|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
Cytat:
Wydaje mi się, że AVIe chodziło o to, że jeżeli ktoś wpłaca pieniądze na dziecko, to żeby wpisywał w tytule TYLKO I WYŁĄCZNIE Imię i Nazwisko oraz nr kartoteki bez zbędnych informacji. Natomiast jeśli chodzi o przelewy takie jak na Party, Dożywianie dzieci, kucharkę itp. no to standardowo "fundusz studencki"."kucharka" itd.
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!” |
|
|
|
|
#3242 |
|
Zakorzenienie
|
znalazlam na forum stronki adopcjaserca takie etykietki co jak robic, np.budyn jak przygotowac, kakao itp. Naklejacie cos takiego na produkty jak wysylacie??
Ja niestety jeszcze nie wiem czy rodzice mojej malej mowia po ang, bo nie dostalam formularza... ach i jeszcze, czy dostajecie potwierdzenia, ze Wasze paczki doszly? Czy organizujecie jakies wspolne paczki? Tzn, ze jedna osoba wysyla duza paczke z rzeczami zebranymi od poszczegolnych osob dla konkretnych dzieci? Bo cos mi sie obilo o uszy cos takiego...
Edytowane przez lukrecja222 Czas edycji: 2008-12-01 o 00:20 Powód: dopisek |
|
|
|
#3243 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Joaśka kończy jutro 6 tygodni, daje wszystkim wiele radości, zaczyna juz skupiać większą uwagę na tym co się dzieje wokoł niej noce przesypia przewaznie spokojnie wiec daje pospac rodzicom![]() Mam takie pytanie w sumie to głównie do siostry ale moze bedziecie mogli mi tez odpowiedziec, chciałam zrobic zakupy w sklepiku dla dzieci na święta ale wczesniej nie dałam rady finansowo wiec zrobie przelew dopiero dzis tylko obawiam sie ze pieniązki nie dotrą przed świętami, moje pytanie brzmi czy siostra mogłaby wyłożyć pieniądze na zakupy tak aby rodziny mogły dostać te rzeczy przed świętami?? bede ogromnie wdzieczna za odpowiedz
|
|
|
|
#3244 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() o tym, że paczki/listy dotarły zawsze informuje nas kochana Siostra Cytat:
![]() pieniążki będę dopiero przelewać. napisałam do siostry Marthy, która opiekuje się dziećmi z Chimunsya (czyli tam, gdzie mieszka Michael) - zobaczymy, co odpowie
|
|
#3245 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
PS. 13.XII będę w Tarnowskich Górach na spotkaniu nadzwyczajnych szafarzy Komuni św. w kościele Sw. Piotra i Pawła, które potrwa przypuszczalnie do 14,00. Jeżeli nie masz nic przeciwko temu to "wpadnę" do Ciebie odwiedzić Twoje maleństwo. Co Ty na to? odpisz na priv. i ewentualnie podaj adres bym trafił.
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2008-12-01 o 10:17 |
|
|
|
|
#3246 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
właśnie przelałam 100 zł (czyli ok. 150 000 kwacha) na zakupy jedzeniowe dla rodziny Michaela Ngomy (nr 256) i byłabym niezwykle szczęśliwa, gdyby udało się je dostarczyć na święta ![]() Myślałam o: - worku mąki kukurydzianej (25 kg - 51000kw.) - soi w kawałkach (2x450 g - 12000kw.) - oleju (5l - 38000kw) - ryżu (5kg - 28000kw.) - mleku w proszku (22000kw.) w sumie 151000 kwacha Oczywiście, jeśli coś jest bardziej potrzebne - zdaje się na siostry, proszę zrobić zakupy według własnego uznania. I gdyby Rodzinie można przekazać, że zakupy jedzeniowe i prezent dla Michaela (piłka zostawiona przez Avę) są nie tylko ode mnie, ale też od mojego chłopaka - Krzysia i jego siostry - Marysi Będę taaaaka wdzięczna ![]() Już jestem ![]() Pozdrawiam serdecznie Bogna
Edytowane przez beautyb Czas edycji: 2008-12-01 o 11:28 |
|
|
|
|
#3247 |
|
Przyczajenie
|
Beautyb - skad Ty masz dane o tych produktach ? Przecież nie wszystko jest w sklepiku, a może ja czegoś nie znalazłem
Jest gdzieś jeszcze wykaz dodatkowych produktów ?
|
|
|
|
#3248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3249 |
|
BAN stały
|
![]() Wszyscy macie takie dobre serce, chętnie bym pomogła ale jeszcze nie pracuje i nie mam pieniedzy, żeby wysyłać , jednak wpadlam na taki pomysl by wydrukowac plakat, jakies ulotki rozdawac w szkole i zrobic taka duza puszke zeby sie skladali nawet po 1 gr bo kazdy gest sie liczy. Zrobic jakis apel w szkole powiedziec na co to, wytlumaczyc wszystko. Myslicie ze dobry pomysl?? Gdyby kazdy cos przyniosl jakies nawet 10 gr to po jakims czasie by sie cos nazbieralo Pozdrawiam |
|
|
|
#3250 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zeszyt. 2000-2500 kw. Komplet 10 długopisów.11000 kw. Komplet 3 ręczników kuchennych:22000 Skarpetki 1 para. 8000 kw. Mały komplet do szycia (igły, nici). 13000 kw. Rolka papieru toaletowego. 880 kw. Kawa rozpuszczalna 250gr. 16000 kw. Komplet 3 plastikowych talerzy turystycznych. 6000 kw. Ciastka zwykłe 300 g. 5000 kw. Mydło zwykłe. 2500 kw. Herbata 100 gr. 2000 kw. Mała pasta Aquafresh. 4000 kw. Żelki paczka 150g. 65000 kw. Paczka makaronu. 8800 kw. Mleko w proszku. 22000 kw. Ryż 5 kg. 28000 kw. Soja (kawałki) 450g. 6000 kw. Puszka warzyw (np. kukurydza, groszek) 3000 kw. Wiadro 9 litrów (nieduże). 9000 kw. Miska średnica 36 cm. 8000 kw. Worek mąki kukurydzianej 25 kg. 51000 kw. Olej 5 litrów. 38000 kw. Cukier 2 kg. Ok. 10000 kw Piłka nożna. Sensownej jakości. 70000 kw. może by to zamieścić na naszej stronie w jakimś widocznym miejscu?
Edytowane przez beautyb Czas edycji: 2008-12-01 o 14:17 |
||
|
|
|
#3251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kochana Siostro Józefo! Przyłączam się do prośby!!! W ubiegłym tygodniu na ten sam cel wpłaciłam 200zł dla Jeremiaha Ngomy nr 397. Pisałam do Siostry na pw. Pozdrawiam Blanka |
|
|
|
|
#3252 |
|
Raczkowanie
|
Pomysł bardzo dobry. Każdy sposób pomagania w końcu przynosi efekty. O wszystko najpierw zapytaj dyrekcję szkoły. Jeśli się zgodzi - działaj. Nie zrażaj się początkowymi trudnościami i możliwym brakiem efektu. Wszystko wymaga czasu i cierpliwości. Poza pieniędzmi można też zebrać niepotrzebne już zabawki, ubranka, książki - obrazkowe lub w j. angielskim, zorganizować małą grupkę, wyslać paczkę ... już ty będziesz wiedzieć co.
|
|
|
|
#3253 |
|
Zadomowienie
|
bardzo Was przepraszam za pytanie, ale 1 zł to ile kw.?
i czy mogę w jednym przelewie wysłać pieniądze za adopcję i za zakupy, od razu załóżmy 250 zł?
|
#3254 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1$ = 4500kw
|
|
|
|
|
#3255 |
|
Zadomowienie
|
dziękuję, Jola
![]() ciąża trwała baaardzo krótko dziękuję
|
#3256 |
|
Raczkowanie
|
Droga Siostro Józefo gdyby ktoś wybierał się przed Świętami do miejscowości Kamitowo lub Lusaca i byłaby możliwość wczesniejszego zakupienia rzeczy na które dziś wysłałam przelew to byłabym ogromnie wdzięczna.
Na przelewie wypisałam rzeczy ze sklepiku ale gdyby Siostra uznała ze jest potrzebne coś innego to prosze zdecydować na co przeznaczyć pieniądze Elizabeth Njelenje 290a Kamitowo: 3xcukier 3xolej 3xsól 10xciasteczka 3xszczoteczka do zębów 3xpasta do zębów 3xmydełko sukienka buciki dziecięce kocyk przelew na 80zł oraz Francis Kabaso 290 Lusaca: 3xcukier 3xolej 3xsól 10xciasteczka 3xszczoteczka do zębów 3xpasta do zębów 3xmydełko buty szkolne chłopięce przelew na 80zł mam nadzieje ze nie narobiłam tym zamieszania, jeśli nie będzie takiej możliwości to oczywiście jak najbardziej to zrozumie pozdrawiam |
|
|
|
#3257 |
|
Raczkowanie
|
Szczesc Boze!Kochani!Na wszystkie pytania odpowiem krotko:czekam na przelew pieniazkow i po ich otrzymaniu bedziemy kupowac zgodnie z waszymi prosbami.
Nad Mpanshya przeszla wlasnie ogromna burza.pora deszczowa rozpoczela sie na serio.pozdrawiam Wszystkich goraco.Dobranoc! |
|
|
|
#3258 |
|
Zakorzenienie
|
jaki jest mniej wiecej czas od wyslania przelewu przeze mnie na zakupy a kupieniem i dostarczeniem ich do dziecka?
|
|
|
|
#3259 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
ja tez jestem świeżo upieczoną mamą także teraz mam Rafała, Kubusia i Ruth orientowałam się w możliwościach wysyłania paczek, bo sporo tu rożnych informacji, ale tak, żeby je zebrać "do kupy" paczka do 10 kg: Poczta Polska ekonomiczny - ok 120 zł, idzie wg poczty do 2 miesięcy, wg forum do pół roku ![]() Poczta Polska priorytet - ok 250 zł, idzie wg Poczty ok 14 dni (5-7 dni roboczych od wylotu samolotu 1-2 dni robocze) - czy ktos na forum to weryfikował? bo nie znalazłam... Kurier EMS - ok 300 zł, idzie 3-5 dni od wylotu (czyli w sumie ok tydzień) UWAGA - tylko tu gwarantują czas i jedyny międzynarodowy kurier w Lusace - TNT - paczka ok 2500 zł idzie ok dwóch tygodnimam nadzieję, że komuś się przydadzą te informacje Pozdrawiam |
|
|
|
#3260 |
|
Rozeznanie
|
yyy? Gosiak wysyłała TNT i to na pewno nie było 2500...
|
#3261 |
|
Raczkowanie
|
ale, z tego, co wiem - Gosia pracuje w TNT i to był chyba taki "prezent" od firmy
![]() czy coś pomieszałam?
|
#3262 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Paczka priorytet 4kg "wędrowała" 2 miesiące - wysłana przez PP Pozdrawiam |
|
|
|
|
#3263 |
|
Rozeznanie
|
oj. tutaj troszke za dużo. Wszystko zależy od kursu dolara. K 4500 było gdy sytuacja przedwyborcza powodowała wahania. Z tego co widze po wpłatach średni kurs 1$ to około 3400 - 3700 kwacha. I zawsze należy spojrzec na aktualny kurs dolara bo też się wahał. Przykładowy przelicznik: 100 zł = 40$ (przyjmując że dolar po 2,5 zł akurat w dniu przelewu) ale np. gdy dolar po 2,4 to 100 zł = 42 $ w październiku sporo osób będzie niestety miało niewielki niedobór dolarów, ponieważ nie sprawdzili kursu a był ponad 3 zł!!! czyli 100 zł wychodziło tylko 33 dolary ![]() Niestety róznice kursowe mogą popsuć szyki ![]() i teraz w zależności od kursy KW. taka będzie kwota. Gdy przelewacie próbujcie dobrze skalkulować dolary i zwykle bierzcie poprawkę na kwacha - raczej przyjmujcie, że będzie mniej niż więcej. Jeśli cos zostanie to siostra dokupi jakieś mydło, czy cukierki, ale najgorzej jest gdy kupujący maja oczekiwania, że np. kupiony jest koc, a tymczasem pieniędzy było niewystarczająco i Siostra ma kłopot - kupić? sponsor dopłaci róznicę? może wyłożyć ze swoich? czy lepiej kupić inne rzeczy na które wystarczy? gdyby to chodzio o 1 czy dwie osoby oto jeszcze w miarę, ale wyobrażacie sobie zakupy dla 50-80 dzieci gdy co 3ciemu trzeba "ciut" dołożyć? Siostra nie nosi worka pieniędzy bez dna )Starajmy się nie przekraczać absolutnie kwot ze sklepiku. Teraz po wyborach ceny rosną tam naprawdę szybko, to co podaje sklepik to niezbędne minimum. I rzeczywiści: mleko to mleko, fundusz studencki to fundusz, a kkucharka czy arka to dokładnie to. Nr kartoteki i dziecko tylko wp przypadku wpłat na dziecko
Panny Młode dla Dzieci - wyjątkowa akcja charytatywna Rozwój. Bo zatrzymanie się w miejscu jest niczym cofanie się wstecz ![]() Edytowane przez ava80 Czas edycji: 2008-12-02 o 14:54 |
|
|
|
#3264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3265 |
|
Raczkowanie
|
Na stronie
http://www.unicef.pl/ znaleźć można coś takiego http://www.unicef.pl/3137_3146.htm To tak gdyby ktoś chciał i mógł pomóc
|
#3266 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
powtórzę jeszcze raz. pieniędze na dziecko to pieniądze na dziecko (ta opłata stała) i piszemy tylko nr kartoteki i inie i nazwisko. siostra decyduje co kupić - czy mundurek, czy cos innego pieniądze na zakupy dla dziecka i rodziny - piszemy: ZAKUPY: i lista produktów jaką chcemy (ewentualnie napisać "Zakupy:jedzenie" lub "Zakupy wg potrzeb rodziny" jeśli nie mamy sprecyzowane) kucharka: tytuł przelewu : kucharka chcesz wspomóc pracowników: tyt przelewu: wynagrodzenia pracowników mleko dla dzieci - piszemy tylko: MLEKO wszystkie przelewy w których są napisane dodatkowe zdania w postaci np. "dla rodziny" traktujemy jako dodatkowe i absolutnie NIE SĄ TRAKTOWANE jako wpłata stałej opłaty na dziecko! Jeśli ktoś wpłaci 50 doarów i napisze "dla rodziny" to to się rozejdzie na zakupy dla rodziny, a nie będzie przeznaczone stricte na dziecko zgodnie z programem (buty, szkoła, dodatkowy posilek etc) podobnie jak niektórzy wpisuja w przelewach nr kartoteki i zdanie 'dla siostry Józefy" mając na myśli na adopcję. I teraz siostra ma kłopot - czy to dla niej na misję w ramach pomocy od jakiegoś rodzica, czy też na dziecko. Ogromna ilość przelewów zawiera mnóstwo zbędnych zdań i zamiast odczytywać kwoty to sie to czyta jak książkę. Cięzko, zawile i w dodatku 8 razy dłużej ![]() Nie mówiąc o szukaniu właściwego dziecka, gdy przelew nieoznakowany. Podobnie paczki. Bywa, że ludzie zapominają napisać w paczce listu lub informacji dla kogo ona jest. Czyli przychodzi paczka z mlekiem, słodyczami i witaminami i ma tylko opis "dla siostry Józefy" na wierzchu. W środku zero informacji. I teraz znowu myślenie, szukanie, czasem po nazwisku, a czasem i nadawcy brak na kopercie! - czy osoba która przysłała jest 'rodzicem"? Czy nie ma jej na liście? Czy mogła przysłac dla siostry? Porównanie poprzedniej formy paczek jeśli były. Bo paczki tylko dla siostry tez są - to znaczy na misję lub do wykorzystanie przez nia na dowolny cel np. słodyczy, nasion etc. hmm..tak się zastanawiam czy nie możnaby jeszcze raz zebrać tego co napisałam w newsletter i puścic w najbliższym terminie. Bo przelewów coraz wicej i coraz dziwniej opisywane ![]() Kate...? Dziewczyny? Co wy na to?
Panny Młode dla Dzieci - wyjątkowa akcja charytatywna Rozwój. Bo zatrzymanie się w miejscu jest niczym cofanie się wstecz ![]() Edytowane przez ava80 Czas edycji: 2008-12-03 o 14:49 |
|
|
|
|
#3267 |
|
Przyczajenie
|
Hej Ulisia mam pytanie: orientujesz się może czy ta wspólna paczka wysłana chyba w maju już doszła?? Bo rzadko bywam na forum, a chciałbym wiedzieć czy mały Peter już te rzeczy dostał, bo zastanawiam się kiedy wysyłać kolejną paczkę.
Chciałam się jeszcze od was dowiedzieć do kiedy powinnam wpłacać pieniędzy za dany rok, zastanawiam się ile mniej więcej czasu mija od mojego wpłacenia do wydania tych pieniędzy na potrzeby Petera i boję się, że za późno je teraz wpłacam i on czeka... Jeszcze mam pytanko odnośnie listu, który dostałam- napisała do mnie jego babcia i trochę mnie zdziwiło, że nadawcami nie byli jego rodzice, czy to oznacza, że ona go zgłosiła do tej adopcji, mieszka z nimi i zajmuje się sprawami naszego kontaktu?? Mieliście też takie przypadki? Aaa i co do opisu wpłacanej kwoty- jeśli wpłacam więcej pieniędzy to mogę chyba dopisać, że to na dodatkowe ważne potrzeby?? Dziękuję z góry za odpowiedzi, pozdrawiam MM
|
|
|
|
#3268 | |
|
Rozeznanie
|
list dostałaś.
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o fakt, że napisała babcia to wyjaśnienie może być bardzo prozaiczne - rodzice mogli w międzyczasie umrzec lub trafić do szpitala czy hospicjukm. Wtedy opieke przejmuje najbliższy członek rodziny. Sytuacja życiowa tych dzieci i opiekun może się zmienić w przeciągu kilku miesięcy, nie wszystkie zmiany zgłaszają od razu - czasem wychodzą one dopiero gdy jedzie sie akurat do danej rodziny np. z paczką.
|
|
|
#3269 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3270 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:57.

idzie ok dwóch tygodni