|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
izuxyz mojej odbija się z reguły od razu i to czasem dwa trzy razy, a nosze z główka na ramieniu bo tak szybciej odbije, ale spokojnie czasem zdarza jej sie odbic na lezaco to obróci główke sama wiec raczej jestem spokojna
w moim foteliku (jakis zwykły) siedzi normalnie...o ile takie dziecko moze siedziec normalnie ![]() Dorotk@ hmm chyba ma moją krew bo ja uwielbiam spać a poważnie to chyba nauczyła sie od poczatku w nocy jest ciemno bo nie zapalam swiatla do karmienia odkladam ja do łózeczka po odbiciu i ide spac sie tam troche jeszcze wierci ale potem chyba zasypia w dzien jak jest jasno i w otoczeniu cos sie dzieje to tak gładko nie idzie i domaga sie noszenia
|
#1082 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
Dziewczyny, ja tylko na chwilkę... Staram się Was na bieżąco podczytywać ale nie mam siły nic pisać.
Trzymam kciuki za Twoje maleństwo Nabuko!! I sama też Was proszę o wirtualne wsparcie. Emilka nadal jest w szpitalu, jutro ma kontrolne usg nereczek-trzymajcie kciuki aby wyszło jak poprzednio-czyli ok.Jeszcze ma infekcję i śladowe ilości białka w moczu ale mam nadzieję, że będzie dobrze. Tak ciężko jest zostawić dziecko w szpitalu
|
#1083 |
|
Zakorzenienie
|
agawiecka, mocno trzymam kciuki za Emilkę. Niech szybko wraca do domu
|
|
|
|
#1084 |
|
Zadomowienie
|
agawiecka- ja też trzymam z całych sił kciuki za Twojego szkrabcia!
|
#1085 |
|
Zakorzenienie
|
sms od Iwy:
Hej dziewczyny. jestem na patologii-hipotrofia płodu. czekam na kroplówkę a popołudniu mają mi sprawdzić te przepływy to pewnie podejmą jakąś decyzję. pzdr. Iwa agawiecka trzymam mocno kciuki
|
|
|
|
#1086 |
|
Raczkowanie
|
Iwa, Agawiecka trzymam mocno kciuki za Wasze córeczki!!! mam nadzieję że wszystko będzie ok!!!
|
|
|
|
#1087 |
|
Raczkowanie
|
Ja z kolejnym zapytaniem do doświadczonych mam - mojej małej dosyć mocno łuszczy się skóra na brzuszku i na nózkach w zagięciu tam gdzie łydka łączy się ze stópką... Czy to normalne czy może jakaś choroba? Dodam że do tej pory kąpaliśmy ją w Balneum i po tym niczym nie smarowalismy bo tak poleciła położna (mała miała rumień)- może jej w ten sposób przesuszyliśmy skórkę? Dziś wymyjemy ją chyba mydełkiem i naoliwimy... zobacze czy to coś zmieni...
|
|
|
|
#1088 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Mamusie!
Gratuluje wszystkim cudnych dzieciaczkow! MOja Ola przyszla na swiat 16 wrzesnia. Podczytuje Was czasem ale nie chce sie wcinac w watek bo jestescie ze soba bardzo zzyte i nie bede zaklocac tego spokoju ![]() Chcialam tylko odpowiedziec Izuxyz zeby sie nei martwila tym luszczeniem skorki bo to normalne. Kazdy noworodek to przechodzi. Dzieje sie tak dlatego, ze przez 9 miesiecy dzidzia plywala sobie w wodach a teraz ta skorka po prostu musi sie zluszczyc zeby ustapic miejsca nowej i dlatego ten proces jest konieczny. To niz groznego. Przejdzie w ciagu 1 do 2 tygodni. Powiedzcie mi czy pupy Waszych malenstw nie odparzaja sie? U mojej Oli ciagle jakas pupka czerwona juz sama nie wiem czym mam ja smarowac. Teraz przemywam ja woda nie chusteczkami i zasypuje maka ziemniaczana i czasem jest lepiej czasem gorzej ale ogolnie nie jest idealnie. Czym smarujecie Maluchy?
|
#1089 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
My smarujemy dupkę linomagiem z zieloną literką (bo jest też z czerwoną, ale to dopiero od 11 lat można stosować) i jak do tej pory nic nie wyszło, a Maciej ma już skończone 6 tygodni. |
|||
|
|
|
#1090 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dysia- ja moją przy każdej zmianie pieluszki smaruję Sudocremem i żadnych zaczerwień nie ma.
|
|
#1091 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1092 |
|
Zakorzenienie
|
dysia77 witaj serdecznie! już od dawna wisisz na naszej liście na pierwszej stronie co zobowiązuje do częstego udzielania się
jesteś już doświadczoną mamuśką, więc twoje rady są na wagę złota.spadam wykąpać mojego ssaka, ale wrócę bo tż idzie kopać piłkę.
|
|
|
|
#1093 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
= A ja jutro do mojej niuni jadę z pokarmem nieco lepiej. ściągam po 25 ml.. niewiele, ale i tak lepiej niż było..i wiecie co, malutkiej wyskoczyło coś na czółku. nie są to typowe krostki, ale coś w rodzajów malutkich bąbelków. czy Wasze maleństwa miały coś podobnego? czym to wytępiłyście?
|
|
#1094 |
|
Zadomowienie
|
Nabuko, my mamy takie krosty na calej buzce, polozna mi powiedziala ze to tzw. tradzik noworodkowy, organizm malenstw jeszcze oczyszcza sie z hormonow, wiec mozliwe sa takie wypryski.
A ja ponawiam moje pytanie dot. karmienia piersia... |
|
|
|
#1095 |
|
Zakorzenienie
|
jesteeeem! Piotrek przysypia, oby się nie rozbudził
http://www.allegro.pl/item449874608_...w1_0_18kg.html włączyliśmy wibracje i małego tak wywibrowało, że walnął taaaakie kupsko - z pieluchy wszystkimi bokami wychodziło, a jaki był zadowolony ![]() Pojechałam dziś do ginekologa, a że on na osiedlu to stwierdziłam, że nie potrwa to długo i nie odciągałam mleka. Przed wyjściem nakarmiłam Piotrka, a on przy odbijaniu puścił takiego pawia, że na metr w dal poleciał. Więc tż został tylko z butelką herbatki. Ale mały był bardzo grzeczny i poczekał z marudzeniem na mamuśkę A ginekolog sobie nie przyszedł wizyta przełożona na za tydzień. A chciałam już mieć tą przyjemność za sobą...dziś przyszalałam i kupiłam sobie takie ptysiowe rurki na wagę - pyyyycha! Tż teraz poszedł pograć w piłkę więc kazałam mu dobrze schować, bo zjadłabym wszystkie. No i poszłam sobie robić herbatę, otwieram szafkę by wziąć kubek, a tu te rurki ale udało mi się przed nimi uciec...
|
|
|
|
#1096 |
|
Zakorzenienie
|
Jagna ja wczoraj też miałam tak jakby mniej pokarmu, z tym że u mnie "mniej" znaczy akurat. Ale mimo wszystko trochę się zmartwiłam i zaczęłam upijać się żywcem, bo pomyślałam, ze może za mało piłam. No i dziś wszystko wróciło do "mojej" normy, czyli prawie mi cyce pękają. Więc może spróbuj więcej pić, no i przystawiaj małą, niech pije choćby po trochu, ale czesto to laktacja się może rozbuja. Powodzenia!
|
|
|
|
#1097 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mój Maćko nie mógł się dzisiaj po kąpieli porządnie najeść. Jeden cyc, drugi i potem jeszcze raz ten pierwszy bo może coś tam już się naprodukowało. Zaraz zacznę myśleć, ze mam za mało pokarmu. Na razie śpi. Zobaczymy na ile mu to wystarczy.
|
||
|
|
|
#1098 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzisiaj juz bylo lepiej, bo z jednego cyca to az mi tryskalo. A mala wisi na cycu non stop, tylko sie denerwuje czasami ze nic jej nie leci. Czy ktores z was mialy juz za soba ten drugi pierwszy raz?? ![]() Ja co prawda mam jeszcze 3 tyg pologu, ale mam troche obawy przed tym, chociaz nie powiem chetke mam ogromna i przez to snia mi sie hardcorowe sny |
|
|
|
|
#1099 |
|
Zadomowienie
|
JagnaK z mlekiem to niestety roznie bywa... mi po 3 tygodniach karmienia zanikl zupelnie i sama nie wiem dlaczego
![]() ja juz mam za soba pierwsze przytulanki szczerze mowiac to ten pierwszy raz nie byl taki jak myslalam, bolalo mnie lekko a i przyjemnosci duzej nie odczulam. Za to drugi raz byl juz jak dawniej a nawet i lepiej hehe :P A no i my "pierwszy raz" mielismy po 4 i pol tygodniach ![]() iwa,agawiecka trzymam kciuki za wasze maluszki
|
#1100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może będzie tak jak po urodzeniu sie Gabrysi, nabrałam ochoty po jakichś 10 miesiącach a tak na prawdę, to jak odstawiłam Młoda od piersi czyli po 14 miesiącach. Laktacja zupełnie zaburzyła u mnie ochotę. Nie wiem co mój mąż na to
|
|
|
|
|
#1101 |
|
Zakorzenienie
|
ja na przytulanki miałam ochotę zaraz po porodzie
dziwne to, bo nawet wtedy siedzieć nie mogłam a teraz zupełnie mi się nie chce i mam strasznego stresa Tż za mną łazi strasznie i myślał, że dziś po wizycie u ginia będą przytulanki. Dlatego w sumie się cieszę, że wizyta dopiero za tydzień. Ja nie boję się bólu, boje się czy ze mną tam wszystko ok.
|
|
|
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
no co jest baby, czy tylko moje dziecie smacznie śpi???
Patrzcie co znalazłam: http://www.babyboom.pl/forum/dzieci-...zwojowe-12723/ ciekawe, ciekawe... edit: no i wygadałam... ssak się obudził
|
|
|
|
#1103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam jutro wizytę u ginekologa - wreszcie - mam nadzieję, że wszystko będzie cacy bo muszę zmolestować męża, muszę i już ![]() Jagna podobno jest coś takiego jak kryzysy laktacyjne, wtedy w piersiach jest mniej pokarmu i trzeba dziecko często przystawiać. Ja już jeden taki mam za sobą ( w 6 tygodniu żucia Macieja). Wkleję Ci stronkę może tam znajdziesz coś ciekawego http://www.mlekomamy.pl/index.php?pa...a_i_odpowiedzi tam w pytaniach i odpowiedziach jest wiele ciekawych rzeczy. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1104 |
|
Zakorzenienie
|
no to Goga życzę udanej molesty
![]() a zapomniałam sie pochwalić, ze zgubiłam dowód osobisty. Przeszukałam całe mieszkanie, odsuwałam i podnosiłam szafki, zaglądałam pod dywany i nic! Jutro już miałam jechac składać wniosek o nowy dowód i coś mnie natchnęło. Złapałam za portfel, który przeglądałam wewnątrz ze 100razy i znalazłam ten głupi dowód w zewnętrznej kieszeni. O matko! A już sobie wyobrażałam, że ktoś wziął kredyt na mój dowód
|
|
|
|
#1105 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Podklady byly mi poterzebne przez 2 dni, potem juz wystarczały podpaski. w 3 tyg juz prawie nic nie leciało. Cytat:
![]() Sprobuj pobudzac laktacje laktatorem miedzy karmieniami, nawet jak nic nie leci. Mi tak kazały robic połozne z poradni laktacyjnej. Efekty byly juz po 2-3 dniach. Cytat:
Cytat:
Mam nadzieje ze szybciutko bedziecie mogli wziac Emilke do domciu. Cytat:
Iwa trzymaj sie dzielknie. Wszystko bedzie dobrze. ![]() Anuhaa lezaczek bardzo fajny. Tez planuje kupic cos podobnego. Moja siostra miala dla swojej corki podobny i byla z niego bardzo zadowolona. Szczególnie byl przydatny w wieku 3-6 mies. Ja uzywam do wszystkiego Bepanten masc. Dziala bez zarzutu i na razie pomaga i na suche skórki i na pupe i buzie tez niz Misiulce smaruje. Zazdroszcze tym mamom ktorych dzieciaczki duzp spia w nocy. Ja wstaje co 2-3 godz na karmienie ktore zwykle trwa ok 30 min (z butli bo w nocy Miska nie chce cyca za zadne skarby) plus 1 x sciaganie mleka = ok 40 min. Boze kiedy ja sie w koncu wyspie. ![]() A wieczorem zamiast sie szybciej polozyc to ja na wizazu siedze. ![]() Bylismy dzis u neonatologa. Misia wazy juz 2900 jak ona je tylko na ządanie.
|
|
#1106 |
|
Rozeznanie
|
Izzi jak masz stosowac debridat bo my na razie mamy sprobowac Espumisan a jak nie bedzie pomagał to wtedy mam kupic debridat ale mi dr nie powiedziala ile razy i po ile. Albo ja tego nie zarejestrowałam.
|
#1107 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja smaruje prawie za każdym przewijaniem sudocrememAnuhaaaa moja chyba wczoraj zaliczyła ten skok rozwojowy piątego tygodnia albo sie naczytałam tego Twojego linka i mi sie wkręciło ALe jakas sie zrobiła z dnia na dzien inna - siedzi na tym foteliku i sie rozdziawia, zaczyna sie usmiechac, ale coraz mniej śpi![]() Kurcze mi jakoś sie nie spieszy do przytulanek w przeciwności do tżta
|
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
cześć mamuśki! Ja dziś zaliczyłam pobudki o 2,4,5,6 i 7 a wtedy Piotrek już nie chciał zasnąć, więc wyspana jestem bardzo
Wrzucam zdjęcia syna w nowym leżaczku, który narazie interesuje go przez najwyżej 15-20min, ale dobre i to. No i jeszcze foto ulubionej pozycji do spania
|
|
|
|
#1109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jaki duzy sie wydaje w tym bujaczku ile on ma cm juz?? bo moj skonczyl 3 miesiace i ma jakies 62cm a wazy teraz 5470 kurdupelek pelna para, choc przybral prawidlowo na wadze bo prawie kilo w 6 tyg
|
|
#1110 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
anuhaaaa Piterek pięknie się prezentuje w leżaczku i mimo, że najwyżej na 20 minut jest nim zainteresowany to i tak warto było go kupić no nie ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:18.

bo ja uwielbiam spać
a poważnie to chyba nauczyła sie od poczatku w nocy jest ciemno bo nie zapalam swiatla do karmienia odkladam ja do łózeczka po odbiciu i ide spac sie tam troche jeszcze wierci ale potem chyba zasypia

wizyta przełożona na za tydzień. A chciałam już mieć tą przyjemność za sobą...
ale udało mi się przed nimi uciec...

Tż za mną łazi strasznie i myślał, że dziś po wizycie u ginia będą przytulanki. Dlatego w sumie się cieszę, że wizyta dopiero za tydzień. Ja nie boję się bólu, boje się czy ze mną tam wszystko ok.