopasowanie diety/treningów pod daną osobę. Dla jednej owsianka będzie super sycąca, a dla drugiej nie. Ktoś woli 4 posiłki, ktoś inny 2. Jeden 1.5g białka na kg masy ciała, drugi 2.2g. Dla kogoś będzie miało znaczenie czy dostarcza sobie wszystkie wartości odżywcze, a inny to zleje. Osoba X woli spacery, osoba Y trening siłowy.
Preferencje są różne. Im lepiej dopasujemy dietę/trening pod konkretną jednostkę, tym łatwiej będzie trzymać się określonych założeń. A co za tym idzie, możemy zwiększyć skuteczność. Jednak co nam po tym, jeśli brak deficytu uniemożliwi osiągnięcie zamierzonego celu - redukcji? Z tego powodu napisałam, że nie liczy się odstęp/ilość posiłków - liczy się wyłącznie deficyt. Z czym się zgadzasz, ale tak jak wspominam na początku, zaczęłaś pisać o różnych kwestiach, więc rozwinęłam.

I to są najważniejsze słowa.

Nie ma chudnięcia bez deficytu. I nie ma skuteczności bez diety, która jest zgodna z naszymi preferencjami. Nie ma ludzi, którzy wytrzymają na niedobranej diecie zarowno pod względem samych produktów jak i ich makroskładników.

Ponadto uważam, że osoby które maja do schudnięcia dużo kilogramów raczej nie poradzą sobie bez liczenia kcal, bo wg mnie tych kilogramów nabawiły sie przez totalny brak świadomości kaloryczności, brak refleksji w związku z poczuciem sytości, wielościa porcji na talerzu itp. Tego trzeba się po prostu nauczyć, a fitatu może w tym pomóc.

I nie pisze tego żeby komuś dowalić. Ja to obserwuję na co dzień u swojej drugiej połowy, np. ja wrzucam do ryżowaru określoną ilość ryżu/ kaszy, on sypie na oko. Ja do gara wrzucam szklankę suchego makaronu na osobę, on znowu "na oko", ja nakładam danie na talerz, patrzę na jego ilość i stwierdzam: ok już dużo, to co zostało zjem na kolację. On wrzuci wszystko. Bo jest wiec po co ma się marnować. I tak, schudł raz w życiu na diecie od dietetyka, jak gotował pod przepisy i odliczał wszystko. Jak nie jest na diecie gdzie mu ktoś napisze co i jak nie poradzi sobie.

Sama jem wszystko. Pewnie jakby się mnie porównało z połową wizażanek to jem dużo niezdrowych rzeczy. Praktycznie w każdym tygodniu zdażają się ciastka, chipsy, mrożone pizze, alko. No i o ile nie jestem na wyjazdach to nic nie tyję, bo potrafię sobie powiedziec stop. Najadłam się pycha niezdrowej pizzy, popiłam to 3 drinkami i zagryzłam na koniec chipsami. Ok, to teraz przez najmbliższe dni samo zdrowie. I w sumie mi się wtedy chce to zdrowe. Smakuje mi, to nie jest wyrzeczenie.
Stary 2023-08-06, 15:10   #3789
Higurashi
Czarna owca

Wolha, właśnie, ważna rzecz, o której wspomniałaś - Fitatu może pomóc nauczyć się, co ile średnio ma kcal, jakie makro. Wtedy łatwiej się nauczyć jeść na wyczucie. Ja sobie nie wyobrażam do końca życia być związanym z apką, ale na jakiś czas by się nauczyć - spoko opcja dla większości osób.

Rena, mam wrażenie, że szukasz niestety wymówek. Gdyby odchudzanie było proste bez wyrzeczeń (bo to nie, niewygodne), to by każdy był super fit.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 15:15   #3790
magbeth
Dzik

Dodam jeszcze jedna ważna rzecz w odchudzaniu, a mianowicie uważności na michę protreningowa i jej kaloryke. Wysiłek fizyczny wpływa na apetyt i może się zdarzyć, ze potreningowo wleci więcej kcal niż spaliliśmy i wcale nie mam tu na myśli zażerania się fastfoodami czy czymś niezdrowym. No i w tym momencie nie ma deficytu, choć zdrowy styl życia jest. To był m.in mój błąd, i tutaj mi się bardzo przydała aplikacja do liczenia kcal i szczere wbijanie wszystkiego, tak żebym to zobaczyła czarno na białym. Po lekkich modyfikacjach zauważam luz w ubraniach - a i głodna tez nie chodzę.

I bardzo, bardzo zgadzam się z tym co pisze Wolha - na oko to może chłop umarł w szpitalu, ale tak poza tym to lepiej mierzyć. Tez używam szklanek, łyżek etc., wcale nie bawię się z odważanie z aptekarska precyzja.

Poszlam z koleżanką na obiecany spacer, przed pozarłam kawałek ciasta czekoladowego z czystym sumieniem.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 15:41   #3791
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wolha wRedna Pokaż wiadomość
I to są najważniejsze słowa.

Nie ma chudnięcia bez deficytu. I nie ma skuteczności bez diety, która jest zgodna z naszymi preferencjami. Nie ma ludzi, którzy wytrzymają na niedobranej diecie zarowno pod względem samych produktów jak i ich makroskładników.

Ponadto uważam, że osoby które maja do schudnięcia dużo kilogramów raczej nie poradzą sobie bez liczenia kcal, bo wg mnie tych kilogramów nabawiły sie przez totalny brak świadomości kaloryczności, brak refleksji w związku z poczuciem sytości, wielościa porcji na talerzu itp. Tego trzeba się po prostu nauczyć, a fitatu może w tym pomóc.

I nie pisze tego żeby komuś dowalić. Ja to obserwuję na co dzień u swojej drugiej połowy, np. ja wrzucam do ryżowaru określoną ilość ryżu/ kaszy, on sypie na oko. Ja do gara wrzucam szklankę suchego makaronu na osobę, on znowu "na oko", ja nakładam danie na talerz, patrzę na jego ilość i stwierdzam: ok już dużo, to co zostało zjem na kolację. On wrzuci wszystko. Bo jest wiec po co ma się marnować. I tak, schudł raz w życiu na diecie od dietetyka, jak gotował pod przepisy i odliczał wszystko. Jak nie jest na diecie gdzie mu ktoś napisze co i jak nie poradzi sobie.

Sama jem wszystko. Pewnie jakby się mnie porównało z połową wizażanek to jem dużo niezdrowych rzeczy. Praktycznie w każdym tygodniu zdażają się ciastka, chipsy, mrożone pizze, alko. No i o ile nie jestem na wyjazdach to nic nie tyję, bo potrafię sobie powiedziec stop. Najadłam się pycha niezdrowej pizzy, popiłam to 3 drinkami i zagryzłam na koniec chipsami. Ok, to teraz przez najmbliższe dni samo zdrowie. I w sumie mi się wtedy chce to zdrowe. Smakuje mi, to nie jest wyrzeczenie.
Dokładnie u mnie to było głównym gwoździem do trumny mojej figury, czyli zerowy ruch + jakieś dziwne przeświadczenie, że mega mało jem, a jak zaczęłam Fitatować, to okazało się, że wyciągałam po 3tys kalorii

Dodam, że ja bez ważenia i Fitatowania nadal totalnie nie wiem ile zjadam kalorii, więc wątpię że kiedyś będę potrafiła bez tego.
Wiem ile mniej więcej jaka rzecz ma kalorii, ale nie wyobrażam sobie tego intuicyjnego jedzenia szczerze mówiąc
Stary 2023-08-06, 15:50   #3792
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Higu pamiętam jak Marta z CF wspominała nie raz, że ona co jakiś czas korzysta z fitatu, później przestaje, a później wraca, żeby sobie "utrwalić" wiedzę o kaloryczności i makro w swojej diecie. I to jest dla mnie fajne podejście.

Magbeth - nienawidzę tego "na oko" serio. Bez mrugnięcia okiem potrafię zjeść więcej niż mój chłop (wielokrotnie udowodnione), ale to on waży 50 kg wiecej. Dlatego uważam.

Mnie bardzo przeszkadza rozciągnięty żołądek, bo jeden dzień się przejeść to ok, ale zawsze po kilku dniach takich uczt nie ma możliwości, że w ciągu jednego dnia wrócę do normy Potrzebuję 2-4 dni na powrót do swojej "normalności".

Swoją drogą jestem po odwiedzinach rodziny. 5-dniowych odwiedzinach. Było dużo chodzenia, zwiedzania itp. Jedliśmy bardzo niezdrowo, ale mając na liczniku codziennie kilkanąscie tys. kroków, waga mi się nic a nic nie zmieniła. Teraz najtrudniejsza część, bo następne dni będa mniej aktywne i właśnie muszę popracować nad stopniowym zmniejszeniem objętości żołądka. I tak to się u mnie kręci.

Za tydzień jadę do Polski i nie zamierzam żałować sobie wszystkiego tego czego nie mam na co dzień
Stary 2023-08-06, 15:52   #3793
Higurashi
Czarna owca

Wolha, też lubię to podejście i dla mnie jest dużo lepsze niż życie z apką cały czas - ale no właśnie, dla mnie. Trzeba sobie znaleźć jakiś swój sposób, często metodą prób i błędów. To najważniejsze moim zdaniem.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 19:48   #3794
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Mnie takie coś, że jem po prostu zdrowiej, zadziało tylko raz w życiu. W dorosłym życiu ważyłam około 60, na drugim roku studiów „najadłam się” do 74. Zaczęłam czytać o jedzeniu, przestałam jeść śmieci, całe czekolady, i „samo” spadło do 58.
Teraz niestety za bardzo mi posmakowało i zdrowsze jedzenie. I wiem, że jem za dużo. Orzechy kupujemy kilogramami i w czasie pracy potrafię sobie przynosić po garści. Jak mam coś dobrego to potrafię chodzić do lodówki aż zjem I nic z tego, że zdrowe jak nadwyżka kcal jest.
No i wpada czasem coś niezdrowego, chociaż staram się pilnować składów. Bo jak sobie całkowicie zakażę słodkiego to potem potrafię zjeść 5 lodów .
Może kiedyś zacznę liczyć kcal to się dowiem ile jem.

A jak nie ma czegoś w fitatu, to jaki problem sobie to wrzucić szczególnie jak coś często się je.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-06, 22:01   #3795
Rena
Zakorzenienie

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;89641464]Mnie takie coś, że jem po prostu zdrowiej, zadziało tylko raz w życiu. W dorosłym życiu ważyłam około 60, na drugim roku studiów „najadłam się” do 74. Zaczęłam czytać o jedzeniu, przestałam jeść śmieci, całe czekolady, i „samo” spadło do 58.
Teraz niestety za bardzo mi posmakowało i zdrowsze jedzenie. I wiem, że jem za dużo. Orzechy kupujemy kilogramami i w czasie pracy potrafię sobie przynosić po garści. Jak mam coś dobrego to potrafię chodzić do lodówki aż zjem I nic z tego, że zdrowe jak nadwyżka kcal jest.
No i wpada czasem coś niezdrowego, chociaż staram się pilnować składów. Bo jak sobie całkowicie zakażę słodkiego to potem potrafię zjeść 5 lodów .
Może kiedyś zacznę liczyć kcal to się dowiem ile jem.

A jak nie ma czegoś w fitatu, to jaki problem sobie to wrzucić szczególnie jak coś często się je.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]

Tak tylko, ze pisalam tez o tym, ze czesto boli mnie brzuch i stad unikam niezdrowego jedzenia. Problem polega na tym, ze to nie wystarcza. Dostalam od internisty jakies tabletki na zoladek i od 3 dni je biore i juz jest poprawa, mam to zazywac miesiac i potem jeszcze beda mi robic wiecej badan.

Co do fitatu - jak ktos mieszka w Polsce i tam znajduje 70% produktow, to moze miec sens. Ja bym musiala wpisywac 100% recznie, rownie dobrze moge pojsc do papierniczego i kupic zeszyt i tam prowadzic pamietnik plus liczyc wszystkie kalorie w slupku lub na kaklulatorze. Tyle samo pracy by bylo.
Stary 2023-08-06, 22:32   #3796
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Rena a odpalałaś w ogóle te fitatu?
Ostatnio raz odpaliłam je kilka lat temu i była opcja dodawania swoich produktów albo tworzenia schematów z całym daniem.

Zresztą jestem teraz za granicą i z tego jedzenia co jem w domu to nie wiem może bym musiała wpisać mleko roślinne albo jogurt. Mięso, jajka, olej, kasze, warzywa i owoce wszędzie mają tyle samo kalorii.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-07, 00:25   #3797
Laief
Rozeznanie

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;89641565]Rena a odpalałaś w ogóle te fitatu?[/QUOTE]
Nie odpala. Nie czyta odpowiedzi, które dają jej rozwiązania. Nie próbuje. Nie ma deficytu, więc nie ma redukcji. Nie chce schudnąć, bo nie szuka sposobu, tylko powodu.

Lepiej tracić czas na wymyślanie nieprawdziwych wymówek:
Cytat:
Co do fitatu - jak ktos mieszka w Polsce i tam znajduje 70% produktow, to moze miec sens. Ja bym musiala wpisywac 100% recznie, rownie dobrze moge pojsc do papierniczego i kupic zeszyt i tam prowadzic pamietnik plus liczyc wszystkie kalorie w slupku lub na kaklulatorze. Tyle samo pracy by bylo.
których napisanie zajmuje więcej czasu, niż odpalenie apki i przeklikanie bazy. Jednak ten krok spowoduje, że utraci swój pretekst - ale być może utrata wagi okaże się od tego ważniejsza? To tylko kwestia wyboru. Wystarczy czytać, próbować i szukać sposobu zamiast odpuszczać, stawiając przed sobą ścianę z napisem "nie mogę". Nie możesz, czy po prostu nie chcesz i nie robisz?
Laief jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-07, 01:11   #3798
Ottos
Raczkowanie

Cytat:
Tak tylko, ze pisalam tez o tym, ze czesto boli mnie brzuch i stad unikam niezdrowego jedzenia. Problem polega na tym, ze to nie wystarcza. Dostalam od internisty jakies tabletki na zoladek i od 3 dni je biore i juz jest poprawa, mam to zazywac miesiac i potem jeszcze beda mi robic wiecej badan.

To nie korzystaj z fitatu, ja wpisuję do excela, bo mi się nie chce grzebać w apkach i się denerwować, że czegoś akurat nie ma. Maks 2 minuty zajmuje wklepanie rzeczy, w jednym oknie excel, w drugim google żeby sprawdzać kaloryczność i klepiesz. Zrobiłam sobie formuły na sumowanie i tabelkę z dniami na miesiąc w przód i to naprawdę jest moment, a wszystko jest jak na tacy.
No ale pewnie nie umiesz obsługiwać excela albo Google, każda wymówka dobra. Tylko nie komentuj potem ludziom, że "tobie fajnie, że schudłaś, u mnie się nie da" jak nawet nie próbujesz.

Nie wystarczy sobie odmawiać słodyczy czy fast foodów, też miałam koleżankę, która zawsze jadła super zdrowo, sama sobie gotowała i płakała, że waga jej nie spada. Jak mnie kiedyś zaprosiła do siebie na obiad i nałożyła mi tej kaszy z warzywami to mi szczęka opadła, w 3 dni bym tego nie przejadła, a ona wsunęła całą swoją porcję i jeszcze dobiła domowym ciastem. No ale nie je fast foodów, więc skąd ta otyłość.
Ottos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-07, 07:46   #3799
Mahaszi
Rozeznanie

Cytat:

Wydaje mi się, że po prostu nie zmieniłaś bazy produktów na francuską i tyle. Jedno kliknięcie w ustawieniach i problem z głowy.
Stary 2023-08-07, 10:49   #3800
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Dokładnie u mnie to było głównym gwoździem do trumny mojej figury, czyli zerowy ruch + jakieś dziwne przeświadczenie, że mega mało jem, a jak zaczęłam Fitatować, to okazało się, że wyciągałam po 3tys kalorii

Dodam, że ja bez ważenia i Fitatowania nadal totalnie nie wiem ile zjadam kalorii, więc wątpię że kiedyś będę potrafiła bez tego.
Wiem ile mniej więcej jaka rzecz ma kalorii, ale nie wyobrażam sobie tego intuicyjnego jedzenia szczerze mówiąc
I z ciekawości gdzie Ci uciekały kalorie?

Mnie dobiło kiedyś jakieś głupie przekonanie, że mogę jeść jak mój mąż szczuplaczek, wieczorem winko i chipsy. Był to czas kiedy byłam bardzo skupiona na pracy i totalnie bezmyślnie tak żyłam.
Na co dzień widzę, że slodycze są dla mnie odskocznią od stresów, to mi najbardziej bruździ w diecie.

Stary 2023-08-07, 11:00   #3801
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
I z ciekawości gdzie Ci uciekały kalorie?

Mnie dobiło kiedyś jakieś głupie przekonanie, że mogę jeść jak mój mąż szczuplaczek, wieczorem winko i chipsy. Był to czas kiedy byłam bardzo skupiona na pracy i totalnie bezmyślnie tak żyłam.
Na co dzień widzę, że slodycze są dla mnie odskocznią od stresów, to mi najbardziej bruździ w diecie.

Na węglach najwięcej - mogę zjeść niezliczone ilości kaszy, ryżu, ziemniaków, świeżego pieczywa. W szoku byłam, że do sosu mięsnego mogę zjeść tylko pół paczki kaszy powiedzmy, bo cała ma pod 400kcal duża świeża bułka z serem żółtym, jajkiem i majonezem na śniadanie? Proszę bardzo - 600kcal a w głowie - no jak to, przecież to tylko bułka, nie pięć! No generalnie jadłam tak 1/3 z tego co jadł mój TŻ i wydawało mi się, że to mało. No ale on dużo je, bardzo dużo wręcz, ale nic nie tyje
Stary 2023-08-07, 13:07   #3802
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

Cytat:
Na węglach najwięcej - mogę zjeść niezliczone ilości kaszy, ryżu, ziemniaków, świeżego pieczywa. W szoku byłam, że do sosu mięsnego mogę zjeść tylko pół paczki kaszy powiedzmy, bo cała ma pod 400kcal duża świeża bułka z serem żółtym, jajkiem i majonezem na śniadanie? Proszę bardzo - 600kcal a w głowie - no jak to, przecież to tylko bułka, nie pięć! No generalnie jadłam tak 1/3 z tego co jadł mój TŻ i wydawało mi się, że to mało. No ale on dużo je, bardzo dużo wręcz, ale nic nie tyje
Jestem w szoku, ile kasza i bułka mają kalorii. Muszę sobie kiedyś z ciekawości policzyć, ile zjadam w ciągu doby, bo ja akurat z tych szczęściar, którym wystarczy przestać jeść, jak czują się syte, by utrzymywać wagę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-07, 13:15   #3803
Imperfecta
Zakorzenienie

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;89641943]Jestem w szoku, ile kasza i bułka mają kalorii. Muszę sobie kiedyś z ciekawości policzyć, ile zjadam w ciągu doby, bo ja akurat z tych szczęściar, którym wystarczy przestać jeść, jak czują się syte, by utrzymywać wagę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No sama bułka to aż tyle nie ma, bo w dużej bułce pszennej takiej 100-120g jest około 220-250kcal, plasterek sera żółtego to kalorii około 80 a na bułeczkę to ze dwa trzeba dać, jajko kurze kolejne 80kcal, łyżeczka majonezu klasycznego 70kcal, no i się zbiera

Kasze i ryż też mnie zdziwiły, bo zawsze jako takie fit przedstawiane, a tu się okazuje, że co najmniej 350kcal w 100g suchego produktu, gdzie ziemniaczki mają tych kalorii tylko 73 na 100g.

Edytowane przez Imperfecta
Czas edycji: 2023-08-07 o 13:17
Stary 2023-08-07, 13:18   #3804
Rena
Zakorzenienie

Cytat:

A Twoj TZ pracuje fizycznie ? Bo tacy faceci beda jesc duzo kalorii a i tak spala. I nie ma co sie wtedy porownywac.

Inaczej wyglada przy siedzacej pracy. A z drugiej strony radykalne obnizenie kalorii przy wysilku intelektualnym moze byc bardzo brutalne. W sensie moga pojawic sie problemy z koncentracja, nizsza wydajnosc.

Mnie akurat do kasz czy bialego pieczywa nie ciagnie.
Stary 2023-08-07, 13:24   #3805
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
A Twoj TZ pracuje fizycznie ? Bo tacy faceci beda jesc duzo kalorii a i tak spala. I nie ma co sie wtedy porownywac.

Inaczej wyglada przy siedzacej pracy. A z drugiej strony radykalne obnizenie kalorii przy wysilku intelektualnym moze byc bardzo brutalne. W sensie moga pojawic sie problemy z koncentracja, nizsza wydajnosc.

Mnie akurat do kasz czy bialego pieczywa nie ciagnie.
Nie, nie pracuje stricte fizycznie.
Stary 2023-08-07, 13:34   #3806
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Kasze i ryż też mnie zdziwiły, bo zawsze jako takie fit przedstawiane, a tu się okazuje, że co najmniej 350kcal w 100g suchego produktu, gdzie ziemniaczki mają tych kalorii tylko 73 na 100g.
Ryz jest bardzo kaloryczny i latwo z niego zrezygnowac. W sensie nie ma az tak dobrego smaku by nie umiec o nim zapomniec. Ja praktycznie jem go tylko czasem jak jem sushi lub risotto. Na codzien nie jadam. A i wtedy biore raczej male porcje typu 150 g risotto lub 6 malych sushi.

Kasza zalezy ktora.

Ryz ma reputacje dietetycznego z innego powodu. Jest bardzo lagodny dla zoladka i mozna go jesc nawet przy duzym zatruciu. Podobnie jak suchy chleb. By dostarxzyc organizmowi jednak jakis kalorii zamiast glodowki.
Stary 2023-08-07, 15:53   #3807
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Ja się czuję strasznie słaba, miałam miesiąc przerwy od siłowni i oczywiście ciężary sprzed miesiąca są dla mnie za ciężkie, musiałam wszędzie poregresowac. Frustruje mnie, że trochę sobie człowiek odpuści i od razu regres, i ciało wygląda gorzej, i w ogóle odechciewa się wszystkiego Nie chodzi tylko o ten miesiąc, tylko cały rok miałam ogólnie mniej czasu na ćwiczenia. Czuję się trochę, jakbym znowu zaczynała od zera - no przesadzam, ale trochę tak. Wiem, już tutaj narzekałam, ale wkurza mnie, że widocznie muszę wiecznie mieszkać na siłowni i jeść na tip top, żebym miała fajne efekty. W dodatku wcale tak bardzo nie lubię ćwiczen typowo siłowych, wolałam takie w grupie, a na obecnej siłowni nie podoba mi się ich forma.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Czas edycji: 2023-08-07 o 15:56
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-07, 16:12   #3808
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mahaszi Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że po prostu nie zmieniłaś bazy produktów na francuską i tyle. Jedno kliknięcie w ustawieniach i problem z głowy.

Ale ja nigdy nie mialam bazy polskiej. Po prostu wnioskuje, ze musi byc lepsza. Zadowolone uzytkowniczki sa zawsze w Polsce i nie maja porownania z innymi lokalizacjami. We Francji takie aplikacje do odchudzania nie sa popularne. Tu panie sa przewaznie rozmiar xxxs, xxs, xs i s. Ja ze swoim m/l czuje sie wielka. Ale jak przyjezdzam do Polski to po ulicach chodzi pelno Polek takich okraglych jak ja. Wiec to chyba genetyka plus skala porownawcza.
Stary 2023-08-07, 16:31   #3809
magbeth
Dzik

Cytat:
Ale ja nigdy nie mialam bazy polskiej. Po prostu wnioskuje, ze musi byc lepsza. Zadowolone uzytkowniczki sa zawsze w Polsce i nie maja porownania z innymi lokalizacjami. We Francji takie aplikacje do odchudzania nie sa popularne. Tu panie sa przewaznie rozmiar xxxs, xxs, xs i s. Ja ze swoim m/l czuje sie wielka. Ale jak przyjezdzam do Polski to po ulicach chodzi pelno Polek takich okraglych jak ja. Wiec to chyba genetyka plus skala porownawcza.
Dalej nie czaję z czym masz problem. Jest w fitatu i język francuski i baza rodem z kraju, w którym mieszkasz, ustawiasz i podstawiasz swoje jedzenie pod to, wg wyliczeń z aplikacji - bo tak byłoby najłatwiej. Jak nie chcesz tak to ustaw dowolnie - możesz spokojnie mieć polska bazę, szczególnie jak nie jedziesz gotowcami. Wyliczenia co do makro i kaloryki modyfikujesz sama, zależy ile chcesz schudnąć i w jakim tempie i tu tez nie ma znaczenia w jakim punkcie kosmosu się znajdujesz. Na półwyspie Skandynawskim w każdym razie działa. Testowałam nb i polska i angielska bazę.

Natomiast kompletnie nie rozumiem co fitatu ma dokładnie wspólnego z genetyka albo Francuzkami z rozmiarze xxs?

Ide na rurke dziś, dawno się nie poobijałam. pobiegam tez ciut przed. Z prognozy pogody w ogóle wynika, ze trzeba będzie ciut ograniczyć outdoor, wrrr. Jutro jakiś huragan, pojutrze tez. Mam cicha nadzieje w serduszku, ze do weekendu zrobi się git, bo jest plan na przepiękny hiking z widokami z gatunku porażających.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-08-07, 17:03   #3810
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Podczytuję wątek cały czas i dodam tylko, ze poza Fitatu jest jeszcze kilka innych sensownych apek - ja korzystałam z LifeSum. Nie wiem jak poza Polska, ale docelowo nie jest to Polska aplikacja, wiec powinna działać tak samo dobrze właściwie wszędzie.
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości