Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII ) - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-09, 19:47   #2971
nafiyqa
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Nawijko, ja już powoli szukam
szalona!

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Nawijko nasza zeszloroczna kurtka zimowa bedzie w tym roku idealna, w zeszlym kiedy ja kupilismy mala musiala sie w niej topic
Wierze
Kuba przechodzil w jednej kurtce jesien, wiosne i na te jesien tez jest dobra (rozmiar 74)

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Dokładnie to samo jest u nas i też mnie to dobija(jak to ja byłabym winna jaki nasz syn jest charakterny )Mam wtedy ochotę go porządnie zdzielić żeby poszedł po rozum do głowy
Ja poczatkowo tlumaczylam, tlumaczylam, tlumaczylam, a teraz sie juz poddaje, bo on i tak swoje.
Oslabia mnie chlop!

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 19:53   #2972
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Little a takie pytanie standardowe: 3dniówkę miał?

Nawijko, ja już powoli szukam

Ja juz kupilam

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 19:54   #2973
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

DObry wieczór żyję, nie mam pojęcia, co u was, w pracy 7-19, wczoraj niewiele krócej + codziennie HUK roboty w domu by lekcje przygotować, melduję, że padam!
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 19:55   #2974
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
spi maluch i spi, charczy tak straszliwie, ze slychac go z sypialni w salonie a mamy naprawde dlugie mieszkanie.....;(((((os okopnego, dalismy mu mleka to zarzygal kanapę, jak mu goraczka nie przejdzie do północy to chyba pojedziemy na ip bo właściwie bez przerwy ta gorączka(((((

ehhh losie zrobiliśmy opłaty wczoraj była wypłata i połowy kasy już nie ma i jak tu odklładać na dom???

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
ojej ojej bidulek!!! ciocia deli caluje;*

co do kasy, weź mi nie mów... my wszystko pakujemy w chate, na dodatek musze jutro rano zaplacic za naprawe samochodów;> 1700zl ;]

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Wiecie co dowiedziałam sie dziś ze kolega z podstawówki i gimnazjum miał wypadek na motorze i zginął niby jakoś nie byliśmy super znajomymi ale kurcze przykre to strasznie taki fajny chłopak naprawde ;(
Straszne to... ( (

jeju, wiecie jak tesknie za dyktatorka, w ogóle czuje sie tak samotnie jak nie ma tzta, mimo ze jest Amelka, ale nie mam z kim tak pogadac z rodziny... jedynie z babcią sobie tak czasem pogadałam, mimo że była hitlerowską wredotą

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 20:09   #2975
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
kochana, a sa jakies inne objawy oprocz goraczki?

dziewczyny, jak dzisiaj ania huknela z fotela glową o podłogę masakra, myśłałam że będzie mieć pękniętą czaszkę! i w sumie to mam pytanie - jak wy reagujecie na upadek dziecka? nie chodzi mi o to czy żałujecie, nie żałujecie itp. tylko - podnosicie? bo dziś miałam wątpliwości czy ją spionizować, no bo naprawdę wyglądało to mega groźnie i gdyby faktycznie coś jej się stało to raz, że nie wiem jak zareagować pod względem medycznym, a dwa jak rozpoznać że coś poważnego się stało?
wiesz, nie wiem jak z pionizowaniem.. bo to chyba trzeba by samemu określić, w zaleznosci od upadku, czy samo by się aczelo pionozować. A co do późniejszych objawów, to na pewno trzeba obserwować dziecko, czy nie ma wymiotów, nadmiernej senności. Jeśli się pojawią to ip
Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
Debrah A nie mowilysmy Ci?

Napisze tylko jedno... Zaluje, ze nie poznalam Cie kiedy moja Gabi byla jeszcze mala Teraz juz wiem, ze w wielu sytuacjach zachowalabym sie inaczej, szkoda, ze nie moge cofnac czasu i naprawic swoich bledow
Może byłoby Ci łatwiej...
Stary 2014-09-09, 20:15   #2976
ewulkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
wiesz, nie wiem jak z pionizowaniem.. bo to chyba trzeba by samemu określić, w zaleznosci od upadku, czy samo by się aczelo pionozować. A co do późniejszych objawów, to na pewno trzeba obserwować dziecko, czy nie ma wymiotów, nadmiernej senności. Jeśli się pojawią to ip

Może byłoby Ci łatwiej...

to się teraz zesteresowałam! a co może oznaczać nadmierna senność? Ania dziś, w zasadzie to chyba właśnie po upadku, zrobiła się mega senna, tak że już o 18 30 ją kąpałam, i przed 19 już spała

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 20:23   #2977
marsi11
Zakorzenienie

Hej

Jakaja- Jagienka piękne imie, znam jedną, Kalinka mi się mniej podoba ale pamietaj,że nie ma co się przejmować gadaniem innych, to ma być Wasza decvzja i ma się Wam podobać

Lady- ojej współczuje, biedny Pietraszko

Little- no brawa za hantelki

Lenova współczuje, a może powinnaś bardziej wyciszać małą?
Ja wiem,że moj Leo nie ma poczucia czasu ale jak jest świetna zabawa to zawsze mowię,że za kilka minut kończymy, potem mu jeszcze raz przypominam a w końcu mowię,że czas się skończył i musimy iść np spać
moj nie zasnie od razu po zabawie, potrzebuje wyciszenia
swoją drogą nie wyobrażam sobie,że moglabym nie przestrzegać planu dnia i rezygnować z drzemki np dla dobrej zabawy, że np mogłby mi paść ze zmęczenia o 17 a potem nie spać do 2 w nocy
za dużo mam do ogarnięcia, to by wprowadziło haos w naszym domu a ja wiem,że plan dnia daje dziecku poczucie bezpieczeńsywa.
Jak zapytam Leosia czy idziemy się kąpać to on mowi: tak i pać- czyli wie,że po kąpieli jest zawsze spanko
Plan dnia mamy tak naprawdę wszyscy w domu bo o jednej porze wstajmye, o jednej mamy jakieś swoje sprawy i obowiązki, o jednej porze są posiłki,
S ma tak samo w szkole i potem czas na nauke i przyjemności
Plan dnia będzie potem w przedszkolu,szkole i życiu dorosłym

owszem,może sie zdarzyć tak,że po ok godzinie probowania okaże się,że mały nie chce spać, uszanuje to i uznam,że to czas kiedy kończą się drzemki
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 20:32   #2978
ewulkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
Hej

Jakaja- Jagienka piękne imie, znam jedną, Kalinka mi się mniej podoba ale pamietaj,że nie ma co się przejmować gadaniem innych, to ma być Wasza decvzja i ma się Wam podobać

Ja wiem,że moj Leo nie ma poczucia czasu ale jak jest świetna zabawa to zawsze mowię,że za kilka minut kończymy, potem mu jeszcze raz przypominam a w końcu mowię,że czas się skończył i musimy iść np spać
swoją drogą nie wyobrażam sobie,że moglabym nie przestrzegać planu dnia i rezygnować z drzemki np dla dobrej zabawy, że np mogłby mi paść ze zmęczenia o 17 a potem nie spać do 2 w nocy
za dużo mam do ogarnięcia, to by wprowadziło haos w naszym domu a ja wiem,że plan dnia daje dziecku poczucie bezpieczeńsywa.
Jak zapytam Leosia czy idziemy się kąpać to on mowi: tak i pać- czyli wie,że po kąpieli jest zawsze spanko
Plan dnia mamy tak naprawdę wszyscy w domu bo o jednej porze wstajmye, o jednej mamy jakieś swoje sprawy i obowiązki, o jednej porze są posiłki,

owszem,może sie zdarzyć tak,że po ok godzinie probowania okaże się,że mały nie chce spać, uszanuje to i uznam,że to czas kiedy kończą się drzemki

z tym się zgadzam w 100%. Ja rozumiem podążanie za dzieckiem - no ale mimo wszystko u nas plan funkcjonuje w zasadzie od urodzenia, chociażby tak tak jak mari pisze jeśli chodzi o rytuał spania.
Tak samo w ciągu dnia - drzemki się zmieniały i za tym podążałam, ale zawsze plan był. Kiedyś chyba Hje napisała że my, w sensie dorośli, też nie chodzimy o stałej porze spać - no na przykład u mnie i ja i tż mamy w miarę stałą porę snu, zarówno pójścia spać, jak i wstawania
i w naszym wypadku, póki ania była w domu, to podążanie za dzieckiem wyglądało tak, że jak się dobrze bawiła to szła spać nie od 11, a o 12.
Teraz w żłobku też wszystko ma swoją kolejność, swoją drogą podobną jak u nas w domu ;>

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
Stary 2014-09-09, 20:37   #2979
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja juz kupilam
Nooooo nastepna szalona!

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
jeju, wiecie jak tesknie za dyktatorka, w ogóle czuje sie tak samotnie jak nie ma tzta, mimo ze jest Amelka, ale nie mam z kim tak pogadac z rodziny... jedynie z babcią sobie tak czasem pogadałam, mimo że była hitlerowską wredotą
Doskonale Cie rozumiem

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 20:38   #2980
marsi11
Zakorzenienie

Ewulka u nas oczywiście też drzemki i pory snu uległy zmianie i to już kilkakrotnie i tak jak mówisz, my dorośli też mamy plan- dla mnie bez rytmu i planowania pogubiłabym się

ech Leos coś dziś kiepsko z apetytem, hmm nowosć
Stary 2014-09-09, 20:55   #2981
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Jejus zjadłam zapiekankę z budki i mnie brzuch boli teraz myślę że to przez pieczarki.:banghead::bang head:

Byliśmy na usg. Na 100% chłopak będzie. Z dzidzia wszystko ok. waży już pol kilo :p

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 21:01   #2982
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
z tym się zgadzam w 100%. Ja rozumiem podążanie za dzieckiem - no ale mimo wszystko u nas plan funkcjonuje w zasadzie od urodzenia, chociażby tak tak jak mari pisze jeśli chodzi o rytuał spania.
Tak samo w ciągu dnia - drzemki się zmieniały i za tym podążałam, ale zawsze plan był. Kiedyś chyba Hje napisała że my, w sensie dorośli, też nie chodzimy o stałej porze spać - no na przykład u mnie i ja i tż mamy w miarę stałą porę snu, zarówno pójścia spać, jak i wstawania
i w naszym wypadku, póki ania była w domu, to podążanie za dzieckiem wyglądało tak, że jak się dobrze bawiła to szła spać nie od 11, a o 12.
Teraz w żłobku też wszystko ma swoją kolejność, swoją drogą podobną jak u nas w domu ;>
Cytat:
Hej

Nie no - plan w sensie kolejności zdarzeń i "pi-razy-drzwi" godzinę tychże - mamy jak najbardziej też. Samo się to ustawiło i samo modyfikowało z wiekiem dziecka.
Ale przecież zdarza sięm, że ktoś przyjechał do Was, albo wy gdzieś pojechałyście, wypadło coś itp itd - i plan się poprzesuwał no bo tak wyszło po prostu? Nie mówię o totalnym chaosie, ale ot zdarzenia losowe, odwiedziny kogoś mega fajnego itp itd ? Nie pamiętacie z dzieciństwa jak z podekscytowania nie można było zasnąć? A potem wszystko wracało do normy i starego trybu? Ja o czymś takim myślę pisząc do Lenovy.
I właśnie Marsi : jak po próbie położenia Leo spać nie udaje się za nic i on protestuje no to co, przecież się go nie przyklei do materaca?
Pójdzie jak się zmęczy i tyle.

Plan jest potrzebny i rodzicowi i dziecku, żeby mieć jakąś orientację w tym co się dzieje w ciągu dnia i żeby było stabilnie i bezpiecznie. Ale to znowu z jakąś tam dawką luzu, nie dajmy się zwariować. Bo wiecie - najgorzej to się nakręcić " jak o 12 tak jak zawsze pójdzie spać to ja wtedy zjem/wysikam się /posiedzę na necie z kawą/ pośpię - będzie cudownie i cicho " a tu 12 nastaje dzieć nie śpi i co? Sepuku? Położenie go na siłę spać owocuje histerią. I frustracja gotowa, bo "miało być wg planu, miało być jak zawsze" - chyba każda z nas doświadczyła czegoś takiego przy zmianie jakichś dzieciowych rytmów jak nagle nie było jak zawsze a wy nie byłyście na to przygotowane??
Jak miałyśmy problem z zasypianiem Ami na noc - im bardziej się fiksowałam na tym że już muszę ją położyć spać - tym mi gorzej było, a ona i tak nie spała..

Cytat:
kochana, a sa jakies inne objawy oprocz goraczki?

dziewczyny, jak dzisiaj ania huknela z fotela glową o podłogę masakra, myśłałam że będzie mieć pękniętą czaszkę! i w sumie to mam pytanie - jak wy reagujecie na upadek dziecka? nie chodzi mi o to czy żałujecie, nie żałujecie itp. tylko - podnosicie? bo dziś miałam wątpliwości czy ją spionizować, no bo naprawdę wyglądało to mega groźnie i gdyby faktycznie coś jej się stało to raz, że nie wiem jak zareagować pod względem medycznym, a dwa jak rozpoznać że coś poważnego się stało?
Omg, strasznie współczuję! Mdłości i senność to chyba wstrząśnienie może być..

Cytat:
Debrah ja staram sie też nazywać emocje, chociaż czasem nie mam jak mówić bo jej krzyk mi na to nie pozwala. Ale odczekuje chwilke na moment ciszy i sie wbijam. Ja też lubię czytać jak piszesz i naprawdę czasem dajesz nowe spojrzenie na dana sytuację. Np to ze dzieci nie sa świadome konsekwencji. My (ja) jako dorośli często zapominamy o tym ze to co dla nas oczywiste i normalne dla dzieci takie nie jest traktujemy je jak dorosłych w sferze emocjonalnej bo zbyt rzadko stawiamy sie na ich miejscu. Często nasza frustracja jest ściśle powiązana z naszymi własnymi potrzebami. To ze sie denerwujemy jak dziecko nie chce iść spać bo przecież zmęczone to nic innego jak nasza chęć odppczynku, nasza potrzeba by ono szło spać.

Wiecie co dowiedziałam sie dziś ze kolega z podstawówki i gimnazjum miał wypadek na motorze i zginął niby jakoś nie byliśmy super znajomymi ale kurcze przykre to strasznie taki fajny chłopak naprawde ;(
Straszny wypadek

No bo "wejść w skórę dziecka" jest bardzo trudno. Każdemu. Bo przecież najbliżej nam do siebie samych, do myślenia w sposób dorosły i taki wzorzec przenosimy na dziecko, na oczekiwania względem jego itp. Ja też. Empatia wobec dzieci i świadomość ich możliwości to jest coś nad czym się pracuje. Ja pracuję ciągle. Pomaga mi wiedza, bo mi otwiera oczy, staję się uważniejsza, umiem szybciej wyjść poza siebie i własne emocje, poza złość. To jest praca którą mam codziennie - ja Wam piszę perspektywę w jakiej coś czuję i rozumiem, jednocześnie sama borykam się z identycznymi jak wy trudnościami. Jestem tego świadoma. Tylko, że chodzi mi o to, że za którymś razem wyjdzie mi lepiej. 10 razy zrobię wg starego schematu a za 11 uda się inaczej. Lepiej. Po to jest ta codzienna praca, sporo czytania i myślenia. Bo wiem, że to akurat inwestycja, mimo błędów które jeszcze będe popełniać codziennie.
Dużo strategii o których czytam i których się uczę pozwala mi zrozumieć jedną rzecz - że wystarczy, że zmieniłam sposób patrzenia na coś, a nowe pomysły same do mnie przychodzą.

Cytat:
Debrah A nie mowilysmy Ci?

Napisze tylko jedno... Zaluje, ze nie poznalam Cie kiedy moja Gabi byla jeszcze mala Teraz juz wiem, ze w wielu sytuacjach zachowalabym sie inaczej, szkoda, ze nie moge cofnac czasu i naprawic swoich bledow
No to akurat jest bez sensu - cofanie się w tył i wyrzuty sumienia, żal za coś co było. Jesteś blisko ze swoimi dziećmi tu i teraz i właśnie teraz budujesz Waszą relację. Jeśli dowiadujesz się czegoś nowego co wam pomaga - fajnie, warto zastosować, a tego co szkodziło nie powielać. Ale nie rozpamiętuj. Bycie rodzicem to mega cięzka praca i dużo własnych, trudnych emocji + jakiś tam kulturowy wzorzec wychowywania. Nie cofaj czasu tylko bądź z nimi tu i teraz - wystarczy.

Nadmienię, że 30 minut przed moim wyjściem do lekarza Ami zrobiła histyeryjozę bo bardzo się chciała kąpać z mamusią - a że nie miałam czasu, brałam sama szybki prysznic - to strasznie się rozpędziła z emocjami i płaczem. I było tłumaczenie, i była bliskość i było nazywanie. Pomogło niewiele. Jesteśmy ludźmi, czasem się spieszymy, czasem zalewają nas własne uczucia i mniej jest tej empatii, do bycia " nie idealnym" też trzeba sobie dać prawo.
Ja np jestem strasznie zewnętrzsterowna, liczy się dla mnie to co myślą i mówią o mnie inni i dużo gorzej radzę sobie z Ami kiedy coś dzieje się publicznie - już wiem dlaczego ale nad tym trudno się pracuje.
Bo to jest coś o czym pisze Lenova : poczucie obowiązku pt " muszę jako matka zapanować nad dzieckiem, załagodzić i to SZYBKO" zanim doleci do nas komentarz otoczenia. A to wyłącza empatię a włącza bezradność albo złość. To duży wróg.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 21:04   #2983
marsi11
Zakorzenienie

Debrah u nas było tak,że nawet wizyta prezydent nie mogłaby zakłócić czasu drzemki serio, to była jakaś ważna uroczystość, czy wakacje i jakaś fajna wycieczka- ten czas na wyciszenie musiał byc i na spanie także i każdy z otoczenia to rozumiał, natomiast u nas nie było sytuacji,że nie chce - no może tak raz czy dwa teściowej tak robił ale z nami zawsze ladnie usypia za dnia- albo w wózku,albo w huśtawce albo po prostu przytulony do nas
Stary 2014-09-09, 21:10   #2984
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Debrah u nas było tak,że nawet wizyta prezydent nie mogłaby zakłócić czasu drzemki serio, to była jakaś ważna uroczystość, czy wakacje i jakaś fajna wycieczka- ten czas na wyciszenie musiał byc i na spanie także i każdy z otoczenia to rozumiał, natomiast u nas nie było sytuacji,że nie chce - no może tak raz czy dwa teściowej tak robił ale z nami zawsze ladnie usypia za dnia- albo w wózku,albo w huśtawce albo po prostu przytulony do nas
Ja do dziś staram się pilnować czasu drzemki, tzn znam Ami i wiem w jakich godzinach drzemka wypada (zmęczona się robi w przedziale 12 - 14:30 , o 14:30 pada już ze zmęczenia, jeśli nie zansęła wcześniej) i staram się dbać o to żeby był czas i miejsce na ten sen. Ale jeśli np ktoś do nas przyjdzie, dzieje się coś ekscytującego to często były kłopoty z pójściem spać, mimo, że jej się chciało. Nie znoszę gdy ktoś do mnie wpada np po 12:00 bo albo młoda nie może zasnąć, albo jeśli już śpi to ten ktoś zabiera mi.. "czas dla siebie"
Więc rozumiem o co ci chodzi.
Stary 2014-09-09, 21:10   #2985
Delicjanka
Zakorzenienie

Marsii, jaki ekogroszek kupujecie? bo masz piec na ekogroszek co nie?

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 21:18   #2986
ewulkaaa
Wtajemniczenie

dziewczyny, się zestresowałam. Co ja mam teraz zrobić? czekać na rozwój wypadków czy jakoś reagować? nic poza sennością się nie pojawiło, ale kurde...

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
Stary 2014-09-09, 21:20   #2987
Debrah
Zakorzenienie

Ewulka : ale senność od razu po upadku była? Bo alarmująca jest ta od razu po upadku, chwilę po, a nie, że w ogóle wcześnie poszła spać. Jadła coś? nie wymiotowała? nie straciła przytomności?
Stary 2014-09-09, 21:24   #2988
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Ja do dziś staram się pilnować czasu drzemki, tzn znam Ami i wiem w jakich godzinach drzemka wypada (zmęczona się robi w przedziale 12 - 14:30 , o 14:30 pada już ze zmęczenia, jeśli nie zansęła wcześniej) i staram się dbać o to żeby był czas i miejsce na ten sen. Ale jeśli np ktoś do nas przyjdzie, dzieje się coś ekscytującego to często były kłopoty z pójściem spać, mimo, że jej się chciało. Nie znoszę gdy ktoś do mnie wpada np po 12:00 bo albo młoda nie może zasnąć, albo jeśli już śpi to ten ktoś zabiera mi.. "czas dla siebie"
Więc rozumiem o co ci chodzi.
też nie lubię takich sytuacji, nie ukrywam,że mam wtedy stres a mały odbiera moje emocje i dlużej usypia
chociaż na wakacjach w PL bylo tak(bylismy w szerszym gronie znjomych), przychodzila 13, Leo kładl się do wózka i mowił wtedy jeszcze aaa-aaa, kilka min wożenia i odpływał

a tak w sekrecie powiem,że w moim obecnym stanie drzemki Leosia są dla mnie tak samo ważne jak i dla niego ponieważ.... ja też wtedy spię z nim

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Ewuulka, objawy 2 h od upadku, pamiętam bo moj S do 1,5 roku życia miał dwa razy czache przeswietlaną w tym raz szytą
Stary 2014-09-09, 21:27   #2989
ewulkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Ewulka : ale senność od razu po upadku była? Bo alarmująca jest ta od razu po upadku, chwilę po, a nie, że w ogóle wcześnie poszła spać. Jadła coś? nie wymiotowała? nie straciła przytomności?
kurde no właśnie od razu po się pojawiła wypiła mleko przed snem, nie wymiotowała, nie straciła przytomności...

ja myślałam, że po ptoru jest po żłobku zmęczona, ale po upadku zaczęła zasypiać, to poszłyśmy jeszcze na spacer, biegałyśmy w kaloszach po kałużach chyba z godzinę i nie że się słaniała tylko biergała, ale po powrocie do domu od początku historia ze spaniem, więc ją na szybko wykąpałam i zasnęła... śpi spokojnie do teraz...

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Cytat:
też nie lubię takich sytuacji, nie ukrywam,że mam wtedy stres a mały odbiera moje emocje i dlużej usypia
chociaż na wakacjach w PL bylo tak(bylismy w szerszym gronie znjomych), przychodzila 13, Leo kładl się do wózka i mowił wtedy jeszcze aaa-aaa, kilka min wożenia i odpływał

a tak w sekrecie powiem,że w moim obecnym stanie drzemki Leosia są dla mnie tak samo ważne jak i dla niego ponieważ.... ja też wtedy spię z nim

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Ewuulka, objawy 2 h od upadku, pamiętam bo moj S do 1,5 roku życia miał dwa razy czache przeswietlaną w tym raz szytą
dobra, no to objawy były od razu po. W chwili obecnej mija siódma godzina od upadku, co mam robić?

cholera

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 21:38   #2990
Debrah
Zakorzenienie

Ewulka - daj mi chwilę skonsultuję się z koleżanką, (kończy medycynę)
Stary 2014-09-09, 21:42   #2991
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
to się teraz zesteresowałam! a co może oznaczać nadmierna senność? Ania dziś, w zasadzie to chyba właśnie po upadku, zrobiła się mega senna, tak że już o 18 30 ją kąpałam, i przed 19 już spała
kurcze.. nie chciałam Cie denerwować. Wiesz mi kiedyś jak hania spadła z łózka jak była mniejsza, zadzwoniłam na 112 i powiedzieli mi, żeby raczej nie pozwolić jej od razu po upadku zasnąć i że jak będę widziała, że chce jej się cały dzień spać lub właśnie wymiotuje to żeby do nich przyjechać. Ale nie wiem jak to przełożyć na porę nocną tzn jak upadek był wieczorem no to wiadomo, że dziecko potem idzie spać. Ale zaobserwowałaś żeby była jakaś inna niż zazwyczaj, bardzo mocny ten upadek był?

Poza tym tak myślę, że może też te emocję i złobek i upadek a potem piszesz jeszcze spacer po prostu ją zmęczyły !

Edytowane przez bokeh
Czas edycji: 2014-09-09 o 21:48
bokeh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 21:42   #2992
Debrah
Zakorzenienie

napisz mi proszę w co się uderzyła jak upadła i jak się zachowywała po, jakie były objawy, cokolwiek? podpytam, może się rozjaśni co robić.
Stary 2014-09-09, 21:51   #2993
ewulkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
kurcze.. nie chciałam Cie denerwować. Wiesz mi kiedyś jak hania spadła z łózka jak była mniejsza, zadzwoniłam na 112 i powiedzieli mi, żeby raczej nie pozwolić jej od razu po upadku zasnąć i że jak będę widziała, że chce jej się cały dzień spać lub właśnie wymiotuje to żeby do nich przyjechać. Ale nie wiem jak to przełożyć na porę nocną tzn jak upadek był wieczorem no to wiadomo, że dziecko potem idzie spać. Ale zaobserwowałaś żeby była jakaś inna niż zazwyczaj, bardzo mocny ten upadek był?
Cytat:
napisz mi proszę w co się uderzyła jak upadła i jak się zachowywała po, jakie były objawy, cokolwiek? podpytam, może się rozjaśni co robić.
spadła z fotela, o takiego

https://www.google.pl/search?q=fotel...C2%3B331%3B420

na podłogę, rypnęła głową! zaczęła wrzeszczeć, podnisłam ją, smoczek i ok 5 minut miała przyłożone w miejscu uderzenia (tył głowy) zamrożone mięso. Jak się uspokoiła to się wtuliła we mnie (ok10min) i zaczęła zasypiać, więc ubrałam jej kalosze i poszłyśmy na spacer. Na spacerze byłyśmy z godzinkę, normalnie szła, biegała po kałużach, goniła koty. Jak przyszłyśmy do domu to nie chciała nic jeść (ale ona w ogóle nie chce jeść, więc to mnie jakoś nie zmartwiło, do tego czasu (jak przyszłyśmy była 18) od rana zjadła 150m ml mleka, skórkę z chleba, 3 łyżki zupy, 2 biszkopty i serek homo, wszystko przed upadkiem), tylko tarzała się po podłodze z kocykiem i smoczkiem, widziałąm że chce jej się spać, no ale była doipiero 18, ale tak się wiła, płakała i jęczała, że o 18 30 postanowiłam ją wykąpać (nie chciała! a zawsze lubi) no ale jak już weszła do wanny to się normalnie kąpała, potem wypiła ok 150ml mleka i zasnęła. Śpi do teraz.

edit. aha, no i to było (upadek) ok godziny 16, piliśmy kawę u teściów

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

zadzwoniłam do TŻa, on na delegacji, of kors że przesadzam. No mam taką nadzieję

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013

Edytowane przez ewulkaaa
Czas edycji: 2014-09-09 o 21:50
Stary 2014-09-09, 21:53   #2994
Debrah
Zakorzenienie

ok, wywołałam koleżankę smsem, może zaraz wejdzie na fb.

Z drugiej strony dziecko wystraszone, spłakane - może być zmęczone i iść spać po prostu, i jeszcze stres ze żłobka..
Stary 2014-09-09, 21:57   #2995
marsi11
Zakorzenienie

Ewulka moj S kiedyś po wypadku też zasnął ze zmęczenia, emocji itp, mowi się,że ma nie zasypiać ale może faktycznie była zmęczona
moj S miał niedawo wstrząsnienie mózgu i przy tym paskudny ból glowy- jakby mała wyła w nocy to lepiej pojechać na ip, obserwuj, nie jestem lekarzem- Twoja untuicja powinna Ci podpowiedzęc najlepiej
ale myślę,że upadek z fotela to nic takiego

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

MaJuMI czemu czytasz a nic nie piszesz? ciągle Cie widzę na pasku, już Cię wywoływałam a Ty nic

Co u Blogerki czemu do nas nie zagląda? Debrah Ty miałaś z nią kontakt?

No i Black znowu zajęta ??
Stary 2014-09-09, 21:58   #2996
LadyWhisper
Zakorzenienie

Kurcze dziewczhny piotrus dalej 39 ponad dalismy czopek jak go odkrylismy to az sie trzasl, czekam do godz jak nie spadnie to io, boze jak ja sie bije.....

Sent from my Lumia 625 using Tapatalk

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 22:01   #2997
Debrah
Zakorzenienie

Miałam ale na fb, grupa rb, po prostu napisała w tym temacie co ja i mnie dopytała o coś, a nie indywidualnie.

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

ojej, Lady, biedny Piotruś.
Stary 2014-09-09, 22:03   #2998
ewulkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
ok, wywołałam koleżankę smsem, może zaraz wejdzie na fb.

Z drugiej strony dziecko wystraszone, spłakane - może być zmęczone i iść spać po prostu, i jeszcze stres ze żłobka..
Cytat:
Ewulka moj S kiedyś po wypadku też zasnął ze zmęczenia, emocji itp, mowi się,że ma nie zasypiać ale może faktycznie była zmęczona
moj S miał niedawo wstrząsnienie mózgu i przy tym paskudny ból glowy- jakby mała wyła w nocy to lepiej pojechać na ip, obserwuj, nie jestem lekarzem- Twoja untuicja powinna Ci podpowiedzęc najlepiej
ale myślę,że upadek z fotela to nic takiego

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

MaJuMI czemu czytasz a nic nie piszesz? ciągle Cie widzę na pasku, już Cię wywoływałam a Ty nic

Co u Blogerki czemu do nas nie zagląda? Debrah Ty miałaś z nią kontakt?

No i Black znowu zajęta ??
taką właśnie mam nadzieję, w sumie to tak myślałam od początku że zmęczona i nawet teściowa się śmiała, że muszę się w żłobku pytać co oni rrobią z nią, że taka zmęczona.

Ale z drugiej strony ten upadek był przerażający, i taki pusty dźwięk do tego

jeśli nic się nie będzie w nocy działo to znaczy że ze zmęczenia, a jak coś sie zacznie dziać to pojadę na IP

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Kurcze dziewczhny piotrus dalej 39 ponad dalismy czopek jak go odkrylismy to az sie trzasl, czekam do godz jak nie spadnie to io, boze jak ja sie bije.....

Sent from my Lumia 625 using Tapatalk

o kurcze, trzymam za was kciuki! i powiem ci, że np na anię najlepiej działa czopek z paracetamolu, ibufen przy wysokiej gorączce u nas w ogóle nie daje rady

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
Stary 2014-09-09, 22:07   #2999
pstryczek84
Zakorzenienie

ewulka - oby juz bylo tylko lepiej ze zlobkiem! i tzrymam kciuki oby ten wypadek to nie bylo nic powaznego
gojka - witaj! kiedy ty robisz te wszystkie przetwory!!!???
lady - zdrowka dla malego! jak teraz Pietraszko? ps. czy tz pracuje w c-c?
jaka - hej!
lenova- sciskam!
debrah - pisz jak najwiecej kobieto! i super ze usg ok!
mala-zdrowka dla Was!
Deli -

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 22:13   #3000
LadyWhisper
Zakorzenienie

nie mogę spać tak się martwię, zostawiłam chłopakow w sypialni a ja siedzę i czytam jak jeszcze mogę pomóc żuczkowi (((

Ewulka dokładnie dziewczyny dobrze piszą żeby nie pozwolić dziecku od razu po upadku spać, ale myślę, że jak to wieczorem było to ok, obserwuj w nocy małą

daliśmy już chyba wszystko co tylko mieliśmy w domu, na zmianę paracetamol i ibuprofen w różnych postaciach, oby tym razem pomogło.....

pstryniu c-c??? cóż to??? pracuje w db))

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości