![]() |
#511 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Miłośniczki Francji i języka francuskiego
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Tak, studiowałem romanistykę na KULu. Co do wykładowców, to z jednych byłem zadowolony, z drugich mnie. Nie byłem zadowolony z programu studiów - uważam, że z wielu rzeczy można było śmiało zrezygnować, a inne dołożyć. Na przykład wyobraź sobie, że nie było opcji tłumaczeniowej (czyli przygotowania do bycia tłumaczem po studiach) - dla mnie to było nieporozumienie. Mam znajomą która obecnie studiuje i ma lepszą opinię o romanistyce i wykładowcach (jej opinia + ja studiowałem kilka lat temu). Jak chcesz to mogę Ci dać kontakt do niej, to będziesz miała bezpośrednie źródło informacji. ![]() Biblioteka może być, ale też bez rewelacji. Może teraz się coś zmieniło. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 |
Zakorzenienie
|
witam mezczyzne na watku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Raczkowanie
|
hej ludeczkowie pytanie.Czy ktoś z Was był na nartach w Alpach Francuskich?
Mam gdzie spać ale jak tam najtaniej dojechać i na dodatek z nartami?Lepiej jechać przez Paryż i pociągiem do Lyonu czy lecieć do Mediolanu i tam złapać pociąg? Robił już ktoś z Was taką wycieczkę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 |
Raczkowanie
|
Witam, czy któraś z was umie francuski i mogłaby mi pomóc z jednym słówkiem jeśli tak to proszę o wiadomość na priv. Dzięki
![]()
![]() |
#518 |
Rozeznanie
|
Odp: Miłośniczki Francji i języka francuskiego
Czesc Dziewczyny i Chlopaku
![]() Zawsze mi sie podobal francuski, bylam na kursie podstawowym a teraz ucze sie sama w domu. Zaczelam od Pawlikowskiej, czy ktos z was mial/a doczynienia z ta ksiazka? Macie jakies opinie? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Miłośniczki Francji i języka francuskiego
czesc Inga , niestety nie pomoge co do opinii o ksiazce bo jej nie mialam
a jak Twoje wrazenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 |
Rozeznanie
|
Ja uważam, że to świetny pomysł uczyć się zdań. Tylko, że potrzebuję wyjaśnienia niektórych rzeczy, np de lub du w dziwnym miejscu, bez zrozumienia nie zapamiętam. No i ciężko mi zweryfikować czy nie ma błędów, ale ogólnie koncepcja super.
![]() |
#521 |
Zakorzenienie
|
To jest ta blondynka na jezykach tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 |
Rozeznanie
|
Tak. Książka z płytą. Uważam, że to świetny sposób uczenia się, czytać i słuchać jednocześnie.
![]() |
#523 |
Raczkowanie
|
Mam ta ksiazke. Jest fajna, ale na poczatek nauki chyba nie jest prosta. Ja ja czytam sobie, ale jestem juz na poziomie komunikatywnym (miej wiecej) wiec pozwala mi usystematyzowac wiedze. I jak czesto powtarzam mp3 to zapamietuje nowe slowa
![]() ![]()
![]() |
#524 |
Konto usunięte
|
Odswiezam
![]() Mam obawy. Wiem rowniez, ze godzina tygodniowo to jest tyle co nic i w przeciagu tygodnia bede sama musiala duzo pracy w to wlozyc. Startuje od zera ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Raczkowanie
|
Muszę przyznać że nie rozumiem tych zachwytów nad Francją. Zwłaszcza że dzisiaj to już niestety nie jest Francja (choć z drugiej strony może to i dobrze), ale też może każdy z nas ma inne wyobrażenia o Francji.
Francja niestety jest brudna, a ludzie to narzekacze. Aż dziw że ten kraj dalej się uważa za nosiciela cywilizacji jeżeli tej już dawno tam nie ma, bo ta jest w krajach wschodniej Azji lub w bardziej konserwatywnych miejscach na świecie gdzie jest bezpieczniej i ludzie są spokojniejsi. To już Polska jest bardziej cywilizowana. Sam fakt że w przeciwieństwie do Wielkiej Brytanii czy Hiszpanii, Francja porzuciła monarchię jest niestety smutny, bo przez to zatraciła się istota francuskości i ciągłości narodu. Podobnie zresztą w Chinach... Nie zgodzę się na przykład z Yasmine, że u nas jest brak kultury. Przeciwnie właśnie. Im dalej na Wschód, tym kultura zdaje się być lepsza. Co innego mentalność, i pewnie o to chodziło co poniektórym z Was że ludzie na Wschodzie cwaniaczą, ale przecież jeszcze większe cwaniactwo i samochwalstwo spotyka się na Zachodzie właśnie. Edytowane przez Ertix Czas edycji: 2024-06-22 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#526 | ||
Raczkowanie
|
Francuski ogólnie brzmi dość śpiewnie i... romantycznie, można powiedzieć. Aczkolwiek zasady pisowni są, przy wymowie, zupełnie nieintuicyjne, trudne do domyślenia się i ogólnie absurdalne. Chyba żaden inny język nie ma aż takich rozbieżności między pisownią a wymową.
W "moich" szkołach jedynymi językami obcymi, których nauczano, były angielski i niemiecki, więc francuski właściwie zawsze był mi raczej obcy. Poza filmami, które zresztą niestety w Polsce i tak są z lektorem, więc za dużo osłuchania się z językiem nie ma podczas oglądania. Francja może kojarzyć się z modą, perfumami (np. Chanel), filmami, zwłaszcza kultowymi komediami, literaturą i sztuką, zabytkami, Luwrem, Łukiem Triumfalnym, Riwierą Francuską, plażami i wakacjami, Asteriksem, choć może też kojarzyć się z przewrażliwieniem Francuzów na punkcie ich dawnej imperialnej potęgi i z narastającymi problemami wynikającymi z imigracji z krajów Trzeciego Świata, jak strzelaniny w Marsylii, brud w Paryżu itd. Cytat:
Dlaczego trwanie w monarchii miałoby stanowić o istocie danej narodowości i ciągłości narodu? Hiszpania i W. Brytania są demokratycznymi monarchiami parlamentarnymi, w których monarchowie pełnią tylko funkcje ceremonialne i reprezentacyjne - wg zasady "król panuje, ale nie rządzi". Brytyjscy i hiszpańscy królowie nie sprawują władzy, nie kształtują polityki, nie nadają jej kierunku. Więc w praktyce jakie znaczenie ma to, że jest król zamiast prezydenta? Monarchowie mają tam nawet mniej do powiedzenia niż prezydenci we Włoszech i Niemczech. W Chinach monarchia sama się totalnie skompromitowała rządami cesarzowej Cixi (Xiaoqin Xian - Cesarzowej Wdowy). To ona doprowadziła do upadki monarchii w Chinach, pozbywając się w okrutny sposób reformatorów dążących do modernizacji kraju. W ogóle to Chiny już pod koniec średniowiecza dały się prześcignąć krajom Europy. I nie miało to nic wspólnego z upadkiem monarchii. Cytat:
Azja jest bardzo zróżnicowana kulturowo, religijnie i społecznie. Zresztą, nawet same Indie są krajem kontrastów, w którym mówi się wieloma językami i jest wiele grup etnicznych. To bardzo niejednorodne państwo. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Przyczajenie
|
Paryż... Ach, Paryż! To miasto jest jak żywy obraz – pełen kolorów, zapachów i dźwięków. Wąskie uliczki Montmartre’u, gdzie artyści malują portrety przechodniów, kawiarnie, w których można przesiadywać godzinami, pijąc aromatyczne espresso i delektując się croissantami. Spacer nad Sekwaną przy zachodzie słońca, kiedy miasto kąpie się w złotym blasku, a na horyzoncie widać majestatyczną wieżę Eiffla, to niezapomniane przeżycie.
Co do języka francuskiego – dla mnie to prawdziwe wyzwanie, ale też ogromna przyjemność. Mój narzeczony jest pół Francuzem, więc często rozmawia z rodziną po francusku. To dodatkowa motywacja, żeby opanować ten piękny język i móc w pełni uczestniczyć w ich rozmowach. Ludzie często mówią, że francuski jest dziwny, że Francuzi są niemili, a Paryż brudny... Ale dla mnie to tylko stereotypy. W rzeczywistości francuski to melodia, Francuzi – serdeczni, a Paryż – pełen ukrytych skarbów, które odkrywają się przed tymi, którzy patrzą sercem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Raczkowanie
|
Co do Francuzów, to niestety muszę się zgodzić. Jednak generalnie w Europie raczej nie ma kraju w którym ludzie byliby naprawdę mili i przywiązywali wagę do grzeczności jak na przykład Japończycy.
Co do Paryża, to osobiście nie wiem czym się zachwycać. Jak dla mnie to miasto jest depresyjne w swej architekturze i chaotyczne. Ładne, ale są ładniejsze miasta w Europie. Nie wspominając o okropnym i niemal wszechobecnym graffiti, o niszczeniu jego uroku przez protestujących Francuzów, oraz o fakcie że to miasto generalnie nie jest bezpieczne, podobnie jak cała Francja. To już nie jest TEN Paryż pełen gracji i kobiet chadzających w kapeluszach i sukniach czy Panów w smokingach. Teraz to siedlisko imigrantów z Afryki. A szkoda. Przez to ten kraj i miasto straciły wiele w swoim uroku. Nic dziwnego że wielu obcokrajowców doświadcza syndromu paryskiego. Natomiast wracając jeszcze do kwestii porównania go z Londynem, to o ile Paryż jest pełen twórczej energii a Londyn jest bardziej pragmatycznie nastawionym miejscem, to uważam że żadna z tych stolic nie jest lepsza czy gorsza od drugiego i najchętniej bym połączył obydwa te miasta w jedno. ![]() Co do języka francuskiego, to ten język ma w sobie magię, elegancję i melancholię w swoim brzmieniu. Uwielbiam go słuchać, tylko szkoda że mówcy tego języka nie są tak wyrafinowani i grzeczni jak ich język zdaje się być... Moje wyobrażenia o Francuzach przez pryzmat ich języka a rzeczywistość, to niestety dwa różniące się światy i z tego powodu bardzo ubolewam. ![]() Edytowane przez Ertix Czas edycji: 2025-05-12 o 06:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.