![]() |
#2551 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
Ostatnio czytalam ze jesli karmi sie piersia (a ja chcialabym jak najdluzej) to nowe produkty podaje sie dopiero od 6 miesiaca, zreszta zaczac trzeba i tak od 1 innego posilku w ciagu dnia i najlepiej zeby to byla marchewka zmiksowana, co 4 dni mozna zaczac probowac dodawac do marchewki inne rzeczy np ziemniaka, co 4 dni aby sprawdzic czy nie ma reakcji alergicznych, co ciekawe ostatnio zmieniono te zalecane zasady zywienia i poleca sie dawac juz maluchom rybe (znaczy jakis malutki kawalek ugotowanej ryby w papce warrzywnej) oraz dodawanie do tych marchewek ociupinki kaszy manny. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2552 |
Zadomowienie
|
Akamor fajowy masz brzuś
![]() Rasberry fajne masz te ciuszki, jak emzeta napisała takie uniseks, oczywiście oprócz sukienusi ![]() Ja nic nie kupuję, po 1, ze mam z Nika, a po 2 bałabym się już teraz. Nową pościel do łóżeczka będę kupować pod koniec marca. Tak, żeby na powrót ze szpitala mieć wsio gotowe, tzn. ubranka poprane i poprasowane, łóżeczko zasłane i gotowe na nowego lokatora. Widzę, że z Was już takie zamknięte grono sie już zrobiło... Ciężko sie wbić... Ale i tak Was lubię ![]() żarełko dla malców - deserki są super, ale zupki - jak pisze Rasberry- ohyda, mimo tych nazw w smaku ich nie przypominają. My oczywiście będziemy mieć wanienkę. nie wyobrażam sobie kąpieli brzdąca we wiaderku ![]() pokażę Wam mój brzuszek 11-tygodniowy wieczorem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2553 |
Zadomowienie
|
lachkasia, a czemu ciezko sie wbic? tez sie czujesz jakos pominieta? to przepraszamy!
Brzuszek masz piekny tylko nie rozumiem, on jest z 11 tygodnia? to juz calkiem spory, ale moze tak jest u takich szczuplutkich dziewczyn i to jeszcze w 2 ciazy ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#2554 |
Rozeznanie
|
lachkasia uroczy i dosc duzy jak na 11 tydzien
![]() ![]() emzeta bo mi wlasnie takie rozne pomysly do glowy przychodza ![]() mialam okazje jesc tez jedzenie dla dzieci z celiakia- ciastka ok, ale chleb ohydny. dlatego ja chyba sie raczej nie zastosuje do zalecen zeby podawac kaszke manne miedzy 4 a 6 mcem zycia.To znaczy mam opory. Nie wiem. ![]() Kolejnosc wprowadzania pokarmow to my bedziemy mialy w malym paluszku. Teraz sie dosc duzo mowi w mediach o otylosci- nie tylko doroslych ale i dzieci. Chyba slusznie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2555 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A między moimi bziczkami powinno być 2 lata i 19 dni różnicy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2556 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Masz racje ![]() ![]() Nie martw sie, nasze grono wcale nie jest zamkniete i udzielaj sie tak czesto jak tylko masz na to ochote ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2557 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jeżeli chodzi o wyliczenia to zgadzam się z Tobą (mój lekarz też to potwierdza) a najlepiej, żeby nie było wątpliwości, wystarczy tutaj: http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79337.html wpisać datę porodu i pojawi się nr tygodnia (bieżącego)- u Ciebie Memi trwa tydzień 17 - dzień 7, czyli ukończone 16 tygodni i 7 dni Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() tak więc skrótów nie ma!!! czytaj wszyściutko ![]() P.S. śliczny brzuszek [ Cytat:
ostatnio wpadłam na cudowny pomysł, żeby założyli złobek -słyszałam, że dofinansowanie jakieś jest - ale wątpię, żeby wypaliło bo z tego co wiem to tylko ja z obecnych pracowników jestem w ciąży...chyba ,że może jeszcze ktoś z produkcji ...ale fajnie by było jakby dzidizuś był cały dzień bliziutko mnie. a i słyszałam, że ma być zwiększony urlop macierzyński do 20tyg -tzn to jest dopiero postulat ale raczej jest pewne ze będzie przyjęty;] do tego mam uzbierane 23 dni urlopu z tego roku plus kilka z nowego i bede miala dodatkowe 5-6 tygodni z dzidziusiem. 3majcie się ieplutko ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2558 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I mozesz pic duzo soku z grejfruta tez pomaga. Mnie jeszcze pomogl citrosept ale nie wiem czy mozna go pic w ciazy czy nie.
Edytowane przez raspberry69 Czas edycji: 2008-09-23 o 18:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2559 |
Wtajemniczenie
|
brzuszek super;]jaki wklęsły tu gdzie nie ma bobaska......a tu gdzie jest bobas - fajnie wystający;-)
jak można wejść w Twój album?
#2560 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no nic spróbuję tych kanapek z czosnkiem;]
![]() |
#2561 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2562 |
Rozeznanie
|
lachkasia no co Ty? jakie znow zamkniete grono? aja wlasnie chcialabym zeby i inne dziewczyny pisaly co u nich... a i bardzo lubie jak Ty cos piszesz, a piszesz rzadziej niz jestes
![]() ![]() ![]() raspberry podobno czekolada jest dosyc uczulajaca i orzeszki arachidowe, ale to czesciej w stanach.podobno z rybami jest tak samo- u nas mniej alergii niz w USA... ale tak naprawde to teraz podobno plaga sa soki ! soki/slodzone napoje niby zdrowe, ale dzieci pija je przez calutki dzien, jak bylam za granica to tam bylo wiele dzieci przyjmowanych do szpitala- dwu-, trzylatki w celu usuniecia zebow mlecznych. Prochnica az hula. Przez caly dzien z butelka w buzi. Butelka na uspokojenie i jak chce sie pic.A do szpitala byly przyjmowane, bo to zbyt traumatyczny zabieg dla takiego malucha i trzeba bylo robic pod narkoza.. e.m.i.l.k.a no to fajnie, ze sie wyliczenia zgadzaja ![]() a propos to jak myslicie: czy dziecko powinnam dac do zlobka blisko mojej pracy - godzina tramwajem od domu. czy blisko domu? bo jakby maluch byl blisko pracy to od razu po pracy bysmy sie widzieli,co prawda potem godzinka w tramwaju ale zawsze. a tak to zanim skncze prace i dojade to minie godzina... |
![]() ![]() |
![]() |
#2563 |
Zakorzenienie
|
hej dziewuszki ja już po pracy plecy mnie bolą dziś niesamowicie tzn teraz lepiej ale w pracy to aż chodzić mi ciężko było. Zmykam coś zjeść.
We czwartek lub piątek umówiłam się z koleżanką że odkupie od niej dziecięce ubranka akurat będę po usg jak wszystko będzie dobrze to kupuje ![]()
#2564 |
Zadomowienie
|
Zaprzyjaźniłam chyba Was wszystkie, jak potwierdzicie przyjaźń, możecie już wejść i oglądać fotki w moich albumach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2565 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
A ja chyba nie zrozumialam z ta kasza manna, ktos nie chce jej podawac dziecku bo bedzie grube? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2566 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny jak pisałam ostatnio choroba mnie rozłożyła i dlatego nie pisałam, czytałam troszkę ale nie miałam siły pisać. Dziś wracam do świata żywych
![]() Nocy poślubnej niestety nie było, bo i ja i TŻ chory więc nie mieliśmy głowy do szaleństw, przytuleni leżeliśmy w łóżku i piliśmy mleko z miodem ![]() Wczoraj byłam na badaniu czystości pochwy, wyniki mają wysłać do lekarza. A w piątek usg w końcu, mam głupie myśli, że usg znowu się przesunie albo jeśli już będzie to dzidziuś nie pokaże co skrywa między nóżkami, no a jak już pokaże to będzie to siusiak ![]()
#2567 |
Zadomowienie
|
A no fajny ten mój Nikuś
![]() Memi dzięki za miłe komentarze ![]() Zanka super, że ożyłaś, jakoś teraz te grypy i inne świństwa sie panoszą. Ja dziś już normalnie widzę, gardło jakby niej boli, może jutro pójdziemy na spacer, bo mały wsiadl dziś do wózka i kazal się ata ata wieźć, aż mi go szkoda było, tyle czasu w domku. Jednak siedzieliśmy w domku, bo boję sie grypy przeziębić. Do tego jeszcze mi opryszczka na ustach wyskoczyla, dzwoniłam do ginki, bo słyszalam, że niezbyt dobrze mieć opryszczę w ciąży. Ale źle słyszałam, bo klopot jest jak ma się tą dolną. i tylko się maściuję, mam nadzieję, że szybko zniknie. Emzeta prawie wszystko jest tuczące, nbie wiem od czego zależy otyłość u dzieci?? Może od napychania na siłe dużych ilości?? Nikoś je sinlac, a to ponoć baardzo tuczące, a on kurczak, wazy 11 kg. Emilka spróbuj tabletek z czosnku, czasami pomagają. Sonera gratuluję podwójnego szczęścia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2568 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja kiedys jak byłam w szpitalu to mama kupiła mi gerbery w słoiczkach ale ochyda ![]() ![]() A co do mierzenia to ja mierzę na wysokosci pępka....... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak na 11 tydzien to bardzo duzy ten brzuchol.....ja mam 17 tydzien a mam mniejszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2570 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
oj rozłoży się na boczki, rozłoży, przy takim starcie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2571 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak go podac: 1/2 lyzeczki kaszy manny: - rozpuszczonej w niewielkiej ilosci mleka sciagnietego z piersi lub -w przecierze jarzynowym(jesli dziecko dostaje mleko sztuczne). celem jest zapobieganie celiakii. w przypadku karmienia piersia mleko matki ma znaczenie ochronne: jesli podajemy ta kaszke a poza tym caly czas mleko matki do konca 6mca minimum to dziecko ma mniejsza szanse zachorowania na celiakie. zalecenia sa bardzo kntrowersyjne, bo na calym swiecie tak sie jeszcze nie zaleca. poza tym wczesniej wprowadzano gluten znacznie pozniej: w 10 -12 mcu (dokladnie nie pamietam). decyzja podzeilila pediatrow. stad moje watpliwosci. warto dodac ze wprowadzanie glutenu jest niezgodne z dyrektywa WHO, ktora zaleca WYLACZNE karmienie piersia minimum do konca 6mca zycia (180 dni). lachkasia no nie moglam sie powstrzymac ![]() 11kg to nieduzo ,ale kazde dziecko ma wlasne tempo. A Nikus na chudzioszka nie wyglada.. Najgrubsze niemowle, jakie widzialam to 4miesieczny chlopczyk wazacy 13kg.. emzeta: Co do diety otylego dziecka 1-3 lat to: -ograniczyc podjadanie, przekaski, slodycze, chipsy, napije gazowane dzemy wysokoslodzone- w miare rozsadku -wyeliminowac cukier, ciasteczka -redukcja masy ciala stopniowo i tylko w konsultacji z lekarzem -soki, jak juz pisalam odstawic - woda mineralna zamiast tego -malo samazonego--> dusic na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek, gotowac na parze -aktywnosc fiz(w formie zabawy) -nawyki rodzinne dostosowac do ograniczen dziecka zeby dziecko nie przytylo trzeba po prostu zachowac umiar, zasady jw. sa uniwersalne, moze mniej restrykcyjne (slodycz od czasu do czasu: wg modelu szwedzkiego: 1 dzien slodki w tygodniu-najczesciej sobota) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2572 |
Zakorzenienie
|
A wogole byłam dzisiaj u lekarza na kolejnej wizycie wiec opowiem......
Miałam taka nadzieje ze na dzisiejszym USG podpatrzymy co maluch ma miedzy nogami a tu nic...... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2573 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale zalozmy ze powyzsza wypowiedz to tlumaczy. Z tego co ja czytalam to takie karmienie jest obecnie wprowadzonym w polsce schematem zywienia niemowlat opracowanym przez grupe specjalistow memi ja sie absolutnie nie martwie ze moje dziecko bedzie grube, myslalam ze ty sie martwisz... ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2574 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tez mam wizyte 20go ![]()
![]() |
#2575 |
Zadomowienie
|
Buziaczek też bym była rozczarowana... No ale jeśli nie zobaczysz maleństwa z korzyścią dla niego, to faktycznie może lepiej... Super, że mogłaś usłyszeć serduszko, świetne przeżycie, już nie mogę sie doczekać
![]() Memi ależ zapraszam , jeśli macie ochotę to oglądajcie ile chcecie, jeśli oczywiście macie na to ochotę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2576 |
Zadomowienie
|
wlasnie wrocilam z seminarium, fajnie bylo. Duzo rad, jak sobie radzic z powrotem do pracy, z malzenstwem, domem itp. Wiele problemow, ktore kazdej nowo upieczonej matce wydaja sie dziwne i nienormalne, a tak naprawde przezywa je kazda...
Oprocz tego dowiedzialam sie o roznych mozliwych dofinansowaniach do opieki nad dzieckiem, i pokojach dla matek na campusie, gdzie udostepniane sa odciagacze do pokarmu, zeby mozna w trakcie pracy odciagnac pokarm. A teraz mam sie umowic z kims z wydzialu ergonomics, ma przyjsc do mnie do pracy i sprawdzic, czy mam odpowiednie warunki, ewentualnie nakazac, zeby mi kupiono inny fotel, sprzet czy przemeblowano biuro. Ale fajnie ! Moze nie bedzie tak zle z tym powrotem do pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2577 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Powyzsze zalecenia dotyczace kaszki zostaly wprowadzone na postawie stanowiska zespolu ekspertow powolanego przez konsultanta krajowego w dziedzinie pediatrii. problem w tym, ze ilosc badan potwierdziajacych zasadnosc takiego postepowania jest ograniczona. poza tym zalecen takich nie wprowadzily inne towarzystwa, takie jak Amerykanska Akademia Pediatrii , WHO czy Dyrektywy Unijne- na calym swiecie nikt tak nie zywi dzieci jak my w Polsce (nikt tak wczesnie nie podaje kaszki). Stad me watpliwosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2578 |
BAN stały
|
witajcie dziewczynki i ja dzis bylam u lekarza okazalo sie ze termin ma dobry czyli 5 marca
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2579 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zaś wyczytałam, że można wcześniej u dzieci karmionych piersią, bo już od 4 miesiąca do pokarmu matki przepuszczana jest niewielka ilość glutenu. U nas było ostrożnie, pozatym mały nie znosi manny i dawalam mu skórki od chleba, bułeczki go pogryzania przy ząbkowaniu, no i deserki z biszkoptami, owsianką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.