![]() |
#2971 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
![]() Cytat:
![]() Kuba przechodzil w jednej kurtce jesien, wiosne i na te jesien tez jest dobra ![]() Cytat:
Oslabia mnie chlop! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2972 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja juz kupilam ![]()
![]() |
#2973 |
Konto usunięte
|
DObry wieczór
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2974 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do kasy, weź mi nie mów... my wszystko pakujemy w chate, na dodatek musze jutro rano zaplacic za naprawe samochodów;> 1700zl ;] Cytat:
![]() ![]() jeju, wiecie jak tesknie za dyktatorka, w ogóle czuje sie tak samotnie jak nie ma tzta, mimo ze jest Amelka, ale nie mam z kim tak pogadac z rodziny... ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2975 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#2976 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to się teraz zesteresowałam! ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2977 |
Zakorzenienie
|
Hej
Jakaja- Jagienka piękne imie, znam jedną, Kalinka mi się mniej podoba ale pamietaj,że nie ma co się przejmować gadaniem innych, to ma być Wasza decvzja i ma się Wam podobać Lady- ojej współczuje, biedny Pietraszko ![]() Little- no brawa za hantelki ![]() Lenova współczuje, a może powinnaś bardziej wyciszać małą? Ja wiem,że moj Leo nie ma poczucia czasu ale jak jest świetna zabawa to zawsze mowię,że za kilka minut kończymy, potem mu jeszcze raz przypominam a w końcu mowię,że czas się skończył i musimy iść np spać moj nie zasnie od razu po zabawie, potrzebuje wyciszenia swoją drogą nie wyobrażam sobie,że moglabym nie przestrzegać planu dnia i rezygnować z drzemki np dla dobrej zabawy, że np mogłby mi paść ze zmęczenia o 17 a potem nie spać do 2 w nocy ![]() za dużo mam do ogarnięcia, to by wprowadziło haos w naszym domu a ja wiem,że plan dnia daje dziecku poczucie bezpieczeńsywa. Jak zapytam Leosia czy idziemy się kąpać to on mowi: tak i pać- czyli wie,że po kąpieli jest zawsze spanko Plan dnia mamy tak naprawdę wszyscy w domu bo o jednej porze wstajmye, o jednej mamy jakieś swoje sprawy i obowiązki, o jednej porze są posiłki, S ma tak samo w szkole i potem czas na nauke i przyjemności Plan dnia będzie potem w przedszkolu,szkole i życiu dorosłym owszem,może sie zdarzyć tak,że po ok godzinie probowania okaże się,że mały nie chce spać, uszanuje to i uznam,że to czas kiedy kończą się drzemki |
![]() ![]() |
![]() |
#2978 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z tym się zgadzam w 100%. Ja rozumiem podążanie za dzieckiem - no ale mimo wszystko u nas plan funkcjonuje w zasadzie od urodzenia, chociażby tak tak jak mari pisze jeśli chodzi o rytuał spania. Tak samo w ciągu dnia - drzemki się zmieniały i za tym podążałam, ale zawsze plan był. Kiedyś chyba Hje napisała że my, w sensie dorośli, też nie chodzimy o stałej porze spać - no na przykład u mnie i ja i tż mamy w miarę stałą porę snu, zarówno pójścia spać, jak i wstawania ![]() i w naszym wypadku, póki ania była w domu, to podążanie za dzieckiem wyglądało tak, że jak się dobrze bawiła to szła spać nie od 11, a o 12. Teraz w żłobku też wszystko ma swoją kolejność, swoją drogą podobną jak u nas w domu ;>
![]() ![]() |
![]() |
#2979 | |
Zakorzenienie
|
Nooooo nastepna szalona!
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2980 |
Zakorzenienie
|
Ewulka u nas oczywiście też drzemki i pory snu uległy zmianie i to już kilkakrotnie i tak jak mówisz, my dorośli też mamy plan- dla mnie bez rytmu i planowania pogubiłabym się
ech Leos coś dziś kiepsko z apetytem, hmm nowosć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2981 |
Zakorzenienie
|
Jejus zjadłam zapiekankę z budki i mnie brzuch boli teraz
![]() Byliśmy na usg. Na 100% chłopak będzie. Z dzidzia wszystko ok. waży już pol kilo :p Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#2982 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale przecież zdarza sięm, że ktoś przyjechał do Was, albo wy gdzieś pojechałyście, wypadło coś itp itd - i plan się poprzesuwał no bo tak wyszło po prostu? Nie mówię o totalnym chaosie, ale ot zdarzenia losowe, odwiedziny kogoś mega fajnego itp itd ? Nie pamiętacie z dzieciństwa jak z podekscytowania nie można było zasnąć? A potem wszystko wracało do normy i starego trybu? Ja o czymś takim myślę pisząc do Lenovy. I właśnie Marsi : jak po próbie położenia Leo spać nie udaje się za nic i on protestuje no to co, przecież się go nie przyklei do materaca? Pójdzie jak się zmęczy i tyle. Plan jest potrzebny i rodzicowi i dziecku, żeby mieć jakąś orientację w tym co się dzieje w ciągu dnia i żeby było stabilnie i bezpiecznie. Ale to znowu z jakąś tam dawką luzu, nie dajmy się zwariować. Bo wiecie - najgorzej to się nakręcić " jak o 12 tak jak zawsze pójdzie spać to ja wtedy zjem/wysikam się ![]() ![]() Jak miałyśmy problem z zasypianiem Ami na noc - im bardziej się fiksowałam na tym że już muszę ją położyć spać - tym mi gorzej było, a ona i tak nie spała.. Cytat:
Cytat:
![]() No bo "wejść w skórę dziecka" jest bardzo trudno. Każdemu. Bo przecież najbliżej nam do siebie samych, do myślenia w sposób dorosły i taki wzorzec przenosimy na dziecko, na oczekiwania względem jego itp. Ja też. Empatia wobec dzieci i świadomość ich możliwości to jest coś nad czym się pracuje. Ja pracuję ciągle. Pomaga mi wiedza, bo mi otwiera oczy, staję się uważniejsza, umiem szybciej wyjść poza siebie i własne emocje, poza złość. To jest praca którą mam codziennie - ja Wam piszę perspektywę w jakiej coś czuję i rozumiem, jednocześnie sama borykam się z identycznymi jak wy trudnościami. Jestem tego świadoma. Tylko, że chodzi mi o to, że za którymś razem wyjdzie mi lepiej. 10 razy zrobię wg starego schematu a za 11 uda się inaczej. Lepiej. Po to jest ta codzienna praca, sporo czytania i myślenia. Bo wiem, że to akurat inwestycja, mimo błędów które jeszcze będe popełniać codziennie. Dużo strategii o których czytam i których się uczę pozwala mi zrozumieć jedną rzecz - że wystarczy, że zmieniłam sposób patrzenia na coś, a nowe pomysły same do mnie przychodzą. Cytat:
Nadmienię, że 30 minut przed moim wyjściem do lekarza Ami zrobiła histyeryjozę bo bardzo się chciała kąpać z mamusią - a że nie miałam czasu, brałam sama szybki prysznic - to strasznie się rozpędziła z emocjami i płaczem. I było tłumaczenie, i była bliskość i było nazywanie. Pomogło niewiele. Jesteśmy ludźmi, czasem się spieszymy, czasem zalewają nas własne uczucia i mniej jest tej empatii, do bycia " nie idealnym" też trzeba sobie dać prawo. Ja np jestem strasznie zewnętrzsterowna, liczy się dla mnie to co myślą i mówią o mnie inni i dużo gorzej radzę sobie z Ami kiedy coś dzieje się publicznie - już wiem dlaczego ale nad tym trudno się pracuje. Bo to jest coś o czym pisze Lenova : poczucie obowiązku pt " muszę jako matka zapanować nad dzieckiem, załagodzić i to SZYBKO" zanim doleci do nas komentarz otoczenia. A to wyłącza empatię a włącza bezradność albo złość. To duży wróg. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2983 |
Zakorzenienie
|
Debrah u nas było tak,że nawet wizyta prezydent nie mogłaby zakłócić czasu drzemki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2984 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Więc rozumiem o co ci chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2985 |
Zakorzenienie
|
Marsii, jaki ekogroszek kupujecie? bo masz piec na ekogroszek co nie?
![]() |
#2986 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, się zestresowałam. Co ja mam teraz zrobić? czekać na rozwój wypadków czy jakoś reagować? nic poza sennością się nie pojawiło, ale kurde...
![]() |
#2987 |
Zakorzenienie
|
Ewulka : ale senność od razu po upadku była? Bo alarmująca jest ta od razu po upadku, chwilę po, a nie, że w ogóle wcześnie poszła spać. Jadła coś? nie wymiotowała? nie straciła przytomności?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż na wakacjach w PL bylo tak(bylismy w szerszym gronie znjomych), przychodzila 13, Leo kładl się do wózka i mowił wtedy jeszcze aaa-aaa, kilka min wożenia i odpływał a tak w sekrecie powiem,że w moim obecnym stanie drzemki Leosia są dla mnie tak samo ważne jak i dla niego ponieważ.... ja też wtedy spię z nim ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Ewuulka, objawy 2 h od upadku, pamiętam bo moj S do 1,5 roku życia miał dwa razy czache przeswietlaną w tym raz szytą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2989 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja myślałam, że po ptoru jest po żłobku zmęczona, ale po upadku zaczęła zasypiać, to poszłyśmy jeszcze na spacer, biegałyśmy w kaloszach po kałużach chyba z godzinę i nie że się słaniała tylko biergała, ale po powrocie do domu od początku historia ze spaniem, więc ją na szybko wykąpałam i zasnęła... śpi spokojnie do teraz... ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
![]() cholera ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2990 |
Zakorzenienie
|
Ewulka - daj mi chwilę skonsultuję się z koleżanką, (kończy medycynę)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2991 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym tak myślę, że może też te emocję i złobek i upadek a potem piszesz jeszcze spacer po prostu ją zmęczyły !
![]() ![]() Edytowane przez bokeh Czas edycji: 2014-09-09 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2992 |
Zakorzenienie
|
napisz mi proszę w co się uderzyła jak upadła i jak się zachowywała po, jakie były objawy, cokolwiek? podpytam, może się rozjaśni co robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2993 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
https://www.google.pl/search?q=fotel...C2%3B331%3B420 na podłogę, rypnęła głową! zaczęła wrzeszczeć, podnisłam ją, smoczek i ok 5 minut miała przyłożone w miejscu uderzenia (tył głowy) zamrożone mięso. Jak się uspokoiła to się wtuliła we mnie (ok10min) i zaczęła zasypiać, więc ubrałam jej kalosze i poszłyśmy na spacer. Na spacerze byłyśmy z godzinkę, normalnie szła, biegała po kałużach, goniła koty. Jak przyszłyśmy do domu to nie chciała nic jeść (ale ona w ogóle nie chce jeść, więc to mnie jakoś nie zmartwiło, do tego czasu (jak przyszłyśmy była 18) od rana zjadła 150m ml mleka, skórkę z chleba, 3 łyżki zupy, 2 biszkopty i serek homo, wszystko przed upadkiem), tylko tarzała się po podłodze z kocykiem i smoczkiem, widziałąm że chce jej się spać, no ale była doipiero 18, ale tak się wiła, płakała i jęczała, że o 18 30 postanowiłam ją wykąpać (nie chciała! a zawsze lubi) no ale jak już weszła do wanny to się normalnie kąpała, potem wypiła ok 150ml mleka i zasnęła. Śpi do teraz. edit. aha, no i to było (upadek) ok godziny 16, piliśmy kawę u teściów ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- zadzwoniłam do TŻa, on na delegacji, of kors że przesadzam. No mam taką nadzieję ![]()
![]() Anulka 2.02.2013 ![]() Edytowane przez ewulkaaa Czas edycji: 2014-09-09 o 21:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2994 |
Zakorzenienie
|
ok, wywołałam koleżankę smsem, może zaraz wejdzie na fb.
Z drugiej strony dziecko wystraszone, spłakane - może być zmęczone i iść spać po prostu, i jeszcze stres ze żłobka.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2995 |
Zakorzenienie
|
Ewulka moj S kiedyś po wypadku też zasnął ze zmęczenia, emocji itp, mowi się,że ma nie zasypiać ale może faktycznie była zmęczona
moj S miał niedawo wstrząsnienie mózgu i przy tym paskudny ból glowy- jakby mała wyła w nocy to lepiej pojechać na ip, obserwuj, nie jestem lekarzem- Twoja untuicja powinna Ci podpowiedzęc najlepiej ale myślę,że upadek z fotela to nic takiego ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- MaJuMI czemu czytasz a nic nie piszesz? ![]() ![]() Co u Blogerki czemu do nas nie zagląda? Debrah Ty miałaś z nią kontakt? No i Black znowu zajęta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2996 |
Zakorzenienie
|
Kurcze dziewczhny piotrus dalej 39 ponad dalismy czopek jak go odkrylismy to az sie trzasl, czekam do godz jak nie spadnie to io, boze jak ja sie bije.....
Sent from my Lumia 625 using Tapatalk
#2997 |
Zakorzenienie
|
Miałam ale na fb, grupa rb, po prostu napisała w tym temacie co ja i mnie dopytała o coś, a nie indywidualnie.
---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- ojej, Lady, biedny Piotruś. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2998 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale z drugiej strony ten upadek był przerażający, i taki pusty dźwięk do tego ![]() jeśli nic się nie będzie w nocy działo to znaczy że ze zmęczenia, a jak coś sie zacznie dziać to pojadę na IP ![]() Cytat:
o kurcze, trzymam za was kciuki! i powiem ci, że np na anię najlepiej działa czopek z paracetamolu, ibufen przy wysokiej gorączce u nas w ogóle nie daje rady
![]() ![]() |
![]() |
#2999 |
Zakorzenienie
|
ewulka - oby juz bylo tylko lepiej ze zlobkiem!
![]() ![]() gojka - witaj! kiedy ty robisz te wszystkie przetwory!!!??? lady - zdrowka dla malego! jak teraz Pietraszko? ps. czy tz pracuje w c-c? ![]() jaka - hej! lenova- sciskam! ![]() debrah - pisz jak najwiecej kobieto! ![]() ![]() mala-zdrowka dla Was! Deli - ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3000 |
Zakorzenienie
|
nie mogę spać tak się martwię, zostawiłam chłopakow w sypialni a ja siedzę i czytam jak jeszcze mogę pomóc żuczkowi
![]() Ewulka dokładnie dziewczyny dobrze piszą żeby nie pozwolić dziecku od razu po upadku spać, ale myślę, że jak to wieczorem było to ok, obserwuj w nocy małą daliśmy już chyba wszystko co tylko mieliśmy w domu, na zmianę paracetamol i ibuprofen w różnych postaciach, oby tym razem pomogło..... ![]() pstryniu c-c??? cóż to??? pracuje w db ![]() Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:04.