|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
Moja Rrrrrrrrrrrrr (wole jesc czesciej ale mniejszymi porcjami,aby podkrecic metabolizm )
8:00 musli z mlekiem+1/4 banana 9:00 10 migdalow,cykoria z mlekiem (taka przekaska przed 2 sniadaniem) 10:30 3 chlebki kukurydziane z pasztetem sojowym 13:15 bulka razowa z serkiem wiejskim i szczypiorem (to byl moj obiad- nic innego bym na zajeciach nie zjadla) 14:00 jablko,kilka paluszków od kumpeli 16:30 twaróg chudy z kawaleczkiem banana,cynamonem- na chlebku ryzowym 17:30 kawaleczek wypieku mamy- ciasto polkruche z kapustą (gdybym sie nie odchudzala to bym z 3 kawalki zjadla )18:30 bedzie pol filecika z makreli wędzonej,ogorek kiszony i troszke sosu jogurtowego dzis mialam dzien rozbity dlatego nie zjadlam tresciwego obiadu,na szczescie zdarza to sie tylko raz w tygodniu ![]() prosze o ocenke
Edytowane przez Licja20 Czas edycji: 2008-11-28 o 18:21 |
|
|
|
#3572 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3573 |
|
Rozeznanie
|
Wstawie dzisiaj moj piękny jadlospis
![]() ![]() (ps. nie wzorowac sie)"U" śn: garść Tofinków ze szklanka mleka 2%, szklanka soku porzeczkowego w szkole: kanapka z Nutella, jogurt ananasowy 150g, Lu Go Musli, kawa z cukrem ze sklepiku, cappucino wloskie z automatu obiad: cala mala pizza taka mrozona z szynka pieczarkami polana ketchupem, szklanka soku pomaranczowego podw: 3 kruche rogale z powidlami mojej mamy, 2 mikolajki z Goplany, kawa z mlekiem znow szklanka soku pomaranczowego, troche masla orzechowego wyjedzonego paluchem kol: (nic wiecej nie dam rady zjesc) jogurt truskawkowy 150g TRAGEEEDIA
|
#3574 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niezbyt zdrowo, ale pewnie nie jesz tak codziennie, ja też dziś miałam niezbyt zdrowy dzień, to się zdarza nie ma się co przejmować, jutro będzie lepiej |
|
|
|
|
#3575 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Nie jadam paluszkow ani zadnych wypiekow, tak wiec dzisiejszy dzien nie byl najlepszym pomyslem do oceny. Tak czy siak dzięki bardzo
|
|
#3576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam się na kaloriach, na moje oko sporo za mało, dla mnie to ciągle R Gdzieś ktoś pytał o zupy. Zypy sa świetnym posiłkiem (o ile sa gęste i nie jest to oszustwo w stylu: woda z kostką rosołową + 2 makaroniki bezjajeczne i pół marchewki), warzywa w zupach są zdrowe i wcale nie bezwartosciowe. Zjadamy je przecież z wywarem, więc nawet jak coś się wygotowało do wody to i tak zostaje zjedzone. Wszelkiego rodzaju krupniki, gęste warzywniaki, zupy gulaszowe, kapuśniaki, zupy ze strączkowych to doskonałe posiłki na zimę. Gęsta , okraszona tłuszczem, z dodatkiem miesa lub strączkowych, kaszy zupa to opełnowartościowy posiłek.
|
|
#3577 |
|
Zakorzenienie
|
czesc.chcialbym dzis naisac swoj jadlospis by ktos go ocenil,poniewaz dziewczyny w watku na SB ciagle mnie wyzywaja ze zle jem
wiec subskrybuje
|
|
#3578 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cava myślisz, że taka zupa : cebulowo-paprykowo-pomidorowo-czosnkowa, z soją i ryżem brązowym i olejem/oliwą będzie dobra na zimowe obiady?
|
|
|
|
|
#3579 |
|
Rozeznanie
|
kochana, zjadłam owisane ciastko , bo wczoraj robiłam. myślałam, że się zmarnują jak zwykle, ale przyszła ciocia , zjadła jedno i resztę sobie zabrała
![]() na basen nie poszłam, bo mnie coś gardło boli i boję się, ze będę chora . zaraz czas na skakankę i stepper, a potem ser( wczoraj jadłam jajka, nie mam ochoty dzisiaj) |
|
|
|
#3580 |
|
Zakorzenienie
|
no wiec moze ktos ocenic
![]() 1-kasza jeczmienna w 2 jajkach 2-jablko 3-3 bitki z piersi kurczaka z kalafiorem i pieczarkami 4-salatka z kalafiora pieczarek i 5 mini ogorkow kiszonych 5-1/4[ok 100g]twarogu chudego z ok 8 lyzkami mleka 0,5% i jak ![]() z gory dziekuje za odpowiedzi
|
#3581 |
|
Zadomowienie
|
Kawuś, weź sie za siebie!! To juz nie jest smieszne ... Zniszczysz sie, przeciez Ty rosniesz!!! TY MASZ JESZCZE TYC!!!
Dzisiejsze PPP I - Nesvita truskawkowa, ok 50g Bran Flakes zalane szejkiem waniliowym Bakomy ; kawa z kapką mleka 2 % II - buleczka wieloziarnista ciemna 50g przekrojona na pol: obydwie połówki z serkiem ziołowym, ogorkiem i pomidorem ; Activia śliwkowa z czubatą łyżką otrąb pszennych i małą garstką rodzynek III - Ryż ze szpinakiem i brokulami polany sosem pomidorowo-cebulowym z oregano i bazylią IV - (w Złotych Tarasach w Ice Cream Cafe) - wielki deser lodowy z lodów śmietankowych, bitą śmietaną, odrobiny polewy czekoladowej i posypki z mlecznej czekolady ze świezym ananasem udekorowany dwoma slodkimi rureczkami V (teraz) - ok. 105 g twarogu poltłustego z warzywami (nie bylam w stanie wiecej wepchnąć) Wiem, troche za mało, ale cóz poradzic... brak czasu
|
|
#3582 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak. I jeszcze ją posyp czymś zielonym i super! Ryż z soczewicą tworzy kombinację najlepiej przyswajalnego białka. ![]() odżywczo wyprzedza wszystkie mięsa. Choć to w sumie nie jest az tak ważne, to są w sumie drobne różnice i podaję jedynie jako ciekawostkę, zasadniczo, wszytkie strączkowe + jakieś zboże to pełen komplet aminokwasów. Gorzkakawa, nie złosciaj się Szkoda tylko że nie dodałaś do tego np surowej marchewki, pomarańczy, "surówki pięknosći (seler, orzechy, rodzynki/figi/suszone morele, jabłko starte ze skórką, mód, łyżka oliwy" i jej nie zagryzłaś tym ciasteczkiem. Do samego ciasteczka nic nie mam, raczej do powtarzalnosci w menu. Cytat:
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2008-11-28 o 20:46 |
||
|
|
|
#3583 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3584 |
|
Zakorzenienie
|
gorzkakawa, brawo, rób tak dalej, zniszczysz sobie organizm. Pytasz nas o zdanie dot. twojego jadłospisu, ale niby po co, skoro nie stosujesz się do naszych rad? i nie zaczynaj z 'mam ED, nie dam rady...', bo to głupia wymówka. Trochę silnej woli, bo jak powtarzałam sto razy stu osobom, nikt za Ciebie nie naprawi Twojego metabolizmu, Twojej psychiki i Twojego życia. Niszczysz je na swój własny rachunek i nie polegaj aż tak na wirtualnych koleżankach, bo to tak naprawdę nie nasza sprawa, co robisz ze swoim ciałem, a każda z nas może być nie izą_wiosenną, kiką czy Hypnotic Eyes, a wojtkiem lat 14, który nic nie wie o odżywianiu. nie dziel się z nami odpowiedzialnością za własne życie i nie oczekuj wsparcia, a przynajmniej nie ode mnie, dopóki nie zobaczę jakichkolwiek zmian w tę dobrą stronę. Przepraszam, ale wymówki typu "boli mnie brzuch, nie zmieściłam kolacji" itepe, przerabiałam na własnej skórze i doskonale wiem, że to moja zryta psychika nie pozwalała mi jeść. bo jak się czegoś NAPRAWDĘ chce, to się da.
przepraszam za ton, ale a.) mam zły dzień b.) taka jest prawda. a skoro po dobroci się nie da, to...
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2008-11-28 o 20:55 |
|
|
|
#3585 |
|
Zakorzenienie
|
tak SB to dieta south beach
a kasza w jajkach to poprostu ugotowana kasza jeczmienna wymieszana z 2 jajkami tak aby one ja oblepily i to na patelnie na kilku kroplach oliwy z oliwek
|
#3586 |
|
Rozeznanie
|
zjadłam chyba z dwa widelce tego twarogu , nie smakował mi, po tym co napisałaś poszłam sobie zrobić kanapkę z serem i keczupem ! muszę dostać okres! muszę , muszę, muszę , muszę więcej jeść ! muszę !
|
|
|
|
#3587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jedz od jutra 2300 i daj sobie tydzień na przejście z tego na 2800, a że się dużo ruszasz, po kolejnym tygodniu (chyba, że chcesz szybciej słyszysz?
|
|
|
#3588 |
|
Rozeznanie
|
rto teraz robię, bardzo dobrze, ze na mnie nakrzyczałaś, bardzo, bardzo dobrze.będzie mi trudno zrobić taki duży skok, ale obiecuję od jutra się staram, bardzo się staram i słyszę ci, dziękuję ci bardzo |
|
|
|
#3589 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pobilam dzis wszelkie rekordy. Zapomnialam jesc....
o 10.30 owsianka z orzechami nerkowca, rodzynki, pestki slonecznika + sojowe mleko banan gruszka przegryzlam 3 ciastka oat with berries, wheat free i grejfruta Tak sie zaaferowalam pisaniem pracy i prasowaniem, ze zamiast jesc o 17.00 stwierdzilam, ze jestem wyprana umyslowo i ide na silownie "na chwile", ktora urosla do ....2 godzin!!! ![]() dopiero jak wrocilam o 19.30 to zjadlam duzo placka lotarynskiego. Chyba jescze czyms poprawie, bo masakra. Mozna mnie bic....
|
|
#3590 |
|
Rozeznanie
|
Angienatelko---> przepraszam Cie bardzo, ale czy Ty mialas Ed moze? Te Twoje P to wcale nie P...porcje jakies odmierzone skrupulatne, ciagle wymowki a to brak czasu itd...ja jem wiecej na U...
|
#3591 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
kiedy się ważysz, Kozico ![]() EDIT: szczerze? Nasturcjo, mam identyczne wrażenie... Albo kolacja o 17, potem jabłko i "koniec na dziś" :yy: no i angienatelka umie tak dobrze liczyć kalorie... ekhm, zwykle dziewczyny chude z natury raczej sie tak nie zachowuja...
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2008-11-28 o 21:10 |
||
|
|
|
#3592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaraz Iza się przyczai i znienacka zada podchwytliwe, ale jakże kluczowe pytanie. ![]() No ale fakt faktem, po co komu wiedzieć ile co ma kalori? Przecież po prostu, to się je po prostu, a nie liczy, waży i mierzy.
|
|
#3593 |
|
Rozeznanie
|
Hhihih Ja też uwielbiam zupę cebulową
Próbowałaś tą czekoladę pomarańczową??? Kurcze muszę w poniedziałek kupić![]() Kozie mleko ma bardziej wyrazisty smak od krowiego i przede wszystkim ma więcej składników odżywczych, witaminek i w ogóle... Dlatego tymczasowo zamieniam krowę na kozę. Ja osobiście je lubię (tylko drogie pierdzielone) trzeba się przyzwyczaić do jego smaku ![]() Wczoraj się zważyłam i była kicha Nic a nic nie przybyło, następne ważenie w niedzielę... Już się boję![]() A teraz Kozica melduje, że wybiera się do kuchni po banana
|
#3594 |
|
Zadomowienie
|
mam małe pytanko - czy dzienna dawka kaloryczna to 1500 przyjmowana od jakichś 4 miesięcy ryzykuje opóźnienie bądź zanik @? czy organizm nie idzie się przyzyczaić?
odstawiłam w tym miesiący tabletki i @ spóźnia się już 3 tyg. nie wiem czy to też wina mojej diety.. bo z tego co piszecie to jem tak do 1600 kcal dziennie. to dla mnie b ważne, dziękuję za pomoc!
|
#3595 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3597 |
|
Zadomowienie
|
SB rozpoczęłam w lipcu i fakt, że nawet biorąc tabletki @ się opóźniał, ale maks 2-3 dni. a miałam wcześnie co do dnia uregulowany cykl.
a to mój pierwszy miesiąc bez hormonów i nie wiem co się dzieje.. garden_d właśnie na początku SB jadłam malutko kcal, ale od września przyjmuje mniej więcej stałą dawkę. czy to może być za mało te 1500-1600 kcal? gorzkakawa to po ile mniej więcej kcal przyjmujesz, że aż zanikł? to na pewno przez dietę? jejku, współczuję Ci strasznie i nie chce podzielić Twojego losu
|
#3598 |
|
Zakorzenienie
|
ska, nikt z nas nie jest lekarzem, dieta mogla to spowodowac, ale zbadaj poziom hormonow & udaj sie do gina...
p; ś: 100g BF z mlekiem, dwie big kromy z masełkiem i serkiem wiejskim + warzywa 2ś: kanapka j.w. ale jeszcze z tuńczykiem, monte drink, pół paczki ciastek owsianych 3ś: kanapka j.w. o: pomidorowa zabielana z ryżem brązowym, ziemniaczki zapiekane, OGROMNY filet z miruny kalafior, buraczkid; kinder bueno, kawa p: bułka pyszna i chrupiąca 100g z masłem orzechowym, twarogiem i dżemem, gorąca czekolada gorzka k: chlebek z makrelą wędzoną i warzywami, dwa jabłka, kilka (dużo) chrupek kukurydzianych a teraz jem marchewkę i jak?
|
|
#3599 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jestem pod wrażeniem, że potrafisz to wszystko spamiętać |
||
|
|
|
#3600 |
|
Raczkowanie
|
U : dziś troche przesadziłam
ale usprawiedliwiam się 1h na siłowni![]() ![]() ![]() Śn: drożdżówka z duża ilością sera,szklanka kakao na mleku 1,5% , kromka żytniego z masłem,sopocką,pomidorem ,rzodkiewką i szczypiorkiem, jabłko II śn: (szkoła) banan, 50g orzechów laskowych , cappucino z automatu O: talerz barszczu czerwonego z burakami zabielanego, filet z mintaja panierowany, pół woreczka kaszy gryczanej, dużo sałatki warzywnej (ogórki,kapusta,papryka,m archewka i cos jeszcze:P) przegryzłam 2 jabłka P: 150g serka waniliowego zmiksowanego z bananem + 40g granoli orzechowej,2 łyżki rodzynek ; 2 pomarańcze w drodze na siłownie: 3 ciasteczka z dynią 1h siłowni K: 3 kromki wieloziarnistego; jedna z masłem,jajkiem i szczypiorkiem,druga z miodem, trzecia z masłem,sopocką,pomidorem ,rzodkiewką, szklanka soku pomarańczowego (świeżo wyciśnietego) |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.

)

Miłe panie przyszła zima, jeść należy tak, żeby organizm miał jak trzymać ciepło. Albo nasze polskie kasze albo masło, majonez, duża garśc orzechów na śnaidanie
)SUPER!
? Jadłaś już "owies" na śnaidanie
Przed basenam prosze zjeść _Ciepły_ lekki posiłek, np krupnik z kawałkiem gotowanego mięsa. Tłuszcztez nie zawadzi, na basenie nawet ciepłym człowiek się wyzięba.
wiec subskrybuje

rto teraz robię, bardzo dobrze, ze na mnie nakrzyczałaś, bardzo, bardzo dobrze.
) <- też pycha
kalafior, buraczki