Zdjęcie nastolatki w piecu krematoryjnym. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-15, 22:11   #61
nika_88
Rozeznanie

Dot.: Zdjęcie nastolatki w piecu krematoryjnym.

Jak dla mnie to jest to po prostu niesmaczne i zenujace

Zero szacunku.....

Widac na zdjeciu, ze dziewczyna nie jest malutkim bobaskiem, zeby nie miala jakiegokolwiek pojecia o miejscu w jakim sie znajduje... Po co w ogole takie wycieczki sa organizowane w szkolach... Ja rozumiem, ze ma to cel edukacyjny, ale sami wiecie jak mlodziez zachowuje sie w grupie, szczegolnie na wycieczkach klasowych..
Stary 2008-09-15, 22:19   #62
koperek1987
Raczkowanie

Angry Dot.: Zdjęcie nastolatki w piecu krematoryjnym.

ciekawe czy byłoby jej tak niezmiernie wesoło jakby ją ssman z psem wrzucał do tego pieca na żywca
koperek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 22:29   #63
Albertyna
Zakorzenienie

Cytat:
Jacek Kurzępa, doktor socjologii z Uniwersytetu Zielonogórskiego, zachowanie dziewczynki usprawiedliwia - Jej nie nauczono, co to za miejsce i jak należy się tam zachować. Pewnie była z klasą na wycieczce i wszyscy mieli "głupawkę". Najpierw pojechali do zoo, potem do Treblinki, a na koniec do Mc Donalda. Wycieczki klasowe są różne. Jeśli wizyty w miejscach kaźni są wyrwane z kontekstu, to takie mogą być ich skutki - mówi.
Bardzo mi się podoba ta wypowiedź.
Dzieciaki trzeba UŚWIADMIĆ w JAKIM miejscu są! To rola dorsłych- opiekunow....
Ona, pewnie nie zdawała sobie sprawy...
Ot, głupia gówniara.
Karać jak jak najsurowiej? Kurator? Za co? Za głupotę dorosłych?!
Moim zdanie, wystarczy Jej uwsiadomic co zrobiła, co to było za miejsce... Tak, aby sama zaczęła żałować tego co zrobila...
Nie szukajmy taniej sensacji.

I pisze to z pełna odpowiedzialnościa, zeby nie było, ze ten temat nie jest mi bliski- moj pradziadek (Polski ofiecer) w pierwszych dniach wojny wraz z dwoma synami trafil do obozu koncentracyjnego. Dziadek przezyl, Jego brat też- pradziaek nie...
Zatem wiem, jak obozy niszczyły ludzi- jak ryły psychikę, zdrowie....

Ona pewnie nie widziala- i jak to napisał pan Kurzępa, pewnie gdyby była w dawnej piekarni wlazłaby do pieca chlebowego i też sie uśmiechała....

W takich miejscach, dzieci nie powinny poruszać sie bez wykształconego odpowiednio przewodnika, ktory na miare ich psychiki (nie katujmy dzieci drastycznymi scenami- jeszcze do tego dorosna..), wytłumaczy im w JAKIM miejscu sa...

Wydawało mi się, ze w obozach tak jest...
Jak ja bylam- to miałam przewodnika i słowa ze smutku z siebie wydusic nie mogłam...
Stary 2008-09-15, 22:35   #64
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evil minded Pokaż wiadomość
Mam wrażenie, że osoby, ktore pisza takie sądy, nie rozumieja nieco sedna problemu. To nie chodzi o to, zeby dziewczyną zajęła się prokuratura: zreszta, z jakiego artykułu zarzut by jej postawiła? Poza tym ta osoba jest pewnie nieletnia.

Mi sie wydaje, ze bardziej chodzi tutaj o kwestie postepujacego w zastraszajacym tempie zidiocenia młodziezy. Czemu czasem ciezko sie dziwić, zwłaszcza ze wielu rodzicow ma swoje dzieci tak naprawde głeboko w dup**, nie rozmawia z nimi.

Ciezko nauczyc sie wrażliwości, ogladajac MTV; uważam, że normalny inteligentny człowiek po prostu nie zdzierży nawału idiotyzmu, który uderza do widzów z tych programów. A wiele młodzieży to ogląda. Wzorzec życia tam kreowany jest atrakcyjny, lepszy niż jakieś "abstrakcyjne" masowe pogromy ludności. Tej młodzieży w ogóle się to nie mieści w przeważnie pustych głowkach. Stąd takie bezmyślne zachowania.

Niestety, mam wrażenie, że społeczeństwo nam się kompletnie rozwarstwia: na zwykle wykształcone, świadome "elity", które szokuje jak mógł w ogóle taki pomysł komuś przyjść do głowy...i na kompletny motłoch, nie potrafiący się nigdzie zachowac, bezmyślnie wrzucający wszelakiego rodzaju zdjęcia na naszą -klasę, od USG swoich płodów poprzez zdjęcia z Egiptu do "wycieczki z Treblinki", wszystko okraszone debilnym komentarzem. Zero głębszej refleksji nad czymkolwiek.

I w tym moim zdaniem tkwi problem, a nie w tym, czy ta dziewczyna zostanie postawiona przed sądem
Zgadzam się z Tobą. Dzisiejsza młodzież to "dzieci neostrady" - 15-latki pytające na wątku intymnym czy są w ciąży, żyjące tylko tym kto jakie zdjęcie gdzie wrzucił.
Cytat:
Wiem, że o to nie chodziło.
Mysle ze autorce zdjecia to w sumie o nic specjalnego nie chodziło. Ot, tak żeby cos fajnego na nasza klase wrzucić. Nie wiem czemu, ale ta nasza klasa stała się dla mnie nijako obrazem upadku inteligencji w naszym społeczeństwie, wszystko co w ludziach najgłupsze wylazło na wierzch, w dodatku z dumą...
Tak, i komentarze dzieci z szóstej klasy: koffam Cię, słit, najs focia. Dla mnie też to zdjęcie bije głupotą - nic innego nie pokazuje.

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 22:52   #65
lara
Rozeznanie

Cytat:
Ktoś (admini naszej klasy?) usunał zdjecia, ktore tam były - pisałam w jednym z moich poprzednich postów. Jeszcze zdazylam je zobaczyc kilka dni temu.
Komentarz do jednego, z drogi do obozu brzmiał:

Ślicznie jakie ładne żółte japoneczki hehe buziaczki

Właścicielka profilu (osoba ponad 2o letnia podpisała jedno ze zdjec tak: Do obozu zagłady wywiozł mnie mój ukochany - Treblinka.

Albo zdjęcie zrobione podczas drogi do obozu, która ludzie szli na śmierć, właścicielka profilu podpisała tak oto:
chwila odpoczynku

Ktoś skomentował:
tą drogą do komór gazowych na straszną śmierć przeszło tysiące ludzi... niektóre matki niosły swoje maleńkie dzieci... inne maluchy szły same grzecznie za rączkę, nieświadome, ale w strachu... mężczyźni pomagali starszym, którzy nie mieli już siły i upadali... miło, że Ty mogłaś chwilę odpocząć... :/
Przeszły mnie dreszcze po prostu :/ czy naprawdę do zrozumienia pewnych rzeczy niezbędna jest bogata wiedza historyczna? czy nawet podstawowa? zawsze mi się wydawało, że w takich wypadkach wystarcza zwykła ludzka wrażliwość, sprawiająca, że słowa "obóz", "zagłada" NIE ŁĄCZĄ się w umyśle z zabawą i żartami
lara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 22:58   #66
nastychick
Zakorzenienie

masakra... to jest przerazajace... jak wogole doszlo do tego ze ta dziewczynka tam mogla zrobic sobie zdjecie? :O nigdy w zyciu nie weszlabym do tego pica... brak wyobrazni i jakiegokolwiek szacunku...

rsmt
nastychick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 23:28   #67
Nemezja
Zakorzenienie

Głupia pusta dziwa

Nemezja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 06:28   #68
arizoona
Zakorzenienie

jestem w szoku ! Brak po prostu słów
arizoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 07:27   #69
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zbecka Pokaż wiadomość
Jestem z Lublina, więc często miałam organizowane wyjścia na Majdanek ze szkół.
Ja również jestem lublinianką, na Majdanku byłam raz, z grupą szkolną. I w tej sprawie zastanawia mnie kilka rzeczy. Po pierwsze, pamiętam, że w planie zwiedzania, krematorium jest niemal na samym końcu, wcześniej widzi się baraki, place, na których m.in., jak wiemy, trwały kilkugodzinne "apele" na mrozie, itd., po krematorium jest już tylko mauzoleum z prochami. Pamiętam, że w krematorium to juz miałam "gulę" w gardle, a kilka osób płakało. No, ale rozumiem, ludzie mają różną wrażliwość, a niektórzy nie mają wcale. Po prostu ja nie jestem w stanie uzmysłowić sobie jak ta dziewczyna mogła wejść do tego pieca po tym wszystkim, co widziała zanim z wycieczką się znalazła w krematorium. Bo dla mnie krematorium było tam wtedy jak "apogeum" tego wszystkiego. Nic z tego nie zrozumiała?

Druga rzecz, nie wiem, czy nie doczytałam, rozumiem, że była tam z grupą ze szkoły? O ile pamiętam, z grupą są nauczyciele i przewodnik i, przynajmniej z tego, co pamiętam , bo było to jakis czas temu, stało się raczej w pewnej odległości od pieców. Najwodoczniej musiała podejść tam kiedy juz wszyscy wychodzili. Dlatego uważam, że powinni również za sytuację odpowiedzeć nauczyciele, opiekunowie wycieczki, którzy nie dopilnowali porządku i tego jak ma się młodziez zachowywać. Bo dla mnie ewidentnie musiało byc tak, że weszła tam kiedy grupa oddaliła się do następnego miejsca zwiedzania. Dla mnie to niedopuszczalne.

Trzecia rzecz, najgłupsza, ale nie daje mi spokoju, PO CO ona tam wlazła? Zdjęcie PRZY piecu byłoby glupie, wiem, że są osoby, które muszą pociągnąć, dotknąć, zajrzeć, itd. ... ale to...
Stary 2008-09-16, 07:29   #70
Ashlee_
Zadomowienie

glupia gowniara. zero jakiejkowiek wyobrazni.

i pisanie ze ona nie wiedziala, ze nikt z doroslych jej nie powiedzial jak nalezy sie zachowac, jest dla mnie bledne .. to nastoletnia dziewczyna, nie 3 letni dzieciak nie majacy pojecia o swiecie, i nie uwierze ze mieszkajac w Polsce nigdy nie spotkala sie z pojeciem obozu zaglady i ze nie ma pojecia co sie tam stalo ;|

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 09:02   #71
aneczka_1984
Wtajemniczenie

Nie wierzę, że dziewczyna nie wiedziała po co te piece były. Bez przesady, to nie jest małe dziecko. Przecież klasa wie gdzie jedzie na wycieczkę, są przewodnicy.
Dziwi mnie też to, że nikt nie zareagował na to jej włażenie do pieca.
Jak dla mnie dziewucha jest pusta i po prostu głupia. Nikt, kto ma choć trochę oleju w głowie nie zrobiłby czegoś takiego.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 09:22   #72
laylaaa
Zakorzenienie

a ja nie wiem co do końca o tym myśleć. szczerze mówiąc bardziej niż zdjęcie zdziwiło mnie to, że tak tą sprawę nagłośniono.
dla mnie to co zrobiła jest nie tyle szokujące co smutne, mogę usprawiedliwiać to tym, że w jej wieku strzelają do głowy różne głupie i dziwne rzeczy o których człowiek myśli ze wstydem kilka lat później.. jednak ta dziewczyna w chwili robienia zdjęcia musiała mieć całkowite zaćmienie.
kiedy byłam na wycieczce w oświęcimiu jakieś 8 lat temu ludzie słuchali przewodnika ze zwieszonymi głowami a niektórzy płakali, teraz strzelają sobie fotki w piecu krematoryjnym

nie uważam jednak, że dziewczynie nalezy się kara. mam nadzieję, że najadła się dostatecznie dużo wstydu i strachu przez samo nagłośnienie tej sprawy.

'we're all mad here. I'm mad. you're mad.' said the Cat
'how do you know I'm mad?' said Alice
'you must be' said the Cat
'or you wouldn't have come here'
laylaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 09:32   #73
kobieta_wamp
Wtajemniczenie

Powiem krotko.. jestem w SZOKU ! :O :O :O
Stary 2008-09-16, 09:46   #74
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Trzecia rzecz, najgłupsza, ale nie daje mi spokoju, PO CO ona tam wlazła? Zdjęcie PRZY piecu byłoby glupie, wiem, że są osoby, które muszą pociągnąć, dotknąć, zajrzeć, itd. ... ale to...
Nie wiem czy najgłupsza, mnie też to zastanawia...
Nie znajduję wytłumaczenia na niektóre ludzkie zachowania.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 09:46   #75
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez laylaaa Pokaż wiadomość
a ja nie wiem co do końca o tym myśleć. szczerze mówiąc bardziej niż zdjęcie zdziwiło mnie to, że tak tą sprawę nagłośniono.

[...]

nie uważam jednak, że dziewczynie nalezy się kara. mam nadzieję, że najadła się dostatecznie dużo wstydu i strachu przez samo nagłośnienie tej sprawy.
Mnie również zniesmaczyło zachowanie się mediów i rozdmuchanie sprawy w ten sposób. Z jednej strony mówi się, że dziewczyna nie jest maleńka i powinna zdawać sobie sprawę z tego, w jakim miejscu się znajdowała, a z drugiej strony mam wrażenie, że mamy do czynienia z pewnego rodzaju linczem. Rozumiem, że można być oburzonym i zniesmaczonym całą sytuacją, ale żeby od razu życzyć dziewczynie najgorszego, wszczynać postępowanie karne, zupełnie jakby była jakimś groźnym przestępcą?

Przyglądając się dyskusjom toczonym na temat tego zdjęcia, po prostu widzę tłum ludzi wykrzykujących agresywne hasła, domagających się "sprawiedliwości", którzy szukają taniej sensacji i wyładowują swoje frustracje bez szerszej analizy całego zdarzenia. Nic dziwnego, że "Fakt" ma tylu czytelników...

Zgadzam się z Layląąą co do tego, że dziewczyna pewnie i tak wystarczająco dużo wstydu się najadła i jeśli już coś miałoby jej w tym momencie pomóc, to raczej rozmowa z psychologiem, a nie kurator.
Stary 2008-09-16, 09:47   #76
miss no nick
Raczkowanie

...boze , co za idiotka! szkoda, ze nie rozpalila tego pieca... bylaby bardziej wiarygodna " focia " .....

Edytowane przez miss no nick
Czas edycji: 2008-09-16 o 09:48 Powód: literowka
miss no nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 09:52   #77
evil minded
BAN stały

No jak to po co wlazła? Żeby było bardziej efektowne zdjecie na nasza klase, zeby ona sama wydawała się fajniejsza, taka dziewczyna z fantazja, szaaalooona młodzież łamiące konwenanse po prostu.
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 10:03   #78
Annaluka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pink69 Pokaż wiadomość
wiem pewne ELEMENTARNE rzeczy które po prostu trzeba wiedzieć zarówno w wieku 13 jak i 60 lat
Dokładnie. Wiek tej dziewczyny nie ma za dużo do rzeczy, bo już w 4 klasie szkoły podstawowej jest jakaś podstawowa wiedza na temat obozów zagłady. Poza tym są różne święta, rocznice, które o tym przypominają. Są opowieści dziadków. Po prostu nawet dziecko powinno wiedzieć na czym to wszystko polegało. To jest nasza przeszłość - nasza historia. Wstyd i hańba, jeśli ktoś ma to w głębokim poważaniu.

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Nieważne wg mnie jakie miała intencje, w pewnych miejscach po prostu trzeba umieć się zachować, a zdjęcie w piecu gdzie zginęło tyle ludzi jest dla mnie równoznaczne ze zdjęciem w grobie. Kompletny brak szacunku...
Wiek nie jest tu żadnym usprawiedliwieniem.
Dokładnie tak. Co więcej nie można tego usprawiedliwiać, bo czyn raz usprawiedliwiony będzie powtarzany jako nieszkodliwy. Po prostu utrwali w dzieciakach to, że przecież nic się nie stało, bo ona nie miała złych intencji

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Głupota głupotą, ale ludzie naprawdę robią gorsze rzeczy, niż zdjęcia, nawet w tak ważnych miejscach jak to...
Wiesz jeśli ktoś darzy ogromnym szacunkiem ludzi, którzy wtedy żyli, jeśli ktoś rozumie cały ogrom wojny, jeśli ktoś jedzie zwiedzać obóz a tam w gardle mu zasycha i łzy stają w oczach, jeśli czyiś dziadkowie walczyli, byli w obozach, zginęli - to po prostu ona uraziła uczucia takich osób jak ja.

Bo mnie nic nie obchodzi, że gdzieś tam ktoś kogoś zabił - bo ja ich nie znam, bo mnie to nie dotyczy, bo mogę im tylko współczuć...

Ale tej sprawy nie mam gdzieś, bo mimo, że to tylko głupie zdjęcie to strasznie mi się przykro zrobiło i myślę, że wielu osobom podobnie.

Po prostu głupota niczego nie usprawiedliwia.

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Nie byłabym tego taka pewna. Jestem pewna, że wiele ludzi, szczególnie tych starszych, odczuło to szczególnie boleśnie...
Młodzi też.

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Wszczynać postępowanie karne, zupełnie jakby była jakimś groźnym przestępcą?
Może nie przestępcą, ale prawo złamane zostało. Nieznajomość prawa szkodzi.

I tak jej nic nie zrobią. Za pewne konsekwencje będą zerowe.
Stary 2008-09-16, 10:07   #79
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Albertyna Pokaż wiadomość
Bardzo mi się podoba ta wypowiedź.
Dzieciaki trzeba UŚWIADMIĆ w JAKIM miejscu są! To rola dorsłych- opiekunow....
Ona, pewnie nie zdawała sobie sprawy...
Ot, głupia gówniara.
Karać jak jak najsurowiej? Kurator? Za co? Za głupotę dorosłych?!
Moim zdanie, wystarczy Jej uwsiadomic co zrobiła, co to było za miejsce... Tak, aby sama zaczęła żałować tego co zrobila...
Nie szukajmy taniej sensacji.

I pisze to z pełna odpowiedzialnościa, zeby nie było, ze ten temat nie jest mi bliski- moj pradziadek (Polski ofiecer) w pierwszych dniach wojny wraz z dwoma synami trafil do obozu koncentracyjnego. Dziadek przezyl, Jego brat też- pradziaek nie...
Zatem wiem, jak obozy niszczyły ludzi- jak ryły psychikę, zdrowie....
Jak będziemy usprawiedliwiać każdy głupi występek młodzieży to nie chcialabym zobaczyć, jak ten świat będzie wyglądał za 20 / 30 lat (na uświadamianie czas już był zarówno na lekcjach historii jak i przed wejściem do obozu, teraz jest czas na karanie)

Pokaż to zdjęcie dziadkowi, ciekawa jestem czy podzieli twój punkt widzenia
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 10:07   #80
uparta Marti
Zakorzenienie

widać ze dziewuszka na historie nie uczeszczała.. Myslalam, ze po zdjeciu: "po kremacji mamy" czy jak to tam, zaden wiekszy idiotyzm w tym stylu mnie nie zaskoczy.. a jednak. Głupota ludzka nie zna granic. Jak mozna miec tyle odwagi zeby tam wejść ?!!?? Komentarz pozostawie dla siebie albo wypowiem go sobie na glos w domu bo nie chce dostac bana za wypowiedzenie tutaj swojej opini na temat tej malej ....... .
Stary 2008-09-16, 10:11   #81
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Annaluka Pokaż wiadomość
Może nie przestępcą, ale prawo złamane zostało. Nieznajomość prawa szkodzi.

I tak jej nic nie zrobią. Za pewne konsekwencje będą zerowe.
Jaki konkretnie artykuł?
Poza tym dziewczyna pewnie nie ma nawet 17 lat.

Mam wrazenie, ze nie rozumiecie troche idei kary i prawa. Kara nie ma byc zemsta społeczeństwa w tym przypadku, tak jest postrzegana kara przez czytelników Faktu.
Tej dziewczynie nie jest potrzebna kara jak poprawczak czy srodki typu kurator.
Potrzebna jest jej edukacja, nauczenie elementarnej wrazliwosci, wyczucia, co gdzie mozna a czego nie mozna robić, zainteresowanie rodzicow i nauczycieli.
I to nie jest usrpawiedliwianie tej dziewczyny, ale szukanie lepszych rozwiazan niz kurator czy poprawczak, bo w tym przypadku kara byłaby niewspółmierna do winy.
Stary 2008-09-16, 10:16   #82
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Ja również jestem lublinianką, na Majdanku byłam raz, z grupą szkolną. I w tej sprawie zastanawia mnie kilka rzeczy. Po pierwsze, pamiętam, że w planie zwiedzania, krematorium jest niemal na samym końcu, wcześniej widzi się baraki, place, na których m.in., jak wiemy, trwały kilkugodzinne "apele" na mrozie, itd., po krematorium jest już tylko mauzoleum z prochami. Pamiętam, że w krematorium to juz miałam "gulę" w gardle, a kilka osób płakało. No, ale rozumiem, ludzie mają różną wrażliwość, a niektórzy nie mają wcale. Po prostu ja nie jestem w stanie uzmysłowić sobie jak ta dziewczyna mogła wejść do tego pieca po tym wszystkim, co widziała zanim z wycieczką się znalazła w krematorium. Bo dla mnie krematorium było tam wtedy jak "apogeum" tego wszystkiego. Nic z tego nie zrozumiała?

Druga rzecz, nie wiem, czy nie doczytałam, rozumiem, że była tam z grupą ze szkoły? O ile pamiętam, z grupą są nauczyciele i przewodnik i, przynajmniej z tego, co pamiętam , bo było to jakis czas temu, stało się raczej w pewnej odległości od pieców. Najwodoczniej musiała podejść tam kiedy juz wszyscy wychodzili. Dlatego uważam, że powinni również za sytuację odpowiedzeć nauczyciele, opiekunowie wycieczki, którzy nie dopilnowali porządku i tego jak ma się młodziez zachowywać. Bo dla mnie ewidentnie musiało byc tak, że weszła tam kiedy grupa oddaliła się do następnego miejsca zwiedzania. Dla mnie to niedopuszczalne.

Dokładnie tak samo pamiętam moją wizyte w Oświęcimiu. Bardzo to wtedy przeżyłam (cała klasa zresztą ),płakaliśmy

Nie wiem czego to jest kwestia że teraz nastolatki są jakieś inne , mniej wrażliwe. Nie karałabym tej dziewczyny bo to nic nie da ale uważam że dobrze że sprawa została nagłośniona. O takich zachowaniach powinno się mówić głośno.

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 10:19   #83
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki konkretnie artykuł?

Mam wrazenie, ze nie rozumiecie troche idei kary i prawa. Kara nie ma byc zemsta społeczeństwa w tym przypadku, tak jest postrzegana kara przez czytelników Faktu.
Tej dziewczynie nie jest potrzebna kara jak poprawczak czy srodki typu kurator.
Potrzebna jest jej edukacja, nauczenie elementarnej wrazliwosci, wyczucia, co gdzie mozna a czego nie mozna robić, zainteresowanie rodzicow i nauczycieli.
I to nie jest usrpawiedliwianie tej dziewczyny, ale szukanie lepszych rozwiazan niz kurator czy poprawczak, bo w tym przypadku kara byłaby niewspółmierna do winy.
Paragraf odpowiedni niech znajdą osoby do tego powołane, które znają się na prawie.
Ale jest to niewątpliwie bezczeszczenie miejsc pamięci narodowej.

Hm, może kurator zadbałby o to, żeby nie opuszczała lekcji historii?

Co z tego, że może nie ma nawet 17 lat? o drugiej wojnie światowej nauczano już w szkole podstawowej, w klasie szóstej NA PEWNO:
http://216.239.59.104/search?q=cache...lnk&cd=2&gl=pl

Podręcznik do historii i społeczeństwa dla klasy szóstej szkoły podstawowej.
Zawiera następujące rozdziały:

Stary i Nowy Świat;
Polska "złotego wieku";
W pożodze wojen XVII wieku;
W obronie upadającej Rzeczypospolitej;
Walka o niepodległą Rzeczpospolitą, Postępowy wiek XIX;
Ku niepodległej Rzeczpospolitej;
Świat w czasie II wojny światowej;
Nowe oblicze powojennego świata.
Każdy temat został opatrzony tekstem źródłowym i zilustrowany wieloma zdjęciami i rysunkami, prezentującymi architekturę, sztukę i życie codzienne w omawianym okresie.

http://www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=15847

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 10:22   #84
Annaluka
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki konkretnie artykuł?
Nie jestem karnistą. Ale to coś na zasadzie włożenia flagi Polski w kupę u Wojewódzkiego - znieważenie symboli narodowych, narodowego pomnika.

Domyślam się, że konsekwencje będą znikome. I rozumiem to, że tej dziewczynie nie jest potrzebna grzywna, a jakieś nauczanie, uświadomienie problemu.

Tylko jakoś tak wewnętrznie jestem zwyczajnie zła na tą dziewuchę i zastanawiam się jak ona mogła
Stary 2008-09-16, 10:23   #85
evil minded
BAN stały

Nie kara, tylko edukacja. Kara zawsze jest ostatecznością. Co wiecej, w tym przypadku ta dziewczyna w ogole moze nie rozumiec, za co została by ukarana. Dlatego jestem przede wszystkim za edukacja.
Stary 2008-09-16, 10:30   #86
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie kara, tylko edukacja. Kara zawsze jest ostatecznością. Co wiecej, w tym przypadku ta dziewczyna w ogole moze nie rozumiec, za co została by ukarana. Dlatego jestem przede wszystkim za edukacja.
Na edukację na ten temat był już czas i należało go dobrze wykorzystać.

Każdy czyn karalny mozna podobnie wytłumaczyć: bo ktoś miał trudne dzieciństwo i należy go uczyć teraz, że tak się nie postępuje...
Stary 2008-09-16, 10:33   #87
evil minded
BAN stały

Kara nie odniesie pożadanego skutku, jezeli karany nie bedzie uswiadamiał sobie, za co właściwie otrzymał karę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 10:37   #88
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Kara nie odniesie pożadanego skutku, jezeli karany nie bedzie uswiadamiał sobie, za co właściwie otrzymał karę.
Do tej dziewczyny już na pewno dotarło, że i co zrobiła źle, więc ten problem odpada.
Stary 2008-09-16, 10:43   #89
TeaHouseMoon
Rozeznanie

Ja bym jej nie karała, tylko wysłała na leczenie...

TeaHouseMoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 10:45   #90
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Jak będziemy usprawiedliwiać każdy głupi występek młodzieży to nie chcialabym zobaczyć, jak ten świat będzie wyglądał za 20 / 30 lat (na uświadamianie czas już był zarówno na lekcjach historii jak i przed wejściem do obozu, teraz jest czas na karanie)

Pokaż to zdjęcie dziadkowi, ciekawa jestem czy podzieli twój punkt widzenia
Nic dodać, nic ująć.

Cytat:
Cóż, na pewno przydałoby się kilkanaście dodatkowych lekcji historii

Cytat:
Paragraf odpowiedni niech znajdą osoby do tego powołane, które znają się na prawie.
Ale jest to niewątpliwie bezczeszczenie miejsc pamięci narodowej.

Co z tego, że może nie ma nawet 17 lat? o drugiej wojnie światowej nauczano już w szkole podstawowej, w klasie szóstej NA PEWNO
To prawda, szósta klasa, a potem kolejno trzecia gimnazjum i trzecia liceum mają w programie II wojnę światową, dodatkowo na lekcjach języka polskiego w gimnazjum i w liceum jest mowa o obozach.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości