![]() |
#4171 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 5
A to do kawki
![]() Młodsza synowa upiekła i przyniosła nam wczoraj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4172 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() a-Cha-Ch
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4173 |
Zakorzenienie
|
Witaj Adusia
![]() Koniec lipca deszczowy... Kolejny miesiąc zleciał . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4174 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
Wiosna marna, lato marne. Ech... ![]() Pelargonie noc przetrwały. Lało straszliwie, ale żaden z pączków nie ucierpiał. Zobaczymy co będzie dalej. Postanowiłam nie przestawiać ich pod ścianę i trwam w tym postanowieniu dalej. Tak. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4175 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4176 |
Zakorzenienie
|
Adusia najlepiej szczudła
![]() Dobrze, że masz blisko. --------------- Emmi wadą tych koreańskich seriali, chociaż to nie jest ich wina ![]() brak lektora, trzeba czytać, ale jak dobry film to można czytać. Kostiumowe koreańskie bardzo mi się podobają...spojrzę na ten, który oglądasz, już go znalazłam. Dzięki ![]() ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Emmi, a w naszych regionach wysyp kani. Ludzie z pełnymi koszami z lasów wychodzą. Teraz leje i jest ciepło, to pewnie będzie duży urodzaj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4177 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() Cyferka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4178 |
Zakorzenienie
|
Cześć.
Kto mi podaruje trochę słońca? Cyferko, ładne babeczki. Bo to babeczki? Senny dzień. Jakas dziś jestem niepozbierana. Muszę zamówić parę rzeczy i nie mogę się zdecydować które, a to przecież nic takiego. Za to kupiłam sobie bieliznę kiedyś na próbę i okazała się całkiem spoko. Taką nie z bawełny bo nie cierpię bawełnianych majtek. I domowilam kolejne tej firmy. Na obiad od wczoraj został schab w sosie a sibie zrobię kasze z czyms tam. Taka gotową w saszetkach z dodstkami, dołożę jeszcze fasolki szparagowej. Trochę mikroplastiku od czasu do czasu 😉 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4179 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Pogodowo nic nowego.
No, może z tą jedną różnicą, że oprócz parasola i woderów, to jeszcze ponton by się przydał. ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Tak, dzień senny... idę ekspres nastawić... łyk kofeinki, to genialny pomysł... a do niej, babeczki z porzeczkami od synowej Cyferki... wyglądają obłędnie... ![]() Porzeczka czerwona... ekspres czerwony... wszystko do siebie pasuje... ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Lanolinko, łap... specjalnie dla Ciebie: ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4180 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ada ❤️
Przychodzi dwóch pijaków do sklepu i jeden mówi: – to weź dwie – nie, po co dwie jedna wystarczy – mowię Ci weź dwie – nie, bo się zmarnuje i co będzie? – nie zmarnuje się, bierz dwie – no dobra ale biorę je na Twoja odpowiedzialność – dobra I mówi do sprzedawcy: – to skrzynkę wódki i dwie oranżady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4181 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Lanolinko ![]() ![]() Dobry, fajnie tak od rana pośmiać się ![]() Już sprzedałam kawał dla Emka ![]() -------------------- Kaffe? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:12 ---------- Poprzedni post napisano o 07:10 ---------- Na słońce to chyba nie ma szans dzisiaj ![]() ---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ---------- Emmi serial pogodny, na poprawę nastroju. Nie podejrzewałam Koreańczyków o takie poczucie humoru. W każdym razie oglądam go z uśmiechem na twarzy ) Urocza scenografia, piękni główni bohaterzy ![]() Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2025-07-29 o 07:22 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4182 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() I ja w końcu jestem... ![]() Mocno zaspana, bo poszłam spać po 1 ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cyferko ![]() ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Wczoraj deszczowe chmury przechodziły jedna za drugą ale nie było jakiś silnych opadów, chociaż jak lało to tak konkretnie ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cyferko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4183 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Najnowsze pogodowe info: padać nareszcie przestało, ale chmury na niebie zalegają. Pelargonie przetrwały. Rozkwitającym pączuszkom nic się nie stało. Ufff... ===== Cyferuś, kaffe o poranku niezbędna. ![]() ===== Kobitki, filmów koreańskich nie znam, ale obserwuję kanał Polki, która wyszła za mąż za Koreańczyka i mieszka w tym dalekim kraju. Bardzo ciekawe tam wszystko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4184 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Witajcie Emmi , Aduś ![]() Emmi synowa zrobiła ptysie według własnego przepisu i przyniosła nam w poczęstunku. Kulinarnie bardzo zdolna, zawsze coś ciekawego wymyśli. -------------- Ze snem też mam na bakier w ostatnich dniach...późno usypiam i wybudzam się co chwilę. ----------------- Adusia ![]() ![]() ![]() Podejrzewam, że najpiękniej będzie kwitła w październiku ![]() Nic nie przyspieszysz ![]() Co dzisiaj planujesz w menu? Ja nastawiłam już rosół na barszczyk, dostałam swojskie buraki. ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- "Pogoda pod zdechłym Azorkiem" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4185 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyfereńko,
pewnie masz rację z tą inwigilacją ![]() ===== W mediach mówią, że złapali Kolumbijczyka sprawcę kilku podlaleń w naszym kraju. Oczywiście ma powiązania ze służbami Rosji. ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Ach, to ptysie, a nie babeczki. Tak, bardzo zdolną masz synową, Cyferuś. ![]() ![]() Przykro mi, że marnie śpisz i często wybudzasz się. Po takiej nocy dzień jest też marny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4186 |
Zakorzenienie
|
Adusia teraz raczej już ciężko kupić kwitnącą pelargonie, poczekaj na tą, ale jak będziesz w Netto, tam możesz sobie kupić jakąś kwitnącą roślinkę.
Dzwonek dalmatyński Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2025-07-29 o 09:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4187 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam, ptysie wyskoczyły, dzwonek miał być
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4188 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyfereczko,
dzwonek dalmatyński śliczny jest. Ale ja chcę zostawić te moje pelargonie i w ramach doświadczenia obserwować co się z nimi będzie działo. A w przyszłym roku koniecznie kupię te prześliczne pelargonie różane. Wiem, że sprzedaje je pani ogrodniczka, u której zaopatruję się. Zapisałam sobie nazwę, żeby czasem nie zapomnieć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4189 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że zostaw pelargonię, nie możesz się jej pozbyć
![]() Tak sobie pomyślałam, że chcesz mieć jakiś kwiatek, który by kwitł teraz i mogłabyś nim się cieszyć. Moja pelargonia różana zgubiła wszystkie kwiaty, są nowe pąki, pewnie zakwitnie niebawem. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4190 |
Zakorzenienie
|
안녕하세요- nawiązując do koreańskich filmów o których rozmawicie 🙂 - te kreseczki podobno znacza ,,dzień dobry "
Królewny, cxy któraś z Was robiła pieczone buraki i ziemniaki, takie krojo e ale nie przekrawane do końca? Maja nazwę hasellback. Chciałam się doradzić ile to piec i co zrobić żeby nie było suche? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4191 |
Zakorzenienie
|
안녕하세요 Lanolinko
![]() Często robię takie ziemniaki hasselback, buraków pieczonych nie. Lanolinko z pieczeniem ile, to ci nie powiem, musisz naglądać, każdy ma inny piekarnik. Ja piekę ok. godziny, w 180*C są pięknie zarumienione i skórka chrupiąca, popryskam je przed pieczeniem spryskiwaczem do oleju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4192 |
4 pory roku i ja piąta
|
Popijam kolejną herbatkę. Piwnicze pomieszczenie zwane ambitnie pralnią wzywa na ratunek porządkowy a ja tutaj...
![]() Niby ,,co się odwlecze to nie uciecze" ale to nie zawsze tak jest w obecnych czasach, szczególnie jeśli chodzi o porządki domowe. Nie wiem jak u Was, ale mnie często zmienia się perspektywa ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Lanolinka ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Adi ![]() U mnie na obiad mają być pałki drobiowe pieczone z warzywkami. Już o nich pisałam (nie pamiętam gdzie?) bardzo nam smakowały, robią się praktycznie same, tyle co wymieszać z przyprawą do kurczaka i piekarnik robi robotę. Aaa, ciut później dokładam krojone warzywa. Przepyszne i jeszcze super kolorowo wygląda. Tak! Tu pisałam, bo pamiętam jak Cyferka napisała, że też lubi kolorowe jedzenie ![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Gdzieś mi z rana mignęła Lenifa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4193 |
Zakorzenienie
|
Emmi, a ziemniaków do tych pałek nie dorzucasz?
Uwielbiam pieczone ziemniaki, mogłyby być nawet bez mięsa ![]() jakaś surówka, albo ogórek kiszony. ---------------- Pogoda marna, ale klientów mi przybyło, mają zalane piwnice, potrzebują wypompowywać wodę, osuszać. Trochę zarobię, ale szkoda ludzi. Każdego wypytuję, czy mają ubezpieczony dom, okazuje się, że wszyscy przepytani mają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4194 |
Zakorzenienie
|
Emmi tak mignęłam i biegam to tu to tam. 2 dzieci to jednak uwaga musi być i wymyslanie różniastych zajęć, a ja juz odwykłam od tego. Moje wnuki to żywe srebra, a zwłaszcza wnuczka. Nie wiem po kim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4195 |
Zakorzenienie
|
Cyferko a vzy przykrywasz czymś te ziemniaki? I odbierasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4196 |
Zakorzenienie
|
Hej Lenifko
![]() Ciężka praca z dzieciakami, wytrwałości i dużo zdrowia ![]() Ale i chwile pewnie niezapomniane będą. ------------- Lanolinko ja nie przyprawiam, lubię smak ziemniaka... każdy ma swoje smaki, przypraw tym co lubisz, to tylko ziemniak, nie zepsujesz. Zawsze obieram ziemniaki, kupuję w sklepie, uważam, że tak jest bezpieczniej, jak mam swojskie, to szoruję skórkę. Możesz przed końcem pieczenia posmarować masłem klarowanym, na pewno zyskają na smaku. ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Nie, nie wolno przykrywać, bo się sparzą i nie zarumienią. Ważny jest gatunek ziemniaka ![]() Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2025-07-29 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4197 |
Zakorzenienie
|
Cyferko dziękuję dam znać co mi to wyjdzie, cxy będzie jadalne. Dobrze by bo, bo to obiad ma byc.
---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Lenifo, coś się Ciebie miałam zapytać ale nie mogę sobie przypomnieć. Może potem 🙂 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4198 |
Zakorzenienie
|
Lanolinko sam widok apetycznie wyglądającego ziemniaka zyskuje już na smaku
![]() ![]() Trochę zabawy z krojeniem jest, nie używam żadnych pomocy przy tym, przekrajam ziemniaka wzdłuż i potem nacinam grzbiet uważając, żeby nie przeciąć do końca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4199 |
Zakorzenienie
|
Cyferko, mnie nie wszystko co gotuje wychodzi. Ale lubię robić coś nowego. Zrobię dziś te ziemniaki i buraki a do tego kurczak z krematorium 😉
W telewizji widziałam bałkańskie danie, takie mięso zwijane w cieście filo nazywało się to burek. Muszę zrobić ale nie wiem jak by to zrobić żeby nie było takie tłuste, bo ciasto trzeba rozwałkować ma cieniutko i rozciągnąć i do tego służy smarowanie roztopionym masłem żeby to się dało zrobić. Ten tluszcz bym chciała jakoś ograniczyć. Kupiłam masło orzechowe ale nie wiem z jakich ono jest orzechowe bo cene ma jak za zloto. Myslalm ze kosztuje 23 zł a na paragonie jest 34. Wprawdzie to proteinowe zatem zawsze trochę droższe ale nie tyle. Okropne te ceny. Normalne kosztuje 15 bo kupuję mężowi, żeby mi mojego nie jadł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4200 |
Zakorzenienie
|
Właśnie wyjeżdżamy na kilka godzin. Lanolinko jasne że pytaj. Wieczór powinnam być. Mam nadzieję że nie padnę na poduszkę, a tak mam ostatnio i wystarczy 2 minuty i śpię. Mój mąż się śmieje ze mnie, że nawet konwalie nie zdążą zakwitnąć a ona śpi haha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.