![]() |
#4651 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 5
Ada, nie lepiej zjeść skyra albo białego chudego sera? I na co Ci aż tyle węgli jeśli chcesz schudnąć
To dietetyczką rozpisała Ci taka dziwną dietę? Spadło i będą teraz rok myśleć skąd to spadło |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4652 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Tak, dietetyczka rozpisała.
Ale ja nie dam rady tego przejeść. Śniadaniem i obiadem (naprawdę, były to nieduże porcje) jestem tak przejedzona, że o godz 15 na jajka nawet nie spojrzałam. Kolacja też będzie inna. Koktajl zrobię z samego mleka i odżywki białkowej. Banana, masło orzechowe i nasiona chia pominę. ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- Chmurzy się. Na południowej stronie nieba czarno i granatowo. Będzie padać..?? Ale nic to, o osiemnastej razem z B. idziemy na nasz marsz. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2025-08-20 o 16:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4653 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Co to mamy? Czwartek. Jutro przed brzaskiem dnia ruszamy z TS nad Bałtyk. Taki wypadzik na kilka zaledwie dni, ale może i dobrze? Z wiekiem coraz mniej mi się chce jeździć tak na krótko, nigdy nie byłam miłośniczką ,,szwędania się" przez problemy z krążeniem i przez to problemy z podróżą, no ale... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:23 ---------- Poprzedni post napisano o 07:19 ---------- Adi ![]() Za to od dni kilku zachwycam się rozgwieżdżonym niebem. Słyszę ciągle, że ,,gwiazdy gasną". Rzeczywiście, jako dziecko było ich więcej, teraz jakby śmieszna ich ilość została. Ale zastanawiam się, jeszcze nie wczytywałam się, ile ich nowych się pojawia? A może nie pojawiają się? Od razu ciśnie się pytanie, dlaczego kiedyś tam ich tyle powstało, a teraz nie? Mój nowy temat do myślenia ![]() ---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ---------- Więc, pojawiają się i to w ogromnych ilościach, ale zanieczyszczenie powodowane działalnością ludzi powoduje, że nie może ich zobaczyć. Podobno nasze niebo jest o 10% bardziej jaśniejsze niż dawniej, ale w niewielu miejscach można to zobaczyć. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-21 o 06:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4654 |
Zakorzenienie
|
Emmi u siebie prawie w ogóle ich nie widzę. Mimo bezchmurnego nieba. Smog świetlny po prostu. Więc trochę ci zazdroszczę, że je widzisz. Pamietam to niebo z dzieciństwa. Niebo upstrzone gwiazdami. Jeszcze jakieś 10 lat temu widziałam w sumie na niebie wielki wóz często. Teraz odkąd pobudowali supermarkety, niebo mi zastąpiły reklamy onych. No i mnie trochę irytuja bo biją po oczach... Jak byłam dzieckiem przyglądałam się neonom w Krakowie. Heh byłam nawet w wytwórni czegoś takiego co migało tak, że stanęłam jak zaczarowana, ten no takie zwierzątka wyleciało mi z glowy , co tak stoją słupka i się nie ruszają. Jak te ludzie żyją w tym Nowym Jorku, to współczuję. I znów mi się przypomniała piosenka "Wieża Babel"
Ja w sumie czekam na deszcz co zapowiedzieli. Jeszcze nie pada w Tarnowie. Od północy widać jeszcze skrawki błękitnego nieba z obloczkami ale od południa już nie. Nie są to jednak jakieś ciężkie czarne chmury, chyba to takie lekkie stratusy. Nie patrzyłam na żadne prognozy jeszcze. Mi od rana kołaczą się po głowie dość ciężkie tematy. Nawet myślałam coś napisać, a potem pomyślałam, że nie będe wam głowy zaśmiecac moimi głupotami porannymi, zwłaszcza że takie surowe myśli mi się nasunęły i wymagają jeszcze przemyśleń pewnie. Ale blisko onego twojego nieba Emmi, tylko że przełożonego na ludzkie zachowania. W kadym razie odchodzimy od natury w każdym wymiarze. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-08-21 o 06:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4655 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
![]() ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- Lenifo ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-21 o 07:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4656 |
Zakorzenienie
|
Emmi dzięki za przypomnienie. Tak chodziło mi o surykatkę.
U mnie Emmi z 7 pietra, z okna to reklama M-cuś tam, wiadomo co, wychodzi już na kawałek nieba. Emmi sa sprawy co czasem brzmią trudno. Dziewczyny wstają robią śniadanie, patrzymy na gwiazdy. A ja rozmyślałam o brzydkościach ludzkich, o zdrowiu i takie tam, o tym co jest pięknem, o dostrzeganiu prawdziwości, o tym że co uważamy za ładne naprawdę może być paskudne i odwrotnie, no głupości jednym słowem. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-08-21 o 07:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4657 |
4 pory roku i ja piąta
|
Jako dziecko zachwycamy się neonami i ogólnie ,,światełkami" nocną porą, do tej pory lubię wybrać się do Warszawy i popatrzeć sobie na te oświetlenia, ale nie dałabym rady mieszkać na takiej ,,neonowej ulicy". Czasami patrzę się w okna i próbuję dojrzeć jakie mają zasłony czy inne rozwiązania, aby nie waliło im podczas snu po oczach. Nie jestem przyzwyczajona do tych opasek na oczy. Stosuje je TS, śmiesznie wygląda, jak się ją budzi i wygląda spod nich
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Widzę, że nas przybywa, to może tak... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4658 |
Zakorzenienie
|
A tak Emmi, w Krakowie brat w czasie swojej bytności poinstalował różości elektroniczne co to migają non stop. Potem się złości na mnie a ja to wyłaczam...
To ja idę zrobić sobie kawę. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-08-21 o 07:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4659 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Emmi ![]() ![]() Zaciekawiłyście mnie gwiazdami na niebie ![]() ----------------- Bardzo zimna noc 6*C brrrr Teraz słonecznie i coraz cieplej. Wczoraj pokropiło dosłownie, deszcz przeszedł obok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4660 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Mamy czwarteczek. Zabieram się za kawusię i czytanko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4661 |
Zakorzenienie
|
Hej Aduś.
Witaj. Dopiero kawę piję. Od rana urwanie głowy ![]() Dzień rozpoczął się od napraw domowych. Zatkany zlew w kuchni, Emek piętro niżej rozbierał rury. Awaria naprawiona ![]() Rano dzwoniła mama z pilną potrzebą, " przy okazji" żebym kupiła jej cynamon ![]() Nie czekam na okazję, lecę, kupuję i dostarczam. Oprócz cynamonu zrobiłam jej domyślnie jeszcze inne zakupy. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4662 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
jedziecie... fantastyczny pomysł... pozdrów od nas morze, proszę... ❣️❣️❣️ ===== Gwiazdy. Niestety, bliskość WM (tzw. zanieczyszczenie światłem) nie daje nam możliwości pełnego ich oglądania. Niebo nigdy nie jest zupełnie ciemne. ===== Cyferuś, mówisz, że noc bardzo zimna. Ech, kończy nam się lato. Wczoraj czytałam gdzieś, że w nadchodzących dniach nad ranem mogą nawet wystąpić przygruntowe przymrozki. No i do tego idzie jakieś pasmo ulew. Weekend pod znakiem zimna i deszczu. Buuu... ☔☔☔☔☔☔☔☔☔☔☔☔☔☔☔☔ ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Cyfereńko, a więc okazało się, że cynamon jest produktem pierwszej porannej potrzeby. A Ty oczywiście jesteś bardzo dobrą córką. ![]() Awaria. Jak to dobrze, że Emek szybko zadziałał. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4663 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
![]()
Lenifko,
pisz... pisz... pisz... a my bardzo chętnie czytamy... ![]() Tak jak Emmi mówi, każda z nas pisze o przeróżnych swoich sprawach. Po to właśnie jest to nasze przyjazne forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4664 |
Zakorzenienie
|
No ja bym była za cynamonem
![]() Sama siebie strofuję, że nie robię kompotu jabłkowego jak dawniej. Obowiązkowo cynamon i goździki. Przyprawy sa lekami. No wg mnie to w szarlotce cynamon musi być. To jakby nie było kora drzewa. A zakres działania zdrowotnego ma bardzo szeroki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4665 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Słowo jeszcze o pogodzie. Jest pięknie i słonecznie. Na niebie maleńkie białe obłoczki. Ciemnych chmur dzisiaj brak.
---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Lenifko, masz rację, cynamon jest bardzo zdrowy. Podkręca metabolizm i reguluje poziom cukru. A najzdrowszy jest cynamon cejloński. Te inne, to zwyczajne podróbki. Cyferuś, czy masz dostęp do tego cejlońskiego...?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4666 |
Zakorzenienie
|
Lenifko piję właśnie kawę z cynamonem i goździkiem.
Mój organizm sam się upomina o jakieś smaki. To znak, że idzie zimno. Na początku wiosny codziennie jadłam kaszę gryczaną, trwało to jakiś czas ![]() ![]() ---------------- Zawiozłam mamie w niedzielę sporo jabłek, namyśliła się dzisiaj racuchy z jabłkami i cynamonem zrobić. Ja się cieszę, to znaczy, że jest w formie ![]() Ostatnio kiepsko z jej głową tz. z pamięcią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4667 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4668 |
4 pory roku i ja piąta
|
Ooo! Witajcie. W samą porę na drugie parzenie
![]() Cyferko ![]() Adi ![]() Brakuje nam jeszcze Lanolinki ![]() I Annorl ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-21 o 08:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4669 |
Zakorzenienie
|
Tak Adusia.
Cynamon Prymat, zarówno mielony jak i w laskach, pochodzi głównie z cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum), który jest uprawiany na Sri Lance (dawniej Cejlon) ---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Emmi to zrozumiały stresik ![]() Ja wczoraj widziałam w markecie akcesoria na Halloween ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4670 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
tak, tak... to ten cynamon... ![]() ===== Ha, a ja widziałam serwetki z bożonarodzeniowym nadrukiem. Czyste szaleństwo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4671 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
spacer nasz, jak zwykle przyjemny. Chodzimy, dotleniamy organizmy, gadamy, cieszymy się z B. naszą sąsiedzką przyjaźnią. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4672 |
Zakorzenienie
|
Emmi znaczy w jaki sposób cię ścisnęło? Pozytywnie czy negatywnie? Może masz to co ja, uzależnienie od sklepu papierniczego haha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4673 |
Zakorzenienie
|
A mi się wydaje, że przypomniało to Emmi o pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4674 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
też TAK jak mówi Cyferka pomyślałam. Przybory szkolne = powrót do pracy. Ech, znam ten ból doskonale, bo miewałam bardzo podobnie. Przez wiele lat, przeżdżając obok mojej placówki, odczuwałam niemiły skurcz żołądka. Nie było ważne, że od dawien dawna przebywałam na rencie inwalidzkiej. A wojewódzka komisja ZUS przyznała mi rentę stałą, co gwarantowało, że do pracy już nigdy nie wrócę. A jednak bolesny skurcz był. Teraz już to minęło i już tego nie odczuwam. Nareszcie jest spokój w głowie, w sercu i w żołądku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4675 |
4 pory roku i ja piąta
|
Tak, tak. Dyskomfort. Pewnie u nie jednego rodzica się pojawiło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4676 |
Zakorzenienie
|
Filmik oglądam ciekawy o próbach odwracania choby Alzheimera. Noż nie powiem inaczej jak to, że mnie osobiście temat przekonuje. Wielotorowośc działań. Bo my sobie takie zbieramy różne rzeczy w sobie, a tam, starzejemy sie tu gorzej, tam gorzej i trochę to lekceważymy, a to nie tylko się zbiera, ale ma wpływ szerszy niż nam się wydaje. Jak ktoś jest zainteresowany to daję link. https://www.youtube.com/watch?v=HwwTFtgiTF0&t=20s
No i w ciągu dalszym powstaje kociokwik szerszy niż możemy sobie z nim poradzić. A wszystko ma znaczenie. Skutki różnych działań i sytuacji albo wręcz odwrotnie rezygnacji z czegoś, rozciagają się w czasie , bywa że w sposób słabo dostrzegalny. No ale kropla drąży skałę. Ja jestem taki niepoprawny optymista. Czasem jest źle bo nie ograniamy tematu. Ja sama nie wszystko ogarniam. Nie wszystko polega na cudownej tableteczce, ale na tym co robimy i z jakiego powodu przez cale życie. Kiedyś pisałam na zagrodzie o osobistym kalendarzu zdrowia. Bo zrobiłam sobie takie coś i dużo mi z tego wynikło . To coś jak kalendarz w latach dotyczący zdrowia. Ale nie będe o tym znów nudzić, bo nikogo to wówczas nie zainteresowało. I to nie jest tak, że ja się przmądrzam. Ja sama za to wszystko za późno się wzięłam. Ale może tak trzeba było aby na własnej skórze to przerobić, aby zrozumieć. Noż nawet surykatki mi dziś umknęły z pamięci. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-08-21 o 10:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4677 |
Zakorzenienie
|
Lenifko dziękuję
![]() Bardzo ciekawy filmik. Oglądam z wielkim zainteresowaniem. Po pracy jeszcze raz spojrzę z większym skupieniem obejrzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4678 |
4 pory roku i ja piąta
|
Sama też interesuję się chorą alzheimera. Z pół roku temu (jak nie lepiej) trafiłam na bardzo ciekawy program naukowy, w którym odkryto, że podczas ludzkiego snu, w odpowiedniej fazie, mózg się oczyszcza z tzw ,,śmieci" i nie oczyszczanie z tych śmieci, przyczynia się do powstawania tej choroby. Cały czas o tym myślę i w głowie to przerabiam. Od lat bombarduje się człowieka - ileż to by zrobił, gdyby ograniczył spanie. A okazuje się, że spanie jest kluczowe, a ta reszta ,,z nie spaniem" to nawet nie ,,zwykła" co niebezpieczna bzdura
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4679 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzisiaj obiadu nie ma. Strajk Pani Mamy
![]() Jest z wczoraj żurek ugotowany przez Pana Tatę ![]() Za to my z MM od co najmniej tygodnia zajadamy się wędzonymi rybami i wciąż nam mało. Może stąd ta moja chęć jechania nad morze? Za sprawą MM otworzono w ,,naszym" Cerfurku stoisko rybne. Ogólnie, to ono zawsze było, ale takie nędzne, że w końcu napisał do nich i posłuchali ![]() ![]() Lenifo ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-08-21 o 11:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4680 |
4 pory roku i ja piąta
|
I sprawa rozwiązana. Organizm rozpoczął wspieranie serca, bo przez te upały mocno nam się dostało. Jest bardzo prawdopodobne, że wzmacnia serce i mięśnie. , pobierając: magnez, potas, kwasy tłuszczowe omega-3 i przy okazji witaminy. Akurat jest sporo z grupy B, więc tłumaczyłoby to, dlaczego nagle zaczęłam zapominać o braniu moich dodatkowych z tej właśnie grupy. Pisałam Wam już, że ja i mój organizm mocno ze sobą współpracujemy a ja go słucham
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.