|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zadanie domowe :)
A może by zrobić taką "podróż po Polsce" w sensie - mapa na stelażu, pokazać Wisłę, Tatry, itd. i wszystkie miejscowości o których będą mówić.
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9767999]Luba, a może jak w Polsce wygląda szkoła? Jak tu dzieci się uczą? Ja pamiętam, że mnei zawsze ciekawiło, kiedy w innych krajach są wakacje, jakie imprezy i takie tam
[/quote]Będzie Czy nosi sie jeszcze mundurki? Moja córka była załamana jak jej powiedziałam, ze chyba nie, podobało jej sie to. Cytat:
----------------------------------- Wiecie co sie okazuje ciekawostką: nasze polskie nazwisko Bo moje i córki nazwisko kończy się na -a, a męża i syna na -i ![]() przykład: Kowalska i Kowalski
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-11-18 o 16:38 |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Kopernik nie był Polakiem. Podobnie jak Sienkiewicz.
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Kopernik moze byc troche bardziej dyskusyjny, ale wg mnie byl jak najbardziej Polakiem. Cytat:
Widzisz, jest roznica pomiedzy religijnoscia a dewocja, ale to przede wszystkim dla czesci ateistow jedno = drugie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
O Kopernika nie będe kruszyc kopii... ale Sienkiewicz?
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Może autorka pomyliła go z Mickiewiczem
![]() Wracając do tematu- pierogi to chyba tez nie bardzo polska potrawa? I znów moje głupie skojarzenia, że bym im Żytnią przyniosła Chociaż dzieciom to sok Kubuś
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Tez tak myslę
Cytat:
Żytniej nie wożę ![]() Ale strasznie żałujemy, że wyżarliśmy już wszystkie Michałki
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Sienkiewicz na 100 % byl Polakiem
Kopernik byl Rusem ![]() EDIT: Lubo pierogi o ile dobrze pamietam tez nie sa rosyjskiego pochodzenia. Chyba sa z Ukrainy. " Pierogi" w Rosji to Wariniki
Edytowane przez Sniezynka21 Czas edycji: 2008-11-18 o 17:12 |
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
A Mickiewicz to niby kim byl? Oczywiscie ze Mickiewicz byl Polakiem!
Co do pierogow, to na tyle u nas zasiedziale, ze mysle ze mozna zaprezentowac jako typowo polska potrawe
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Jak wyczytałm pierogi są w Polsce znane od XIII wieku, przyszły do nas z Dalekiego Wschodu, przez Rosję...
Jakby nie patrzeć, to właściwie sa już u nas tak długo, że można je nazwać polska potrawą ![]() Bardzo dziekuję soni61 za pomoc.
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
A co z Chopinem? Mama Polka, tata Francuz, lata mlodosci spedzil w Polsce, reszte na emigracji.
Przynajmniej z Madame Curie nie ma problemu, chociaz wiele osob dziwilo sie temu, ze ona Polka, a nie Francuzka jednak. |
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie na temat, ale co tam, mój watek Jakiś czas temu miałam dyskusje na podobny temat na Emigrantkach... dotyczył ludzi jak najbardziej wspólczesnych, do tego legitymujących się niemieckim paszportem ale w jakijś części czujących się Polakami. Losy sa czasem takie pokręcone.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

Chociaż dzieciom to sok Kubuś