Misja w Zambii - część III - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-30, 23:10   #3241
agu_siek
Raczkowanie

GG do agu_siek
Dot.: Misja w Zambii - część III

Cytat:
Napisane przez Animator Pokaż wiadomość
Ava witaj w kraju. Rozumiem o co chodzi. A co z wpłatami o tytule: Fundusz studencki?, dożywianie dzieci?, kucharka?, Arka Noego? cz np.Traktor? Przecież nie dysponujemy innym kontem. Pozdrawiam.

Wydaje mi się, że AVIe chodziło o to, że jeżeli ktoś wpłaca pieniądze na dziecko, to żeby wpisywał w tytule TYLKO I WYŁĄCZNIE Imię i Nazwisko oraz nr kartoteki bez zbędnych informacji. Natomiast jeśli chodzi o przelewy takie jak na Party, Dożywianie dzieci, kucharkę itp. no to standardowo "fundusz studencki"."kucharka" itd.
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!”
agu_siek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 00:15   #3242
lukrecja222
Zakorzenienie

znalazlam na forum stronki adopcjaserca takie etykietki co jak robic, np.budyn jak przygotowac, kakao itp. Naklejacie cos takiego na produkty jak wysylacie??
Ja niestety jeszcze nie wiem czy rodzice mojej malej mowia po ang, bo nie dostalam formularza...

ach i jeszcze, czy dostajecie potwierdzenia, ze Wasze paczki doszly?
Czy organizujecie jakies wspolne paczki? Tzn, ze jedna osoba wysyla duza paczke z rzeczami zebranymi od poszczegolnych osob dla konkretnych dzieci? Bo cos mi sie obilo o uszy cos takiego...

Edytowane przez lukrecja222
Czas edycji: 2008-12-01 o 00:20 Powód: dopisek
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 09:12   #3243
PatrycjaMal
Raczkowanie

GG do PatrycjaMal

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość
Młode Mamy jak tam dzieciaczki?
Patrycja?
Witam Joaśka kończy jutro 6 tygodni, daje wszystkim wiele radości, zaczyna juz skupiać większą uwagę na tym co się dzieje wokoł niej noce przesypia przewaznie spokojnie wiec daje pospac rodzicom
Mam takie pytanie w sumie to głównie do siostry ale moze bedziecie mogli mi tez odpowiedziec, chciałam zrobic zakupy w sklepiku dla dzieci na święta ale wczesniej nie dałam rady finansowo wiec zrobie przelew dopiero dzis tylko obawiam sie ze pieniązki nie dotrą przed świętami, moje pytanie brzmi czy siostra mogłaby wyłożyć pieniądze na zakupy tak aby rodziny mogły dostać te rzeczy przed świętami?? bede ogromnie wdzieczna za odpowiedz
PatrycjaMal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 09:29   #3244
beautyb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
znalazlam na forum stronki adopcjaserca takie etykietki co jak robic, np.budyn jak przygotowac, kakao itp. Naklejacie cos takiego na produkty jak wysylacie??
Ja niestety jeszcze nie wiem czy rodzice mojej malej mowia po ang, bo nie dostalam formularza...

ach i jeszcze, czy dostajecie potwierdzenia, ze Wasze paczki doszly?
Czy organizujecie jakies wspolne paczki? Tzn, ze jedna osoba wysyla duza paczke z rzeczami zebranymi od poszczegolnych osob dla konkretnych dzieci? Bo cos mi sie obilo o uszy cos takiego...
ja staram się naklejać na produkt albo opisać sposób przygotowania w liście, choć nie wiem, czy ktoś z najbliższej rodziny Michaela radzi sobie z angielskim

o tym, że paczki/listy dotarły zawsze informuje nas kochana Siostra

Cytat:
Napisane przez PatrycjaMal Pokaż wiadomość
Witam Joaśka kończy jutro 6 tygodni, daje wszystkim wiele radości, zaczyna juz skupiać większą uwagę na tym co się dzieje wokoł niej noce przesypia przewaznie spokojnie wiec daje pospac rodzicom
Mam takie pytanie w sumie to głównie do siostry ale moze bedziecie mogli mi tez odpowiedziec, chciałam zrobic zakupy w sklepiku dla dzieci na święta ale wczesniej nie dałam rady finansowo wiec zrobie przelew dopiero dzis tylko obawiam sie ze pieniązki nie dotrą przed świętami, moje pytanie brzmi czy siostra mogłaby wyłożyć pieniądze na zakupy tak aby rodziny mogły dostać te rzeczy przed świętami?? bede ogromnie wdzieczna za odpowiedz
mam ten sam problem
pieniążki będę dopiero przelewać. napisałam do siostry Marthy, która opiekuje się dziećmi z Chimunsya (czyli tam, gdzie mieszka Michael) - zobaczymy, co odpowie
beautyb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 10:09   #3245
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Cytat:
Napisane przez PatrycjaMal Pokaż wiadomość
Witajcie Patrycja Mal i Beautyb Jeżeli chodzi o pieniądze na zakupy to (o ile wiem) to siostra dysponuje pewnym zasobem funduszy i jeżeli potrafi i ma sygnał aby coś kupić na życzenie to kupi to. Pieniądze zaś leżą w banku w Polsce. S. Józefa dostaje je jak z Polski wyjeżdża ktoś z misjonarzy to je przywozi.Co jakiś czas dostaje wykaz z banku, na którym ma wymienione ile i na jakie potrzeby wpłynęło i to jest potwierdzenie, że na poczynione wcześniej zakupy były i są pieniądze. Tak więc nie wiemy kiedy pieniądze przez nas wpłacone dotrą do siostry, a siostra ufa nam, że to co piszemy do niej jest prawdą i jak może to realizuje nasze życzenie.

PS. 13.XII będę w Tarnowskich Górach na spotkaniu nadzwyczajnych szafarzy Komuni św. w kościele Sw. Piotra i Pawła, które potrwa przypuszczalnie do 14,00. Jeżeli nie masz nic przeciwko temu to "wpadnę" do Ciebie odwiedzić Twoje maleństwo. Co Ty na to? odpisz na priv. i ewentualnie podaj adres bym trafił.

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl

Edytowane przez Animator
Czas edycji: 2008-12-01 o 10:17
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 11:20   #3246
beautyb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Animator Pokaż wiadomość
Witajcie Patrycja Mal i Beautyb Jeżeli chodzi o pieniądze na zakupy to (o ile wiem) to siostra dysponuje pewnym zasobem funduszy i jeżeli potrafi i ma sygnał aby coś kupić na życzenie to kupi to. Pieniądze zaś leżą w banku w Polsce. S. Józefa dostaje je jak z Polski wyjeżdża ktoś z misjonarzy to je przywozi.Co jakiś czas dostaje wykaz z banku, na którym ma wymienione ile i na jakie potrzeby wpłynęło i to jest potwierdzenie, że na poczynione wcześniej zakupy były i są pieniądze. Tak więc nie wiemy kiedy pieniądze przez nas wpłacone dotrą do siostry, a siostra ufa nam, że to co piszemy do niej jest prawdą i jak może to realizuje nasze życzenie.
Kochana Siostro Józefo, wysłałam mejla do siostry Marthy, ale napiszę też tutaj:
właśnie przelałam 100 zł (czyli ok. 150 000 kwacha) na zakupy jedzeniowe dla rodziny Michaela Ngomy (nr 256) i byłabym niezwykle szczęśliwa, gdyby udało się je dostarczyć na święta

Myślałam o:
- worku mąki kukurydzianej (25 kg - 51000kw.)
- soi w kawałkach (2x450 g - 12000kw.)
- oleju (5l - 38000kw)
- ryżu (5kg - 28000kw.)
- mleku w proszku (22000kw.)
w sumie 151000 kwacha

Oczywiście, jeśli coś jest bardziej potrzebne - zdaje się na siostry, proszę zrobić zakupy według własnego uznania.

I gdyby Rodzinie można przekazać, że zakupy jedzeniowe i prezent dla Michaela (piłka zostawiona przez Avę) są nie tylko ode mnie, ale też od mojego chłopaka - Krzysia i jego siostry - Marysi

Będę taaaaka wdzięczna
Już jestem

Pozdrawiam serdecznie
Bogna

Edytowane przez beautyb
Czas edycji: 2008-12-01 o 11:28
Stary 2008-12-01, 11:47   #3247
Marcin76
Przyczajenie

Beautyb - skad Ty masz dane o tych produktach ? Przecież nie wszystko jest w sklepiku, a może ja czegoś nie znalazłem Jest gdzieś jeszcze wykaz dodatkowych produktów ?
Marcin76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 12:09   #3248
KateMwale
Raczkowanie

GG do KateMwale

Cytat:
Napisane przez Marcin76 Pokaż wiadomość
Beautyb - skad Ty masz dane o tych produktach ? Przecież nie wszystko jest w sklepiku, a może ja czegoś nie znalazłem Jest gdzieś jeszcze wykaz dodatkowych produktów ?
Przeczytaj dokładnie listy Avy z podróży, tam wymieniała produkty i ich ceny

KateMwale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 13:15   #3249
moniek09
BAN stały

Wszyscy macie takie dobre serce, chętnie bym pomogła ale jeszcze nie pracuje i nie mam pieniedzy, żeby wysyłać , jednak wpadlam na taki pomysl by wydrukowac plakat, jakies ulotki rozdawac w szkole i zrobic taka duza puszke zeby sie skladali nawet po 1 gr bo kazdy gest sie liczy. Zrobic jakis apel w szkole powiedziec na co to, wytlumaczyc wszystko. Myslicie ze dobry pomysl?? Gdyby kazdy cos przyniosl jakies nawet 10 gr to po jakims czasie by sie cos nazbieralo

Pozdrawiam
moniek09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 14:16   #3250
beautyb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marcin76 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez KateMwale Pokaż wiadomość
Przeczytaj dokładnie listy Avy z podróży, tam wymieniała produkty i ich ceny
ceny podane przez Avę:

Zeszyt. 2000-2500 kw.
Komplet 10 długopisów.11000 kw.
Komplet 3 ręczników kuchennych:22000
Skarpetki 1 para. 8000 kw.
Mały komplet do szycia (igły, nici). 13000 kw.
Rolka papieru toaletowego. 880 kw.
Kawa rozpuszczalna 250gr. 16000 kw.
Komplet 3 plastikowych talerzy turystycznych. 6000 kw.
Ciastka zwykłe 300 g. 5000 kw.
Mydło zwykłe. 2500 kw.
Herbata 100 gr. 2000 kw.
Mała pasta Aquafresh. 4000 kw.
Żelki paczka 150g. 65000 kw.
Paczka makaronu. 8800 kw.
Mleko w proszku. 22000 kw.
Ryż 5 kg. 28000 kw.
Soja (kawałki) 450g. 6000 kw.
Puszka warzyw (np. kukurydza, groszek) 3000 kw.
Wiadro 9 litrów (nieduże). 9000 kw.
Miska średnica 36 cm. 8000 kw.
Worek mąki kukurydzianej 25 kg. 51000 kw.
Olej 5 litrów. 38000 kw.
Cukier 2 kg. Ok. 10000 kw
Piłka nożna. Sensownej jakości. 70000 kw.

może by to zamieścić na naszej stronie w jakimś widocznym miejscu?

Edytowane przez beautyb
Czas edycji: 2008-12-01 o 14:17
Stary 2008-12-01, 14:29   #3251
blla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beautyb Pokaż wiadomość
Kochana Siostro Józefo, wysłałam mejla do siostry Marthy, ale napiszę też tutaj:
właśnie przelałam 100 zł (czyli ok. 150 000 kwacha) na zakupy jedzeniowe dla rodziny Michaela Ngomy (nr 256) i byłabym niezwykle szczęśliwa, gdyby udało się je dostarczyć na święta

Myślałam o:
- worku mąki kukurydzianej (25 kg - 51000kw.)
- soi w kawałkach (2x450 g - 12000kw.)
- oleju (5l - 38000kw)
- ryżu (5kg - 28000kw.)
- mleku w proszku (22000kw.)
w sumie 151000 kwacha

Oczywiście, jeśli coś jest bardziej potrzebne - zdaje się na siostry, proszę zrobić zakupy według własnego uznania.

I gdyby Rodzinie można przekazać, że zakupy jedzeniowe i prezent dla Michaela (piłka zostawiona przez Avę) są nie tylko ode mnie, ale też od mojego chłopaka - Krzysia i jego siostry - Marysi

Będę taaaaka wdzięczna
Już jestem

Pozdrawiam serdecznie
Bogna

Kochana Siostro Józefo!
Przyłączam się do prośby!!! W ubiegłym tygodniu na ten sam cel wpłaciłam 200zł dla Jeremiaha Ngomy nr 397. Pisałam do Siostry na pw.
Pozdrawiam
Blanka
blla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 14:36   #3252
ahamar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniek09 Pokaż wiadomość
jednak wpadlam na taki pomysl by wydrukowac plakat, jakies ulotki rozdawac w szkole i zrobic taka duza puszke zeby sie skladali nawet po 1 gr bo kazdy gest sie liczy.
Pomysł bardzo dobry. Każdy sposób pomagania w końcu przynosi efekty. O wszystko najpierw zapytaj dyrekcję szkoły. Jeśli się zgodzi - działaj. Nie zrażaj się początkowymi trudnościami i możliwym brakiem efektu. Wszystko wymaga czasu i cierpliwości. Poza pieniędzmi można też zebrać niepotrzebne już zabawki, ubranka, książki - obrazkowe lub w j. angielskim, zorganizować małą grupkę, wyslać paczkę ... już ty będziesz wiedzieć co.
ahamar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 16:30   #3253
rozwydrzona
Zadomowienie

bardzo Was przepraszam za pytanie, ale 1 zł to ile kw.?
i czy mogę w jednym przelewie wysłać pieniądze za adopcję i za zakupy, od razu załóżmy 250 zł?
Stary 2008-12-01, 17:00   #3254
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rozwydrzona Pokaż wiadomość
bardzo Was przepraszam za pytanie, ale 1 zł to ile kw.?
i czy mogę w jednym przelewie wysłać pieniądze za adopcję i za zakupy, od razu załóżmy 250 zł?

1$ = 4500kw

www.adopcjaserca.pl

Dla ciebie J. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 17:11   #3255
rozwydrzona
Zadomowienie

dziękuję, Jola
ciąża trwała baaardzo krótko dziękuję
Stary 2008-12-01, 17:57   #3256
PatrycjaMal
Raczkowanie

GG do PatrycjaMal

Droga Siostro Józefo gdyby ktoś wybierał się przed Świętami do miejscowości Kamitowo lub Lusaca i byłaby możliwość wczesniejszego zakupienia rzeczy na które dziś wysłałam przelew to byłabym ogromnie wdzięczna.
Na przelewie wypisałam rzeczy ze sklepiku ale gdyby Siostra uznała ze jest potrzebne coś innego to prosze zdecydować na co przeznaczyć pieniądze
Elizabeth Njelenje 290a Kamitowo:
3xcukier
3xolej
3xsól
10xciasteczka
3xszczoteczka do zębów
3xpasta do zębów
3xmydełko
sukienka
buciki dziecięce
kocyk
przelew na 80zł
oraz
Francis Kabaso 290 Lusaca:
3xcukier
3xolej
3xsól
10xciasteczka
3xszczoteczka do zębów
3xpasta do zębów
3xmydełko
buty szkolne chłopięce
przelew na 80zł
mam nadzieje ze nie narobiłam tym zamieszania, jeśli nie będzie takiej możliwości to oczywiście jak najbardziej to zrozumie
pozdrawiam
PatrycjaMal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 19:18   #3257
s.Józefa
Raczkowanie

Szczesc Boze!Kochani!Na wszystkie pytania odpowiem krotko:czekam na przelew pieniazkow i po ich otrzymaniu bedziemy kupowac zgodnie z waszymi prosbami.
Nad Mpanshya przeszla wlasnie ogromna burza.pora deszczowa rozpoczela sie na serio.pozdrawiam Wszystkich goraco.Dobranoc!
s.Józefa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 19:44   #3258
lukrecja222
Zakorzenienie

jaki jest mniej wiecej czas od wyslania przelewu przeze mnie na zakupy a kupieniem i dostarczeniem ich do dziecka?
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 21:32   #3259
muriellife
Przyczajenie

Witam,

ja tez jestem świeżo upieczoną mamą
także teraz mam Rafała, Kubusia i Ruth

orientowałam się w możliwościach wysyłania paczek, bo sporo tu rożnych informacji, ale tak, żeby je zebrać "do kupy"

paczka do 10 kg:
Poczta Polska ekonomiczny - ok 120 zł, idzie wg poczty do 2 miesięcy, wg forum do pół roku
Poczta Polska priorytet - ok 250 zł, idzie wg Poczty ok 14 dni (5-7 dni roboczych od wylotu samolotu 1-2 dni robocze) - czy ktos na forum to weryfikował? bo nie znalazłam...
Kurier EMS - ok 300 zł, idzie 3-5 dni od wylotu (czyli w sumie ok tydzień) UWAGA - tylko tu gwarantują czas
i jedyny międzynarodowy kurier w Lusace - TNT - paczka ok 2500 zł idzie ok dwóch tygodni

mam nadzieję, że komuś się przydadzą te informacje

Pozdrawiam
muriellife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 22:07   #3260
ulisia1
Rozeznanie

GG do ulisia1

yyy? Gosiak wysyłała TNT i to na pewno nie było 2500...
Stary 2008-12-01, 23:01   #3261
beautyb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ulisia1 Pokaż wiadomość
yyy? Gosiak wysyłała TNT i to na pewno nie było 2500...
ale, z tego, co wiem - Gosia pracuje w TNT i to był chyba taki "prezent" od firmy
czy coś pomieszałam?
Stary 2008-12-02, 10:00   #3262
blla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muriellife Pokaż wiadomość
Witam,

ja tez jestem świeżo upieczoną mamą
także teraz mam Rafała, Kubusia i Ruth

orientowałam się w możliwościach wysyłania paczek, bo sporo tu rożnych informacji, ale tak, żeby je zebrać "do kupy"

paczka do 10 kg:
Poczta Polska ekonomiczny - ok 120 zł, idzie wg poczty do 2 miesięcy, wg forum do pół roku
Poczta Polska priorytet - ok 250 zł, idzie wg Poczty ok 14 dni (5-7 dni roboczych od wylotu samolotu 1-2 dni robocze) - czy ktos na forum to weryfikował? bo nie znalazłam...
Kurier EMS - ok 300 zł, idzie 3-5 dni od wylotu (czyli w sumie ok tydzień) UWAGA - tylko tu gwarantują czas
i jedyny międzynarodowy kurier w Lusace - TNT - paczka ok 2500 zł idzie ok dwóch tygodni

mam nadzieję, że komuś się przydadzą te informacje

Pozdrawiam

Paczka priorytet 4kg "wędrowała" 2 miesiące - wysłana przez PP
Pozdrawiam
blla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 14:51   #3263
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80

Cytat:
Napisane przez Dla ciebie J. Pokaż wiadomość
1$ = 4500kw

oj. tutaj troszke za dużo.
Wszystko zależy od kursu dolara.
K 4500 było gdy sytuacja przedwyborcza powodowała wahania.
Z tego co widze po wpłatach średni kurs 1$ to około 3400 - 3700 kwacha.

I zawsze należy spojrzec na aktualny kurs dolara bo też się wahał.
Przykładowy przelicznik:
100 zł = 40$ (przyjmując że dolar po 2,5 zł akurat w dniu przelewu)
ale np. gdy dolar po 2,4 to
100 zł = 42 $
w październiku sporo osób będzie niestety miało niewielki niedobór dolarów, ponieważ nie sprawdzili kursu a był ponad 3 zł!!!
czyli 100 zł wychodziło tylko 33 dolary

Niestety róznice kursowe mogą popsuć szyki

i teraz w zależności od kursy KW. taka będzie kwota. Gdy przelewacie próbujcie dobrze skalkulować dolary i zwykle bierzcie poprawkę na kwacha - raczej przyjmujcie, że będzie mniej niż więcej. Jeśli cos zostanie to siostra dokupi jakieś mydło, czy cukierki, ale najgorzej jest gdy kupujący maja oczekiwania, że np. kupiony jest koc, a tymczasem pieniędzy było niewystarczająco i Siostra ma kłopot - kupić? sponsor dopłaci róznicę? może wyłożyć ze swoich? czy lepiej kupić inne rzeczy na które wystarczy?
gdyby to chodzio o 1 czy dwie osoby oto jeszcze w miarę, ale wyobrażacie sobie zakupy dla 50-80 dzieci gdy co 3ciemu trzeba "ciut" dołożyć?
Siostra nie nosi worka pieniędzy bez dna )

Starajmy się nie przekraczać absolutnie kwot ze sklepiku. Teraz po wyborach ceny rosną tam naprawdę szybko, to co podaje sklepik to niezbędne minimum.
I rzeczywiści: mleko to mleko, fundusz studencki to fundusz, a kkucharka czy arka to dokładnie to. Nr kartoteki i dziecko tylko wp przypadku wpłat na dziecko

Edytowane przez ava80
Czas edycji: 2008-12-02 o 14:54
ava80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 11:58   #3264
nicola2002
Raczkowanie

GG do nicola2002

Cytat:
Napisane przez ava80 Pokaż wiadomość
Dzis tylko jedno bo temat sie pojawił, a jest dla mnie bardzo ważny.

TYTUŁ PRZLEWU

TYLKO i WYŁĄCZNIE
NR KARTOTEKI + IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA

bardzo prosimy nie pisać "dla siostry Józefy", "na adopcje serca", "na pomoc dzioecku", "dla moejgo poopiecznego", "na potrzeby rodziny", "anopcja serca", "na potrzeby mojego adoptowanego'

To tylko sprawia, że odczytywanie przelewów jest koszmarnie cięzkie. Wszytsko jest mało czytelne (jesli ktoś dostaje z pko wyciąg to wie jak nieczytalne one i tak są)
To konto na które wysyłacie pieniądze jest TYLKO na ADOPCJĘ i TYLKO na dzieci.
Więc nic sie nie pomyli!
Ważne by pisac numer kartoteki i dane dziecka, bo imiona sie powtarzają i nazwiska, a o błąd w numerze nietrudno.
Tylko i wyłącznie jeśli sa to pieniądze na ZAKUPY ze sklepiku (czyli pieniądze DODATKOWE) to w przelewie
"ZAKUPY: i tutaj prosze wymieniac co i ile kupić"

Ułatwcie siostrze pracę nad kilkudziesięciostronnicow ym wyciągiem. To juz teraz kilkuset sponsorów i tyle samo wpłat miesięcznie!
Jeśli ktoś ma stałe zlecenie - niech sprawdzi jak wprowadził tytuł przelewu - jest sporo powtarzających sie przelewów w klimacie: "Dla Margaret", albo na naukę Jenifer". Każdy tak musimy osobno znaleźć,przeszukiwać bazę sponsorów.. To marnowanie czasu
Prosimy o pomoc
Ale jeśli nie wpiszemy np. "na potrzeby rodziny" (oczywiście poza obowiązkowym numerem kartoteki, imieniem i nazwiskiem), czy nie zdarzy się tak, że nie będzie wiadomo co z wysłanymi pieniędzmi zrobić? Skąd tak naprawdę Siostra będzie wiedzieć, że za dane pieniądze może zrobić zakupy rodzinie i że są one na potrzeby rodziny, jeśli takiej informacji nie będzie. Zwłaszcza teraz, na przełomie roku, nie będzie wiadomo tak naprawdę, czy pieniądze wpłacone np. w grudniu można wykorzystać na zakupy dla rodziny czy może jest to już opłata dziecko za rok 2009? Wydaje mi się, że taka krótka informacja w przelewie jest pomocna.
nicola2002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 13:45   #3265
pita777
Raczkowanie

Na stronie
http://www.unicef.pl/

znaleźć można coś takiego
http://www.unicef.pl/3137_3146.htm

To tak gdyby ktoś chciał i mógł pomóc
pita777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 14:45   #3266
ava80
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nicola2002 Pokaż wiadomość
Ale jeśli nie wpiszemy np. "na potrzeby rodziny" (oczywiście poza obowiązkowym numerem kartoteki, imieniem i nazwiskiem), czy nie zdarzy się tak, że nie będzie wiadomo co z wysłanymi pieniędzmi zrobić? Skąd tak naprawdę Siostra będzie wiedzieć, że za dane pieniądze może zrobić zakupy rodzinie i że są one na potrzeby rodziny, jeśli takiej informacji nie będzie. Zwłaszcza teraz, na przełomie roku, nie będzie wiadomo tak naprawdę, czy pieniądze wpłacone np. w grudniu można wykorzystać na zakupy dla rodziny czy może jest to już opłata dziecko za rok 2009? Wydaje mi się, że taka krótka informacja w przelewie jest pomocna.

powtórzę jeszcze raz.
pieniędze na dziecko to pieniądze na dziecko (ta opłata stała)
i piszemy tylko nr kartoteki i inie i nazwisko.

siostra decyduje co kupić - czy mundurek, czy cos innego

pieniądze na zakupy dla dziecka i rodziny - piszemy:
ZAKUPY: i lista produktów jaką chcemy
(ewentualnie napisać "Zakupy:jedzenie" lub "Zakupy wg potrzeb rodziny" jeśli nie mamy sprecyzowane)

kucharka: tytuł przelewu : kucharka
chcesz wspomóc pracowników: tyt przelewu: wynagrodzenia pracowników
mleko dla dzieci - piszemy tylko: MLEKO

wszystkie przelewy w których są napisane dodatkowe zdania w postaci np. "dla rodziny" traktujemy jako dodatkowe i absolutnie NIE SĄ TRAKTOWANE jako wpłata stałej opłaty na dziecko!

Jeśli ktoś wpłaci 50 doarów i napisze "dla rodziny" to to się rozejdzie na zakupy dla rodziny, a nie będzie przeznaczone stricte na dziecko zgodnie z programem (buty, szkoła, dodatkowy posilek etc)

podobnie jak niektórzy wpisuja w przelewach nr kartoteki i zdanie 'dla siostry Józefy" mając na myśli na adopcję. I teraz siostra ma kłopot - czy to dla niej na misję w ramach pomocy od jakiegoś rodzica, czy też na dziecko. Ogromna ilość przelewów zawiera mnóstwo zbędnych zdań i zamiast odczytywać kwoty to sie to czyta jak książkę. Cięzko, zawile i w dodatku 8 razy dłużej
Nie mówiąc o szukaniu właściwego dziecka, gdy przelew nieoznakowany.

Podobnie paczki.
Bywa, że ludzie zapominają napisać w paczce listu lub informacji dla kogo ona jest. Czyli przychodzi paczka z mlekiem, słodyczami i witaminami i ma tylko opis "dla siostry Józefy" na wierzchu. W środku zero informacji.
I teraz znowu myślenie, szukanie, czasem po nazwisku, a czasem i nadawcy brak na kopercie! - czy osoba która przysłała jest 'rodzicem"? Czy nie ma jej na liście? Czy mogła przysłac dla siostry? Porównanie poprzedniej formy paczek jeśli były.
Bo paczki tylko dla siostry tez są - to znaczy na misję lub do wykorzystanie przez nia na dowolny cel np. słodyczy, nasion etc.

hmm..tak się zastanawiam czy nie możnaby jeszcze raz zebrać tego co napisałam w newsletter i puścic w najbliższym terminie. Bo przelewów coraz wicej i coraz dziwniej opisywane
Kate...? Dziewczyny? Co wy na to?

Edytowane przez ava80
Czas edycji: 2008-12-03 o 14:49
ava80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 16:49   #3267
Maria_Magdalena007
Przyczajenie

GG do Maria_Magdalena007 Send a message via Skype™ to Maria_Magdalena007

Hej Ulisia mam pytanie: orientujesz się może czy ta wspólna paczka wysłana chyba w maju już doszła?? Bo rzadko bywam na forum, a chciałbym wiedzieć czy mały Peter już te rzeczy dostał, bo zastanawiam się kiedy wysyłać kolejną paczkę. Chciałam się jeszcze od was dowiedzieć do kiedy powinnam wpłacać pieniędzy za dany rok, zastanawiam się ile mniej więcej czasu mija od mojego wpłacenia do wydania tych pieniędzy na potrzeby Petera i boję się, że za późno je teraz wpłacam i on czeka... Jeszcze mam pytanko odnośnie listu, który dostałam- napisała do mnie jego babcia i trochę mnie zdziwiło, że nadawcami nie byli jego rodzice, czy to oznacza, że ona go zgłosiła do tej adopcji, mieszka z nimi i zajmuje się sprawami naszego kontaktu?? Mieliście też takie przypadki? Aaa i co do opisu wpłacanej kwoty- jeśli wpłacam więcej pieniędzy to mogę chyba dopisać, że to na dodatkowe ważne potrzeby?? Dziękuję z góry za odpowiedzi, pozdrawiam MM
Maria_Magdalena007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 17:32   #3268
ava80
Rozeznanie

list dostałaś.
Cytat:
Napisane przez Maria_Magdalena007 Pokaż wiadomość
Hej Ulisia mam pytanie: orientujesz się może czy ta wspólna paczka wysłana chyba w maju już doszła?? Bo rzadko bywam na forum, a chciałbym wiedzieć czy mały Peter już te rzeczy dostał, bo zastanawiam się kiedy wysyłać kolejną paczkę. Chciałam się jeszcze od was dowiedzieć do kiedy powinnam wpłacać pieniędzy za dany rok, zastanawiam się ile mniej więcej czasu mija od mojego wpłacenia do wydania tych pieniędzy na potrzeby Petera i boję się, że za późno je teraz wpłacam i on czeka... Jeszcze mam pytanko odnośnie listu, który dostałam- napisała do mnie jego babcia i trochę mnie zdziwiło, że nadawcami nie byli jego rodzice, czy to oznacza, że ona go zgłosiła do tej adopcji, mieszka z nimi i zajmuje się sprawami naszego kontaktu?? Mieliście też takie przypadki? Aaa i co do opisu wpłacanej kwoty- jeśli wpłacam więcej pieniędzy to mogę chyba dopisać, że to na dodatkowe ważne potrzeby?? Dziękuję z góry za odpowiedzi, pozdrawiam MM
I tak suksce że list dostałaś

Jeśli chodzi o fakt, że napisała babcia to wyjaśnienie może być bardzo prozaiczne - rodzice mogli w międzyczasie umrzec lub trafić do szpitala czy hospicjukm. Wtedy opieke przejmuje najbliższy członek rodziny. Sytuacja życiowa tych dzieci i opiekun może się zmienić w przeciągu kilku miesięcy, nie wszystkie zmiany zgłaszają od razu - czasem wychodzą one dopiero gdy jedzie sie akurat do danej rodziny np. z paczką.
Stary 2008-12-03, 17:48   #3269
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:

I tak suksce że list dostałaś

Jeśli chodzi o fakt, że napisała babcia to wyjaśnienie może być bardzo prozaiczne - rodzice mogli w międzyczasie umrzec lub trafić do szpitala czy hospicjukm. Wtedy opieke przejmuje najbliższy członek rodziny. Sytuacja życiowa tych dzieci i opiekun może się zmienić w przeciągu kilku miesięcy, nie wszystkie zmiany zgłaszają od razu - czasem wychodzą one dopiero gdy jedzie sie akurat do danej rodziny np. z paczką.
A może tylko babcia zna j.angielski

www.adopcjaserca.pl

Dla ciebie J. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 18:03   #3270
nicola2002
Raczkowanie

GG do nicola2002

Cytat:
wszystkie przelewy w których są napisane dodatkowe zdania w postaci np. "dla rodziny" traktujemy jako dodatkowe i absolutnie NIE SĄ TRAKTOWANE jako wpłata stałej opłaty na dziecko!
Ava, mi dokladnie o to chodzilo, o krotkie opisanie dodatkowych przelewow, ktore sa dla rodziny. W koncu trzeba je jakos rozroznic i krotki opis typu "na potrzeby rodziny" jest tu raczej niezbedny.

pozdrawiam
nicola2002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości