|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Właśnie wróciłam od lekarza. Mam skierowanie do szpitala. No to idę. Trzymajcie za nas kciuki dziewczyny.
Pa |
|
|
|
#3512 |
|
Raczkowanie
|
Kciuki naszykowane, dobre życzenia również. Pisałaś wcześniej, dlaczego ten szpital (jeśli tak, to przepraszam, musiałam przegapić), czy coś ujawniło się dopiero u lekarza? Wracaj do nas jak najszybciej.
|
|
|
|
#3513 |
|
Raczkowanie
|
Powodzenia. Trzymam kciuki.
|
|
#3514 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
skarbie,widzę,że my tak na zmianę.mam nadzieję,że to tylko obserwacja,poleżysz 3 dni,dostaniesz kaprogeścik i wszystko będzie super.Trzymam kciuki mocno,tak jak Ty za mnie trzymałaś. a ha i moje maleństwo teżtrzyma kciuki,więc od nas masz dwie pary napisz od razu do nas jak wrócisz
|
|
|
|
|
#3515 |
|
Zadomowienie
|
jastinada, jak się cieszę
![]() Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa i cieszę się, że brzuszek się podoba Dziś pierwszy raz jakiś facet ustapił mi miejsca w banku, aż się zdziwiłam
|
|
#3516 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nikt nie widzi ż jestem w ciąży,a Twój brzuszek oglądnęłam dopiero dziś i jest na prawdę sliczny,już bym chciała mieć tyle tygodni co Ty
|
|
|
|
|
#3517 |
|
Zakorzenienie
|
A ja musialam sie dzisiaj 2 razy zdenerwowac i to porzadnie
![]() niedosc ze firma mnie wyh...a na wypłacie bo siedze 3 m-c na L4 w tym 2 m-ce całe i dostałam 120 zł mniej wypłaty niz w tamtym miesiacu a powinno byc tyle samo! Dzwonilam do firmy zrobilam chaje obiecali to sprawdzic i kazali dzwonic w poniedzialek, a po drugie wkurzylam sie na sklep internetowy w ktorym kupilam płytki, przywieźli mi kurierem płytki do łazienki i 11 sztuk było polamanych w drobny mak, reklamacja uznana ale Pani mnie dzis poinformowała ze te 11 płytek beda mogli mi dopiero wyslac za min 1,5 m-ca ![]() do tego czasu to ja juz cały remont skoncze i co zrobie jak mi tych 11 sztuk braknie ????? Pani zaproponowała zwrot pieniedzy ale qwa pieniedzmi lazienki ne wypłytkuje ![]() i zgodzilam sie na zwrot i musze szukac na miejscu tych płytek ale sa duzo drozsze ehh trudno, nawet nie wiecie jak ja mam serdecznie dosyc juz tego remontu, burdel, syf, ruina, i brak kasy ktora idzie w ten cholerny remont gdybym wiedziala ile bedzie problemow to bym sie za to nie zabierała wogole! przez ten remont to czesciej sie kluce z moim o byle co !!!!Ja jutro zaczynam 20 tydzien a mam duzo mniejszy brzuch niz gosiuna22 a mamy te same tygodnie i po mnie jeszcze tez nikt nie widzi ze jestem w ciazy i niestety musze stac w kolejkach i w autobusach!!! Ale z drugiej strony nie wiem czy czułabym sie fajnie jakby mi zaczeto ustepowac miejsc, czulabym sie jak jakas niedolezna, ale z drugiej strony jak jest taka okazja to dlaczego nie wykorzystac ![]()
|
|
|
|
#3518 |
|
Zakorzenienie
|
ja posprzątałam i teraz odpoczywam sobie
tyle czekania mam na męża, będzie przed trzecią ![]() dziewczyny kupujecie do łóżeczka dla malucha taki materac kokos-gryka? bo ja do tego łóżeczka z ikei kupiłam w razie czego materac, zwykły piankowy bo tani za 29 zł, ale i tak chcę kupić ten kokos-gryka, podobno dobry dla kręgosłupa maluszka
|
#3519 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczęta
Ja jak zwykle z doskoku ale jakże mogłabym nie zajrzeć na wizaż![]() Dzisiaj mam w końcu wizytę ale mam takie wredne przeczucie, że lekarka mi powie, że np płeć mi powie następnym razem czy cuś....albo, że teraz nie będzie wogóle USG robiła.Myślicie, że w takiej sytuacji mogę ją poprosić czy to raczej nietaktowne będzie??bo sama nie wiem.
|
|
|
|
#3520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam kciuki, żebyś jednak już wiedziała kto tam u Ciebie mieszka. Pamiętaj jakbyś nie mogła już dziś do nas zajrzeć to napisz smsa bo ja nie wytrzymam hehe
|
|
#3521 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ginka wyznaczyła mi usg aż na 17 XI (aż za 5 tygodni - będę już w 22 tc.) i tyle muszę czekać. A miałam cichą nadzieję że wczoraj zrobi i płeć zobaczy
|
|
|
#3522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja słyszałam ze podobno dobry jest ten materac kokos-gryka i posciel z tego tez czyli poduszka i kolderka ktora ma wsrodku wlasnie ten kokos i gryke czy jakos tak tez to chce kupic, ze to jest antyalergiczne i zdrowe a ile płacilas za lozeczko ?? |
|
|
|
|
#3523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3524 |
|
Zakorzenienie
|
ja pojutrze zaczynam 21. t.c. i też nie wiem jaka płeć
|
#3525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak dla mnie takie same jak te co za 200, 300 czy 400 zł były, więc po co przepłacaćdodaję link: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00115751
|
|
#3527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez na ostatniej wizycie 23 wrzesnia mialam taka nadzieje na poznanie płci a tu niedosc nie nie poznalam plci to jeszcze nie mialam robionego USG, dopiero bede miala robione USG i sprawdzana płec 20 października czy cały miesiac musiałam czekac i zostało jeszcze 10 dni juz zaczynam byc niecierpliwa bardzo i ciagnie mi sie ten czas
|
|
|
|
|
#3528 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja dziewczątka pewnie szansę na oznanie płci mam dopiero za 4 tyg
co do łóżeczek,to jeszcze wogóle nie zastanawiałam się nas materacykiem,bo wogóle my z mężem chcemy takie turystyczne łóżeczko z podnoszonym spodem na dwa poziomy jak np: http://www.allegro.pl/item447005101_...hwyty_wwa.html tzn widziałam tańsze te łóżeczka,ale teraz za długo trwałoby szukanie.Zależy nam na takim,dlatego,ze mamy 1-poziomowe mieszkanie i będzie nam wygodnie kiedy dziecko będzie spało a my będziemy mogłi przewieźć łóżeczko,zeby mieć dziecko pod nosem ma kółeczka i możemy je spokojnie przewozić z pokoju do pokoju,albo na dwór jak będzie ładna pogoda a ja nawet nie wiem jakie są materacyki w takich łóżeczkach. Ja nie mam nic przeciwko zwykłym łóżeczkom,w sumie t mi się bardziej podobają niż te turystyczne,ale idę pod względem użyteczności,bo jak dzidzio będzie większe to łózeczko przez dłuższy czas posłuży nam jako kojec ![]() o a jakie tu fajne znalazłam ![]() http://www.allegro.pl/item448582461_...a_hurtowa.html |
|
|
|
#3529 |
|
Wtajemniczenie
|
wiecie co ...a apropos USG,nie powinnyście się wstydzić poprosić o USG.Taki jest obowiązek lekarza,tym bardziej,że większośc z nas i tak płaci za to USG,a robienie go raz na miesiąć nie szkodzi dziecku
więc dziewczynki-sprawdzajcie jaką macie płeć dzidziusia jeśli tylko się da
|
|
|
|
#3530 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Buziaczekk ja wczoraj wyczytalam w gazecie, ze to calkiem normalne, ze nie masz jeszcze brzuszka. I ze to wcale nie oznacza,ze cos jest zle . Bedzie mniej kg do zrzucania po porodzie ![]() Zanka bardzo fajen to lozeczko. Ja bede musiala sie przejechac do ikei niedlugo i sobie poogladac co tam maja ciekawego. A ja wlasnie wrocialm z basenu i jestem pozytywnie zaskoczona nic a nic sie nie nudzilam i pewnie w poniedzialek wykupie karnet
|
|
#3531 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No ja coprawda nie jestem zwolenniczką takich łóżeczek ale wiadomo każdy robi jak uważa.Powiem Ci tylko, że moja szwagierka ma takie i tam się kupuje normalnie jak do drewnianego łóżeczka materacyk Cytat:
![]() Ja już właśnie włosy umyłam...umalowałam się za niecałą godzinę ruszam ![]() ciekawa jestem...oj ciekawa ale kurcze najgorsze jest to, że przeważnie jak się człowiek tak nastawi to się mało dowie...
|
|||
|
|
|
#3532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3533 |
|
Rozeznanie
|
Dobrze ze jak narazie nic z naszymi dzeciatkami sie złego nie dzieje.
Ja ogladałam Mamo to ja i tam dr Zawitkowski mówił, że materacyk musi wracac do normalnego ksztaltu jak sie go reka nacisnie i ze nie moze byc ani za twardy ani za miekki. I on polecal piankowy bo inne bede sie odksztalcaly i potem maluszek bedzie lecal w tej dziurce ktora powstala wczesniej i kregoslup bedzie sie zle rozwijal.
|
#3534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My te zastanawiamy sie nad taka opcja lozeczka bo mojemu sie ono podoba, ja bardzije wole zwykle lozeczki no bo i tak go nigdzie zabierac ze sobą nie bede, jeździc tez nie a jako bardziej estem przekonana do zwyklego drewnianego, i kurcze mamy dylemata ale na lozeczko jest jeszcze czas, teraz ksupiam sie na ciuszkach dostaam wypłate i wieczorem poszalejeA łozeczka to jesli turystyczne to takie: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=427052831 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=425824073 a jesli zwykle to takie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=427024254 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=427024228 albo to ze wszystkim czyli posciela http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=432411844 |
|
|
|
|
#3535 |
|
Zakorzenienie
|
Swoją drogą aż się boję pomyśleć ile mam kg na plusie....bo brzuchol mam z dnia na dzień coraz większy a w domu się nie ważę bo nie mam wagi....zresztą po co mam się stresować.Wystarczy mi ten wagowy szok raz w miesiącu
![]()
|
|
|
|
#3536 |
|
Zakorzenienie
|
ja właśnie muszę wydrukować sobie listę co potrzeba dla dzidzi i zaznaczać co już mam a co nie, bo się pogubię
Póki co tylko 2 kaftaniki, 4 body i skarpetki 4 pary mam. Więc mało imponująca wyprawka...
|
#3537 |
|
Zakorzenienie
|
- 5 koszulek bawełnianych lub body
- 5 bawełnianych kaftaników - 5 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski w kroku co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie) - pajacyki - 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane - 2 sweterki + spodenki - czapeczka na dwór (grubość w zależności od pory roku) - 2 czapeczki bawełniane (po kąpieli) - rękawiczki bawełniane (zapobiegają bolesnym zadrapaniom) - kombinezon zimowy jednoczęściowy (opcjonalnie od pory roku) Spanie: - Rożek- becik (cieplutko otula malucha już od urodzenia) - 1 kocyki lekki bawełniany + 1 kocyk cieplejszy (akrylowy lub polarowy) - łóżeczko +materacyk - kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki - poszewki na kołderki (2 komplety na zmianę) - prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt. - 2 ceratki do łóżeczka Przewijanie: - ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeśli zdecydujecie się na korzystanie z pieluszek tetrowych) lub pieluchy jednorazowe - majteczki z suchą pieluchą (4 szt. – jeśli decydujecie się na stosowanie pieluch tetrowych) - Przewijak (na komodę lub nakładany na łóżeczko) + pokrowiec frotte na przewijak - Chusteczki wilgotne lub waciki bawełniane - Krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem) - 5 pieluch flanelowych (po kąpieli, na przewijak, do przytulenia) Kąpiel i higiena: - 2 ręczniki kąpielowe z kapturem - wanienka do kąpieli - myjka - bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci - szczotka do włosów z miękkiego włosia - termometr do wody - mydełko dziecięce - puder - oliwka dla niemowląt - sterylne gaziki - spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) - sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska - waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu. - aspirator do noska z filterkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa Karmienie: - butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie (w rezerwie gdyby okazało się, że są problemy z laktacją) - podgrzewacz do pokarmu (warunek jak wyżej, można więc dokupić gdy sprawa się wyklaruje) - sterylizator do butelek (warunek jak wyżej) - zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków (warunek jak wyżej) - termoopakowanie (jak wyżej) Pozostałe rzeczy: - wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej i moskitierze przeciwko owadom). - jeśli masz samochód musisz zakupić fotelik samochodowy odpowiedni do wieku i wagi dziecka - proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha Lista rzeczy potrzebnych świeżo upieczonej mamie: - biustonosz do karmienia (2 szt) - wkładki laktacyjne (1 opakowanie) - laktator/odciągacz pokarmu - podkłady higieniczne (3 opakowania) - majteczki jednorazowe 14 szt. - zioła na laktację o ile w zamiarze jest karmienie piersią - koszulka rozpinana lub z rozcięciami na piersiach do karmienia piersią - płyn do higieny intymnej (najlepiej z dodatkiem typu nagietek) DODATKI różne ułatwiające życie - śpiworek, zapobiegający odkrywaniu, dzięki czemu dziecku w trakcie spania jest cieplutko. - podkłady do przewijania wielorazowe lub jednorazowe (szalenie przydatne w trakcie wszelkich wyjść, gdzie nie ma przewijaka, możemy wówczas przewijać bez obawy o czyjąś kanapę) - jeśli karmimy malucha mlekiem modyfikowanym to polecamy pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabieramy całej puszki mleka tylko mały pojemniczek. - termometr do pomiaru temperatury ciała (przy niemowlaku najlepiej zainwestować i zakupić termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole), będziecie błogosławić ten wynalazek - Mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw. - Niania elektroniczna, przydatna szczególnie gdy dziecko śpi w innym pokoju niż rodzice, gdy dom jest duży lub posiadacie ogródek w którym dziecko może spać chronione przez „nianię”. - Poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodny gadżet dla mamy
|
#3539 |
|
Zakorzenienie
|
ja też jeszcze nie, te kilka rzeczy kupiłam na poprawę humoru po ostatnim usg, na którym nic sie nie dowiedziałam, jedynie wystraszyłam że mi się może szyjka skracać.
Myślę, że po następnej wypłacie coś zacznę kupować jak będę w pobliżu sklepu dla dzieci
|
#3540 |
|
Zakorzenienie
|
nie no specjalnie to nie bo chyba jednak lepiej kupić w jednym miesiącu kilka rzeczy w następnym coś innego niż później na raz wydać kupę pieniędzy....
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.

i wszystko będzie super.Trzymam kciuki mocno,tak jak Ty za mnie trzymałaś. a ha i moje maleństwo teżtrzyma kciuki,więc od nas masz dwie pary

niedosc ze firma mnie wyh...a na wypłacie bo siedze 3 m-c na L4 w tym 2 m-ce całe i dostałam 120 zł mniej wypłaty niz w tamtym miesiacu a powinno byc tyle samo! Dzwonilam do firmy zrobilam chaje obiecali to sprawdzic i kazali dzwonic w poniedzialek, a po drugie wkurzylam sie na sklep internetowy w ktorym kupilam płytki, przywieźli mi kurierem płytki do łazienki i 11 sztuk było polamanych w drobny mak, reklamacja uznana ale Pani mnie dzis poinformowała ze te 11 płytek beda mogli mi dopiero wyslac za min 1,5 m-ca 

tyle czekania mam na męża, będzie przed trzecią