![]() |
#4261 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 5
Lanolinko w tej chwili dużo osób zajmuje się ziołami i jest się gdzie o nich uczyć. Jak zaczynałam tak intensywniej w 2005 roku, nie było takich możliwości, a Net był w powijakach. Długo szukałam zielarki co chciałaby mnie nauczyć czegoś. One wcale nie chciały nikogo uczyć. Potem się pojawił Różański w necie i właściwie dla mnie to był istotny poczatek, bo konkrety. Zielarka u której się uczyłam nie miała aż takiej wiedzy, za to miała też cos istotne, bo wiedza którą dysponowała to była ludowa tradycja, przekazywana u niej z pokolenia na pokolenie. Dośc że jej matka i babcia też były zielarkami, To bylo takie troche czarownicowate
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4262 |
Zakorzenienie
|
Lenifo dobrze jest mieć hobby, zainteresowania. To nas jakby bardziej definiuje niż praca która wykonujemy. Praca to sposób zarabiania pieniędzy a hobby to to, na co te zarobki wydajemy 🙂
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4263 |
4 pory roku i ja piąta
|
Kolejny dzień mija. Nie pytajcie co robiłam , bo nic nie robiłam. Byłam w WM i przyglądałam się przygotowaniom do pochodu z okazji dzisiejszego święta. Pięknie już śpiewali, nasze flaki krzepiły moje serce i takie tam... Dzień sam z siebie zleciał nie wiadomo kiedy. A jak Wam minął?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4264 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4265 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Adi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Lenifa ![]() ![]() Ja swego czasu zadumałam się nad tym co napisała Annorl ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-02 o 07:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4266 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Słoneczny i ciepły. W mieście cicho,. nawet auta nie jeżdżą. Dziwne. Piękny bufet Emmi ![]() ------------------ Wczoraj też miałam rocznicę... śmierci taty. Także popołudnie spędziłam na cmentarzu. Zapalałam znicz na grobie jak rozległo się wycie syreny upamiętniającej Powstanie Warszawskie. Ogromny dreszcz emocji przeżyłam ![]() -------------------- Dzisiaj jesteśmy z Emkiem sami, także luzik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4267 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Jestem i ja. Sobotka się rozkręca. Emmi, ślicznie kawę/herbatę podałaś, aż miło na taki zestaw popatrzeć. ===== Cyferuś, wczoraj przeżycie miałaś niezwykle wzruszające. 💓 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4268 |
Zakorzenienie
|
Cześć Adusia
![]() Wyspałaś się? Pogoda letnia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4269 |
Zakorzenienie
|
Emmi też myslę, że tak może być. My też mamy kontakt z konkretnym miejscem, konkretna glebą konkretnym środowiskiem. Żyjemy w tym samym miejscu co rośliny, które nas otaczają. To prawda. Zjawiska te które występuja naturalnie i wpływ człowieka, to się wszystko zazębia, ale nie zawsze potrafimy racjonalnie ocenić przyczyny i skutki. Dlatego tak się zainteresowałam biochemą. Tylko, że to ogromna nauka i nie uważam się za znawcę.
Czasem po prostu trafiam na jakieś info w necie lub książkach i łącze różne fakty. I to jest bardzo szerokie jak Pacyfik. Ale to już bym musiała wejśc w temat ekologii, a nie jest to temat rozmowy w tym momencie. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-08-02 o 10:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4270 |
4 pory roku i ja piąta
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4271 |
4 pory roku i ja piąta
|
Moim zdaniem najpiękniejsze zestawy wymyśla Cyferka
![]() ![]() ![]() Lenifa ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-03 o 09:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4272 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Witaj Emmi ![]() ![]() I jestem zadaniowcem ![]() Tylko na chwilkę, mama już czeka. Wcześniej nie mogę jechać, bo msza w radiu. ---------------------------- Upał, skwar! Lato. Do zobaczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4273 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-03 o 09:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4274 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Niedzielka... kaweczka... no i wakacje... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4275 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4276 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
miałam na myśli, że południe dochodzi, a my dopiero wstaliśmy... bo wakacje... ![]() ===== Idę poczytać o czym sobie rozmawiałyście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4277 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
potwierdzam Twoją opinię. Cyferka najpiękniejsze zestawy kawowe potrafi nam wyczarować. Śliczne, bogate i zupełnie niepowtarzalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4278 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() ![]() Gotuje się wywar mięsny na zupę z mrożonki. Byłam w sklepie wpadło mi w oko i tak jakoś... Zebraliśmy pierwszą fasolkę i cukinie. Ale wszystko w tym roku jest mizerne i w niedużej ilości niż zazwyczaj. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-03 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4279 |
Zakorzenienie
|
Wpadłam jak po ogień. Bo napięty rozkład dnia.
Emmi nie za dużo ![]() Po prostu z zalożenia jest wielokierunkowość. Gdzieś czytałam, że wiekszość ludzi buduje wiedzę w ciagu liniowym. U INFJ ponoć to jest sieć, gdzie powiązania są szerokie z różnych dziedzin. Faktycznie to jest jakiś problem na zewnątrz z komunikacją z innymi, równoległe przywoływanie szerokich tematów, gdzie wydaje się że nie ma związku. A tu masz szalony infj widzi powiązania haha. No ale one istnieją po prostu. Minusem na pewno jest to że zbierając wiedzę w ten sposób, w dużo późniejszym okresie życia możesz coś z tym fantem zrobić albo, co robi większośc nie robić nic. Dużo się nad tym zastanawiałam, ale moja koncepcja jest taka, że dysponujemy tym 1 zmysłem więcej. On daje takie możliwości. Odzywanie się na taki temat jest idiotyczne ale niech będzie. Większośc ludzi traktuje to jako "wywyższanie się " cokolwiek to znaczy. Same INFJ i ja też jako dopust Boży... Dlatego one stworzenia nie mówią o tym raczej. Nie mniej bycie tym typem charakteru ma swoje bardzo trudne momenty. Dlaczego więc ja mówię. No ktoś musi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4280 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifa
![]() Właśnie wszamałam smażone krążki naszej cukinii. Ach! Jak ja je lubię. Czasami robię z kupnej ale to zupełnie inny smak. Taka świeża, bez chemii, bez zbędnego wszystkiego smakuje wyśmienicie. MM lubi same, ja posolone, Junior z pieprzem. Jaka by nie była jest pyszna ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-03 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4281 |
Zakorzenienie
|
Emmi ja własnie bardzo wiele przemilczam. Za te murki to skakam sama dla siebie i do siebie. Czasem mi się coś wymsknie. Zwłaszcza w necie. Bo w realu w tri miga widać reakcje innych haha. Wtedy jest coś takie - E ... ale ja w ogóle nie rozumiem co mówisz... No to jest tak, jak sie gada w narzeczu infejockim haha, noż to się robi za idiotę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4282 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Chyba ciut za wcześnie na nastawianie ciepłych napoi ale może ktoś zajrzy o tej porze? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:24 ---------- Poprzedni post napisano o 06:14 ---------- Lenifo ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-04 o 05:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4283 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie myślę Emmi, że możesz być ukrytym INFJ-em. Tzn ja w smie też to robiłam w jakimś sensie, takie wycofanie się z siebie. Dopasowywanie się do otoczenia. Ponoć infj nabieraja tego zwyczaju od dziecka, zależy w jakim są środowisku. Tak ja sobie myślę po przerobieniu setek artykulów wokół tematu. Wcale nie jestem pewna czy mam rację. Usiłuje to zrozumieć, dlaczego tak. Piszesz, że też jesteś wielotematyczna, i w jakimś sensie trzeba to ograniczać ale jest też tęsknota, za tematami, rzeczami, które idą na tor dalszy bo zwyczajnie jesteśmy istotami ograniczonymi w czasie i przestrzeni i nie wszystko się da z fizycznego punktu widzenia. Tym bardziej, że spotyka się mur zewnętrzny.
Stąd się wieła moja koncepcja, że nie jest to tylko typ charakteru z mbti. Że może to być resztka zaginionego w akcji zmysłu. Tak do końca nie musi to byc sf. Zaczełam się nad tym zastanawiac bo w czasie przeglądania badań wokół neurologii, znalazłam, takie które mówi o dodatkowym nerwie wzrokowym, który że tak powiem "nie działa" w obrębie wzroku... Trudno to zrozumieć ale siedzi mi w głowie. To brzmi jak coś co przestało być używane w procesie ewolucyjnym. Ale pomijając kwestie anatomiczne, to zwyczajnie jako ludzie jesteśmy bardzo różni , co nie jest równoznaczne z "lepsi i gorsi" .Po prostu mamy inne możliwości. I tu zaczynają się schodki filozofii różniastego rodzaju, świadomości i wiedzy, uwarunkowań codziennych i indywidualnej sytuacji od dziecka. Dlatego bardzo interesuję się zmysłami, dlatego uważam, że pierwotnie mieliśmy ich siedem i że te siedem, nie daje nam mozliwości odbioru i poznania świata jakim jest. To idzie bardzo łatwo udowodnić nawet w świecie przyrody. No np, bo tego więcej, psy mają doskonaly węch, że my jako ludzie się nie umywamy. Niedoperz odbiera fale radiowe, dzięki temu lata sobie w nocy, ale fakt faktem nie przerabiałam nietoperza w sposób dokładny. Ptaki podejmuja swoje wędrówki, bo dają sobie radę ponoć z odborem pola magnetycznego ziemi... No nawet w świecie przyrody, mamy rzeczy co są poza naszym odbiorem. Tak samo odkrcia i wynalazki, taki komp, komputer itd. Przeróżniaste rodzaje promieniowania, no można by przykładów dawać na pęczki, choćby Curie Skłodowską. Najciemniej pod latarnią. Człowiek najmniej wie o samym sobie. Pytasz Emmi na ile można nad tym zapanować? Bo zyjemy tu i teraz, trzeba jeść dzieci wykarmić, posprzątać, poprasować i badź co. Jednocześnie kiedy usiłujesz byc sobą dostajesz po głowie. Myslę że inni nie robią tego w jakiś celowy sposób.Po prostu są znudzeni bo nie czuja tzw bluesa. Podobnie ktoś sie może nudzić na koncercie w filharmonii lub na meczu piłkarskim. Po prostu każdy człowiek jest w obrębie swoich spraw i tego co go interesuje. Mnie osobiście piłka nożna nie interesuje, ale jakieś tam podstawy znam i rozumiem, że może być to czyjaś pasja i rozumiem wiele wokół związanych z tym spraw. Kibcuje mężowi i wnuczkowi, chociaż chyba pójdzie w innym rodzaj sportu, bo nam się cusik objawiło nt jego mozliwości. Gorzej, że to wiąże się z kasą, której nie ma. Więc można zapanować, można nawet nie rozwijac swoich możliwości, może to zostać jakimś hobby, jakąś tęsknotą. I dlatego my jako ludzie się nie znamy, nie do końca mamy wolę zrozumienia czegos innego niż my sami. Trudno nam zrozumiec innych. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-08-04 o 07:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4284 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Fajnie Was poczytać ![]() Piję kawę, ciężko dzisiaj z przebudzeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4285 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifa
![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-04 o 08:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4286 |
Zakorzenienie
|
Pozdrowienia od Budynia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4287 |
Zakorzenienie
|
To jest możliwe. Jeden z moich synów tez różni sie ode mnie jedna literką
![]() Cyferko lubię koty i oczywiście zauważyłam Budynia ![]() Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-08-04 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4288 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4289 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Jak fajnie, kawka jest i dużo do poczytania też. ![]() Łyk, łyk... czytu, czytu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4290 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
![]() Budyń ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Lenifo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (1 użytkowników i 5 gości) | |
Cyferkaa |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:31.