![]() |
#151 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Zdjęcie nastolatki w piecu krematoryjnym.
Ostatnio przeczytałam gdzieś komentarz do tej sprawy:
"Jak ona mogła tam wejść, przecież tam śmierdzi?!" ![]()
![]() |
![]() |
#152 |
Raczkowanie
|
Rozmawiałam o tych zdjeciach z moim ojcem. Do pokoju weszła moja siostra, 2 klasa gimnazjum. Opowiedziałam jej o wydarzeniu, nie widziała w tym nic złego. Nie dałam za wygraną, zaczęłam ją pytać o oświęcim, Hitlera i takie tam, wiedziała co nieco, resztę dopowiedziałam. Potem zapytałam znowu o jej zdanie na temat dziewczynki, a ona wzruszyła ramionami i stwierdziła, ze nie wie, o co tyle krzyku, przecież to normalne, że chciała sobie zrobić fajne zdjecie. Najgorsze, ze siostra koleżanki odpowiediała identycznie. Znieczulica wśród gimnazjalistów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Problem nie jest az taki prosty, ani oczywisty w mojej opinii. Przecina sie tu wiele plaszczyzn od kulturowosci kraju katolickiego poczawszy, przez mass media do prawdziwej tragedii, ktora w istocie miala miejsce w tym miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a dla takiej panienki jak ta 1 z zachowania i histori nie zrobi zadnej roznicy, bo raz ze bedzie to kara od nauczycieli - ktorych ma podejrzewam daleko i predzej uzna się za wielce pokrzywdzoną albo wrecz meczennice w walce o wolnosc ucznia i bedzie to taki komunikat dla jej krejskipsiapsioleczek - nie rob sobie zdjec w piecu krematoryjnym bo dostaniesz jedynke (nie dlatego ze to jest ponizej ludzkiej godnosci, ze to beszczeszczenie pamięci ofiar czy poprostu tak nie wypada) ta dziewczyna powinna przede wszystkim odczuc to na wlasnej skorze (nie na swiadectwie czy portfelu rodzicow) takze zdecydowanie jestem za pracami spolecznymi i to najlepiej niech sprząta psie gówna pod oknami swojej szkoły albo cos w stylu 'przymusowego wolontariatu' - zobaczymy czy gdy np w szpitalu czy hospicjum zobaczy cierpienie na wlasne oczy bedzie jej sie chcialo smiac i robic zdjecia (ale moze sie tylko ludze) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz gdy czyta komentarze o sobie że jest głupia, pusta, niedojrzała i znieczulona to na drugi raz pomyśli nad tym co robi. Cytat:
Nie wiem skąd w młodzieży tyle beztroski i znieczulicy. Można być przecież przebojowym ale trzeba znać granicę. Suche fakty podane w szkole ..zgineło tyle tys. ludzi, tyle umarło z głodu, tyle spalono, tyle zagazowno itp. nie powodują współczucia i zadumy u dorastającej młodzieży. To przykre ![]() Niestety do pewnych rzeczy ludzie dojrzewają lub nie. Podobnie jest z szacunkiem do starszych osób z zachowaniem na cmentarzach itp. Nie jestem za ukaraniem nastolatki. Mam tylko nadzieję że to co się wydarzyło da do myślenia nauczycielom, rodzicom i młodzieży która czytając o głupocie dziewczyny inaczej spojrzy na pewne sprawy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytanie- gdzie sa rodzice, ktorzy tak elementarych prawd z historii dziecku nie przekazali? Szkola uczy, uczy faktow-do rodzicow nalezy wychowanie dziecka , uwrazliwienie go, nauczenie zasad moralnych itp... W przypadku tej nastolatki zabraklo nie tylko wiedzy- co to jest za miejsce, ale takze wrazliwosci i wsploczucia dla osob, ktore tam zginely, ktore ten koszmar przezyly.... Moim zdanie wstydzic powinna sie nie tylko ona, ale takze jej szeroko pojeci opiekunowie- nauczycielka prowadzaca te wycieczke, przewodnik (jezli byl), nauczycielka histroii, a przede wszystkim rodzice, bo to oni zaniedbali cos waznego w wychowaniu! Drastyczne proponowane wczesniej kary dla malolaty sa wg mnie zbedne, co to za pomysl zamykanie jej w rozgrzanym piecu piecu???!!!!! Moim zdaniem wystarczy jej uswiadomic co zrobila, jak cierpieli tam ludzie i jak zbeszczescila swoim zachowaniem to miejsce. Jezeli ma w sobie wrazliwosc- zrozumie... Jezeli nie ma... uj... rodzice powinni sie wstydzic i najlepszym rozwiazaniem bylaby terapia dla calej rodziny- dla niej zeby nauczyc ja co to empatia, szacunek itp... dla rodzicow- zeby uswiadomic jakie bledy wychowawcze popelnili wychowujac w ten sposob swoja corke...
![]() |
![]() |
#157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bez komentarza Cytat:
![]() Tak naprawdę fakt złamania prawa nie przeraża tak jak fakt "luzackiego" podejścia do holokaustu. No ale czego mamy wymagać od młodzieży która ma zabawę podpalając kolegę lub odcinają kotu ogon ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie najlepszą karą dla tej dziewczyny byłby kilkugodzinny seans filmów o obozach zaglady. Niech siedzi na tyłku i niech to ogląda, niech zobaczy ze do pieca do ktorego ona weszł, zeby zrobić sobie "najsową fotkę" wrzucano małe dzieci, tylko dlatego że urodziły sie w zlym miejscu (złym -w mniemaniu Hitlera).
Może jestem naiwna, że wierze, że do niej dotrze, ze to nie jest zwykłe muzeum, pokazujące życie ludzi w tamtym okresie. Może ona zrozumie że tam rozegrał sie dramat wielu osób. Pewnie by na nia to nie podziałało.. Ja po jedym takim filmie nie moge dojść do siebie, ciągle mysle o tych obozach. Ale ja to ja, i ja nigdy bym do tego pieca nie weszła, żeby sobie zrobić "słitaśną foteczkę"
![]() |
#159 |
Zadomowienie
|
mnie zatkalo! no szok ! a oburzenie to malo powiedziane....i probuje cos wiecej tu napisac ale...nie potrafie znalesc slow. moze jak ciut ochlone...
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
Masakra :-/
ale moze trzeba by organizowac wycieczki odpowiednie do dojrzalosci wiedzy dzieci. dwa -moze dolozmy jeszcze kilka godzin religii w szkole zamiast historii czy wos-u czy godziny wychowawczej.latwiej przeciez puscic Niemy krzyk niz film historyczny. dwa- gdzie sa rodzice? kare powinni poniesc zarowno rodzice jak i szkola . coz to za pomysl zeby fotgrafowac takie miejsca do wlasnej kolekcji a co dopiero wlazic i szczerzyc zeby ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wydaje mi się że w przypadku Twojej siostry i reszty mlodych ludzi to kwestia braku dojrzałosci i jestem pewna ze w liceum zmieni zdanie odnosnie tego tematu. Uwazam ze do wszystkiego nalezy dorosac i mimo ze mlodej osobie opowie sie historie masowej zglady ludzi tamtych czasow to jednak moze im sie zrobic przykro z tego powodu ale nie odczuja powagi sytuacji jak ludzie od nich starsi. W zadnym wypadku nie usprawiedliwiam zachowania tej dziewczyny poniewaz powinna poniesc konsekwencje tego co zrobila i jestem pewna ze w tym momencie juz nie chcialaby byc taka "cool" , i najpierw by pomyslala potem zrobila. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dla takiej panienki zamiatanie ulicy na oczach calej szkoly to najgorsze co moze sobie wyobrazic, najlepiej powiedziala ankasz z tymi filmami chociaz nie wiem czy tak wyprana panienka po takim seansie nie stwierdzila by ze 'filmy byly glupie bo nie bylo przystojnych aktorow i w dodatku nie byl straszny bo nie bylo napiecia bo i tak bylo wiadomo ze wszystkich zabija' ![]() a i tak zeby bylo jasne - to co pisze pisze z celowo lekka przesada bo nie potrafie podejsc do tematu bez emocji - dla mnie ta dziewczyna znizyla sie do takiego poziomu ze nie potrafie odniesc sie do niej ze wspolczuciem czy zrozumieniem ![]() i tyle gadania ze to wina rodzicow i nauczycieli - wiec moze wypuscmy z wiezien i poprawczakow mlodocianych zlodziei, gwalcicieli, zabojcow, itd bo to nie ich wina tylko wina wychowania, ze widocznie mieli zlych rodzicow, ktorzy im nie powiedzial ze to jest zle ![]() czlowiek w tym wieku ma swoj rozum, decyduje o sobie, wie czym jest smierc i okrucienstwo, ma juz raczej uksztaltowany przez swoje otoczenie i SIEBIE system wartosci, wiec nie robmy z tej dziewczyny biednej sierotki ktorej nikt nigdy nie wytlumaczyl ze nie robi sie slitasnych foci w piecu krematoryjnym wic skad bidulka miala wiedziec ze nie powinna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
juz lepiej wogole nie robic takich wycieczek albo robic tylko dla chetnych... tylko wtedy znw bedzie awantura ze skad dzieciaki maja wiedziec cokolwiek o histori tych miejsc jak sie ich do nich nie zabier i tak w kolko... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
Jestem praktycznie pewna że dziewczyna zupełnie nic sobie przy pozowaniu nie pomyślała, słyszłam od jednego chłopaka że on to "nawet" udawał z kolegami że się do tych pieców wpychają...Są różne szkoły, różni uczniowie i często wyjazd dla gimnazialistów to po prostu wycieczka szkolna, nic poza tym. Zwłaszcza jezeli nikt ich wcześniej nie uwrażliwił na pewne tematy.
Myślę, że kara nic nie zmieni, szczególnie finansowa czy jakieś prace społeczne, w końcu nic nie zdewastowała. Należy sie raczej zastanowić jaki jest poziom wiedzy i wrażliwości ludzi. A w przyszłości II Wojna Światowa pewnie będzie dla ludzi takim samym wydarzeniem jak inne wojny i zbrodnie przeciw ludzkości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zadomowienie
|
pozostaje jeszcze jedno co za debil jej takie zdjęcie zrobił!! ta młodziez jest poprostu coraz głupsza
![]()
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj na polskim moja polonistka stwierdziła iż martyrologia naszego narodu orza świadomość o tym sprawiła, że Polacy ciągle patrzą w przeszłość przez co pogłębiają sie w te beznadziejności oraz smutku. Jednak dla następnych pokoleń bardziej liczy się przyszłośc przez co są bardziej otwarci i radośni. I to oni zbudują przyszłość całego narodu.
Jeśli C młodzi (czyli ja też) maja być tacy radośni i otwarci jak ta lasencja, to już wolę należeć do tego starego smętnego pokolenia zgredów.
![]() |
#169 |
BAN stały
|
Co by tu rzec...można się wściec.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zadomowienie
|
też mi wielkie halo. Nastolatki robią różne głupie rzeczy, wystarczy przypomnieć sobie co się działo w szkole na przerwach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Reno, a co ma w tym konkretnym przypadku kulturowosc katolickiego kraju do rzeczy?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Zadomowienie
|
nic dodac nic ująć
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
Myśle że nie można osób na zdjęciu które wrzuiła Evin minded wsadzac do tego samego worka co panienke o której rozmawiamy od poczatku. Nauczyciel z mojego byłego liceum, co ważne, nauczyciel HISTORII brał udział w nagrywaniu filmu o II wojnie światowej i grał hitlerowca. Na naszej klasie ma pełno zdjęć w mundurze, z bronią.
Może jestem naiwna, ale może ci dwoje też przebrali sie w te stroje w jakimś "szczytnym"celu...?
![]() |
#176 |
Konto usunięte
|
Dziewczynka ma 9 lat..
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...odzinnego.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#178 |
Konto usunięte
|
wiek jej nie usprawiedliwia. Jesli 9 latek zabije kogos to co tez mamy powiedziec ze to taki maly chlopiec nie wiedzial co robi?? Na pewno skoro byla to wycieczka szkolna nauczyciele powiedzieli co to za miejsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Owszem, to co zrobiła było nieodpowiedzialne i głupie, jednak nadal twierdzę, że wszyscy ci, którzy życzyli dziewczynie samych najgorszych rzeczy, łącznie z zamykaniem jej w tym piecu, dojrzałością również się nie wykazali. Myślę, że od osób "nieco" starszych od owej dziewczyny, można by wymagać zachowania pewnego poziomu, a nie rzucania epitetami na prawo i lewo, bez znajomości tematu.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.