|
|
#2401 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
bedzie ze mną, bo za wielka zmiana, na codzień siedzi tylko ze mną...
|
|
|
|
#2402 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest faktycznie niespokojna, ale nie podczas picia mleka, tylko tak ogólnie, zawsze była aniolkiem, a teraz żeby zasnęła to musze siedzieć czasem przy łóżeczku, czasem nawet uspokoic na rękach (co się wczesniej nie zdarzało, bo po prostu kladłam ją do łóżeczka i spała sama)
|
|
#2403 |
|
Wtajemniczenie
|
Kjane
Uważaj z ta maścią Elocom, bo to jest maśc na sterydach!!!! staraj się jak najrzadziej jej używać Martucca dobrze ze o tym lezaczku napiasłać, bo Kalina uwielbia w nim siedzieć, nprawdę bardzo dużo czasu tam spędza, woli być na leżaczku niz na rękach. Za to na brzuszku to góra minutę wytrzyma, nie lubi tej pozycji, staram się ją kłaśc na brzuszku, ale ona sie strasznie irytuje!! Martwię sie tym...
|
#2404 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I z nowych umiejętności Szymon zaczyna stopki chwytać i dziś ją prawie do buzi sobie włożył, ale mu uciekła
|
|
|
|
|
#2405 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Asiu a Kalina umie już wysoko unosić główkę jak leży na brzuszku? Szymek też nie lubł tak leżeć dopóki nie nauczył się wysoko trzymać głowy a było to ok 3miesiaca. wcześniej też unosił ale niżej i krótko i też się strasznie denerwował w tej pozycji a odkąd się nauczył to polubił leżenie na brzuchu. |
|
|
|
|
#2406 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() braxa ja mam bebe confort i już od miesiaca uzywam spacerówki rozłożonej na płasko - ma kubełkowe siedzenie wiec jest to taki leżaczek.... polecam. i nie wiem jak u Was ale my juz mamy dwa dolne przednie zęby Stefcia przeszła to bezboleśnie tylko lekko marudnawa i pcha paluchy i grzebie po tych ząbkach...Cytat:
Cytat:
ja dzis podaję brokuły... Cytat:
no i ja podobno miałam 3 miesiace jak miałąm pierwsze zęby...co do skoków rozwojowych - ja nie zauważyłąm czegoś takiego u swojej małej ![]() i tak Martucca - masz silnego chłopaka prawdziwy wiking ![]() Cytat:
tylko wyrżniety nad dziasło taka białą falbanka.. nie martw sie tylko kładź ja częsciej.. Stefia też nie lubi... ale kładę ja przed każdym karmieniem na chwilke jak zaczyna marudzić to odwracam i znowu to samo... okres leżenia na brzuszku sie wydłuża.... i teraz tego bardzo pilnuje... kładz ja jak najczęściej na króko a te okresy sie wydłuzą!! mozesz z nia tez "latac" po domu tzn tak aby była brzuszkiem do podłogi i też bedzie trzymaął główkę do góry... |
|||||
|
|
|
#2407 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny jezeli chodzi o pozycje najlepsze la dziecka to najlepiej na plecach na podlodze i na brzuszku, w lezaczku jak najmniej bo to krepuje ruchy dziecka - kiedys juz o tym pisalam. Chodze z malym raz w miesiacu do rehabiltantki i ona mi na to zwracala uwage. Mowilam jej rowniez ze maly sie rwie do stawanie na stopkach - np jak go odbijam to sie odpycha o moje kolana - rehabilitantka zabronila stawiania dziecka na stopkach! powiedziala ze nie mozna wyprzedzac etapow rozwojowych u dziecka. najpier siedzenie, potem raczkowanie a na koncu stawanie. Zaznacze ze tos a zalecenia dla zdrowego dziecka - synek rozwija sie prawidlowo, a chodze kontrolnie.
stella kaszke manne normalnie gotujesz na wodzie - to ma byc dodatek do zupki wiec pod koniec gotowania mozesz dodac tak aby napeczniala - ja jeszcze nie robilam bo przy karmieniu butla dopiero od 6 miesiaca jesty kaszka manna gratuluje zabka
|
|
|
|
#2408 |
|
Zakorzenienie
|
stella - gratuluję siekaczy
![]() a kaszę manną nie wiem jak podać. ja wrzucałam wprawdzie trochę (dosłownie szczyptę) kleiku. ale nie wiem czy z kaszką to przejdzie, bo ją się chyba gotuje (kleik mialam błyskawiczny - moze kaszka jakaś też taa jest?). wlasnie siegnęłam po kaszkę mleczno-ryżową. tam pisze: wymieszaj z wodą i nie gotuj, więc moze wymieszaj z warzywkiem i już gotowe? ew dodać trochę wody. a mój potworek to pół dnia leży na brzuchu i wierzga az miło... ale (nie wiem czemu) on od małego wolał leżeć na brzuchu. często jak się cieszy to tak macha kończynami że kiedyś odfrunie. tylko brzuch leży na materacu a reszta lata ![]() kmat - jak karmienie? |
|
|
|
#2409 |
|
Zakorzenienie
|
moja lubi być na brzuchu ale tylko z, hmm - 3 mniuty?
dzięki za wypowiedzi co do ząbków - dziś muszę wybadać co to za różki ![]() te skoki u nas przechodzą dość spokojnie - tzn mała nie jest jakoś wyjątkowo marudna tylko nagle z dnia na dzień uczy się wielu rzeczy - no i przy pierwszym skoku przestała długo jeść, a przy drugim budzi się po odłożeniu do łóżeczka, aż się boję co będzie przy trzecim wczoraj np do łóżeczka odłożyłam ją dopiero o północy bo cały czas się budziła i ciągłe usypianie, myślałam że przez to pośpi do samego rana (bo i jadła przed północą) a ona się obudziłą o 3 - bo te ch...e gazy ją męczyły |
|
|
|
#2410 |
|
Rozeznanie
|
monia laktacja wraca, karmie go 2 razy piersia w ciagu dnia - ale musze podawac dodatkowo sztuczne, no i 2 razy w nocy plus raz butla.
kaszka manna dziewczyny trzeba chwile podgotowac bo nie napecznieje, ostatnio znajoma mi mowila ze zrobila tak jak kleik i i byla za twarda, podgotujcie chwile a to moj synek sam zasypia polozylam go na pleckach no i http://fr.youtube.com/watch?v=uL0bpx15Apk |
|
|
|
#2411 |
|
Zakorzenienie
|
kmat - ale to byla taka kaszta w stylu bobovity (znaczy sie nie taka jak dla doroslych)? i też nie dała rady napęcznieć?
|
|
|
|
#2412 |
|
Wtajemniczenie
|
kmat ja też chcę aby Stefcia tak się przekręcała i tak dawała czadu...a ona nic... leży na brzuszku i pcha łapki do buzi to jej zajęcie
![]() dzięki za info o kaszy mannie - poczytałam poszukałam trochę więcej wiem: kasza manna i tu |
|
|
|
#2413 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() kmat no to ja juz nic nie wiem... nasza pielegniarka ma przygotowanie jako rehabilitantka dziecieca (w DK to jest czesc edukacji na pielegniarke dziecieca) ![]() Poza tym mam ksiazke "Pierwszy rok zycia dziecka" (wydanie polskie); cytuje: STAWIANIE NA NOZKI Moja coreczka lubi "stac" na moich kolanach. Placze, kiedy ja sadzam. Ale moja babcia utrzymuje, ze tak wczesne stanie wykrzywi malej nozki. Dzieci zwykle lepiej wiedza, na co sa gotowe niz ich prababcie. A wiele niemowlat w wieku twojej corki jest gotowych i chetnych do stania z podtrzymaniem. To swietna zabawa, dobre cwiczenie, podniecajaca zmiana pozycji (koniec z lezeniem na plecach lub zsuwaniem sie z krzeselka), ktora z pewnoscia nie spowoduje wykrzywienia nozek. Z drugiej strony dziecko, ktore nie ma ochoty na stanie, nie powinno byc do tego zmuszane az do czasu, kiedy bedzie gotowe. Malec, ktoremu pozwolimy ustalic wlasne tempo rozwoju, bedzie szczesliwszy i zdrowszy niz ten, za ktorego zrobia to rodzice" I dalej: "Po ukonczeniu trzeciego miesiaca twoje dziecko moze nawet umiec: czesciowo utrzymywac ciezar swojego ciala, opierajac sie na stopach" Dalej: Wstep i konsultacja naukowa prof. zw. dr hab. n. med. Marian Krawczynski. I Katedra Pediatrii Akademii Medycznej im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu... Ja nie chce sie z toba klocic ani podwazac twojego (i twojej rehabilitantki zdania), ale chyba ten gosc nie wyrazilby zgody na publikacje czegos, co mogloby byc niebezpieczne dla dzieci? Cytat:
Cytat:
Wiec teraz owszem, lubi lezec na brzuszku, wysoko podnosci glowe z klatka, ale na krotko i szybko sie denerwuje Dostalam jednak od pielegniarki liste zabaw "zastepczych", ktore pozwalaja dziecku cwiczyc plecki bez grymaszenia. Moge napisac jakie to zabawy, ale w odczuciu wiekszosci mam sa one czystym szalenstwem. Ja uczciwie musze przyznac, ze mojemu malemu sie bardzo podobaja ![]() No i jak widac, co kraj to obyczaj... Podobnie tutaj zalecenia co do wprowadzania posilkow sa inne niz w PL: najpierw wprowadza sie kaszki (bezglutenowe), pozniej przeciery warzywne, a dopiero na koniec owoce (dziecko, ktore pozna najpierw slodki smak owocow moze nie byc zbyt chetne do jedzenia warzyw). Do przecierow warzywnych zaleca sie dodawac miarke mleka zastepczego i wysokiej jakosci tluszczu (niesolonego masla, oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia lub oleju rzepakowego) ze wzgledu na niska kalorycznosc jarzyn... Czyli wyglada to troche inaczej niz w Polsce No dzieci z rodzin obciazownych alergia nie powinny dostawac niczego poza mlekiem do ukonczenia 6 miesiecy.A to jest lista rzeczy, ktorych dziecku sie nie powinno podawac: Do ukonczenia 12 miesiecy: *mleko krowie i ser (ryzyko alergii na bialka mleka krowiego) *sol, cukier, przyprawy (zeby nie obciazac nerek) *miod (obecnosc przetrwalnikow bakterii Clostridium botulinum= paleczki tezca; niegrozne dla wiekszych dzieci i doroslych) *orzechy i wszelkie masla orzechowe, zwlaszcza orzeszki ziemne (do wieku 6 lat ze wzgledu na ogromne ryzyko wystapienia alergii) *bialko jaja kurzego (i znow alergia) *rodzynki (obecnosc plesni- tych samych, ktore fermentuja winogrona w procesie produkcji wina) Do ukonczenia 7 miesiecy: *wszystko wymienione powyzej oraz *produkty zawierajace pszenice, make pszenna, jak np. makaron i chleb pszenny (ze wzgledu na gluten) *produkty sojowe (za wyjatkiem sojowego mleka zastepczego) *zoltko jaja kurzego (ryzyko alergii) Do ukonczenia 6 miesiaca: *wszystko wymienione powyzej oraz *jogurty Poza tym do picia zaleca sie mleko matki/zastepcze, czysta, pzregotowana wode lub nieslodzony rumianek, a odradza sie soki (puste kalorie z fruktozy, malo wartosci odzywczych). Ja mysle, ze bede stosowac miejscowy schemat. Nie dlatego, ze uwazam, ze polski jest zly. Ale skoro tu mieszkam, to raczej powinnam sie stosowac do tutejszych zalecen
"No matter your goal, achieving it always starts with belief - do not underestimate the strength within." Edytowane przez Martucca Czas edycji: 2008-09-23 o 11:36 |
|||
|
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
to jak - podawać taką zwykłą mannę? bo sama nie wiem... mam już kupioną taką dla dzieci, ryżowo-mleczna (wiec pewnie sam ryż tam jest). a manna, taka którą pamiam, miała dość duże grudeczki-kuleczki (no te drobinki) większe niż ta kaszka-kleik którą mam
|
|
|
|
#2415 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój mały podnosił wysoko główke leżąc na brzuszku mając pare tyg.Kładłam go codziennie na brzuszek ale na pół minuty no może minute.Wasze maluchy leżą o wiele dłużej!Cięzko bedzie żeby wytrzymał dłużej bo zawsze sie męczy,główki nie chce podnosić i marudzi.zacznę go przetrzymywac dłużej.
W jakim wieku ma nastapić to przekrecanie się?mój w tym tyg.skończy 3 mies. O14 idziemy na drugie szczepienie.tym razem jedno kłucie! Mam pyatnko-czy któras z Was ma płytke z kołysankami Mini Mini?Podobno sa świetne. Zamówilam na allegro synkowi album gdzie wkleja sie np.pierwsze zdjęcie itd.Czekam na przesyłke dokładnie 8 dni.to chyba dużo nie?zrewanżuje sie komentarzem... |
|
|
|
#2416 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Gratuluje pierwszych ząbków Oliwier znalazł nawa zabawe jak jest na brzuszku to sie czołga ![]() Załączam zdjęcia |
||
|
|
|
#2417 |
|
Rozeznanie
|
BRAXA, u mnie to samo. Maly jak ley w tym swoim lezaczku to dzwiga glowe i klatke i strasznie sie denerwuje bo nie moze wiecej
Napisze ci, co nam powiedziala nasza pielegniarka. No wiec posadzila go na podlodze podtrzymujac mu tulow w pionie, rozlozyla udka troche na boki, a stopki ulozyla podeszwami do siebie. Puscila go, a on niby siedzial, ale przechylil caly tulow do przodu, prawie lezal, podtrzymywal sie raczkami, ale nie dal rady sie wyprostowac. Wtedy ona powiedziala, ze jest za wczesnie zeby go sadzac bez podpierania, bo ma za slabe plecki. Powiedziala, ze mozna go sadzac sobie na kolanie podtrzymujac za brzuszek, nosic go w pozycji siedzacej (twarza do przodu, trzymac pod pupe i opierac plecki o siebie) albo posadzic na podlodze, podniesc mu raczki wyciagniete do przodu na wysokosc ramion i podlozyc pod nie wielka poduszke albo kilka mniejszych ulozonych jedna na druga, tak zeby siedzial z podparciem z przodu. Moze tak siedziec na chwileczke, ale trzeba go caly czas asekurowac bo pewnie straci rownowage
|
#2418 |
|
Zadomowienie
|
Martucca dziękuje za szybka odpowiedz jest dla mnie w końcu czytelne i wiem na co mam zwracać uwage.Oliwier mimo ze nie ma jeszcze 4 miesiecy to jest bardzo silny ,wogóle chłopisko sie z niego zrobiło hi hi hi.6 pazdziernika ide na szczepienie ciekawe ile bedzie ważył .Asia widze cie na pasku Witaj
|
|
|
|
#2419 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podnosi głowę wysoko, bardzo wyskoko, ale nie lubi tego robić, jest typowym leniem - duzo spi, nie wymaga niczego od nas, byle tyle siedziała na leżaczku i ogladała świat... Bez marudzenie wytrzymuje 4,5 minuty (mierzyłam dziś rano) potem po prostu ma gowę w gurze i drze się w niebogłosy!!! Cytat:
Kalina strasznie chce siedzieć (i stac na nózkach!!) Każdy mi mówi ze mam tak nie robić "bo obciążam niedojżały kręgosłup". No i teraz to juz zgłupiałam...Sadzać czy nie? (Kalina ma 3,5 mies. podobnie jak Oliwer Braxy) ******************* edit: tak długo pisałam posta, ze Martucca zdążyła już odpowiedzieć...heheh
|
|
#2420 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo moja księżniczka 6400 (waże ją na domowej wadze - najpierw wchodzę ja sama, a potem z Kaliną i robię różnicę i mam jej wagę), nosimy ubranka 74 (są trochę za duze) i martwi mnie to ze jest za wielka... jutro idę na szczepienie i dokładnie mi ją zmierzą i zważą...zobaczymy czy się mieści w siatce centylowej
|
|
#2421 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
więc 20 sierpnia ważył 6380 ,więc teraz napewno ok 7 kg
|
|
|
|
|
#2422 |
|
Rozeznanie
|
martucca mam ta sama ksiazke, wyczytalam to samo i dlatego pytalam o to rehabilitantke, takie bylo jej zdanie
monia do zupki trzeba dodac zwykla kasze manne - ona zawiera gluten a to sa najnowzsze zalecenia, takie kaszki o ktorych ty piszesz to na sniadanko albo kolacje |
|
|
|
#2423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kmat - dzięki, muszę sobie kupić kaszkę i pewnie sama zrobię sobie ![]() heh, fajnie się czołga, mój raczkuje, a raczej też czołga się, do tyłu, co go strasznie irytuje. |
|
|
|
|
#2424 |
|
Zadomowienie
|
Wiki ma już 6170 i 64 cm
Kąpiel w wannie..wygłupy i 2 siostrzyczki... Sorki za mój ostatni post ale może miałam zły chumor... Dzisiaj jedziemy na basen ale wiki tylko jako widz bo po szczepieniu jest dzisiaj szkoda...
|
#2425 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jakoś taka zjadliwość nie pasowała mi do ciebie
|
|
|
|
|
#2426 |
|
Zadomowienie
|
Martucca, St_ella gratuluję ząbków
Kmat nasze brzdące są w tym samym wieku a moja Iga jak ja kładę na brzuszku to tylko ładnie się podnosi i nupla rączki na potęgę... przewrócila się z brzuszka na plecki dopiro 2 razy... ciekawe kiedy zacznie tak szalec jak Twój Antoś...a jak na pływalni? mały zadowolony? u nas wprowadzenie marchewki wyszło całkiem całkiem małej zasmakowała, a jakie fajne minki przy tym robi ![]() ostatnio tez zaczęla wkładac sobie stopy do buzi....rozkoszny widok!
|
|
|
|
#2427 |
|
Wtajemniczenie
|
My juz po szczepieniu.Mały przy badaniu zaczepial pielegniarke i pediatre.Mowił a guu i smaił sie.Zaskoczył mnie przy zastrzyku bo rozplakal sie na chwile dopiero jak pielegniarka skonczyła robic zastrzyk.
Dostałam skierowanie na krew i mocz.Mam mu dawac Cebion(komplet witamin).Pytała sie czy sie poci ja mówię ,że tak(przy jedzeniu).Mówiła ,że może byc to spowodowane tym ,że jest duży i ma za mało witamin. Monia podaje wage.Tylko sie nie przestraszcie! 7900 Jak sie urodził miał 4 czyoli podwoił wage.Tak podobno ma być. |
|
|
|
#2428 | ||
|
Zadomowienie
|
kijane
Cytat:
![]() Smarowałam dziś go pod kolankami aloesem (listkiem przekrojonym na pół) i potem sudocremem, no i zamówiłam Atoprę (krem, emulsje i żel do mycia) - podobno rewelacja. Sprawdzimy, bo już nie mam pomysłu. Cytat:
A z tym trzymaniem główki to muszę sprawdzić, bo nie wiem - ale mój zawsze trzymał sztywno główkę, tylko na brzuszku nie lubi ale teraz już i tak jest lepiej, bo parę minut wytrzymuje.A "kroczki" to jeden z odruchów noworodkowych - zanika do końca 3 m-ca. Na pewno miał, a teraz to nie wiem nie sprawdzę na razie, bo spi ![]() A gdzie Twój opis porodu? I jak to wyszło, że "wylądowałaś" na Nutramigenie? |
||
|
|
|
#2429 |
|
Wtajemniczenie
|
Alusia - no to niezły kawaler.
My też byliśmy dziś na szczepieniu tzn mąż z Szymonem był bo ja byłam w pracy. Szymon waży 7450 i ma 67cm - Monia uaktualnij listę prosze. Suziaa - nie odpowiem co do karmienia bo my na razie mamy nieśmiałe próby z marchewką i nie wiem ile będzie zjadał później - na razie może 1 czy 2 łyżeczki udaje mi się mu wcisnąć. Kmat - super filmik. st_ella - gratuluje ząbków i napisz jak po brokułach - Szymonowi marchewka nie bardzo smakuje, może polubli brokuły
|
|
|
|
#2430 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie Martucca ze jestes z powrotem, fajnie stoi ten twoj dzieciaczek, silny chlop i jak sie rozwija, moj maluch nie rwie sie do siadania, jak go usadze to siedzi podparty ale zeby tak sam to nie, na brzuszku tez nie bardzo lubi, szybko zaczyna marudzic, mimo ze glowe pewnie zadziera juz do gory.
Wlasnie ja tez tak sie zastanawiam nad tym zabkowaniem czy nie juz bo zaczal wiecej raczki do buzi pakowac i wszystko,bardziej marudny nie jest ale wiecej w nocy sie budzi... normalnie nieraz czesciej w nocy je niz w dzien ![]() A skoki rozwojowe nie zauwazylam nic takiego...
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

no i badź tu czowieku mądry

Wiec teraz owszem, lubi lezec na brzuszku, wysoko podnosci glowe z klatka, ale na krotko i szybko sie denerwuje
Dostalam jednak od pielegniarki liste zabaw "zastepczych", ktore pozwalaja dziecku cwiczyc plecki bez grymaszenia. Moge napisac jakie to zabawy, ale w odczuciu wiekszosci mam sa one czystym szalenstwem. Ja uczciwie musze przyznac, ze mojemu malemu sie bardzo podobaja
No dzieci z rodzin obciazownych alergia nie powinny dostawac niczego poza mlekiem do ukonczenia 6 miesiecy.
Napisze ci, co nam powiedziala nasza pielegniarka. No wiec posadzila go na podlodze podtrzymujac mu tulow w pionie, rozlozyla udka troche na boki, a stopki ulozyla podeszwami do siebie. Puscila go, a on niby siedzial, ale przechylil caly tulow do przodu, prawie lezal, podtrzymywal sie raczkami, ale nie dal rady sie wyprostowac. Wtedy ona powiedziala, ze jest za wczesnie zeby go sadzac bez podpierania, bo ma za slabe plecki. Powiedziala, ze mozna go sadzac sobie na kolanie podtrzymujac za brzuszek, nosic go w pozycji siedzacej (twarza do przodu, trzymac pod pupe i opierac plecki o siebie) albo posadzic na podlodze, podniesc mu raczki wyciagniete do przodu na wysokosc ramion i podlozyc pod nie wielka poduszke albo kilka mniejszych ulozonych jedna na druga, tak zeby siedzial z podparciem z przodu. Moze tak siedziec na chwileczke, ale trzeba go caly czas asekurowac bo pewnie straci rownowage