widmo w kościele :/ - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-03, 18:24   #91
Ashmira
Rozeznanie

Dot.: widmo w kościele :/

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
I co wlasnorecznie przynosi ci prezenty pod choinke??

A co mają prezenty do tematu

Nie wiara a poglad.
Tak samo daleko jak do udowodnienia ze Bog istnieje.
Wydaje mi sie ze nie rozumiesz co znaczy slowo 'racjonalnie'.

Wydaje mi się, że komu jak komu, ale Wyrakowi nie trzeba tłumaczyć znaczenia słów.

Nie wiem do jakiej szkoly chodziles - bo na moich lekcjach z ewolucjonizmu bylo mnostwo takich przykladow.

Przykładów, ale nie dowodów.

Czytales historie chrzescijanstwa?? Na synodach to co robili niby??
Czasami nie wystarczy czytać

Zawsze staram się szanować poglądy innych i staram się je zrozumieć nawet, jeżeli sie z nimi nie zgadzam...ale to co pisze Elfir w postach powyzej to dla mnie tylko puste, jakby propagandowe hasełka

06.07.2013

Edytowane przez Ashmira
Czas edycji: 2008-11-03 o 18:27
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 18:52   #92
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Napisane przez Ashmira Pokaż wiadomość
Czasami nie wystarczy czytać

Zawsze staram się szanować poglądy innych i staram się je zrozumieć nawet, jeżeli sie z nimi nie zgadzam...ale to co pisze Elfir w postach powyzej to dla mnie tylko puste, jakby propagandowe hasełka
No wlasnie - czasami nie wystarczy czytac .

Jesli nie zalapalas co maja do tego prezenty, to ja nic na to nie poradze. Elfir zrozumie .

I czy Wyrak to jakis guru i autorytet?? Nic nie wiedzialam, ale jakby co to pardon .

Jezeli wg ciebie ewolucjonizm to zbior nic nie znaczacych przykladow, to po co ucza go w szkole??

Nie znam Elfir wiec jej nie bronie - po prostu Wyrak pisze tu rzeczy o ktorych nie ma do konca pojecia.

Co do autorki watku zeby nie bylo ze robie offtopy - uwazam ze wszystko z toba w porzadku. W liceum moj profesor od historii powiedzial nam cenna rzecz - 'kosciol jest instutucja' - czasami warto oddzielac wiare od kosciola.
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 19:13   #93
kwasanri
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do kwasanri Send a message via Skype™ to kwasanri

wiesz, doskonale cie rozumiem. jakis czas temu mialam cos podobnego, cos poprostu przylazlo do mojego pokoju i krzyczalam w niboglosy, nie widzialam nic, ale czulam to za swoimi plecami, byl ogromny i silny, ucieklam do pokoju na gore i wolalam siostre....
nie wiem do cholery co to przylazlo ale wiem ze bylo...ale to tak dla siebie trzymama D
kwasanri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 19:14   #94
Ashmira
Rozeznanie

[quote=lorelei;9575777]No wlasnie - czasami nie wystarczy czytac .

Jesli nie zalapalas co maja do tego prezenty, to ja nic na to nie poradze. Elfir zrozumie .

I czy Wyrak to jakis guru i autorytet?? Nic nie wiedzialam, ale jakby co to pardon .

Nie ma to jak szczypta ironii Nie lubię jak ktoś rzuca jakieś hasło i do końca go nie wytłumaczy. Wyrak przynajmniej potrafi w sensowny sposób wyłożyć swoje racje. Tak Elfir Cię zrozumie - dobrałyście sie jak w korcu maku..chociaż nie wiem co to ma do rzeczy?? Czyżby była Twoim guru?
Ale do rzeczy - bo chyba zaczynam robić się nerwowa. Jestem katoliczką, chodzę do koscioła nie tylko w niedziele. Nie jestem też dewotką, która lata z różańcem. Ale jak czytam, ze ludzie są katolikami po to, żeby obejść sobie w białe sukni do ślubu to naprawdę nóż mi sie otwiera w kieszeni!!

06.07.2013
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 19:19   #95
Brook
Zakorzenienie

Ashimra ale taka jest prawda duzo osob znam ktore z zadka chodza do kosiola ,niektore wogole a obrządki wszystkie obchodzą
a maja sie za katolików - i jak dla mnie sa nimi
wkoncu wierza w Boga

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 19:23   #96
Edsonka
Rozeznanie

Po prostu żal Irytuje mnie to, że katolicy są mieszani z błotem przez niektóre osoby wypowiadające się w tym wątku. Rozumiem, że jesteście racjonalistami, ale szanujcie poglądy innych
Już w poprzednim, podobnym wątku(a raczej w wątku który zszedł do tego tematu) zostałam zjechana za to co mówiłam (podobno nie wiedziałam o czym mówię czy coś w tym stylu)
Ateiści piszą, że nie wierzą bo to nieracjonalne. I właśnie na tym polega wiara(jak mówi samo słowo) żeby wierzyć, mimo że nie można się o tym przekonać.
Nietolerancja się szerzy Inni jakoś nie mówią że ateizm to najgorsze co może być itp. A ateiści tak najeżdżają na katolików jakbyśmy nie wiem kim byli. Masakra.

A poza tym Wyrak mądrze mówi

Co do autorki- nie sądzę byś narazie potrzebowała iść do psychiatry
Musiałaś mieć coś na sumieniu A poza tym zło można wyczuć w ludziach. Nawet w księdzu. Bo przecież- nie oszukujmy się- nie każdy ksiądz jest "z powołania"

Przepraszam że tak bez ładu i składu ale się śpieszę
Stary 2008-11-03, 19:26   #97
Edsonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
Ashimra ale taka jest prawda duzo osob znam ktore z zadka chodza do kosiola ,niektore wogole a obrządki wszystkie obchodzą
a maja sie za katolików - i jak dla mnie sa nimi
wkoncu wierza w Boga

A jak dla mnie katolikiem jest ten, kto jest wierzący i praktykujący.
Bo co to za katolik, który wiarę dopasowuje do siebie, jak mu wygodnie?
Stary 2008-11-03, 19:36   #98
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
I co wlasnorecznie przynosi ci prezenty pod choinke??
To nie moja wina, ze ktos jest nieprecyzyjny gdy pisze o nieistnieniu Mikolaja.

Cytat:
Nie wiara a poglad.
Oczywiscie ze wiara a brak bytow nadprzydodzonych, przekonuja mnie wypowiedzi ludzi w róznych mediach (m.in. na forach) i własne obserwacje.

Cytat:
Tak samo daleko jak do udowodnienia ze Bog istnieje.
Tyle ze wiara w Boga nie wymaga udowadniania, natomiast racjonalnymi przeslankami nie da sie stwierdzic jak dotad ze go nie ma.

Cytat:
Wydaje mi sie ze nie rozumiesz co znaczy slowo 'racjonalnie'.
To Ci sie zle wydaje

Cytat:
Nie wiem do jakiej szkoly chodziles - bo na moich lekcjach z ewolucjonizmu bylo mnostwo takich przykladow.
Super, jak jest mnostwo przykladow to je przytaczaj

Cytat:
Czytales historie chrzescijanstwa?? Na synodach to co robili niby??
Zalezy na ktorym. Biblii nikt nie zmienial i zmieniac nie bedzie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 19:43   #99
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Edsonka Pokaż wiadomość
Po prostu żal Irytuje mnie to, że katolicy są mieszani z błotem przez niektóre osoby wypowiadające się w tym wątku. Rozumiem, że jesteście racjonalistami, ale szanujcie poglądy innych
Ja odniosłam raczej wrażenie, że "z błotem mieszani" są bardziej zdewociali fanatycy oraz osoby będące katolikami na pokaz. Wiele osób nie lubi nadgorliwych, hałaśliwych katolików, mających misję szerzenia wiary w szeregach niewiernych. Ja też. W tym samym stopniu jak nie lubię protestantów, muzułmanów, szamanów, żydów, czy kapłanów wielkiej matki. Ja po prostu nie lubię religii. Forum daje możliwość wyrażenia swojej opinii, ataku na kogoś, na co, zapewne z powodu kultury osobistej, nie zdecydowalibyśmy się, przepraszam za określenie, "w realu". Trzeba przywyknąć.

Cytat:
Już w poprzednim, podobnym wątku(a raczej w wątku który zszedł do tego tematu) zostałam zjechana za to co mówiłam (podobno nie wiedziałam o czym mówię czy coś w tym stylu)
Ateiści piszą, że nie wierzą bo to nieracjonalne. I właśnie na tym polega wiara(jak mówi samo słowo) żeby wierzyć, mimo że nie można się o tym przekonać.
Jak najbardziej słusznie.

Cytat:
Nietolerancja się szerzy Inni jakoś nie mówią że ateizm to najgorsze co może być itp. A ateiści tak najeżdżają na katolików jakbyśmy nie wiem kim byli. Masakra.
A katolicy na muzułmanów, muzułmanie na żydów, czarni na białych, kobiety na mężczyzn... Nic nowego.

Cytat:
A poza tym Wyrak mądrze mówi
A raczej wszystkie definicje, które z lubością cytuje.

Cytat:
Co do autorki- nie sądzę byś narazie potrzebowała iść do psychiatry
Musiałaś mieć coś na sumieniu A poza tym zło można wyczuć w ludziach. Nawet w księdzu. Bo przecież- nie oszukujmy się- nie każdy ksiądz jest "z powołania"
A czemu niby miała mieć coś na sumieniu? Ksiądz-radar wyczuł, że zjadła szynkę w piątek i poraził ją świętym gniewem? Co do reszty wypowiedzi się zgadzam.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 19:46   #100
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
A jak dla mnie katolikiem jest ten, kto jest wierzący i praktykujący.
Bo co to za katolik, który wiarę dopasowuje do siebie, jak mu wygodnie?
a dla mnie jest ten kto wierzy w Boga i sie modli

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 19:52   #101
suszarka
Buc

Wiara to jedno i owszem może być ona spersonalizowana. religia to drugie. należy ją przyjmować ze 'wszystkim' ,że tak nie elegancko ujmę.

a co do głównego tematu - zatrważające jest to,że nie wiele osób potrafi czytać ze zrozumieniem....
Stary 2008-11-03, 20:00   #102
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ponura Pokaż wiadomość
Ja odniosłam raczej wrażenie, że "z błotem mieszani" są bardziej zdewociali fanatycy oraz osoby będące katolikami na pokaz. Wiele osób nie lubi nadgorliwych, hałaśliwych katolików, mających misję szerzenia wiary w szeregach niewiernych. Ja też.
Abstrahujac od faktycznego zdewocienia, to akurat bardzo czesto przyklejana latka osobom wierzacym, ktore maja czelnosc nie zgadzac sie z tym ze wiara to nie jest jakas dziwna choroba

Cytat:
W tym samym stopniu jak nie lubię protestantów, muzułmanów, szamanów, żydów, czy kapłanów wielkiej matki. Ja po prostu nie lubię religii. Forum daje możliwość wyrażenia swojej opinii, ataku na kogoś, na co, zapewne z powodu kultury osobistej, nie zdecydowalibyśmy się, przepraszam za określenie, "w realu". Trzeba przywyknąć.
No i po prostu, jestes nietolernacyjna. Nie zeby mnie to wzruszalo, ale do tego sie to sprowadza. Dla mnie sam fakt lubienia czy nie lubienia religii za jej istnienie, czy tego ze ktos nie lubi wiary, jest po prostu szokujacy.

Cytat:
A raczej wszystkie definicje, które z lubością cytuje.
To mnie przejzalas Rozumiem to ma byc deprecjonowanie adwersarza, przez imputowanie, ze tylko wklejam gotowe definicje. Smieszne (nie zabawne) - buhahaha

Co nie zmienia faktu, ze gdy to bedzie uzasadnione, to bede wklejal co bede chcial.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-11-03, 20:10   #103
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Abstrahujac od faktycznego zdewocienia, to akurat bardzo czesto przyklejana latka osobom wierzacym, ktore maja czelnosc nie zgadzac sie z tym ze wiara to nie jest jakas dziwna choroba .
To nie mój problem.

Cytat:
No i po prostu, jestes nietolernacyjna. Nie zeby mnie to wzruszalo, ale do tego sie to sprowadza. Dla mnie sam fakt lubienia czy nie lubienia religii za jej istnienie, czy tego ze ktos nie lubi wiary, jest po prostu szokujacy..
To też nie mój problem. Natomiast bardzo mnie to śmieszy. Czy zatem jestem nietolerancyjna bo np. nie lubię turpizmu, konserwatyzmu, parówek, kina amerykańskiego czy czegokolwiek innego? ?

Jeśli takie rzeczy Cię szokują, to Twoje życie musi być pełne emocji, pogratulować.

Cytat:
To mnie przejzalas Rozumiem to ma byc deprecjonowanie adwersarza, przez imputowanie, ze tylko wklejam gotowe definicje. Smieszne (nie zabawne) - buhahaha

Co nie zmienia faktu, ze gdy to bedzie uzasadnione, to bede wklejal co bede chcial.
I nikt Ci nie broni. Jeżeli natomiast uważasz, że deprecjonuję Cię stwierdzając, że często używasz przeróżnych definicji (moim zdaniem nadużywasz) to tak, deprecjonuję Cię, mój Ty Adwersarzu. Natomiast w żadnym momencie nie napisałam że tylko wklejasz gotowe definicje. Nie wiem czy zarzucić Ci brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, czy demagogię.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 20:28   #104
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
To nie mój problem.
Oczywiscie ze nie Twoj problem, tylko sytuacja przy ktorej bede niezmiennie podkreslal, ze to nieuzasadnione okreslenie oparte na uprzedzeniach i stereotypach.

Cytat:
To też nie mój problem. Natomiast bardzo mnie to śmieszy. Czy zatem jestem nietolerancyjna bo np. nie lubię turpizmu, konserwatyzmu, parówek, kina amerykańskiego czy czegokolwiek innego? ?

Jeśli takie rzeczy Cię szokują, to Twoje życie musi być pełne emocji, pogratulować.
Jesli nie widzisz roznicy pomiedzy np. nielubieniem Islamu za to ze jest religia (Twoj poglad), a nie lubieniem islamskiego wahabizmu za ograniczanie ludzkiej wolnosci na szeregu plaszczyznm (moj poglad) i nie rozumiesz dlaczego to pierwsze jest nietolernancja, a to drugie jest uzasadnione, to ja Ci tego nie przetlumacze; powiem tylko, ze kluczowy jest powod za co sie danej osoby/zjawiska/pogladow nie lubi.

Cytat:
Jeżeli natomiast uważasz, że deprecjonuję Cię stwierdzając, że często używasz przeróżnych definicji (moim zdaniem nadużywasz) to tak, deprecjonuję Cię, mój Ty Adwersarzu.
Deprecjonujesz imputujac, ze zawartosc merytoryczna moich postow opiera sie na cytowanych definicjach.

Stary 2008-11-03, 20:32   #105
Avv
Wtajemniczenie

I tak oto narodziła się batalia pomiędzy katolikami i ateistami. Jak sądzicie, kto wygra?
Moim zdaniem nikt. Każdy ma swoje poglądy, prawda? Ateista nie będzie uznawał Boga, sił nadprzyrodzonych, ale naukę. Natomiast Teista powie, że Bóg istnieje, bo tak mówi jego wiara, a poza tym nie da się zaprzeczyć, że go nie ma. Właśnie - ateiści twardo trzymają się tego, że nie da się udowodnić istnienia Boga. No więc skoro go nie ma, to udowodnijcie, że go nie ma. Łatwo? Wcale. Nie podoba mi się tu też to uogólnianie, bo ateiści to to, a Ci (wszyscy), co wierzą, to coś tam. Może udało się jednej osobie zebrać informacje od wszystkich katolików, choć szczerze wątpię.
Zresztą, jaki ma sens przekonywanie siebie nawzajem? Po co te wszystkie przepychanki - 'bo Boga nie ma', 'bo Bóg jest', 'bo Kościół jest zły', 'Kościół przecież nie jest obowiązkowy'. Mam kolegę ateistę i to, że on jest ateistą, a ja katoliczką, to znaczy, że mam mu skakać nad głową z 'dowodami' na istnienie Boga i sił nadprzyrodzonych? Czy to znaczy, że on ma mi wygłaszać wykłady o ewolucji człowieka? Otóż nie. Bo na tym polega tolerancja religii i wierzeń innych. Wiele razy zostało tu użyte to słowo. A osoby używające go brną dalej, próbując przekonać innych do swojego.
We wcześniejszej wypowiedzi Elfir (zapomniałam zacytować) pojawiła się wzmianka o mężczyźnie, który wierzy w krasnoludki. I czy nie próbowalibyśmy go naprostować, ukierunkować na bardziej racjonalny sposób myślenia, czy nie śmialibyśmy się z niego ukradkiem. I że tak samo ma ateista z wierzącymi w istoty nadprzyrodzone. I tu już samo wymienienie Boga wśród krasnoludków i kosmitów i to jeszcze na końcu małą literą świadczy o braku tolerancji, bo tolerancja to też szacunek dla odmiennych poglądów od naszych. Nie wiem czy to była wypowiedź w imieniu autorki, czy 'wszystkich' ateistów, ale skoro ateista też podśmiewa się z wiary w Boga i chciałby swoimi argumentami nakierunkować katolików na bardziej właściwy tok myślenia, to nie jest to tolerancja. Chyba, że jakoś opatrznie to zrozumiałam.

I nie wiem czy się mylę, jeśli powiem, że ateiście nie uda się przekonać katolika, a katolikowi ateistę.

Zresztą, autorka wątku pytała o coś innego. A o tym problemie sama nie wiem co myśleć. Być może mózg po prostu spłatał figla i podsunął obraz, w który uwierzyliśmy. Może podziałała też na to późna pora, zmęczenie. Możliwe, że to podświadomość wysłała sygnał, że ten ksiądz nie jest do końca w porządku... chociaż wątpię. Mózg ludzki nie jest jeszcze na tyle zbadany, żeby odpowiedzieć na takie pytania, a na pewno ja nie jestem od niego wybitnym specjalistą. (;

Edytowane przez Avv
Czas edycji: 2008-11-03 o 21:35
Avv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 21:06   #106
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Ashmira - pisze krotko bo obiad gotuje . Nie chcialam cie urazic - po prostu internet to nie to samo co rozmowa na zywo.

Rozmowy na temat wiary i religi sa zawsze trudne bo ludzie biora je personalnie.
Nie jestem ateistka - raczej agnostykiem.

Cytat:

Oczywiscie ze wiara a brak bytow nadprzydodzonych, przekonuja mnie wypowiedzi ludzi w róznych mediach (m.in. na forach) i własne obserwacje.

Tyle ze wiara w Boga nie wymaga udowadniania, natomiast racjonalnymi przeslankami nie da sie stwierdzic jak dotad ze go nie ma.

Super, jak jest mnostwo przykladow to je przytaczaj

Zalezy na ktorym. Biblii nikt nie zmienial i zmieniac nie bedzie.
Wyrak nie dogadamy sie . Wiesz dlaczego bo ty nie przyjmujesz do wiadomosci faktow powszechnie znanych. Mam wrazenie ze jestes ' na nie' dla zasady.

Jesli dla ciebie mozna wierzyc ze sie nie wierzy - to dla mnie OK. Masz do tego prawo, dla to po prostu troche bez sensu.

Stosujesz bardzo pokretna logike. A jak racjonalnie stwierdzisz ze Bog jest??

Moze wiara w Boga nie wymaga udowadniania osobie ktora w niego wierzy.
Wiara jest czyms specjalnym dla katolikow ,bo wierzysz choc nie ma namacalnych dowodow - Blogoslawieni Ci ktorzy nie widzieli a uwierzyli - to pewne misterium. Pewna watpliwosc w istnienie Boga jest wpisana w religie.

Dowodow na teorie ewolujci jest tyle ze nie starczy czasu o nich pisac. Jak mam ci strescic kilka ksiazek i lat nauki?? Wystarczy poczytac - wklep w google - wyskoczy tysiace stron.
Zreszta tak sie przyczepiles do tego ewolucjonizmu, czy wiesz jakie jest oficjalne zdanie kosciola na ten temat? Wg kosciola teoria ewolucji nie stoi w sprzecznosci z naukami kosciola.
Czy ty naprawde wierzysz ze Bog stworzyl swiat w ciagu 6 dni a siodmego odpoczywal??

Co do biblii to dopiero dales ciala - to chyba narbajdziej zmieniana i manipulowana ksiega w histori swiata. Ostateczny ksztalt zatwierdzono dopiero w 1546 na ktoryms z soborow. A od jej powstania kosciol zmienial jej ksztalt jak mu pasowalo.

Wg mnie nie wazne czy sie wierzy czy nie - byle byc dobrym czlowiekem. A na dobro kosciol nie ma monopolu.
Stary 2008-11-03, 21:30   #107
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Wyrak nie dogadamy sie . Wiesz dlaczego bo ty nie przyjmujesz do wiadomosci faktow powszechnie znanych. Mam wrazenie ze jestes ' na nie' dla zasady.
Wlasnie o to chodzi, ze ja przyjmuje do wiadomosci fakty, a nie czyjes przekonanie, ze cos jest faktem.

Cytat:
Jesli dla ciebie mozna wierzyc ze sie nie wierzy - to dla mnie OK. Masz do tego prawo, dla to po prostu troche bez sensu.
Wierzyc ze sie nie wierzy to taka zabawna gra slowna, ale jesli chodzi o meritum - tak, uwazam ze ateisci wierza w to ze nie ma sil nadprzyrodzonych.

Cytat:
Alez nie zamierzam racjonalnie stwierdzac ze Bog jest, bo wiara nie jest obarczona brzemieniem udowadniania czegokolwiek racjonalnie, taka jest istota wiary.

Cytat:
Dowodow na teorie ewolujci jest tyle ze nie starczy czasu o nich pisac. Jak mam ci strescic kilka ksiazek i lat nauki?? Wystarczy poczytac - wklep w google - wyskoczy tysiace stron.
Zreszta tak sie przyczepiles do tego ewolucjonizmu, czy wiesz jakie jest oficjalne zdanie kosciola na ten temat? Wg kosciola teoria ewolucji nie stoi w sprzecznosci z naukami kosciola.
Jesli bys czytala uwaznie co pisze, to bys wiedziala, ze nie neguje nigdzie procesu ewolucji samego w sobie i owszem, nie stoi on wcale w sprzecznosci z kreacjonizmem.

Natomiast nie wierze w teorie Darwina, bo nie znam przekonywujacych dowodow na jej uzasadnienie - tzn. po pierwsze brak posredniego ogniwa, po drugie absurd zalozenia typu - rybka wychodzi na brzeg i jej wyrosna lapki, przejscie z jednego gatunku w drugi. Jesli tyle tych dowodow jest, to jest przytaczaj, nic nie bede wklepywac w google, bo swoje juz na ten temat wiem, a Ty twierdzisz ze tych przykladow i dowodow jest na peczki; moze byc po obiedzie Prawda jest taka, ze w teorii Darwina sa luki na ktore brakuje dowodow.

Cytat:
Co do biblii to dopiero dales ciala - to chyba narbajdziej zmieniana i manipulowana ksiega w histori swiata. Ostateczny ksztalt zatwierdzono dopiero w 1546 na ktoryms z soborow. A od jej powstania kosciol zmienial jej ksztalt jak mu pasowalo.
Nieprawda - kanon Nowego Testamentu jest niezmienny od 4 wieku po Chrystusie.

Sobor trydencki, bo o nim piszesz zatwierdzil katolicki kanon starotestamentowy, co nie zmienia faktu, ze pisanie o zmienianiu tresci Biblii po prostu mija sie z prawda.

Avv - jak dla mnie niech kazdy sobie wierzy, czy nie wierzy w co chce, uwaza co chce i wyznaje poglad jaki chce, nie zamierzam natomiast pozostawic bez komentarza opartych na uprzedzeniach wypowiedzi stawiajacych religie gdzies pomiedzy ludowa tradycja, a forma uposledzenia umyslowego.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2008-11-03 o 21:33
Stary 2008-11-03, 21:36   #108
Edsonka
Rozeznanie

Cytat:

i właśnie tym się różnią racjonaliści od katolików... Katolicy nie muszą mieć namacalnych dowodów w istnienie Boga bo po prostu w nNiego... wierzą

Cytat:
Wg mnie nie wazne czy sie wierzy czy nie - byle byc dobrym czlowiekem. A na dobro kosciol nie ma monopolu.
:brawo: i o to chodzi

Cytat:
Napisane przez Avv Pokaż wiadomość
I tak oto narodziła się batalia pomiędzy katolikami i ateistami. Jak sądzicie, kto wygra?
Moim zdaniem nikt. Każdy ma swoje poglądy, prawda? Ateista nie będzie uznawał Boga, sił nadprzyrodzonych, ale naukę. Natomiast Teista powie, że Bóg istnieje, bo tak mówi jego wiara, a poza tym nie da się zaprzeczyć, że go nie ma. Właśnie - ateiści twardo trzymają się tego, że nie da się udowodnić istnienia Boga. No więc skoro go nie ma, to udowodnijcie, że go nie ma. Łatwo? Wcale. Nie podoba mi się tu też to uogólnianie, bo ateiści to to, a Ci (wszyscy), co wierzą, to coś tam. Może udało się jednej osobie zebrać informacje od wszystkich katolików, choć szczerze wątpię.
Zresztą, jaki ma sens przekonywanie siebie nawzajem? Po co te wszystkie przepychanki - 'bo Boga nie ma', 'bo Bóg jest', 'bo Kościół jest zły', 'Kościół przecież nie jest obowiązkowy'. Mam kolegę ateistę i to, że on jest ateistą, a ja katoliczką, to znaczy, że mam mu skakać nad głową z 'dowodami' na istnienie Boga i sił nadprzyrodzonych? Czy to znaczy, że on ma mi wygłaszać wykłady o ewolucji człowieka? Otóż nie. Bo na tym polega tolerancja religii i wierzeń innych. Wiele razy zostało tu użyte to słowo. A osoby używające go brną dalej, próbując przekonać innych do swojego.
We wcześniejszej wypowiedzi Elfir (zapomniałam zacytować) pojawiła się wzmianka o mężczyźnie, który wierzy w krasnoludki. I czy nie próbowalibyśmy go naprostować, ukierunkować na bardziej racjonalny sposób myślenia, czy nie śmialibyśmy się z niego ukradkiem. I że tak samo ma ateista z wierzącymi w istoty nadprzyrodzone. I tu już samo wymienienie Boga wśród krasnoludków i kosmitów i to jeszcze na końcu mała literą świadczy o braku tolerancji, bo tolerancja to też szacunek dla odmiennych poglądów od naszych. Nie wiem czy to była wypowiedź w imieniu autorki, czy 'wszystkich' ateistów, ale skoro ateista też podśmiewa się z wiary w Boga i chciałby swoimi argumentami nakierunkować katolików na bardziej właściwy tok myślenia, to nie jest to tolerancja. Chyba, że jakoś opatrznie to zrozumiałam.

I nie wiem czy się mylę, jeśli powiem, że ateiście nie uda się przekonać katolika, a katolikowi ateistę.

Zresztą, autorka wątku pytała o coś innego. A o tym problemie sama nie wiem co myśleć. Być może mózg po prostu spłatał figla i podsunął obraz, w który uwierzyliśmy. Może podziałała też na to późna pora, zmęczenie. Możliwe, że to podświadomość wysłała sygnał, że ten ksiądz nie jest do końca w porządku... chociaż wątpię. Mózg ludzki nie jest jeszcze na tyle zbadany, żeby odpowiedzieć na takie pytania, a na pewno ja nie jestem od niego wybitnym specjalistą. (;
W 100% się zgadzam. Tylko że tu też chodzi właśnie o tolerancje. Bo to jasne ze nikt nikogo nie przekona. Każdy wygłasza swoje poglądy, ale jednak niektóre teksty mogą urazić inną osobę. I rzeczywiście nie należy uogólniać. Każdy człowiek może być dobry bądź zły niezależnie od wiary,czy niewiary.
Powiem szczerze- gdy przeczytałam post autorki, to wiedziałam że zaistnieje taka sytuacja jak teraz- batalia a raczej ostra wymiana zdań na tematy religii katolickiej i ateizmu.
Stary 2008-11-03, 22:06   #109
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Wlasnie o to chodzi, ze ja przyjmuje do wiadomosci fakty, a nie czyjes przekonanie, ze cos jest faktem.

Jesli bys czytala uwaznie co pisze, to bys wiedziala, ze nie neguje nigdzie procesu ewolucji samego w sobie i owszem, nie stoi on wcale w sprzecznosci z kreacjonizmem.

Natomiast nie wierze w teorie Darwina, bo nie znam przekonywujacych dowodow na jej uzasadnienie - tzn. po pierwsze brak posredniego ogniwa, po drugie absurd zalozenia typu - rybka wychodzi na brzeg i jej wyrosna lapki, przejscie z jednego gatunku w drugi. Jesli tyle tych dowodow jest, to jest przytaczaj, nic nie bede wklepywac w google, bo swoje juz na ten temat wiem, a Ty twierdzisz ze tych przykladow i dowodow jest na peczki; moze byc po obiedzie Prawda jest taka, ze w teorii Darwina sa luki na ktore brakuje dowodow.

Nieprawda - kanon Nowego Testamentu jest niezmienny od 4 wieku po Chrystusie.

Sobor trydencki, bo o nim piszesz zatwierdzil katolicki kanon starotestamentowy, co nie zmienia faktu, ze pisanie o zmienianiu tresci Biblii po prostu mija sie z prawda.

.
No wg mnie wlasnie nie przyjmujesz faktow albo przyjmujesz je wybiorczo. Wlasnie dlatego ciezko z toba dyskutowac .

Darwinizm jest integralna czescia teori ewolucji. Wiec skoro nie negujesz ewolucji czemu negujesz Darwinizm??
Forma przjscowa miedzy rybami a plazami jest ichtiostega. I faktycznie rybka wychla z wody na lapkach - troche jej to zajelo.
Oczywiscie ze w teori Darwina sa luki tzw. brakujace ogniwa - ale sa one odkrywane i co kilka lat wiedza na ten temat jest uzupelniana. Dlatego jest teoria.

O zmianach dokonywanych w biblii na przestrzeni wiekow jest wiele opracowan. Sa nawet dowody. Nie jest to moje przekonanie a fakt.
Skad jestes taki pewien ze nic nie jest zmienione?? Byles tam tysiac lat temu? Patrzyles na rece tlumaczom?
Stary 2008-11-03, 22:16   #110
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
No wg mnie wlasnie nie przyjmujesz faktow albo przyjmujesz je wybiorczo. Wlasnie dlatego ciezko z toba dyskutowac .
To Twoja subiektywna ocena, z ktora sie nie zgadzam.

Cytat:
Darwinizm jest integralna czescia teori ewolucji. Wiec skoro nie negujesz ewolucji czemu negujesz Darwinizm??
Normalnie - uwazam ze istnieje taki proces jak ewolucja, ale teoria stworzona przez Darwina nie opisuje wlasciwie jak ten proces przebiega.

Nawiasem mowiac teoria Darwina nie jest zadna intergralna czescia i bledne jest utozsamianie ewolucji z teoria Darwina.

Cytat:
Forma przjscowa miedzy rybami a plazami jest ichtiostega. I faktycznie rybka wychla z wody na lapkach - troche jej to zajelo.
Szczerze, to jak to sobie wyobrazasz? Przypomina mi to badania na muszkach owocowych (dobry obiekt badan, bo krotko zyja/szybko sie rozmanzaja, wiec mozna sledzic w warunkach laboratoryjnych przebieg ewolucji). Roznymi sposobami, zmianami srodowiska itd. wywolywaniu zmiany na przestrzeni pokolen muszek, ale na koncu... muszki byly muszkami. Rozumiem, ze jakiemus zwierzeciu urosnie wiekszy zab czy grubsze futro z czasem, ale nie wierze i nie znam przekonywujacych dowodow na przejscie z jednego gatunku w drugi - chyba teraz jasne dlaczego nie utozsamiam ewolucji z teoria Darwina?

Cytat:
Oczywiscie ze w teori Darwina sa luki tzw. brakujace ogniwa - ale sa one odkrywane i co kilka lat wiedza na ten temat jest uzupelniana. Dlatego jest teoria.
No wlasnie jest to teoria, ktorej sie uczy jakby to byla prawda objawiona. Co do odkrywania - nie odkryto jeszcze zadnej formy przejsciowej miedzy czlowiekiem i malpa. Od ponad wieku. W momencie kiedy znajdujemy mnostwo pozostalosci prymitywnych ludzi, czlekoksztaltnych i jakis wielkich gadow z Mezozoiku, czy nie wydaje sie to dziwne, ze tego akurat nie ma ani sladu?

Cytat:
O zmianach dokonywanych w biblii na przestrzeni wiekow jest wiele opracowan. Sa nawet dowody. Nie jest to moje przekonanie a fakt.
Skad jestes taki pewien ze nic nie jest zmienione?? Byles tam tysiac lat temu? Patrzyles na rece tlumaczom?
No jest wiele opracowan, ktore jasno wskazuja z jakiego okresu pochodzi wulgata i jakie dezycje zostaly podjete na soborze aleksandryjskim. Takie sa fakty...

Stary 2008-11-03, 22:46   #111
Avv
Wtajemniczenie

Cytat:
Avv - jak dla mnie niech kazdy sobie wierzy, czy nie wierzy w co chce, uwaza co chce i wyznaje poglad jaki chce, nie zamierzam natomiast pozostawic bez komentarza opartych na uprzedzeniach wypowiedzi stawiajacych religie gdzies pomiedzy ludowa tradycja, a forma uposledzenia umyslowego.
Eh, właśnie. Ateiści starają się za wszelką cenę udowodnić, że cały świat opiera się na teorii ewolucji, lub na zrodzeniu się planety Ziemi z wielkiego wybuchu. Dobrze, niech będzie, szanuję to. Tylko czasem da się wyczuć w tym kpinę. Wszędzie można spostrzec luki. W każdym temacie. W Piśmie Świętym jest napisane, że 'Błogosławieni Ci, którzy nie widzieli, a uwierzyli' i dla katolików nie jest to żadna wątpliwość, a podstawa. To jest właśnie ta wiara, wierzymy w Boga, choć go nie widzimy, na tym to wszystko moim zdaniem się opiera. I ogólnie mimo, że wizja stworzenia świata przez Boga jest dość nieprawdopodobna, to wierzę, że istnieje coś takiego jak niebo, życie pozagrobowe. Bo to też jest część naszej wiary. I wierzę, że pewnego dnia nadejdzie Sąd Ostateczny, tak jak jest to zapowiedziane w Piśmie Świętym.
Cytat:
W 100% się zgadzam. Tylko że tu też chodzi właśnie o tolerancje. Bo to jasne ze nikt nikogo nie przekona. Każdy wygłasza swoje poglądy, ale jednak niektóre teksty mogą urazić inną osobę. I rzeczywiście nie należy uogólniać. Każdy człowiek może być dobry bądź zły niezależnie od wiary,czy niewiary.
Powiem szczerze- gdy przeczytałam post autorki, to wiedziałam że zaistnieje taka sytuacja jak teraz- batalia a raczej ostra wymiana zdań na tematy religii katolickiej i ateizmu.
Teraz będą to właśnie raczej przepychanki, kto ma więcej racji. Bo nie da się ostatecznie ustalić, kto ma ją całkowicie.

I na koniec taka ciekawostka:
Zmarł mąż mojej mamy koleżanki. Pani ta także nie wiedziała czy w końcu ma wierzyć w Boga, czy nie. Pewnej nocy przyśnił jej się mąż. Rozmawiali, a w pewnym momencie żona pyta się go:
- Czy Bóg naprawdę istnieje?
A on odpowiada:
- A czy ty kiedykolwiek w to wątpiłaś?

Na ile ten sen jest prawdziwy? Tego się dowie każdy z nas, ale w swoim czasie. (;
Avv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 22:55   #112
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Wyrak czytam i oczom nie wierze bo wg mnie twoje wypowiedzi sa coraz mniej logiczne.

Skoro nie uznajesz darwinizmu to stresc mi w kilku zdaniach co to wg ciebie jest ewolucja.
Darwinizm jest czescia teori ewolucji i o tym zadecydowaly osoby ktore sie troche lepiej znaja niz ty .
Z twojej wypowiedzi o muszkach wynika ze nie masz pojecia po co sie takie badania robi i jaki jest ich koncowy efekt.
Ichtiostega to skamielina - mozna naocznie zobaczyc ze ma pletwy przeksztalcone w wyrostki i cechy wspolne dla ryb i plazow. Jezeli do ciebie opisany i przyjety przez autorytety dowod nie przemawia - to ja cie nie przekonam. Zreszta nawet nie chce.
Formy miedzy czlowiekem a malpami czlekoksztaltnymi istnieja i tez jest ich wiele - nawet cala nauka sie tym zajmuje (antropogeneza). Ale ty pewnie uwierzysz jak australopitek czy homo erectus zadzwonia do twoich drzwi i sie przedstawia (o ile potrafia mowic).

Acha czyli biblii nie zmieniano bo ty tak twierdzisz .
W IV wieku po Chrystusie - dokladnie w 367 roku Anastazy stworzyl liste pism ktora obejmowala prawie 30 pism. Ostatecznie wybrano 4 i te ewangelie funkcjonuja do dzis. Na przestrzeni wiekow poszczegonle sobory manipulowaly zawartoscia Swietych ksiag. Kościół zmieniał, usuwał, niszczył wszystko to, co było sprzeczne z uwczesna polityka kosciola. Takie sa fakty - niestety.
Stary 2008-11-03, 22:57   #113
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Avv Pokaż wiadomość
Eh, właśnie. Ateiści starają się za wszelką cenę udowodnić, że cały świat opiera się na teorii ewolucji, lub na zrodzeniu się planety Ziemi z wielkiego wybuchu. Dobrze, niech będzie, szanuję to. Tylko czasem da się wyczuć w tym kpinę.
O to mi wlasnie chodzi; dla mnie jest to tym bardziej niedopuszczalne, ze znam ludzi kilku roznych religii, agnostykow, ateistow i wiem ze moze i powinno sie to odbyc bez zadnych kpin. Inna sprawa, ze to osoby kpiace przedstawiaja siebie tak a nie inaczej, ale to juz nie moj problem.

Stary 2008-11-04, 01:06   #114
kwasanri
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do kwasanri Send a message via Skype™ to kwasanri

moja mama zawsze mowi o religi sie nie dyskutuje
kwasanri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 10:16   #115
Stary_Pryk
BAN stały

Z góry zastrzegam, że to nie mój tekst, nie jestem historykiem i nie sprawdzałem zawartych w nim faktów. Gdzieś się na to natknąłem i zachowałem. Choćby 10% była prawdą - w jakim świetle to stawia kościół katolicki i tzw prawdy wiary? Komentować chyba nie trzeba.

Cały ten tekst nie ma nic wspólnego z Bogiem i wiarą w niego.

Cytat:
II wiek - Rzymski filozof Celsus poswiadcza falszowanie pism chrzescijanskich, mowiac o rewizjonistach: "przerabiali Pisma Swiete z ich pierwotnej postaci i usuneli wszystko, co pozwalalo im na odparcie skierowanych przeciwko nim zarzutów." - Uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie zostaly przerobione i poprawione. III wiek. Az do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie slyszeli o wieczystym dziewictwie Maryji. Ewangelia Mateusza informuje , iz Jozef "nie zblizal sie do Maryji, az porodzila syna"."Zblizenie sie" oznacza w Biblii malzenskie wspolzycie. (Fakt wspolzycia Jozefa z Maryja po narodzinach Jezusa bedzie oczywisty dla kazdego, komu koscielne dogmaty nie zakazuja logicznego wnioskowania.) 312 r. Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrzescijanstwo staje sie jedna z religii panstwowych Rzymu. Powstanie Instytucji Kosciola Katolickiego. Poczatek przesladowania i mordowania przedstawicieli innych wyznan. 319 r. Cesarz Konstantyn ustanowil prawo zwalniajace kler od placenia podatkow i sluzby w armii. 321 r. Cesarz Konstantyn nakazuje swiecic niedziele zamiast dotychczasowej soboty. 325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "swietego" i "dwojce swieta" awansujac Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastapic dotychczas czczonego Mitre. -Narodziny Boga Mitry przypadajace na dzien 25 grudnia, staja sie data przyjscia na swiat Jezusa. -Wniebowziecie Mitry w okresie rownonocy wiosennej staje sie chrzescijanskim swietem wielkanocy. -W Rzymie na Wzgorzach Watykanckich, chrzescijanie przejmuja swieta grote Mitry, czyniac z niej siedzibe Kosciola katolickiego -Wystepowanie wyraznych podobienstw do mitryzmu, ojcowie chrzescijanstwa tlumacza dzialanoscia diabla. 330 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia zmarlych ("swietych") i ich relikwii 355 r. Biskupi zostaja uwolnieni spod nadzoru sadow swieckich. 360 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniolow 381r. Do obowiazujacej dotychczas konstantynskiej "Dwojcy Swietej" cesarz Teodozjusz dolaczyl trzecia osobe tzw."Ducha Swietego". Dzialo sie to na soborze w Konstantynopolu 391 r. W Aleksandrii Chrzescijanie spalili najwieksza na Ziemi biblioteke, w ktorej przechowywano okolo 700 000 starozytnych zwojow. Zamknieto starozytne akademie, skonczylo sie nauczanie kogokolwiek poza murami kosciolow. 431r. Wyrazenie "Xristo Tokos" - Matka Chrystusa - zostalo zastapione na "Teo Tokos" - Boga Rodzica. 539 r. Ustanowiono wladze papiezy oraz ofiare mszy swietej. - Na soborze w Macon biskupi glosowali nad problemem, czy kobiety maja dusze. 593 r. Papiez Grzegorz I wprowadzil wiare w czysciec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaz odpustow od kar czyscowych. 600 r. Wprowadzono lacine do liturgii. 715 r. Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz swietych. 726 r. W Rzymie zaczeto czcic obrazy. - Kosciol rzymski z Dziesieciu Boskich Przykazan usunal drugie, ktore brzmi: "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani zadnej podobizny tego, co jest na niebie w gorze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, ktore sa w wodach pod ziemia. Nie bedziesz sie im klanial ani sluzyl" - Otwarlo to droge do handlu obrazami, szkaplerzami, krzyzami, posagami itp. Przykazan jednak musialo pozostac dziesiec. Podzielil wiec kosciol ostatnie przykazanie, mowiace o niepozadaniu ani zony, ani osla, ani wolu, na dwie czesci i odtad katolicy maja tez Dziesiec Przykazan, tak jak i Zydzi. 783 r. Nastal zwyczaj calowania nog papieza. 813 r. Ustanowiono Swieto Wniebowziecia Maryji 993 r. Papiez Leon III zaczal kanonizowac zmarlych. X wiek - Cala Europa znalazla sie pod panowaniem Kosciola.Zalamuje sie aktywnosc na polu medycyny, techniki, nauki, edukacji, sztuki i handlu. Rozpoczyna sie mroczny okres w historii Europy. 1000 r. Ustanowiono Uroczystosc Wszystkich Swietych i Dzien Zadusznych. 1015 r. Wprowadzono celibat dla duchownych aby rozwiazac problem przejmowania spadkow przez ich rodziny .(Przedtem duchowni mieli zony i dzieci). 1077 r. Papiez Grzegorz VII ustanowil "klatwe" 1095 r. Papiez Urban II wezwal rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolime. Zainicjowal w ten sposob pierwsza wyprawe krzyzowa. Papiez oglosil, iz "Wyklety bedzie ten, kto powstrzyma swoj miecz przed rozlewem krwi". 1099 r. Masakra Muzulmanow i Zydow w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisal: "Na ulicach lezaly sterty Glow, rak i stop. Jedni zgineli od strzalow lub zrzucono ich z wiez; inni torturowani przez kilka dni zostali w koncu zywcem spaleni. To byl prawdziwy, zdumiewajacy wyrok Boga nakazujacy, aby miejsce to wypelnione bylo krwia niewiernych." XII wiek - Uczony i filozof, swiety Tomasz z Akwinu glosil, ze zwierzeta nie maja zycia po smierci ani wrodzonych praw, oraz ze "przez nieodwolalny nakaz Stworcy ich zycie i smierc naleza do nas". 1116 r. Sobor Lateranski ustanowil spowiedz "na ucho". Taka forma spowiedzi pozwalala na sprawowanie wiekszej kontroli nad ludzmi, oraz na "wywiad srodowiskowy". 1140 r. Ulozono i przyjeto 7 sakramentow swietych. 1204 r. Zaczela dzialac Swieta Inkwizycja. Sludzy kosciola zameczyli i spalili zywcem miliony ludzi. Spalanie ludzi, praktykowane w XX wieku przez nazistow, po raz pierwszy zastosowane bylo na skale masowa przez chrzescijanska inkwizycje. Majatki "heretykow" przejmowane byly przez kosciol i inkwizytorow. Jak na ironie inkwizytorzy wybierani byli najczesciej sposrod dominikanow i franciszkanow, ktorzy slubowali zycie w ubostwie... -Nawet w XXI w Watykan nie dopuszcza nikogo do archiwow dotyczacych inkwizycji. "Encyklopedia katolicka" twierdzi,iz inkwizycja "duzo zdzialala dla rozwoju cywilizacji". 1208 r. Papiez Innocenty III zaoferowal kazdemu, kto chwyci za bron, oprocz boskiego zbawienia, rowniez ziemie i majatek heretyków. Rozpoczela sie Krucjata Albigenska, ktorej celem bylo wymordowanie Katarow. Szacuje sie, ze Krucjata Albigenska pochlonela milion istnien ludzkich, i dotknela wieksza czesc populacji poludniowej Francji. Przeor, dowodzacy wojskami krucjaty, gdy mu sie skarzono, ze trudno jest odroznic wiernych od heretyków, odpowiedzial: "Zabijac wszystkich. Bog ich odrozni". - Papiez Innocenty III twierdzi: "Kazdy kto probuje stworzyc wlasny wizerunek Boga niezgodny z dogmatem Kosciola musi byc bez litosci spalony". 1229 r. Papiez Grzegorz IX zakazal czytania Biblii pod sankcja kar inkwizycyjnych. 1231 r. Nakaz papieski zalecal palenie heretyków na stosie. Pod wzgledem technicznym pozwalalo to uniknac rozpryskiwania sie krwi. 1252 r. Tortury zostaja prawnie dozwolone przez Kosciol (zostaly ustanowione przez papieza Innocentego IV) - Tortury obejmowaly : lamanie na kole, wieszanie za rece z ciezarami u nog, sciskanie czulych czesci ciala, sadzanie na goracych weglach lub zelazie, wylamywanie stawow, gotowanie zywcem itp. Byla to "ludzka" - jak zapewnia kosciol - metoda badan. -Na narzedziach tortur umieszczano motto: "Chwala niech bedzie panu"... 1263 r. Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedna postacia. 1264 r. Ustanowiono uroczystosc Bozego Ciala. 1275 r. Pojawily sie dyskusje na temat placenia daniny. W odpowiedzi papiez ekskomunikowal cale miasto, Florencje. XIV wiek Wybucha epidemia czarnej smierci, Kosciol wyjasnial, ze wine za ten stan rzeczy ponosza Zydzi, zachecajac przy tym do napasci na nich. 1311 r. Papiez Klemens V jako pierwszy ukoronowal sie potrojna korona wladcy. 1326 r. Niezgodnosc przesadnie bogatej organizacji Kosciola z gloszonymi przez nia ideami Jezusa Chrystusa ,doprowadzila do ogloszenia bulli papieskiej "inter nonnullos", w ktorej uwazano za herezje twierdzenia, jakoby Jezus i Jego apostolowie nie posiadali zadnej wlasnosci w postaci dobr materialnych. 1378-1417 r. Dochodzi do tzw. "Wielkiej Schizmy". Wladza jest podzielona miedzy dwoch papiezy - jednego urzedujacego w Rzymie, drugiego w Avignon. Spory nie dotyczyly religii, ale polityki i wladzy 1450-1750 r. Okres polowania na czarownice. Straszliwymi torturami zameczono setki tysiecy kobiet posadzanych o czary. - Dzieci mozna bylo rowniez oskarzac o czary: dziewczynki po ukonczeniu 9,5 lat, chlopców po ukonczeniu 10 lat. Mlodsze dzieci torturowano w celu uzyskania zeznan obciazajacych rodzicow. W procesach o czary brane byly pod uwage "zeznania" dwulatków -Tortury obejmowaly : lamanie kolem, wieszanie za rece, biczowanie, przypiekanie, gotowanie w oleju, wbijanie kolcow w oczy, wyrywanie obcegami piersi i narzadow plciowych. 1484 r. Papiez Innocenty VIII oficjalnie nakazal palenie na stosach kotow domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten byl praktykowany przez trwajacy setki lat okres polowan na czarownice. - Wiara, ze zwierzeta sa posrednikami diabla, doprowadzila do zalamania sie naturalnej kontroli liczebnosci populacji gryzoni. Celem ataku gorliwych chrzescijan najczesciej byly koty, wilki, weze, lisy, i biale koguty. Poniewaz wiele z tych zwierzat polowalo na roznoszace choroby gryzonie, ich eliminacja wzmogla wybuchy epidemii. 1492 r. Kolumb odkryl Ameryke . Inkwizycja szybko postepuje sladami odkrywcow. 1493 r. Bulla papieska uprawomocnila deklaracje wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Poludniowej, ktore odmowily przyjecia chrzescijanstwa. - Rozpoczela sie kolejna bestialska rzez w imie Boga.Wbijano ciezarne kobiety na pale, cwiartowano zywcem indianskie niemowleta, przywiazywano ofiary do luf armatnich i puszczano je z dymem, rozrywano ludzi przy pomocy koni, mordowano, gwalcono, ucinano rece, nosy, wargi, piersi. -Jezuita Jose de Anchieta, twierdzil:"Miecz i zelazny pret to najlepsi kaznodzieje". Ten oto barbarzynca, zostal beatyfikowal w 1980 r. przez papieza, ktory nazywal go "apostolem Brazylii, wzorem dla calej generacji misjonarzy". Bandyta, ktory w bestialski sposob unicestwil tysiace ludzkich istnien, uznany zostal za swietego... - Gdy katoliccy "misjonarze" zawitali do Meksyku, zylo tam okolo 11 milionów Indian, a po stu latach juz tylko 1,5 miliona. Slowo Boze zawiezione w tamte rejony "pieknie zaowocowalo". - Podczas pobytu na tamtych ziemiach, papiez nazwal ta zbrodnie przeciwko ludzkosci "dzielem ewangelizacji i pokoju". 1563 r. Ustalono, ze tradycja Kosciola jest wazniejszym zrodlem objawienia od Slowa Bozego. 1572. We Francji 24 sierpnia zamordowano 10 000 protestantów. Papiez Grzegorz XIII napisal potem do krola Francji Karola IX: "Cieszymy sie razem z toba, ze z Boska pomoca uwolniles swiat od tych podlych heretykow" 1543 r. Kopernik publikuje teorie heliocentryczna.Jego dzielo trafia na koscielny indeks ksiag zakazanych i pozostaje tam az do 19 wieku. (Czyli az do 19 wieku kosciol uznaje, iz ziemia tkwi nieruchomo w centrum Wszechswiata). 1584 r. Giordano Bruno twierdzi iz gwiazdy sa innymi Sloncami, wokol ktorych moga krazyc inne planety, a na nich zyc inne istoty. Za swoje poglady zostaje spalony zywcem na stosie. Egzekucje opozniono o dwa lata z rozkazu papieza Klemensa VIII. Papiezowi zalezalo, by stos na Campo dei Fiori stal sie jedna z atrakcji dla pielgrzymow. 1633 r. Galileusz probuje rozpowszechniac teorie heliocentryczna. Zostaje zatrzymany przez Inkwizycje i pod grozba tortur zmuszony do odwolania swych pogladow.Inkwizycja skazuje go na dozywotni areszt domowy. - Poglady swietego Augustyna odzwierciedlaly "naukowe" podejscie Kosciola do swiata: "Jest to niemozliwe, aby po przeciwnej stronie Ziemi znajdowali sie ludzie, gdyz w Pismie Swietym nie ma wzmianki o takim rodzie wsrod potomkow Adama." 1854 r. Wprowadzono dogmat o Niepokalanym Poczeciu Najswietszej Maryji Panny. 1855 r. Sprzeciw Kosciola wobec Konstytucji Stanow Zjednoczonych. Kosciol glosil iz "wolnosc to bluznierstwo, wolnosc to odwodzenie innych od prawdziwego Boga. Wolnosc to mowienie klamstw w imie Boga". 1870 r. Wprowadzono dogmat o nieomylnosci papieza. -Poczatek XX wieku - Papiez Leon XIII nadal udowadnia, ze najwyzsza kara daje sie uzasadnic nastepujaco: "Kara smierci jest niezbednym i skutecznym srodkiem dla osiagniecia celu Kosciola, gdy buntownicy wystapia przeciw niemu i narusza jednosc duchowa". 1917 r. Tortury byly prawnie dozwolone przez Kosciol od roku 1252, w ktorym zostaly ustanowione przez papieza Innocentego IV, az do roku 1917, w ktorym to zaczal obowiazywac nowy Codex Juris Canonici. 1931 r. Papiez Pius XI wydaje encyklike "Non abbiamo bisogno", w ktorej jest mowa o wdziecznosci kosciola dla faszyzmu za zlikwidowanie wroga - socjalizmu. 1933 r. Hitler oswiadczyl, ze w chrzescijanstwie widzi "niezachwiany fundament moralnosci; dlatego "obowiazkiem naszym jest utrzymanie i rozwijanie przyjaznych stosunkow ze Stolica Apostolska".W czasie II Wojny Swiatowej papiez Pius XII przyjmowal na codziennych audiencjach niemieckich zbrodniarzy wojennych, udzielajac im blogoslawienstwa. 1950 r. W petycji do Watykanu, katolicy prosza o dogmatyzacje fizycznego wniebowziecia Maryji. W odpowiedzi Watykan uchwala dogmat o wniebowzieciu Najswietszej Maryji Panny (w Ewangeliach nie ma slowa o tym). 1965 r. Dopiero w 1965 roku kosciol niewaznil potepienie Galileusza. 1968 r. Papiez Pawel VI oglasza encyklike "Humanae vitae", z ktorej skutkami rodziny katolickie borykaja sie do dzisiaj. Jedynymi srodkami regulacji urodzin dopuszczonymi przez kosciol pozostaje wstrzemiezliwosc plciowa i metoda kalendarzyka, a kazdy stosunek plciowy ma miec na celu poczecie zycia. Encyklika papieska nie przeszkadza jednak Watykanowi na posiadanie udzialow i czerpanie zyskow z produktow firmy "Instituto Farmacologico Serono", ktora wypuszcza na rynek niezwykle dochodowy srodek antykoncepcyjny o nazwie "luteolas". 1971 r. FBI wpada na trop sfalszowanych przez nowojorskich gangsterow papierow wartosciowych na sume 14 milionow dolarow. Odbiorca okazuje sie Bank Watykanski. FBI ustala ze byl to zabieg probny przed docelowa operacja na kwote 1 miliarda dolarow. 1977 r. Papiez Pawel VI wyjasnia, ze kobieta ma zakazany wstep do kaplanstwa, poniewaz "nasz Pan byl mezczyzna". 1978 r. Papiezem zostaje Albino Luciani , czlowiek niezwykle skromny,postepowy i uwielbiany przez masy , ktorego pontyfikat trwal tylko 33 dni. Zgadzal sie na stosowanie srodkow antykoncepcyjnych, dopuszczal kaplanstwo kobiet, sprzeciwial sie celibatowi. Postanawia zniszczyc mafijne struktury watykanskich finansow, a nastepnie oczyscic Watykan i Kosciol z oszustow i aferzystow. Sporzadza liste 121 purpuratow watykanskich do natychmiastowego zdymisjonowania. Tuz przed rozpoczeciem zaplanowanych czystek umiera 28 wrzesnia po "zjedzeniu niestrawnego posilku" (zostaje otruty). Nie przeprowadzono sekcji zwlok. Jego testament ginie w tajemniczych okolicznosciach.
Stary_Pryk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 12:13   #116
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Mikolaj to biskup Mirry z IV w.
I przynosi w świeta prezenty, lata na saniach zaprzągniętych w renifery i ma elfy do pomocy? Specjalnie nie napisałam "św. Mikołaj" tylko Mikołaj, aby podkreślić , że nie chodzi mi o legendarnego biskupa Mitry (bo jego świętość i same istnienie Koścół juz dawno odrzucił) tylko o wypromowanego przez koncern Coca-Cola w latach 30-tych rumanego grubasa roznoszącego prezenty.

Cytat:
Smiej sie do lez, taka jest prawda: ateizm to wiara w nieistnienie bytow transcendetalnych; .
Rozumiem, że jako ateista wiesz lepiej ode mnie w co wierze lub nie?
Ech...
Jak większośc osób masz absolutnie mylne pojecie o ateiźmie
Ateizm po prostu bytów transcendentalnych do wyjaśniania świata nie potrzebuje. Gdybyśmy wszystkie zjawiska na świecie tłumaczyli bogiem nauka posuwała by się do przodu w ślimaczym tempie, bo odpowiedz na kazde pytanie brzmiałaby "bog to zrobił/tak chciał/stworzył".
Odrzucenie teorii o bogu, jako niczego nie wyjaśniającej - to jest ateizm. Wiąże się z tym również odrzucenie teorii o niesmiertelnej duszy.

Cytat:
Po pierwsze - wszyscy znani mi ateisci nie mowia "nie wiem" tylko "nie ma bytow nadprzyrodzonych itd." i tak, wymuszanie areligijnosci to posrednia indoktrynacja ateistyczna.
Bo zadajesz złe pytania. Na pytanie "jak powstał świat?" można odpowiedzieć "nie wiem, ale teoria naukowa taka i taka wyjaśnia to w ten i ten sposób, jest ona najbardziej wirygodna i uznaję ją za prawidłową o ile ktos jej nie podważy", na pytanie "czy istnieje bog?" ateista nie odpowie nie wiem, tylko "taka teoria jest nieracjonalna, wiec z powodu nikłego jej prawodopodobienstwa ja odrzucam". W uproszczeniu: "bog nie istnieje".
Na pytanie "czy bog istnieje?" - "nie wiem" odpowie agnostyk.

Cytat:
To opieranie sie na podstawach naukowych jest pelne luk, nieudowodnionych teorii itd., chocby Darwin - nauka nie zanotowala przypadku przejscia jednego gatunku w drugi, jak rowniez do dzis nie znaleziono brakujacego ogniwa w ewolucji pomiedzy ludzmi a malpami czlekoksztaltnymi.
Darwin to teoria z XIX w, nauka od tego czasu poszła o wiele dalej na przód

C.d.n.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 15:34   #117
Edsonka
Rozeznanie

Napiszę tylko i wyłącznie o sobie i nie piszę tego z zamiarem "nawrócenia" kogoś...

A mianowicie: nie potrafiłabym nie wierzyć w nic... Sądzę ze właśnie dzięki wierze nie popełniłam różnych głupot- a szczególniej jednej (bez komentarza).
Wierzę, że istnieje życie po śmierci, że dusza ludzka jest nieśmiertelna, bo nie wyobrażam sobie żeby po śmierci po prostu nic nie było. I w sumie wiem, że mam po co żyć (może źle powiedziane bo zaraz się ktoś czepnie ale trudno- może ktoś zrozumie o co mi chodzi). Wiara mi pomaga- wierze, że modlitwa może zdziałać cuda To mnie podnosi na duchu. Może to dla kogoś będzie śmieszne i żałosne, ale jak np. mam zły dzień/humor itp. to gdy zacznę się modlić od razu mi wszystko przechodzi (jakoś tak wycisza i dodaje otuchy)

I powiem jeszcze jedno- jest wiele ludzi którzy "nie przyznają się" w to że są gorliwymi katolikami(mam na myśli młodzież teraz), bo po prostu boją się że zostaną wyśmiani.

może ten tekst wywoła oburzenie, bo "jak to tak można", "to nieracjonalne", "kościół to zmyślił" etc. ale trudno się mówi. Może nie- racjonaliści mnie zrozumieją
Stary 2008-11-04, 16:00   #118
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Rozumiem, że jako ateista wiesz lepiej ode mnie w co wierze lub nie?
Ech...
Tak samo jak Ty lepiej wiesz jak wyglada polski katolicyzm, w co i jak katolicy wierza itd. A moja opinia nt tego kto w co wierzy, to wynik moich obserwacji z mediow i forum

Cytat:
Jak większośc osób masz absolutnie mylne pojecie o ateiźmie
Uwazam ze Ty masz bledne pojecie o postawie wiekszosci ateistow i wydaje Ci sie, ze to w co Ty wierzysz, w to wierza wszyscy ateisci.

Cytat:
Bo zadajesz złe pytania. Na pytanie "jak powstał świat?" można odpowiedzieć "nie wiem, ale teoria naukowa taka i taka wyjaśnia to w ten i ten sposób, jest ona najbardziej wirygodna i uznaję ją za prawidłową o ile ktos jej nie podważy",
Teoria sie udowadnia, wyznacznikiem ich zasadnosci nie jest to czy ktos je moze podwazyc, tylko czy da sie je udowodnic, w przeciwnym wypadku, to tylko i wylacznie teoria.

Najbardziej wiarygodna? Gatunek ktory nie jest w stanie np. przewidziec dokladnie pogody 4 dni do przodu ma arbitralnie ustalac, co sie dzialo miliardy lat temu. Dobre

Cytat:
Darwin to teoria z XIX w, nauka od tego czasu poszła o wiele dalej na przód
Tak? To dlaczego sie uczy teorii Darwina w szkole i to z pozycji jakby to byly fakty? Nauka poszla tyle do przodu, a posredniego ogniwa brak; a to Ci dopiero klops.

Cytat:
Napisane przez Stary_Pryk Pokaż wiadomość
Z góry zastrzegam, że to nie mój tekst, nie jestem historykiem i nie sprawdzałem zawartych w nim faktów. Gdzieś się na to natknąłem i zachowałem. Choćby 10% była prawdą - w jakim świetle to stawia kościół katolicki i tzw prawdy wiary? Komentować chyba nie trzeba.
Powiem tak: bzdura na bzdurze i bzdura pogania. Pare przykladow:

Cytat:
II wiek - Rzymski filozof Celsus poswiadcza falszowanie pism chrzescijanskich, mowiac o rewizjonistach: "przerabiali Pisma Swiete z ich pierwotnej postaci i usuneli wszystko, co pozwalalo im na odparcie skierowanych przeciwko nim zarzutów
Po pierwsze, nie rzymski filozof, tylko grecki dzialajacy w Rzymie, po drugie nic nie poswiadcza, bo to by swiadczylo o sprawdzonych faktach, a Celsus byl po prostu krytykiem Chrzescijanstwa, ktory pisal min. o tym, ze Jezus byl hochsztaplerem, owocem zwiazku jego matki z rzymskim legionista i inne kwiatki, a teraz jakis antyklerykal przedstawia jedna z jego tez w taki sposob, jakby to byl sprawdzony i zweryfikowany fakt; na koniec - dziela Celsusa nawet nie przetrwaly do dzis, jego tezy sa znane glownie z tekstwo z nim polemizujacych.

Cytat:
Uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie zostaly przerobione i poprawione.
Wykazali? Akurat, kto, kiedy, co?

Cytat:
325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "swietego" i "dwojce swieta" awansujac Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastapic dotychczas czczonego Mitre.
W Rzymie nigdy nie czczono Mitry To bostwo perskie.

Cytat:
W Aleksandrii Chrzescijanie spalili najwieksza na Ziemi biblioteke, w ktorej przechowywano okolo 700 000 starozytnych zwojow.
Znowu bzdura - po pierwsze, biblioteka zostala spalona przez polecenie cesarza Teodozjusza, po drugie, nie zniszczono calosci ksiegozbioru, ocalala czesc zniszczyli w VII wieku Arabowie.

Cytat:
Zaczela dzialac Swieta Inkwizycja. Sludzy kosciola zameczyli i spalili zywcem miliony ludzi.
Po tym nawet mi sie nie chce komentowac wiecej takich bzdur. Szacunki liczby ofiar spalonych przez Inkwizycje sa rozne, najgorsze mowia o 30 tysiacach spalonych przez hiszpanska inkwizycje przez caly okres jej dzialania, inne podaja liczby znacznie mniejsze; szacunki calkowite mowia o liczbie 10-kilkunastu tysiecy osob spalonych, nawet biorac pod uwage te szacunkowe 30tysiecy w Hiszpanii, to liczba ta sie zamyka w kilkudziesieciu tysiacach; ponadto, w ogole nie jest uwzgledniona geneza powstania Inkwizycji, tlo historyczno-spoleczne itd.

Ogolnie rzecz biora, to ten tekst to zbior kalumnii pisany przez jakiegos antyklerykala. Zreszta nawet nie musze tego komentowac, bo juz to zrobiono za mnie:
http://zapytaj.wiara.pl/index.php?gr...123365535&katg=

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2008-11-04 o 16:01
Stary 2008-11-04, 16:15   #119
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:

W Rzymie nigdy nie czczono Mitry To bostwo perskie.

Alez czczono http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitra_(mitologia)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitraizm

Zaraz opewnie powiesz ze wikipedia to marne zrodlo .

Edit: poczytaj tez kim byl cesarz Teodozjusz i dlaczego kazal spalic biblioteke.

Edytowane przez lorelei
Czas edycji: 2008-11-04 o 17:16
Stary 2008-11-04, 16:22   #120
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
To była jedynie Twoja egzaltacja i poczucie winy zaszczepione przez religijne wychowanie.

.

Cytat:
Napisane przez Ashmira Pokaż wiadomość
ps. ja kilka lat temu widziałam diabła we własnym garażu do tej pory boję sie tam wchodzić po ciemku
A skąd wiesz, że to był diabeł? po czym poznałaś?

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
chyba nie zabardzo zrozumialyscie Elfira
wydaje mi sie ze ona nie kaze odpuszczac wiare a religie( to jest roznica) chodzi o zachowanei dystansu do calej tej otoczki religijnosci,Bibli ,kosiola itd
Otóż to.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości