Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012 - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-11, 07:59   #3421
lena_mi
Zakorzenienie

Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012

konia super, że z Kajunią wszystko ok i piękne na wadze przybiera!

---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
czesc
u nas standardowo maly zasnal o 12 i wstal o 6 ale wczesniej marudzil i jadl co godzina dzis idziemy na usg bioderek
powodzenia na wizycie!

---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cziqua co do czapezcki to jak wieje to zakładam, żeby uszek nie przewiało, ale taką cieniutką.
Stary 2012-05-11, 08:03   #3422
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
dobry
dziewczyny macie może jakiś sprawdzony sposób na potówki?

no i mam pytanko czy jak na dworze jest ok 22- 25 stopni ubieracie swoim maluchom cienką czapeczke na spacery czy nie? ogólnie co ubieracie jak jest taka temperatura na dworze?

a i bardzo dziękujemy z Filipkiem za miłe slowa odnośnie fotek

Mi położna kazała potówki przemywać przegotowaną wodą i nie stosować żadnej chemii.

Cienką czapeczkę ubieram, choć są opinie że tylko w Polsce dzieci noszą czapki zazwyczaj ubieram body i np. pół śpiochy na nogi i zabieram ze sobą kocyk. Lepiej nie przegrzewać. Do torby zawsze wkładam coś z długim rękawem i np. w sobotę mi się przydało bo nas burza u teściów zastała.

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 08:12   #3423
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
dobry
dziewczyny macie może jakiś sprawdzony sposób na potówki?

no i mam pytanko czy jak na dworze jest ok 22- 25 stopni ubieracie swoim maluchom cienką czapeczke na spacery czy nie? ogólnie co ubieracie jak jest taka temperatura na dworze?

a i bardzo dziękujemy z Filipkiem za miłe slowa odnośnie fotek
dziewczyny polecaly przemywanie spirytusem potowek o ile dobrze pamietam, ja od siebie moge polecic kapiel w krochmalu

jesli jest wietrznie to zakladam malej kapelusik badz cieniutka czapeczke ale jak wiatr jest slaby badz go nie ma to nie. No i staram sie lekko ubierac body+ spodenki np

wczoraj u nas bylo 25 stopni ale spory, choc cieply wiatr, zero slonca (padalo co jakis czas) ale ogolem bardzo cieplo, wiec Jula miala t-shirt na dlugi rekaw i cienkie rajstopki + krotkie spodenki z takiego mieciusiego i cieniutenkiego materialu (z h&m wygladaja jak jeans- polecam na upaly bedzie super!) awaryjnie jakby mialo byc chlodniej mialam cienki kocyk i sweterek
gdyby bylo slonce mialaby krotki t-shirt i same te spodenki

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

Dziewczyny ja wczoraj bedac z kolezanka w kawiarence widzialam kobiete z chlopczykiem - mlodszy niz Jula, mysle gora z miesiac mial - naubierany w polarowe spiochy, bluzy, zimowa czapka, kaptur i przykryty kocem a bylo 25 stopni pomijam fakt, ze babka podawala mu butle z mlekiem jednoczesnie ciagnac papierocha
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 08:30   #3424
cziqua
Zadomowienie

dzieki za rady no my wczoraj bylismy na spacerze to było ok 26 stopni mały miał ubrany bodzian na dł rękaw i cienkie śpiochy i cieniutką czapeczkę a się biedaczek zapocił dzisiaj może pojedzie tylko w bodziaku na dł rekaw plus skarpetki i kocyk a czapeczke spakujemy awaryjnie do wózka jakby było zbyt wietrznie chyba może byc czy za lekko chce ubrac?

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 08:34   #3425
lena_mi
Zakorzenienie

Na potówki słyszałam, że rozcieńczony nadmanganian potasu.

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-05-11 o 08:57
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 08:50   #3426
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Moja corcia przespala druga z rzedu nocke - dzisiaj spala od ok 21.30
do 6
Ale fajnie, oby tak juz Wam zostalo

Cytat:
Mam dobra wiadomosc od kilkunastu dni stosuje na moje ramiona serum na blizna z Palmers'a i mam wrazenie ze na prawym ramieniu sa o wiele jasniejsze te rozstepy moje

a serum mam te http://www.rakuten.de/bodylotion/pal...lebase-2010-07
O dobrze wiedziec ze to dziala, u mnie tez chyba mozna to serum dostac. Ja ogolnie na moj brzuch dalej stosuje Biooil jak w ciazy, zastanawiam sie czym traktowac biust

Tak wogole to dzindybry

U nas jak zwykle karmienie w nocy co 3h z zegarkiem w reku, nawet jak sie Ania nie wybudza to ja to robie. Ale mysle ze tak za tydzien (jak skonczy miesiac) to skontroluje wage i jak bedzie ladny przyrost to przestane ja w nocy wybudzac, co by sprawdzic czy jej sie ten nocny sen nie zacznie wydluzac naturalnie. Staram sie ja uczyc roznicy miedzy dniem i noca wiec powinna zakumac Po karmieniu w okolicach 6 rano juz tak dobrze i szybko nie zasypia jak w srodku nocy, pewnie juz widzi ze jasno i jej sie nie podoba ze jej matka probuje urzadzac nocki od 18 do 9 rano
Dzis jedziemy na slub znajomych plus obiadek u nich w domu. Jej ale sie trzeba nagimnastykowac z logistyka, tu karmienie co 3h, z drugiej strony to godzine drogi od nas, staram sie uwzzglednic pory drzemek (chocby w foteliku samochodowym). Troche sie boje ze sie Ania ze swojego rytmu wybije, bo my raczej w domu dnie spedzamy do tej pory. No ale trzeba zaczac 'bywac', wczesniej czy pozniej

Lena_mi, pytalas niedawno czy Infacol u nas dziala... W sumie to nie wiem, i tak jak idzie kupa to Ania bardzo steka i sie prezy. Ale ostatnio lepiej zasypia, z tym ze razem z Infacolem zaczelam ja zawijac (zeby jej rece nie lataly) i mysle ze to bardziej pomoglo.

Edytowane przez Zia_
Czas edycji: 2012-05-11 o 08:51
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 08:54   #3427
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Nikii a Oskar wygina sie przy tym płaczu?A czemu miałabys sie jeszcze nie wykapac? Szwow juz chyba nie masz przeciez?
No wygina i to strasznie je cyca przysypia z 2 min potem się budzi wrzask szuka cyca ale nie umie złapać i większy krzyk . A czasem jest tak że je i w czasie jedzenia wyszarpuje pierś i płacze strasznie jednocześnie próbując znów ją złapać.
Pytam o kąpiel bo lekarka która mnie zszywała mówiła żeby na razie unikać kąpieli jedynie prysznic. A nie wiem jak długo jej unikać.
No nie mam rozpuściły już się.

Dzień dobry miałam dziś super nockę.
Oskar jak zasnął o 20 tak obudził się o 5 rano - 9h spania
No tylko rano już miałam nieźle pełne piersi więc z jednej Oskar pił a z drugiej musiałam laktatorem ściągać.

Ranek juz trochę kiepski bo Oskar 2x chlustająco sobie ulał bardziej na wymioty to wygladało. Ale ciągle cyca chciał i znów się denerwował jedząc tak jak robi to ostatnio.
Teraz śpi po 10 min wrzask znów zasypia i tak od godz 8.
A ja w przerwach jego spania nastawiam pranie, jem śniadanie, piszę do Was zaraz pójdę do obiadu coś poszykować.
I tak dzień zleci....
Dziś zostawiam teściom na 1h-1,5h Oskara bo chce podjechać do sklepu kupić jakiś ciuch na tą komunie.... Ciekawe czy da im popalić

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Cytat:
dzieki za rady no my wczoraj bylismy na spacerze to było ok 26 stopni mały miał ubrany bodzian na dł rękaw i cienkie śpiochy i cieniutką czapeczkę a się biedaczek zapocił dzisiaj może pojedzie tylko w bodziaku na dł rekaw plus skarpetki i kocyk a czapeczke spakujemy awaryjnie do wózka jakby było zbyt wietrznie chyba może byc czy za lekko chce ubrac?
jak tak czytam to aż myślę że ja za lekko ubieram Oskara- bo w bodziak na krótkie +spodenki+ skarpetki i jak nie wieje to sweterek tylko awaryjnie mam przygotowany i czapeczkę też.... Myślicie że za lekko??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-11, 09:18   #3428
MoniaHan
Wtajemniczenie

Dzien doberek
u nas nocka ok, Hania zasnela o polnocy a obudzila si o 5, karmienie i znow w kimke.nie bedze dzisspanka do 11 bo za godzinke jedziemy na zajecia z masazu i zwaze tam Hanie przy okazji.
milego ranka

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 09:20   #3429
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
No wygina i to strasznie je cyca przysypia z 2 min potem się budzi wrzask szuka cyca ale nie umie złapać i większy krzyk . A czasem jest tak że je i w czasie jedzenia wyszarpuje pierś i płacze strasznie jednocześnie próbując znów ją złapać.
Pytam o kąpiel bo lekarka która mnie zszywała mówiła żeby na razie unikać kąpieli jedynie prysznic. A nie wiem jak długo jej unikać.
No nie mam rozpuściły już się.

Dzień dobry miałam dziś super nockę.
Oskar jak zasnął o 20 tak obudził się o 5 rano - 9h spania
No tylko rano już miałam nieźle pełne piersi więc z jednej Oskar pił a z drugiej musiałam laktatorem ściągać.

Ranek juz trochę kiepski bo Oskar 2x chlustająco sobie ulał bardziej na wymioty to wygladało. Ale ciągle cyca chciał i znów się denerwował jedząc tak jak robi to ostatnio.
Teraz śpi po 10 min wrzask znów zasypia i tak od godz 8.
A ja w przerwach jego spania nastawiam pranie, jem śniadanie, piszę do Was zaraz pójdę do obiadu coś poszykować.
I tak dzień zleci....
Dziś zostawiam teściom na 1h-1,5h Oskara bo chce podjechać do sklepu kupić jakiś ciuch na tą komunie.... Ciekawe czy da im popalić

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

jak tak czytam to aż myślę że ja za lekko ubieram Oskara- bo w bodziak na krótkie +spodenki+ skarpetki i jak nie wieje to sweterek tylko awaryjnie mam przygotowany i czapeczkę też.... Myślicie że za lekko??
no to pieknie w nocy poslal

mysle ze nie ubierasz za lekko - gdyby bylo mu chlodno pewnie by plakal czy marudzil
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 09:31   #3430
karolca
Zakorzenienie

Co do ubierania, jak jest ciepło i lekki ciepły wiatr to zakładam małej bawełnianą opaskę na uszka, jak jest chłodniej to cieniutką czapeczkę.
Przy 25 st i więcej ubieram body z krótkim i skarpetki, okrywam tetrową pieluszką (awaryjnie mam spodenki, długi rękawek i kocyk).
Do samochodu w ogóle bym jej nie ubierała

Nocka bardzo ładna. od 22.20 do 2, potem do 6, następnie do 9.30
Oczywiście nie budziła się z płaczek tylko słyszałam pojękiwania, stękanie i marudzenie. o 6 nie najadła się do syta tylko cwaniara zaspokoiła głód i świergoliła mi przez godzinę sprzedając uśmiechy i nowe dźwięki. Dokarmiłam ją (wystarczyły 3 łyczki), odbiła przy piersi i chwilę po odłożeniu zasnęła

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 09:31   #3431
lena_mi
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy Wy wyparzacie czy sterylizujecie (w sterylizatorze, albo gotujecie w garnku) smoczki/butelki/laktatory itp?
Stary 2012-05-11, 09:38   #3432
gosia261282
Gang Iren

Dzien dobry!
Katar mlodego wykonczy i jego i mnie.Co pol godz,max godz przez cala noc wstawalam,zeby mu odsysac nos,bo sie budzil przez to,ze zatkany.Teraz moje dziecie nie spi,slucha muzyki i patrzy na zabawki,wiec mialam szanse poczytac was.

Evvcia biedna Laura po szczepieniu
No milo z tymi prezentami.

Jolka
my z mezem zawsze wspolnie skladalismy zyczenia i mojej mamie i jego,kupowalismy jakies kwiatki,czekoladki.Teraz mama mieszka z nami,ale tesciowa jest w Polsce i zawsze jakis kwiatek czy prezent dla tesciowej zamawialismy przez internet.W tym roku bedzie u nas,bo przyjezdza na komunie Wiktorii.

Mravka to aktywna z ciebie mamuska.Przyjemnosci na basenie!
Ja z moja laktacja bym chyba nie dala rady.Juz kilka razy musialam w krzaki wchodzic,by wymienic wkladki w staniku

Aguska co do karmienia to ja tez uwielbiam to robic.
Bardo przyjemne uczucie

Tikki super,ze Andrea zdrowa

Nowaken fajnie,ze Ania lepiej spi w nocy.A wy jeszcze na piersi,czy juz tylko mm?

Emigra u was tez fajnie 6 godz

Cziqua ja przy 26 st ubralabym w body z krotkim,bose nogi i wzielabym pieluszke tetrowa do przykrycia.Tak ubieralam Wiki,bo urodzila sie latem.

Nikii no twoj Oskar to rekordy pobija.9 godz snu!!
Nie chcesz zamienic sie na dzieci?
Chociaz na jedna noc,co?
Stary 2012-05-11, 09:41   #3433
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy Wy wyparzacie czy sterylizujecie (w sterylizatorze, albo gotujecie w garnku) smoczki/butelki/laktatory itp?
Nie. Nie uzywam butelek i smoczków. Laktator myję w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń - zgodnie z instrukcją producenta.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-11, 09:49   #3434
tikki85
Zakorzenienie

A moja Andrea to zmarzluch . Jeszcze ani razu się nie spociła a jak jest lekko ubrana to ma zimną szyję . Muszę ją ubierać w 25st w krótkie body, cienki kaftanik i spodnie.

Andrea jakby obudziła się po 9h to tak by wrzeszczała z głodu, że cała Hiszpania by ją słyszała. Ona po 4h czasami drze się z głodu jak bym jej jeść w ogóle nie dawała.
Teraz Mała testuje moją cierpliwość. Zasnęła sobie ładnie (oczywiście przy cycu), odłożyłam ją do łóżeczka i co 10 min krzyk...daję jej smoczek, głaszczę po główce - zasypia - smoczek wypada, wrzask i powtórka z rozrywki . Ale nie, nie wezmę jej na ręce...będę twarda.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

A tak w ogóle to moja Żabeńka skończyła dziś 1 miesiąc
Stary 2012-05-11, 09:53   #3435
karolca
Zakorzenienie

wiecie co wam powiem?
Ewelinka chyba nie lubi być na rękach jak się naje.
W nocy lub w ciągu dnia do najedzenia potrzebuje około 10 minut, wtedy gwałtownie przerywa jedzenie wypluwając pierś, biorę ją szybko do odbicia, odbije 2-3 razy i wrzeszczy, usilnie próbuje zmienić pozycję na leżącą, na rękach jej nie pasuje a jak odłożę ją do kołyski, zasypia w mgnieniu oka. W nocy jest tak samo.
Na rękach jej dobrze jak ma jeść, przed lub po kąpieli.
Czasem tylko przyśnie mi na ramieniu, ale po chwili przypomina sobie, że to nie jej miejsce do spania

A ten test Tracy Hogg to gdzie on jest?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-11, 09:56   #3436
tikki85
Zakorzenienie

Karolca fajnie Ci, bo moja wrzeszczy jak przypomni sobie, że nie jest na rękach.

Moje starania o zasypianie bez rąk dobiegły końca...mama wzięła ją na ręce .
Stary 2012-05-11, 09:57   #3437
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!
Katar mlodego wykonczy i jego i mnie.Co pol godz,max godz przez cala noc wstawalam,zeby mu odsysac nos,bo sie budzil przez to,ze zatkany.Teraz moje dziecie nie spi,slucha muzyki i patrzy na zabawki,wiec mialam szanse poczytac was.

Nikii no twoj Oskar to rekordy pobija.9 godz snu!!
Nie chcesz zamienic sie na dzieci?
Chociaz na jedna noc,co?
No to nie ciekawie faktycznie i dla Ciebie i dla Eryka Biedaczek musi się tak męczyć... a byłaś u lekarza??

Sami się zdziwiliśmy że tak długo spał... oby tak już zawsze było
Wiesz nie wiem czy bym z tęsknoty wytrzymała jedną noc bez Oskarka.
Ale na jedną noc abyś mogła zregenerować siły możemy się zamienić

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
A moja Andrea to zmarzluch . Jeszcze ani razu się nie spociła a jak jest lekko ubrana to ma zimną szyję . Muszę ją ubierać w 25st w krótkie body, cienki kaftanik i spodnie.

Andrea jakby obudziła się po 9h to tak by wrzeszczała z głodu, że cała Hiszpania by ją słyszała. Ona po 4h czasami drze się z głodu jak bym jej jeść w ogóle nie dawała.
Teraz Mała testuje moją cierpliwość. Zasnęła sobie ładnie (oczywiście przy cycu), odłożyłam ją do łóżeczka i co 10 min krzyk...daję jej smoczek, głaszczę po główce - zasypia - smoczek wypada, wrzask i powtórka z rozrywki . Ale nie, nie wezmę jej na ręce...będę twarda.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Oskar o dziwo nie wrzeszczał po tych 9 h tylko pojękiwał. Więc wzięłam go przebrałam pieluszkę - cyc i do 6 poleżeliśmy a potem do 7.30 jeszcze pospaliśmy i wtedy zaczęło się marudzenie, płacz i wrzask.
Oskar robi to samo co Andrea. I robię tak że jak wypada smoczek i on chwile śpi a potem płacz to znów smoka przytrzymuję lekko i głaszczę go i znów zasypia i tak kilka razy az w końcu zaśnie. No chyba że już baaaardzo płacze to go biorę na ręce aby mi się nie zaniósł.

Gratulacje z okazji miesiąca zleciało....
Stary 2012-05-11, 09:59   #3438
karolca
Zakorzenienie

tikki, gratulacje z okazji miesiąca

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-11, 10:00   #3439
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
wiecie co wam powiem?
Ewelinka chyba nie lubi być na rękach jak się naje.
W nocy lub w ciągu dnia do najedzenia potrzebuje około 10 minut, wtedy gwałtownie przerywa jedzenie wypluwając pierś, biorę ją szybko do odbicia, odbije 2-3 razy i wrzeszczy, usilnie próbuje zmienić pozycję na leżącą, na rękach jej nie pasuje a jak odłożę ją do kołyski, zasypia w mgnieniu oka. W nocy jest tak samo.
Na rękach jej dobrze jak ma jeść, przed lub po kąpieli.
Czasem tylko przyśnie mi na ramieniu, ale po chwili przypomina sobie, że to nie jej miejsce do spania

A ten test Tracy Hogg to gdzie on jest?
to z jednej strony się ciesz bo nie musisz cały czas nosić i usypiać Ewelinki na rękach.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-11, 10:13   #3440
julliczka
Rozeznanie

Dzień dobry,

dzisiaj nocka przeboska Spała od 20:30 do 1:30 potem karmienie było jeszcze o 4:30 i o dziwo jeszcze na deser o 6 rano Chyba kropelki pomagają, bo już w nocy nie marudziła, tylko ładnie zjadła, potem odbijanie, przewijanko, odkładałam do łóżeczka i zasypiała. Za to rano już jak się obudziła o 8 to dopiero teraz tak naprawdę przysnęła. Tak to marudziła, co chwila to chciała cyca albo poleżeć sobie tylko nie w kołysce Dzisiaj łóżeczko bee, woli na naszym łóżku sobie poleżeć
Więc chyba kropelki pomagają jak w nocy się nie prężyła i ładnie zasypiała

Nikii to podobnie moja Julcia tak się zachowywała przy cycu, że niby chce, a potem rzuca cyca wściekła jak osa i wyje, przy tym się prężyła, to bączek wtedy jej przeszkadzał, jak poszedł to wtedy wielka ulga i momentalnie zasypiała po tym Więc tutaj masowanko brzuszka, albo mojej bardzo uspakaja pozycja pionowa na ramieniu albo jak kładę jej na swojej klatce piersiowej - wtedy bardzo spokojna się robi i pierdzioszki lepiej idą.
A te 9 h ciągiem to sporo, bardzo sporo.. Ja na razie nie pozwolę Małej tyle spać, musi się budzić co te 3 h średnio.

A jak uczycie maluchy rozróżniania dnia od nocy??
Jak śpi w dzień to śpi przy świetle dziennym, nie zasłaniam okien itp, w nocy wiadomo że ciemno - to na tym to polega właśnie??

Lena ja jeszcze gotuję laktator i butelki w gorącej wodzie tak jak mam w instrukcji.

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

tikki za 1. miesiąc

a dziś my kończymy 3 tygodnie

nasza kruszynka już z nami
julliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 10:17   #3441
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny polecaly przemywanie spirytusem potowek o ile dobrze pamietam, ja od siebie moge polecic kapiel w krochmalu
Zgadzam się Mój Mały miał całą szyjkę w czerwonych potówkach, więc wczoraj zrobiłam krochmal z mąki ziemniaczanej i wlałam trochę do wanienki. Dziś po potówkach nie ma śladu

Była dziś u mnie położna. Tragedia! Co prawda zapowiedziała się pół godziny wcześniej, ale Małego nawet nie obejrzała. Akurat spał, więc zerknęła tylko na jego twarz i powiedziała, że ładnie wygląda Zapytała jak sobie radzę, jak karmienie i jak się krocze goi. Jak powiedziałam, że wszystko ok, a Mały przybiera na wadze, to powiedziała, że świetnie i tyle. Potem przez pół godziny wypisywała jakieś papierki, kazała mi wypełnić jakieś dwie głupkowate ankiety z Nivea i Hippa (za to dostałam kalendarz maluszka i butelkę) i poszła. Nie tego się spodziewałam
Stary 2012-05-11, 10:21   #3442
gosia261282
Gang Iren

A my mamy skonczone 3 tygodnie

A i zapomnialam pisac,ze od kilku dni wchodze w spodnie sprzed ciazy Ale za nimi tesknilam

Cytat:

Eryk czasem zasypia bez problemu,czasem wystarczy glaskanie po glowce,najczesciej przy cycku zasypia i czasem uda sie odlozyc go,zeby spal,a czasem niestety budzi sie i placze.No i ja go biore,bo nie chce,zeby bylo mu przykro.Nie potrafie byc twarda i go wtedy nie pocieszyc,kiedy jest mu zle.

Ale ten czas leci,juz miesiac!!

Cytat:
No to nie ciekawie faktycznie i dla Ciebie i dla Eryka Biedaczek musi się tak męczyć... a byłaś u lekarza??

Sami się zdziwiliśmy że tak długo spał... oby tak już zawsze było
Wiesz nie wiem czy bym z tęsknoty wytrzymała jedną noc bez Oskarka.
Ale na jedną noc abyś mogła zregenerować siły możemy się zamienić

Oskar o dziwo nie wrzeszczał po tych 9 h tylko pojękiwał. Więc wzięłam go przebrałam pieluszkę - cyc i do 6 poleżeliśmy a potem do 7.30 jeszcze pospaliśmy i wtedy zaczęło się marudzenie, płacz i wrzask.
Oskar robi to samo co Andrea. I robię tak że jak wypada smoczek i on chwile śpi a potem płacz to znów smoka przytrzymuję lekko i głaszczę go i znów zasypia i tak kilka razy az w końcu zaśnie. No chyba że już baaaardzo płacze to go biorę na ręce aby mi się nie zaniósł.

Gratulacje z okazji miesiąca zleciało....
Bylam u lekarza,powiedzial ze to zwykle przeziebienie.U mnie Wiki przeziebiona i Radek,wiec sie zarazil.Jednak mimo,ze ma tylko katar,bez goraczki i kaszlu,to dla takiego maluszka jest duzy problem.Nie umie wysmarkac sie tak jak my,zreszta nawet doroslego meczy katar.Mam nadzieje,ze minie lada dzien,bo dzis mija tydzien od kiedy sie zaczelo.
Stary 2012-05-11, 10:26   #3443
Nikii89
Zakorzenienie

U Nas w sumie w nocy świeci się lampka więc jakieś to światło jest. W dzień Oskar budzi się co 2-3 godz a w nocy spi jak zabity na początku zastanawiałam się czy go wybudzać ale położna powiedziała że jak będzie głodny to sam sie obudzi i da znać...

Dziewczyny jakoś dziwnie się czuje z jedną myślą....
Mianowicie chrzciny mamy za 3 tygodnie. Wczoraj bratowa TŻ która ma być chrzestną straciła dziecko - płód obumarły w 8-9tc pisałam Wam o tym. I teraz zastanawiam się czy mam się upewnić czy chce być tą chrzestną czy czekać aż sama coś powie. Z jednej strony dobrze wiedzieć czy szukać mamy kogoś innego a z drugiej głupio pytać. Chyba poczekamy aż sama powie... bo teraz pewnie będzie miała taki okres że jak zobaczy Oskarka to dla niej to trauma będzie.
Ciężka sprawa..... już nawet obwiniamy siebie za to bo ponoć jest taki przesąd że chrzestna nie może być w ciązy bo jedno dziecko zabiera wtedy szczęście drugiemu czy coś takiego. I może to nasza wina.. może ten przesąd się sprawdził

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Julliczka , Gosia z okazji skończonych 3 tygodni

Gosia racja katar jest męczący u dorosłego a co dopiero u maluszka... Ja jak jestem chora to mogę mieć kaszel może mnie gardło boleć ale nienawidzę mieć kataru
Stary 2012-05-11, 10:33   #3444
karolca
Zakorzenienie

Nikki, nic nie słyszałam o tym przesądzie

Mamy wstępnie wybranych chrzestnych dla Ewelinki jeszcze trzeba kandydatów poinformować.
Myśleliśmy, aby wziąć naszych dobrych znajomych... ale ze znajomościami różnie się w życiu układa więc będzie to ktoś z rodziny.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-11, 10:34   #3445
koniakonia
Zakorzenienie

Witam, u nas dzisiaj była na odwiedzinach położna , ale taka środowiskowa było miło, do mnie i mojej Mamy jak byłam mała też przychodziła , chyba nie jestem aż taka stara skoro takie położne jeszcze są na chodzie

Czapeczki w takie upały nie zakładam, no chyba że jest wiatr to nakładam jak wyciągam z wózka, np. tak wczoraj na działce było , spała w wózku bez, ale jak do karmienia brałam to nakładałam, spała w bodziaku , skarpetki , przykryta pieluszką jak zachodziło słonko

Nikki
ale przykra sprawa , poczekajcie aż sama powie, ale już sobie kogoś na zastępstwo dogadajcie , ale wyjaśnijcie jak sprawa wygląda

Gosia 3 ttyg? jaja sobie robisz ? jak ten czas leci , o ja pierdziu, wszystkiego dobrego dla Eryka dużo zdrówka i niech ten katar już minie, u nas też jeszcze coś tam jest, ale nie za dużo, mam materac ustawiony z ukosa ,żeby nie spływała ta wydzielina do gardła
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 10:39   #3446
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Eryk czasem zasypia bez problemu,czasem wystarczy glaskanie po glowce,najczesciej przy cycku zasypia i czasem uda sie odlozyc go,zeby spal,a czasem niestety budzi sie i placze.No i ja go biore,bo nie chce,zeby bylo mu przykro.Nie potrafie byc twarda i go wtedy nie pocieszyc,kiedy jest mu zle.
ja tez nie potrafie byc twarda, nauczyl sie spac wieczorem mlody na moich rekach i mam wieczorem horror bo odkladam go do lozeczka i walcze z nim a on ze mna, jest placz i krzyk, wezme na rece uspokoi sie i znow do lozka i tak w kolko do tego dochodzi karmienie co godzine wieczorem zamiast miec czas dla siebie to jestem malym umęczona
Stary 2012-05-11, 10:41   #3447
Nikii89
Zakorzenienie

Karolca ja się o tym przesądzie dowiedziałam od koleżanki z pracy która jak urodziła to chciała wziąść za chrzestną swoją bratową , ale że ta bratowa była w ciąży to czekali na rozwiązanie... bo tam wszystkie babcie i ciotki mówiły że nie może być osoba w ciąży chrzestną bo któreś z dzieci umrze.... Ja w przesądy z reguły nie wierzę...

Konia masz rację lepiej czekać a mieć w zapasie rezerwową.
Stary 2012-05-11, 10:52   #3448
tikki85
Zakorzenienie

Julliczka, Gosia z okazji 3tyg

Oj tak, katar dla maleństwa to tragedia. Moja Andrusia ma śluz w nosie i się strasznie z tym męczy...co dopiero całkowicie zatkany nosek . Oby Eryczek wyzdrowiał lada dzień.
Wczoraj moja kuzynka urodziła synka Eryka .

Idę karmić, bo Niunia domaga się amciu .
Stary 2012-05-11, 10:57   #3449
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Karolca ja się o tym przesądzie dowiedziałam od koleżanki z pracy która jak urodziła to chciała wziąść za chrzestną swoją bratową , ale że ta bratowa była w ciąży to czekali na rozwiązanie... bo tam wszystkie babcie i ciotki mówiły że nie może być osoba w ciąży chrzestną bo któreś z dzieci umrze.... Ja w przesądy z reguły nie wierzę...

Konia masz rację lepiej czekać a mieć w zapasie rezerwową.
teraz pytać to tak wiesz....jakby to było najważniejsze w tej chwili, tzn. tak to może być odebrane, nie wiem jakie macie kontakty ze sobą, ale pewnie dobre , może poprosić męża tej Dziewczyny,żeby zapytał za tydzień ....no i w kościele też trzeba powiedzieć jak sprawa wygląda bo tam się dane podaje chrzestnych

A Julliczka dla Twojej gwiazdy tez wszystkiego dobrego życzę

Myślę, że dzieci rozróżniają dzień od nocy na podstawie tego jakie odgłosy dochodzą itp. bo jednak w nocy jest zupełny spokój ( no prawie ) , tak mi się wydaje

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-05-11 o 10:59
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 11:29   #3450
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
U Nas w sumie w nocy świeci się lampka więc jakieś to światło jest. W dzień Oskar budzi się co 2-3 godz a w nocy spi jak zabity na początku zastanawiałam się czy go wybudzać ale położna powiedziała że jak będzie głodny to sam sie obudzi i da znać...

Dziewczyny jakoś dziwnie się czuje z jedną myślą....
Mianowicie chrzciny mamy za 3 tygodnie. Wczoraj bratowa TŻ która ma być chrzestną straciła dziecko - płód obumarły w 8-9tc pisałam Wam o tym. I teraz zastanawiam się czy mam się upewnić czy chce być tą chrzestną czy czekać aż sama coś powie. Z jednej strony dobrze wiedzieć czy szukać mamy kogoś innego a z drugiej głupio pytać. Chyba poczekamy aż sama powie... bo teraz pewnie będzie miała taki okres że jak zobaczy Oskarka to dla niej to trauma będzie.
Ciężka sprawa..... już nawet obwiniamy siebie za to bo ponoć jest taki przesąd że chrzestna nie może być w ciązy bo jedno dziecko zabiera wtedy szczęście drugiemu czy coś takiego. I może to nasza wina.. może ten przesąd się sprawdził

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Julliczka , Gosia z okazji skończonych 3 tygodni

Gosia racja katar jest męczący u dorosłego a co dopiero u maluszka... Ja jak jestem chora to mogę mieć kaszel może mnie gardło boleć ale nienawidzę mieć kataru
Dzieki.
Ale ty wierzysz w przesady?Bo tego jest od groma i jakby tak we wszystko wierzyc to czlowiek by zwariowal.

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Witam, u nas dzisiaj była na odwiedzinach położna , ale taka środowiskowa było miło, do mnie i mojej Mamy jak byłam mała też przychodziła , chyba nie jestem aż taka stara skoro takie położne jeszcze są na chodzie

Czapeczki w takie upały nie zakładam, no chyba że jest wiatr to nakładam jak wyciągam z wózka, np. tak wczoraj na działce było , spała w wózku bez, ale jak do karmienia brałam to nakładałam, spała w bodziaku , skarpetki , przykryta pieluszką jak zachodziło słonko

Nikki
ale przykra sprawa , poczekajcie aż sama powie, ale już sobie kogoś na zastępstwo dogadajcie , ale wyjaśnijcie jak sprawa wygląda

Gosia 3 ttyg? jaja sobie robisz ? jak ten czas leci , o ja pierdziu, wszystkiego dobrego dla Eryka dużo zdrówka i niech ten katar już minie, u nas też jeszcze coś tam jest, ale nie za dużo, mam materac ustawiony z ukosa ,żeby nie spływała ta wydzielina do gardła

Ja z Wiki chodzilam do pediatry,ktora tez mnie leczyla.Niestety musialam ja zmienic,bo zawalila kilka razy sprawe przy Wiktorii,a moja mama byla zadowolona z jej opieki nade mna...

No leci czas,dzieki kochana

Cytat:
Julliczka, Gosia z okazji 3tyg

Oj tak, katar dla maleństwa to tragedia. Moja Andrusia ma śluz w nosie i się strasznie z tym męczy...co dopiero całkowicie zatkany nosek . Oby Eryczek wyzdrowiał lada dzień.
Wczoraj moja kuzynka urodziła synka Eryka .

Idę karmić, bo Niunia domaga się amciu .

Dziekujemy za zyczenia zdrowka
O no prosze,a myslalam,ze to nie jest az tak popularne imie w Polsce.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości