|
|
#4831 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. III
pokropce właśnie wyczytałam, że Ty też masz wesele w Dworze Anna.
myślałaś już może nad menu? ( u mnie w domu ostro debatują ) i robicie też tam poprawiny?
|
#4832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale moje wymarzone dwie daty to akurat jest wielki post, albo nawet wielki tydzień
|
|
#4833 |
|
Zakorzenienie
|
jaki tu spokój...
Qrcze do mojego ślubu jeszcze ponad 7 m-cy a ja nie mogę sie już doczekać najchętniej to już bym powybierała suknie, bukiety i inne fajne rzeczy... Ale wole chyba poczekac na "nowe trendy" po nowym roku
|
|
|
|
#4834 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej Miira Jeszcze kompletnie nie myślałam nad menu. Zupełnie o tym zapomniałam w szale załatwieńByłam 2 razy na weselu w Annie, więc wiem ,że smacznie tam gotują. Jak masz pytanie odnośnie jakiegoś dania pytaj śmiało, akurat moze je jadłam. Rozumiem, ze też masz wesele w Annie. Myślałas już moze nad samochodem jakim chcesz jechać do ślubu??? Nad czymś pasującym klimatem do Anny? Poprawim nie robimy. Moj TŻ chciał robić, ale powiedziałam ze nie przychodze.
|
|
#4835 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O widze, że nie jestem sama My też nie robimy poprawin( nasz budżet weselny już by tego nie wytrzymał)A wy wszystkie robicie poprawiny? |
|
|
|
|
#4836 |
|
Zakorzenienie
|
ja robię poprawiny.. rodzina tżta jest bardzo liczna (ze 3 razy wiecej gosci niz u mnie) a oni i tak by chcieli świętowac ze 3 dni więc w niedziele by się wszyscy zwalili do domu to już rodzice ustalili między sobą że wolą zapłacić trochę wiecej i mieć wszystko gotowe niż po weselu jeszcze gotowac i gościc mase ludzi we własnym domu i byc po nocy kucharkami kelnerkami a potem zmywac po tej imprezie i sprzątac
dla rodziców to bardzo ważny dzień, nie są najmłodsi i nie mają dużo sił i nie chcą byc wymęczeni przez przygotowania na poprawiny lecz cieszyc się w pełni tym dniem![]() a z doswiadczenia wiem ze drugi dzien czasem bywa zabawniejszy niz pierwszy więc ja jestem jak najbardziej za! ale to rodzice zaproponowali, nie że my ich wykorzystujemy
|
#4837 |
|
Rozeznanie
|
dziewczynki-te bardzie dośwaidczone:P - jestem na etapie ustalania liczby gości -czy ludzi z orkiestry liczy sie jako 1 osobę czy płaci się za połowę??????to samo dotyczy fotografa czy kamerzysty jeśli ktoś planuje...
bo wkońcu oni graja czy robią zdjęcia i jedza tylko cieple posilki (niektore chyba?..)....jak to sie oblicza??????? tak samo dzieci??? |
|
|
|
#4838 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To zależy od sali. Niektóre liczą orkiestrę jak normalnego gościa, inne 50%, w mojej sali właścicielka powiedziała że to od nas zależy, możemy za nich wogóle nie płacić . To samo z dziećmi, różne sale różne "progi wiekowe" u nas za dzieci od 4 do 15 lat płacimy połowe ceny. Musisz zapytać właścicieli.
|
|
|
|
|
#4839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dzieci to tak do około 3 lat za darmo a do 10/12 połowę ceny, ale to też zależy od sali. |
|
|
|
|
#4840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4841 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4842 |
|
Zakorzenienie
|
i takie rozwiązanie wydaje mi się uczciwe, bo kurcze nie dość, że płacimy i tak dużo za orkiestre i innych "z obsługi" to jeszcze na sali jak za innych gości. Ja rozumiem, że to jest cała noc i coś przekąsić muszą, ale chyba nie tyle co "normalni" goście. W końcu to ich praca, a nie darmowe najedzenie się
Ale to tylko moje prywatne zdanie |
|
|
|
#4843 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4844 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no wlasnie....też mam podobne odczucia....wkońcu za swoją pracę biorą naprawdę wysokie wynagordzenie... oczywistym jest,że nie będą siedzieć przy pustym stole...Z tego co pamietam jak gościłam u innych na weselach,to wydaje mi się że dostają jakieś posiłki i poczęstunek,ale na pewno w okrojonej wersji.Ale to co mi powiedzą w lokalu dopiero sie okaze... |
|
|
|
|
#4845 |
|
Zakorzenienie
|
A najśmieśniejsze jest to, że pewna orkiestra miała w umowie punkt, że osoba zatrudniająca zobowiązuje się do zapewnienia alkoholu podczas wesela
Dla mnie to już był szczyt bezczelności ![]() mój tata nawet żartował, że podczas rozliczenia (mieli w umowie, że na 3 godziny przed końcem imprezy trzeba im całość zapłacić), wziął by alkomat i jeżeli są pod wpływem alkoholu to powiedziałby, że z pijanymi nie gada i nara im Oczywiście zartował, bo wiadomo, że "brudu" narobić można by było wtedy łatwo, ale tak na dobrą sprawę to coś w tym jest
|
|
|
|
#4846 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. My zdecydowaliśmy się na poprawiny. Po ślubie mojego brata poprawiny odbyły sie w moim domu i potem było tyle sprzątania że szok . Poza tym nasze mamusie też muszą mieć coś z życia, a nie ciągłe obsługiwanie gości. Dla nas to też będzie wygodne. Po weselu położymy się na chwile spać w apartamencie dla nowożeńców a potem koło hm.. 14 zejdziemy na poprawiny... i nie będziemy musieli lecieć na łeb na szyje na drugi koniec Lublina do mnie do domu . Jak na razie zdecydowaliśmy tylko, że na pierwsze danie - będą polędwiczki w sosie borowikowym. Co prawda ja już od wielu lat nie jem mięsa wieprzowego i wołowego, ale Pan w Annie powiedział, że w takim wypadku dostanę coś innego
|
|
#4847 |
|
Rozeznanie
|
Ja robię poprawiny z tego względu, że po pierwsze uwielbiam 2dniowe wesela..im więcej funu i zabawy tym lepiej, ja z reguły bardzo towarzyska jestem:P Po drugie będę miała dużo gości przyjezdnych, z drugiego końca Polski nawet, muszę ich jakoś nakaramić w tą niedziele. W domu, a raczej mieszkaniu bym nie miała takiej możliwości, nie dość, że by się nie pomieścili to jeszcze nie miałby im kto tego przygotować, nagotować itd.
W ogóle troszkę żałuje, że moja sala weselna nie ma pokoi gościnnych i będę musiała szukać dodatkowo gdzie indziej, nawet na 50 osób Powoduje to więcej załatwień, czasu więcej na dojazd i w ogóle więcej problemów. No ale nie ma idealnej sali dla mnie, dobre to co mam
|
|
|
|
#4848 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a wyrazić swoje zdanie jeśli mam inne zawsze mogę i to nic z moim dobrym humorem i wyluzowaniem nie ma wspólnego. Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4849 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam nadzieje że moi goście nie będą wymagali noclegu.. mieszkają blisko od sali i mam nadzieje że wrócą do własnych domów bo moja sala również nie ma pokoi dla gości a odległość do ich domów jest rowna odległości do hotelu więc mam nadzieję ze to mnie ominie! no chyba że kilka koleżanek ze studiów które są z daleka to im się coś znajdzie ale reszta chyba pójdzie spać do własnych chatek
i na poprawiny jakoś wrócą na salę.. bo tak jak mówicie urządzic poprawiny w domu to masakra!!! roboty więcej i sprzątania niż zabawy.. a chodzi o to zeby sie bawić bo taki weekend zdarza się tylko raz w zyciu ja nie mam wyjścia z poprawinami ale jak ktos ma mozliwosc zrobienia wesela bez poprawin to zazdroszczę!
|
#4850 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam w umowie z orkiestrą, że zobowiązuję się zapewnić im poczęstunek tak, jak normalnym gościom...
|
|
|
|
#4851 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozglądałaś się już za jakimiś noclegami? bo mnie, szczerze mówiąc, trochę to przeraża....80 osób...
|
|
#4852 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez nie będę miała poprawin.
Samo wesele to już dla mnie za dużo ![]() Ja bede mieć gości którzy mieszkają ~70km od lublina. i raczej noclegu dla nich nie przewidujemy. a jesli już to w akademiku, bo na hotel to nie stać by tyle osób przenocować (min 60). zreszta jak moja rodzina była na weselu w tamtych stronach to mieli tylko transport spod domu weselnego do centrum miasta, i dalej radzić trzeba było sobie samemu
|
#4853 |
|
Rozeznanie
|
Akademiki jak na nocleg po weselu są jak najbardziej w porządku. Sama ostatnio po weselu nocowałam w akademiku i nie narzekam.
|
|
|
|
#4854 |
|
Rozeznanie
|
poprawiny mamy zapewnione w cenie
|
#4855 |
|
Raczkowanie
|
ja mam pytanie dot. tortów. Zupełnie się w tym temacie nie orientuje
Wiecie może jaka jest orientacyjna cena tortu smietanowo-owocowego? Czy 200zl za 3 piętrowy tor to dużo?
|
#4856 |
|
Raczkowanie
|
Ja płaciłam 35zł/kg. Jeśli Twój waży ok 8 kg to wychodzi 25zł/kg a to atrakcyjna cena.
|
#4857 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a my tyle zapłaciliśmy za tort+ ciasto-wesele na 150 osób i jeszcze sporo nam zostało. Mogę polecić tą cukiernię- ciasta smaczne i apetycznie wyglądające, a tort przepyszny
|
|
|
#4858 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oj,oj,joj-to aż z biłgoraja przywoziłaś łakocie:P? czy cukiernia dostarcza-chętniepoprosimyo namiary-na pewno ktorejś się przyda.Ja słyszałam o cukierni w Maruszowie...ponoć sprawdzona ...
|
|
|
|
|
#4859 | ||
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny jesteście niesamowite- nie było mnie kilka dni a zostawiłyście lektury na cały ranek
Ominęła mnie mała sprzeczka i może lepiej już nie będę nic na ten temat pisać, każda ma swoją głowę i robi tak jak uważa że jest najlepiej, no i tyle...![]() Cytat:
Cytat:
Jak już sie zdecydowaliśmy na imprezę to ubzdurało mi się robić wesele 31 grudnia w sylwerstra. Tylko jak się przejechaliśmy po kilku salach i zorientowaliśmy się jak to wygląda cenowo to musieliśmy zrezygnować.Rodzice krzyceli ze nie w zimie oni chca czerwiec sierpien. Ostatecznie zostalo jak jest i tez jest dobrze ![]() Nasz budżet również jest niewystarczający na poprawiny w lokalu gdzie robimy wesele. Mieszkania niestety są za małe. Jak będzie pogoda pojedziemy nad jeziorko na działkę, a jak ni eto myślałam może o jakiejś knajpce z bilardem czy coś podobnego. Tak żeby każdy znalazł coś dla siebie a przy okazji można było miło spędzić czas. |
||
|
|
|
#4860 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cenowo wygląda że to ta sama Pozdrawiam
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.

myślałaś już może nad menu? ( u mnie w domu ostro debatują
) i robicie też tam poprawiny?

flejksy
Qrcze do mojego ślubu jeszcze ponad 7 m-cy a ja nie mogę sie już doczekać najchętniej to już bym powybierała suknie, bukiety i inne fajne rzeczy...

Ale to tylko moje prywatne zdanie
Dla mnie to już był szczyt bezczelności
. Poza tym nasze mamusie też muszą mieć coś z życia, a nie ciągłe obsługiwanie gości. Dla nas to też będzie wygodne. Po weselu położymy się na chwile spać w apartamencie dla nowożeńców a potem koło hm.. 14 zejdziemy na poprawiny... i nie będziemy musieli lecieć na łeb na szyje na drugi koniec Lublina do mnie do domu
Wiecie może jaka jest orientacyjna cena tortu smietanowo-owocowego?