Panny Młode 2010 cz. II - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-31, 19:02   #571
szana
Zadomowienie

Dot.: Panny Młode 2010 cz. II

Kobietki a czy myślałyście już o tym,czy będziecie robić jakieś podziękowania dla rodziców w trakcie wesela?macie już jakieś pomysły na prezenty?
szana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 19:03   #572
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szana Pokaż wiadomość
Kobietki a czy myślałyście już o tym,czy będziecie robić jakieś podziękowania dla rodziców w trakcie wesela?macie już jakieś pomysły na prezenty?
wiem, że kwiaty im damy ale nie chcę piosenki "CUDOWNYCH RODZICÓW MAM" bo to jest takie oklepane, ze szok
myślałam jeszcze o albumie od czasów jak byliśmy malutcy aż do ślubu

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 19:11   #573
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
wysłałam maila do Flossmana z pytaniem o cenę sukni coś czuję, że to może być ta! chciaż ze mną to różnie bywa
chodzi o tą pronovias?Kurde to ja czekam z utęsknieniem na odpowiedźJa się postaram wybrać do madonny popytac o ceny. W ogóle wiecie jak zrobili w Krakowie - sa dwa salony madonna, oddalone od siebie o kilkaset metrów, z tym, że w jednym jest pronovias a w drugim la sposa. Pewnie dlatego, że sa do siebie podobne i klientki za dużo pytań by zadawały

W ogóle sobie teraz uświadomiłam, że musza miec ogromniasta przebitke na cenach sukni skor o moga sobie pozwolic na lokale przy Rynku...ale co tamSwoją droga mogłabym mieć salon z sukniami ślubnymi
Aha i jeszcze co do cen gdzies na jakimś forum czytałam, że ceny potrafią różnić się o kilka stów w zalezności od miasta. Więc ja sie jeszcze zorientuję jak jest np. w Katowicach, bo to niedaleko od KrakowaA jak we Wrocałwiu byłoby taniej to też nie jest daleko - tylko, żeby wizyty w salonie nie przywyższyły ksztów paliwaWięc Wrocek odpada...

Podziękowania...po prostu podziękuję a czy cos dawać, moi rodzice lubią ogladac zdjęcia, filmy a to wszystko już mają. Moi rodzice nie przywiązują wagi do prezentów, najbardziej cieszą się z samych życzeń i kwiatów. Z kolei rodzice tżta to straszni materialiściJA podziękuję, dam buziolka i kwiatuszki albo cos fajnego, ale nie żadnej tandety w stylu podziękowania dla rodziców w formie książki albo innego pierdu, bo i tak wyląduje w szufladzie, z resztą tez bym nie chciała czegos takiego dostać Ewentualnie album, tak jak Kasia, albo prezetacja multimedialna, bo i tak moi rodzice mają wszystkie fotki na kompie.
Albo może zaoszczędzę na takie cos od Svarowskiego to sobie w salonie postawią
http://www.swarovski.com/Web_PL/en/8...ategoryName=07

ta pantera mnie zwaliła z nóg jak byłam w salonie
Albo orzeł:
http://www.swarovski.com/Web_PL/en/8...egoryName=0608

chciałabym cos takiego, bo ładnie wygladałoby w salonie, a mamy prawie taki sam, jeśli chodzi o podłogę i kolorystykę, jak na zdjęciach jak te figurki stoja na stoliku

ale w kij to drogieJa już teraz rodzicom chciałam kupic a tu doopa

Edytowane przez Samoa
Czas edycji: 2008-10-31 o 19:26
Samoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 19:12   #574
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
Aha i jeszcze co do cen gdzies na jakimś forum czytałam, że ceny potrafią różnić się o kilka stów w zalezności od miasta. Więc ja sie jeszcze zorientuję jak jest np. w Katowicach, bo to niedaleko od KrakowaA jak we Wrocałwiu byłoby taniej to też nie jest daleko - tylko, żeby wizyty w salonie nie przywyższyły ksztów paliwaWięc Wrocek odpada...
jak cos to ja Ci z Wrocka wyslę a jak w Krakowie będzie taniej to Ty mi haha

ciekawe kiedy mają wyprzedaże czasem suknie można połowę taniej kupić

Stary 2008-10-31, 19:28   #575
JoyceSky
Zadomowienie

GG do JoyceSky

A oto mój pierścionek
http://www.yes.pl/brylanty/pierscion...Z-000-Y01-2553
Niedługo zrobię zdjęcie, więc będziecie mogły zobaczyc jak prezentuje sie u mnie na palcu
A co do zwierzaków to ja bardzo bardzo bardzo chcę kotka brytyjczyka, takiego jak Lain. Uwielbiam je. Dotychczas miałam 3 dachowce i jednego persa Teraz nie mam kota, bo studiuję z Tżem 600km od mojego domu, więc nie będę jezdziła z tym kotem pociągiem do domu co miesiąc, a nie mam go z kim zostawic.
Piszę z domku, odwiedzam rodziców właśnie, a w niedziele jedziemy obejrzec salę na wesele

http://www.maxmodels.pl/joycesky.html
JoyceSky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 19:30   #576
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
oczywiście, że u mnie będą
a na prezent zamierzam Im zrobić albumy. Na początku samych rodziców, z ich narzeczeństwa, potem ślubu, potem nasze od dziecka aż do naszego ślubu. Juz mam masę fajnych tekstów jakie mażna tam podołaczać i materiały też mam, ale to dlatego, że uwielbiam robić takie rzeczy (patrz mój podpis )

14.08.2010
baby
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 19:32   #577
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
jak cos to ja Ci z Wrocka wyslę a jak w Krakowie będzie taniej to Ty mi haha

ciekawe kiedy mają wyprzedaże czasem suknie można połowę taniej kupić
OK
Też jestem ciekawa kiedy, bo byłabym gotowa kupić już nawet z końcem rokuA będę mogła w razie czego na początku 2010 kupić suknię z kolekcji 2009?????Bo ja się tego boję, że mi sie bardziej bedzie podobac 2009 i sie uprę na nia i nie będę mogła jej dostać, to jest mój koszmar........
Stary 2008-10-31, 19:43   #578
BlackAngel
Adwokat diabła

Ja nie wiem co z tymi podziękowaniami..
Na bank nie dam tej oklepanej piosenki, bo mi się ona strasznie nie podoba..

większość daje kwiaty i albumy ze zdjęciami..
a ja chciałabym cosik innego, coś takiego nie tradycyjnego..
ale za cholere nie wiem co to może być..

With enough time, we all find what we're looking for.
Even if it was there all along
BlackAngel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 19:49   #579
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
OK
Też jestem ciekawa kiedy, bo byłabym gotowa kupić już nawet z końcem rokuA będę mogła w razie czego na początku 2010 kupić suknię z kolekcji 2009?????Bo ja się tego boję, że mi sie bardziej bedzie podobac 2009 i sie uprę na nia i nie będę mogła jej dostać, to jest mój koszmar........
spoko loko ja mam plan otóż ja będę kupować suknię pod koniec 2009 i wtedy mają wyprzeda z kolekcji 2009 a tekże już nowe modele 2010 i można wybieraćchytry plan?

Stary 2008-10-31, 19:51   #580
szana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość
oczywiście, że u mnie będą
a na prezent zamierzam Im zrobić albumy. Na początku samych rodziców, z ich narzeczeństwa, potem ślubu, potem nasze od dziecka aż do naszego ślubu. Juz mam masę fajnych tekstów jakie mażna tam podołaczać i materiały też mam, ale to dlatego, że uwielbiam robić takie rzeczy (patrz mój podpis )
a może mogła byś podać jakieś przykłady tekstów? też myślę o takim albumie ale nie wiem jak się do tego zabrać bardzo bym była wdzięczna za pomoc
Stary 2008-10-31, 19:54   #581
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
a może mogła byś podać jakieś przykłady tekstów? też myślę o takim albumie ale nie wiem jak się do tego zabrać bardzo bym była wdzięczna za pomoc
A o jakie Ci konketnie chodzi?? Bo taki album można zrobić na wiele sposobów, np zdjęcia podpisywać co, jak i gdzie, albo np dawac różne cytaty o miłości. Często dziewczyny dają też np wytłumaczenie swoim imion, czy znaków zodiaku.
Napisz co by Cie interesowało

14.08.2010
baby
Stary 2008-10-31, 20:01   #582
szana
Zadomowienie

Cytat:
A o jakie Ci konketnie chodzi?? Bo taki album można zrobić na wiele sposobów, np zdjęcia podpisywać co, jak i gdzie, albo np dawac różne cytaty o miłości. Często dziewczyny dają też np wytłumaczenie swoim imion, czy znaków zodiaku.
Napisz co by Cie interesowało
cytaty o miłości ,wytłumaczenie imion, w sumie niewiem sama...bardzo podobało by mi się,żeby to było tak,że najpierw coś o naszych rodzicach potem jak my byliśmy mali-coś o dzieciach jakieś teksty ,potem jak dojżewaliśmy i jak się poznaliśmy i ile ze sobą przeżyliśmy i w końcu coś o zaręczynach i ,ślubie i o tym,że i tak na zawsze pozostaniemy ich dziećmi ale teraz mają nas dwoje ... tylko niewiem jak to ładnie tak po kolei zrobić ,jak napisać o tym ,gdybyś miała jakieś sugestie i pomysły jeszcze to mile widziane no i jak zrobić oprawę-czyli ten albumik?kupić taki na fotki czy co?
Stary 2008-10-31, 20:05   #583
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
spoko loko ja mam plan otóż ja będę kupować suknię pod koniec 2009 i wtedy mają wyprzeda z kolekcji 2009 a tekże już nowe modele 2010 i można wybieraćchytry plan?
ale ponoć wyprzedaż polega na sprzedawaniu modeli, które były dostępne w salonie do mierzenia...tak wyczytałam na forum jakimś.
Właśnie całe szczęście, że nowa kolekcja pojawi sie jak jeszcze będzie stara, bo unikne może męk związanych z suknią, której nie moge dostać.
Tż się na mnie zezłościł Ide zrobić mozzarele z pomidorkami i oliwą mniaaam

onaella, szana fajne pomysły

Edytowane przez Samoa
Czas edycji: 2008-10-31 o 20:07
Stary 2008-10-31, 20:07   #584
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
ale ponoć wyprzedaż polega na sprzedawaniu modeli, które były dostępne w salonie do mierzenia...tak wyczytałam na forum jakimś.
Właśnie całe szczęście, że nowa kolekcja pojawi sie jak jeszcze będzie stara, bo unikne może męk związanych z suknią, której nie moge dostać.
mój zaraz też wraca i będzie burczał, że cały dzień na wizażu siedzę

kurcze zakochana jestem w tej sukni, i musze do jutra czekać na odpowiedź o cenie

Stary 2008-10-31, 20:17   #585
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
cytaty o miłości ,wytłumaczenie imion, w sumie niewiem sama...bardzo podobało by mi się,żeby to było tak,że najpierw coś o naszych rodzicach potem jak my byliśmy mali-coś o dzieciach jakieś teksty ,potem jak dojżewaliśmy i jak się poznaliśmy i ile ze sobą przeżyliśmy i w końcu coś o zaręczynach i ,ślubie i o tym,że i tak na zawsze pozostaniemy ich dziećmi ale teraz mają nas dwoje ... tylko niewiem jak to ładnie tak po kolei zrobić ,jak napisać o tym ,gdybyś miała jakieś sugestie i pomysły jeszcze to mile widziane no i jak zrobić oprawę-czyli ten albumik?kupić taki na fotki czy co?
powiem Ci, ze wszystko zalezy od zdjęcia bo wg mnie każde jest inne i nie kazdy tekst może pasować.
Mi np podoba się taki tekst
Drodzy Rodzice!

U progu wspólnego życia we dwoje,
Chcielibyśmy w szczególny sposób
Zwrócić się właśnie do Was.
Byliście z nami od samego początku,
W Waszych oczach dorastaliśmy.
Przy Was stawialiśmy nasze pierwsze kroki,
Oraz wypowiadaliśmy pierwsze słowa.
Pokonując często wiele trudności.
Opiekowaliście się nami, wychowywaliście,
Dawaliście ciepło i oparcie,
Które wciąż dajecie.
By w końcu wprowadzić nas w dorosłe życie,
Tak mało chcąc w zamian za wszystko.
Teraz nadszedł dla nas bardzo ważny
I szczególny dzień w życiu
Oraz doskonała okazja
By powiedzieć Wam
Dziękujemy !

jest prosty ale jakże wymowny.
Można nim npzakończyć całość, ale napisać go na początku jako wprowadzenie.

pod jakims zdjęciem np ślubnym rodziców można napisać cos takiego: Nie wystarczy pokochać, trzeba jeszcze umieć wziąc tę miłości w ece i przenieśc ja przez całe życie.... (K. I. Gałczyński)
takich cytatów jest całe mnóstwo w interencie.

Co do samego albumu to ja wiem, że będę go robiła od podstaw, ale Ty jeżeli nie chcesz się aż tak bawić to możesz kupić gotowy, tyle ze nie taki standardowy album na zdjęcia, tylko po prostu album z pięknymi okładkami a w środku żeby miał czyste strony np z papieru czerpanego.

jak już będziesz miała jakiś pomysł to pisz a napewno Ci pomogę

14.08.2010
baby
Stary 2008-10-31, 20:21   #586
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
mój zaraz też wraca i będzie burczał, że cały dzień na wizażu siedzę

kurcze zakochana jestem w tej sukni, i musze do jutra czekać na odpowiedź o cenie
Kasia...do jutra...?Jutro 1 listopada, sobota, dzien wolny od pracy...Na pewno do jutra?
Jeszcze się okaże, że będziemy miały ta sama suknięChociaz jeszcze czas na zmiany...ale moja będzie albo ktorąś z tych, które kiedys wklejałam albo bedzie b.podobna.
Mam już mozzarelkę
Zaraz spadam, bo będziemy pociskać na playstation
Stary 2008-10-31, 20:23   #587
natj
Rozeznanie

Cytat:
będziecie robić jakieś podziękowania dla rodziców w trakcie wesela?macie już jakieś pomysły na prezenty?
Głupie pytanie:
za co są podziękowania? Za zorganizoanie wesela tak? No ale jak młodzi sami płacą to za co im dziękować ?
natj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-31, 20:27   #588
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natj Pokaż wiadomość
Głupie pytanie:
za co są podziękowania? Za zorganizoanie wesela tak? No ale jak młodzi sami płacą to za co im dziękować ?
wiesz, po pierwsze to uważam, że na tym wątku żadne pytanie nie jest głupie

a nie pomyslałaś, że można podziękować chociażby za wychowanie za to, że rodzice byli przy nas w trudnych momentach i zyczyć im jeszcze długich lat życia.
Za samą organizajcję wesela to chyba by było trochę płytkie takie dziękowanie

14.08.2010
baby
Stary 2008-10-31, 20:29   #589
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Głupie pytanie:
za to, że nas zrobili, urodzili, wychowali, wyżywili, ubierali, wykształcili i dzięki temu jesteśmy tak wspaniali, że ktoś chce z nami spędzić resztę życia
Stary 2008-10-31, 20:30   #590
natj
Rozeznanie

Cytat:
ale ponoć wyprzedaż polega na sprzedawaniu modeli, które były dostępne w salonie do mierzenia....tak wyczytałam na forum jakimś.

onaella, szana fajne pomysły
Kaska, coś nie czaję Twojego planu
Teraz jest koniec 2008 i modele z 2008 NIE są przeceniane.
Już kiedyś pisałam że przeceny są maj/czerwiec. Np. w tym roku jak weszła kolekcja 08, to chwilę później była przeceniona 07 i jeszcze taniej 06.

Samoa, dokładnie tak. Jeśli chcesz zamówić to płacisz całość. Poza tym w przyszłym roku można będzie spokojnie zamówić kolekcję 08 (ale już bez mierzenia modelu pokazowego, bo ten już sprzedali w zeszłym roku)

Wyprzedaże na koniec roku to są w normalnej modzie odzieżowej

Samoa, aaa, widzisz ja zawsze myślałam że się dziękuje za wesele

Edytowane przez natj
Czas edycji: 2008-10-31 o 20:36
Stary 2008-10-31, 20:35   #591
natj
Rozeznanie

Cytat:
wiesz, po pierwsze to uważam, że na tym wątku żadne pytanie nie jest głupie

a nie pomyslałaś, że można podziękować chociażby za wychowanie za to, że rodzice byli przy nas w trudnych momentach i zyczyć im jeszcze długich lat życia.
Za samą organizajcję wesela to chyba by było trochę płytkie takie dziękowanie
Ano nie; nie każdy rodzic musiał być w tych chwilach
Stary 2008-10-31, 20:38   #592
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Kaska, coś nie czaję Twojego planu
Teraz jest koniec 2008 i modele z 2008 NIE są przeceniane.
Już kiedyś pisałam że przeceny są maj/czerwiec. Np. w tym roku jak weszła kolekcja 08, to chwilę później była przeceniona 07 i jeszcze taniej 06.

Samoa, dokładnie tak. Jeśli chcesz zamówić to płacisz całość. Poza tym w przyszłym roku można będzie spokojnie zamówić kolekcję 07 (ale już bez mierzenia modelu pokazowego, bo ten już sprzedali w zeszłym roku)

Wyprzedaże na koniec roku to są w normalnej modzie odzieżowej
Czyli w musze mierzyć pod koniec roku jak mi jeszcze nie sprzedadzą sukni do mirzenia.

Cytat:
Samoa, aaa, widzisz ja zawsze myślałam że się dziękuje za wesele
i właśnie dlatego masz mnie
Stary 2008-10-31, 20:40   #593
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Ano nie; nie każdy rodzic musiał być w tych chwilach
ale jeżeli Ty nie masz za co dziękować rodzicom to nie powinnaś od razu pisać, że ktoś zadaje głupie pytania dotyczące właśnie podziękowan. Bo dla mnie to nie jest glupie, a powiedziałabym nawet, że bardzo ważne

a u Ciebie sprawa może być bardzo prosta - nie dziękuj.

14.08.2010
baby
Stary 2008-10-31, 20:44   #594
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
ale jeżeli Ty nie masz za co dziękować rodzicom to nie powinnaś od razu pisać, że ktoś zadaje głupie pytania dotyczące właśnie podziękowan. Bo dla mnie to nie jest glupie, a powiedziałabym nawet, że bardzo ważne

a u Ciebie sprawa może być bardzo prosta - nie dziękuj.
ale to głupie to chodziło o to, że natj jest laikiem i nie wie, że jest taka tradycjaNie chodziło o to, że to głupi pomysł, przynajmniej ja to tak odebrałam
Stary 2008-10-31, 20:49   #595
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
ale to głupie to chodziło o to, że natj jest laikiem i nie wie, że jest taka tradycjaNie chodziło o to, że to głupi pomysł, przynajmniej ja to tak odebrałam
tak czy siak nie powinna pisać, że ktos zadaje głupie pytania, bo chyba po to jest forum zeby się pytać

ja w sumie to chyba podziękowań nie zaliczam do tradycji uważam, że to powinno byc z głebi serca a nie - bo tak wypada, albo bo co ludzie powiedzą.

14.08.2010
baby
Stary 2008-10-31, 20:55   #596
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
tak czy siak nie powinna pisać, że ktos zadaje głupie pytania, bo chyba po to jest forum zeby się pytać

ja w sumie to chyba podziękowań nie zaliczam do tradycji uważam, że to powinno byc z głebi serca a nie - bo tak wypada, albo bo co ludzie powiedzą.
racja po to jest forum
i racja podziękowania powinny byc z głębi serca, ale ja mimo wszystko zaliczyłabym to do tradycji, bo zawsze robi się to na weselu, publicznie a nie w osiem bądź szesnaście par oczu: D 16 jak są PM, rodzice żony i rodzice męża
Stary 2008-10-31, 20:59   #597
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
racja po to jest forum
i racja podziękowania powinny byc z głębi serca, ale ja mimo wszystko zaliczyłabym to do tradycji, bo zawsze robi się to na weselu, publicznie a nie w osiem bądź szesnaście par oczu: D 16 jak są PM, rodzice żony i rodzice męża
ja byłam już na kilku, że nie było podziękować i to z różnych względów. Ale mi by pewnie tego brakowało na swoim.

I nie wiem czy u nas Kasia kiedyś nie pisała, że będą chcieli podziękować rodzicom sami juz po weselu

14.08.2010
baby

Edytowane przez onaella
Czas edycji: 2008-10-31 o 21:01
Stary 2008-10-31, 21:00   #598
Samoa
Zakorzenienie

Ja zobaczę kiedy podziękujemy, ale na pewno bedzie specjalny taniec z rodzicami i ja im wtedy podziekuje do uszka
I pewnie przez cały dzień bede dziekowac
Spadam na playa, oza tym cos mi sie net wiesza.
Papapa

Edytowane przez Samoa
Czas edycji: 2008-10-31 o 21:03
Stary 2008-10-31, 21:02   #599
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
l
chyba coś Ci się powciskało

14.08.2010
baby
Stary 2008-10-31, 21:04   #600
madziulka_
Zakorzenienie

Cytat:
znalazłam kilka fryzur ciekawych
Żadna nie jest w moim typie

Cytat:
ładniusie macie pierścionkiWrzucam mojego pieseczka, ale mam zdjęcia za duże i musiałam pogorszyć jakośc, żeby sie załadowały na wizaż...Jedno jak była malusia kuleczka a drugie jak jest już duża
Kotki brytyjczyki to te szaro-niebieskie takie wesołe?Ja tam kocham pieski
Też planuje tylko zaręczynowy i obrączkę, ale jak jakiś z rubinem albo szmaragdem by sie trafił to jak najbardziej
Samoa jak i pozostałe dziewczynki śliczne macie pieseczki, Ja kocham niesamowicie mocna każdego pieska, ale kotów nie lubię jakoś w ogóle

Cytat:
lain, kotek piękny. Jako poduchę bym takiego wykorzystała :P

Jak się chwalimy pierścionkami to też zarzucę
A na dokładkę sukienka którą kieedyś sobie na dysku zapisałam. I garnitur gdzieś też znaleziony (mniam)

Edycja:
o i fryzura fajna, zapisana gdzieś z wizazu
A taka fryzurka jest w moim stylu

Kochane Ja z moim Kochaniem spędzilam dzisiaj cały dzień w Niemczech na zwiedzaniu i shoppingu, moje Kochanie było dzielne nosiło siatki z zakupami i uwierzcie WOGÓLE nie narzekał-cud!a tych zakupow było więcej niż troszkę i cały dzień na nogach
Niesamowicie udany dzień, a w niedziele mamy rocznice, to już 7 lat razem
Muszę coś wymyśleć na jakiś upominek dla mojego Kochania-tylko co?

W wolnej chwili wrzucę zdj mojego pierścionka zaręczynowego, a tymczasem znikam popijać niemieckiego grzańca-pychotka

madziulka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości