Lipcowo-Sierpniowe Roczniaki :) - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-06, 20:49   #3151
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25
Dot.: Lipcowo-Sierpniowe Roczniaki :)

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
Anisiu, bo jak jest za dużo przyrośnięte, to będą trudności z nauką mówienia ponoć. lepiej teraz, bo u starszych dzieci już pod narkozą
rozumiem.. kurcze to nie fajnie.. a Sofijka jak z mowieniem? nawija sporo?? bo Piotrek bebla duzo, po swojemu..

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 20:50   #3152
kristi75
Zakorzenienie

GG do kristi75 Send a message via Skype™ to kristi75

wersta weź to jeszcze obgadaj z innymi lekarzami może jednak nie będzie trzeba tego ciąć\
a czy to znaczy że mieli by jej to robić na żywca

Kasiulka a może to gorączka od gardła

teraz mi to przyszło na myśl...... nie miała ona ostatnio kontaktu a Lilianką bo ona miała anginę prawda może złapała to od niej albo w powietrzy wirusy krążyły
nie denerwuj się jeśli to jest możliwe
może jakiś zimny okład by jej pomógł

wiem że u dziecka gorączka to jest najbardzie straszna rzecz i bardzo niepokoi
my ją zbijamy a dziecko dalej ledwo chodzi jak cień a temperatura rośnie

kristi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 20:56   #3153
wersta
Zakorzenienie

uprzedzała babka, ze będzie strasznie kazała nam sie nauczyć chwytu, mam y przynieść koc i pokazywała jak ją zawijać, żeby się nie wyrwała, mam być po drzemce -ale przed jedzeniem. łeeee

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Kristi to już 3ci lekarz 2 razy pediatrzy, teraz foniatra.
zocha mówi dużo i ładnie, no ale wiadomo, ze na razie głównie sylaby (ew. zlepki jakieś). z trudniejszych rzeczy umie: kółko, kfaka (kaczka), lili (bebe lilly), dzidziuś, chlap chlap (kąpiel), nie pamietam co jeszcze. (tam gdzie L to trzeba użyć jęzora właśnie).

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Kasiula
wersta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 21:02   #3154
poulette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mała75 Pokaż wiadomość
Poulette - tylko pozazdroscic bo jestes usprawiedliwiona my sie obzeramy i nie mozemy zgonic nadmiernego apetytu na ciazowe zachcianki tylko na lakomstwo, haha
Cytat:
Napisane przez anka1900 Pokaż wiadomość
tak tak Poulette masz dyspensę Kochana
a ja dostaję zawału jak staję na wagę powinno mi sie lodówkę zamknąć na 100 spustów i gimnastykę przymusową wprowadzić
Dziewczyny, z moja waga to w ciazy czy nie w ciazy, powinnam trzymac ostra diete ! Ale niestety nie potrafie.....

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Ja mam wolne i w dupie to mam... wcale się nie cieszę. Ola ma 38,8 i padła na mnie, rozpalona, czerwona na buzi. Zdążyłam jeszcze wcisnąć jej nurofen. Pierwszy raz jej nie wykąpałam... mam big doła i może to niedojrzałe, głupie, krótkowzroczne itp. ale na dzień dzisiejszy nie zaszczepiłabym jej po raz drugi. Jednak moim zdaniem to szczepionka, Ola nie szpikuje, nie kaszle wcale, tylko chodzi i snuje się z gorączką. Chodzi jak chodzi z resztą prawie cały czas noszę ją na rękach, plecy mi wysiadają, choć to akurat mało istotne teraz. Szlag mnie trafia wewnętrznie. Trzeba się było raz wypiąć i nie szczepić, łudziłam się bo wiadomo każde dziecko jest inne i myślałam, że Ola nie będzie miała problemów.

