|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1441 | |
The Pink Power Mołderajtor
|
Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1442 | |
|
Cytat:
![]() Nie ma substancji pielęgnujących włosy. Raczej wysuszający. Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy się nadaje, na każdego zadziała inaczej. Ale wybrałabym raczej coś z pielęgnującymi elementami w składzie, z ekstraktami ziołowymi regulującymi pracę gruczołów w skórze [chmiel pokrzywa, skrzyp, łopian] oraz ze składnikami nawilżającymi skórę [w tym szamponie całkowicie ich brakuje], aby złagodzić przetłuszczanie, zamiast tylko wysuszać.
![]() ![]() |
![]() |
#1443 | |
|
Cytat:
![]() Jednakże nie wiem, jak zadziała w praktyce, może tego alkoholu tam mało jest i wcale nie oddziaływuje na oko ![]() Pierwsza część składu to generalnie "galaretka" a w niej rozpuszczone są Lactococcus ferment - substancja odżywcza/humektant, Glycosaminoglycans - zatrzymuje wodę, ułatwia penetrację składnikom aktywnym Proline - aminokwas Ryboflawina - witamina z grupy B [B2]. Dalej konserwanty.
![]() ![]() |
![]() |
#1444 | |
|
Cytat:
![]() A sama odżywka bardzo mi się podoba ![]() Bogaty skład nawilżająco-odżywczy, dość wysokie pozycje składników aktywnych [kokos, perły, jedwab, panthenol, biotyna]. Godna polecenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1445 | |
|
Cytat:
Początek to emolienty, emulgatory i... konserwanty ![]() ![]() Ciekawym składnikiem jest Macrocistis pyrifera extract - kelp extract - wygładza, zmiękcza, odżywia, działa również jak emolient, jest znanym składnikiem przeciwstarzeniowym. Ale ogólnie rzecz biorąc, nie wybrałabym tej odżywki, skład jednak nie budzi mojego zaufania.
![]() ![]() |
![]() |
#1446 |
Rozeznanie
|
Moge prosic o analize...
Schwarzkopf Activ F Dr Hoting Shampoo For Women :
Aqua, Carnitine, Taurine, Tartaric Acid, Laureth-2, Sodium Benzoate, Parfum , PEG-40 Hydrogenated, Caster Oil, Panthenol, Echinaceae Purpurea, Butylphenyl, Methylpropional, Limonene, Citronellol, Propylene Glycol, Alcohol Denat, Alpha-Isomenthyl Ionone, Eugenol Szampon i tonic stosuje sie razem, ma zapobiegac wypadaniu włosów i stymulowac wzrost nowych. Ciekawa jestem jaka moze byc analiza. Intryguje mnie ta tauryna... |
![]() ![]() |
![]() |
#1447 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1448 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziekuje za analize ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1449 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuję bardzo za analizę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1450 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1451 |
Zakorzenienie
|
Nivea Hair Care, Styling, Wosk 'Połysk jedwabiu'
Skład: Cera Microcristallina, Paraffinum Liquidum, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Glyceryl Stearate Citrate, Oleth-5, PEG-40 Castor Oil, Serica, Sodium Cetearyl Sulfate, Parfum. bylabym wdzieczna za analize... w ogole poszukuje dobrej gumy/wosku- mam wlosy suche i zniszczone.... |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1452 |
Rozeznanie
|
Byłabym wdzięczna za kilka słów dotyczących:
1) PROFISILK- Czekoladowa maska do włosów z masłem kakaowym i filtrem UV. Water, Cetearyl Alkohol and Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosultate and Ceteareth-20, Cocoa Butter, Crosspolymer, d-penthenol, glycerine, catrimonium chloride and isopropyl alkohol, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Dimethicone, Fragrance, Phenoxyethanol and Methylparben and Butylparaben and Ethylparben and Propylparaben and Isobutylparaben, DMDM Hydantoin, Citric Acic, Limonene, linalool, citronellol. 2) LEO- Regenerujący szampon kokosowy. Agua, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Cocamidopryl Betaine, Cocoamide DEA, Sodium Laureth-5 Carboxylate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Acrylic Acid and styrene polymer, Alky polyglycoside, sodium chloride, cocount oil, hydrolized Milk Protein, disodium EDTA, methylisothiazolinone and methylchlorisothiazoline, citrid acid, parfum. 3) Kallos- Krem- szampon. Agua, Sodium Laureth Sulfate,sodium chloride, Cocamidopryl Betaine, Cocoamide DEA, Coco Clucoside, Glycol Distearate, Glyceryl Oleate, Glyceryl Stearate, Polyquaternium-7, amidomethicone, triprotein, propylene glycol, yeast extrakt, benzyl alkohol and methylisothiazolinone and methylchlorisothiazoline, parfum, citrid acid. 4) LEO- odzywka regenerująca przeznaczona do regenracji zniszczonych włosów. Aqua, Cetearyl Alkohol and Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosultate and Ceteareth-20, cetrymonium chloride, hydrolized keratin, hydrolyzed what protein/silicone copolimer, d-panthenol, oleyl erucate, coco-clucoside and glyceryl oleate, citric acid, methylisothiasolinone and methylchloroisothiasolion e, parfym. 5) JOANNA- Odźywka/maska do włosów z proteinami i prowitaminą B5. Wzmacniająco-regenrująca po zabiegach chemicznych. Water, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alkohol, PEG-20 Stearate, Stearalkonium Chloride, Cetrimonium Chloride, Isopropyl alkohol, paraffinum liquidum, PEG-40 Hydrogenated castor oil, glycerin, polyquaternium-10, hydroxypropyltrimonium, hydrolyzed collagen, panthenol, disodium EDTA, parfum, linalool, citronellol, citric acid, [+/-2-Bromo-2nitropropane-1,3-Diol, Methyldibromo glutaronitrile, DMDM hydantoin, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazoline, dipropylene glycol]. 6) KALLOS- Maska Honey. Aqua, Cetyl Alkohol, Cocamide Mea, Propilen glicol, magnesium {nmat<- przepraszam, ale nie wiem jakie jest tu słowo, bo najzwyczajniej w świecie starł mi się nadruk na butelce- próbowałam odtworzyć- mam nadzieję, ze coś z tego wyczytacie} ,pafum. Byłabym dzięczna :kwiaty:
#1453 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozdrawiam serdecznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1454 |
Wtajemniczenie
|
witam serdecznie
![]() bardzo prosiłabym o ocenę skladu tego balsamu do wlosow PETROLE, BALSAM DO WŁOSÓW CIEMNYCH firmy inter fragrances Aqua, Cetearyl Alkohol, Cetrimonium Chloride, Glycerin, Succus Urtica, Collagen, Limonen, Pinus Oil, Chitosan Glycolate, C11-C12 Isoparaffin, Polysorbate 20 (and) Retinyl Palmitate (and) Tocopherol (and) Linoleic Acid (and) PABA, Panthenol, Citric Acid, Lemon Oil Terpenless, CI 75810, CI 19140, CI 42080, CI 44045. -------------------- czy naprawde regeneruje wlosy? czy ich nie obciaza za bardzo czy nadaje sie do wlosow puszacych sie, lekko suchych na koncach?(jak moje ![]() ogolnie czy to dobra rzecz? pozdrawiam cieplo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1455 |
Przyczajenie
|
![]()
hej dziewczyny, ja mam prosbe, czy ktoras z Was pomoglaby mi przeanalizowac i ocenic sklad mojego szamponu? Aloe Pura Laboratries, Organic Aloe Vera Herbal Shampoo. Kupilam w sklepie z organicznymi kosmetykami ale nie wszystkie nazwy skladnikow rozumiem, czy ktoras z was moze wyjasnic mi co oznaczaja? przynajmniej te ppogrubionym drukiem, reszte juz sama jakos rozszyfrowalam bo w nawiasach podane sa 'normalne' nazwy po angielsku
![]() Sklad: Organic aloe barbadensis (99% bio active aloe vera inner gel), Aqua, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Disodium Cocoamphodiacetate, Coco-glucoside, Gliceryl Oleate, Hamamelis Virginiana (witch hazel), Rosa Centifolia, Malva Sylvestris (mallow), Chamomilla Recuctita (chamomile), Tilia Vulgaris (linde), Anthemis Nobilis (roman chamomile), Symphytum Officinale (comfrey), Calendula Officinalis (marigold), Allantoin, Panthenol, Cysteine Hcl, Xanthan Gum, Prunus Dulcis (sweet almond oil), Lavendula Hybrida (Lavender), Eugenia Caryophyllus (clove), Citrus Aurantifolia (Lime), Cymbopogon Schoenanttus (Lemongrass), Litsea Cubeba, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Benzoic Acid, Citral, Limonene. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1456 |
Wtajemniczenie
|
Mogłabym prosić o analizę pod wyglądem tego czy faktycznie ten szampon nadaje sie do włosów przetłuszczających i cienkich
Clear, Scalp Oil Control Shampoo (Szampon do włosów przetłuszczających się oraz do pielęgnacji skóry głowy) Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Zinc Pyrithione, Dimethiconol, Dimethicone, Carbomer, Parfum, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Chloride, TEA-DodecylbenzeneSulfonate, C12-15 Pareth-3, C12-15 Pareth-23, Poloxamer 407, Magnesium Aluminum Silicate, Sodium Polynaphthalenesulfonate, Menthol, Lysine Hydrochloride, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Retinyl Palmitate, Citrus Medica Limonum, Sodium Laureth Sulfate, Pyridoxine HCl, Zinc Sulfate, Citric Acid, Sodium Hydroxide, DMDM Hydantoin, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, PPG-12, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, CI 42090, CI 47005
#1457 |
Wtajemniczenie
|
czy ktoś mógłby przeanalizować tą piankę pod kątem silikonów?
![]() Timotei, Natural Style, Lekka pianka Aqua, Propylene Glycol, PVP/VA Copolymer, PVP/Dimethylaminoethylmethacr ylate Copolymer, PEG-12 Dimethicone, Commiphora Myrrha Extract, Ficus Carica Extract, Polysorbate 20, Cocamidopropyl Betaine, Laurtrimonium Cholride, Sorbitol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Citric Acid, Sodium Beznoate, Phenoxyethanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben, Parfum, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool i jeszcze ten szampon - czy nada się do suchej, wrażliwej skóry głowy, czy nie jest agresywny? Nivea Baby, Szampon nadający połysk z proteinami jedwabiu Aqua, Decyl Glucoside, Sodium Myreth Sulfate, PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, PEG-80 Sorbitan Laurate, PEG-90 Glyceryl Isosterate, Disodium PEG-5 Laurylcitare Sulfosuccinate, Sodium Benzoate, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Laureth-2, Citric Acid, Polyquaternium-10, Sodium Laureth Sulfate, Niacinamide, Hydrolyzed Silk, Parfum (link do KWC)
#1458 | |
|
Cytat:
Z przodu, jak to w szamponie, składniki myjące, a dalej substancje o właściwościach odżywczych, w tym witaminy oraz wyciąg z żeń-szenia i imbiru. Uczulać mogą zarówno konserwanty jak i wyciągi [sporadycznie], podrażnienie mogą wywołać również substancje myjące, jeśli którejś nie toleruje skóra głowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1459 | |
|
Cytat:
Składnik zaznaczony fioletem odzywia włosy a dodatkowo działa błonotwórczo/antystatycznie i utrwalająco. Mogłabym się przyczepić do konserwantów, które zajęły nieco zbyt wysoką pozycję, jednakże biorąc poprawkę na przeznaczenie kosmetyku [użycie na długości, nie przy skórze] nie wpłynie to na podrażnienia. Pod koniec składu również troszkę odżywczych substancji [pogrubione, czarne] - w tym wit. E, allantoina, aloes, wyciąg z gujawy, wiesiołka oraz tungowca molukańskiego = dwuguza trzyłatowego = kroplana trzyłatowego, bądź używając ludzkiego języka - kukui, bogatego w kwasy tłuszczowe nienasycone [bardzo przydatne w pielęgnacji włosów]. Oprócz tego w kosmetyku jest trochę silikonów [błękitne] i filtr. Odnoszę wrażenie, że producent trochę przesadził z zachwytami w opisie, jednak widzę w tym składzie całkiem niezły potencjał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1460 | |
|
Cytat:
Oprócz tego ze składników pielęgnujących można wyróżnić wit. E i C. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1461 | |
|
Cytat:
Dodatek kwasu salicylowego podziała złuszczająco na skórę głowy. Składniki pielęgnacyjne daleeeeeeko na końcu [niacynamid, panthenol i olej jojoba] - w jakim stężeniu, nie wiem, ale podejrzewam, że jednak zbyt małym by odpowiednio mocno zadziałać i odżywić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1462 | |
|
Cytat:
![]() Zawiera silikon działający powłokotwórczo, ochronnie przed uszkodzeniami, uzupełnia ubytki. Do tego składniki pogrubione na czarno również odżywiają włos i pełnią dodatkowo funkcje antystatyka, ułatwiają rozczesywanie, więc, jak widać, jest czym działać na włosy ![]() Kolejny całkiem porządny skład Nivea. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1464 | |
|
Cytat:
Początek dość standardowy - emolient, antystatyk i silikon, potem dwie substancje odżywcze-"chemiczne" - ta czołówka głównie będzie oddziaływać na włosy poprawiając ich wygląd i nawilżenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1465 | |
|
Cytat:
W Polsce zaznaczony na czerwono składnik [potencjalnie drażniący] dopuszczony jest do produkcji kosmetyków w stężeniach max. 0,6%, czyli wszystkie wartościowe elementy składu, które są za nim, występują w stężeniach mniejszych, a to niedobrze ![]() Natomiast początek składu jest bardzo standardowy, podobny do wielu odżywek:emolient + kondycjoner + silikon. Nawilżają propylene glycol i glicerin. Niestety, skład jakoś mało entyzjazmu we mnie budzi. Bez rewelacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1466 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1467 | |
|
Cytat:
![]() W zasadzie nie różni się od szamponu dla dorosłych. Dodatek "oblepiających" silikonów nada włosom gładkość, poślizg, ułatwi rozczesywanie. Brak substancji odżywczych ![]() Zwykłe myjadło zaprawione potencjalnie drażniącym konserwantem [czerwony]. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1468 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1469 |
Zadomowienie
|
Dziekuje za analizy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1470 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
doczekalam sie, hehe ![]() dziekuje za analize "* |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:37.