|
|
#31 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Re: Barack Obama-historyczne zwyciestwo.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Barack Obama-historyczne zwyciestwo.
Cytat:
Jednym z nich jest obawa, może irracjonalna, że po pewnym czasie prezydentury nie podołałby on zdrowotnie. Podobną obawę miałabym, gdyby kandydat na prezydenta był bardzo młody, ta młodość rodziłaby we mnie watpliwości co do jego doświadczenia na przykład. Zresztą, o czym tu rozmawiać - nie nasz kraj, nie nasz prezydent, możemy sobie gdybać i wyrażać nasz opinie, ale nie ma po co łapac się za słówka Poza tym, ja jestem bardzo tolerancyjną osobą, dałam sie już chyba poznać od tej strony na forum
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
Edytowane przez YenneferD Czas edycji: 2008-11-05 o 13:06 |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Patrząc na program Obamy to taki socjalista- populista.
W zakresie polityki fiskalnej Obama zamierza m.in. zwolnić z podatków starszych obywateli, którzy mają roczne dochody poniżej 50 tys. dolarów. Zamierza znieść ulgi wprowadzone za kadencji prezydenta Busha, postuluje podwyższenie do 28 z 15 proc. podatku od zysków kapitałowych. Dla wzmocnienia systemu emerytalnego (social security) chce podwyższenia podatku od dochodów ponad 102 tys. dol. rocznie. Jest za zwiększeniem kredytów podatkowych, aby pomóc klasie średniej. W związku z kryzysem mieszkaniowym proponuje pakiet 30 mld dol. wsparcia dla właścicieli nieruchomości. Z tej sumy m.in. 10 mld przypadłoby władzom stanowym i samorządom na pomoc najbardziej dotkniętym i 10 mld na ratowanie ludzi przed utratą domu. Obama proponuje też zmianę ustawy o bankructwach, by zwykłe rodziny mogły zmienić warunki hipoteki. Amerykanom klas średnich dałby 10 proc. ulgi w podatku hipotecznym. Jeśli chodzi o handel, Obama podkreślał w prawyborach konieczność renegocjowania niektórych punktów umowy o wolnym handlu z Kanadą i Meksykiem. Chcąc zachować poparcie związków zawodowych, wypowiada się przeciw podobnym niedawnym umowom z innymi krajami (ostatnio z Kolumbią). W dziedzinie ochrony zdrowia Barack Obama zaleca krajowy system ubezpieczeń obejmujący tych, którym pracodawca nie zapewnia ochrony. Koszt szacowany na 50 – 65 mld dol. zostałby sfinansowany ze zniesienia ulg podatkowych od dochodów ponad 250 tys. dol. rocznie..... I ciekawe czego dotrzyma a czego nie. Różnie to już bywało... Ja popierałam McCaina. |
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
Niektóre z Was pytają, co nas obchodzi prezydent USA i czy wynik wyborów ma wpływ na Polskę. Oczywiście, że ma! Stany to nie jest jakiś tam Bangladesz, który nikogo nie obchodzi, tylko potężne państwo, które ma wpływy na całym świecie. Decyzje władz w kwestii polityki zagranicznej (choć nie tylko) odbijają się echem na całym świecie, bo chcąc nie chcąc cały świat mniej lub bardziej odczuwa ich skutki.
Kwestia wiz jest akurat marginalna, ważniejsze są ogólne kierunki polityczne, jakie obierze nowy prezydent i jego zaplecze. Zobaczymy
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo się cieszę, że wybrali Obame, McCaina jakoś nie polubiłam. Myślę, że wybranie czarnoskórego demokraty to krok w lepszą stronę.
Zależy. Jak ma pójść taki Kowalski na wybory i zagłosować na kogoś kogo programu nie zna, tylko po to, żeby zagłosować, to może lepiej, żeby został w domu.
I'd love to stay and chat, but you're a total bi*ch. wymiana książek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155 Edytowane przez kas!a Czas edycji: 2008-11-05 o 14:38 |
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Ja też jakoś bardziej byłam za Obamą. Wzbudził jakś większą sympatię jak dla mnie. Ale bardzo podobało mi się, że McCain pogratulował Obamie. Jak przegywać to z klasą
A ciekawa jestem, co uważacie o tych wszystkich przepowiedniach ? Czy przepowiednia zaczyna się spełniać?http://wiadomosci.onet.pl/1857343,47...arze,item.html Czytałam, trochę pośmiałam się. Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat
Edytowane przez Magadan Czas edycji: 2008-11-05 o 14:55 |
|
|
|
|
#37 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jesli chodzi o kryzys, wydaje mi sie, ze Stany i reszta swiata odbije sie w ciagu roku - dwoch. Jakie zamachy ? Skad w ogole taki pomysl?Cytat:
Generalnie frekwencja na wyborach w Stanach oscyluje w podobnych rejonach jak w Polsce, nie wiem skad przypuszczenie ze jest duzo wyzsza? Frekwencja wyzsza niz 60%, bo taka bedzie najprawdopodobniej, zdazyla sie w ciagu ostatnich 100 lat w Stanach az 3 razy wlacznie z tym ![]() Cytat:
Cytat:
?? Przeciez to kierowanie sie przeslankami rasowymi - czym jest lepsze glosowanie na kogos bo jest czarny od nieglosowania na kogos bo jest czarny?Cytat:
Cytat:
Swoja droga, to Fortune mial kilka miesiecy temu obszerny material o starych osobach u steru roznych firm, zdziwilabys sie ile jest takich 70-80 latkow ktorzy zarzadzaja ogromnymi srodkami. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
ja dalej nei bardzo wiem o co chodzi z tym elektoratem gdyby ktos mogl mi na pw wytluamczyc
![]() kogo Obama wyznaczy na wiceprezydenta? |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Cieszę się z wyboru Obamy przez wzgląd na Sarę Palin, którą uważam za zupełną pomyłkę i która działała na mnie jak płachta na byka. Trochę boję się tego "pastora" jak to paula napisała, zgadzam się z nią również, że Obama może obniżyć rangę USA, jeśli chodzi o sprawy militarne, a jednak w momencie, kiedy zaczynają się tak wybijać Chiny, a i Rosja wstaje z popiołów bardzo energicznie, to może być niebezpiecznie- szczególnie dla nas.
Ogólnie ostatnio mam jakieś czarne wizje i odczuwam bardzo intensywnie szykującą się jakąś olbrzymią wojnę, więc wczorajsze wybory dodatkowo nie napawają mnie optymizmem. Zwłaszcza, że niestety rasiści to nie tylko ci krzyczący na głos, rasizmu pełno jest w ludziach na wysokich szczeblach władzy, "poprawnych politycznie", którzy na głos nie wyrażają swoich opinii, ale wewnętrznie nie będą uznawać czarnego przywódcy. Wydaje mi się też, że takim człowiekiem jest chociażby nasz prezydent. A już jeden był planowany, a przynajmniej nagłośniony- kilka dni temu w jakiejś szkole. Myślę, że wielu np. nazistów chętnie się na niego "zamachnie" Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2008-11-05 o 15:18 |
|
|
|
|
#40 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie widzę więc powodu do jakichkolwiek ataków na moje podejście do sprawy Zwłaszcza, że nasza dyskusja tu jest czysto teoretyczna - jakbym miała głosować fizycznie na pewno zapoznałabym sie dokładnie z programami, charakterystyką, doświadczeniem kandydatów, i oddałabym głos świadomie i odpowiedzialnie. A teraz to sobie mogę nawet pisać, że np. głosowałabym na McCaina, bo się boje, że Obama jest "czarnym papieżem" i boję się, że sprowadzi na nas koniec świata (btw jestem przekonana, że są ludzie, którzy z tego powodu głosowali przeciw Obamie).
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
Edytowane przez YenneferD Czas edycji: 2008-11-05 o 15:30 |
||
|
|
|
|
#41 |
|
Rozeznanie
|
Byłam za Barackiem, zobaczymy jak się wywiąże ze swoich obietnic
Czytałam artykuł na stronie GW "Zazdroszczę Amerykanom Obamy" (czy jakoś tak). Mniej więcej takie jest moje podejście do tych wyborów.http://wyborcza.pl/1,75968,5883076,Z...nom_Obamy.html
zdrowe odżywianie → ładna cera → nauka, nauka - LO czeka! Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare! kupionych - 1 zużytych - 1 House Addict. Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela. |
|
|
|
|
#42 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Re: Barack Obama-historyczne zwyciestwo.
jestem za - konkretny, wyksztalcony facet stapajacy mocno po ziemi
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Nie glosowalam, zostalam postawiona prze faktem dokonanym jak wiekszosc nas tutaj.
Nie wiem, czy to dobrze, czy zle- zobaczy sie za jakis czas. Na pewno bedzie inaczej niz do tej pory. EDIT: By zostac wybranym prezydentem USA trzeba zdobyc 270 glosow elektorskich, ktore sa rozlozone po wszystkich stanach, czyli ze McCain wygral w Tennessee, zatem dostal 10 glosow.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2008-11-05 o 16:40 |
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
trudno powiedzieć, co to zwycięstwo oznacza i jak będzie - historia pokazuje, że bywa różnie
ja - zanim wypowiem się w tym temacie poczekam i poobserwuję
|
|
|
|
|
#45 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nomen omen czarna wizje ![]() Cytat:
Nie slyszalem w ogole o tym...Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ciosow ponizej pasa jest w kampaniach w Stanach mnostwo, ilosc spotow negatywnych jest porazajaca. Pisanie o jakiejkolwiek zmianie kulturowej jest nieuzasadnione. A na koniec - porownywanie klasy politycznej kraju od kilku wiekow wolnego i demokratycznego do klasy politycznej panstwa z bylego sowieckiego bloku jest bez sensu po prostu. Brook - wiceprezydentem bedzie Joe Biden, wice sie wybiera przed wyborami. Jesli chodzi o elektorow - kazdy stan ma okreslona liczbe, proporcjonalna do ludnosci - i tak Kalifornia ma 55 glosow, Teksas 34, Nowy Jork 31 itd. a np. taka Pln Dakota ma 3 itd. Aby zostac prezydentem, wymagane jest 270 glosow elektorskich. Jesli kandydat uzyska najwiecej glosow w danym stanie, dostaje wszystkie glosy elektorskie ze stanu. Mam nadzieje, ze to juz jasniejsze
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak samo mi się skojarzyło po czasie ![]() Cytat:
http://wyborcza.pl/1,86746,5855779,U..._na_Obame.html |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Az strach powiedziec ze czarno sie widzi ta prezydenture, jeszcze ktos zle zrozumie
![]() Cytat:
W Stanach to nawet to wiadomosci nie trafilo, artykul w 'najlepszym' stylu Wyborczej - jakis dwoch gowniarzy planowalo okrasc sklep z bronia, zeby kogos zabic, zeby zabic Obame.
|
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#50 | ||
|
Zakorzenienie
|
Bardzo się cieszę, że prezydentem będzie Obama.
Nie mam argumentów merytorycznych, którymi mogłabym kogoś przekonać, że wybór Obamy jest lepszy niż wybór jego przeciwnika, ale jakoś podświadomie czuję, że Amerykanie wybrali dobrze ![]() Przede wszystkim - krok naprzód w kwestii tolerancji i pokonania uprzedzeń rasowych. Cytat:
![]() Cytat:
Też się tego boję.
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby ktoś jeszcze nie wiedział jak wyglądają w USA wybory, to moim zdaniem fantastycznie opisał to Węglarczyk (ktoś już wklejał tego linka? )
http://bartoszweglarczyk.blox.pl/200...logicznie.html |
|
|
|
|
#52 |
|
Zadomowienie
|
Śmieszy mnie idealistyczne spojrzenie na zwycięstwo Obamy. W USA jak i w Polsce cel polityki jest ten sam - władza. Rożnica jest tylko w tym jak i kto to robi. Dla mnie Obama jest czystym wytworem PR oraz szczęścia - kryzys w takim rozmiarze nadszedł teraz.
Z nikogo (mało znaczącego senatora) zrobiono (bo on nic nie zyskał na jakości) poważnego 'kandydata'. Pod względem doświadczenia i wiedzy dzielą go lata świetlne do republikańskiego kandydata. Do klęski republikanów przyczynił sie oczywiście Bush, tu nie mam wątpliwości. Ludzie w USA mówili, że oni nie głosują za Obamą, ale przeciw Bushowi i republikanom (tak jak w Polsce rok temu). Tak naprawdę demokraci nie mogli tych wyborów przegrać. Nawet jeśli kandydatem byłoby drewniana noga od stołu. Chciałabym sie mylić w tym, że Obama to wytwór PR i zbiegu okoliczności... Czas pokaże.
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
wzbudzil moja sympatie i szacunke ze sie wybil a nie ma z tego co wiem tradycji politycznych w jego rodzinie co nie znaczy ze dostalbym moj glos.
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Wafelina - a Ty coś wiesz o Obamie w ogóle?
![]() Facet był najlepszy na wydziale prawa w Harvardzie, zamiast zająć ciepłą posadkę wrócił do Bostonu pomagać biednym. McCain wraz z Palin mieli tyle wpadek i wykazali się takim brakiem wiedzy, że włos się jeży. Palin twierdziła m.in że dlatego, że mieszka na Alasce to wie b.dużo o stosunkach międzynarodowych, bo Alaska sąsiaduje z Rosją. Obama jest może mało doświadczony, ale za to ma zastępy dużo bardziej doświadczonych doradców. Co do zamachów - Obama jest podobny do Kennedyego. Podobny wiek, podobne doświadczenie, podobna popularność, ta sama opcja polityczna. Poza tym ciągle silny rasizm i nastawienie przeciw Afroamerykanom. Stąd też spore obawy co do możliwego zamachu.
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
przegrałam zakład z mamą
o dużą czekoladę mleczną myślałam,że wygra mac kein Cytat:
a właśnie przypomniał mi się list od naszego prezydenta do elekta usa(czy tak się to nazywa?)chyba usłyszałam własnie na koncu tego listu dziwne określenie obamy ,jako prezydenta.czy ktos pamięta jak kaczyński GO nazwał?
Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2008-11-05 o 19:49 |
|
|
|
|
|
#57 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do zamachów - Obama jest podobny do Kennedyego. Podobny wiek, podobne doświadczenie, podobna popularność, ta sama opcja polityczna. Cytat:
Skad masz informacje ze byl najlepszy w na swoim roku? Cytat:
A pisanie ze to jest historyczne zwyciestwo, dlatego ze facet jest czarny swiadczy dla mnie wlasnie o patrzeniu na kogos przez pryzmat rasy.
||||
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Wyrak - studiowanie amerykanistyki pomaga, naprawdę.
Zdecydowanie nie mam pojęcia jak wygląda sytuacja w Stanach, w odróżnieniu od Ciebie, najwyraźniej. Proponuje Ci się samemu dokształcić w tym kierunku, amerykańskie serwisy bywają pomocne, CNN również. Czuję się zniesmaczona
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czuje sie jak chcesz
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zadomowienie
|
Re: Dot.: Barack Obama-historyczne zwyciestwo.
Cytat:
Tak? Dziwne, bo ja jakos o tym uslyszalam, nie polegajac na polskich mediach. A dalej polegajac na logice: tak, obamy podobiestwo do jfk juz napewno gwarantuje mu smierc via zamach. Jezeli tak dobrze znasz stany, to wiesz ze to kraj wielkich roznic regionalnych, i nie musze ci mowic ze obama NIGDY nie wygral by jezeli by wybory prowadzone byly jedynie na wschodnim poludniu, gdzie wygrywal mccain, i gdzie instnieje nadal zlosc w sprawie przegranej wojny secesyjnej, nie mowiac juz o glebokim rasizmie.
Tell from my attitiude that I'm most definitely Nakarm zwierzeta w schroniskach ZA DARMO Edytowane przez CaliDreamin Czas edycji: 2008-11-05 o 20:29 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.

Poza tym, ja jestem bardzo tolerancyjną osobą, dałam sie już chyba poznać od tej strony na forum

? Skad w ogole taki pomysl?