|
|
#931 | |||
|
Zakorzeniona
|
Dot.: Budżet domowy
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#932 | ||
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w jaki sposób kupujesz kawę. W sklepie czy przez internet? Z tymi markami własnymi to się nie znam, bo nie kupuję ale na allegro jak kupowałam kawy to czasami mi wychodziło po 10 zł taniej niż cena w sklepie. Przeważnie biorę po dwie albo więcej żeby się za przesyłkę zwróciło.
|
|
|
#934 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#935 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#936 |
|
Konto usunięte
|
Jaką macie strategie? Oszczędzacie, bo będzie tylko gorzej, czy też żyjecie chwila bo pieniądze coraz mniej warte?
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#937 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89140773]Jaką macie strategie? Oszczędzacie, bo będzie tylko gorzej, czy też żyjecie chwila bo pieniądze coraz mniej warte?
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja już sama nie wiem. Dokupię pewnie obligacji trochę, bo zebrała mi się wolna gotówka, ale myślę, żeby wrócić na giełdę. Nie szlo mi super, ale teraz myślę, że w sumie wszystko już jedno, czy ja stracę, czy pieniądze same stracą na wartości. Teraz jednak bardziej przyjęłabym strategie ochrony kapitału niż jego szybszego pomnażania. Jednak w tej sytuacji, to powoli mi wszystko jedno. Jakos wszystko straciło znaczenie i ciężko mi się zebrać i zmotywować do czegokolwiek. Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#938 |
|
Zakorzenienie
|
Żyję chwilą
![]() Jutra może nie być, mogę nie dożyć starości, więc nie chcę żeby moje wspomnienia najlepszych lat życia kojarzyły się z zaciskaniem pasa i ciułaniem na jakiś mglisty cel. Żyję dobrze teraz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#939 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#941 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89140837]Niby tak ale z drugiej strony jak się jednak do emerytury dozyje, to bez oszczędności czeka raczej życie w nędzy. A jak się okaże że dożyje się tej 80, to wychodzi, że to życie w nędzy wynosi 1/4 naszego życia. Dużo.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Tak, jestem świadoma tej możliwości. Mimo to na chwilę obecną nie jest owładnięta myślą o oszczędzaniu na gorsze czasy. Jedyne co robię, to od kilku lat odkładam na prywatne ubezpieczenie, ale zaczęłam to robić jeszcze na studiach, nie ma to związku z pandemią czy wojną. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#942 |
|
Zakorzeniona
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89140773]Jaką macie strategie? Oszczędzacie, bo będzie tylko gorzej, czy też żyjecie chwila bo pieniądze coraz mniej warte?
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Obecnie żyję chwilą. Do emerytury mam jeszcze tyle lat, że zdążę na nią odłożyć, a jutro może nie być ani mnie, ani moich pieniędzy, więc chcę cieszyć się życiem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#943 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie, sądzicie, że od którego roku życia warto pomyśleć o emeryturze? Tzn. wiadomo, najlepiej od samego poczatku, ale kiedy jest już ten moment, że TERA TO JUŻ SERIO TRZEBA?
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#944 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ja trochę zmieniłam plany wcześniejszej spłaty kredytu mieszkaniowego ale nie zawieszam tego pomysłu. Chcemy zabezpieczyć trochę funduszy w walucie na wszelki wypadek. I tak mieliśmy to zrobić ale był to drugorzędny cel, teraz będzie równorzędny ze spłatą kredytu. Kiedyś zainwestowaliśmy troszkę w złoto ale to niewiele jest no i część środków nadal mamy zamiar przeznaczyć na szybszą spłatę kredytu. Zawsze byłam oszczędna ale to nie znaczy że zaciskaliśmy pasa całe życie. To tylko znaczy, że po prostu nie kupowałam czegoś na co nie miałam pieniędzy i nie ładowaliśmy się w kredyty konsumenckie i zanim coś kupiliśmy to myśleliśmy czy naprawdę jest to jakoś potrzebne i czy naprawdę chcemy to mieć. Teraz trochę powiększymy nasze fundusze bezpieczeństwa a resztę planów na razie bez zmian. Mamy małe dzieci więc trzeba zabezpieczyć siebie i je na każdą ewentualność. Nawet na taką że nic się nie stanie i żeby nie zostawiać ich w długach Cytat:
|
|
|
#945 |
|
Zakorzenienie
|
Na tą chwilę bardziej opłacalne od allegro jest shopee. Wiele produktów jest tam tańszych, bo sprzedający nie płacą prowizji (póki co) i w ramach promocji wszystkie zamówienia są wysyłane za darmo. Mnóstwo firm przenosi się teraz na shopee przez zmiany w allegro.
|
|
|
|
#946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja myślę, że nie koniecznie o emeryturze ale zawsze warto myśleć o pewnych oszczędnościach i mieć jakieś zaskórniaki. Pamiętacie jak było podczas pandemii. Mnóstwo ludzi z powodu zawieszenia gospodarki nie miała pracy i nie mieli na jedzenie nawet. Ja byłam na macierzyńskim i nie byłam w tej sytuacji no i mąż zachował pracę, z niższa pensją ale była. Ale nawet jeśli byśmy wtedy nie mieli dochodów to moglibyśmy się utrzymać przez kilka miesięcy. Teraz nadal wychodzę z tego założenia.
|
|
|
#947 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mam 31 lat i poważnie myślę, czy nie zacząć wpłacać na ike lub ikze. Ale wiadomo, z tyłu głowy mam, że do emerytury kawał czasu, mogę nie dozyć, może się milion rzeczy wydarzyć i tak mi trochę szkoda pieniedzy. ;p Chociaż w sumie z Ike można wypłacić pieniądze w razie czego. Z ikze już to mało opłacalne, ale to może o to chodzi, żeby było to utrudnione, bo będzie kusić. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2022-03-05 o 10:37 |
|
|
|
|
|
#948 |
|
Kathy Leonia
|
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] ja oszczędzam bo z natury nie lubię szastać kasą ![]() i zastanowię się 10 razy czy na pewno kolejna pierdoła jest mi potrzebna
|
|
#949 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie posiadanie oszczędności na min. 6 miesięcy bez pracy to taka oczywistość nad którą nawet się nie zastanawiałam. Musi być i już. Oszczędzanie na coś co się może wydarzyć za 30 lat to już inna para kaloszy. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2022-03-05 o 10:38 |
|
|
|
|
|
#950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89140943]No moim zdaniem wtedy kiedy ma się stabilna sytuację finansową, 40 lat to już mi się wydaje taka granicą. Ja mam 31 lat i poważnie myślę, czy nie zacząć wpłacać na ike lub ikze. Ale wiadomo, z tyłu głowy mam, że do emerytury kawał czasu, mogę nie dozyć, może się milion rzeczy wydarzyć i tak mi trochę szkoda pieniedzy. ;p Chociaż w sumie z Ike można wypłacić pieniądze w razie czego. Z ikze już to mało opłacalne, ale to może o to chodzi, żeby było to utrudnione, bo będzie kusić. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja mam 32 lata i zaczynam już o tym myśleć. Co prawda mój mąż chciał dopiero po tym, jak spłacimy kredyt (obstawiam 3-5 lat), aleee w obecnej sytuacji to nie wiem czy jest sens to teraz nadplacac. I jestem w kropce, bo w sumie nie wiem co robić, czy to już czy jeszcze. ![]() Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#951 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Maksymalny limit wplat to teraz to chyba ok. 16 tys rocznie. Chyba że wpadasz w drugi próg, to ikze też warte przemyślenia. No chyba że myślisz o jakiś ryzykownych funduszach. Ja jestem mięczakiem i wybieram tylko bezpieczne opcje. ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#952 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem że emerytura i oszczędności na wszelki wypadek to dwie inne sprawy. Zapomniałam dopisać, że jak ktoś nie wydaje na pierdoły to można dalej oszczędzać i w razie czego mieć te pieniądze na emeryturę. Wiadomo że inflacja i oszczędzanie na IKE i IKZE jest bardziej opłacalne, to domyślam się że w tym momencie wiele osób może nie myśleć o tym co się opłaca tylko żeby w razie czego mieć łatwy dostęp do pieniędzy. Ja osobiście miałam zacząć odkładać na IKE w tym roku, (mam 38 lat) ale dla mnie bardziej opłacalne było spłacić wcześniej kredyt hipoteczny. Dodam też że zaczęłabym oszczędzać wcześniej, ale po pierwsze nie interesowałam się tym tak jak teraz, po drugie nie miałam pracy, bo siedziałam z dziećmi w domu i po trzecie miałam w głowie, że najlepiej zarobię, a w zasadzie zaoszczędzę zarobione pieniądze, spłacając wcześniej kredyt.
Teraz to po trochu będę robić wszystkiego. Trochę oszczędności, trochę kredyt, i chyba się zdecyduję na IKE. Też wolałabym mieć w razie czego dostęp do oszczędności nawet jeśli (w przypadku nagłego wypadku) miałabym wypłacić z tego funduszu.
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jestem po 40 i jakoś nie dowierzam IKE. Mam wrażenie, że będzie jak z OFE. Pewnie to nierozsądne ale w ogóle nie myślę o emeryturze, jeszcze tyle może się zmienić, mogę jej w ogóle nie dożyć. Muszę "dobrze" wychować córkę
![]() A tak serio, to szukam sposobu na zmiany, szczególnie że również mam kredyt hipoteczny do 65 roku życia, dlatego podczytuje wątek.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2022-03-05 o 16:30 |
|
|
|
|
#954 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#955 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tutaj sa. To tak jakby zabrali Ci pieniądze z konta w banku. Prawdopodobieństwo znikome. Też kiedyś tak myślałam jak ty, ale poczytałam mądrzejszych ludzi ode mnie i zmieniłam zdanie. Podobnie jak z tym PPK, zapisałam się do tego spowrotem, bo właściwie nie ma żadnego sensu w tym nie być. Głupia słuchalam tłumów, zamiast racjonalnych argumentów. ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2022-03-05 o 17:00 |
|
|
|
|
|
#956 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zaczęłam odkładać na emeryturę, jak tylko się zatrudniłam i odłożyłam poduszkę finansowa. Wydawało mi się to oczywiste, że się odkłada na emeryturę, więc jestem tutaj zaskoczona, że niektórzy dopiero o tym myślą, choć mogą odkładać od dłuższego czasu. Oczywiście same oszczędności też, jeśli nie będą wykorzystane, będą na poczet emerytury.
Nie oszczędzam jakoś specjalnie dużo. Mam IKZE maklerskie + PPE od pracodawcy. Myślałam, czy założyć IKE, ale nie wiem, czy na razie chce więcej odkładać rocznie na emeryturę. Z czasem pewnie będę. Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#957 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak pomyślisz, że najprawdopodobniej zostanie to przeżarte, a ty grosza nie zobaczysz, to się odechciewa cokolwiek więcej robić w tym temacie. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#958 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89141356]Każdy pracujący na UOP odkłada na emeryturę. Często ładne sumy.
A jak pomyślisz, że najprawdopodobniej zostanie to przeżarte, a ty grosza nie zobaczysz, to się odechciewa cokolwiek więcej robić w tym temacie. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Tak, tak. Składki to swoją drogą. Ja oczywiście pisałam o dobrowolnym odkladaniu, ale to wiesz ![]() No mnie też się odechciewa :/ Wkurza mnie to, że każdego roku, pfff, każdego miesiąca, a nawet każdego dnia, mój każdy 1000 zł oszczędności jest wart coraz mniej, a stopa zwrotu nie rośnie tak szybko Jak przeliczam ile m2 mieszkania mogę kupić każdego roku, to liczę się z tym, że z kasy na emeryturę dzisiaj mogę kupić x m2, a w momencie przejścia na emeryturę to pewnie nawet nie będzie połowa tego ![]() U mnie w oszczędzaniu na emeryturę nie chodzi już nawet o same oszczędności, ale o fakt, że coś w tym kierunku robię. Psychicznie się lepiej z tym czuję, ale ja lubię oszczędzać i patrzeć, jak zbiera mi się sumka, choć relatywnie jest ona coraz mniej warta. Teraz mam dziecko, więc wkrótce musimy z TZ zastanowić się, czy coś zmieniamy w naszych oszczędnościach. Sent from my SM-G970F using Tapatalk
|
|
|
|
#959 |
|
Przyczajenie
|
Wiem, że trochę odkopuję temat, ale możesz ktoś polecić jakiegoś gotowego excela do budżetu domowego? Chce od nowego roku ogarnąć swoje finanse, wiec taki arkusz byłby jak znalazł
|
|
|
|
|
#960 |
|
Przyczajenie
|
Chętnie podzielę się moją perspektywą planowania domowych wydatków.
Czytając Twoją wypowiedź odbieram ją tak, jakbyś miała opanowane techniczne aspekty tworzenia oraz podtrzymywania domowego budżetu, ale nie była zadowolona z efektów. To znaczy, że owszem excel masz przygotowany oraz samo zapisywanie wydatków starasz się prowadzić regularnie, a mimo tego nie znajdujesz niektórych kwot. Myślę, że ogrom pracy, który wkładasz w to tworzenie wydatków jest wielkim osiągnięciem. Co do kwestii związanej z uciekającymi kwotami to chętnie podzielę się moim podejściem do tej sprawy. Od dawna prowadzę domowy budżet w excelu - z przerwami w niektórych trudniejszych momentach życia i też miałam te sytuacje w których pojedynczych kwot po prostu w żaden sposób nie byłam w stanie uchwycić - nie wiedziałam na co je wydałam i kiedy. Zmieniłam to w bardzo prosty sposób. Razem z mężem mamy teraz żelazną zasadę zbierania wszystkich paragonów w jedno miejsce w portfelu lub torebce i mamy takie pudełeczko w domu do którego je chowamy - po to, aby później na spokojnie do niego zajrzeć i wprowadzić do excela wydatki. Dodatkowo jak są jakieś kwoty wpłacone fizyczne bez paragonu np. ofiara w Kościele - to od razu gdzieś w notatkach w telefonie zapisujemy, aby móc do tego wrócić. Dzięki temu na spokojnie raz w tygodniu lub raz na dwa tyg siadam do zapisania wydatków i nic mi nie ucieka. Jeśli chodzi o kwestie techniczne prowadzenia domowego budżetu to napisałam ostatnio na ten temat cały długi artykuł na moim blogu i zamieściłam też w nim link do pobrania. Jeżeli komuś się przyda to zapraszam serdecznie do lektury. Edytowane przez Antymionka Czas edycji: 2026-02-12 o 16:38 Powód: link |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89140943]No moim zdaniem wtedy kiedy ma się stabilna sytuację finansową, 40 lat to już mi się wydaje taka granicą. 

Jak przeliczam ile m2 mieszkania mogę kupić każdego roku, to liczę się z tym, że z kasy na emeryturę dzisiaj mogę kupić x m2, a w momencie przejścia na emeryturę to pewnie nawet nie będzie połowa tego