|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymarzony pierścionek część XVII :)- saga nie tylko o pierścionkach;)
|
|
|
|
#3062 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też właśnie ubrałam choinkę w pracy
|
#3063 |
|
Zakorzenienie
|
No to się zaczyna robić świątecznie.
Ja właśnie szukam jakichś ciekawych świątecznych przepisów. W tym roku idziemy wszyscy na wigilię do mojej siostry...każdy ma swój przydział, co robi (ja keks i krokiety zimniaczano-orzechowe)...ale chciałam coś jeszcze zrobić - może jakiegoś śledzia... Co Wy robicie na święta?
|
|
|
|
#3064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, albo sieję zamęt, jak twierdzi moja mama, bo sporo rzeczy tych tradycyjnych w ogóle nie lubię i nie jem.w zeszłym roku robiłam krewetki, piekłam łososia w cieście francuskim, zapiekałam jakąś białą rybę w śmietanie i pieczarkach i robiłam śledzie w pierzynce (w sumie tylko to robię całkiem sama). Butter wrzuć te przepisy na kulinarny
|
|
|
|
|
#3065 |
|
Zakorzenienie
|
Ło matko, Butter
Nie umiem tego zrozumieć i strasznie mnie ruszają takie sytuacje. Z jednej strony facetowi zrobiłabym taką awanturę, żeby wiedział, co sądzę o jego totalitarnych zapędach, i wykopałabym go za drzwi, z drugiej strony miałabym ochotę chwycić za włosy taką babę i z całej siły nią potrząsnąć, żeby się w końcu opamiętała...Jestem wkurzona, więc wybacz ostry ton. T. dzwonił, że teściowie znowu zaczęli się kłócić, tym razem - uwaga! - o smalec. Znowu zaczęły lecieć "ku.wy" i "chu..", więc TŻ ich ochrzanił, że sami w tym domu nie mieszkają i on nie ma zamiaru tgo na okrągło słuchać. Normalnie paranoja! Muszę ochłonąć. |
|
|
|
#3066 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, w święta zawsze jest zamęt, więc to chyba nic złego. Co do przepisów, to wrzucę przepis na krokiety na kulinarny. Keks to tajemnica strzeżona od pokoleń ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3067 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem sama co zrobię, w tym roku mam święta u mamy i teściów więc w zasadzie mam luzik,ale zrobię coś na pewno. Na 100 % śledzia w pierzynie i coś jeszcze ale co nie wiem jeszcze ![]() Marzy mi się jakaś sałatka ze śledziami i ziemniakami i sosem czosnkowym- więc chyba sama zacznę kombinować jak nie znajdę przepisu ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3068 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Twojej teściowej, Butter, żeby z biadolenia przeszła do działania.
My w tym roku idziemy na wigilię do moich rodziców, mama nie chce, żebyśmy jej pomogli. Zaoferowaliśmy zrobienie sałatki jarzynowej, ale ona na to, że sama sobie poradzi ![]() W tym roku chciałabym zrobić pierniczki, takie jak tu: http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Pierniczki.html Moja koleżanka ze studiów co roku dawała mi w prezencie takie ozdobione pierniczki i do dzisiaj ich zapomnieć nie mogę Zapytam o przepis, a jeśli nie dostanę, to zrobię takie, jak w linku.Tylko trochę nie wiem, kiedy powinnam się za nie zabrać
|
|
|
|
#3069 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja niestety do pierników szczęścia nie mam, nigdy mi nie wychodzą...ani ładne, ani miekkie...Myslę, że takie pierniczki to możesz piec już Ja właśnie znalazłam śledzie, które chciałabym zrobić, siostra-gospodyni zaakceptowała, więc moja lista się wydłuża
|
|
|
|
|
#3071 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z ciastami i ciastkami mam spokój, bo nie lubię, nie robię i nie będę robić
![]() Za to śledzie i ryby to mój żywioł Już się nie mogę doczekać karpia, jaki macie stosunek do całej nagonki przedświtecznej związanej z karpiami
|
|
|
|
#3072 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówisz, że już można piec? W takim razie muszę dokupić składniki i zabrać się do roboty ![]() Cytat:
Moja mama zawsze robi takiego specyficznego - bez panierki, w sosie śmietanowym. Nigdy nie miałam cierpliwości do ości Dla mnie będzie filet z soli lub pangi.
|
||
|
|
|
#3073 |
|
Zakorzenienie
|
Już
![]() Ja dziś robię ciasto jutro wypiekam ![]() Moje podejście do pierniczków nr. 4. co roku robię z innego przepisu i co roku jestem niezadowolona. Tym razem mam przepis z którego niby wychodzą jak pierniczki alpejskie. --------- Ja sama piekę tylko pierniczki i rogaliki z masą makową. Rodzicom tylko pomagam. Robimy standardy. A najwięcej pierogów i zwykłego pieczonego w panierce karpia. Ja to mogę jeść całe święta no okrągło. Karpia wsuwam na zimno z chrzanem. KOCHAM PONAD ZYCIE Do tego zwykła jarzynówka, najprostsze śledzie w oleju i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba
|
#3074 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie lubię karpia-nie smakuje mi i już....więc właściwie cała ta nagonka nie ma dla mnie znaczenia. Może to egoistyczne...
|
|
|
|
#3075 | ||
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=asiuk;15733032]
Ja karpia nie jadam Moja mama zawsze robi takiego specyficznego - bez panierki, w sosie śmietanowym. Nigdy nie miałam cierpliwości do ości Dla mnie będzie filet z soli lub pangi.[/QUOTE]Panga to jest dopiero syf, nie jedz tego ![]() Cytat:
No włąśnie taki standardowy karp w panierce to jest dopiero pycha Inne rzeczy typu śledzie lubię udziwnione w sensie, żeby ciągle coś nowego wprowadzić ![]() Cytat:
Asiuk tu masz linka, dlaczego pangę trzeba omijać z daleka. http://pytamy.pl/question/dlaczego-p...st-niezdrowa/1 Edytowane przez dorinka30 Czas edycji: 2009-12-08 o 12:06 |
||
|
|
|
#3076 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=dorinka30;15733144]
Cytat:
|
|
|
|
|
#3077 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem właśnie, że robisz te alpejskie - wklejałaś kiedyś link i stąd odkryłam ową stronkę, a której są takie pyszności Cytat:
|
||
|
|
|
#3078 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym właśnie chciała zrobić takie miekkie pierniczki...mam przepis po babci...w zeszłym roku je robiłam....i nawet smakowały, jak te babcine, ale kurcze, jakieś takie niewyrośnięte, twardawe były. Zastanawiam się czy dać im szansę raz jeszcze...babci by pewnie było miło...
|
|
|
|
#3079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie to ryba niemalże bezoścista
|
|
#3080 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3081 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3082 |
|
Zakorzenienie
|
Mogę się ewentualnie
podzielić, ale nie pamiętam go za chiny ludowe, mam go w domu, więc dopiero później
|
|
|
|
#3083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Butter, podaj przepis na babcine pierniczki
|
|
|
|
|
#3084 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą mi w ogóle ościste ryby nie przeszkadzają. Lubię się bawić z wybieraniem ich Cytat:
|
|
#3085 |
|
Zakorzenienie
|
Od dłuższego czasu kupuję w tym samym sklepiku Cisowiankę do pracy i za każdym razem muszę użyć noża do tektury, żeby to cholerstwo otworzyć. Właśnie się męczyłam chyba z 5 minut, rozwaliłam całą zakrętkę
|
|
|
|
#3086 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale, ale - w sobotę byłam u nowego lekarza, okazuje się, że dużo moich różnych objawów się potwierdziło, dostałam nowe leki i mam nadzieję, że będzie się działo wszystko to, co ten lekarz mówił. Także trzymajcie kciuki za moje nowsze i zdrowsze oblicze bez ciągłej senności, zmienności nastrojów, problemów ze skórą, wagą itp. itd. |
|
|
|
|
#3088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja w kwestii kulinariów i ogólnie pojętej przyjemności leniwiec nie jestem |
|
|
|
|
#3089 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
|
|
#3090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poszłam na babskiego drinka pierwszy raz bez mowienia gdzie i po co ide. I nie bylo mi z tym faktem dobrze,ale chyba troche mu to dalo do myslenia. Bo ja normalnie tak nie reaguje. Ale od jakiegos czasu moj maz ma wiecznie gorsze dni. Na 7 dni w tygodniu 1 ma lepszy. Prawie ze soba nie rozmawiamy. Tzn.odzywamy sie do siebie,ale na zasadzie komunikatow ,bez nerwow i zlosci,ale ne ma miedzy nami normalnej rozmowy. I szlag mnie powoli trafia ,bo on problemu nie widzi. Z reszta ostatnio doszlam do tego,ze podstawowym problemem jest to,ze moj Tz kompletnie nie potrafi cieszyc sie zyciem. Taki malkontent. A ja odwortnie. Zawsze szukam pozytywow. Ta niedziela była taka fajna,pogadalismy,posmial ismy sie, upieklismy stado pierniczkow i bylo po prostu najzwyczajniej na swiecie dobrze. No ale wczoraj trzeba to bylo spierdzielic. I zeby nie bylo,kazdy ma prawo do gorszego dnia ,okresu. Ale wystarczy powiedziec "mam zły dzien,daj mi spokoj" a nie zachowywac sie tak,jakbym conajmniej jakies swinstwo mu zrobila. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

Nie umiem tego zrozumieć i strasznie mnie ruszają takie sytuacje. Z jednej strony facetowi zrobiłabym taką awanturę, żeby wiedział, co sądzę o jego totalitarnych zapędach, i wykopałabym go za drzwi, z drugiej strony miałabym ochotę chwycić za włosy taką babę i z całej siły nią potrząsnąć, żeby się w końcu opamiętała...
Zapytam o przepis, a jeśli nie dostanę, to zrobię takie, jak w linku.