|
|
#2431 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
również posługuję się tą książką
to prawda wyraźnie to widać chociażby po schemacie żywienia... Cytat:
u nas stosowany jest now schemat zywienia no i ja jadę wg niego.. zaczynam od wprowadzania warzyw - stefci brokuły smakowały chyba bardziej niz marchewka (chociaż dla mnie były paskudne) ![]() mam zamiar podać jej jeszcze ziemniaka, dynie, zielony groszek, zastanawiam sie nad szpinakiem i kalafiorem.... a potem będę mieszać miksować i kombinować ![]() Cytat:
![]() chociaż wiem na pewno moja jest strasznym łakomczuchem - po ojcu ![]() Cytat:
serio piszę ze miaąłm podobnie... i ona nadal nie si na brzuszku... a Wasze 4,5 minuty to juz coś!! |
|||
|
|
|
#2432 |
|
Wtajemniczenie
|
a za to u mnie sa klasyczne skoki rozwojowe. Na poczatku nie wiedziałam co jest grane, bo nagle z aniołka robiła się diablica. Trwało to jakis tydzień. Objawia się to tak:
* zawsze śpi po 2 godz. na drzemkę - jak ma skoki to góra 40 minut * zawsze sama zasypia bez żadnych problemów - jak ma skoki to płacze i nie chce spać, w końcu zasypia ze zmęczenia * zjada nagle większe ilości jedzenia, buzi się w nocy na dodatkowe karmienie * w dzień jest marudna, nie potrafi się sobą zając nawet 5 minut, płacze bez powodu Na począku myślałam ze jest chora, ale zdecydowanie to sa skoki rozwojowe - mijają same bez żadnych dodatkowych zabiegów. Braxa dzieki za odpowiedź. Zobaczymy ile Kalina waży - jutro szczepienie. Będą cyrki przy szczepionce na rotawirusy - za cholerę nie chce tego przełknąć, strasznie płacze!!!, już wole jak szczepionki sa domięśniowe, bo jak jest doustna, to sie boję ze część wypluje i ze szczepionka nie zadziała. A jak u was dziecie reagują na szczepionki doustne??? Funieczka widzę Cię na dole - napisz co u Ciebie, dawno się nie odzywałaś
|
#2433 |
|
Zakorzenienie
|
Asia nie mielismy szczepionki do ustnej to nie wiem jak to jest, ale szczepienia przeszly dobrze u niego, najgorsze ze po zastrzykach nie mogl sie dluugo uspokoic i darl sie w nieboglosy, dopiero wsadzilam do wozeczka i pojechalismy i byl spokoj,zobaczymy jak pojdzie teraz 2 razem.
Tez wlasnie jestem ciekawa ile wazy moj grubasek, za tydzien idziemy do lekarza, kurde ale powiem wam ze jak nosze go w foteliku samochodowym to ciezki jest razem z tym fotelikiem i az nadwyrezylam sobie nadgarstek od dzwigania grubaska i wsadzania go do auta
|
#2434 |
|
Zakorzenienie
|
Szczepionek doustnych obawiałam się z tego względu, że moj maly strasznie ulewa , starałam się go nie karmić ani przed ani po szczepieniu.
Pytanie do dziewczyn karmiących sztucznym pokarmem: od kiedy podajecie gluten?? W jakich ilościach??
|
#2435 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny
zbieram sie i zbieram zeby cos napisac o nas ale jakos tak nie wychodzi. Wczoraj moja Oleńka skończyła 3 miesiąse wazy juz 5800 i ma 64cm. Mam wielki problem z ulewaniem i caly czas mam nadzieje ze wkoncu minie ale chyba sie na to nie zapowiada przynajmniej w najblizszym czasie. ja karmilam Olcie piersia tylko 2 miesiace i po wielu perypetiach przeszlysmy calkowicie na butle i moze dlatego dobrze spi w nocy zasypoa po kąpieli i karmionku tak ok 20 i spi do 2-3 a pozniej ok 5-6 pobudka i lekka drzemka do 7. cho musze przyznac ze zdarzaja sie nocki takie jak wczoraj zasnela o 20 i jedzonko dopiero o 5 bylo, wiec u nas z nocnym spaniem nie jest zle, ale w dzien spi bardzo malo najdluzsza drzema to 30 min. Piszecie o lezeniu na brzuszku u nas niestety nie wyglada to najlepiej jak tylko ja poloze to odrazu jest wrzask, choc glowke trzyma dosc wysoko i sztywno. ostatnio zauwazylam ze jak ja nosze w pionie to bardzo jej sie glowka kiwa na rozne strony a juz przez jakis czas trzymala ja sztywno wiec ja juz zupelnie glupieje czy to tak moze sie cofnąć? Co do kołysanek mini mini ja je mam na kompie i reszte plyt z zestawu mioni mini tez sa naprawde fajne ale niestety nie wiem jak je mam wrzucic wiec jesli mnie Ktoras z was uswiadomi to z przyjemnością sie podziele. pozdrawiamy. |
|
|
|
#2436 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym ulewaniem to faktycznie problem
Mój Michałek jeszcze do niedawna ulewał po kazdym jedzonku, teraz ma 4,5 miesiaca i jest już nieco lepiej. Nie mogę się doczekac az minie całkowicie.Od pewnego czasu wprowadzam też stale pokarmy. Zaczęłam od marchewy i niestety moje dziecko już tego samego dnia zareagowalo alergiczną wysypką na całych policzkach, na poczatku myślałam,że to rumieńce...Na drugi dzien wyszła mu sucha plamka na łokciu. Odstawilam marchewkę i daje jabluszko, najpierw samo a teraz z roznymi dodatkami. Jak myślicie, na ile mam odstawić marchewkę? Czy mam za jakiś czas sprobowac podac ją jeszcze raz ?? Jeśli chodzi o kaszkę to ja daję taka ekspresową z Nestle np ryzową z bananami(mlecznej nie moze),nie gotuję. Dodaję do mleka i podaję na noc z butli.Michaś caly czas jest na ochydnym Bebilione pepti wiec troche slodkosci mu się od zycia nalezy ![]() Wklejam parę aktualnych foteczek mojej pociechy:
|
#2437 |
|
Wtajemniczenie
|
Basiu, moja Klina też zaczęła ulewać. Nie ulewała tylko po moim mleku, po sztucznym ulewa.
Ona śliczne fotki
|
#2438 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzis idziemy na szczepienie (poprzednio nie było problemu, bo karmiłam ją piersią wiec nie ulewała), a nakarmic musze około 10. 30, około 11-11.30 bedzie szczepienie , więc już zaczynam się martwić.... Jeszcze nic nie wprowadzam nowego, bo lekarka powiedziała ze Kalina ma alergię więc nowości będziemy wprowadzac dopiero po 6 miesiącu. Do tego czasu tylko mleko
|
|
#2439 |
|
Wtajemniczenie
|
Ona - fajnie że i Ty się w końcu odezwałaś - dawno Ci nie było.
Dla dzieci butelkowych gluten w 6 miesiacu - więc jeszcze trochę, nam pediatra kazała czekać do następnej wizyty za 6 tygodni. A myślałam że marchewka jest mało uczulająca a tu proszę, myślę że za kilka tygodni możesz spróbować jeszcze raz, ale może poradź się pediatry ![]() Szymon też jest na bebilonie pepti ale ja zaczełam od kleiku ryżowego, kszek jeszcze nie dawałam. Nam pediatra zaleciła żeby podawać kaszki i kleik tej samej firmy co mleko czyli BoboVity - nie wiem dlaczego bo mąż był z małym i sie nie dopytał. Logiczne jest dla mnie że jak sie podaje mleczno-ryżowe to koniecznie tej samej firmy co mleko bo one też są na mleku modifikowanym i żeby nowego mleka nie wprowadzać, ale te bez dodatku mleka to nie wiem ![]() Ja dostnych szczepień też nie miałam więc nie pomogę. |
|
|
|
#2440 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanie - znalazłam taką torebkę po mojej babci, której fason zdaje mi się że wraca do mody - czy myślicie że jakby ją odnowić (nie wiem - pomalowanie, lakier) - to by się nadawała?
|
|
|
|
#2441 |
|
Zakorzenienie
|
Sonia dawno mnie nie było i bardzo załuje, ale nie mam czasu doslownie na nic. Moje dziecko śpi tylko na spacerach a w domu trzeba cały czas koło niego latać, nawet pieciu minut nie potrafi sie sam sobą zajać.
Jakiś czas temu nauczył sie turlać. Szkoda, że nie mam maty edukacyjnej takiej na cały pokoj bo taka zwykła mu nie wystarcza. Strasznie jest żywy. Martwi mnie jednak, że nie stara się siadać, niby trzyma głowę, ale nie rwie sie do siadu. Jak nie widzi nic leżąc na pleckach to zamiast unieść głowkę to przewraca się na brzuszek. Na pleckach nie lezy prawie wcale. Co do kaszek to mleczna oczywiscie musi byc z tej samej firmy. Mojemu dziecku szkodzi mleko wiec mu daję ryżową z owocami, nic mu po niej nie jest całe szczęscie a wcina az mu sie uszy trzęsą.
|
#2442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu http://www.porady.co.pl/meble_skorzane.html masz jak konserwować skórzane meble (więc i torebka bedzie pod ten temat) pokażę wam dziś jak mój wierzga http://pl.youtube.com/watch?v=zpedOA2m2yU staram się uczyć mojego potworka zasypiać w dzień samodzielnie. śmiem twierdzić że żadna przedszkolanka nie będzie go bujała na kolanach ![]() idzie mi tak sobie... tym bardziej że mały marudny jest. ale dzis sie udało. podaję też już więcej modyfikowanego mleka - na jedną butle 2/3 mleka sztuczneo i reszta mojego. teraz mam karmień 9-10 na dobę, a nie 12... tylko nocne są jak byly bo karmię moim mlekiem. ale już się przyzwyczaiłam. jest ok jak od razu zasypia, gorzej jak się wybudzi i trzeba go usypiać... wczoraj wył popołudniem bite 3 godziny.. a ja dstawałam szału... uspokoił się - jak mąż przyszedł. i dziwił się że ja wściekła jestem ![]() dziś kardiolog - zobaczymy czy dziurka w sercu nadal jest alusia - z przesyłkami to różnie bywa ale najczęściej z winy poczty. kolega pracujący na sortowni mówił jak to działa. każde miasto czy okrę to oddzielny worek. jak sie komuś nie chce do jakiegoś worka dojśc to wrzuca do najbliższego. dlatego czasem przesyłka z gdańska do koszalina idzie przez białystok... (worki sa alfabetycznie ułożone) Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2008-09-24 o 10:51 |
|
|
|
|
#2443 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny wyjaśnijcie mi jak to jest odnośnie glutenu?? Czy jak ja karmię Małą tylko piersią to mam gluten wprowadzać wcześniej niz pokarmy stałe, tzn. przed 6 miesiącem??
|
#2444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co ja się orietuje to w piatym miesiącu
|
|
#2445 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2446 |
|
Rozeznanie
|
Ok no to jeśli mam podawać to jak i gdzie to się kupuje??
Boże ja chyba jestem jakaś inna Nie mam pojęcia o tym całym glutenie, chyba muszę poczytać na ten temat. A inne dziewczyny, które karmicie piersią, tylko i wyłącznie, jak to u was bedzie wygladało. Może jesteście bardziej zorientowane niż ja ??
|
#2447 |
|
Zakorzenienie
|
monia - jak ty to wszystko znajdujesz na googlach? jak wpisuje odnawianie/renowacja torebek to tylko znajduje katalog firm z taką usługą - nie znam się na wyszukiwaniu chyba
, dzięki, ale tez chodziło mi o to czy ona się będzie nadawać czy nie jest wieśniacka
|
|
|
|
#2448 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Daje się ok 1 łyżeczki kaszki mannej na 100g obiadku, mleka sztucznego lub własnego. Ekspozycję czyli obserwację i podawanie tak małej ilości robi się przez 2 miesiące podając 1 x dziennie. Kaszkę manną taka zwykłą ze sklepu gotujesz na wodzie i dodajesz do w/w, reszta niestety do wyrzucenia. Dziewczyny jeszcze pisały, że gotują na wywarze zupki. Po tym okresie podajesz gluten w różnej postaci i ilości ( jak wszystko oki oczywiście). Mam nadzieję, że pomogłam.
|
|
#2449 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2450 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wprowadzam bo Szymon jest karmiony sztucznie i takim dzieciom wg najnowszego schematu zywienia wprowadza sie posiłki stałe po 4 miesiącu. Mleko matki zmienia się wraz z wiekim dziecka i dostosowuje do jego potrzeb a mleko modifoikowane nie więc pewnie z tego wynika ta różnica.
|
|
|
|
#2451 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Chodzi mi o to, że moja Julia nic poza smoczkiem i piersią nie miała w ustach i nie chcę jej dawać butelki, w ogóle chciałabym obejść się bez butelki od razu przejść na łyżeczkę i kubek. A no i czy ten gluten to się tak kupuje osobno w formie jakiegoś proszku czy jak?? Boże jestem inna na bank ![]() Mam wrażenie, że zadając te pytania to się ośmieszam no ale cóż lepiej się spytać 10 razy niż raz źle zrobić
|
|
#2452 |
|
Wtajemniczenie
|
agulan - glutenu samego w sobie nie kupisz, bo to jest składnik zawarty w ziarnach zbórz. Bandola pisała o tym że jest to składnik zawarty w kaszce mannej i w tej postaci jest najczęściej podawany dzieciom. Są też chyba dererki zawierające gluten, które można podawać dziecku więc przy karmieniu sztucznym nie ma problemu. W twoim przypadku to najłatwiej byłoby butlą, ale nie wiem czy ta kaszka przeleci przez mały smoczek, ale jak nie chcesz wprowadzać butli to już zupełnie nie wiem. Łyżeczką jej przecież nie podasz 100ml mleka.
A pytałaś pediatry w Ciebie czy w UK też są takie zalecenia odnośnie glutenu? |
|
|
|
#2453 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2454 |
|
Zadomowienie
|
Należy obserwować swoje dziecko czy się najada, czy nie wybudza się częściej w nocy, czy mało przybiera na wadze. To znak, ze wypadałoby wprowadzić nowości. Oczywiście to dotyczy piersiowych. Owszem możesz karmić tylko piersią przez 6 miesięcy ale mozesz tez wprowadzać nowości po 5 miesiącu, to od Ciebie zależy
|
#2455 |
|
Wtajemniczenie
|
bandola- ukrywasz się że Cię na pasku nie widzę?
|
|
|
|
#2456 |
|
Zadomowienie
|
Nie ukrywam się tylko skaczę pomiędzy wątkami a przed chwila byłam na żonkach
|
#2457 |
|
Zakorzenienie
|
pewnie podasz
, moja mama mówi że mój brat odrzucił pierś a także butelkę jak miał trzy miesiące, i musiała karmić łyżeczką
|
|
|
|
#2458 |
|
Wtajemniczenie
|
No to nieźle. Z kolei moja mama mojemu bratu juz w 3 miesiącu podawała mięsko - ale on nie tolerował mleka a nie bylo jeszcze takich dobrych mieszanek jak teraz i trzaba był szybko przejść na stałe posiłki.
|
|
|
|
#2459 |
|
Zadomowienie
|
Kiedyś to były inne normy zywieniowe, dodawało się do sztucznego mleka mąkę w 3 miesiącu, więc dzieci płakały bo kolka( ha i gdzie ekspozycja na gluten), no i soki już w wieku 2 tygodni zycia
|
#2460 |
|
Rozeznanie
|
agulan gluten to po prostu grupa bialek roslinnych wystepujacych w pszenicy, zycie, owsie i jeczmieniu. Cale zamieszanie z wprowadzeniem glutenu (czyli produktow na bazie w/w zboz np. kaszy manny lub owsianki) bierze sie stad, ze zbyt wczesny kontakt glutenu z wysciolka jelita zwieksza ryzyko wystapienia celiakii (nietolerancji glutenu polegajcej na niezdolnosci jego trawienia i wchlaniania w jelicie cienkim) u osob, ktore sa genetycznie predysponowane do tej choroby.
Profilaktyka polega na utrzymywaniu u dziecka diety bezglutenowj do ukonczenia +/- 1 roku zycia. Do tego czasu nalezy dziecko stopniowo przyzwyczajac poprzez podawanie niewielkiej ilosci kaszy manny. Ilosc ta powoli sie zwieksza. Zalecenia co do wprowadzania pierwszej porcji kaszki sa rozne w roznych krajach Ja podawalam mojemu mleko z kubeczka (poczatkowo tez z lyzeczki lyzeczki) od pierwszego dnia jego zycia- dokarmialam wtedy mieszanka, bo urodzil sie wsciekle glodny a ja nie mialam jeszcze pokarmu po cesarce. Teraz podaje na lyzeczce witamine D. Posadz sobie dziecko na kolanie albo w lezaczku i wez troche mleka na lyzeczke. Przyloz lyzeczke do gornej wargi i pozwol dziecku zessac mleko. Nie probuj wpychac lyzeczki do ust, bo dotykajac tylnej czesci jezyka wywolasz odruch wymiotny. Poza tym male dzieci maja tez odruch wypychania jezykiem wszystkiego, co im sie wlozy do buzi (obrona przed zadlawieniem sie cialami obcymi). Ten odruch zanika chyba ok. 4 miesiaca. kmat ja mysle, ze z tym stawianiem na nozki, siadaniem itd. to rozni lekarze/fizjoterapeuci maja rozne zdanie Wydaje mi sie, ze trzeba po prostu zachowac zdrwoy rozsadek i umiar. Jak ze wszystkim ![]() A wo ogole to dziekuje wam dziewczyny za mile welcome back
"No matter your goal, achieving it always starts with belief - do not underestimate the strength within." Edytowane przez Martucca Czas edycji: 2008-09-24 o 14:15 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:38.

Mój Michałek jeszcze do niedawna ulewał po kazdym jedzonku, teraz ma 4,5 miesiaca i jest już nieco lepiej. Nie mogę się doczekac az minie całkowicie.