Rasizm - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-04, 21:03   #1
moniek09
BAN stały

Rasizm

Co sądzicie o rasiźmie, rasistach?? Czy jest tu ktoś rasistą?? Chciałabym poznać powody poglądów rasistów, więc jeśli jest ktoś rasistą to proszę o wytłumaczenie mi czemu tak jest

Pozdrawiam
moniek09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 12:01   #2
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112
Dot.: Rsizm

A Ty co o nich sądzisz i skąd to zainteresowanie?
Akurat ktoś się przyzna...
Była kiedyś jedna taka dumna z własnych poglądów, do dziś tu jest - niestety.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 15:31   #3
moniek09
BAN stały

Dot.: Rsizm

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
A Ty co o nich sądzisz i skąd to zainteresowanie?
Akurat ktoś się przyzna...
Była kiedyś jedna taka dumna z własnych poglądów, do dziś tu jest - niestety.
Nie rozumiem poglądów rasistów dlatego chciałabym je zrozumieć. Jestem zwolenniczka antyrasizmu, dużo czytam i chciałabym jeszcze więcej czytać o rasizmie od osob ktore nimi sa. Skoro już jest ktoś rasistą "naprawde
" to nie powinien bać się wyrażania swoich poglądów.

Moje zainteresowanie antyrasizmem wzieło się ze słuchania muzyki reggae jest w niej wiele przekazu na temat pokoju na świecie, który właśnie najczęściej zakłócany jest przez nietolerancje.
Stary 2008-11-05, 16:20   #4
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Rasizm

Cytat:
Napisane przez moniek09 Pokaż wiadomość
Co sądzicie o rasiźmie, rasistach?? Czy jest tu ktoś rasistą?? Chciałabym poznać powody poglądów rasistów, więc jeśli jest ktoś rasistą to proszę o wytłumaczenie mi czemu tak jest

Pozdrawiam
Cytat:
Nie rozumiem poglądów rasistów dlatego chciałabym je zrozumieć. Jestem zwolenniczka antyrasizmu, dużo czytam i chciałabym jeszcze więcej czytać o rasizmie od osob ktore nimi sa. Skoro już jest ktoś rasistą "naprawde
" to nie powinien bać się wyrażania swoich poglądów.

Moje zainteresowanie antyrasizmem wzieło się ze słuchania muzyki reggae jest w niej wiele przekazu na temat pokoju na świecie, który właśnie najczęściej zakłócany jest przez nietolerancje.
To poczytaj cos o muzyce ktorej sluchasz, bo rastafarianizm, ktorego muzyczna ekspersja jest reggae w swojej wczesnej formie byl oparty do pewnego stopnia na czarnym rasizmie Zreszta do dzis sa artysci reaggae i dancehall z Karaibow majacy poglady rasistowskie, ksenofobiczne i skrajnie homofobiczne. Szlag mnie trafia ze ludzie siegaja po symbolike o ktorej genezie nie maja pojecia - od reggae po arafatki

Jesli chodzi o rasistow, to regulamin wyraznie zabrania prezentowania takich tresci, wiec nie sadze ze ktos Ci odpowie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 16:25   #5
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Zanim na dobre rozwinie się dyskusja wrzucam definicję:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rasizm
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 16:31   #6
moniek09
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
To poczytaj cos o muzyce ktorej sluchasz, bo rastafarianizm, ktorego muzyczna ekspersja jest reggae w swojej wczesnej formie byl oparty do pewnego stopnia na czarnym rasizmie Zreszta do dzis sa artysci reaggae i dancehall z Karaibow majacy poglady rasistowskie, ksenofobiczne i skrajnie homofobiczne. Szlag mnie trafia ze ludzie siegaja po symbolike o ktorej genezie nie maja pojecia - od reggae po arafatki

Jesli chodzi o rasistow, to regulamin wyraznie zabrania prezentowania takich tresci, wiec nie sadze ze ktos Ci odpowie.

Powiem Ci, że dużo czytałam na temat tej muzyki, ale widocznie za malo. Nigdy nie spotkalam sie z wiadomoscia o tym ze muzyka ta byla na poczatku oparta na rasizmie...

Szukałam i nie mogę nic znaleźć więc poproszę o źródło Twojej informacji jeśli przeczytałaś o tym w internecie
Stary 2008-11-05, 16:48   #7
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Ci, że dużo czytałam na temat tej muzyki, ale widocznie za malo. Nigdy nie spotkalam sie z wiadomoscia o tym ze muzyka ta byla na poczatku oparta na rasizmie...

Szukałam i nie mogę nic znaleźć więc poproszę o źródło Twojej informacji jeśli przeczytałaś o tym w internecie
Poczytaj o rastafarianizmie i jego genezie; z jednej strony bedacemu przeciwko rasizmowi, z drugiej postulujacego, ze jego wyznawcy sa czlonkami czystej czarnej rasy, z ktorego to wynikly takie a nie inne implikacje.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-05, 17:23   #8
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tej teorii ani nie popre, ani tez jej nie zaprzecze. Znam jedynie kilka osob, z Jamajki, ktore w Danii propaguja muzyke Reggae. Nie ukrywam, ze lubie te osoby, chociaz nie zawsze zgadzam sie z ich pogladami. Maja ogromny zal do Europejczykow o to, ze w ubieglych stuleciach wywozili osoby czarnoskore na statkach niewolniczych. Maja rowniez zal o grabieze, masowe mordy itd. Uwazaja, ze maja prawo przebywac w Europie i czerpac z jej dobrodziejstw pelnymi garsciami, odbierajac sobie tym samym to, co my, Europejczycy, zabralismy jakis czas temu ich przodkom. Nie ma dla nich roznicy czy ktos jest Polakiem, Dunczykiem, Francuzem, Anglikiem. Dla nich wszyscy jestesmy po prostu Europejczykami, mamy u nich dlug.

Nie twierdze, ze to jest przejaw ich rasizmu, przedstawiam wylacznie punkt widzenia tych kilku osob, ktore dane mi bylo poznac. Trudno bowiem na podstawie rozmow z garstka ludzi wysuwac daleko idace wnioski o calej grupie.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 19:13   #9
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Ja tej teorii ani nie popre, ani tez jej nie zaprzecze. Znam jedynie kilka osob, z Jamajki, ktore w Danii propaguja muzyke Reggae. Nie ukrywam, ze lubie te osoby, chociaz nie zawsze zgadzam sie z ich pogladami. Maja ogromny zal do Europejczykow o to, ze w ubieglych stuleciach wywozili osoby czarnoskore na statkach niewolniczych. Maja rowniez zal o grabieze, masowe mordy itd. Uwazaja, ze maja prawo przebywac w Europie i czerpac z jej dobrodziejstw pelnymi garsciami, odbierajac sobie tym samym to, co my, Europejczycy, zabralismy jakis czas temu ich przodkom. Nie ma dla nich roznicy czy ktos jest Polakiem, Dunczykiem, Francuzem, Anglikiem. Dla nich wszyscy jestesmy po prostu Europejczykami, mamy u nich dlug.

Nie twierdze, ze to jest przejaw ich rasizmu, przedstawiam wylacznie punkt widzenia tych kilku osob, ktore dane mi bylo poznac. Trudno bowiem na podstawie rozmow z garstka ludzi wysuwac daleko idace wnioski o calej grupie.
Jak mnie taka postawa denerwuje A wrzucanie wszystkich do jednego worka dlatego ze jest bialym Europejczykiem, owszem, traci rasizmem...

Stary 2008-11-05, 19:47   #10
vogelek
Raczkowanie

Mój tata powiedział mi kiedyś, że on nie jest rasista ale zostanie nim jeżeli moim narzeczonym zostanie czarny. Jednak to nie będzie spowodowane nawet kolorem mojego teoretycznego lubego tylko troską o mnie, żebym ja w naszym "tolerancyjnym" kraju nie była wytykana palcami i żeby moje dzieci nie były traktowane jako gorsze. W naszej okolicy jest jedno mieszane małżeństw i oni nie mają łatwego życia. Żona jest biała i straciła pracę przez kolor skóry męża gdyż jego skóra źle wpływa na wizerunek firmy. Ich dziecko przyczasneło sobie kiedyś palec lodówką w supermarkecie. Obok było pełno ludzi a nikt nie zwrócił uwagi na pochlipujące dziecko. Dopiero moja mama pomogła tej dziewczynce a za plecami usłyszała, że jest głupia bo przecież to dziecko chciało coś ukraść a ona mu jeszcze pomogła.
A pozatym to denerwujący jest fakt, że często nietolerancja wobec osób o białej skórze nie jest nazywana rasizmem bo rasizm wg. niektórych dotyczy tylko innych kolorów skóry
Stary 2008-11-05, 20:11   #11
larva
Wtajemniczenie

Rastafarianie - ruch religijny, który powstał w latach trzydziestych XX wieku wśród Murzynów z Jamajki jako protest przeciwko rasizmowi i dyskryminacji. Gdy w Etiopii królem został Ras Tafari, który przyjął imię Hajle Sellasje I, uznali, że spełniła się przepowiednia o nadejściu czarnego mesjasza.
Wyraku, nie wiem, dlaczego piszesz, że był oparty na rasizmie, ale jeżeli posiadasz jakieś źródło, to byłabym wdzieczna, bo przecież wszechwiedząca to nie jestem, a i doedukuję się chętnie Pytam, bo po prostu jstem zdziwiona; zawsze słyszałam skarjnie odmienne opinie od twojej, stąd moja reakcja.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-05, 20:51   #12
moniek09
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość

Jeśli chodzi o ich żal mają prawo ale czy dobrze oceniaja nas Europejczyków ? Moim zdaniem nie , to co robili to było kiedyś teraz są inni ludzie i nie powinni "płacić" za swoich przodków. Np. jak większość polaków nie nawidzi niemców do teraz za to, że Hitler byuł taki a nie inny i za to co zrobił, ale czy słusznie? Też sadzę, że nie to nie wina Niemców, że w ich narodzie urodził się Hitler a tym bardziej nie wina teraźniejszej społeczności. Człowiek nie ma wpływu na to gdzie się rodzi, więc denerwuje mnie teraźniejsze ocenianie Niemców pod wpływem zdania o Hitlerze.

I masz rację trudno na podstawie kilku osób oceniać cała grupę, nie powinno się tego robić. Tak jak właśnie w Niemczech oceniaja wszystkich ze względu na Hitlera .
Stary 2008-11-05, 20:54   #13
moniek09
BAN stały

Cytat:
Napisane przez vogelek Pokaż wiadomość
Mój tata powiedział mi kiedyś, że on nie jest rasista ale zostanie nim jeżeli moim narzeczonym zostanie czarny. Jednak to nie będzie spowodowane nawet kolorem mojego teoretycznego lubego tylko troską o mnie, żebym ja w naszym "tolerancyjnym" kraju nie była wytykana palcami i żeby moje dzieci nie były traktowane jako gorsze. W naszej okolicy jest jedno mieszane małżeństw i oni nie mają łatwego życia. Żona jest biała i straciła pracę przez kolor skóry męża gdyż jego skóra źle wpływa na wizerunek firmy. Ich dziecko przyczasneło sobie kiedyś palec lodówką w supermarkecie. Obok było pełno ludzi a nikt nie zwrócił uwagi na pochlipujące dziecko. Dopiero moja mama pomogła tej dziewczynce a za plecami usłyszała, że jest głupia bo przecież to dziecko chciało coś ukraść a ona mu jeszcze pomogła.
A pozatym to denerwujący jest fakt, że często nietolerancja wobec osób o białej skórze nie jest nazywana rasizmem bo rasizm wg. niektórych dotyczy tylko innych kolorów skóry
Moja mama też mówi, że nie jest rasistką i że kolegę "czarnego" mogę mieć, ale gdy powiedziałam jej że kiedys chcialabym miec takiego męża albo zaadoptowac sobie dziecko o czarnym kolorze skóry to powiedziala ze jestem głupia ale przeciez mi nie zabroni :|
Stary 2008-11-05, 21:16   #14
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Wyraku, nie wiem, dlaczego piszesz, że był oparty na rasizmie, ale jeżeli posiadasz jakieś źródło, to byłabym wdzieczna, bo przecież wszechwiedząca to nie jestem, a i doedukuję się chętnie Pytam, bo po prostu jstem zdziwiona; zawsze słyszałam skarjnie odmienne opinie od twojej, stąd moja reakcja.
Napisalem do pewnego stopnia; zrodla Ci z netu nie podam, ale uwierz ze przekonanie o byciu czesci czystej rasy przybieralo formy niecheci/nienawisci w storne innych ras.

Cytat:
Jeśli chodzi o ich żal mają prawo ale czy dobrze oceniaja nas Europejczyków ?
Jakim cudem maja prawo?

Cytat:
Np. jak większość polaków nie nawidzi niemców do teraz za to, że Hitler byuł taki a nie inny i za to co zrobił, ale czy słusznie?
Mozesz jakos uzasadnic wniosek ze wiekszosc Polakow nienawidzi Niemcow?

Nazwy narodow - Polacy, Niemcy itd. piszemy wielka litera.

Cytat:
Też sadzę, że nie to nie wina Niemców, że w ich narodzie urodził się Hitler a tym bardziej nie wina teraźniejszej społeczności. Człowiek nie ma wpływu na to gdzie się rodzi, więc denerwuje mnie teraźniejsze ocenianie Niemców pod wpływem zdania o Hitlerze.
Po pierwsze Hitler nie byl Niemcem tylko Austriakiem. Po drugie, tak, Niemcy ponosza odpowiedzialnosc za wojne, tak jak Japonczycy, bo w obu przypadkach obydwa narody staly za swoim rezimem, przynajmniej dopoki wszystko szlo dobrze...

Cytat:
I masz rację trudno na podstawie kilku osób oceniać cała grupę, nie powinno się tego robić. Tak jak właśnie w Niemczech oceniaja wszystkich ze względu na Hitlera .
Znowu - kto ocenia? Wszystkich?

Cytat:
Moja mama też mówi, że nie jest rasistką i że kolegę "czarnego" mogę mieć, ale gdy powiedziałam jej że kiedys chcialabym miec takiego męża albo zaadoptowac sobie dziecko o czarnym kolorze skóry to powiedziala ze jestem głupia ale przeciez mi nie zabroni :|
Wiesz, to co piszesz wyzej, jest dziwne - wybor partnera ze wzgledu na kolor skory?

Stary 2008-11-05, 21:41   #15
moniek09
BAN stały

Cytat:
Napisalem do pewnego stopnia; zrodla Ci z netu nie podam, ale uwierz ze przekonanie o byciu czesci czystej rasy przybieralo formy niecheci/nienawisci w storne innych ras.

Jakim cudem maja prawo?

Po pierwsze Hitler nie byl Niemcem tylko Austriakiem. Po drugie, tak, Niemcy ponosza odpowiedzialnosc za wojne, tak jak Japonczycy, bo w obu przypadkach obydwa narody staly za swoim rezimem, przynajmniej dopoki wszystko szlo dobrze...

Znowu - kto ocenia? Wszystkich?

Wiesz, to co piszesz wyzej, jest dziwne - wybor partnera ze wzgledu na kolor skory?
wyglad w zwiazku tez sie liczxy, i nikt mi nie wmowi ze nie wiec jakby mi sie spodobal bardziej murzyn od bialego to czemu z nim nie byc? wiadomo jeszcze charakter do tego dochodzi poruwnojac
Stary 2008-11-05, 21:48   #16
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
wyglad w zwiazku tez sie liczxy, i nikt mi nie wmowi ze nie wiec jakby mi sie spodobal bardziej murzyn od bialego to czemu z nim nie byc? wiadomo jeszcze charakter do tego dochodzi poruwnojac
No spoko, jesli Ci sie podoba/Ciebie pociaga; dziwi mnie ze to by mialo byc glowne kryterium wyboru jesli chodzi o wyglad, ale pewnie kazdy roznie to tego podchodzi.

Stary 2008-11-06, 15:29   #17
1stLaDy
Wtajemniczenie

Cytat:
No spoko, jesli Ci sie podoba/Ciebie pociaga; dziwi mnie ze to by mialo byc glowne kryterium wyboru jesli chodzi o wyglad, ale pewnie kazdy roznie to tego podchodzi.
oj moze byc - uwierz mi jezeli chodzi oczywiscie o sam wyglad - tak jak dziewczyna uwielbiajaca brunetow najpierw zwraca uwage na nich tak ja na murzynow; ale nie kazdy brunet jest przystojny, tak jak nie kazdy murzyn jest przystojny; nie kazdy brunet ma fajny charakter nawet jak jest przystojny tak jak nie kazdy murzyn ma fajny charakter nawet jak jest przystojny; a i to wszystko nie wyklucza ze takiej kobiecie spodoba sie w koncu blondyn, ktory ja czyms ujmie - tak jak mi bialy...

jak widzisz to glowne kryterium ma zastosowanie tylko w pierwszej fazie 'wyboru'

co do rasizmu: ja mam duzo przyjaciol bardzo wielu roznych ras i wszyscy traktujemy sie normalnie

171cm
1stLaDy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 16:04   #18
Ashmira
Rozeznanie

W Polsce rasizm jest i jeszcze długo będzie Podam krótkie przykłady:
- w mieście, w którym studiowałam czarnoskóry profesor obrzucony został kamieniami..
- moja przełożona (kobieta wykształcona i na wysokim stanowisku) twierdzi, że czarnoskórzy...maja nieprzyjemny zapach skóry (wszyscy)..
- nie chce mi sie więcej pisać, ale to bardzo przykre.

06.07.2013
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 17:26   #19
MissMurder
Raczkowanie

Cytat:
To poczytaj cos o muzyce ktorej sluchasz, bo rastafarianizm, ktorego muzyczna ekspersja jest reggae w swojej wczesnej formie byl oparty do pewnego stopnia na czarnym rasizmie Zreszta do dzis sa artysci reaggae i dancehall z Karaibow majacy poglady rasistowskie, ksenofobiczne i skrajnie homofobiczne.
Wyrak, fakt, reggae ma wbrew pozorom trochę wspólnego z rasizmem. W końcu pierwsi skinheadzi wywodzili się także z Jamajki [sic!] i słuchali skinhead reggae, a jak wiadomo, subkultura skinheadów swego czasu preferowała rasizm.
Ale fakt faktem, że ruch rastafari został zapoczątkowany w celu przeciwstawienia się rasizmowi.

Cytat:
Szlag mnie trafia ze ludzie siegaja po symbolike o ktorej genezie nie maja pojecia - od reggae po arafatki
oj taaak..
MissMurder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 18:46   #20
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Zanim na dobre rozwinie się dyskusja wrzucam definicję:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rasizm
Nie wiem kto to pisal, ale dlatego wlasnie, ze wzgledu na ta anonimowosc autora nie lubie korzystac z wikipedii, pozniej sa takie teksty:

Koncept "rasy" ludzkiej jest wielce kontrowersyjny. Z racji tego, ze od wielu wieków termin ten używany był głównie w kontekście dyskryminacji ze względu na kolor skóry lub pochodzenie, jego stosowanie w sferze publicznej jest dzisiaj kojarzone z tą właśnie tradycją.

Wydaje mi sie, ze z punktu widzenia antropologii sama koncepcja rasy oparta na okreslonych cechach fizycznych/genetycznych nie jest sama w sobie kontrowersyjna; podobnie stwierdzenie, ze uzywa sie tej koncepcji glownie w celu dyskryminacji jest wg mnie nie uzasadnione. Jakby autor chcial udowodnic cos na sile?

Sam temat rasizmu, jest niewatpliwie ciekawy, ale tu na forum raczej dyskusji nie bedzie z dwoch wzgledow - 1) ograniczenia regulaminu 2) brak osob deklarujacych otwarcie rasistowskie poglady.

Stary 2008-11-06, 18:52   #21
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissMurder Pokaż wiadomość
Wyrak, fakt, reggae ma wbrew pozorom trochę wspólnego z rasizmem. W końcu pierwsi skinheadzi wywodzili się także z Jamajki [sic!] i słuchali skinhead reggae, a jak wiadomo, subkultura skinheadów swego czasu preferowała rasizm.
Ale fakt faktem, że ruch rastafari został zapoczątkowany w celu przeciwstawienia się rasizmowi.
Tyle ze pierwsza fala ruchu skinheadzkiego (ktora narodzila sie w UK) wywodzaca sie z rudeboysow (czyli wlasnie przybyszow z Jamajki i ogolnie Karaibow) i modsow (czyli bialej mlodziezy z glownie rodzin robotniczych) nie miala zadnego zwiazku z rasizmem, tak samo druga fala, glownie Oi!'e, byla raczej kontestowaniem systemu tak jak punkowie, tyle ze w 'czysty' sposob (stad sie wywodza tez kanony ubioru tej subkultury jesli to tak mozna okreslic - proste dzinsy, glany, polowki, harringtonki) skini Oi! byli i sa w duzej czesci apolityczni, a ogolnie ruch okreslany skinheadzkim nie ma spojnych pogladow politycznych, zawiera cala game pogladow konserwatywnych, apolitcznosc i lewackie roznego rodzaju, od neonazizmu do RASH'ow i SHARP'ow.

Ruch rastafari, ktory narodzil sie w Abisynii, owszem, mial sie przeciwstawiac rasizmowi, ale swego czasu, w wersji karabiskiej przekonanie o przynaleznosci do czystej czarnej rasy nioslo za soba nieraz implikacje rasistowskie.

Stary 2008-11-06, 20:29   #22
MissMurder
Raczkowanie

Cytat:
Tyle ze pierwsza fala ruchu skinheadzkiego (ktora narodzila sie w UK) wywodzaca sie z rudeboysow (czyli wlasnie przybyszow z Jamajki i ogolnie Karaibow) i modsow (czyli bialej mlodziezy z glownie rodzin robotniczych) nie miala zadnego zwiazku z rasizmem, tak samo druga fala, glownie Oi!'e, byla raczej kontestowaniem systemu tak jak punkowie, tyle ze w 'czysty' sposob (stad sie wywodza tez kanony ubioru tej subkultury jesli to tak mozna okreslic - proste dzinsy, glany, polowki, harringtonki) skini Oi! byli i sa w duzej czesci apolityczni, a ogolnie ruch okreslany skinheadzkim nie ma spojnych pogladow politycznych, zawiera cala game pogladow konserwatywnych, apolitcznosc i lewackie roznego rodzaju, od neonazizmu do RASH'ow i SHARP'ow.
Pewnie tak, ale to co powiedziałam było jedynym powiązaniem od reggae do rasizmu jakie przyszło mi do głowy.

Cytat:
Ruch rastafari, ktory narodzil sie w Abisynii, owszem, mial sie przeciwstawiac rasizmowi, ale swego czasu, w wersji karabiskiej przekonanie o przynaleznosci do czystej czarnej rasy nioslo za soba nieraz implikacje rasistowskie.
Nie kwestionuje tego zdania, ale nadal uważam ruch rastafari jako 'symbol' (może to nie najodpowiedniejsze słowo) przeciwstawiania się rasizmowi.

Chyba troszkę odbiegliśmy od głównej myśli wątku.
A propos pytań zawartych w pierwszym poście, to absolutnie nie mogę zrozumieć rasistów i takiego poglądu, szczególnie że na zadawane my pytanie "dlaczego ich (dana narodowość) nie akceptujesz?" uzyskuję odpowiedź "bo nie." - mam ochotę wyjść z siebie i stanąć obok! Nie rozumiem prezentowania poglądów, których nie można poprzeć żadnymi argumentami.
MissMurder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 21:01   #23
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie tak, ale to co powiedziałam było jedynym powiązaniem od reggae do rasizmu jakie przyszło mi do głowy.
Ja sie z tym nie zgadzam, bo poczatku ruchu skinheadzkiego z rasizmem niezbyt wiele maja wspolnego.

Cytat:
Nie kwestionuje tego zdania, ale nadal uważam ruch rastafari jako 'symbol' (może to nie najodpowiedniejsze słowo) przeciwstawiania się rasizmowi.
No tak, tyle ze nie kazdy sobie zdaje sprawe z tendencji jakie byly w tym ruchu obecne.

Cytat:
Chyba troszkę odbiegliśmy od głównej myśli wątku.
A propos pytań zawartych w pierwszym poście, to absolutnie nie mogę zrozumieć rasistów i takiego poglądu, szczególnie że na zadawane my pytanie "dlaczego ich (dana narodowość) nie akceptujesz?" uzyskuję odpowiedź "bo nie." - mam ochotę wyjść z siebie i stanąć obok! Nie rozumiem prezentowania poglądów, których nie można poprzeć żadnymi argumentami.
Hm, wydaje mi sie, ze rasisci raczej nie akceptuja kogos przez jakies cechy antropologiczne, badz przypisane przez nich danej rasie cechy psychologiczne/charakterologiczne?

Stary 2008-11-06, 21:09   #24
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
Moim zdaniem nie , to co robili to było kiedyś teraz są inni ludzie i nie powinni "płacić" za swoich przodków. Np. jak większość polaków nie nawidzi niemców do teraz za to, że Hitler byuł taki a nie inny i za to co zrobił, ale czy słusznie? Też sadzę, że nie to nie wina Niemców, że w ich narodzie urodził się Hitler a tym bardziej nie wina teraźniejszej społeczności. Człowiek nie ma wpływu na to gdzie się rodzi, więc denerwuje mnie teraźniejsze ocenianie Niemców pod wpływem zdania o Hitlerze.
sorry ze się wcinam tak trochę nie do konca na temat wątku ale mam na ten temat identyczne zdanie co moniek09 . moze jestem ograniczona ale nie jestem w stanie pojąć nienawisci do Niemcow ze wzgledu na Hitlera...

Cytat:

Wyrak, przewaznie zgadzam się z tym co piszesz w innych wątkach ale tu muszę się wypowiedziec Wiem ze pytanie nie bylo do mnie ale odpowiem
Skad taki wniosek? Np u mnie w klasie na kazde niemieckie slowo glosy "nie tylko nie niemiecki! nie mow do mnie po niemiecku!"
drugi przyklad, sąsiedzi - "zaluje ze musimy wyjechac do tych Niemiec bo moje dzieci tak nienawidza niemieckiego i Niemcow.."
wielu ludzi ma jakąs wpojoną nienawisc do Niemcow, a wiekszosc nawet nie potrafi wyjasnic dlaczego

i taki off:
mysle ze slowo "niemcy" bylo napisane mala literą z wygody a nie z nieznajmosci zasad
zauwazylam ze czestą praktyką na forum jest wytykanie błędow ortograficznych w opinii z ktora się ktoś nie zgadza
Stary 2008-11-06, 21:26   #25
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_alice_young Pokaż wiadomość
Wyrak, przewaznie zgadzam się z tym co piszesz w innych wątkach ale tu muszę się wypowiedziec Wiem ze pytanie nie bylo do mnie ale odpowiem
No to dobra

Cytat:
Skad taki wniosek? Np u mnie w klasie na kazde niemieckie slowo glosy "nie tylko nie niemiecki! nie mow do mnie po niemiecku!"
To raczej wynika z melodii tego jezyka, a nie z nienawisci do Niemcow.

Cytat:
drugi przyklad, sąsiedzi - "zaluje ze musimy wyjechac do tych Niemiec bo moje dzieci tak nienawidza niemieckiego i Niemcow.."
wielu ludzi ma jakąs wpojoną nienawisc do Niemcow, a wiekszosc nawet nie potrafi wyjasnic dlaczego
Naprawde uwazasz, ze takie zdanie swiadczy o nienawisci? Chyba raczej niecheci. Zreszta, z tego co pamietam z badan kogo lubisz a kogo nie, to Niemcy sa mocno w tyle za Rosjanami czy Romami Ja nie znam nikogo chyba, kto by Niemcow nienawidzil, sporo osob ma do tej nacji niechec, ale nie powiedzialbym, ze wiekszosc Polakow nienawidzi Niemcow.

Cytat:
i taki off:
mysle ze slowo "niemcy" bylo napisane mala literą z wygody a nie z nieznajmosci zasad
zauwazylam ze czestą praktyką na forum jest wytykanie błędow ortograficznych w opinii z ktora się ktoś nie zgadza
Mnie akurat zakulo napisanie Polakow z malej litery.

Stary 2008-11-06, 21:42   #26
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
No to dobra
To raczej wynika z melodii tego jezyka, a nie z nienawisci do Niemcow.

Naprawde uwazasz, ze takie zdanie swiadczy o nienawisci? Chyba raczej niecheci. Zreszta, z tego co pamietam z badan kogo lubisz a kogo nie, to Niemcy sa mocno w tyle za Rosjanami czy Romami Ja nie znam nikogo chyba, kto by Niemcow nienawidzil, sporo osob ma do tej nacji niechec, ale nie powiedzialbym, ze wiekszosc Polakow nienawidzi Niemcow.
no ok moze faktycznie wiecej osob czuje bardziej niechec niz jakąś zacieklą nienawisc jakos nie pomyslalam o roznicy miedzy tymi slowami
co nie zmienia faktu ze nawet ta niechęć jest conajmniej dziwna i ja osobiscie na prawde nie mogę jej zrozumieć..
moze to tez zalezy od srodowiska, ja akurat sptkałam WIELU ludzi o takich poglądach
Stary 2008-11-06, 23:23   #27
frandzelka
Raczkowanie

offtop :P : mnie zawsze zastanawiało, jak mówią o Hitlerze, II wojnie światowej w szkołach w Niemczech, jak ucza dzieci, młodzież dzisiaj. Bo jak bym byla nauczycielką historii i miałabym mowic, co ludzie z mojego kraju robili kiedys innym ludziom to chyba bym nie mogła mimo, ze nie miałabym z tym nic wspólnego.

'Będzie tęęcza... luubje'

Edytowane przez frandzelka
Czas edycji: 2008-11-06 o 23:25
frandzelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 11:08   #28
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
Np u mnie w klasie na kazde niemieckie slowo glosy "nie tylko nie niemiecki! nie mow do mnie po niemiecku!"
Wiele osob w Polsce zna jezyk niemiecki. Nie ma problemu ze znalezieniem tlumaczy tego jezyka. A to, ze komus akurat ten jezyk sie nie podoba niekoniecznie swiadczy o nienawisci.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 11:23   #29
aneczka_1984
Wtajemniczenie

A ja po cichutku tylko polecę "American History X". Tak jakoś mi się z tematem skojarzyło.
Stary 2008-11-07, 13:58   #30
larva
Wtajemniczenie

Cytat:

Moja babcia "nie przepada" za Niemcami ze względu na przeżyci związane z II WŚ. Zamordowali jej rodziców. Ale to nie znaczy, że chodzi z siekierką w torebce i rzuca się na Niemców, aż tak, to nie. Ale swojej antypatii nie potrafi wytłumaczyć i zakończyć.

Ja nie przepadam za mentalnością Niemców. Ale język lubię.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości