|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
U (wiem, miałam nie planować, ale jak już to zrobiłam to przynajmniej wkleję, może trzeba coś zmienić
![]() Śniadanie - owsianka na mleku 1,5%(4ł. płatków, 2ł. otrębów truskawkowych, 2 morele, małe jabłko) IIśniadanie - 2 kromki chleba cebulowego jako kanapka z masłem, sałatą, szynką i pomidorem ; pół małego kubeczka jogo owoce leśne (wylałam resztę ![]() ![]() Obiad - kawałek mięsa z indyka, 50g makaronu razowego ze szpinakiem za jakąś godzinkę: ok. 200g truskawek z 3łyżkami jogurtu nat. i 2ł. otrębów truskawkowych Podwieczorek - jakieś lody (z koleżanką na miasto idę ![]() Kolacja - 2kromki chleba cebulowego z masłem, serem żółtym i odrobiną keczupu, jajko na twardo, herbatka do meczu - trochę orzeszków (mogę, czy to już będzie za dużo?) Proszę o ocenę. |
![]() ![]() |
![]() |
#3332 |
Raczkowanie
|
chciałam dodac jadłospis do poprzedniego posta ale komp się zawiesil i coś nie wyszło więc jeszcze raz
moje wczorajsze RRRRRRRR na początku muszę powiedzieć,że pracuję od 10.00 do 18.00 i nie mam możliwości zjeść ciepłego obiadku z prawdziwego zdarzenia ![]() 1. 9.00-jajeczniczka z 3 jaj na łyżce oliwy z oliwek,2 kromki chlebka pełnoziarnistego,pomidor, kiszone ogórki,papryka 2. 11.30-125 g twarogu półtłustego,sok wielowarzywny,pół kilo truskawek(nigdy nie wiem kiedy ,w jakim połączeniu najlepiej jeść owoce:/) 3.14.00-150 g wędliny z piersi indyka ,sałatka z papryki,pomidora i sałaty delikatnie skropiona oliwą z oliwek,garść migdałów 4.16.30-sałatka z 1/3 kostki fety light z warzywami (papryka,sałata,pomidory) garść prażonego słonecznika 5.19.00-makrela wędzona,kiszone ogórki,sórówka z kapusty pekińskiej i marchewki 20.00- tu zawsze jest rower stacjonarny ale wczoraj totalnie mi się nie chciało ![]() 22.00.-125g twarogu półtłustego to tyle ![]() może macie pomysły czym zastąpić wędlinkę z kurczaka lub indyka-w końcu zawiera ona konserwanty i nie można jej jeść bez ograniczeń-tylko musi to być coś co można zjeść w pracy na zimno(nie mam tu możliwości podgrzewania posiłków) poproszę pięknie o ocenkę i instrukcje jak jeść jeszcze zdrowiej i chudnąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3333 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3334 |
Zakorzenienie
|
no sam się wylał, przecież to nie ja
![]() do obiadu był jednak duży kawał mięsa ![]() ![]() no to w takim razie zjem orzeszki (lepiej się ogląda mecz ![]() dziękuję za ocenę ![]() zapomniałam dopisać ruch - był rower ![]() Edytowane przez mircia14 Czas edycji: 2010-06-22 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#3335 |
Raczkowanie
|
więc moje U:
śniadanie ( 7:30) owsianka [ skład standardowy+ kokos] jabłko, kawa zbożowa z mlekiem malowanie płotka śniadanie II( 11:00) 2 kromki chleba razowego w tosterze z pomidorem, ogórkiem i polędwicą drobiową+ ketchup / 2 ciasteczka z siemieniem/2 z cynamonem+ jabłko, herbata zielona koszenie trawnika/ hula hopa 30 min obiad ( 15:00) filet z morszczuka+ mega ilość białych szparagów zapieczonych z białym serem Turek ze szczypiorkiem hula hop 40 min podwieczorek ( 17:30) jogurt grecki 300g z truskawkami+ jaśki czeko i tofii, wkruszone ciastko cynamonowe+ ZB/ jabłko kolacyja ( 19:30) serek wiejski 150g z warzywami różnymi+ jajko na twardo+ herbata zielona i jak???ocenka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3336 |
Raczkowanie
|
Rrrrrr
I 9.40 owsianka 3 łychy płatków, szkl. mleka 2 % starte jabłko, łyżeczka cukru wanili. cynamon kawa mleko 2 % II 12.50 4 maluśkie kromki chleba pszennego z ziarnami (własny wypiek xd) 2 plasterki polędwicy z indyka, 2 liście sałaty, 2 plastry pomidora, 50 g twarożku famerskiego, kiwi czerwona herbata III 15.10 makaron razowy lubella (ze 100 g jak nie więcej ![]() czerwona herbata 1 h rower nadal mam wzdęcie o co chodzi ? ;( IV 19.00 z 50 g słonecznika łuskanego, czerwona herbata V 21.00 pół kostki twarogu, troche jogurtu naturalnego, plasterek poledwicy, kawałek pomidora, czerwona herbata I jak ? Prosze o ocenkę ;*
Matura 2011: Biologia - PR Chemia- PR J.Angielski- PP/PR Fizyka- PP STOMATOLOGIA <3 Edytowane przez julijaa Czas edycji: 2010-06-22 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#3337 |
Raczkowanie
|
chwiejne R
śniadanie: kubek siemienia lnianego, owsianka (5 łyżek płatków, łycha otrębów, siemienie lniane niemielone łycha, jałbko, 10 migdałów, 200 ml mleka sojowego) II śniadanie: pół awokado, 2 plastry ananasa, kurczak wędzony, kromka chleba pełnoziarnistego obiad: pierś z kurczaka smażona na teflonie, dwa pomidory, młoda cebulka, łyżka oliwy, 2 pszenne bułki z masłem ![]() kolacja: pół puszki tuńczyka, ogórek ocena?
![]() |
#3338 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3339 |
Rozeznanie
|
http://www.schulstad.pl/index.php?cat=467&produkt=68
Co myślicie o tym chlebie? |
![]() ![]() |
![]() |
#3340 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jesz tylko węgle złożone do śniadania, fajnie by było gdyby się znalazły w obiadku, na samej sałacie i białku daleko nie zajedziesz i mogą się pojawić zaparcia.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3341 |
Rozeznanie
|
U:
I: owsianeczka z 2 łych płatków górskich i łyżeczki otrąb na szkl. mleczka 2%; bułeczka pszenna-obie połówki z masłem, szynką dr., pomidorem i pekinka + herbata zielona II: kanapka z 2 kr. razowego z masłem, serem wędzonym, rzodkiewką i sałatą + jabłko III: mała miseczka zupki marchewkowej + mniej niż 1/2 woreczka kaszy gryczanej, żołądki gotowane, kilka różyczek brokuła gotowanego + herbata zielona IV: duży bakuś biszkoptowy (140g.) V: 2 małe kromeczki wieloziarnistego, posmarowane masłem roślinnym z łososiem wędzonym, cebulką, sałatą;papryką, sałatą + herbata zielona i proszę o ocenę ![]()
![]() |
#3342 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() P I. makaron z musem truskawkowym (szklanka suchego, jogurt, śmietana, miód truskawki-blender) posypane dwoma garściami pestek dyni takie różowe kluchy w zielone kropki ![]() II.budyń bourbon wanilia ze sklepu ekologicznego na zimno (pół porcji, tata ![]() III.dwa gołąbki, dużo sosu pomidorowo śmietanowego, sałatka z żółtym serem, ogórem, papryką, groszkiem, jabłkiem z oliwą (u nas się je gołębie bez dodatków wychodzi z 0,5 kg mielonego, 2 torebek ryżu ok. 7,8 sztuk) miska truskawek z jogurtem i cukrem cynamonowym IV. reszta jumbo, homo naturalny z kalarepką i rodzynkami mniam! V. jajecznica z 2 jaj z brokułem, majo i szczypiorem, bułka z masłem, wędzoną rybą (nie wiem jeszcze z którą bo mam w lodówce 3 ![]() maślanka, zrobiłam koreczki z żółtego sera, truskawek, ogóreczków, papryki, rodzynek, każdy inny ![]()
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3343 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a ja nie rozumiem - wiadomo, że na r feta light (czyli np favita 12% )jest lepsza od pełnostłustej,to jest tłuszcz zwierzecy - niezdrowy...pluis dodtakowe kalorie, i pocojej to, jak ona chce schudnąć ??...pozatym feta lekka mam np wpania wicej... czasami nie rozumiem ocen na tym watku,...aldlatego chyba nie zamieszczam swoich jadlospisów...podczytuje, bo czasami nawinie sie jakis pomysł na ciekawy obiad czy posiłek, przy okazji zdrowy.. p.s. przepraszam, zacytowałam 9wkleiłam nieodpowiednia cześc twojego tekstu cóż ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3344 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
podbijam wczorajsze i dodaje dzisiejsze R: 1) tak jak wczoraj ![]() plus kawa z mlekiem 2% x2 ![]() 2) 3 gotowane sznycle z indyka, pół woreczka kaszy jęczmiennej, sałatka z sałaty, pomidorów, rzodkiewek z ziołami i oliwą 3) jogurt naturalny (wiem, wiem, że nie bardzo ale miałam ochotę ![]() 4) wieśniak 200g z cynamonem i łychą mielonych migdałów może być? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3346 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dodaj może jakies orzechy, bo jak trafnie zauważyła Dekas - trochę za mało... Z ciekawości policzyłam Ci kcal i wyszło niecałe 1500...
![]() |
#3347 |
Raczkowanie
|
Czołem drogie wizażanki!
![]() ![]() ![]() 1) śniadanie: jogurt naturalny+ łyżka płatków owsianych+starte małe jabłko+cynamon+parę migdałów II śniadanie: bułka pełnoziarnista+plaster polędwicy z indyka+plaster pomidora Obiad: mintaj pieczony w folii z ziółkami+pół torebki ryżu brązowego+brokuła Kolacja: sałatka (serek wiejski+pokrojony ogórek, pomidor+zioła) I mam pytanie, czy np. na podwieczorek można zjeść garść orzechów, pestek dyni lub czegoś podobnego? Czy nie jest to traktowane jako posiłek? 2) śniadanie: jajecznica z 2 jaj z cebulką, szczypiorkiem, pomidorem II śniadanie: bułka pełnoziarnista lub kromka razowca+liść sałaty+plaster polędwicy indyczej. Banan. Obiad: sałatka (sałata, pierś z kurczaka ugotowana na parze lub upieczona w piekarniku+papryka+jabłko +marchew+cebula+migdały+p ieprz, zioła) Kolacja: Jajo na twardo+ dokończenie sałatki z obiadu 3) śniadanie: w szklance- na dno idą otręby, później jogo naturalny i na wierzch jakiś owoc. Parę orzechów. II śniadanie: serek wiejski+ pokrojony pomidor+zioła Obiad: pierś z kurczaka pieczona w folii + pół torebki kaszy gryczanej +sałatka(marchewka lekko obgotowana pokrojona w plasterki+posiekany szczypior i to polane jogurtem naturalnym Kolacja: twarożekz warzywami(rzodkiewka, ogórek, szczypior) 4) śniadanie: owsianka na mleku+kilka rodzynek+kilka orzechów+cynamon II śniadanie: razowiec z chudym twarogiem+jakieś warzywka(ogórek, szczypior) Jabłko Obiad: bulion warzywny Kolacja: Sałatka(tuńczyk w sosie własnym + pokrojony pomidor+sałata+oliwa) 5) śniadanko: wieśniak, do niego dodajemy rodzynki uprzednio zalane wrzątkiem+powidła śliwkowe np+cynamon+kilka orzechów II śniadanie: kromka razowca z polędwicą indyczą + liść sałaty+ogórek Obiad: mintaj pieczony w folii+pół torebki kaszy gryczanej+ surówka(kapusta pekinska, papryka, marchewka, ogorek kiszony, por, oliwa) Kolacja: wieśniak ze szczypiorkiem, rzodkiewką i ziołami No to tyle narazie, mam jeszcze 3 w zanadrzu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3348 |
Zakorzenienie
|
U.
I: grahamka podluzna z maslem,150g twarozek domowy piatnicy,3plasterki wedliny wieprzowej,jajko na twardo,plasterki pomidora,slim coffe, zen-szen do picia II: jog nat 0% 400g,miszeczka truskawek(spora),slim coffe III:piers z kury nadziewana chudym twarogiem,fasolka szparagowa,duszone pieczarki,cebula na lyzeczce oliwy z oliwek,zalane pomidorami w puszce, IV: activia z ziarnami zboz,jablko posypane cynamonem 30min roweru,20min abs,pompki V:pstrag wedzony 65g,3lyzki wiejskiego,pomidor. +butelka wody mineralnej, 2herbaty z dzika roza,malinka i granatem,j
#3349 |
Zadomowienie
|
to może teraz moje U/P
śn. dwa serdelki (duże, naprawdę tak dużych serdelków nie widziałam, zawsze myslałam że serdelki to małe grube parówki, a te były długie ![]() banan IIśn. 2 kromki chleba jw z maslem, salata szynką. coś a'la knoppers (hanuta dokładniej ![]() ob. miseczka kapuśniaczku z młodej; pół talerza kaszy jęczmiennej, gulasz mięsny z tymiankiem, dużo tego wyszło; kopiec buraczków sporo pistacji P: 3 gałki lodów: truskawkowo-smietankowych i czekoladowych, polanych sosem malinowym, posypane słonecznikiem i do tego andruty jabłko K: 2 kromki chleba ciemnego, z masłem sałatą, serem, szynką pomidorem i bazylią; kilka łyżek wieśniaka z miodem popcorn do meczyku, kilka łyków piwka; pistacje no i tyle... |
![]() ![]() |
![]() |
#3350 |
Przyczajenie
|
Moje U
I twaróg z jogurtem naturalnym i cukrem, 2 tosty graham, pół jabłka, 2 morele II 2 kromki chleba pełnoziarnistego, pół plastra szynki, trochę pomidora, trochę sera żółtego, sos włoski III smażony na oliwie morszczuk z ziemniakami, groszkiem i marchewką kostka (taki rządek mały) gorzkiej czekolady IV pół jabłka, kilka orzechów ziemnych i budyń śmietankowy V 5 placuszków z otrębami, kawałek wędzonego pstrąga, trochę pomidora i ogórka Proszę o ocenę ![]()
#3351 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ogolnie bardzo fajne jadłospisy-przemyslane, nie pilnuj az tak ilosci i spokojnie mozesz dorzucic wszedzie podwieczorek-przekaske z orzechow np czy koktail (mleko+owoc) i czasem na obiad możesz wrzucic chude czerwone mięso (np. zmielic i zrobic sobie bolonskie z pomidorami z puchy i ziolami)
"Ja mieszkać w Polska i robić kariera my mieć samochód i bullterriera" Edytowane przez Panna Mia Czas edycji: 2010-06-23 o 08:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3352 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
i moje P: 1. 2 kromalki chleba zytniego na cieplo, kazda z maslem, majonezem, keczupem, kukurydza, salata, pomidorem, mielonka prasowana wpieprzowa,serem zoltym i szczypiorkiem; garsc mieszanki studenckiej (troche takiej oszukanej, wiec ![]() 2. 200g jogurtu brzoskwiniowego (Ale owoc) z musli, mieszanka studencka, jabłko 3. 3 mlode ziemniaczki z maslem i kopekiem, 2 kielbaski grillowe meksykanskie smazone na smalcu ![]() ![]() 4. kasza manna ze smazonymi truskawkami z cukrem, rodzynki, zurawina, arbuzzzzzz ![]() 5. omlet z kukurydza, szynka, parmezanem, pomidorem, szczypiorkiem smazony na prawdziwym wiejskim masełku, kroma chleba z maslem, sałatą, keczup po: micha lodów (baaardzo kaloryczne, robione przeze mnie wg przepisu babci - magia) + 3x gainer na mleku 3,2 (a wlasciwie 4x bo zwiekszylam dawke) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3353 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 ![]() "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3354 | |
BAN stały
|
Cytat:
dzisiaj jadłam dziwnie: 5 wafli ryżowych Kupiec (nie bylo moich ukochanych Sante z soją), kefir mały Robico z vegetą do kefiru i garść czereśni. no i z samego rana kawa z mlekiem (to już rytuał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3356 |
Zakorzenienie
|
U
![]() Śniadanie - 3 kromki chleba (1 razowego, 2 zwykłego) z plastrem twarogu i łyżeczką dżemu każda ; szklanka jogo owoce leśne rowerem do szkoły IIśn - 2 kromki chleba jako kanapka z masłem, szynką, serem i pomidorem ; jabłko rowerem do domu 2 małe kawałki ciasta drożdżowego z truskawkami ćwiczenia Obiad - kawałek schabu, ziemniaczki i duużo szpinaku Podwieczorek - ciasto drożdżowe z truskawkami, parę ciasteczek owsianych (sama piekłam ![]() ![]() Kolacja - placek tuńczykowy (1/2p. tuńczyka, jajko, otręby) z pomidorem po kolacji, do meczu - orzeszki (i tu pytanie: ile mogę zjeść ? ![]() Proszę o ocenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3357 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- No to możemy podać sobie ręce, to tak jak u mnie... ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
![]() I moje wczorejsze Utrzymanie ![]() Śn: owsiana ![]() ![]() Ob: kotlet mielony (z drobiowego miąska) z cebulą i pieczarkami, panierowany w otrębach i usmażony na oliwie, 3 ziemniaki młode z koprem, buraczki zasmażane ![]() wycieczka rowerowa Pod: blok bakaliowy, micha truskawek (300-400g), kubek kakao (kubek mleka + łyżka kakao naturalnego wedla + łyżka miodu) Kol: grahamka (ok. 90g) z masłem, sałatą, ogórkiem, tuńczykiem wsw, cambertem, ketchupem, musztardą i szczypiorkiem --> zapieczona w piekarniku, sałatka: duży malinowy pomidor, szczypiorek, łyżka jogurtu, 2 ogóry małosolne i sprzątania po remącie ciąg dalszy i proszę o ocenkę ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3358 |
Raczkowanie
|
DEKAS dzięki za ocenę
![]() ![]() W wolnej chwili podrzucę kolejny jadłospis i poproszę o ocenkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3359 |
Raczkowanie
|
Wczorajsze UTRZYMANIE
ŚNIADANIE : dwie kromki chleba pełnoziarnistego : jedna z Almette śmietankowym,sałatą i pomidorem, druga z Tartare orzechowym + Jogobella poziomkowa (150g) + herbata bc OBIAD pt "Mama się buntuje i każe mi jeść obiady jak człowiek" : 6 pierogów z truskawkami + wieeeeeeeelkie wyrzuty sumienia ![]() PODWIECZOREK : Acticia (125g) brzoskwinia z musli KOLACJA : bułka z ziarnami (ok 60 g) z polędwicą drobiową, pomidorem i sałatą, druga połówka z Almette z ziołami i tymi samymi dodatkami. Proszę o ocenkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3360 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
jw Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.