Żołądek - pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-18, 14:50   #1
CherieK
Zadomowienie

Żołądek - pomoc

Cześć Mam pewien problem... Nie wiem z jakiego powodu, raz na ok 3 miesiące mam napady silnego bólu żołądka... boli ok tygodnia i nie mogę wtedy nic jeść bo to nasila ten ból... teraz jestem po pierwszym posiłku od 4 dni i ledwo wytrzymuję. Czym mogą być wywołane takie dolegliwości? około roku temu miałam robione USG i nic nie wykazało

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-18, 15:31   #2
vikki87
Przyczajenie

Dot.: Żołądek - pomoc

wrzody?
vikki87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-18, 21:26   #3
Gosiurek
Wtajemniczenie

Możliwości jest mnóstwo m.in. choroba wrzodowa, ostre/przewlekłe zapalenie żołądka, refluks żółciowy,.. Należy wykonac gastroskopię. Jeśli chodzi o USG to w diagnostyce żołądka jest kompletnie nieprzydatne
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-19, 10:20   #4
kiero1
Przyczajenie

witam.
ja mam jeszcze lepiej. gastroskopia robiona w Maju dwukrotnie - nic nie wykazała, USG tak samo, wyniki badań rewelacyjne - lekarz mówi że jestem zdrowy jak koń. A niestety bóle brzucha mam bardzo często. przed jedzeniem, po jedzeniu, rano, wieczorem - bardzo różnie. nikt nie potrafi zdiagnozować przyczyny. jeden lekarz mówi że to nadkwasota, inny - refluks, jeszcze inny na tle nerwowym. nikt nie wie na pewno. A mam tak już z 15 lat od czasu kiedy wyszedłem z wojska.
Może ktoś z Was coś poradzi
kiero1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-19, 13:46   #5
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiero1 Pokaż wiadomość
witam.
ja mam jeszcze lepiej. gastroskopia robiona w Maju dwukrotnie - nic nie wykazała, USG tak samo, wyniki badań rewelacyjne - lekarz mówi że jestem zdrowy jak koń. A niestety bóle brzucha mam bardzo często. przed jedzeniem, po jedzeniu, rano, wieczorem - bardzo różnie. nikt nie potrafi zdiagnozować przyczyny. jeden lekarz mówi że to nadkwasota, inny - refluks, jeszcze inny na tle nerwowym. nikt nie wie na pewno. A mam tak już z 15 lat od czasu kiedy wyszedłem z wojska.
Może ktoś z Was coś poradzi

Jeśli nadkwasota lub refluks to powinieneś brać na to inhibitory pompy protonowej, ewentualnie coś słabszego, gdyby nawet to nie miało absolutnie żadnego działania to dalsze badania, bo w takim wypadku nie w nadkwasocie czy refluksie by chyba był problem. Btw. - nie zawsze można 100% coś diagnozować, mało kto ma podręcznikowo zachowującą się chorobę, stąd może być tyle możliwych diagnoz a nawet jako powód podane reakcje na tle nerwowym.
Stary 2008-11-19, 16:56   #6
CherieK
Zadomowienie

Muszę się wybrać na badania bo nie da się tak długo wytrzymać Moze rzeczywiście ma to coś wspólnego ze stresem bo teraz miałam kilka niemiłych sytuacji ale.. wcześniej tak nie było.. Ból nasila się przy jedzeniu, niewazne czego.. Wszystko trwa zazwyczaj około tygodnia.. ech postaram sie szybko załatwić wszystko u lekarza i dam znać

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-19, 19:21   #7
Arethaf
Wtajemniczenie

Ja miałam podobne objawy i okazało się, że mam helicobacter pylori, GERD, zapalenie błony śluzowej i 2 polipy

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-20, 08:28   #8
kiero1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość
Ja miałam podobne objawy i okazało się, że mam helicobacter pylori, GERD, zapalenie błony śluzowej i 2 polipy
witam.
zapomniałem jeszcze dodać ze przy okazji gastroskopii zrobiłem test na helikobakter - oczywiście był negatywny. co do inhibitorów to czasami biorę Omar lub Helicid - przeważnie pomagają - bo obnizają ph. po wielu konsultacjach i przeczytanych forach internetowych coraz bardziej skłaniam sie do diagnozy o podłożu nerwowym (zasugerował mi to gastrolog z 30 - letnim doświadczeniem).
kiero1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-20, 16:21   #9
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość

Helicobaktera można zniszczyć odpowiednim leczeniem, GERD leczyć symptomatycznie obniżaniem kwasoty żołądka i odpowiednią dietą w najgorszym podług tego czym jest spowodowany to chirurgicznie, zapalenie zależy na jakim podłożu a z polipami to trochu lipa, bo żołądku to nieczęsto bywają. Nie ma co smutać, grunt, że jest wszystko już zdiagnozowane i możesz przeciwdziałać sytuaacji a nie dalej bezczynnie cierpieć.
Stary 2008-11-20, 17:51   #10
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez enex Pokaż wiadomość
Helicobaktera można zniszczyć odpowiednim leczeniem, GERD leczyć symptomatycznie obniżaniem kwasoty żołądka i odpowiednią dietą w najgorszym podług tego czym jest spowodowany to chirurgicznie, zapalenie zależy na jakim podłożu a z polipami to trochu lipa, bo żołądku to nieczęsto bywają. Nie ma co smutać, grunt, że jest wszystko już zdiagnozowane i możesz przeciwdziałać sytuaacji a nie dalej bezczynnie cierpieć.
Ja to wszystko wiem, helicobacter miałam 2 lata temu, polipy wyleczyłam, zapalenie też. Mam teraz tylko GERD i prawdopodobnie została mi tylko operacja.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-12, 13:03   #11
mala1
Raczkowanie

czesc! mam straszny problem i znalazlam ten watek, pomyslalam ze jak go odswieze, to moze mi pomozecie... ostatnio mialam straszliwe bole brzucha szczegolnie rano i po posilku, takie uczucie zalegania jedzenia, pieczenia brzucha i nadbrzusza, naprawde, ale to naprawde nie do zniesienia. lekarka kazala mi zrobic test na helicobacter pylori i okazalo sie ze mam :/ lipa, ale najgorsze jest to ze niestety musialam przejsc na diete odpowiednia i brac rozne leki, dostalam lanzul i controloc, ale nic! powiedzcie, jak wytluklyscie tego helicobactera? bo ja juz sama nie wiem, rzygam tym siemieniem lnianym, i tak nic nie moge zjesc dobrego a nawet jak jem te dietetyczne bezsmakowe zarcie to i tak boli. choroba wrzodowa, zapomnialam dodac. a wiec? czym leczylyscie tego helicobactera? mam wrazenie ze lekarka nie bardzo umie mi pomoc :/
mala1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-12, 15:52   #12
oli3
Przyczajenie

Ja sie leczyłam balsamem Szostakowskiego z wrzodów kiedyś..ale żeby specjalnie pomogło to nie powiem.Hehe, pamiętam że byłam wtedy zapamiętałą wegetarianką i nie uznawałam leków, bo to chemia, itd., a ja chciałam żyć w zgodzie z naturą (z tego okresu pozostało mi tylko dotowanie Greenpeace)...balsam suxxx....
oli3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-12, 17:33   #13
pellagrinia
Raczkowanie

Chyba nie uważasz, że same zioła Ci pomogą. Nie mówię, że to szamańskie metody, bo sama stosuję homeopatyczne środki, ale przy poważnych chorobach skutkują bardzo powoli, o tym chyba każdy wie. A choroba wrzodowa JEST poważna. Przy takich chorobach dieta owszem, siemię lniane owszem, naturalne środki owszem, ale bez leku tylko się wymęczysz. Wiem coś o tym.
pellagrinia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 19:15   #14
oli3
Przyczajenie

Nie uważam..Napisałam przecież że się leczyłam kiedyś i że nie był to najlepszypomysł.. Fakt faktem dopiero Polprazol pomógł w połączeniu ze specjalną dietą dla wrzodowców, to daje najlepsze efekty..nie musisz być taka napastliwa
oli3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 19:30   #15
Anielina
Przyczajenie

Gdzie można dostac testy na te helikobakter???? boże przeczytałam że to choroba brudnych rak... latwo zlapac ponioc...
Stary 2008-12-13, 22:27   #16
Gosiurek
Wtajemniczenie

Jedynym wiarygodnym badaniem jest endoskopia.Testy z apteki można sobie darowac,są niediagnostyczne
Stary 2008-12-16, 10:54   #17
mala1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Pokaż wiadomość
Jedynym wiarygodnym badaniem jest endoskopia.Testy z apteki można sobie darowac,są niediagnostyczne
ale jak to, ja slyszalam, ze wiele osob robi sobie test na helicobacter apteczny i wychodzi... ale ja sie nie znam:/ w kazdym razie nie mialam jeszcze endoskopi. gosiurek, powiedz mi zwalczylas juz chorobe??
Stary 2008-12-16, 21:19   #18
Gosiurek
Wtajemniczenie

Takie testy nie wykrywają czy właśnie teraz jesteś chora,czy może masz już chorobę za sobą. Jeśli wyjdzie wynik negatywny,to ok,jesteś zdrowa.Ale pozytywny to w sumie nic nie wiadomo,więc i tak trzeba by było wtedy przeprowadzić badanie endoskopowe.Jednym słowem szkoda kasy.Najlepiej iść do lekarza i poprosić o skierowanie na endoskopię.Badanie nie jest zbyt przyjemne,ale do przeżycia.Ja na szczęście nie chorowałam.Trzymam kciuki za Was
Stary 2008-12-17, 16:42   #19
mala1
Raczkowanie

a czym to leczylas potem, co ci lekarz przepisywal?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-17, 21:06   #20
Gosiurek
Wtajemniczenie

Już pisałam że na szczęście mnie to nie dotyczy.Jeśli w badaniu enoskopowym potwierdzi się obecność H.pylori to dostaniesz 2 antybiotyki i lek hamujący wydzielanie kwasu żołądkowego,przeważnie zażywa się to 2 tygodnie
Stary 2008-12-19, 13:11   #21
nela_fran
Przyczajenie

Hej! Leczylam strasznie dlugo helicobacter pylori, najskuteczniejsze podobno sa ogolem leki z grupy omeprazoli, najczesciej lekarze je przepisuja, ale pamietaj, przypilnuj lekarza, zeby nie przepisywal byle czego, bo one sie miedzy soba roznia. Ja bralam Polprazol, pomogl bardzo szybko, w porownaniu do innych g... ktorymi mnie raczono wczesniej. Acha, no i dieta - bez niej moze nie jak bez reki, no ale na pewno pomoze Przez leczenie helikopterka zaczelam sie zdrowo odzywiac, hehe, schudlam pare kilo na samej lekkostrawnej diecie i looz... Ale tak jak mowi Gosiurek - marsz do lekarza, endo i pilnuj sprawy.
nela_fran jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 14:31   #22
Malina666
Raczkowanie

hey wam
moze ktos cos wie o bolach zalodka na tle nerwowym ktos cos bierze co pomaga. robialam badania i podobno mam wszystko na tle nerwowym narazie ratuje sie tylko nospa forte i lekami na recepte
co radzicie
Malina666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości