![]() |
#1081 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.5
Cześć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1082 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko własnie oglądam o tych tęczankach. One latające kury są
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1083 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Tylko na chwilé sié pokazujé bo czasu mi brakuje. Postaram sié zajrzeç wieczorem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1084 |
Raczkowanie
|
Hej,hej!
U mnie mroźno już każdej nocy-rano siwo! Ale w dzień jest słonecznie i całkiem przyjemnie. Dziś rano byłam na badaniach-wybrali mi duuuużo krwi-bo badań dużo się nazbierało.A ja się tak boję . Na obiadek będzie filet z kurczaka grillowany,pieczone ziemniaki i mizeria-normalnie ful-wypas ![]() W ogrodzie też nie porobione-tyle co jedna skrzynia.Wczoraj mąż woził do niej ziemię-i już by było.Na wiosnę dosypie tylko kupnej. No i zostało mu zrobić drugą skrzynię i przekopać kawałeczek ogrodu.No i winorośle do ocieplenia. Przez kolano mało mu pomagam. Cicha-życzę Ci jak najlepiej! Ja jestem nieufna-jak raz mi ktoś podpadnie to trudno mi zaufać tej osobie na nowo.Ja mam twarde stare zasady- Ważny dla mnie jest szacunek, słowność, poszanowanie drugiego człowieka -i to, że mogę na kogoś liczyć gdy go potrzebuję ,i to, że jestem kimś ważnym dla kogoś....I jeszcze to,aby działało to w dwie strony. W małżeństwie tak mam,ale odchodzi ode mnie wielu niby przyjaciół. Na dzisiejsze czasy brakuje mi takiego wyluzowania, takiej całkowitej beztroski,że nic się nie stanie jak nie dotrzymam słowa....wielu tak robi-a ja przez jakieś zasady tracę-i jestem sama...Ale chyba tak wolę.Jestem w zgodzie ze sobą.
...i nie żałować tego co było ...i nie bać się tego co będzie.... Edytowane przez saginata Czas edycji: 2024-11-06 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1085 |
Zakorzenienie
|
Piękne zasady Saginatko
![]() Mnie się to zdarza ale coraz rzadziej. Może dlatego, że nabyłam wiele wyrozumienia dla ludzi, a raczej trenuję tę umiejetość. Wyrozumienie nie jest jednak równoznaczne z wpuszczeniem w swoje życie, ani z przyjaźnią. Szczerze to zdarzyła mi się w życiu sytuacja, że nagadałam komuś w sposób ten teges niekulturalny wręcz. Do tego stopnia, że zastanawiałam się czy to ja powiedziałam... Ale rozkręciłam się jak korba od studni i walnęłam pewną osobę słowami tak, że w trakcie onej tyrady mówiłam sobie - chyba kobieto idziesz za daleko.. ![]() Najbardziej mnie zaskoczył ciąg dalszy tej sytuacji. Mineło pół roku i puk, puk. Ta osoba u progu. Po prostu mi podziękowała za to zjechanie jej. Tak że w życiu sa dziwne przypadki. Oraz ludzie się zmieniają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1086 |
Raczkowanie
|
Sama nie wiem do końca czy jestem introwertykiem.Bo z jednej strony ja lubię ludzi,towarzystwo i śmiech.Ale baaardzo nie lubię jak ktoś mnie wykorzystuje,okłamuje, nie dotrzymuje słowa itp.
Taki przykład-spotykałyśmy się przez lata z kilkoma koleżankami co tydzień-u każdej w inny dzień.U mnie były poniedziałki.I czekałam przygotowana z kawą i ciastem -a dwie pozostałe wymyśliły,że idą do innej- i abym z nimi poszła.Nie uprzedziły mnie wczesniej.Mówiłam,że możemy pójść do tamtej jutro....dziś jestem przygotowana-i jeszcze godzinę temu to potwierdziły...powiedział y oj tam-to do Ciebie przyjdziemy jutro,teraz chodź z nami.....no i nie potrafiłam pójść.Podzwoniłam na drugi dzień,że ja tak nie chce,że jak się umawiamy to powinno się dotrzymywać słowa,że jak nie możemy-to wcześniej uprzedzamy....no i się kawusie pokończyły.Ja nie krzyczę ,nie bluzgam i się nigdy nie gniewam.Mogę się pozłościć-ale normalnie mówię cześć i zapytam co u ciebie-ale jest dystans.Ja wiem,że to drobnostka,że mogłam machnąć ręką-i co tam-pójść z nimi-ale nie potrafię tak.Wiedziałabym w środku,że postępuję wbrew sobie.... Mam kilka takich przykładów-no ale tak to mniej więcej u mnie wygląda.Chyba nie chcę być za blisko ludzi,którzy w sposób rażący łamią moje zasady.Bo troszkę to potrafię się nagiąć ![]() Ludzie nie lubią zasad.Może to i dobrze,może tak łatwiej...
...i nie żałować tego co było ...i nie bać się tego co będzie.... Edytowane przez saginata Czas edycji: 2024-11-06 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1087 |
Zakorzenienie
|
Zasady czasem trzeba nagiąć. Tak jest bardziej...po ludzku. 🙂
U mnie dziś odwrotnie niż u Sagi, wątroba odpoczywa i będą ziemniaki z maslanką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1088 |
Zakorzenienie
|
Koleżanki pewnie były sangwiniczkami, albo jedna z nich, bo sangwiniki to taki nieprzewidywalny żywioł. No ale weselej z nimi. Tylko lepiej nie liczyć na slowność, bo zwyczajnie zapomną sobie. Powiedziałabym, że są obszary w których mają kiepską pamięć. Znajoma sangwiniczka była szefową, dobrą szefową
![]() ![]() Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-11-06 o 12:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1089 |
Raczkowanie
|
Ja zdaję sobie sprawę z tego,że są inne temperamenty ludzi,inne osobowości niż ja.Oni postępują po swojemu-ja po swojemu.
Nie zmienię się raptem w sangwinika czy flegmatyka. Ja się wycofuję z takich "Przyjaźni" ,w których mi zgrzyta. Rozmawiam z nimi-i nie próbuję nikogo zmieniać-ani ich-ani siebie. I niech tak zostanie-niech każdy będzie sobą.
![]() |
#1090 |
Zakorzenienie
|
Zapomniałam napisać że u mnie w markecie stoi paleta siana, pewnie będą robić z tego sianko na stolik bożonarodzeniowa. Ale jak pachnie 🤩
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1091 |
Raczkowanie
|
ŁAŁ! Jeszcze się nie spotkałam z sianem w sklepach
![]()
![]() |
#1092 |
Zakorzenienie
|
Sagi, ja też nie, to pierwszy raz. Fajny pomysł. I zapach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1093 |
Raczkowanie
|
Może będą sprzedawać sianko pod obrus wigilijny?
Ja takie malutkie wiązeczki na bazarze kupuję.
![]() |
#1094 |
Zakorzenienie
|
To nawet nie chodzi o jakąś zmianę, ale sama świadomość że mamy do czynienia z innymi predyspozycjami, pozwala spojrzeć inaczej. Ja kiedyś to porównywałam do bryczki. W tej bryczce każdy element jest potrzebny inaczej byłoby bez sensu.
Nie wiemskąd to porównanie,może i wyczytałam gdzieś. Nie pamietam. Weż taką bryczkę, w sensie wóz który ciagną konie, siedzi na nim woźnica i ma pasażerów, wesołą kapelę. I to tak porównując Koń - to choleryk. bez konia ta bryczka nie pojedzie, ale nie patrzy do tyłu na to co ciagnie a przed siebie ![]() Zapomniałam dopisac. Te czyste typy sa rzadkie. Większośc ludzi ma mieszankę, najczęściej dominujący jest zestaw dwóch z tych elementów. Trafiają sie i inne, np 3 lub rzadko 4 w równym nasileniu. Myslę że to wpływ innych typów. Oraz z wiekiem w jakimś sensie to ewoluuje. Bo nad tym można pracować, w sensie nad samym soba lub nie. ulec wpływom innych lub nie. U nas mam taki sklepik co od lat pan tam sprzedający zawsze w grudniu ma sianko. Oczywiście ono jest gratis, Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-11-06 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1095 |
Raczkowanie
|
Lenifo-ja mam tę świadomość.
Opisałam ,że mam zasady bo czuję się sobą kiedy staram się ich nie łamać.Opisałam,że nie zamierzam nikogo zmieniać.Wiem,że każdy jest inny.I każdy powinien być sobą.I chyba na tym zostawię. Pachną mi pieczone ziemniaczki-zaraz obiadek-mniam.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1096 |
Zadomowienie
|
Pogubiłam się w tym co napisałaś Lenifo.Tylko sianko mi zapachniało. Ciekawe do czego to siano w markecie?. Może żeby każdy sobie troszkę wziął?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1097 |
Wtajemniczenie
|
Sagi, u mnie słowo droższe piniędzy ;p Jak się umawiam, to musi się coś naprawdę zdarzyć poważnego żebym nie dotrzymała słowa. A w mojej pracy to mam akurat przekrój wszelkiej maści cwaniaczków, łgarzy. Najgorsi są budowlańcy. Jeden w jednego szuje, paskudne lawiranty i bajeranci. Średnio mnie interesuje jakim kto jest typem osobowości jeśli ta osobowość mnie kolejny raz ściemnia, że już prawie jedzie do mnie. Albo ktoś jest przyzwoity albo nie. Jego problem dlaczego jest akurat taki.
U mnie dziś mielone, buraki i ziemniaczki. Zebrałam marchew. Dwa wiaderka. Szkoda, że znowu przyskąpiłam i nie przerwałam. Tam gdzie rosła luźniej to naprawdę duża urosła. Ale nie zdążyłam sprzątnąć, może jutro się uda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1098 |
Zakorzenienie
|
Tak podejrzewam, że to będzie gratis sianko ale zobaczymy gdy już he zagospodarują. Na razie było na sklepie widać, że dopiero przywiezione, bo przy wejściu.
Sagi, szkoda by mi było takiej znajomości, gdzie się spotykałyście co tydzień i lubiłyście. Nie tak łatwo znaleźć nowe. Sama trochę rozrzedziłam własne, jakieś inne priorytety weszły. Hmm powinnam bsrdziej o nie dbać. Wyszło jak wyszło. Kiedyś pisałam że chciałam do klubu dyskusyjnego o książkach się zapisać. Zrobiłam.przeglad członków i wiekowo w 80 procentach to kompletnie nie moje towarzystwo. Zatem odpuściłam. ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Amita, niestety znam te łgarstwa o tym, ze juz prawie jadą z zamówionym towarem. Nawet był już na magazynie, to mówię, że przyjadę i sama wezmę. Nawet go w Polsce jeszcze nie było. Pytam normalnie, czemu mi tak kłamie, przecież jakby powiedział, że mają obsuwę, że będzie za tydzień, cxy miesiąc to ja to zrozumiem, poczekam. Ale on codziennie mówił, że juz jest i jedzie. To odpowiedział że to pracownicy tak mi mówią a nie on. Odpuściłam.i kupiłam gdzie i dzieje. Nie rozumiem tego, przecież to głupie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1099 |
Zakorzenienie
|
Herbatko bo to idzie się pogubić, zwłaszcza, że wg różych systemów są typy osobowości. Zależy kto się tym zajął
![]() Drugie podejście to Myers-Briggs . Ten znam mniej, ale z testów bardzo trafione u mnie. Trudno mi ocenić inne bo nie mam szczegołowej wiedzy na ten temat. Tu jest już 16 typów. Nie przerabiałam tego tak dokładnie i tyle co wiem trochę więcej o moim. I nie wiem czy oceniane jest to wg jakichś innych systemów, bo ja nie jestem fachowcem. Uczę się tego tylko dla własnej orientacji. Osobiście uważam, że to jest lekko zmienne w czasie i zależne od wpływów środwiskowych i sytuacyjnych, ale że tak powiem dużo w tym racji. Trzeba wząć pod uwagę, że jest tu jeszcze dodatkowy element, który niestety ma ogromne znaczenie, a mianowicie stan onego cus czerepem zwanym ![]() ![]() Dodam takie coś - Jestem na czacie INFJ-otów i tak wam powiem, że widać to. To jest inny czat. A bywałam na różniastych w ciągu 25 lat bytności na Necie. No więc na tym czacie wypowiedź jednej osoby to najczęściej zajete całe okienko hehe. No i chcąc przeczytać co piszą trzeba się skupić ![]() Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-11-06 o 16:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1100 |
Zadomowienie
|
Lenifo ,ale co da rozważanie tych wszystkich osobowości. Czy pomaga w czymś? Nasze charaktery trudno zmienić. Jak ktoś jest nieśmiały to i będzie. Jak pyskaty to też. Potrzebna jest raczej terapia jak nieśmiała osoba ma sobie radzić w życiu. Jak się zachowywać żeby dopasować się do otoczenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1101 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1102 |
Zakorzenienie
|
O noł, coś okropnego. Mam w domu mysz 🫨 Jak weszła?? Przecież drzwi zamknięte.Dziur nie ma w podłogach ani w suficie żeby z piwnicy albo ze strychu przyszła. No nic, może się złapie.
Ciemno na polu, musiałam po ciemku po koperek chodzić do ogródka. Ten późno siany jest o wiele lepszy nuż ten z początku lata. Nie ma mszyc, słońce go nie wysusza. Ładny urósł. Przypomnijcie mnie, bo kiedyś pisałyście ake zapomniałam. Jakie oznaczenie na torebce mają nasiona z których później można uzyskać kolejne nasiona? ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- Cicha, zdrówka! Dla Twojego serca lepszy byłby kochający chłop a nie kardiolog. A w sumie to mógłby być też kochający kardiolog 🙂 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1103 |
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
![]() Lenifo ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cicha ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1104 |
Wtajemniczenie
|
Lanolinko, wszystkie bez oznaczenia F1.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1105 | |
4 pory roku i ja piąta
|
Cytat:
Przywieźliśmy dużą dynię i gotuje się zupa. Tak nam zasmakowała, że znów robiliśmy dynka i przy okazji zupę. Ciekawe czy znów wyjdzie taka dobra. Chcemy w przyszłym roku posadzić dynię na tamtym polu. Zobaczymy co nam z tych planów wyjdzie. Kolejne trudne sprawy się pojawiły. Kurcze, los nas nie oszczędza, a tak chcemy sobie po prostu spokojnie żyć. Sagi ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-11-06 o 17:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1106 |
Zakorzenienie
|
Herbatko no mnie to dało. Bardzo dużo mi dało. Przede wszystkim przestałam się denerwowac, że ktoś coś. Przestałam oczekiwać od innych idealów , przestałam oczekiwać, że ktoś zachowa się jak ja lub w podobny sposób będzie myślał, zaczęłam skupiać się na plusach drugiej osoby, mając większą tolerancję do minusów. W realu dużo łatwiej się dogadywać z ludźmi. Zanim to poznałam, szybciej mnie irytowały czyjeś zachowania. Poza tym sama mam dystans do siebie, że są obszary co sobie gorzej radzę i wymagają trochę wysiłku ode mnie, a przynajmniej szczerości wobec siebie i innych, że się jest w czymś kiepskim.
No ale... Trzeba się przyznać. Trzaskam czasem drzwiami. Pracuje nad tym i to jest już bardzo rzadko. Ale bywają sytuacje, że emocje mnie tak roznoszą, że przynajmniej musze wyjśc i ochłonąc. Przemysleć, ułozyć w głowie. Potrzebuję wtedy czasu aby zachowac obiektywizm. Nie jest to do końca zła cecha, tylko nie zawsze i nie w każdych okolicznościach. Dawniej mi się zdarzało cześciej. Teraz raz na rok? Pi razy oko. I musi cos mnie poruszyć z gatunku zasadniczych i bardzo ważnych spraw. Nie dotyczy to błahostek. Emmi jeżeli chodzi o wiek to mam 68 (uzmysłowiłam sobie, że dziś mam urodziny ![]() Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-11-06 o 17:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1107 |
Wtajemniczenie
|
Emmi, moim zdaniem najlepsza metoda to pani do sprzątania. Zdecydowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1108 |
4 pory roku i ja piąta
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1109 |
4 pory roku i ja piąta
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1110 |
Rozeznanie
|
Na szczęście wszystko dobrze Dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Lenifo wszystkiego najlepszego w Dniu urodzin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:18.