Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.10 - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-11-07, 14:02   #3331
pani22ka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.10

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Pani, przewertowałam poczekalnie nasza, zeby przesledzić Twoje zmagania szykowe;p Ale az tyle postów nie chciało mi sie czytac...
lubię Twoją szczerość

Cytat:
Znalazłam tylko, ze z Torresem pod koniec listopada byłas załozyc szew w szpitalu, szyjka 3cm ale dośc miękka była chyba?a jak potem z tym szwem, było juz w miare ok? A z Olka też Ci się skracała szyjka nie?
z T. była kwestia zbyt miękkiej i zbyt wiotkiej szyjki. cały czas leżałam. nigdy nie było "w miarę OK".
potem zawsze powtarzał, że decyzja o szyciu była najlepsza. T., mimo leżenia, zaczął napierać (33tc - krwawienia) i się wszystko na szwie trzymało (dlatego końcówkę leżałam z nogami w górze).

Z Olką miałam skrajnie krótką od początku. w 16tc było chyba 1,6 cm. więc szew miałam szybko założony. a że szyjka beznadziejna, to nie miał się na czym trzymać i chyba po 2 tygodniach była poprawka szycia i miałam podwójny szew.

Cytat:
to ją namówię, zeby mi szyjkę zmierzyła-chociaz na usg, bez badania...
tylko z badaniem. na USG może nie być widać anomalii. niech Cię porządnie wymaca, zwłaszcza, że się boisz

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-07, 20:55   #3332
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
lubię Twoją szczerość

z T. była kwestia zbyt miękkiej i zbyt wiotkiej szyjki. cały czas leżałam. nigdy nie było "w miarę OK".
potem zawsze powtarzał, że decyzja o szyciu była najlepsza. T., mimo leżenia, zaczął napierać (33tc - krwawienia) i się wszystko na szwie trzymało (dlatego końcówkę leżałam z nogami w górze).

Z Olką miałam skrajnie krótką od początku. w 16tc było chyba 1,6 cm. więc szew miałam szybko założony. a że szyjka beznadziejna, to nie miał się na czym trzymać i chyba po 2 tygodniach była poprawka szycia i miałam podwójny szew.

tylko z badaniem. na USG może nie być widać anomalii. niech Cię porządnie wymaca, zwłaszcza, że się boisz
Bardzo, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz....;* A jak było z leżeniem z Olcią? leżałaś plackiem, czy przy Michasiu to na pół gwizdka?
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-07, 22:08   #3333
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
A jak było z leżeniem z Olcią? leżałaś plackiem, czy przy Michasiu to na pół gwizdka?
ale u mnie nie mogło być "pół gwizdka". i wszyscy zdawaliśmy sobie z tego sprawę. że albo leżę, albo nie będzie Oli.
G. rano odprowadzał T. do żłoba, odbierał go dopiero po pracy. jak Młody chorował, to przyjeżdżała moja mama.
absolutnie wszystko (oprócz programowania pralki ) robił Konkubent.

ale Michał rozumiał sytuację, teraz nie mogę w to uwierzyć, ale tak było. wiedział, że mama nie nosi, że zabawy z mamą tylko stacjonarne, że jak mama kąpie (ze dwa razy G. musiał być na służbowej kolacji), to sam wychodzi z wanny itp.

Stary 2016-11-08, 08:22   #3334
klementyna1
Zakorzenienie

:
Cytat:
ale u mnie nie mogło być "pół gwizdka". i wszyscy zdawaliśmy sobie z tego sprawę. że albo leżę, albo nie będzie Oli.
G. rano odprowadzał T. do żłoba, odbierał go dopiero po pracy. jak Młody chorował, to przyjeżdżała moja mama.
absolutnie wszystko (oprócz programowania pralki ) robił Konkubent.

ale Michał rozumiał sytuację, teraz nie mogę w to uwierzyć, ale tak było. wiedział, że mama nie nosi, że zabawy z mamą tylko stacjonarne, że jak mama kąpie (ze dwa razy G. musiał być na służbowej kolacji), to sam wychodzi z wanny itp.

No Pakerek niby też rozumie, wie, ze nie moge dzwigać, samodzielny jest przy myciu, tylko własnie jak tż ma druga zmianę zostaje z nim sama do wieczora i czasem położę się, a tu: mamo pić- jak światło zapalone w kuchni poradzi sobie sam, ale wieczorem trzeba zapalic, mamo rozlało się- ręczniki pap. wysoko- nie dosięgnie....mamo zdejmij zabawke z szafy, mamo...(...) Na szczęscie na razie (i mam nadzieję, ze na dłużej) nie mam zaleceń leżenia plackiem tylko kilka godzin dziennie, to nadrabiam jak w przedszkolu jest lub jak wróci i czytamy ksiązki/ ogladamy bajki...Mam stres porzed jutrzejszym połówkowym...
Stary 2016-11-08, 08:54   #3335
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Hej kurde muszs sie was poradzic. dostalam wczoraj propozycje prawie nie doodrzucenia od szefa. Otoz bedzie od stycznia otwieral nowego buergra ale w miescie 3h od Bergen i sie mnie pyta czy chetna oczywiscie awans na :biala koszule: i podwyzke gwarantuje no i nie wiem co zrobic. Niby lubie wyzwania ale bd zmuszona mieszkac tak daleko od znajomych siostry no i z ludzmi z ktorymi pracowac bede, bo szef chce wynjac duzy dom coby kazdy mial swoja sypilnie a reszta wspolna. Niby sie oplca bo taniej i by czlowiek szybciej splacil co ma splacic i odlozyl ale ta odleglosc mnie przeraza 🤗

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 09:11   #3336
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
...Mam stres porzed jutrzejszym połówkowym...
nie lękaj się Maleńka. spokój, spokój, spokój.

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
od stycznia otwieral nowego buergra ale w miescie 3h od Bergen i sie mnie pyta czy chetna oczywiscie awans na :biala koszule: i podwyzke gwarantuje
bym się poważnie zastanowiła czy to faktyczny awans. parę razy już były "obiecanki-cacanki". a jak z Waszej ekipy rekrutuje nową załogę, to na miejscu, w Bergen, też masz awans gwarantowany. bo jak nie Ty, to kto?

Stary 2016-11-08, 10:05   #3337
klementyna1
Zakorzenienie

Pani aJ law ju

Kasia, a kiedy planowałaś wrócic do Pl na stałe?
Stary 2016-11-08, 11:27   #3338
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Szef juz miesiac temu wspomnial o "bialej koszuli" dla mnie ale nic o podwyzcze nie gadal. A wczoraj dostal odp z centrali ze na 100000% bedzie tam otwieral no i musi zebrac ekipe.
Ja mu wczoraj powiedzialam ze to oczywiscie zaszczyt dla mnie ze awans o takie tam i dodlam (czego nie chcialam.mowic za wczesnie) ze przeciez i ja tak max do sierpnia bd pracowala bo nast roku bez mlodego nie wytrzymam a rodzice tez juz przeciez pod60maja. A on do mnie " ze rozumie i ze w kazdej chwile bede mogla sie zwolnic jemu bardziej zalerzy na osobie ktora tam bedzie na wszystko miala oko. Bo ja wiem Kasia ze jak ty jestes to moge spac spokojnie" z tego co mi mowil to on tam bedzie max 2razy w tygodniu na 1dzien. Nie wiem jak on to ogarnie kto bd menadzerem eh nic nie wiem.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 11:36   #3339
BYou
MBZ♥

Kasia, niech Ci da przedstawi konkrety na piśmie (warunki zatrudnienia, mieszkania plus podwyżki pensji) bo mówić to można wieeeele.

Pani, jak pasowanie?
Panik spisał się na medalpodczas ciąży z Olą

Klementyna wielkie kciuki

Czy rozmiarówka rajstop bawełnianych z gatty dla dzieci jest standardowa?

BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 11:38   #3340
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
despa- dzieki za info o czosnku- dziewki juz zdementowały plotki

Pani, przewertowałam poczekalnie nasza, zeby przesledzić Twoje zmagania szykowe;p Ale az tyle postów nie chciało mi sie czytac...Znalazłam tylko, ze z Torresem pod koniec listopada byłas załozyc szew w szpitalu, szyjka 3cm ale dośc miękka była chyba?a jak potem z tym szwem, było juz w miare ok? A z Olka też Ci się skracała szyjka nie? Qrcze wczoraj brzuch mi sie cos spinał, dzisiaj lezę póki młodzy w przedszkolu..jakoś dziwnie się denerwuje, ze cos się dzieje... w środę mam USg na nfz (u innej lekarki niz chodze na zwykle wizyty) to ją namówię, zeby mi szyjkę zmierzyła-chociaz na usg, bez badania...
monika,g-dużo siły w organizacji dnia powszedniego....A co mówia rehabilitanci o Dominice? Jakub chyba też zaczął chodzić po roku, z tego, co pamietam?
Jakub zaczął chodzić na 16mcy, Domi już skończyła 17 i nawet przy meblach nie chodzi, nie chce bo wiem że potrafi, zdarzyło jej się kiedyś i to bardzo sprawnie, nie ze z jakimś dużym wysiłkiem. Zdarzyło jej się nawet samej wstać i zrobić 1-3 kroki ale wszystko zarzuciła, nie chce i koniec, będzie czworakowac do 18-stki :-/

Przelozylam pobyt na neurologii, jak nie zacznie chodzić to po nowym roku dopiero będziemy się kłaść, na grudzień nie ma już terminów.. Mamy już kolejna kartę na rehabilitację, eeh..

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 11:42   #3341
BYou
MBZ♥

Monika, a Ty mogłabyś wrócić na wychowawczy?

Stary 2016-11-08, 12:29   #3342
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Monika, a Ty mogłabyś wrócić na wychowawczy?
Nie wiem, ale nie mogę zostać bez kasy.. :-(

moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-09, 09:53   #3343
Moderna
Zakorzenienie

klementyna kciuki za dzisiejsze polowkowe
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-09, 11:27   #3344
anika_s
Wtajemniczenie

Byou z gatta nie pomogę O. nosi z Wola

Klementyna kciuki na dzisiejsze badanie

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Kasia- papier, warunki,pensja itp,podpis i wtedy wg mnie możesz podejmować decyzje.
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-09, 13:08   #3345
klementyna1
Zakorzenienie

Ja poAle mierzyła mi z 20 minut bez słowa dziecia...az się zdenerwowałam czy wszytsko ok...Kazała mi, ze 3 razy zmieniać pozycje na boki itp...Ale powiedziała, że tak fika, ze co juz poustawia sobie wszystko, zeby pomierzyć, to ona fik i do góry nogami No i cud na kiju normalnie...w 1otc miałam szyjkę 35mm, 2 tygodnie temu 30mm i już nakaz lezenia kilka godzin dziennie, dzisiaj 40,3mm Albo lezenie pomogło, albo róznica w usg,,, bo tamte pomuiary w innym gabinecie, u innego lekarza robione...ale az taka róznica by byla? W każdym razie jest ok
No i wygląda na dziewczynkę, ale kazała jeszcze pokoju na różowo nie malowac;p Nie przyznałam się, ze chodze do innej lekarki prywatnie i też mówiła, że dziewczynka;p
Stary 2016-11-09, 17:02   #3346
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Dziewczyny czy to Wam wygląda na bostonke?
Zuzia od dwoch nocy nie śpi a ja razem z nia. 2 sekundy przy cycku, na 2 sie odwraca, rzuca się, odpycha mnie, rzuca nogami, rekami. Goraczki nie ma. W dzien zachowuje sie normalnie.
Zauwazylam dzis to na stopkach jak sie drapala
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P_20161109_164221.jpg (36,4 KB, 26 załadowań)
Stary 2016-11-09, 18:20   #3347
BYou
MBZ♥

Kwiatuszku, to może być bostonka:/Zoś takie coś miała. A jak jama ustna?

Stary 2016-11-09, 20:01   #3348
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Byou dzieki za odpowiedź
W buzi nie ma nic albo ja nie widze. Za to teraz w nosku wyskoczyly 2 krostki. No i ma juz na pupie, lydkach i na raczkach na razie takie mini mini krostki

Chyba to jednak to
Stary 2016-11-09, 20:44   #3349
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Byou dzieki za odpowiedź
W buzi nie ma nic albo ja nie widze. Za to teraz w nosku wyskoczyly 2 krostki. No i ma juz na pupie, lydkach i na raczkach na razie takie mini mini krostki

Chyba to jednak to
Czyli chyba jakaś wirusówka...może ospa?
Stary 2016-11-09, 21:44   #3350
BYou
MBZ♥

Kwiatuszku, Zoś miała wysypkę na rączkach i nóżkach plus takie coś jak Zuuu na stópce. A i jeszcze dwie krostki na policzku. W buzi było czysto na szczęście. Lekarz mówił, że to bostonka lub coś w tym stylu skoro w przedszkolu był wysyp. Jej to nie swędziało, skórka też nie łuszczyła się oprócz dużego palca w lewej nodze.
Sprawdzaj buziaka, koleżanka pędzlowała córce mieszanką nystatyny, aftinu, vibowitu i płynu do iniekcji oraz psikała tantum verde

Klementajn nie znam się na szyjce ale cieszę się, że ten pomiar lepszyi że ta lekarka też widzi dziewczynkę

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Anika co u Was?
A jak rozmiarówka z Woli?

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Demeter widzę Cię

Stary 2016-11-10, 08:15   #3351
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Klementyna gratuluje coreczki

Zuzia ospe juz miala

Byou to bostonka. Jezdzilismy wczoraj na pogotowie, bo juz nie moglam opanować Zuzi. Strasznie plakala, krzyczala, nie mogła spać, na rękach tak sie wyginala i rzucala, ze nie dawalam rady jej utrzymac. No i ciagle nozkami rzucala. Strasznie muszą ją te stopki swedziec, bo i smarowalam fenistilem i w kropelkach dawalam. Nic nie pomogło

Do tego na lydce ma jakby ranki...

Jolant u Was to tak wygladalo? Na lydce i tylko tam ma 3 takie jakby suche plamki jak przy azs tylko mocno czerwone, prawie ranki

Wiecie co? Akurat dwoch tz braci w ciagu ostatnich 2 tygodni mialo uczulenie na leki (krosty na dloniach, stopach, buzi itd) wiec pewnie to zadne uczulenie a bostonka

Zdecydowanie to najgorsza choroba jaką do tej pory mieliśmy. Ospa przy tym to pikus

Edytowane przez kwiatuszekkk21
Czas edycji: 2016-11-10 o 08:17
kwiatuszekkk21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-10, 08:28   #3352
Moderna
Zakorzenienie

Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.10

Kwiatuszku możliwe, ze bostonka - Marcel miał tylko dłonie, ja myślałam ze to uczulenie, bo nie miał żadnej gorączki - tylko te raczki takie swędzące prze 2-3 tygodnie miał. Bąbelki takie lekko wypukłe, które się wyczuwa pod dotykiem.
Lekarka nam wtedy mówiła, ze to bardzo łagodna forma u niego.
I swędzi to okrutnie, ja nie spałam długo w nocy, bo M. mimo leków się drapał i łapałam wtedy jego raczki i masowalam - wygodniej jest gdy dziecko śpi z rodzicem w łóżku .
Stary 2016-11-10, 08:35   #3353
BYou
MBZ♥

Kwiatuszku dostałaś coś mocniejszego na to swędzenie?

Moderna, to Zoś miała jeszcze inaczej bo Jej nie swędziało. I szybciej wysypka zeszła.

Stary 2016-11-10, 11:56   #3354
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość

Zdecydowanie to najgorsza choroba jaką do tej pory mieliśmy. Ospa przy tym to pikus

Michał miał miazgę w ustach. ale poza tym OK. chwilę później byłam świadkiem bostonki 1,5 rocznego Stasia - strasznie nasilona na skórze (on ma azs), w nocy cały czas płakał (akurat u nas byli).
ale gdy czytam o schodzących paznokciach, to mam ciary....

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

laski, któraś zbiera punkty na Świeżaki? mam coś ponad 10 na zbyciu, wysłałabym, bo się zmarnują.

Stary 2016-11-10, 12:04   #3355
jolanT
Zadomowienie

Kwiatuszek- my mieliśmy jeszcze wtedy dość rozległe azs i na początku to wyglądało tak, ze te właśnie atopowe miejsca zrobiły sie czerwone, ciepłe i pozniej tak jakby pecherzyki z woda na tym.. z dnia na dzien wędrowało coraz wyżej i na końcu w buzi..
Olafa aż tak nie swedzialo, właściwie to tylko te pierwsze dni i to sporadycznie gdzieś tam pod kolanem..
Jak miał w buzi to nie chciał nic jesc :/

Nie widze twojego zdj na tel zobaczę pozniej na kompie.
No i schodzące paznokcie.. dla mnie szok..
w dłoniach juz właściwie ma prawie całe nowe, u stop dwa jakby teraz podchodzily tez..

Ewa łagodniej.. pare krostek na łydkach, pozniej na pupie i pare na buzi. Bez swędzenia, tylko tak jak Olaf jeden dzien gorączki na samym początku.

Życzę zdrówka!

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-10, 13:47   #3356
klementyna1
Zakorzenienie

a do kiedy te swieżaki w ogóle?Mam troche tych naklejek, ale nie wiem czy sie opyla...
Jeju ja tej Bostonki na oczy nigdy nie widziałam, ale brzmi nieciekawie...
Stary 2016-11-10, 15:43   #3357
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Pani - w ogóle, ani sama, ani przy meblach.

Przyjdzie czas, mój B. jak pamiętasz długo nic nic aż zaczął jak miał prawie 19 mc. więc Domi ruszy

Cytat:

heh... zawsze myślałam, że dzieci są placuszkowo-mączne. z bratem tak mieliśmy - ja naleśnikowa, on pierożano-kopytkowy. moje dzieci nie chcą :/
Mój jest placuszki najmniej ale naleśniki, pierogi i kopytka zawsze zjada chętnie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
dostalam te prace w biurze zaczynam 14-tego listopada.
Gratulacje

Cytat:
Co do imienia, to będzie chyba jak w Misiu: Tradycja.
Bo za nic nie mozemy z mężem dojśc do porozumienia....
Podoba mi się i Zosia i Marysia- ale to nasze mamy więc nie chcemy...
Mi sie podoba Helenka- tż nie zdzierży, Kinga, Łucja, Amelia, Maja, Emilka, - tez temu mojemu dziwakowi nie pasuje.....
Jemu podoba się Klaudia i Karolina- ja nie zdzierże;p
Jako taki kompromis to Natalia i ALicja- ale jednak wolałabym jakies z pierwszej grupy faworytów;p Więc jestesmy w czarnej du***
To dajcie Agatka hehe żartuję

Cytat:

laski, któraś zbiera punkty na Świeżaki? mam coś ponad 10 na zbyciu, wysłałabym, bo się zmarnują.
Ja, tzn my zbieramy ale czy opłaci się wysyłać?

Klementyna gratuluję dziewczynki:jupi : oby tak zostało No i dbaj o siebie.

Bardzo współczuję wszystkim tych chorób paskudnych zdrowia wszystkim życzymy

My żyjemy jakoś się mamy. Ale nie mam natchnienia do pisania o czym kolwiek...

Aha temat Mikołaja wrzucam na tapetę, co u was w przedszkolach?
Stary 2016-11-10, 18:51   #3358
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Panika my zbieramy Aniela chce jeszcze marchewkę dziś odebrałyśmy truskawkę a promocja do 20 listopada tak więc by się przydały
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-10, 21:29   #3359
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
[/COLOR]Demeter widzę Cię

Kwiatku, bidna malutka

------
Moja Z przeziębiona, gorączkuje dziś.
Poza tym K mnie rozbraja ostatnio kilkanaście razy na dzień "Kochamy mame"
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-10, 22:15   #3360
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
a do kiedy te swieżaki w ogóle?
20 XI

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
Ja, tzn my zbieramy
Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Panika my zbieramy
to której mniej brakuje? żeby się przełożyło na maskotkę

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Poza tym K mnie rozbraja ostatnio kilkanaście razy na dzień "Kochamy mame"

Mnie Olcia rozwala, bo mówi do mnie per "Mamunia"

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości