|
|
#121 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: WYprowadzka na studia :)
Cytat:
Koleżanka jest nieco żywiołowa, ZAWSZE pełna energii, co jest super, ale czasami wiadomo, może to męczyć mam nadzieję, że nie okaże się pokój za mały na nas dwie i najbardziej jestem ciekawa właścicieli... Bo w mieszkanku jeszcze nie miałam okazji być ![]() Dziękuję Cytat:
![]() ![]() no to rzeczywiście suuuper okazja!!! Do tego w Krakowie... Zawsze chciałam tam studiować... Zazdroszczę wam troszkę Takie studenckie życie to ja rozumiem...
|
||
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym moi rodzice musza sie niezle nagimnastykowac zeby dawac na zycie tyle pieniedzy mi i bratu, od wielu lat nie byli nigdzie na wakacjach i odmawiaja sobie wielu rzeczy, tata coroczny urlop wykorzystuje na wyjazd za granice do pracy, ale jak to mowia - oni nam zapewnia byt na studiach, bo my mamy sie jak najlepiej uczyc. dla nich zawsze to byl tak jakby punkt honoru i chociaz moge isc do pracy, to jak to mowi mama - zeby miec dodatkowe pieniadze. nie pozwoliliby, zebym sama sie utrzymywala. natomiast znam dzieci rodzicow, ktorzy naprawde duzo zarabiaja, ale zmuszaja te dzieciaki do brania kredytow studenckich i do pracy. nie rozumiem sytuacji, w ktorej cala rodzine stac na wakacyjne wojaze zagraniczne, a po powrocie syn zapierdziela po nocach zeby zarobic na studia wolalabym, zeby rodzice dali mi te pieniadze na zycie, niz 2 tygodnie nie wiadomo gdzie, ale to tylko moje zdanie.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Pani ćmo ta okazja to trochę podejrzana nawet. Macie umowę? Wiecie na 100%, że osoba podająca się za właściciela faktycznie nim jest?
|
|
|
|
#124 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze to smieszniej a co do zyciaa studenckiego - w kazdym miescie jest inne i w kazdym miescie zapewne ma swoj urok ![]() Cytat:
moj chlopak studiuje prawo, umowa jest w porzadku i jest czytelna i jasna nawet dla takiego laika jak ja, poza tym zawiera wszystko to co powinna zawierac po prostu wlasciciel wyjezdzal na miesiac za granice, a studentki, ktore mieszkaly tam wczesniej przez 3 lata konczyly studia i sie rozjezdzaly [wiec sie wyprowadzily] i chcieli szybko kogos znalezc, zeby miec z glowy i znalazl moje ogloszenie i zadzwonil ![]() poza tym wlascicieli mamy naprawde swietnych, super kontakt [piszemy do siebie maile, bo to dosc mlode malzenstwo] wiec nie ma sie czego obawiac
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
||
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko to jest z naszego punktu widzenia a z punktu widzenia rodzicow? lata w stresie... i ja nie wiem czemu sie dziwisz temu ze musza pracowac i brac kredyty to jest czesc usamodzielnienia sie ja sama zamierzam znalezc jakas weekendowa prace i wziac KS, ktory glownie poswiece na kursy jezykowe, inwestycje w siebie, a reszte na fundusz, zeby sie samo splacilo ![]() ja na razie ustalilam z mama, ze bedzie mi placic za akademik i pomagac jakby co... ![]() a na start mam wlasne 3 tys i pol roku minimum przezyje
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie rozumiem sytuacji, kiedy rodzic zapieprza za granicą podczas własnego urlopu, żeby dać dziecku kasę "bo mu się należy". Studia to czas nie tylko na naukę, ale i na zdobywanie doświadczenia(życiowego i zawodowego). Świetnie rozumiem rodziców, którzy mimo posiadanych pieniędzy mobilizują dzieci do pracy, zamiast zachęcać do postawy roszczeniowej. Są sytuacje, kiedy nie można sobie pozwolić na pracę - ciężki rok, dwa kierunki...ale nie przesadzajmy. Jak się chce, to można sobie dorobić, żeby choć trochę odciążyć rodziców.
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumiem, jesli kogos zmusza sytuacja finansowa do pracy lub do kredytu. rozumiem tez pojscie do pracy w celu rozwijania swych umiejetnosci. ale moi rodzice wychodza z zalozenia, ze lepiej, zebym np. robila dwa kierunki i w ten sposob pracowala [tak wlasnie bede robila od tego roku] niz zebym tulala sie po nocach w restauracjach i knajpach w roli kelnerki. i widzisz, u ciebie jest inaczej, a wlasciwie tak samo prawie jak u mnie, bo tez ci mama oplaci miejsce zamieszkania, a to co zarobisz, bedziesz miala dla siebie - w twoim wypadku na inwestycje w siebie, kursy jezykowe itp. poza tym nie jestem takim pasozytem; w tym roku bede szukala pracy, ale powoli i skutecznie, az znajde prace jak najbardziej zblizona do swojego kierunku studiow [czyli w prasie, radiu lub tv; na poczatku moge isc nawet bezplatnie pracowac, zeby sie czegos nauczyc] ![]() mpt - wybacz, ale moj tata nie pracuje tam tylko na moje studia. po prostu ma okazje zarobic w ciagu tego urlopu 4 swoje miesieczne pensje i przypuszczam, ze bedzie tak jezdzil nawet gdy przestana rodzice utrzymywac mnie i brata. poza tym nie znasz glebiej mojej sytuacji rodzinnej i finansowej, a takze nie znasz moich rodzicow i mnie - nawet nie wiesz jak daleka jestem od postawy roszczeniowej. to, ze moi rodzice maja takie podejscie, ktorego i tak nie jestem w stanie zmienic, nie znaczy, ze jestem pasozytem i zeruje na ich ciezkiej pracy. nawet jesli poszlabym do pracy, to i tak dostawalabym od nich wciaz tyle samo pieniedzy - wiem, bo probowalam. stad tez zaczynam teraz drugi kierunek i zaczne pracowac w tym kierunku.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() Edytowane przez pani ćma Czas edycji: 2008-09-15 o 23:17 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie mowie tu o calkowitym zyciu na wlasny rachunek... ale cos mozna zarobic.. nawet w ciagu wakacji ![]() a potem nawet jak sie zarobi te 100/200 zl to juz cos pani ćmo, z Toba tez sie zgadzam ![]() co do pracy... ja myslalam o hostessowaniu albo jakims call center.. ewentualnie kasa w supermarkecie ale tego mam juz szczerze dosc ![]() [w lo pracowalam to na studiach tez moge - nie nie musialam, chcialam, ]aaa.. i fajnie byloby miec stypendium naukowe ; ))
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale np. w mojej malej rodzinnej miescinie za hostessowanie na wakacjach placono mi za 8h 50zł, wiec w wiekszych miastach na pewno wiecej ![]() natomiast w call center jest podobno fajnie ze wzgledu na to, ze przewaznie pracuja tam ludzie mlodzi [studenci] ![]() w krakowie baaaardzo sie oplaca [chyba najbardziej] zlapac na poczatku roku akademickiego prace w restauracjach na lub przy rynku, napiwki wciaz duze chociaz turystow zagranicznych coraz mniej podejrzewam ze we wroclawiu z restauracjami i knajpami podobnie - najlepsze zarobki w okolicach rynku
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() Edytowane przez pani ćma Czas edycji: 2008-09-15 o 23:24 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale co mi szkodzi ![]() kwestia dobrej organizacji ![]() mozna i sie uczyc z dobrymi wynikami, pracowac w weekendy i spotykac ze znajomymi ![]() choc ja na razie mam troszke pieniazkow wiec do pracy pewnie sie zbiore jak sie budzet wyszczupli
|
|
|
#131 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
szczerze mówiąc to tropche mi głupio tyle kasy od nich ciągnąć... nie dość, ze płacą mi za szkołę ponad 4000 za rok... te jeszcze mieszkanie ponad 4oozł miesiecznie i jeszcze wiadomo,ze musze coś jeść... strasznie drogo jest w większych miastach
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Ćmo - odniosłam się jedynie do Twojego posta, daleka jestem od drążenia cudzych sytuacji rodzinnych. Posłużyłam się uogólnieniem zbudowanym na Twojej wypowiedzi i jeśli Cię uraziłam, to przepraszam
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama wychowuje mnie i brata sama... i nie zarabia malo... no ale... na pewno dwoch rodzicow razem zarabia wiecej ![]() ale... ja sie mam za silna i zaradna, wiec pordze sobie
|
|
|
#134 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dasz radę! )
|
|
|
|
#135 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wiadomo, to dyskusja na forum a nie na zywo i pewne rzeczy napisane moga byc inaczej zrozumiane, niz gdyby zostaly powiedziane w cztery oczy poza tym daleka jestem rowniez od obrazania sie na forum pozdrawiam ![]() dzielna z ciebie dziewczyna, mama musi byc z ciebie dumna, brawo! a ja juz ide spac bo oczy mi sie kleja, dobrej nocy zycze wszystkim
||
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
ejj no nie przesadzajcie
![]() ja po prostu od kiedy skonczylam 2 lata glosilam "Gosia [moje imie] sama!" i chcialam robic sama nawet jak nie umialam [np sznurowac buty ]wiec ja czuje wielka potrzebe niezaleznosci od chwili urodzin ![]() ale dziekowac dziekowac, tez w siebie wierze ![]() i w Was tez najwazniejsze robic co sie lubi
|
|
#137 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez mimo deklaracji ze strony moich rodzicow, o tym, ze beda dawac mi pieniadze na wszelkie wydatki, nie moge tego przetrawic... Nie potrafilabym z lekkoscia wyciagac reki po pieniadze, zarobione przez moich rodzicow z wielkim trudem.. I w tym momencie nie krytykuje nikogo, kto tak robi, bo wiekszosc moich znajomych ma taktyke "do poniedzialku", kiedy to rodzice przelewaja pieniazki na konto... Sama chcialabym potrafic ja zastosowac, bo to na pewno ulatwiloby mi zycie.. Nie wiem czy jest to kwestia mojego wewnetrznego glosu honoru, czy moich nieprzecietnych zachcianek, ale postanowilam isc do pracy w weekendy... Najbardziej zalezaloby mi na pracy w sklepie typu H&M czy reserved, ale niekoniecznie latwo zdobyc tam posade, wiec chwyce to , co mi sie trafi... Bede mniej obciazona psychicznie, a moi rodzice mniej obciazeni finansowo..
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam swoja własna rente wiec troche odciąze mame, ale znając ją i babcie i tak bedą mi słały kase wiec nie bedzie zle
![]() a co do pracy w weekendy niestety i stety bede sie wtedy spotykac z TZ ktory bedzie studiowal w Toruniu... chciałam zapytac czy jest jakas Wizażanka ktora dostała miejsce w akademiku UKW w Bydgoszczy i poszukuje współlokatorki do pokoju?? Edytowane przez gosiaczek6 Czas edycji: 2008-09-16 o 09:05 |
|
|
|
|
#139 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Vill rodzice będą mi dawali 500zł miesiecznie, od dziadka bede dostawała jakies300-400zł miesiecznie wiec jak mi zabraknie to mam kombinowac lub brac z moich zapasów na koncie ![]() Cytat:
????u mnie jest z kasą tak jak napisałam:500 od rodziców, 300-400od dziadka. Mam odłożone na koncie 11000 i jak cos to mam z tego dobierać jak mi będzie brakować. Chciałabym znaleść pracę, zwłaszcza, że mam bardzo fajny plan(wolne poniedziałki, nigdy nie kończę bardzo póżno), zobaczymy jak to będzie. W wakacje zarobiłam 1700 i to też jest na studia, po 150zł miesięcznie mogę z tego dobierać i starczy mi na 1 rok
|
|||
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
chyba juz zostaniemy na dluzej
chyba ze nam sie ktos wykruszy z ekipy i nie bedziemy mieli kogo dobrac ![]() ja sobie teraz nie wyobrazam isc do pracy nawet na weekendy - mam teraz dwa kierunki [psychologia + dziennikarstwo], dodatkowo bede biegac i jezdzic po krakowie od poniedzialku do piatku od rana do wieczora z jezykiem na brodzie, bo zajecia mam rozsiane od kampusu uj, przez kazimierz po rynek glowny i nie wiem jak dam rade to pogodzic.. wiec mysle, ze juz w piatek wieczorem bede na tyle zmeczona, ze nie w glowie mi bedzie praca, zwlaszcza ze uczyc sie tez kiedys trzeba i zapewne beda to weekendy
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
ja bede miala kawałeczek na uczelnie i jeszcze mnie do kuzynki
wiec z tym ok..i blisko do centrum handlowego
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcialabym czasem cofnac sie troche w czasie i postudiowac jeszcze.. Nie zapomne jak w czasie sesji czy trudnego okresu na studiach marzylam by miec juz to za soba, "koniec z testami, ocenianiem i przerazeniem bo zajecia z nielubianym wykladowca".. i bylam przekonana ze jak bede pracowac to bedzie luz.. jejku.. mylilam sie i to bardzo![]() A co do kwestii finansowych bo widze ze dosc kontrowersyjny temat- to rzecz tak indywidualna, ze nie bylabym w stanie byc na tyle nietaktowna by napisac lub zasugerowac komus ze jest "pasozytem" i "ciagnie od rodzicow"-bez urazy dla postow tutaj jesli ktos jest na dwoch kierunkach lub ciezkich studiach, wymagajacych o wiele wiecej wlasnej pracy niz inne kierunki to nie ma w tym nic zlego by "pozyczac"pieniadze od rodzicow-tak to nazywam Jesli o mnie chodzi jezdzilam zawsze na wakacje zagranice, do roznych krajow i rozne prace-od sprzatania i kuchni do kelnerek gdy juz nauczylam sie jezyka, ale nie ukrywam ze czasem zle przekalkulowalam wydatki(np.komputer, kawalerka) i musialam pozyczac od mamy w maju. Zabrzmi to okropnie, ale przeciez jako dzieci jestesmy poniekad inwestycja naszych rodzicow. Nikt nie bedzie wymagal ze 18,19latek stanie od razu na wlasne nogi i bedzie i studiowac i pracowac;/ zwlaszcza teraz, w odroznieniu od czasow naszych rodzicow, studiuje coraz wiecej osob, jest wiecej uczelni, drozsze ceny i mniejsze mozliwosci dorobienia sobie i naprawde jest ciezko znalezc prace, chocby wakacyjna. Pomoglam na studiach paru kol.wyjechac zagranice, ale wiekszosc osob bralo pieniadze od rodzicow. Wtedy moze mnie troche to bulwersowalo, ale teraz z perspektywy czasu widze ze oni chyba sie naprawde zle z tym czuli i oszczedzali jak mogli.. A przede wszystkim trzymam kciuki byscie przetrwali jakos ten pazdziernik, bo moze byc troche stresujacy i by dobrze sie Wam mieszkalo ) i cos w tym jest ze zycie studenckie bedzie sie najlepiej wspominac. Dla mnie to byl najcudownieszy okres zycia
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
mam nadzieje ze dla mnie tez taki bedzie
|
|
|
|
|
#144 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oki dzięki za pomoc ![]() Cytat:
też biorę ze sobą pierogi ale ja tylko z kapustą i grzybami bo je uwielbiam Cytat:
szczególnie ze to Kraków ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() właśnie babcia kupiła mi laptop ale się cieszę
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja Ci zazdroszcze tego pokaznego konta ![]() pani ćmo no to tak, laczac takie kierunki nie bedziesz miala zbyt wiele czasu ![]() ja tez chce za rok drugi kierunek, ale z tego samego wydzialu, podobne przedmioty tylko potem sie troszke rozbiegaja bo od psychologii do dziennikarstwa jest na pewno dalej, niz od moich, miedzynarodowych stosunkow gospodarczych do finansow i rachunkowosci
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
też się cieszę, że mam taki zapas w razie czego
![]() ale pierwsze 5tysięcy dziadek tam wpłacił jakieś 12 lat temu i pózniej się tylko dopłacało jak dostałam pieniądze na jakąś okazję i się uzbierało ![]() poza tym te ok.10 lat temu to było bardzo wysokie oprocentowanie więc tez dzieki temu tyle teraz mam
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro przez 7 lat nie bedzxie oprocentowany, to troche na siebie zarobi
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcę trochę odciążyć rodziców i jakby sie dało to chciałabym uzbierać tyle kasy żeby im oddac za laptopa, no ale to już będzie ciężko |
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i wtedy bede miec jakies 3,5 tys na koncie hurtem ![]() ja juz sie nimi zaopiekuuuuje XD
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aaa to tak jest, myślałam że tak od razu dają. No to sie zastanowię jak to zrobić może za jakieś 3-4 miesiące się za tym rozejrze i wtedy bym miała kasę przed wakacjami to może mogłabym za część gdzieś pojechać a reszte odłożyć
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:19.

i picie wina 

Koleżanka jest nieco żywiołowa, ZAWSZE pełna energii, co jest super, ale czasami wiadomo, może to męczyć 
Takie studenckie życie to ja rozumiem... 

wolalabym, zeby rodzice dali mi te pieniadze na zycie, niz 2 tygodnie nie wiadomo gdzie, ale to tylko moje zdanie.

]

to nie byl balagan, to byl syf