![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zdjęcia z płodem?
Cytat:
zaklady pogrzebwoe sa wygoda. dla tych, ktorzy stracili bliska osobe i nie maja glowy do tego, by zajmowac sie papierami.
![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() (jeżeli ta kobieta traktuje ten martwy płód, jakby to było żywe dziecko, o czym świadczy czapeczka na głowie, to raczej nie będzie go chciała pochować...tylko pytanie CO będzie chciała dalej zrobić?) Jakoś od momentu kiedy otworzyłam tego linka, nie mogę zapomnieć o tych zdjęciach. Szkoda, że nie ma nic więcej w tym artykule napisanego, ale właśnie dlatego, że nie ma, cała ta sprawa budzi moje duże wątpliwości. A może taki był cel tego wszystkiego? Bez zbędnych komentarzy zaszokować wszystkich samym widokiem?
![]() |
![]() |
#63 | ||||
Wiele hałasu o nic.
|
Cytat:
Zwłoki po tragicznym wypadku również pakowane są w foliowy worek, ale później następuje pogrzeb lub kremacja. Co do rozkłady danego płodu, to już napisąłm że jest to obrzydliwe. Z martwym organizmem mają kontakt dzieci. Dotykaja go, przytulają to stwarza zagrożenie dla zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Jeżeli cała sprawa miał naprawdę miejsce powinni sie nią zająć specjaliści. Ktos powinien coś z tym zrobić. Cytat:
![]() |
![]() |
#64 |
Paul's girl
|
zgon stwierdza lekarz.
po co zakład pogrzebowy? ano po to żeby oszczędzić rodzinie widoku (i zapachu) wydzielin ciała zmarłego, po to aby utrzymując niską temperaturę umożliwić rodzinie pożegnanie ze zmarłym tuż przed pogrzebem w kaplicy, po to żeby ubrać zmarłego (nie lada wyczyn gdy zaczęło się już tężenie pośmiertne), żeby załatwić papierkową robotę. edit: hałas - zgadzam się z tym, że trzymanie martwego płodu jest obrzydliwe. dlatego ciekawa jestem co zrobią jeśli zacznie gnić. co do poszanowania zwłok - masz rację, ofiary wypadków chowa się w worku/dokonuje się kremacji. z tym, że po usunięciu martwego płodu utylizuje się go. nijak ma się to do kremacji, gdzie rodzina zmarłego otrzymuje urnę z prochami a kremacji dokonuje się z zachowaniem szacunku dla zmarłego. Edytowane przez istari Czas edycji: 2008-11-04 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Nie depcze krokusów
|
Nie wierzę w to, płody są przecież zaraz utylizowane. Podejrzana jest obecność zdjęć ze szpitala, a potem z domu. Kto robił zdjęcia? Jego też trzeba przebadać psychiatrycznie.
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Moze to jakas pseudo sztuka jakiegos pseudo artysty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
BAN stały
|
pie...ta ta baba, straszne, okropne..brak słów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
mam wrazenie ze te zdjecia to fotomontaz czy w szpitalu by pokazli martwy plod i jeszcze bym pozwolili go zabrac do domu.Bez przesady!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
caly artykul jest dziwnie napisany.....
i tylko na tej stronie mozemy znalesc ta "nowinke" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a paragraf zawsze się znajdzie.można to podpiąć na przykład pod znieważenie zwłok.w polskim prawie nie można nawet trzymać urny z prochami zmarłego.tylko czym jest taki mały płód dla państwa,którego nawet nie można pochowac,tylko utylizować jako odpad pooperacyjny jak ręka po amputacji? ![]() szok |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
BAN stały
|
Cytat:
W miastach śmierć stała się jakby wstydliwa. Zwłoki raz-dwa odwozi się do zakładu z lodówkami, trzyma je tam do dnia pogrzebu. Na wsiach często zmarłego trzyma się w domu. Mam rodzinę na wsi, moja prababcia , gdy zmarła, leżała w domu. Oczywiście wtedy wyłączono ogrzewanie... Przychodzili sąsiedzi, zbierała się rodzina co wieczór do dnia pogrzebu na różaniec. Wg mnie piękna tradycja. Zwłoki są wciąż tą naszą ukochaną bliską osobą, nie leżą gdzieś w lodówce. Z babcią byłoby podobnie, gdyby nie to, że w pewnym momencie zaczęła z niej wyciekać jakaś wydzielina, została odwieziona do lodówki. Śmierć na tradycyjnej wsi nie jest tematem tabu. W miescie - tak. Rodzina ma czas pożegnać się z ciałem ukochanej osoby, oswoić z jej śmiercią. W miastach to chyba sanepid nie pozwoliłby na trzymanie zwłok w mieszkaniu. A to niby gdzie? Pokaż przepis, w którym tygodniu płód w myśl prawa staje się człowiekiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
§ 2. Za zwłoki uważa się ciała osób zmarłych i dzieci martwo urodzonych. § 7. Zwłoki dzieci martwo urodzonych są chowane przez osoby uprawnione, o których mowa w art. 10 ust. 1 ustawy; na wniosek osób uprawnionych zwłoki te mogą być spopielone przez zakłady opieki zdrowotnej dysponujące odpowiednimi urządzeniami do tego celu. to z rozporządzenia ministra. ja nie ustalam prawa COLDOLD,mnie też się nie podobają.a sprawa ronienia.to duży płód i kobieta musi je urodzic.potem się ją czyści ww szpitalu,żeby nie było powikłań.zresztą zdjęcia są ze szpitala,więc to szpital musiał jej wydac zwłoki,a potem się zainteresowac,czemu nie są pogrzebane |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie muszę sypać paragrafami, ale fakt, że np. w 8 miesiącu płód już nie jest roniony tylko urodzony martwy, albo urządza się pogrzeby noworodków, które zmarły w łonie naświetla sprawę. Nigdy się tym nie interesowałam, ale ostatnio moja koleżanka urodziła martwe dziecko, a właściwie zmarło w łonie, rodziła więc zwłoki, podpytałam lekarza jak to jest. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia zgonem płodu czyli urodzeniem martwym określa się: "(...) zgon następujący przed całkowitym wydaleniem lub wydobyciem z ustroju matki, o ile nastąpił po upływie dwudziestego drugiego tygodnia ciąży lub później". Edytowane przez coldold Czas edycji: 2008-11-04 o 19:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Okropne zdjęcia, okrutna szopka.
Moja znajoma urodziła w 6 m-cu matrwy płód i normalnie go pochowali, z tym, że bez mszy, ale ksiądz poświęcił grobek. Jeśli zaś ktoś umrze w domu, tj. mój Tato 5 lat temu, to dzwoniliśmy do lekarza, aby przyjechal wypisać akt zgonu. Mimo, iż pogrzebem zajmował się zakład pogrzebowy, Tato był z nami w domu do dnia pogrzebu. Z tym, że na pewno sprawa inaczej wygląda w mieście w bloku, a na wsi w domu. No i ten codzienny różaniec, naprawdę pomaga człowiekowi. Tak też było w przypadku dziadka, jak i babci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
BAN stały
|
Co nie zmienia faktu, że prawo nie ustala, w którym tygodniu płód staje się człowiekiem.
Niestety, ale wiele było artykułów na temat problemów z martwo urodzonymi płodami i sytuacja chyba nie jest do końca jasna, dlatego warto, żeby wypowiedziały się osoby, które dysponują rzetelną wiedza na ten temat, a nie raczej domniemaniami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Brak mi słów . Co to miało być
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem to powinna być decyzja rodziców i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
yyy. a niby skąd ten płód się znalazł w jej rękach?
po aborcji utylizują biedne dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Widziałam dzisiaj ten artykuł, szczerze to jestem przerażona tymi zdjęciami i tym, co się dzieje
![]()
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
straszne....
![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
postanowiłam najpierw przeczytać cały wątek i dopiero stwierdzić czy oglądać te zdjęcia czy nie.
Zdecydowałam - nie oglądam. Chciałabym zeby to była nieprawda, ze względu na te dzieci, o których piszecie...
![]() |
#86 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mały off top... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
o fuck ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Wtajemniczenie
|
OMG
![]() i jeszcze dzieciom robi zdjecia z płodem.. dawno mnie nic tak nie zaskoczyło jak to.. a co jak ten plod sie zacznie psuc? wyrzuci na smietnik czy bedzie trzymac w zamrazarce? ![]() Cytat:
![]() No ale wszystko zalezy od psychiki czlowieka
![]() |
![]() |
#89 |
BAN stały
|
istari ma typowo współczesne, cywilizacyjne poglądy na temat ciała ludzkiego po śmierci. Najlepiej je usunąć wszystkim sprzed oczu.
Mary_alice_young, nieprawda, że to zależy od psychiki człowieka. Zależy od naszej kultury, tego, że tylko młodość i uroda jest w cenie, a śmierci właściwie nie ma, a jak jest, to jest obrzydliwa i najlepiej ją ukryć jak najgłębiej. Edytowane przez evil minded Czas edycji: 2008-11-04 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powtarzam: nie przez to jak te zwloki wyglądają ale przez to ze SĄ zwlokami a nie zywym czlowiekiem.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.