Lubelskie Panny Młode cz. III - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-06, 18:51   #4831
Miira
Zadomowienie

GG do Miira
Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. III

pokropce właśnie wyczytałam, że Ty też masz wesele w Dworze Anna. myślałaś już może nad menu? ( u mnie w domu ostro debatują ) i robicie też tam poprawiny?
Stary 2008-10-06, 18:58   #4832
froggie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edytka
zależy od roku! ja w tym co był byłam na dwóch kwietniowych weselach! zależy kiedy jest Wielkanoc. bo śluby ludzie biorą już od lanego poniedziałku.
tak to akurat wiem.
ale moje wymarzone dwie daty to akurat jest wielki post, albo nawet wielki tydzień
Stary 2008-10-06, 21:22   #4833
klementyna1
Zakorzenienie

jaki tu spokój... Qrcze do mojego ślubu jeszcze ponad 7 m-cy a ja nie mogę sie już doczekać najchętniej to już bym powybierała suknie, bukiety i inne fajne rzeczy...Ale wole chyba poczekac na "nowe trendy" po nowym roku
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-06, 21:45   #4834
pokropce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miira Pokaż wiadomość
pokropce właśnie wyczytałam, że Ty też masz wesele w Dworze Anna. myślałaś już może nad menu? ( u mnie w domu ostro debatują ) i robicie też tam poprawiny?

Hej Miira Jeszcze kompletnie nie myślałam nad menu. Zupełnie o tym zapomniałam w szale załatwień. A może zostawić to naszym mamom? Jak je znam to i tak w sprawach jedzenia będą wiedziały najlepiej. A co mi tam niech sie też wykażą . Jak coś wybierzemy dam znać.
Byłam 2 razy na weselu w Annie, więc wiem ,że smacznie tam gotują. Jak masz pytanie odnośnie jakiegoś dania pytaj śmiało, akurat moze je jadłam.

Rozumiem, ze też masz wesele w Annie. Myślałas już moze nad samochodem jakim chcesz jechać do ślubu??? Nad czymś pasującym klimatem do Anny?

Poprawim nie robimy. Moj TŻ chciał robić, ale powiedziałam ze nie przychodze.

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20090509580413.html
pokropce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-06, 22:18   #4835
Malemalenstwo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pokropce Pokaż wiadomość

O widze, że nie jestem sama My też nie robimy poprawin( nasz budżet weselny już by tego nie wytrzymał)

A wy wszystkie robicie poprawiny?
Stary 2008-10-06, 22:26   #4836
tancerka212
Zakorzenienie

ja robię poprawiny.. rodzina tżta jest bardzo liczna (ze 3 razy wiecej gosci niz u mnie) a oni i tak by chcieli świętowac ze 3 dni więc w niedziele by się wszyscy zwalili do domu to już rodzice ustalili między sobą że wolą zapłacić trochę wiecej i mieć wszystko gotowe niż po weselu jeszcze gotowac i gościc mase ludzi we własnym domu i byc po nocy kucharkami kelnerkami a potem zmywac po tej imprezie i sprzątac dla rodziców to bardzo ważny dzień, nie są najmłodsi i nie mają dużo sił i nie chcą byc wymęczeni przez przygotowania na poprawiny lecz cieszyc się w pełni tym dniem
a z doswiadczenia wiem ze drugi dzien czasem bywa zabawniejszy niz pierwszy więc ja jestem jak najbardziej za! ale to rodzice zaproponowali, nie że my ich wykorzystujemy
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-06, 22:31   #4837
maciejka83
Rozeznanie

dziewczynki-te bardzie dośwaidczone:P - jestem na etapie ustalania liczby gości -czy ludzi z orkiestry liczy sie jako 1 osobę czy płaci się za połowę??????to samo dotyczy fotografa czy kamerzysty jeśli ktoś planuje...

bo wkońcu oni graja czy robią zdjęcia i jedza tylko cieple posilki (niektore chyba?..)....jak to sie oblicza??????? tak samo dzieci???
maciejka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-06, 22:42   #4838
Marianna 54
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maciejka83 Pokaż wiadomość
dziewczynki-te bardzie dośwaidczone:P - jestem na etapie ustalania liczby gości -czy ludzi z orkiestry liczy sie jako 1 osobę czy płaci się za połowę??????to samo dotyczy fotografa czy kamerzysty jeśli ktoś planuje...

bo wkońcu oni graja czy robią zdjęcia i jedza tylko cieple posilki (niektore chyba?..)....jak to sie oblicza??????? tak samo dzieci???

To zależy od sali. Niektóre liczą orkiestrę jak normalnego gościa, inne 50%, w mojej sali właścicielka powiedziała że to od nas zależy, możemy za nich wogóle nie płacić . To samo z dziećmi, różne sale różne "progi wiekowe" u nas za dzieci od 4 do 15 lat płacimy połowe ceny. Musisz zapytać właścicieli.
Marianna 54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-06, 22:43   #4839
onaella
Zakorzenienie

Cytat:

wszystko zależy od sali, w której masz wesele. Ja się tym sama ostatnio interesowałam no i w przeważającej liczbie sal za orkiestre płaci się od osoby jak za każdego gościa to samo fotograf. Choć wiem, że czasem też jest tak, że płaci sie za stół dla nich (jak się nie mylę to w Maciejowej Chacie, chyba 350 zl)

A dzieci to tak do około 3 lat za darmo a do 10/12 połowę ceny, ale to też zależy od sali.

14.08.2010
baby
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-06, 22:57   #4840
SELKA*
Zakorzenienie

Cytat:

Dokładnie- wszystko zależy od sali. U nas płaciliśmy normalnie za orkiestrę, kamerzystę i fotografa ale właścicielka sali sugerowala,że możemy zapłacić połowę i wtedy też będzie o połowę mniej jedzenia. A jeśli chodzi o dzieci- do 3 r.ż. gratis, do 12 r.ż. 50% ceny i to też do uzgodnienia, bo u nas były dzieci 4-5 letnie, więc na trójkę zamówiliśmy 2 połówki porcji. Najlepiej dowiedz się jak to jest w Twojej sali, bo bywa różnie.
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-06, 23:21   #4841
ladyinred85
Rozeznanie

Cytat:

Ja za orkiestrę i fotografa płacę połowę ceny.
ladyinred85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-06, 23:32   #4842
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladyinred85 Pokaż wiadomość
Ja za orkiestrę i fotografa płacę połowę ceny.
i takie rozwiązanie wydaje mi się uczciwe, bo kurcze nie dość, że płacimy i tak dużo za orkiestre i innych "z obsługi" to jeszcze na sali jak za innych gości. Ja rozumiem, że to jest cała noc i coś przekąsić muszą, ale chyba nie tyle co "normalni" goście. W końcu to ich praca, a nie darmowe najedzenie się Ale to tylko moje prywatne zdanie

14.08.2010
baby
Stary 2008-10-06, 23:38   #4843
ladyinred85
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość
i takie rozwiązanie wydaje mi się uczciwe, bo kurcze nie dość, że płacimy i tak dużo za orkiestre i innych "z obsługi" to jeszcze na sali jak za innych gości. Ja rozumiem, że to jest cała noc i coś przekąsić muszą, ale chyba nie tyle co "normalni" goście. W końcu to ich praca, a nie darmowe najedzenie się Ale to tylko moje prywatne zdanie
Wlascicielka naszej sali twierdzi, ze dostaja normalne porcje. To jest taki gratis/dodatek ta polowa ceny. Ale mi tez się wydaje, że orkiestra tyle nie je co goście, w koncu goście jedzą praktycznie non stop.
ladyinred85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-06, 23:38   #4844
maciejka83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość

no wlasnie....też mam podobne odczucia....wkońcu za swoją pracę biorą naprawdę wysokie wynagordzenie...
oczywistym jest,że nie będą siedzieć przy pustym stole...Z tego co pamietam jak gościłam u innych na weselach,to wydaje mi się że dostają jakieś posiłki i poczęstunek,ale na pewno w okrojonej wersji.Ale to co mi powiedzą w lokalu dopiero sie okaze...
Stary 2008-10-07, 00:04   #4845
onaella
Zakorzenienie

A najśmieśniejsze jest to, że pewna orkiestra miała w umowie punkt, że osoba zatrudniająca zobowiązuje się do zapewnienia alkoholu podczas wesela Dla mnie to już był szczyt bezczelności

mój tata nawet żartował, że podczas rozliczenia (mieli w umowie, że na 3 godziny przed końcem imprezy trzeba im całość zapłacić), wziął by alkomat i jeżeli są pod wpływem alkoholu to powiedziałby, że z pijanymi nie gada i nara im Oczywiście zartował, bo wiadomo, że "brudu" narobić można by było wtedy łatwo, ale tak na dobrą sprawę to coś w tym jest

14.08.2010
baby
Stary 2008-10-07, 00:05   #4846
Miira
Zadomowienie

GG do Miira

Cytat:
Napisane przez pokropce Pokaż wiadomość
Hej Miira Jeszcze kompletnie nie myślałam nad menu. Zupełnie o tym zapomniałam w szale załatwień. A może zostawić to naszym mamom? Jak je znam to i tak w sprawach jedzenia będą wiedziały najlepiej. A co mi tam niech sie też wykażą . Jak coś wybierzemy dam znać.
Byłam 2 razy na weselu w Annie, więc wiem ,że smacznie tam gotują. Jak masz pytanie odnośnie jakiegoś dania pytaj śmiało, akurat moze je jadłam.

Rozumiem, ze też masz wesele w Annie. Myślałas już moze nad samochodem jakim chcesz jechać do ślubu??? Nad czymś pasującym klimatem do Anny?

Jeśli chodzi o samochód to do ślubu jedziemy Audi A6 może i to nie pasuje do klimatu Anny, ale że jest taki samochód w rodzinie to nawet nie mamy wyboru .
My zdecydowaliśmy się na poprawiny. Po ślubie mojego brata poprawiny odbyły sie w moim domu i potem było tyle sprzątania że szok . Poza tym nasze mamusie też muszą mieć coś z życia, a nie ciągłe obsługiwanie gości. Dla nas to też będzie wygodne. Po weselu położymy się na chwile spać w apartamencie dla nowożeńców a potem koło hm.. 14 zejdziemy na poprawiny... i nie będziemy musieli lecieć na łeb na szyje na drugi koniec Lublina do mnie do domu .
Jak na razie zdecydowaliśmy tylko, że na pierwsze danie - będą polędwiczki w sosie borowikowym. Co prawda ja już od wielu lat nie jem mięsa wieprzowego i wołowego, ale Pan w Annie powiedział, że w takim wypadku dostanę coś innego
Stary 2008-10-07, 02:39   #4847
ana_01
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malemalenstwo Pokaż wiadomość
Ja robię poprawiny z tego względu, że po pierwsze uwielbiam 2dniowe wesela..im więcej funu i zabawy tym lepiej, ja z reguły bardzo towarzyska jestem:P Po drugie będę miała dużo gości przyjezdnych, z drugiego końca Polski nawet, muszę ich jakoś nakaramić w tą niedziele. W domu, a raczej mieszkaniu bym nie miała takiej możliwości, nie dość, że by się nie pomieścili to jeszcze nie miałby im kto tego przygotować, nagotować itd.
W ogóle troszkę żałuje, że moja sala weselna nie ma pokoi gościnnych i będę musiała szukać dodatkowo gdzie indziej, nawet na 50 osób Powoduje to więcej załatwień, czasu więcej na dojazd i w ogóle więcej problemów. No ale nie ma idealnej sali dla mnie, dobre to co mam
ana_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 07:35   #4848
*kaalinaa*
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez edytka27101982 Pokaż wiadomość
A PRZED CHWILĄ MÓWIŁAŚ ŻE WYLUZOWAŁAŚ

Kalinka, ja Cię proszę, masz teraz tyle powodów do radośi wesele za .. 13 dni!! co ja bym dała żeby być tak blisko TEGO DNIA
a tu jeszcze 9 miesięcy...
ślę słońce i pozytywne myśli! dużo uśmiechu!
Kochana ja jestem tak wyluzowana i szczęśliwa jak nigdy, ja już dzięki Bogu nie muszę nic "łapać", rezerwować, wybierać bo wszystko mam załatwione i teraz tylko dopinam małe guziczki a wyrazić swoje zdanie jeśli mam inne zawsze mogę i to nic z moim dobrym humorem i wyluzowaniem nie ma wspólnego. A co do Pana Z. to ja mam pomysł na sesję ale nie chcę zapeszać bo nie wiem czy uda mi się to wszystko załatwić. Jak uda to zobaczycie czy da się z niego coś innego wykrzesać

Cytat:
O widze, że nie jestem sama My też nie robimy poprawin( nasz budżet weselny już by tego nie wytrzymał)

My tez nie robimy poprawin, tego nasz, mój i TŻ budżet by nie wytrzymał tylko obiad dla najbliższej rodzinki w niedzielę

Cytat:

My płacimy za obsługę jak za normalnego gościa

*kaalinaa* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 08:59   #4849
tancerka212
Zakorzenienie

ja mam nadzieje że moi goście nie będą wymagali noclegu.. mieszkają blisko od sali i mam nadzieje że wrócą do własnych domów bo moja sala również nie ma pokoi dla gości a odległość do ich domów jest rowna odległości do hotelu więc mam nadzieję ze to mnie ominie! no chyba że kilka koleżanek ze studiów które są z daleka to im się coś znajdzie ale reszta chyba pójdzie spać do własnych chatek
i na poprawiny jakoś wrócą na salę.. bo tak jak mówicie urządzic poprawiny w domu to masakra!!! roboty więcej i sprzątania niż zabawy.. a chodzi o to zeby sie bawić bo taki weekend zdarza się tylko raz w zyciu ja nie mam wyjścia z poprawinami ale jak ktos ma mozliwosc zrobienia wesela bez poprawin to zazdroszczę!
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 09:04   #4850
judyta83
Przyczajenie

Cytat:
oczywistym jest,że nie będą siedzieć przy pustym stole...Z tego co pamietam jak gościłam u innych na weselach,to wydaje mi się że dostają jakieś posiłki i poczęstunek,ale na pewno w okrojonej wersji.
Ja mam w umowie z orkiestrą, że zobowiązuję się zapewnić im poczęstunek tak, jak normalnym gościom...
judyta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 09:23   #4851
Gosiczek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ana_01 Pokaż wiadomość
Ja robię poprawiny z tego względu, że po pierwsze uwielbiam 2dniowe wesela..im więcej funu i zabawy tym lepiej, ja z reguły bardzo towarzyska jestem:P Po drugie będę miała dużo gości przyjezdnych, z drugiego końca Polski nawet, muszę ich jakoś nakaramić w tą niedziele. W domu, a raczej mieszkaniu bym nie miała takiej możliwości, nie dość, że by się nie pomieścili to jeszcze nie miałby im kto tego przygotować, nagotować itd.
W ogóle troszkę żałuje, że moja sala weselna nie ma pokoi gościnnych i będę musiała szukać dodatkowo gdzie indziej, nawet na 50 osób Powoduje to więcej załatwień, czasu więcej na dojazd i w ogóle więcej problemów. No ale nie ma idealnej sali dla mnie, dobre to co mam
Ja mam taką samą sytuację jak Ty. Będę miała ponad 3/4 gości przyjezdnych (ok.80) i też się martwię gdzie ich przenocować tak żeby im było wygodnie i żebyśmy my nie zbankrutowali.
Rozglądałaś się już za jakimiś noclegami? bo mnie, szczerze mówiąc, trochę to przeraża....80 osób...
Stary 2008-10-07, 10:21   #4852
froggie
Zakorzenienie

ja tez nie będę miała poprawin.
Samo wesele to już dla mnie za dużo

Ja bede mieć gości którzy mieszkają ~70km od lublina.
i raczej noclegu dla nich nie przewidujemy.
a jesli już to w akademiku, bo na hotel to nie stać by tyle osób przenocować (min 60).

zreszta jak moja rodzina była na weselu w tamtych stronach to mieli tylko transport spod domu weselnego do centrum miasta, i dalej radzić trzeba było sobie samemu
Stary 2008-10-07, 10:49   #4853
Amira_2007
Rozeznanie

Akademiki jak na nocleg po weselu są jak najbardziej w porządku. Sama ostatnio po weselu nocowałam w akademiku i nie narzekam.
Amira_2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 11:09   #4854
edytka27101982
Rozeznanie

Cytat:

poprawiny mamy zapewnione w cenie

edytka27101982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 12:07   #4855
Gosiczek
Raczkowanie

ja mam pytanie dot. tortów. Zupełnie się w tym temacie nie orientuje Wiecie może jaka jest orientacyjna cena tortu smietanowo-owocowego?
Czy 200zl za 3 piętrowy tor to dużo?
Stary 2008-10-07, 12:31   #4856
omikrona
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gosiczek Pokaż wiadomość
ja mam pytanie dot. tortów. Zupełnie się w tym temacie nie orientuje Wiecie może jaka jest orientacyjna cena tortu smietanowo-owocowego?
Ja płaciłam 35zł/kg. Jeśli Twój waży ok 8 kg to wychodzi 25zł/kg a to atrakcyjna cena.
Stary 2008-10-07, 12:37   #4857
Doro22_10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gosiczek Pokaż wiadomość
My tyle płaciliśmy za 3-piętrowy śmietanowo-owocowy, zamawialiśmy z Biłgoraja. Myślę, że to bardzo dobra cena, bo słyszałam takie wersje, że za sam tort płaci się 600zł a my tyle zapłaciliśmy za tort+ ciasto-wesele na 150 osób i jeszcze sporo nam zostało. Mogę polecić tą cukiernię- ciasta smaczne i apetycznie wyglądające, a tort przepyszny

Jesteśmy razem: 13.09.2003

Zaręczyny: 13.05.2007

Nasz ślub: 13.09.2008
Doro22_10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 12:59   #4858
maciejka83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Doro22_10 Pokaż wiadomość
My tyle płaciliśmy za 3-piętrowy śmietanowo-owocowy, zamawialiśmy z Biłgoraja. Myślę, że to bardzo dobra cena, bo słyszałam takie wersje, że za sam tort płaci się 600zł a my tyle zapłaciliśmy za tort+ ciasto-wesele na 150 osób i jeszcze sporo nam zostało. Mogę polecić tą cukiernię- ciasta smaczne i apetycznie wyglądające, a tort przepyszny

oj,oj,joj-to aż z biłgoraja przywoziłaś łakocie:P? czy cukiernia dostarcza-chętniepoprosimyo namiary-na pewno ktorejś się przyda.Ja słyszałam o cukierni w Maruszowie...ponoć sprawdzona...
Stary 2008-10-07, 13:16   #4859
negila
Rozeznanie

Dziewczyny jesteście niesamowite- nie było mnie kilka dni a zostawiłyście lektury na cały ranek Ominęła mnie mała sprzeczka i może lepiej już nie będę nic na ten temat pisać, każda ma swoją głowę i robi tak jak uważa że jest najlepiej, no i tyle...

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
dziewczyny a powiedzcie mi czy mając suknie z odkrytymi ramionami trzeba do Kościołą dodatkowo zaopatrzyć się w jakieś bolerko? ja jeszcze nie mam sukni ale myslalam ze biore slub w sierpniu i jeśli będzie upał to założę tylko suknie, nie wiem jaką wybiorę ale jeśli wybiorę np gorset to ramiona bedą odkryte, a moja mama powiedziala ze do Kościoła obowiązkowo trzeba zakryc ramiona itp i bolerko albo coś musi byc...
dokładnie jakbym słyszała moją mamę

Cytat:
Napisane przez froggie Pokaż wiadomość
tak to akurat wiem.
ale moje wymarzone dwie daty to akurat jest wielki post, albo nawet wielki tydzień
Ja od zawsze twierdziłam że nie chce wesela mi wystarczył by sam ślub z moim TZ. Bez wesela byłbym równie szczęśliwa. Zdecydowałam się na tą impreze ze względu właśnie na TZ- wydaje mi sie że pomimo tego ze mowi ze mu obojetne to cieszy sie jednak ze ono sie odbedzie.
Jak już sie zdecydowaliśmy na imprezę to ubzdurało mi się robić wesele 31 grudnia w sylwerstra. Tylko jak się przejechaliśmy po kilku salach i zorientowaliśmy się jak to wygląda cenowo to musieliśmy zrezygnować.Rodzice krzyceli ze nie w zimie oni chca czerwiec sierpien. Ostatecznie zostalo jak jest i tez jest dobrze

Cytat:

Nasz budżet również jest niewystarczający na poprawiny w lokalu gdzie robimy wesele. Mieszkania niestety są za małe. Jak będzie pogoda pojedziemy nad jeziorko na działkę, a jak ni eto myślałam może o jakiejś knajpce z bilardem czy coś podobnego. Tak żeby każdy znalazł coś dla siebie a przy okazji można było miło spędzić czas.

negila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 14:05   #4860
Gosiczek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doro22_10 Pokaż wiadomość
No włąśnie mi została polecona cukiernia zBiłgoraja Cenowo wygląda że to ta sama Pozdrawiam

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości