![]() |
#31 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: jak reagowac na bledne pisanie i mowienie?
Cytat:
![]() Cytat:
W mowie nie popełniam błędów, z tego tylko względu, że się nie da. Słuchacz i tak nie usłyszy czy to u było z kreską czy też zwykłe, ani czy żet miało kropkę czy er i zet. Zdania i słowa "domykam", nie zjadam końcówek. Nie używam gwary, ani dziwnych, niepoprawnych tworów. Choć bywa i tak, że ładniej mówię niż piszę, nie wiem z czego to wynika, być może z tego, iż jestem słuchowcem, a być może z tego, że jestem leniwa i nie zawsze chce mi się zapisywać wszystkie myśli, które powstały w mojej głowie. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Nie poprawiam innych osob, poniewaz sama czesto czuje sie niedouczona. Czasem napisze tekst na tym forum, wysle go przeczytawszy tylko raz, za jakis czas przeczytam ponownie i wlos mi sie jezy na glowie. W jednym watku napisalam dzis o tanszych cenach
![]() Zauwazylam ten blad, nie chcialam juz jednak robic w watku zamieszania i edytowac. Dlatego staram sie nie poprawiac bledow innych osob. Byc moze jest to dziwne podejscie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
poprostu poprawic i tyle , tylko nie rob tego zlosliwie
![]()
`Mój wymiankowy ![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=287610 `Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej ! ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() o tym samym pomyslalam, ale "gdzie" jest nagminnie uzywane w tego typu pytaniach. Cytat:
mnie tez... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
-ów osobnik -który robił ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
lepsze mowienie z błedami niz mowienie bez sensu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9542962]Widzisz, ja również mam takie dylematy ze swoimi znajomymi, ale zawsze powtarzam, że należy zacząć od siebie:
-ów osobnik -który robił ![]() a masz racje ![]() ![]() kurcze i to jest dobre, bo mimo, ze to, co ty napisalas jest poprawne, to w 90% uzywam tych 'moich' zwrotow i zapewne bym uzywala nadal, ale teraz zmienie ![]() aha i jeszcze jeden dopisek. przez te bledy jezykowe, sama czasem gubie sie, jak jest poprawnie ![]() Edytowane przez Flofferek Czas edycji: 2008-10-31 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do twojej refleksji, to moze dzieki temu watkowi tez sie czegos nauczymy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast. Uwagę można zwrócić używając do tego PW, jak ktoś się już tak upiera ![]() [1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;9542289]Owa pani, powinna chyba zacząć rozglądać się za innym rodzajem pracy, skoro w aktualnie wykonywanej sobie nie radzi. ![]() O tym samym pomyślałam, ale już nie chciałam się wychylać znowu ![]() ![]() [1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;9542289] Owszem, zdarza się. Zwłaszcza gdy piszę "na szybko" próbując jak najprędzej przelać myśli na papier, tak aby nie utracić żadnego istotnego pomysłu. Jednakże wystarczy mi jeden raz przebiec wzrokiem przez tekst by wyłapać wszelkie błędy. Przy wysyłaniu pism oficjalnych sprawdzam wszystko trzy razy, upewniając się czy wszystko jest jak należy. W mowie nie popełniam błędów, z tego tylko względu, że się nie da. Słuchacz i tak nie usłyszy czy to u było z kreską czy też zwykłe, ani czy żet miało kropkę czy er i zet. Zdania i słowa "domykam", nie zjadam końcówek. Nie używam gwary, ani dziwnych, niepoprawnych tworów. Choć bywa i tak, że ładniej mówię niż piszę, nie wiem z czego to wynika, być może z tego, iż jestem słuchowcem, a być może z tego, że jestem leniwa i nie zawsze chce mi się zapisywać wszystkie myśli, które powstały w mojej głowie. ![]() No cóż, przyznaję, że Twoje posty czyta się z czystą przyjemnością (przymykając oko na nieprzyjemną dla mnie ich treść, czasami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Ja tam się nie czaję i poprawiam czy to jak ktoś źle napisze czy powie.Wpojono mi pewne zasady w szkole i strasznie drażnią mnie błędy. Czasem i ja coś palnę.Czy to byk-szkołę skończyłam dawno i czasem umyka coś z pamięci czy to powiem źle i też wolę żeby mnie ktoś poprawił w żarcie lub serio.Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
do szału mnie doprowadzją błedy ort
![]() ![]() szkoda że na wizazu nie mozna, bo tyle juz widzialam heh a potem sama głupieje jak sie pisze dany wyraz ![]() ostatnio do mojej pracy przyszla pani, zostawila pismo a tam patrze jest napisane "z powarzaniem ...." ![]() ![]() ![]() słownie najczęsciej poprawiam dzieci - dla ich dobra ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy masz na myśli "włączać", ale to jest właśnie poprawna forma w przeciwieństwie do wszelkich nagminnych "włanczać", "włonczać". Poza tym popieram - też nie mogę patrzeć na te "dałam koleżanką..."
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
Staram się nie reagować na błędy innych zarówno pisane jak i mówione, bo mam świadomość, że i ja je popełniam. Ale są pewne granice, po prostu po pewnym czasie jak moja znajoma / mój znajomy ciągle robi te same błędy, mówię mu/jej grzecznie o tym, ale i tak rezultaty są marne. (przyzwyczajenie drugą naturą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Fresa - do uslug
![]() Niestety nie jestem w stanie przyjac do wiadomosci, ze forma "pisze" jest poprawna i chyba juz do konca zycia bede poprawiac wszystkich ze jest napisane ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
hahah świetny wątek:P
Mój tato poznał niedawno pewnego osobnika na lotnisku i ten jegomość powiedział, że "lacze (=lata)już od 5 lat" ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
a jak to jest w końcu z formą lubiałam?
może dla mnie dziwnie brzmi, bo zawsze mówiłam 'lubiłam'.. aha... a jakie możecie polecić stronki z poprawnym słownictwem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Mój instruktor na jednej z ostatnich jazd uparcie powtarzał: Nie ufaj temu kierowcowi
![]() No, ale poza tym jest świetnym facetem, więc wybaczam.
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Mnie strasznie drażni jak ktoś nie wymawia końcówek. Zamiast "zrobią" - "zrobio" "idą"- "ido" itp.
Zawsze jak słyszę jakieś błędy zwrócę uwagę. Nie robię tego złośliwie. Mam dobre intencję, a nUż komuś niechcący uda się wbić coś mądrego do główki ![]() A propo instruktorów jazdy. Mój zamiast "jedź"- mówił "jadź" --- masakraaa
bawię się w życie.. Edytowane przez olenkaa Czas edycji: 2008-11-02 o 21:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() poza tym "a propoS", ale to juz mniej razi, bo nie po polsku. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Flofferku, 'lubialam' to z lubelskiego chyba jest, ale za poprawne nie mozna go uznac.
Rozne kwiatki w naszym regionie mozna spotkac. Mnie czasem irytuje bledy, nie powiem. Staram sie poprawiac ludzi w mowie, jesli sa to moi rowiesnicy. Uwazam, ze poprawianie osob starszych (oprocz rodziny ![]() Nie potrafie scierpiec zle odmienionych kocowek itp. ![]() I czemu sie tak tego 'bynajmniej' uczepiliscie? ![]() Juz przynajmniej setny raz o tym czytam na Wizazu :P
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
jak mój kolega coś opowiada i mówi 'poszłem', a ja go poprawiam, to w odpowiedzi dostaję 'nie twoja sprawa co zrobiłem'
![]()
![]() |
#58 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
mnie szlag jasny trafia jak słyszę - ten perfum, natomiast jak słyszę nieprawidłowe stosowanie końcówki ą np tym dziewczyną to aż we mnie buzuje ze złości i mam ochotę tej osobie strzelić w twarz, taka agresja się we mnie budzi.
gdy ktoś prz mnie popełnia błędy jeżykowe to po prostu zwracam uwagę albo poprawiam.
![]() |
#60 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak juz pisalem, ja tego nie przyjmuje do wiadomosci i bede walczyl do ostatniego tchu o 'jest napisane' :P
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.