![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
BLONDYNKA-stereotyp "pustej lali"
Młody mąż wraca do domu z pracy, patrzy, a jego żona, blondynka spazmatycznie szlocha.
- Czuję się okropnie - mówi do niego - Prasowałam twój garnitur i wypaliłam wielką dziurę na tyle twoich spodni. - Nie przejmuj się tym - pociesza ją mąż - Pamiętasz, mam drugie spodnie do tego garnituru. - Tak, na szczęście! - mówi żona wycierając łzy - Dzięki temu mogłam naszyć łatę nawiązująć do dowcipu,skąd się wziął stereotyp "głupiutkiej blondynki". przecież kolor włosow nie ma przełożenia na iloraz inteligencji. dlaczego nie brunetki,albo rude. czy wam też zdarzyło się być potraktowanym tak przedmiotowo i jak sobie z tym radzicie. zapraszam do dyskusji nie tylko złotowłose panie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: BLONDYNKA-stereotyp "pustej lali"
Pewnie, że byłam potraktowana przedmiotowo - wyłącznie z racji tego, że kobietą jestem
![]() A stereotyp blondi - no cóż, tak płytki, jak każdy stereotyp. Znam inteligentne blondynki i głupie szatynki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Miałam na głowie tyle kolorów, że powinnam się obrażać o wszystkie dowcipy
![]() Tak, mężczyźni traktują nas inaczej - a już zwłaszcza 'baba za kierownicą', to ich głowne i ukochane powiedzenie ^^ Znam kobiety które jeżdżą jak The Stig, a znam mężczyzn którym podczas jazdy niszczę podłogę po stronie pasażera ![]()
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zwłaszcza jeżeli zdarza się, że rzeczywistość nie daje podstaw ku temu. Podobnie jak szajajaba znam - w moim mniemaniu - inteligentne blondynki i... głupich ludzi. Ja bym nie generalizowała. Swoje zdanie na temat określonej osoby staram się wyrobić na podstawie własnych odczuć, zamiast sugerować się tym, co mówią inni, bądź powszechnie panującą opinią. Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2008-11-26 o 17:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ale przyznam się szczerze - jak widzę blondynkę tlenioną, z pazurami a la Dżolanta, ubraną w oczobitny róż, z tapetą w stylu 'klepnij w tył głowy a maska spadnie", to sama myślę stereotypowo
![]() ![]() O, tu jest przykład, Pani dostała zaszczytny tytuł taternika roku, czemu się nie dziwię... zdjęcie wykonane w Zakopanem na Gubałówce... http://plasticfantastic.blox.pl/2008/10/PURE-DOLL.html#ListaKomentarzy
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2008-11-26 o 17:38 Powód: Dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jasne ,z ekilka razy bylam potraktowana przedmiotowo bo jstem kobietom ktora zazwyczaj na jakis szowinistyczne dowcipy sie rumieni i nie odpowiada a tu zonk bo mnie rzadko kiedy scinaja z nog glupie gadki :-D
tez sie zastanawiam skad wziął sie stereotyp blondynki ,niestety sama go powielam ,gdy zrobie cos nie halo mowie :no jak blondynka " :-D ale nie mam nic do blondi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Opanuj się ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Sama jakiś czas temu byłam blondynką i tak jak paula78 wiele razy, kiedy zrobiłam lub powiedziałam coś głupiego mówiłam: "jak ta głupia blondyna" itp.
Również zastanawiałam się skąd wziął się taki stereotyp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie chce robić komuś krzywdy,bo wiem,że jeśli ktoś myśli stereotypowo to nic nie zmieni jego zdania,no chyba,że taka blondi naciśnie na odcisk. tak sobie myślałam pisząc ten wątek,że duuuży wpływ na takie postrzeganie miała MARLIYN MONROE,lub inne blond gwiazdy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
No cóż ja od urodzenia jestem blondynką, nigdy nie zmieniałam koloru włosów i wiem coś na temat tego stereotypu. Zauważyłam, że niektózi ludzie, którzy są mi obcy tłumaczą mi proste rzeczy bardzo powoli abym zrozumiała
![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
... choć nie Westwood
|
Ojej, całe życie zmagałam się z tym stereotypem i... w końcu przestałam
![]() A odkąd poszłam na studia, skumplowałam się z dwiema blondynkami ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolor wlosow oczywiscie nie ma nic do rzeczy. Stereotyp jak stereotyp, z wszystkimi cechami charakterystycznymi dla takich uproszczen.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tak Scarlett swojego drugiego męża złapała właśnie. Farbuję włosy na blond, chociaż uważam, że brunetki wyglądają bardziej intrygująco, tajemniczo, bo blond jest dość banalny...ale mi ciemny kolor nie pasuje po prostu. Czemu blondynki? Bo większośc laseczek z imprez, stylizowanych na Barbie (która jest blondynką), nie grzeszących IQ, ma blond włosy. I przeważnie skórę ciemniejszą od włosów, co wyglada koszmarnie, zjaraną na solarium. Rudy kolor wymaga większej odwagi niż tzw. jajecznica, czyli kiepsko dobrany, za jasny przeważnie blond na głowie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
choinka, padlo moje ulubione forum, a byla tam piekna dyskusja o genezie "głupiej blondynki"
Zgadzam sie z TmargoT - MM ma sporo na sumieniu w tym temacie swoja droga, w moim prywatnym tereotypie "barbie girl" blondynka musi byc koniecznie tleniona, najlepiej na taka blyszczaca platynke - i nie dlatego ze sama jestem naturalna blondynka ![]() nie mam oporow przed powielaniem tego stereotypu, zwlaszcza ze dla mnie "blondie" to raczej stan umyslu niz kolor wlosow i nie spotkalam jeszcze madrej "blondie" blondynki owszem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ha,ha właśnie USHIO wyrwałaś mi to z ust.
blondi to stan umysłu,a nie kolor włosow.tylko,ze czasem najpierw oceniamy po wyglądzie,a potem stan umysłu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
blon kolor świadczy też o mniejszej ilości testosteronu w organiźmie
![]() ![]() Sama bardzo często zachowuje się głupio i ja mówie wtedy :powinnam się przefarbować na blond" ![]() ![]() Jestem brunetką, ale w sumie to mam uprzedzenie do blondynek, nie wiem czemu, nie podboba mi się ich uroda i takie tam.. Ale i tak moje najlepsze przyjaciółki to blondynki ![]()
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Ale właśnie o to mi chodziło. Te laski robią z siebie kretynki bo chcą mieć większe branie. Robią to w sposób, który jest skuteczny dzisiaj i nie bawią się w wybiegi w stylu bohaterki Przeminęło z wiatrem. Cel jest ten sam, tylko metody NIECO inne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ciekawe. BTW - poprawnie pisze się "stąd" Nie mogłam się powstrzymać w kontekście omawianego tu stereotypu ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2008-11-26 o 19:43 Powód: dopisek |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
może troche dystansu do siebie sine. ira ?
nie napisałam ze doszliśmy do tezy ze blondynki są głupsze tylko taka teza ew mogłaby zaistnieć jak wynikałao z mojego wytłumaczenia... Naucz się czytac dokładnie. A potem komentuj. I wrzuć na luz, bo serce Ci stanie od zdenerwowania... ![]() No comments
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
Różne tezy mogłyby zaistnieć u kogoś kto nie kryje swojej niechęci do innych kobiet tylko dlatego, że mają jasny kolor włosów (choć oczywiście sie z nimi przyjaźni). Ciekawe czy Żydzi np. mówią (w ramach zachowywania dystansu do siebie) "powinienem iść do gazu", a murzyni "jestem leniwym czarnuchem". Jak myślisz ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
a skad ja to mam wiedzieć? może mówią i co mi do tego..
I bede się z nimi przyjaźnić i do tego tez nic Tobie... Skoro podajemy przykłady to prosze: czy nie spotkałaś się chociażby w otoczeniu z tym, że kobiecie podobają się bruneci a wybiera blondyna? Albo taki sam przykład u facetów?
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Nie che mi się (już) z Tobą gadać. Boję się o swoje serce
![]() Nigdy nie dyskutuję z kimś kto jest do mnie uprzedzony. Z jakichkolwiek powodów. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2008-11-26 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Mi akurat o cos innego chodzilo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
czasem mnie rownież zdarza się ocenić kogoś po wyglądzie.raczej są to ekstremalne wizerunki.staram się z tym walczyć i dać szansę,ale bez bicia przyznaję,że typ JOLI RUTOWICZ,czy DODY zwala mnie z nóg.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Mnie jeszcze nikt nie potraktował jak głupią, a blondynką jestem od zawsze
![]() Ba, nawet w księgarniach technicznych czy ogólnie przy kupowaniu jakichś specjalistycznych książek (dla brata) nie patrzyli sie dziwnie... może mam szczęście, a może ten stereotyp pojawia sie tylko w kawałach. Choć przyznam, jak widzę tlenioną blondynkę, z mega odrostami, w króciutkich ciuszkach jak jest zimno itp to też czasem coś sobie pomyślę. Ale w sumie to bardziej o poczuciu estetyki takiej osoby, bo wg mnie bardzo jasny blond prawie nikomu nie pasuje.... a połączenie blondu z ciemnymi kolorami to już chyba naprawdę nikomu, wg mnie oczywiście.
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Kto wymyślił taki stereotyp?
No jak to kto?? Wiadomo, że brunetki. A to tylko po to, żeby podnieść swoją samoocenę, bo przecież nie od od dziś wiadomo, że to blondwłose wolą mężczyźni ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
niestety na mnie kolor blond ( typowy tleniony) działa jak alergia
![]() nie mówię tutaj o blondynkach naturalnych bądź "stonowanych". Jakąkolwiek blondi bym nie spotkała to wrażenia są niestety bardzo podobne. To przykre bo poźniej wszystkich się wrzuca do jednego worka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Mnie strasznie śmieszy ten stereotyp i to gdy mnie ktoś tak traktuje. Jestem sobie blondynką od wielu lat i wszystkie te lata trochę walczę z tym stereotypem, bo każdy kto mnie choć trochę zna nie nazwie mnie głupią. Wręcz odwrotnie, że tak się nieładnie pochwalę
![]() ![]() Ale są blondynki i blondynki i trzeba je rozróżnić. Typ "białe włosy, różowe ubranko, tandetny błękitny makijaż i tipsy" to zupełnie inny typ blondynki niż ja. I tutaj muszę dodać, że w ostatnich latach zdecydowanie równie modne są czarne włosy + solarium + reszta j.w. i jest to dokładnie ten sam typ w ogólnym odbiorze. I stereotyp "pustej lali" powinien odnosić się do ogólnie tandetnego, dyskotekowego wyglądu niż do koloru włosów (oczywiście jeżeli ma on jakąkolwiek rację bytu, szczególnie w połączeniu z kolorem włosów ![]() Podsumowując: mnie to nie przeszkadza. A za kierownicą uwielbiam wyśmiewać głośno przy TŻ ofiary za kierownicą "patrz, to na pewno facet jedzie!" a po chwili "ooo no jasne że facet...!" ![]()
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:41.