Już jednak nie śpi po 15 minutach drzemki, moja biedna... normalnie żałuję,że nie mogę cofnąć czasu.
Biedna Olcia. Kasiu, nie zamartwiaj sie, to nie twoja wina. Mam nadzieje, ze Ola szybko wroci do zdrowka.
poulette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 21:02   #3155
Cestia
Zakorzenienie

Uaaaaa... wersta współczuję

Ale dziwne to trochę... Sofijka najlepiej nawija z wątkowych bobasów, a niby problem jakiś
Cestia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 21:06   #3156
wersta
Zakorzenienie

Cestia, nam kazała powiedzieć trąba i truskawka, więc możne o R głównie chodzi

i co ciekawe pani do tż od razu waliła na TY, a do mnie na pani, więc ja chyba serio taki dystansowiec
Stary 2009-10-06, 21:09   #3157
taka sobie
Zakorzenienie

Wersta a to wędzidełko dopiero teraz wyszło? Wiki miała podcinane w 3 dobie, jak ja sie bałam, najpierw sie długo zastanawialismy czy w ogole to robic ale nas przekonali ze bedzie wada wymowy. A potem wzieli mi ją i przyniesli całą wyfioletowaną w buzi po ok 3 minutach. W szoku bylamm ze to tak szybko. No ale ona byla noworodkiem i właśnie nam mówili ze im pozniej tym gorzej bo to i stres dla dziecka a ona w pelni nieswiadoma była, nawet nie płakała. Będzie dobrze, nie martw sie, Zocha dzielna jest, no i rzeczywiscie duzo juz mówi

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:
Cestia, nam kazała powiedzieć trąba i truskawka, więc możne o R głównie chodzi

i co ciekawe pani do tż od razu waliła na TY, a do mnie na pani, więc ja chyba serio taki dystansowiec
albo tak staro wyglądasz

skakanka od 01.03....
taka sobie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 21:11   #3158
wersta
Zakorzenienie

dopiero teraz Takuśna, na szczepieniu a różni lekarze ją przecież widzieli
będzie trzeba jakoś przeżyć

ano może jak pani grubo po 30tce

Edytowane przez wersta
Czas edycji: 2009-10-06 o 21:12
Stary 2009-10-06, 21:15   #3159
taka sobie
Zakorzenienie

Cytat:
dopiero teraz Takuśna, na szczepieniu a różni lekarze ją przecież widzieli
będzie trzeba jakoś przeżyć

ano może jak pani grubo po 30tce
o TY

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

moze ma tylko troche a wiki miala bardzo, sama nie wiem. Corka mojej kolezanki tez ma za krotkie ale ona nie chodzi prywatnie a na kase jej tego nie chca robic, moze oni kwalifikują tylko jak jest bardzo

skakanka od 01.03....
Stary 2009-10-06, 21:20   #3160
wersta
Zakorzenienie

ciachnięcie raz skalpelem kosztuje 380 zeta plus znieczulenie
Stary 2009-10-06, 21:26   #3161
Cestia
Zakorzenienie

Yyyyy... to ja w takim razie chyba też muszę zapytać lekarki czy u Mati jest ok skoro to o R chodzi TŻ nie wymawia R... i o ile u niego to jest dla mnie maksymalnie seksi (takie moje małe zboczenie ) o tyle u kobiet mnie to drażni przeogromnie
Cestia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 21:32   #3162
taka sobie
Zakorzenienie

o! a ja akurat u kobiet lubię

zmierzylam ten spiworek z zeszlego roku i powinien byc ok wiec na razie nie kupuje

skakanka od 01.03....
Stary 2009-10-06, 21:38   #3163
jowisz
Zakorzenienie

ehh,dziecię mi znów usypia kwiląc w poduchę. ost. 2noce co godzinę się budzi i widzę,że dziś to samo będzie. katar jest już lepki i głęboko siedzi, nie może oddychać i to ją budzi
jowisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 21:42   #3164
anka1900
Zakorzenienie

a ja pomierzyłam poszewki na kołderkę Mikiego no i juz wiem czemu tak wąsko wyglądały skurczyły sie w praniu, ale wątpię też że miały wskazane wymiary
muszę nabyć w takim razie coś bardziej stosownego, ale nie zwalającego mnie cenowo z nóg
czy króraś z Was ma pościel Drewex, chodzi mi o to ,czy z poszewki na kołdrę po praniu nie wychodzi poszewka na poduszkę
Stary 2009-10-06, 21:46   #3165
LeoNa86
Wtajemniczenie

GG do LeoNa86

Kasiuniu napewno bedzie dobrze nic sie nie martw ...ani sie nie obehrzysz a bedie wszystko wporzadku
LeoNa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 22:09   #3166
marticia
Zakorzenienie

Witam babki,
biedna Ola mam nadzieje, ze goraczka szybko minie i ze to s wlasnie zeby. Kasiu mierz jej goraczke co jakis czas i jak nie bedzie sie obnizala zglos to, to bardzo wysoka goraczka

U mnie dzien aniolka..normalnie az strach wypowiedziec na glos.

Poznalam taka fajna Polke.. zatrzymala se w Bari 2 dni. Wyobrazcie sobie od 8 lat zyje na jachcie z mezem Nowozelandczykiem i maja teraz dziewczynke 2-letnia, ktora mowi po polsku, angielsku i troszke po wlosku. Plynal dookola swiata.. az dziwnie jest sluchac takich historii, ktore wydaja sie byc z innej bajki

Dziewczyny, czy zastanawialyscie sie nad udzielaniem pierwszej pomocy malym dzieciom? dzis ogladalam ciekawy program na ten temat i pokazywali co robic jak dziecko zadlawi sie lub cos utknie mu w gardle. Mowili, ze nigdy nie nalezy pchac pacla do gardla i probowac wyjac przedmiot. Nalezy od tylu przez pas zlapac za zychwe, przelozyc dziecko przez kolano i zadac piec pchniec w plecy, a nastepnie zlapacod tylu za brzuch i piec pchniec w przepone.. jak znajde strone pokaze Wam, warto wiedziec.. niestety w ten sposob zmarlo dziecko mojej znajomej w wieku 2 lat

Jesli ktoras z Was mialaby ochote na udzial w konkursie:
http://www.bebilon.com.pl/Pamietnik/...sze-Pamietniki

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Znalazlam, jakby kogos interesowala tu sa video:
http://www.manovredisostruzionepedia...&id=2&Itemid=5
wychodze z zalozenia ze nigdy nie wiadomo kiedy to sie przyda
marticia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 22:20   #3167
poulette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marticia Pokaż wiadomość

Dziewczyny, czy zastanawialyscie sie nad udzielaniem pierwszej pomocy malym dzieciom? dzis ogladalam ciekawy program na ten temat i pokazywali co robic jak dziecko zadlawi sie lub cos utknie mu w gardle. Mowili, ze nigdy nie nalezy pchac pacla do gardla i probowac wyjac przedmiot. Nalezy od tylu przez pas zlapac za zychwe, przelozyc dziecko przez kolano i zadac piec pchniec w plecy, a nastepnie zlapacod tylu za brzuch i piec pchniec w przepone.. jak znajde strone pokaze Wam, warto wiedziec.. niestety w ten sposob zmarlo dziecko mojej znajomej w wieku 2 lat

Jesli ktoras z Was mialaby ochote na udzial w konkursie:
http://www.bebilon.com.pl/Pamietnik/...sze-Pamietniki

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Znalazlam, jakby kogos interesowala tu sa video:
http://www.manovredisostruzionepedia...&id=2&Itemid=5
wychodze z zalozenia ze nigdy nie wiadomo kiedy to sie przyda
Ja mialam juz 3 takie szkolenia, wiec wiem o co chodzi. Ale prawde mowiac jak sie kiedys Gino raz dlawil, to oczywiscie zamaist reagowac jak trzeba, to mu wcisnelam lape do buzi i wyciagnelam kawalek chleba, ktorym sie dusil. Tak wiec wiedza wiedza, a praktyka praktyka. Nigdy nie wiadomo jak sie czlowiek zachowa. Spontan jest inny od cwiczen na wykladach.... niestety. Ale lepiej wiedziec niz nie wiedziec co i jak.
poulette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 22:52   #3168
kristi75
Zakorzenienie

no ja żadnych ćwiczeń nie przechodziłam ale miałam już parę razy doczynienia z tym niestety
i zawsze pomagało pochylenie do przodu i spontaniczne uderzenie ręką taką nie płaską ale taką choćby się z dłoni robiło domek kurcze nie wiem jak to wytłumaczyć
raz mi się ten najstarszy zadławił jak miał coś ok 3 lat cukierkiem taką landrynką to chyba było największe zadławienie
a resztę to w trakcie jedzenia
i dopiero jak wyskoczyło z gardełka to wyjmowałam z buzi
aaa i jeszcze raz mi ten najstarszy podczas jedzenia bigosu połknął liść laurowy i on mu się wbił w przełyku tak że aż krew szła i nieszło go niczym wyciągnąć
trzeba było po pogotowie dzwonić
przyjechali dość szybko na sygnałach i wyciągnęli go taką dużą pensetą

no ale muszę poczytać jeszcze jak ta pomoc wygląda z fachowej strony

Stary 2009-10-06, 23:18   #3169
marticia
Zakorzenienie

Tak Poulette, praktyka praktyka, choc zdarza sie, ze chcemy pomoc dziecku a pogarszamy sprawe, tak stalo sie z moja znajoma, parowka utkwila w przelyku i on chcac wyciagnac palcem wepchnela bardzije gleboko i tak corki nie uratowano.
A tak jak Kristi to pochylenie i uderzenie w plecy i potem w przepone wlasnie taka jakby lyzeczka z dloni (na tych filmach powinna byc zademontrowana) zawsze pomoze. Straszne z tym lisciem laurowym..brrr..
Kurde jak pomysle o takiej sytuacji az dreszcze mi rpzechodza.
marticia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 23:25   #3170
kristi75
Zakorzenienie

marticia mając dzieci nigdy nie wiesz co cię czeka
zawsze się coś dzieje

a z tym liściem to naprawdę to było straszne a najstraszniejsze to było to że nie można było mu pomóc
a jeszcze wam powiem jak tz dzwonił wtedy po pogotowie to oni zamiast szybko przyjąć wezwanie to zadawali tak durne pytania ale jak tz ich opierpapier to baba się zaraz przymkła

pooglądałam te fachowe ćwiczenia i powiem wam że wygląda to przerażająco
to ratowanie tak małych dzieci
no ale w tedy to wiadomo liczy się każda sekunda i nie myśli się
ciekawi mnie czy każdy powinien nosić taką folię do sztucznego oddychania

Edytowane przez kristi75
Czas edycji: 2009-10-06 o 23:28
Stary 2009-10-06, 23:39   #3171
Sosnowa
Zakorzenienie

o raju, jaki straszny wieczór tutaj

Wersta - brzmi przerażająco, ale dacie radę... a pediatra tak po prostu zauważył to wędzidełko, czy jakos specjalnie badał?

Marti - jak przeczytałam o Twojej koleżance, to mi się coś strasznego zrobiło.... ja pamiętam jak mi się raz mała w nocy zachłysnęła mlekiem, ale tak mocno, że jak chciała nabrać powietrze, to bulgotała... a potem zaczęła opadać... ja byłam wtedy sama i serio myślałam, ze to może być .... orany....

Kasiulka, trzymaj się. Mam teraz wyrzuty sumienia, ze poruszyłam ten szczepionkowy temat zanim wszystkie skończyły szczepić dzieci....
nie potrzebnie wprowadzałam nerwową atmosferę.
Sosnowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 00:36   #3172
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Dziękuję Martunia i Judi, wiem że głupio gadam ale mnie wewnętrznie szlag trafia. Dziś drugi dzień... ciekawe ile to g... potrwa. Jutro najpewniej jadę do lekarki nie obejrzy Olę bo może coś mnie umyka.

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Judi kochana miłej pracki i trzymaj się dzielnie
Kasiu, ja przezywalam to samo w sierpniu. Borys tydzien po szczepieniu dostal temp, pozniej kaszel, a za 2 dni mielismy jechac do chorwacji...no ale na szczescie wszystok przeszlo juz w chorwacji.
takze, miejmy nadzieje, ze Olci nic nie bedzie, tylko biedna z temp. sie pomeczy.
Stary 2009-10-07, 09:44   #3173
anka1900
Zakorzenienie

hejka
ja juz po kawie i uśpieniu Mikiego,
pada deszcz niemiłosiernie, bedę sie kisić w domu, pocieszam sie że jutro ma być ponoć rewelacja słońce i 24 stopnie
ide pobuszować na all
Stary 2009-10-07, 10:01   #3174
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

heloł,

U nas piekne slonce i niebieskie niebo, a jak jechalam do pracy, to szarówka i padal deszcz niesamowity ten blekit dzisiaj
za oknem juz tak nostalgicznie.. drzewa roznokolorowe, gubia powoli liscie.. a ja bym chciala jednak lato.. echh

Pitera dzis budzilam bo spal jak suseł rano... wymienilam mu smoka na flache mleka i mniej wiecej przy koncowce sie obudzil w koncu i podreptal do swoich zabawek, gdyz mama je poukladala no to trzeba bylo rozpitolic wszystko, bo on uwielbia wywalic sterte klockow po czym rozpedzic sie na czworakach i walnac prosto w gore klockow by polecialy w roznych kierunkach... taka z niego siła niszczycielska TZ mowi, ze on ma to po mamie

It is what it is

Stary 2009-10-07, 10:06   #3175
anka1900
Zakorzenienie

hmm
najdziwniejsze, że wszelkie złe cechy dzieciaki dziedziczą po mamuśkach, zastanawiające
Stary 2009-10-07, 10:10   #3176
Kasiulka22
Zakorzenienie

Hej babencje

Nie chcę chwalić dnia przed zachodem, ale Ola po tym nurofenie wczoraj jak młody bóg. Gorączka spadła i w nocy nie wróciła, póki co teraz też nie ma, nie mierzyłam ale czuję że jest chłodna. Nie wiem jak będzie za kilka godzin więc ją zarejestrowałam do lekarki, ale jak nie będzie się nic działo to nie pojadę żeby czegoś z przychodni nie przytargała, nie ma kataru i kaszlu. Obwiniam szczepionkę i może zęby, albo jedno i drugie. Trzymajcie kciuki babeczki żeby temperatura już nie wracała

Kochane bardzo Wam dziękuję za dobre słowa ja jestem panikara i jak widzę takie moje przemielone przez wyżymaczkę dziecko to mi słabo się robi.

U nas też przewstrętna pogoda leje non stop, a rano to tak pucowało że aż hałasu narobiło

Sosnowa kochana, coś Ty nie miej wyrzutów. Szczepionki to syf, jedne mniejszy drugi większy, a jak wiadomo niestety szczepić trzeba żeby się uchronić przed większym syfem

Werstunia ogromnie współczuję... tego to w ogóle sobie nie wyobrażam Trzymaj się dzi8elnie Perło razem z Sofiją

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 10:16   #3177
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
hmm
najdziwniejsze, że wszelkie złe cechy dzieciaki dziedziczą po mamuśkach, zastanawiające
dokladnie... a jak wczoraj bylismy u KasiRoxi, i jej Norbert jest pol roku mlodszy, a wielkoscia przebija Pitera nieznacznie, a ze jej mlody juz raczkuje, to wyrywal Piotrkowi z rak zabawke (myszke od kompa), jak mu sie udalo, to moj mlody probowal rowniez mu ja wyrwac, ale tamten sie nie dal, to Piter sie rozplakal... na co moj TZ.. "piter nie badz pierdoła..., no nieeeee no normalnie jak Twoj stary... synku zawiodles mnie" sturlalam sie ze smiechu

It is what it is

Stary 2009-10-07, 10:21   #3178
anka1900
Zakorzenienie

nie wiem czy zauważyłyście, ale sporo naszych dzieciaków gorączkowało po szczepieniu, i to nie po tygodniu były jakies objawy ale tuż po, Miki zapoczątkował poszczepienne gorączkowanie, i ewidentnie ja wiążę to ze szczepionką, bo żadnych objawów innych nie było, tylko mega gorączka, a nie miał styczności z innymi bobasami zainfekowanymi, wiec jak juz to z powietrza mógł cos załapać
Stary 2009-10-07, 10:29   #3179
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
nie wiem czy zauważyłyście, ale sporo naszych dzieciaków gorączkowało po szczepieniu, i to nie po tygodniu były jakies objawy ale tuż po, Miki zapoczątkował poszczepienne gorączkowanie, i ewidentnie ja wiążę to ze szczepionką, bo żadnych objawów innych nie było, tylko mega gorączka, a nie miał styczności z innymi bobasami zainfekowanymi, wiec jak juz to z powietrza mógł cos załapać
moj naszczescie nie goraczkowal.. i nawet jak ząb wychodzil to tylko kupon i katar, a goraczki nie bylo.. wiec oby tak dalej

It is what it is

Stary 2009-10-07, 10:39   #3180
LeoNa86
Wtajemniczenie

GG do LeoNa86

Kasiu i widzisz ...życze aby goraczka nie wrócila...a do przychodni faktycznie sie nie pchaj...mi powiedziala zebym narazie do przychodni nie przychodzila bo pełno chorób takze i ty jakbys nie miala potrzeby nie idz....ciesze sie ze z Olcia lepiej
LeoNa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości