Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XV) - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-14, 20:56   #3151
Lenova
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XV)

Dziewczyny przepraszam, że ja ciągle dzisiaj o sobie i o tej chorobie Blanki ale jestem kompletnie zdezorientowana i się martwie bo nie wiem jak reagować. Na dodatek mąż w pracy, rodzice nie zmotoryzowanie i w razie W. nie wiem co robić.
Blanka co chwila właśnie tak zakaszle przez sen jak taki ochrypnięty stary pies. Niedawno jak jej giluny wyciągałam to złapał ją taki większy atak kaszlu podczas płaczu to otworzyłam okno i faktycznie pomogło ( Debrah dziękuje)
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 20:56   #3152
insolito
Zadomowienie

Hloł
Jestem padnięta, byliśmy dziś z Piotrkiem prawie 3 godz na placu zabaw. Syn mój ze wszystkiego musiał skorzystać Wszyscy dookoła się dziwili, że ma 13 miesięcy, a wszędzie włazi i się wspina Oczywiście ataki śmiechy też były, wystarczyło, że inne dziecko zjeżdżało ze ślizgawki A tak z mniej przyjemnych info to wstaliśmy dziś o 3.30 Wczoraj prawie cały dzien na podwórku byliśmy to myślała, że będzie dobrze spał Taa...

Blacka, dużo zdrowia da mamy

Misia, pochwal się płaszczykiem na modelce jak już dojdzie

Bokeh, udanego weekend

Silver, Aga, współczuję powrotów do pracy, mam nadzieję że niedługo będzie lepiej

Sylwia, Lenova, Ellmi, zdrowia da Bobasów

Nawijko Czekam na zdjęcia

Pstryczku, Kubuś śliczniusi

Tylko Wy wieci, jak bije moje serce od środka .
insolito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 20:58   #3153
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
DEBRAH..a o jakich minky tańszych mówisz?bo te "oryginaly" to sa la millou, tak?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Tak, tzn chciałam coś tanszego niż la millou - ale też z minky. Jest tego trochę na allegro.
Tylko biję się z myślami czyb to ma sens w ogóle, czy jej nie będzie za ciepło tak jak pod kołdrą.
Wylączyliśmy sobie ogrzewanie już (taki feler, że albo ciepło jak w saunie, albo wyłączone ) i teraz jest letnio (ale nie zimno), zamiast gorąco. Więc śpi pod kołdrą dzisiaj. Ale generalnie myślę nad tym kocykiem. Chociaż buty są pierwszą potrzebą - bo musi mieć jakieś niskie, a nie tylko te wysokie. Chyba muszę ruszyć za nimi swój zad, bo już się nie zapowiada w ogóle na używanie zimówek.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 21:06   #3154
elllmi
Zakorzenienie

o wakacjach piszecie, a my nigdzie nie pojedziemy cała kasa w dom w tym roku pójdzie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Hej kochane. Dziekuje za dobre slowka dla mamy - czuje sie dobrze, chcialaby juz wyjsc, moze jutro ja wypisza.
dobrze, że już lepiej

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Wczoraj zawiesił mi się na firanie jak tarzan jakiś nie mogłam go ściągnąć
A na wieczór takiego się szaleju najadł że gryzł najpierw męża w tego dużego palca od stopy a potem mnie-i się głupio cieszył

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;45583668]Już po lekarce, jakkolwiek to brzmi faktycznie raczej zęby, w porównaniu z poniedziałkiem to lek. powiedziałą, że Dorcia super wygląda, zdrowiej, osłuchowo ok, gardełko ledwo czerwone, żadnych ropnych nacieków nie ma, rzecz jasna antybiol do niedzieli utrzymać. Ale dziąsła całe opuchnięte, więc cholera wie, ile tego lezie![/QUOTE]

dobrze, że nic gorszego

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
My już po pierwszym spacerze. Przyszliśmy się posilić czymś
jaki zadowolony z tą konewką

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Heja ho, pamieta mnie tu kto?

brawa dla Kubusia za tyle nowych umiejętności

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
A propo piaskownicy

a we wtorek bodajze mlody zajadal ze smakiem ziemie
jak mu probowalam wyjac z buzi to ryk byl taki ze hej
jaki żabol

Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
Pisałam Wam kiedyś dawno temu - jak Grześ był chory to zawsze zapisywałam sobie w specjalnym notesie na co (jakie objawy, jakie rozpoznanie, jakie konkretnie leki z dawkowaniem, dzień po dniu jak reagował czyli np. że w trzecim dniu kaszel się zmienił na mokry, że wystąpiła gorączka, jakie kupy po antybiotyku). Dość długo to robiłam. Czasem między infekcjami było parę miesięcy i zwykle zdążyłam zapomnieć jak to było. Więc szybko szukałam w notesiku podobnej infekcji i od razu wiedziałam czego się można spodziewać i co podać (sprawdzałam tylko czy nie trzeba ciut zwiększyć dawki)
za każdym razem jak robię sobie rozpiskę jakie lekarstwa podawać, to przypomina mi się Twój zeszycik

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Ultra81 Pokaż wiadomość
Tz przyniósł mi herbatę o nazwie "Z piekła rodem" Powiedział, że nazwa go przekonała. Zupełnie nie wiem dlaczego

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

insolito, kupiłaś w końcu coś z reserved dla Piotrusia? bo ja dzisiaj byłam stacjonarnie i chciałam te bodziaki kupić, bo mi się spodobały, ale nie było w ogóle chyba zamówię na stronce z dostawą do sklepu; i kupiłam tylko niebieski t-shirt i jest śliczny (mówiłaś, że Piterowi ładnie w niebieskim )
d.upa, na stronce też już nie ma

no i już któraś z Was pisała o obniżkach w HM - też kupiłam dwie bluzeczki sweterek

ale mnie gardło napitala, masakra

Edytowane przez elllmi
Czas edycji: 2014-03-14 o 21:08
elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 21:09   #3155
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Tak, tzn chciałam coś tanszego niż la millou - ale też z minky. Jest tego trochę na allegro.
Tylko biję się z myślami czyb to ma sens w ogóle, czy jej nie będzie za ciepło tak jak pod kołdrą.
Wylączyliśmy sobie ogrzewanie już (taki feler, że albo ciepło jak w saunie, albo wyłączone ) i teraz jest letnio (ale nie zimno), zamiast gorąco. Więc śpi pod kołdrą dzisiaj. Ale generalnie myślę nad tym kocykiem. Chociaż buty są pierwszą potrzebą - bo musi mieć jakieś niskie, a nie tylko te wysokie. Chyba muszę ruszyć za nimi swój zad, bo już się nie zapowiada w ogóle na używanie zimówek.
No ja nad tym minky też myślałam, ale nie wiem czy to nie wyrzucony pieniądz.mam la millou wkladke do wózka i zastanawiam sie nad wystawieniem jej na all..nie jestem zadowolona.mam też chusteczke na szyje z minky (ale juz nie la millou)i nie powiem aby to bylo mega cieple, napewno chłodniejsze niz polar. No ja też szukam czegoś zamiast koldry, bo koc jest bardziej miekki i tak mniej się odkrywa niz z koldry...możesz podac jakiś link do minky na all(jakiejś kołderki z tych tańszych), bo pisze z telefonu i nie mam jak teraz wejść.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

ELLMI...my też nigdzie nie jedziemy, bo pewnie na Mazury do rodziców na dzialke, ale za to kasy na dom nie mamy...więc jesteście w lepszej sytuacji

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."

Edytowane przez neti1
Czas edycji: 2014-03-14 o 21:07
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 21:15   #3156
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:

ELLMI...my też nigdzie nie jedziemy, bo pewnie na Mazury do rodziców na dzialke, ale za to kasy na dom nie mamy...więc jesteście w lepszej sytuacji
dobra, pocieszyłaś mnie

Stary 2014-03-14, 21:15   #3157
insolito
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elllmi Pokaż wiadomość
o wakacjach piszecie, a my nigdzie nie pojedziemy cała kasa w dom w tym roku pójdzie

[/COLOR]insolito, kupiłaś w końcu coś z reserved dla Piotrusia? bo ja dzisiaj byłam stacjonarnie i chciałam te bodziaki kupić, bo mi się spodobały, ale nie było w ogóle chyba zamówię na stronce z dostawą do sklepu; i kupiłam tylko niebieski t-shirt i jest śliczny (mówiłaś, że Piterowi ładnie w niebieskim )
d.upa, na stronce też już nie ma

no i już któraś z Was pisała o obniżkach w HM - też kupiłam dwie bluzeczki sweterek

ale mnie gardło napitala, masakra

E, co tam jedne wakacje w porównaniu do pięknego własnego domku Kończycie już w tym roku?

Nie, jeszcze nie zamówiła, ale chyba zaraz to zrobię Byłam w niedzielę w reserved, ale dosłownie sekundę, bo z Piotrkiem na rekach (nie chciało mi się wózka z auta wyciągać , o ja głupia) widział tylko kontem oka te body w paski, ale musiałam biec za synem i nawet nie macnęłam

Zdrowiej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-14, 21:25   #3158
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Napisane przez insolito Pokaż wiadomość
E, co tam jedne wakacje w porównaniu do pięknego własnego domku Kończycie już w tym roku?

Nie, jeszcze nie zamówiła, ale chyba zaraz to zrobię Byłam w niedzielę w reserved, ale dosłownie sekundę, bo z Piotrkiem na rekach (nie chciało mi się wózka z auta wyciągać , o ja głupia) widział tylko kontem oka te body w paski, ale musiałam biec za synem i nawet nie macnęłam

Zdrowiej
Jutro jade do rezerved bo fajne chustki arafatki widziałam tanio na stronie, to i body zobaczę..a o jakich piszeta?

A czy tam albo w hm w dobrych cenach są jakieś fajne kurteczki wiosenne?

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
Stary 2014-03-14, 21:30   #3159
insolito
Zadomowienie

A Piotrek w piaskownicy lubi sie bawić, pozwalam mu jak najbardziej, tylko sprawdzam czy szkieł niema , bo różne cuda już widziałam O proszę : http://www.youtube.com/watch?v=DNQxw...ature=youtu.be

Neti, załadowałam jeszcze raz koszyk w Re i wzięłam te body : http://www.reserved.com/pl/pl/y9073-...-size-62-86-cm
http://www.reserved.com/pl/pl/y9065-...-size-62-86-cm
I ten sweter co ostatnio http://www.reserved.com/pl/pl/y6018-...-elbow-patches

Stary 2014-03-14, 21:31   #3160
BlackSanctum
Zakorzenienie

Hej kochane.

Mama jest już w domu. Jest bardzo obolała, ale poza tym wszystko okej. Biedna.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 21:33   #3161
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:
nieeee, no co Ty, dopiero okna i dach teraz na wiosnę chcemy

Cytat:
Jutro jade do rezerved bo fajne chustki arafatki widziałam tanio na stronie, to i body zobaczę..a o jakich piszeta?

A czy tam albo w hm w dobrych cenach są jakieś fajne kurteczki wiosenne?
ja mówię o tych:
http://www.reserved.com/pl/pl/kids/b...-size-62-86-cm
http://www.reserved.com/pl/pl/kids/b...-size-62-86-cm

a co do kurteczek, to nie muszę kupić, więc sie zbytnio nie przyglądam; ale w HM widziałąm jakieś takie kangurki chyba na manekinach - taka beżowa i jakby dzinsowa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-14, 21:34   #3162
Kija80
Zadomowienie

Lenova ja specjalista krtaniowy bo Ania na nic innego nigdy nie chorowała, tylko krtań, jedną ostrą i cztery lajtowe, Grześ też miał jedną ostrą. Generalnie wygląda to tak - sam szczekający kaszel to nie dramat, brzmi strasznie ale u nas Ania się przy tym nawet nie wybudza tylko szczeka na spaniu. Pilnuj żeby w pokoju było raczej chłodno i wilgotno, jak masz nawilżacz to włącz, jak nie to np. możesz wieszać na łóżeczku mokre pieluchy tetrowe. Możesz jej robić inhalacje z soli. Ostra krtań oznacza zwykle wizytę na całodobówce/ip, często też szpital (krótki, ze trzy dni). Ostrą masz wtedy gdy dziecko się budzi, szczeka (przerażająco, na pewno gorzej niż Blanka teraz bo wiedziałabyś w czym rzecz) i zaczyna się dusić. Krtań się zaciska i dziecko nie może oddychać. Wtedy szybko owijasz dziecko w coś ciepłego i lecisz z nim na zewnątrz, zimne powietrze rozszerza krtań i jest lepiej ale gdy dochodzi do duszności lepiej jechać do szpitala nawet gdy zimne powietrze pomoże (bo dziecko prawdopodobnie i tak jest mocno przykurczone i może wymagać podania dexavenu, to taki steryd w zastrzyku). Jeśli krtań będzie się powtarzać to pewnie dostaniecie pulmicort do inhalacji i wtedy jak dziecko zacznie szczekać inhalujesz zestawem pulmicort + berodual. Samym berodualem chyba nie ma sensu, na krtań rozszerzająco działa pulmicort, berodual bodajże łagodzi kaszel ale nigdy przy krtani nie dostaliśmy samego
Kija80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 21:36   #3163
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
No ja nad tym minky też myślałam, ale nie wiem czy to nie wyrzucony pieniądz.mam la millou wkladke do wózka i zastanawiam sie nad wystawieniem jej na all..nie jestem zadowolona.mam też chusteczke na szyje z minky (ale juz nie la millou)i nie powiem aby to bylo mega cieple, napewno chłodniejsze niz polar. No ja też szukam czegoś zamiast koldry, bo koc jest bardziej miekki i tak mniej się odkrywa niz z koldry...możesz podac jakiś link do minky na all(jakiejś kołderki z tych tańszych), bo pisze z telefonu i nie mam jak teraz wejść.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Dlaczego nie jesteś zadowolona z wkładki do wózka minky?

A co do wakacji: my pewnie znowu nigdzie nie poijedziemy...szał ciał będzie jak się uda na działkę do rodziców wyskoczyć na parę dni (cieszyn).
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 21:40   #3164
insolito
Zadomowienie

Cytat:
Lenova ja specjalista krtaniowy bo Ania na nic innego nigdy nie chorowała, tylko krtań, jedną ostrą i cztery lajtowe, Grześ też miał jedną ostrą. Generalnie wygląda to tak - sam szczekający kaszel to nie dramat, brzmi strasznie ale u nas Ania się przy tym nawet nie wybudza tylko szczeka na spaniu. Pilnuj żeby w pokoju było raczej chłodno i wilgotno, jak masz nawilżacz to włącz, jak nie to np. możesz wieszać na łóżeczku mokre pieluchy tetrowe. Możesz jej robić inhalacje z soli. Ostra krtań oznacza zwykle wizytę na całodobówce/ip, często też szpital (krótki, ze trzy dni). Ostrą masz wtedy gdy dziecko się budzi, szczeka (przerażająco, na pewno gorzej niż Blanka teraz bo wiedziałabyś w czym rzecz) i zaczyna się dusić. Krtań się zaciska i dziecko nie może oddychać. Wtedy szybko owijasz dziecko w coś ciepłego i lecisz z nim na zewnątrz, zimne powietrze rozszerza krtań i jest lepiej ale gdy dochodzi do duszności lepiej jechać do szpitala nawet gdy zimne powietrze pomoże (bo dziecko prawdopodobnie i tak jest mocno przykurczone i może wymagać podania dexavenu, to taki steryd w zastrzyku). Jeśli krtań będzie się powtarzać to pewnie dostaniecie pulmicort do inhalacji i wtedy jak dziecko zacznie szczekać inhalujesz zestawem pulmicort + berodual. Samym berodualem chyba nie ma sensu, na krtań rozszerzająco działa pulmicort, berodual bodajże łagodzi kaszel ale nigdy przy krtani nie dostaliśmy samego
A co w lato, jak ciepło będzie na zewnątrz ?

Back, cieszę się, że mama już w domu

Stary 2014-03-14, 21:40   #3165
misiaeel
Wtajemniczenie

Debrah fajna jest stronka gdzie się samemu projektuje kocyk minky, teraz nie pamiętam ale zapytam koleżanki i Ci powiem juro

neti no właśnie czemu nie jesteś zadowolona z tej wkładki do wózka?

insolito no jak się ładnie bawi a jakie spodniaszki eleganckie

elllmi oddam Ci wyjazd na wakacje daj mi chałupkę

i ponawiam pytanie, miała którąś do czynienia z wózkami chicco lite way i lira 4? bo nie moge się zdecydować:/

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 21:45   #3166
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:
A Piotrek w piaskownicy lubi sie bawić, pozwalam mu jak najbardziej, tylko sprawdzam czy szkieł niema , bo różne cuda już widziałam O proszę : http://www.youtube.com/watch?v=DNQxw...ature=youtu.be
jaki fajny i dzieciaki w rurkach świetnie wyglądają

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Mama jest już w domu. Jest bardzo obolała, ale poza tym wszystko okej. Biedna.
dobrze, że już po wszystkim

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość

co do wózków, to nie pomogę

Stary 2014-03-14, 21:46   #3167
Kija80
Zadomowienie

Zastanawiam się czy jeszcze któraś z dziewczyn na wątku nie wie o co chodzi z zapaleniem krtani, już tyle razy pisałam co trzeba robić że chyba każda to zna na pamięć

Mogę się też pomądrzyć odnośnie nasivinu. Lenova ten co masz to nasivin soft? taki w kartoniku biało-zielonym? On jest o wiele wygodniejszy w stosowaniu niż ten w kroplach. Raz się dałam nabrać na krople (to jest zwykły nasivin, nie soft). Było to lat temu z pięć? ale jak się nic nie zmieniło to on był w takiej szklanej buteleczce z pipetką. Tą pipetką trzeba było nabrać chyba jedną kroplę i zapodać do noska. Co ja się przy tym naklęłam... Nie dość że nie widziałam ile nabieram, to jeszcze nie widziałam ile kropli wychodzi z tej pipety. Jedyna zaleta to cena, on był chyba sporo tańszy. Ale i tak musiałam wyrzucić i kupić soft. Wtedy on był w pudełeczku biało-fioletowym (albo może biało-granatowym, tak jakoś)
Stary 2014-03-14, 21:50   #3168
insolito
Zadomowienie

Cytat:

i ponawiam pytanie, miała którąś do czynienia z wózkami chicco lite way i lira 4? bo nie moge się zdecydować:/
Spodnie z Zary, ale siostra u używaku wyczaiła

Co do wózka to niestety nie pomogę

Cytat:
jaki fajny i dzieciaki w rurkach świetnie wyglądają

Szczególnie w piaskownicy

Cytat:
Zastanawiam się czy jeszcze któraś z dziewczyn na wątku nie wie o co chodzi z zapaleniem krtani, już tyle razy pisałam co trzeba robić że chyba każda to zna na pamięć
No i dzięki Ci za to

Stary 2014-03-14, 21:53   #3169
Kija80
Zadomowienie

Cytat:
A co w lato, jak ciepło będzie na zewnątrz ?

Back, cieszę się, że mama już w domu
w lecie dzieci nie chorują na ostrą krtań poważnie, ona atakuje mniej więcej od późnej jesieni do wczesnej wiosny, tak jakoś. I najpóźniej w 5 rż przechodzi bo wtedy krtań jest wystarczająco dojrzała i się nie zaciska. Gdyby mi się zdarzyło w lecie (pewnie w drodze wyjątku może), to wtedy albo podstawiłabym dziecko pod otwarty zamrażalnik, albo pod jakąś parę (inhalator, nawilżacz, parująca woda w łazience). Bo to też są polecane metody ale wg mnie najskuteczniejsze i najszybsze jest wystawienie na balkon czy stanie przy otwartym oknie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-14, 21:55   #3170
misiaeel
Wtajemniczenie

Black cieszę się, że Mama już w domu

Cytat:
Spodnie z Zary, ale siostra u używaku wyczaiła

Co do wózka to niestety nie pomogę

Szczególnie w piaskownicy

No i dzięki Ci za to
co do sh, sąsiadka do mnie dzwoniła i od słowa do słowa mówi, że wyczaiła gdzieś blisko nas jakiś fajny lumpeks i 24 ma być dostawa jakiś super hiper mega ciuchów

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2014-03-14, 21:58   #3171
insolito
Zadomowienie

Cytat:
w lecie dzieci nie chorują na ostrą krtań poważnie, ona atakuje mniej więcej od późnej jesieni do wczesnej wiosny, tak jakoś. I najpóźniej w 5 rż przechodzi bo wtedy krtań jest wystarczająco dojrzała i się nie zaciska. Gdyby mi się zdarzyło w lecie (pewnie w drodze wyjątku może), to wtedy albo podstawiłabym dziecko pod otwarty zamrażalnik, albo pod jakąś parę (inhalator, nawilżacz, parująca woda w łazience). Bo to też są polecane metody ale wg mnie najskuteczniejsze i najszybsze jest wystawienie na balkon czy stanie przy otwartym oknie
Właśnie też o zamrażalniku pomyślałam

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Black cieszę się, że Mama już w domu

co do sh, sąsiadka do mnie dzwoniła i od słowa do słowa mówi, że wyczaiła gdzieś blisko nas jakiś fajny lumpeks i 24 ma być dostawa jakiś super hiper mega ciuchów

Szykuj się

Stary 2014-03-14, 22:03   #3172
Kija80
Zadomowienie

Pamiętacie jak Ania z Zielonego Wzgórza leczyła krup ipekakuaną u siostrzyczki Diany? Nie jestem pewna ale ten krup to chyba właśnie ostre zapalenie krtani
Stary 2014-03-14, 22:17   #3173
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie też o zamrażalniku pomyślałam

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Szykuj się
no ba
Cytat:
Pamiętacie jak Ania z Zielonego Wzgórza leczyła krup ipekakuaną u siostrzyczki Diany? Nie jestem pewna ale ten krup to chyba właśnie ostre zapalenie krtani
o pamiętam to

pranie rozwieszone, prawie już jestem spakowana jutro dopakuje kilka rzeczy i wracamy do domu koniec sielanki ale wytęskniony Mąż już czeka
dobranoc

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2014-03-14, 22:36   #3174
Kija80
Zadomowienie

Co prawda nie wpadli na najprostsze czyli wystawienie na zimno (a to zima była przecież, Mateusz saniami po lekarza jechał), ale Ania trzymała dziecko nad garem z gotującą się wodą A w Rilli Mary Vance uratowała Jasia który dostał krupu, też go nad czymś trzymała, chyba jakąś patelnią? No i trzy pary bliźniąt wszystkie po kolei przechodziły, nic dziwnego że co chwilę któreś dziecko na wątku choruje na krtań skoro to takie powszechne

Lenova a gdyby za jakieś 2-3 dni okazało się że Blanka przestanie szczekać a będzie zaflegmiona i zacznie mokro kaszleć to wtedy możesz przeinhalować mucosolvanem

Edytowane przez Kija80
Czas edycji: 2014-03-14 o 22:47
Stary 2014-03-14, 22:49   #3175
aplikacja24
Raczkowanie

Cytat:
Lenova ale co Ty chcesz zrobić, podać berodual z mucosolvanem zamiast tych przepisanych leków? Acodin jest typowo na suchy kaszel, hamuje odruch kaszlu jak wszystko kodeinowe, nie powinien być droższy niż 10 zł. Differgan jest lekiem przeciwalergicznym, nieraz go przepisują np przy zapaleniu oskrzeli czy krtani jak jest podejrzenie że może być podłoże alergiczne. On jest dość drogi bo ponad 20 zł a ważny jest chyba ze dwa miesiące od otwarcia, podaje się go zwykle góra dwa dni i flacha do wylania. Nasivin to wiadomo, krople do nosa, też chyba ponad 20 zeta. Mucosolvan ma działanie wybitnie wykrztuśne a u Was sądząc po lekach kaszel jest suchy więc tego bym nie dawała. Berodual na suchy mógłby być ale chyba na niego za wcześnie, to jednak steryd. Po differganie może być dużo dziwnych skutków ubocznych. U nas było nadmierne uspokojenie ale nie narzekałam, Grzesiowi lepiej się spało przez te dwie-trzy noce i tyle
Berodual nie jest sterydem Pulmicort owszem.
aplikacja24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 22:57   #3176
Kija80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aplikacja24 Pokaż wiadomość
Berodual nie jest sterydem Pulmicort owszem.
A racja, zasugerowałam się że chyba Lenova tak napisała i powieliłam Niemniej ot tak bez wskazań bym nie podawała bo to nie jest taki całkiem niewinny lek. No i chyba sam berodual przy krtani to nic nie da, tak mi się wydaje, on chyba wspomaga tylko inhalacje pulmicortem? A może i nie, w każdym razie sam bero to tylko przy zapaleniu oskrzeli mieliśmy bo on rozszerza oskrzela bodajże...
Stary 2014-03-14, 23:04   #3177
aplikacja24
Raczkowanie

Cytat:
A racja, zasugerowałam się że chyba Lenova tak napisała i powieliłam Niemniej ot tak bez wskazań bym nie podawała bo to nie jest taki całkiem niewinny lek. No i chyba sam berodual przy krtani to nic nie da, tak mi się wydaje, on chyba wspomaga tylko inhalacje pulmicortem? A może i nie, w każdym razie sam bero to tylko przy zapaleniu oskrzeli mieliśmy bo on rozszerza oskrzela bodajże...
Dokładnie tak. My przy zapaleniu krtani mieliśmy zawsze "tylko" pulmicort, natomiast przy zapaleniu oskrzeli pulmicort z berodualem. Nam tłumaczono, że berodual rozszerza oskrzela i dzięki temu optymalizuje/wzmacnia działanie pulmicortu.
aplikacja24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 23:16   #3178
Kija80
Zadomowienie

A my przy krtani miewamy zestaw pulmicort + berodual (nie za każdym razem ale miewamy), przy czym berodual lekarka zaleca podawać wtedy gdy dziecko ma męczący, uporczywy kaszel, że niby ma to go złagodzić. Czyli berodual np. ze dwa dni, pulmicort trochę dłużej. W szpitalu też tak dawali. Czy zasadnie nie wiem, ja nie lekarz Za to nigdy nie spotkałam się z pulmicortem przy oskrzelach. Co lekarz/szpital to inna szkoła najwidoczniej

---------- Dopisano o 00:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ----------

A przy Grzesiu (nie miałam inhalatora) na ostrą krtań dostaliśmy steryd domięśniowo na całodobówce, a do domu differgan jak Lenova, Pulneo, chyba Nurofen przeciwzapalnie, może jeszcze coś ale nie pamiętam, musiałabym sprawdzić.
Stary 2014-03-15, 00:21   #3179
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Debrah fajna jest stronka gdzie się samemu projektuje kocyk minky, teraz nie pamiętam ale zapytam koleżanki i Ci powiem juro

neti no właśnie czemu nie jesteś zadowolona z tej wkładki do wózka?

Łącznie od 20-już 4 pobudki :banghead::banghead::bang head:

Nie jestem z wkładki zadowolona..bo jest za miekka i ściąga się przy każdym ruchu Antonia w wózku.mimo że ma otwory na pasy to wiecznie mam wrażenie że mimo standardowego rozmiaru poprostu tu nie pasuje.wk....wia mnie jak widze ten ściągnięty materiał od góry trzymający się tylko dla tego że naciągnięty...trzyma się pasów.
Jak na 109zl + kw.....szkoda takiej kasy, ale podkusilo mnie..błekit z jednej strony i ptasie radio z drugiej ...ładne, ale mogłam za to wziąć kołderkę:banghead:

MISIA ja mam lite way ale sprzed 3 lub 4 lat, dostałam uzywke. jesli mam być szczera, sama bym go nie kupiła, koła wydaja mi sie liche..jakieś takie to cieniutkie malutkie.jedyne co, to jesy dobre to, że prawie cały material da się ściągnąć-i uprać w pralce, i on jest wg mnie bardzo porządny (np w porownaniu z moim TUTKIEM). No i to tylko parasolka-ja nie lubię.
Ogólnie w skali 1-5, lite way : 3---...no ale to moje zdanie, chodź czy może Ci pomoc moja opinia?

Spaaaaaaaaać! BRanoc

---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:10 ----------

Misia..widzę że talira podobna do lite way..jakaś taka mała..cienka, ale widzę też że jest model z 2 rodzajami rączek-brałabym ten z łamaną rączką, bo te dwa "uchwyty" nie podpasowuja mi w przyzwyczajeniu z TUTKIEM KROWĄ ...etc. Ta łamana to fajna sprawa.cenowo chyba to samo...liry na żywo nie widziałam.więcej nie pomogę..
U MNIE NA WSI...tylko wielkie gabaryny mają szanse
Więc na same wyjazdy do Warszawy do sklepu szkoda mi kupować parasolki, lite way mi starczy..a wogole to nie lubię żadnego wózka który mam.nie jestem zadowolona z zakupu. marzy mi sie quinny.... Ten z najwyższej pólki...se popomarzyc mozna,nie?

Paaaa

Paaaaa!

Edytowane przez neti1
Czas edycji: 2014-03-15 o 00:28
Stary 2014-03-15, 03:05   #3180
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość

Oooo tak Daria ostatnio UWIELBIA odwijać papier toaletowy, ciągnąć go po całym mieszkaniu i jeść

bardzo

Wybaczcie że tak mało cytuję ale padam ze zmęczenia.
Jutro znów do pracy więc zaraz idę się kapać i spać.
Muszę pochwalić mojego męża Dziś miał znów wolne i był z Darią. Pięknie sobie radzi jak wróciłam z pracy to akurat kończył ją kąpać. Ja tylko dałam jej mleczko i zasnęła.
Tak za nią tęsknie ona się tak cieszyła jak mnie zobaczyła , tylko dałam jej buzi, przytuliłam i poszła spać
Brawo dla niego a martwilas sie o kąpiele
Ehh i siły życzę

Cytat:
dobra, pocieszyłaś mnie

Haha dobre jesteście :p

Cytat:
Co prawda nie wpadli na najprostsze czyli wystawienie na zimno (a to zima była przecież, Mateusz saniami po lekarza jechał), ale Ania trzymała dziecko nad garem z gotującą się wodą A w Rilli Mary Vance uratowała Jasia który dostał krupu, też go nad czymś trzymała, chyba jakąś patelnią? No i trzy pary bliźniąt wszystkie po kolei przechodziły, nic dziwnego że co chwilę któreś dziecko na wątku choruje na krtań skoro to takie powszechne

Lenova a gdyby za jakieś 2-3 dni okazało się że Blanka przestanie szczekać a będzie zaflegmiona i zacznie mokro kaszleć to wtedy możesz przeinhalować mucosolvanem
A w czułych slowkach też chyba córka tej kobity miała krup i coś tam było o czerwonym języku czy coś ? Czy mi sie pofasolilo ?

Kija Twój zeszycik mnie powalił super pomysl, mam nadzieję ze Hania nie bedzie tyle chorowała... Chociaż tak czy siak warto założyć.

My jedziemy... Jeszcze 300km

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości