|
|
#961 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Spragnione Panny Młode 2009 cz. VI
Cytat:
Bo słodkie jest za słodkie Ja chyba i tak się skłonię ku półwytrawnemu jeśli chodzi o białe.
|
|
|
|
|
#962 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm wy też milismy odkładać i jakos Tż nic nie odłożył a miał do tej pory 2 pensje , z którymi nawet nie wiem co zrobił... ja jestem na stażu więc co miesiąc mam 650 zł więc to nie wiele ale obiecałam sobie , że nie ruszę grosika z tych pieniędzy. Staż mam na 6 miesięcy dopiero jestem miesiąc.
Muszę namówic TŻ żeby z jego pensji pomału juz coś kupować skoro nie idzie mu odkładanie... |
|
|
|
#963 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie obdzwonilam chyba z 10 hurtowni ta czysta de luxe jest od 15.38 do 16.60 zl za sztukę
. A w ogole przestaje byc pewna czy to aby dobry wybór, bo slyszalam opinie ze jest okropna, natomiast inni chwala, na ich stronie znalazlam nawet jakas ankiete którą przeprowadzili niby anonimowo. Sama nie wiem![]() Właśnie Daysy - my też nie umiemy odkładać, dlatego chcemy kupować. Chcialabym kupic obraczki (bylam w Skorpionie), ale boje sie ze chcialabym nosic je juz przed slubem Nawet zalozylismy sobie z Mariuszem takie konto w mBanku jest ponoc oszczednosciowe i bezplatne i nie tak łatwo z niego cos wyplacic, chcemy tam troche kaski odlozyc
|
|
|
|
#964 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak naprawdę to dla mnie wszystkie wódki takie same (mówię o tych ze średniej półki) jeżeli są dobrze schłodzone nie mają smaku.
Ja najlepiej i tak się czułam po rozrabianym spirytusie, co kiedyś piłam na 18stce kumpla. Piłam dużo, wtedy jeszcze paliłam, też dużo, a na drugi dzień czułam się jak nowo narodzona. Ja już ponad rok temu założyłam subkonto w inteligo i do tej pory odkładaliśmy na wakacje a od wakacji odkładamy właśnie na wesele. Po wódce kupimy obrączki. Ale obawiam się, że nam latem paluchy spuchną i nie założymy ich na palce, dlatego się jeszcze zastanawiam. Edytowane przez popscene Czas edycji: 2008-10-24 o 12:52 Powód: dopisek |
|
|
|
#965 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
No już... nadrobiłam te strony co naklepałyście od wczoraj. Jęsli chodzi o alkohol to ja myślałam o Maximus ale powiem wam że naprawdę dobra jest Polska, raczej nie polecam Czystej De Lux mała zgadzam się z opiniami nie za bardzo ta suknia, ładna ale jakaś taka za duża , nie wiem może takie zdjęcia, może poszukaj jeszcze. Podejrzewam że wódkę tak samo jak i wino będziemy kupować dopiero w przyszłym roku. Mniej więcej tydzień przed weselem. Nam jeszcze znajoma załatwi taki barek każdy rodzaj alkoholu po jedenej butelce, taki mały drink bareczek. No i oczywiście Bimberek do wiejskiego. Tu akurat mamy sprawdzone żródło Wiejski stół bedzie nam robił mojego TŻ wujek a zarazem chrzesny my mamy tylko kipić świnie, a reszta nas nie interesuje.
http://www.suwaczek.pl/cache/b5888ef3d0.png 06.06.2009 17:00 http://www.suwaczek.pl/cache/dbd2ccbc25.png |
|
|
|
#966 | |||
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
, i niedrogaCytat:
|
|||
|
|
|
#967 |
|
Zakorzenienie
|
Volisia tylko ja jestem o to odkładanie bardzo zła na niego. Nie chcemy żeby nam rodzice sponsorowali... bo wiem , że nie mieliby za bardzo z czego.
Poza tym wesele na 100 osób to nie mały wydatek, a i tak zapraszamy najbliższych, ze znajomych to może 6 par , których chcielibyśmy mieć na weselu. |
|
|
|
#968 |
|
Zakorzenienie
|
No to mnie załatwiłyście z tą wódką
Najwyzej pojdziemy sobie do 2 hurtowni gdzie byla najtańsza i sie rozejrzymy
|
|
|
|
#969 |
|
Wtajemniczenie
|
My postaramy się zapłacić za wszystko oprócz restauracji (+obiad na drugi dzień), bo na to nie uzbieramy tyle kasy. Dlatego moi rodzice będą musieli nam pożyczyć jakieś 13000zl, bo tyle nas to będzie kosztować i po prostu będziemy spłacać ten dług. Resztę opłacamy sami, garnitur, suknia, obrączki, dodatki, ciasta, tort, alkohol, owoce i co tam jeszcze trzeba.
|
|
|
|
#970 |
|
Zakorzenienie
|
a ja za to uwielbiam odkładac kasę i ucze tego mojego TZ. jak narazie calkwiem dobrze nam to wyszlo. udalo nam sie juz cala kase na samochod odlozyc. lezy sobie spokojnie na koncie i czeka
(7 tys euro) i to w 3 miesiące![]() ps. orientuje sie ktos w kontach walutowych. bo bedziemy chcieli przelac z TZ kase do polski (bo w grudniu pewnie euro bedzie spadało, tak jest zawsze w e wrzesniu i grudniu) i nie wiemy czy bardziej sie opalca na walutowe konto przelac czy na zwykłe do polski |
|
|
|
#971 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak mieszkałam w Anglii to fajowsko się odkładało. Tak naprawdę nie miało się na co wydawać. A jak wróciłam to zrobiliśmy remont, kupiliśmy auto i już teraz jest na co wydawać, to ubezpieczenie do auta, to benzyna, to dentysta, to coś do domu, to to, to tamto i kasa się rozchodzi
|
|
|
|
#972 |
|
Zakorzenienie
|
Obliczyłam ok 19120 bez ubrań
![]() mam nadzieje ze niczego nie pominęłam w moich obliczeniach: 1.sala 2.zespół 3.kamerzysta 4.ksiadz 5.wódka 6.szampan 7.wino 8.obraczki 9.zaproszenia 10.dekoracje 11.albumy i ksiega gosci. No tak zapomnialam o fryzjerze i wizazystce. Ubrania licze osobno ok. 3000 (z butami) do tego dojdzie bielizna, a i jeszcze bukiety. Razem ok 23000 (o masakra )
|
|
|
|
#973 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie też między 22000 a 23000 wychodzi
|
|
|
|
#974 |
|
Zakorzenienie
|
No wiecie tylko zarobi w Anglii czy gdzieś są zupełnie inne niż tu w Polsce...
Ja mam 20 lat i dopiero zaczynam moją przygodę z pracą legalną na umowę, musiałam od czegoś zacząć i jstem na tym stażu. TŻ też dopiero co dostał umowę i na rekę ma 1tys. Co to jest w tych czasach... Mnie zawsze było smutno i trochę się z tym źle czułam , że moich rodziców nie stać na markowe ciuchy, nie mamy samochodu, nigdy nie byłam zrodzicami na wczasach... moi rodzice i ja jesteśmy bardzo uczciwi i pracowici, a kokosów się nie dorobiliśmy... Z trego powodu ja zawsze musiałam na cos "ciułać" żeby móc sobie coś kupic fajnego i to zazwyczaj były ciuchy z bazar... wiecie co aż sie popłakałm ... Zawsze chciałam wyjechać gdzieś ... a ja nawet nie byłam nad morzem. Zawsze słyszałam , że może nie w tym roku, może kiedy indziej... Jestem w szkole policealnej bo na studia nie mam kasy, chocaz dostałam bym się bez problemu... Moje oceny szkolne zawsze były bez zarzuty i gdy moje koleżanki odpoczywały w ciepłych karajach ja łapałam każdą mozliwą okazję żeby dorobić, a to ulotki, a to praca w spożywczym, troche pracowałam na targach i moje życie wygląda zawsze tak samo... na coś ciągle odkładam... |
|
|
|
#975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i po slubie mozliwe ze jeszcze na jakis rok tu wrocimy a;e to jeszcze do przemyslania temat![]() powiem ci, ze ciżeko jest tak oszczedzac zyjąc z tym moim TZ hehe. bo on jest bardzo rozrzutny niestety. na spozywke nam schdozi 50 euro minimalnie + oplaty za mieszkanie + jak co tydzien jakies tam rzeczy sobie kupujemy i jak leci. a teraz ja jeszcze nie pracuje. ale ja to taki dusi grosz jestem hehe edit: Daysy a nie myslalas aby wyjechac za granice z TZ?? my patrzac na zarobki w Polsce własnie taką decyzje podjelismy |
|
|
|
|
#976 |
|
Wtajemniczenie
|
Daysy, nie martw się, my też nie mamy jakoś super. Innym to rodzice wszystko sponsorują, nawet mieszkania dają. A inni muszą sobie radzić od podstaw. Ale zobacz, za parę lat jak już "do czegoś dojdziecie", zobacz jaką będziesz miała satysfkację, że sami do tego doszliście, że nikt Wam nic na tacy nie podawał. Wiem, teraz to nie brzmi fajnie, ale za parę lat inaczej na to spojrzysz.
Madziu, jak byłam sama za granicą, to naprawdę potrafiłam "grosze" w tygodniu wydać. Pracowałam i mieszkałam w takim pensjonacie, gdzie podstawowe produkty spożywcze miałam za darmo. Dokupowałam sobie tylko jakieś owocki i warzywka w ciągu tygodnia i potrafiłam sporo zaoszczędzić. Jak tylko przyjechał do mnie TŻ, prawie wszystko rozpierdzieliliśmy, że się tak brzydko wyrażę
Edytowane przez popscene Czas edycji: 2008-10-24 o 13:21 Powód: dopisek |
|
|
|
#977 | ||
|
Zakorzenienie
|
raczej regionalny jak ktoś napisał to na wykupiny zaczyna się od grosika a później pnie w górę z kwotą i dokłada rózne rzeczy
Cytat:
Cytat:
|
|
#978 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz moim koleżankom czy nawet w rodzinie to rodzice sponsorują wiele rzeczy, studia, mieszkanie, życie w innym mieście , wczasy.
Moi rodzice są po 60... więc nawet bym nie maiła za bardzo sumienia żeby ich tak ograbiać. Poza tym te koleżanki, którym rodzice zostawaija"majątki" to się strasznie zachowują tak jak by to ich było, jakby same to wypracowały... |
|
|
|
#979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale masz racje jakbym mieszkała sama to bym napewno tyle nie wydała, ale co tam ![]() Ja tez wolę sie sama dorobic i dojsc do wsyztskiego (samochód, mieszkanie itp) niz aby mi to ktos na tacy podał. mysle, ze to sparwie wiekszą satysfakcję i lepiej sie potem to docenia. |
|
|
|
|
#980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), a te albumy na końcu to właśnie prezent dla rodziców, bo dekoracje na samochód i do Kościoła zrobi mi koleżanka, która się tym zajmuje, ja zapłace tylko za kwiatki. Chcielibysmy sie zmiescic tak w 25 000 zl Gości? około 100. Za sale placimy 130 zl/osoba w tym napoje, ciasta, tort, ale za 95 osób i tak musimy zapłacić, my na liscie mamy 96 osób z tego 10 na pewno nie przyjdzie, czyli musze jeszcze z 10 osób doprosić
|
|
|
|
|
#982 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie kochane,
jestem dzisiaj ostatni dzień w pracy. Od dzisiaj będę mogła skupić się na TŻ i pracy licencjackiej. Zostały mi 2h i weekend Daysy, troszkę Cię rozumiem, bo miałam kiedyś podobnie. Teraz studiuję w szkole państwowej w moim mieście i na szczęście nie muszę wydawać kasy na moją naukę, a odkąd zaczęłam studia, czyli już od 2 lat dostaję stypendium naukowe i nie muszę być zależna od rodziców. To na pewno jest przykre tak patrzeć, jak innym wszystko łatwo przychodzi, ale możesz z siebie być dumna, że mimo to sobie radzisz. Na pewno kiedyś wyjdzie Ci to na dobre ![]() Dziewczynki, próbowałyście może wódkę vodka.pl?? Ostatnio widziałam taką w supermarkecie http://vodka.pl/main w nawet niezłej cenie. Jest chyba jakaś nowa. Ja się nie znam na wódkach, bo nie lubię pić alkoholu, no chyba, że piwko z sokiem i ostatnio słodkie winko
|
|
|
|
#983 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas okolo 70-75 osób, ale jeszcze muszę liczyć noclegi dla mojej rodziny i obiad na drugi dzień, żeby nie wyjeżdżali na głodniaka.
|
|
|
|
#984 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze ja to nawet nie licze ile nas wyniesie ta impreza
mamy miec 170 osób
|
|
|
|
#985 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Butelki można zostawić z niektórych i na pamątkę trzymać. Ja osobiście nie spotkałam się z taką wódką |
|
|
|
|
#987 |
|
Wtajemniczenie
|
Madziu, ale u Was jest taniej.
U nas w okolicy jest drogo, my placimy 160 zl za osobę i jeszcze musimy dokupić ciasto, owoce, napoje i alkohol. I nie robimy w jakimś super pałacu czy hotelu, tylko w zwykłej restauracji. Niestety u nas tak to wygląda. W innych regionach za 100zł jest wszystko w cenie, więc różnica jest kolosalna. |
|
|
|
#988 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli zmienię jedno gorące danie na stól wiejski to nie dopłacam do niego. A gdybym chciała wiejski stół osobno to 300zł, lub słodki stół też 300 a słodki to taki, że są 2 fontanny czekoladowe i owoce i ciasta i itd. Tyle , że w lato wątpie że komuś będzie się chciało tak na weselu na słodko, w dodatku połączone z wódką... |
|
|
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie, mam koleżankę będzie miala slub miesiac przede mną. I tak sobie czasem rozmawiamy o tym. I ona ostanio była oburzona, ze rodzice jej narzeczonego, nie chcą dać na jakąś tam zaliczkę, ze w ogole, bo jej rodzice to na wszystko daja.
Owszem moi rodzice, bardzo duzo będą mi "sponsorować" salę itd., ale chcę jak najwięcej z TZ sama kupic. Liczymy sie z kazdym groszem jakby tu przyoszczedzic (np. nie wynajmujemy samochodu, obraczki od jakiegos zwyklego jubilera nie z sieciówki, dekoracje znajoma itd. - jedyny moj wymysł - to skrzypaczka ), a denerwuje mnie cos takiego, ze na slubie nie bedziemy oszczedzac - bo placa nam rodzice.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.

) Ja alkohol zacznę kupować już i będziemy kupować po trochę z wypłaty.
Ja chyba i tak się skłonię ku półwytrawnemu jeśli chodzi o białe.

. A w ogole przestaje byc pewna czy to aby dobry wybór, bo slyszalam opinie ze jest okropna, natomiast inni chwala, na ich stronie znalazlam nawet jakas ankiete którą przeprowadzili niby anonimowo. Sama nie wiem
Nawet zalozylismy sobie z Mariuszem takie konto w mBanku jest ponoc oszczednosciowe i bezplatne i nie tak łatwo z niego cos wyplacic, chcemy tam troche kaski odlozyc 

Najwyzej pojdziemy sobie do 2 hurtowni gdzie byla najtańsza i sie rozejrzymy

)