Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008 - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-11, 07:33   #2191
st_ella
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
stella - bez bułeczki? to już nie to, sam smak jest w bułeczce

drugie dziecko - my o tym nie gadaliśmy ale ja bym mogła mieć(wcześniej nawet jednego nie chciałam), tak miło wspominam poród i szpital że z chęcią jeszcze nie raz to przeżyje
ok z bułeczką taka ilość niewielka dzieciatku nie zaszkodzi

co do drugiego dziecka mam podobnie ale jeszcze nie teraz bo chcę sie nacieszyc Stefcią

Cytat:
Napisane przez mala_stopka Pokaż wiadomość
a mi powiedziała że spowodowane to jest też oprócz zrostów brakiem estrogenów, przez to mam taką suchość, ze nawet zwykłe zele nie pomagają....
mi lekarz [rzepisał bez recepty cicatridina - (10 globulek za 33 zł)

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 07:35   #2192
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

to teraz pokaze wam kto od dzis zadzi u nas kasa w domu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg od dzis ja rzadze w domu kasa1.JPG (56,7 KB, 34 załadowań)
Stary 2008-09-11, 08:13   #2193
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolakep Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy w inny dzien niz niedziela mozna ochrzcic dziecko?

Asia moja corka na pierwszej wizycie u pediatry (1 szczepienie) dostala wapno w syropie i wit C, bardzo jej smakuje

monia
ja piersiowa

sybilla, mrowkasz sliczne szkraby
mozna w kazdy dzien. ja sama bylam w inny dzien - w czwartek. wszystko (jak zwykle)zależy od księdza. mozna tkze wybrac (jesli mozna wybierac) wersje dłuższą, z mszą, oraz krótszą, sam sakrament któy trwa 15 minut

gothika - a proszę http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/zgloszenie.jpg
co u martuccy to nie wiem, pisala raz do mnie bo miala kryzys laktacyjny. poza tym tylko wysyla mi dane. z tych wyszczuplających to ja bym majtki kupiłą.

mój zasypia ok 19 i budzi sie 22:00, 1:00, 4:00, 6:00 (no i czasem jeszcze zasypia na 2h czasem nie)

caterin - obrotne dziecko masz, już zarabia i rządzi kasą

moje dziecko ma ostatnio (chyba przez te wymioty) problem z kupką. meczy się niemiłosiernie, taka bardziej sucha jest i ciężko z niego wychodzi. daje mu wiecej pic i widze lekką poprawę. od wczoraj tez podaje troche marchewki (na niego dziala rozlużniająco), przy okazji sie przyzwyczai. mam podawac by 1 posilek byl niemleczny i dopiero potem próbować mleko modyfikowane czy kaszkę/kleik. no i te mleczne mieszac z moim mlekiem. dostalam tez syropek - debridat. na razie nie widze jakiejs różnicy ale dopiero 2 razy dostał. podobno na kolki itd. dobry.

ide troche pospac bo przez te nocne wstawanie, zasypianie ok północy i pobudkę o 6 to wygladam jak zombi.

czy któraś z was ma problem z hemoroidami? bo ja mam ich dosyć, a nie chca jakoś się wchłonąć...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 11:08   #2194
Sonia11
Wtajemniczenie

Monia - ślicznie zrobiłaś tą listę na 1 stronie - mi możesz dopisać M (mieszanie)

A co do hemoroidów - chyba się całkiem nie wchłoneły, ale nie mam z ich strony żadnych dolegliwości
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 11:23   #2195
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

stella - no właśnie moe zaszkodzić bo po smazonym ma wdęcia, tzn nie może pierdnąć i przez to przez osttanie pare nocy budi się i musze ją usypiać w śroku nocy, co mnie bardzo denerwuje, koniec, od dziś nic nie jem

a hemoroidy chyba mi się wchłoneły

dzięki monia za link
dziś do lekarza - zobaczymy ile przytyła
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 11:27   #2196
agulan82
Rozeznanie

Monia dopisz do moich danych "P" i zmień wagę Julii na 5,550 Dzięki

Niestety nie mam i nie miałam hemoroidów więc nie pomogę

Ja nie wiem, ale jak Was tak czytam i widzę, że Wy swoim dzieciaczkom to podajecie różne rzeczy to myślę sobie, że ja to jakaś dziwna matka jestem, bo moja Mała nic oprócz piersi i smoczka w ustach nie miała I nie wiem czy martwic się z tego powodu czy cieszyć.

Dziś rozgniotłam dwa opakowania malin i za radą Malgo mrożę w pojemniku na lód. Któraś z was mroziła też brzoskwinie, mogła byś napisać procedurę ich przygotowania

Co do nocnych karmień to Julia na noc zjada najpóźniej o 21, pierwsza pobudka o 1, później o 4 i około 6 je i godzinka aktywności, i zasypia na około 2 godziny.

Ale zazdroszczę tego basenu

A mój mąż zapytał mnie wczoraj czy jak polecimy na święta do Polski to czy moglibyśmy się wybrać na weekend do jakiegoś Spa (marudzę mu o tym już jakiś rok). Ja owszem bardzo chętnie ale teraz problem co z Julią. Może któraś z Was się orientuje czy są jakieś oferty dla rodziców z dziećmi?
Stary 2008-09-11, 12:01   #2197
83monia
Zakorzenienie

agulan - ja mrożonki misuje blenderem. wszystko mam tak zmiksowane. a podaję małemu inne rzeczy niż pierś bo jak wrócę do pracy to coś musi jeść a piersi z nim nie ma jak zostawić a odciagać to nie chcę bo się tylko zamęczę

Stary 2008-09-11, 12:38   #2198
senna24
Raczkowanie

Hej gratuluję wszystkim szczęśliwym mamusiom Mam do was pytanie jak używałyście w szpitalu Tantum Rosa?? Podobno najlepiej jest rozrobić w butelce po wodzie mineralnej,ale skąd brać tyle wody przegotowanej. Czy położne bez problemu dają i jak używałyście płynu do podmywania?? z irygatora czy z jakiejś butelki z dziubkiem?? Już za ok. 3 tygodnie mój wielki dzień ,bardzo się boję tymbardziej,że będę rodzić bez znieczulenia. Mam nadzieję że przeżyję. Tak się zastanawiam co jest gorsze skurcze czy samo parcie. Możecie mnie troszkę uświadomić , z góry dzia. pozdrawiamy
senna24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 12:53   #2199
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

senna - ja nie miałam w szpitalu tamtum rosa, dopiero w domu, jakoś przezyłam mimo ze nie miałam, nie sądzę by mi się chciało w tak ważnych momentach bawić się w proszenie kogoś o gotowanie wody i wogóle.
Mnie bardziej dużo bolały skurce przed, te podczas porodu wogóle nie bolą, ale u ciebie może byc inaczej.
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 14:02   #2200
agulan82
Rozeznanie

senna24 ja również nie miałam w szpitalu tantum rosa tylko dopiero w domu używałam ale bardzo mało. Mnie najbardziej szczypało podczas oddawania moczu dlatego też sikałam i jednocześnie psikałam sobie Tantum z irygatora właśnie Płynu do podmywania nie używałam wogóle, dopiero jak mi sie rana zagoiła to wtedy.
Co do skurczów to parcie mnie wogóle nie bolało, natomiast skurcze to tak przed samym końcem jakąś godzinę dały popalić, ale da się przeżyć. Najważniejsze jest Twoje nastawienie, zakoduj sobie, że będzie bolało ale, że da się wytrzymać i że poboli i przestanie, że bóle te nie trwają wiecznie i dasz radę tym bardziej, że bez znieczulenia rodzisz. Ja również rodziłam bez znieczulenia i mam śliczną, zdrową dziewczynkę i ze mną też było wszystko ok. Pozdrawiam i powodzenia życzę
Stary 2008-09-11, 15:02   #2201
BRAXA
Zadomowienie

GG do BRAXA

Witam Was

Coś nie mam dzisiaj weny do do pisania ,ale załącze zdjęcia z wczoraj mojego skarba
Pozdrawiam Was serdecznie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00039.jpg (43,9 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00040.jpg (46,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00038.jpg (60,8 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00043.jpg (101,3 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00044.jpg (91,2 KB, 8 załadowań)
BRAXA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 15:46   #2202
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*

Mój mały je po kąpieli ,po 20 ,zasypia,budzi się między 3 a 4 jedzonko i w kime.pobudka to 6lub 7 no nieraz ok8.

Hemoroidy mi troche dokuczaja,stosuje masc.

Witaj Senna.Ja nie miałam tantum rossa na poczatku ale dyskonfort tak bardzo przeszkadzał,ze kazałam mężowi przywiesc do szpitala.jedna z dziewczyn na sali miala czajnik bezprzewodowy i od niej bralam wode.rozpuszczałam w butelce i polewałam pod prysznicem.
Mnie nie bolały pierwsze skurcze tak do 2 godz.pozniej sie zaczelo...Nie bede Ci sciemniac ,ze nie boli bo boli jak cholera ,myslałam,ze mnie rozerwie jak parłam.jednak kazdy ma inny próg bólu i przezywa to inaczej.natura tak to stworzyła,ze da sie to przezycno i warto troche pocierpiec dla dzieciątka.

Zdjecia super Waszych maluszków super
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 15:48   #2203
senna24
Raczkowanie

Dzia dziewczyny za lekko pocieszające odpowiedzi postaram się wyluzować... pozdrawiamy
Stary 2008-09-11, 16:03   #2204
83monia
Zakorzenienie

senna - mnie parte nie tyle bolały co dziwiły, bo nie miałam nad tym kontroli. dziwne to i właściwie nie do opisania... tantum rossa rozrabialam w butelce z dzióbkiem i polewałam pod prysznicem (bylam tydzien w szpitalu) i jak sikałam na początku bo strasznie szczypało. używałam zwykłej kranówy

Stary 2008-09-11, 17:00   #2205
..Asia..
Wtajemniczenie

Senna ja nie miałam tantum rosa w szpitalu, ale szwy mnie wogóle nie bolały, bo tam dawali nam wszystkim czopki znieczulające, więc bólu się nie czuło - dopiero w domu.

Ja rodziłam bez nieczulenia (ale pierwsze dziecko ze znieczuleniem, teraz drugie - bez). Wszystko da się przetrwać, dla mnie najgorsze było samo parcie, skurcze były w porzo do momentu kiedy nie okazało się ze mam krzyżowe. ale ruch na piłce, mąż, ruch ogólenie mi bardzo pomagal i żadnego znieczulenia nie potzrbowałam (choć jak idę do dentysty, to zawsze biore znieczulenie i na byle ból głowy też zaraz biorę proszek).
Tak więc głowa do góry, pomyśl o tym w ten sposób, ze nie jestes sama, masz dzidzię w brzuszku i razem przez to wszystko przechodzicie. Mysl o tym tak, ze każdy skurcz to jakby jeden stopień z wielkich schodów, które musicie pokonać. Na samej górze jest trudno, bo wiadomo - zmęczenie, ale radość z tego, ze to juz końcówka jaest tak duza, ze dasz radę!
Samo parcie dziwne, trudne, meczące, ale skurcze przy parciu jakoś niej bolą, jest paskudnie kiedy czekasz na kolejny skurcz a jeszcze całego dzidziusia nie urodzils. Wiadomo, "tam' jest dziecko i jest uczucie jakby rozpierania, rozrywania, ale to tylko chwila, bo zaraz następny skurcz party i już wtedy dzidzia na świecie.

Ja się strasznie bałam porodu, zwłaszcza ze pierwsze dziecko urodziłam ze znieczuleniem zewnątrzoponowym, ale drugie postanowiłam urodzic bez jakichkolwiek środków. Dziś wiem, ze jest to mozliwe, że jest to do przeżycia i opanowania, trzeba tylko pamiętać ze nie jesteś sama i ze to robisz dla dziecka. razem uczestniczucie w cudzie narodzin.

Powiem Ci jeszcze tak, ze w domu byłam do około 6 cm rozwarcia, do szpitala miałam 120 km i dojechałam i wszystko bylo ok. Bądź jak najdłuzej w domu, weź prysznic itp. Ja wysprzątałam cały dom, zrobiłam pranie, obiad itp i dopiero pojechaliśmy. Fajnie to wspominam

Bdzie dobrze, głowa do góry
Stary 2008-09-11, 17:01   #2206
kmat
Rozeznanie

agulan ja robilam brzoskiwinie, obralam ze skory ugotowalam na parze i zmiksowalam i w kostkach do lodu pomrozilam, wyszly pyszne i mysle ze bede je stososwac jako dodatek do jogurtu
kmat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 17:07   #2207
..Asia..
Wtajemniczenie

dziewczy, a jak robicie maliny?
Miksujecie na papkę i wkładacie to tych foremek do lody? A cukier? Bo to moze być trochę za kwaśne chyba...
Stary 2008-09-11, 17:10   #2208
senna24
Raczkowanie

ASIA dzia zrobię tak jak mi napisałaś. Odezwę się po wszystkim. Trzymajcie kciuki.
Stary 2008-09-11, 17:44   #2209
83monia
Zakorzenienie

asia - cukier niewskazany, lepiej jak już to dodać glukoze. ale maliny ja bede do kaszki dodawać wiec nie słodziłam

Stary 2008-09-11, 20:48   #2210
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
asia - cukier niewskazany, lepiej jak już to dodać glukoze. ale maliny ja bede do kaszki dodawać wiec nie słodziłam
czyli miksujesz maliny na papkę i tą pakę nakładasz do formy na kostki lodu?
Czy moze zamrażasz całe maliny, bez miksowania?
Stary 2008-09-11, 21:10   #2211
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala_stopka Pokaż wiadomość
Asia Kręgosłup jakoś daje rade... chociaż tak po pół godzinie ciągłęgo noszenia mojego klocka daje się trochę we znaki i muszę usiąść i odpocząć, ale nie jest najgorzej Ja mam chustę elastyczną i na początku trochę za luźno ją wiązałam i ciężar źle był rozłożony, to juz po 5 minutach miałam dość, ale teraz jest już ok
Cześć, ja z lipcowych jestem i noszę Borysa w chuście NATI, ostatnio byliśmy na grzybach 2,5 godz. i nic nie czulam, że mam go na brzuchu. Ważne jest to aby dobrze wiązać i dociągać chustę bo inaczej to właśnie np 5 czy 30 min bolą plecy, a nie powinny. Bprys waży obecnie 6600 więc taki lekki nie jest, a mimo to nie mam problemu z jego noszeniem.
Stary 2008-09-11, 21:11   #2212
83monia
Zakorzenienie

miksuje i wkładam do foremki (w sumie mam pomrożone w plastikowych kieliszkach )

Stary 2008-09-11, 21:25   #2213
83monia
Zakorzenienie

dubel

dziś zapisałam syna do żłobka - jak się uda to od listopada będzie chodził (a raczej jeździł)

Stary 2008-09-11, 22:26   #2214
senna24
Raczkowanie

Dziewczynya powiedzcie czego używacie na rozstępy na piersiach bo ja smaruje Amolem i troszkę pomaga,ale zastanawiam się czy nie będzie to miało złego wpływu na mleko ;/ bo jednak przesiąknie może trochę a jest na spirytusie . Jak myślicie??
Stary 2008-09-11, 22:46   #2215
Kjane
Zadomowienie

ale mnie dawno nie było
podczytywałam ale nie miałam kiedy odpisać
co u nas - Hubert waży ponad 6 kg i mierzy 65 cm - prawidłowo przybiera na wadze wiec nie przejumuję się tym że raz wypije 70 ml mleczka a innym razem aż 140
Dwa dni temu poznał swoją rączke - przygladał się jej około 5 minutek - śmiałam sie az mi łezka poleciała - każdego dnia jest fajnieszy - gaworzu coraz głośniej i więcej, śmieje się głośniej niż do tej pory ale nie moge się doczekac głośnego wybuchu śmiechu
Czasami miewamy gorsze dni - on drze się w niebogłosy a ja nie wiem co mu jest, przyznaję sie bez bicia ze chwilami jak tak się drze to mam dość i tez płaczę - tłumacze sobie ze płacze bo widocznie cos go boli i ze on też by nie chciał płakac bo niby co w tym przyjemnego
Maluszek w ciagu dnia ma 3-4 drzemki tak po 30 minutek a jesli mu się zdazy duższa to trwa około 2 do 2,5 godzinki

Chrzest mamy 05 października - chzestni już wybrami i w kościele zamówiona msza - teraz tylko musimy zaproszenia porozwozic

no to tyle bo jestem wykończona całym tym dniem i cisnieniem
Kjane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-11, 23:32   #2216
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

Monia mozesz dopisac P do mnie, bo karmie w pelni piersia
Stary 2008-09-12, 08:44   #2217
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez senna24 Pokaż wiadomość
Dziewczynya powiedzcie czego używacie na rozstępy na piersiach bo ja smaruje Amolem i troszkę pomaga,ale zastanawiam się czy nie będzie to miało złego wpływu na mleko ;/ bo jednak przesiąknie może trochę a jest na spirytusie . Jak myślicie??
Niestety Ci nie pomogę w kwesti rozstępów, bo takowych nie posiadam, ale nie słyszałam zeby amol pomagał je zlikwidować...
Na pewno trzeba nalilżać i natłuszczać, a amol jest na spirytusie wiec ma działanie odwrotne...hmmm

Ja całą ciążę smarowałam sie neutrogena balsamem i nie mam ani jednego rozstępu, choć przybyło mi 15 kg, a piersi z rozmiaru B weszły w D podczas karmienia

Wita Kjane dawno Cię tu nie było!!
Stary 2008-09-12, 09:30   #2218
Kjane
Zadomowienie

ale dzień pochmurny dzisiaj
ale u nas wesoło - Hubert przespał całą nockę od 21 go 6 rano aż mnie zaskoczył widok godziny na zegarze jak mnie obudziło jego wiercenie się w łozeczku
teraz siedzi sobie przy mnie w bujaczku i gaworzy sobie - dzisiaj wstał w dobrym humorze
Nawet się głośno zaśmiał rano
Zeby on zawsze był taki radosny
Stary 2008-09-12, 09:57   #2219
kmat
Rozeznanie

dziewczyny dostalam dzis prezent od meza Masaz relaksacyjny w miejskim spa Dzis o 19 bede w niebie ..... maz sam bedzie kapal i usypial malego a mama odleci ....

Asia ja mrozilam cale maliny, najpierw na tacce tak aby sie nie posklejaly apotem do woreczka, czytalam ze starszemu dziecku mozna dac cala maline do raczki - wiec dlatego mrozilam cale. znajoma mowila ze przy pierwszy podaniu powinnas usunac pestki - czyli_ przetrzyj przed drobne sitko. a i polecam gruszki i brzoskwinie na parze wyszly rewelacyjne mysle ze do kaszek i jogurtow beda swietne

senna na rozstepy mialam krem pharmacerisa poàlecam pytaj w aptece
kmat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 10:04   #2220
Kjane
Zadomowienie

kmat ale masz fajnie Zrelaksuj sie kochana - korzystaj z tej chwili przyjemności
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości