Lutówki 2017 ❤ cz. III - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-01, 08:20   #3421
Opiumalfa
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. III

No ale wiadomo przecież ze w łazience musi być ciepło. Nikt nie każe kapać w pokoju gdzie jest 18 stopni. To ma być temp do spania
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-01, 09:14   #3422
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
No ale wiadomo przecież ze w łazience musi być ciepło. Nikt nie każe kapać w pokoju gdzie jest 18 stopni. To ma być temp do spania
dlatego ja sie glosno zastanawiam bo nie mam nikogo bliskiego z niemowlakiem, nie odwiedzałam, a wiem ze do kapieli to ciepełko...
wiec probuje zrozumiec jak to ma byc...czyli tam gdzie kapie i ubiore ma byc ciepełko... a tak to ludzka temperatura... no ciekawe bo chcialam kapac w pokoju MAciupka
Stary 2016-10-01, 09:22   #3423
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
wlasnie ja bym nawet nie pomyslala o wiaderku, ale moja szwagierka tak sie rozplywa nad tą metodą kąpania, że silą rzeczy myślę o tym. dziecku cieplutko, bo cale w wodzie, kolki mijają, cuda wianki. jakbym jej nie znala to bym pomyslala, ze jest dystrybutorem tych tummy tubów a oni z pierwszym dzieckiem od razu się odważyli na wiaderko
Az obejrzałam kilka filmików z tym wiaderkiem i wszystko fajnie, ale zastanawiają mnie 2 kwestie. Jak umyć noworodka, skoro trzeba mu trzymać główkę dwiema rekami? No i przez pierwsze 2 tyg mam nie kapać? Bo przeciez dziecko zanurzam całe, a nie wolno moczyć pepuszka...

Cytat:
Napisane przez __malaMi__ Pokaż wiadomość
dzięki swoją drogą zastanawiam się nad temperaturą w domu, często piszą, że 18 stopni to ok, ze dzieci nie należy przegrzewać. Ile wy macie w domu stopni? Bo ja przy 18 to bym nie umiała funkcjonowac, dla mnie to strasznie zimno :/

ja dostałam taką składana, ale nawet nie wiem czy to stokke i stelaż do niej. Także mam temat z głowy

to jeśli nigdy nie myłaś się przed oddaniem moczu to z tego pewnie wynikją te bakterie w moczu. mi gin powiedział, że jak są bakterie a nie ma leukocytow to nie ma infekcji
U mnie jest 18-19 mimo tego ze jestem zmarzluchem. Wole założyć cos ciepłego, ale oddychać rześkim powietrzem, niz chodzic gola i sie dusić we własnym domu. W łazience mam moze ze 23-24 stopnie, ale i tak mi za goraco. Wiadomo, przy dziecku bedzie musiało byc inaczej, ale tylko temp w łazience zwiększę.

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
dlatego ja sie glosno zastanawiam bo nie mam nikogo bliskiego z niemowlakiem, nie odwiedzałam, a wiem ze do kapieli to ciepełko...
wiec probuje zrozumiec jak to ma byc...czyli tam gdzie kapie i ubiore ma byc ciepełko... a tak to ludzka temperatura... no ciekawe bo chcialam kapac w pokoju MAciupka
Tak, bo potem i tak zaleca sie czapeczkę wkładać. Dlatego ja bede myć w łazience, bo nie bede sauny z sypialni robiła.
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-01, 09:23   #3424
sunny_eyes
Zakorzenienie

Mamy wujostwo, które ma jakies 18st w domu, ale oni to ze wzgledu na oszczędności i siedza w dwoch rekawach, wuja kalesony, ciotka opaska na glowie... No i co chwile przeziebieni.
U nas w domu jest jakies 23st, a zima do kapieli dogrzewalismy w pokoju termowentylatorem. W lazience bylo mi za ciasno, a tak to malego zaraz sobie wyjmowalam na przewijak i wszystko pod reka.
Szczerze to wole ubrac siebie/dziecko ciut lżej niż siedzieć w polarach. Ja tam jestem bardzo ciepłolubna.
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-01, 09:31   #3425
Opiumalfa
Zakorzenienie

Ja jestem ciepłolubna, oj bardzo, ale w sypialni muszę mieć rześko. Jak odwiedzam rodziców a u nich w zimie piec zaczyna chodzić od 5 rano, budzę sie z zatkanym nosem, sucha skóra i tarka w gardle. W pokoju dziennym mamy ciepło 21 stopni. Ale w sypialni musi być świeżo i już
Stary 2016-10-01, 09:34   #3426
Escorpio
Zakorzenienie

Idziemy dzis na ślub. Maz juz chodzi wkurzony, ze ktos wymyślił go o 15 i musi wczesnie wyjechać
Stary 2016-10-01, 09:45   #3427
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Uwaga, głupie pytanie - czy dziecko w takim kombinezonie do gondoli wkłada się jeszcze w jakimś spiworku, pod kocem czy coś? Tak wiem, że to pewnie kwestia temperatury, załóżmy, że jest luty i temperatura ok 0st
Takie leżące ubierałam jedną warstwę więcej niż siebie w zimie.

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Dziewczyny CUD!

CUD normalnie!

Lekarz nie dowierzał moim badaniom moczu (mimo, że zawsze łapałam środkowy strumień) i razem z położną kazali mi powtórzyć, ale teraz jeszcze rano się dodatkowo umyć i dopiero potem łapać ten środkowy strumień.

I nie mam w moczu ani krwi ani bakterii!!!

Aż mi się nie chce wierzyć
Uff to dobrze.

Cytat:
wiem wiem, chyba niejasno się wyraziłam, chodziło mi o to czy można założyć np. sam pajac, bo gdzieś czytałam, że body trzyma pieluche. Pomijajac temperature oczywiscie czy na ciałko pajacyk moze byc

super. a nie zawsze myłaś się przed pobieraniem? bo to powinno zawsze sie tak odbywac
U mnie w zimie ciepło i często sam pajac ubierałam, bez bodziaka.

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Sobotnie zamówienie ze smyka dotarło, a te kolorowe body dostałam w prezencie od koleżanki
piękności

Cytat:
Napisane przez sunny_eyes Pokaż wiadomość
Mam wanienke pk starszym, taka najzwyklejsza i postawiam ja sobie na lawie w pokoju, a jak zacznie siadac to juz i tak wanna.
Jakos nie chcialabym sie kapac w taki wiaderku wiec dziecka sobie tez nie wyobrazam.

Z chrzcinami najpierw czeka nas przeprawa z ksiedzem... u nas sa chrzty tylko(!) na mszy o 18, a ja chce ok 15-16. Nasz 2 latka, osoba ktora ma byc chrzestna kilkumisieczne dziecko bd miala wtedy, nastepne dzieci 5 i 7lat. W kosciele o 18, na sali o 19, a o 20 maly zacznie mi krzyczec, że chce nyny.
Nie wspominajac, że gdy chrzczone dziecko zacznie płakać to wyprasza z nim do zakrystii
Jak sobie przypomne jak z malym sie stresowalam żeby mi się nie rozplakał...
A potem się dziwią że ludzie się odwracają. Ochrzciła bym w innej parafii jakby nie chciał jakichś zaświadczeń wydać jeśli były by konieczne, to bym kurią postraszyła.

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
kurcze dziewczyny a jak myslicie, jak mam w prysznicu gleboki brodzik, to czy nie wystarczy kupic takiej gąbki do kąpieli niemowląt, klasc ta gabke prostokątną w brodziku, na to dziecko i voila czy trzeba miec wanienke. juz glupieje od tych "must have'ów"
moj Thor mnie kopnąl kilka razy na wieczór az mnie w pępolu poderwało : D

MartaMagda, jeszcze bez tragedii, ja ostatnio ph 7,5 mialam
Bardzo niewygodnie było by ci. A gąbek nie polecam, siedlisko bakterii się w tym robi szybko.

Cytat:
dzięki swoją drogą zastanawiam się nad temperaturą w domu, często piszą, że 18 stopni to ok, ze dzieci nie należy przegrzewać. Ile wy macie w domu stopni? Bo ja przy 18 to bym nie umiała funkcjonowac, dla mnie to strasznie zimno :/

ja dostałam taką składana, ale nawet nie wiem czy to stokke i stelaż do niej. Także mam temat z głowy

to jeśli nigdy nie myłaś się przed oddaniem moczu to z tego pewnie wynikją te bakterie w moczu. mi gin powiedział, że jak są bakterie a nie ma leukocytow to nie ma infekcji
18 super do spania. U nas ok 21-23 stopnie, dla mnie za ciepło ale dla męża w sam raz i jak tu znaleźć kompromis Ważne żeby dziecka za ciepło w takiej temperaturze nie ubierać.

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Az obejrzałam kilka filmików z tym wiaderkiem i wszystko fajnie, ale zastanawiają mnie 2 kwestie. Jak umyć noworodka, skoro trzeba mu trzymać główkę dwiema rekami? No i przez pierwsze 2 tyg mam nie kapać? Bo przeciez dziecko zanurzam całe, a nie wolno moczyć pepuszka...

U mnie jest 18-19 mimo tego ze jestem zmarzluchem. Wole założyć cos ciepłego, ale oddychać rześkim powietrzem, niz chodzic gola i sie dusić we własnym domu. W łazience mam moze ze 23-24 stopnie, ale i tak mi za goraco. Wiadomo, przy dziecku bedzie musiało byc inaczej, ale tylko temp w łazience zwiększę.

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Tak, bo potem i tak zaleca sie czapeczkę wkładać. Dlatego ja bede myć w łazience, bo nie bede sauny z sypialni robiła.
Można moczyć pępuszek ważne by go potem osuszyć. A czapki nigdy w domu nie zakładałam. Może jak bym miała z 18 stopni i dziecko mokrą główkę, to na chwilę bym założyła.

Kupiłam chustę jeszcze milion innych rzeczy i mogę rodzić
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-01, 09:45   #3428
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Squaara mi położna tłumaczyła żeby temperatura była stała, niewskazane jest kąpanie w ciepłej łazience i po kąpieli przeniesienie do chłodniejszej sypialni, zwłaszcza takich maluszków
Spokojnie wszystkiego się dowiesz, jak maluszek się urodzi

Edytowane przez lolita25
Czas edycji: 2016-10-01 o 09:49
lolita25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-01, 09:51   #3429
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Idziemy dzis na ślub. Maz juz chodzi wkurzony, ze ktos wymyślił go o 15 i musi wczesnie wyjechać
Ja miałam ślub o tej porze U nas to norma jest
Stary 2016-10-01, 10:03   #3430
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Squaara mi położna tłumaczyła żeby temperatura była stała, niewskazane jest kąpanie w ciepłej łazience i po kąpieli przeniesienie do chłodniejszej sypialni, zwłaszcza takich maluszków
Spokojnie wszystkiego się dowiesz, jak maluszek się urodzi
Jakbym miała mało wątpliwości to jeszcze nie wiem jak kąpać dziecko
Stary 2016-10-01, 10:14   #3431
laurka23
Zakorzenienie

Dziś zaczynam 20 tydzień i ruchów dalej nie czuję za bardzo. W poprzedniej ciąży w 18 albo 19 tygodniu już czułam.

Kupiłam taki kombinezon, cienki, ale to z myślą o aucie, jak coś to jeszcze jakiś śpiwór dojdzie. W ostateczności kupię jeszcze grubszy.

A i chyba siara mi z piersi leci bo mam plamy na koszulce
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN0568.jpg (207,2 KB, 14 załadowań)
Stary 2016-10-01, 10:24   #3432
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Jakbym miała mało wątpliwości to jeszcze nie wiem jak kąpać dziecko
W szpitalu można zobaczyć, wykąpać dziecko z położną, u mnie tak było
Stary 2016-10-01, 10:42   #3433
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
W szpitalu można zobaczyć, wykąpać dziecko z położną, u mnie tak było
U mnie też w szpitalu położna pytała czy chce być przy kąpieli i potem w domu też mi pokazywała jak trzymać dziecko.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-01, 11:46   #3434
sQuaara
Zakorzenienie

Ok byłam oglądałam. Ceny większe niż online więc bez sensu ale sprawdziłam i nosidełko wybrane
Weźmiemy za to wózek ) sama spacerówke za 1600... Dokupimy używana gondole bo ich mnóstwo i za 1800 będę miała komplet (cena regularna 2300)

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Myślę co jeszcze oglądać żeby się opłacało... Chyba laktator. Elekteyczny
Stary 2016-10-01, 13:15   #3435
s i l v e r
Zakorzenienie

Hej.
Chciałam się tylko przywitać nie będzie mnie dziś bo szykuję jedzonko na urodziny. Potem goście przyjdą.
Miłego dnia

Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-10-01, 13:36   #3436
sQuaara
Zakorzenienie

Silver miłej imprezy )
Stary 2016-10-01, 14:05   #3437
Escorpio
Zakorzenienie

Cytowanie nie działa :/

Ja nie rozumiem ślubu o 15, jak połowa gości ma godzinę drogi i następnego dnia sa poprawiny :/

Silver baw się dobrze
Stary 2016-10-01, 14:16   #3438
sQuaara
Zakorzenienie

Ja miałam o 16... Prawie żadna różnica...
Stary 2016-10-01, 14:30   #3439
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Ja miałam o 16... Prawie żadna różnica...
Ogromna, w godzinę zdążę sie cała przygotować.
Stary 2016-10-01, 14:32   #3440
Opiumalfa
Zakorzenienie

Na Śląsku (także w Belgii) śluby o 10-11 to norma, także wszystko się da zorganizować
Stary 2016-10-01, 15:18   #3441
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Cytowanie nie działa :/

Ja nie rozumiem ślubu o 15, jak połowa gości ma godzinę drogi i następnego dnia sa poprawiny :/

Silver baw się dobrze
No ja tak miałam, ale poprawin nie było. Ok 17 był obiad i już wszyscy byli bardzo głodni, więc jakby było godzinę później to ja chyba też bym umierała z głodu
Stary 2016-10-01, 15:20   #3442
axn22
Zakorzenienie

Ja chciałam ślub o 15 to mi wszyscy marudzili, że za późno i w efekcie miałam o 13.... Norma to 11-13 w moim otoczeniu
Zatem nie marudźcie, że 15 to wcześnie, może być gorzej
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-01, 15:20   #3443
sQuaara
Zakorzenienie

Ja w dniu ślubu normalnie o13 zjadłam obiad w domu tak samo jak do kogoś idę na 17 to nie omijam posilku czekając na obiad jak na zbawienie
Stary 2016-10-01, 15:26   #3444
axn22
Zakorzenienie

sQ, to swoją drogą... nie wyobrażam sobie czekać na imprezę na głodzie żeby tam się od razu rzucić na jedzenie
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-01, 16:08   #3445
Fantazja_
Zakorzenienie

"Dzień dobry późne" dziewuszki później Was nadrobię. Wczoraj byliśmy na weselichu (3 odkąd jestem w ciąży). Było bardzo fajnie, ale wróciliśmy wcześniej bo już miałam twardy brzucholek, już i tak 2 tyg temu na weselu brata byłam długo, ale brat to brat Widzę, iż wymiana poglądów odnośnie godziny ślubów ja swoje miałam o 15, brat o 13 - to dla mnie było trochę wcześnie, tym bardziej, że mieliśmy być dużo wcześniej

Dziś jedziemy do ikei.....ah te tłumy czy któraś oglądała łóżeczka z ikei albo kupowała? jestem ich ciekawa, więc jedziemy zobaczyć

Edytowane przez Fantazja_
Czas edycji: 2016-10-01 o 16:12
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-01, 18:15   #3446
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w dniu ślubu normalnie o13 zjadłam obiad w domu tak samo jak do kogoś idę na 17 to nie omijam posilku czekając na obiad jak na zbawienie
Ja zupełnie głowy do jedzenia nie miałam przy własnym ślubie, a potem jak już ciśnienie zeszło to aż mnie skręcało z głodu, bo okazało się że od 6 rano nic nie jadłam Jak do kogoś idę i wiem że obiad będzie w miarę wcześnie (16 - 17) to nie jem obiadu w domu, ale na głodniaka na pewno nie idę, coś tam zawsze przekąszę
Stary 2016-10-01, 18:16   #3447
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Chyba tak Mojra, ale fakt jest ze ksiądz sie czuje na tyle bezkarny, ze wzywa policję w takim przypadku. W doopach im sie poprzewracało i tyle.
Oj niektórym się niestety poprzewracało i to bardzo dziś czytałam artykuł o tym, że ksiądz tuż przed samym ślubem czepiał się Młodych, że za mało dali kasy... choć wcześniej mówił "co łaska", tu w dniu ślubu, młodzi wystrojeni, goście czekają, a ksiądz bez 700zł stroił fochy! Traf chciał, że to się nagrało na mikrofon kamerzysty - skarga do kurii nie pomogła, bo uznali, że nagranie jest zmanipulowane

W sypialni też mamy jakieś 18-19 stopni, bo tż uwielbia spać w lodówce nawet w zimę otwiera okno! Albo przynajmniej je rozszczelnia w duże mrozy potem musi mnie całą noc przytulać gorzej, że ja się budzę co chwilę i przykrywam córkę, bo ona nienawidzi być przykryta a nóżki ma zimne...

Ja się właśnie lenię, brzusio mi dokucza trochę, bo się do południa nabiegałam za córką u lekarza (szczepienie), potem nastałam się przy garach...
Za to od wczoraj dziecię kopie jak szalone! normalnie chyba małe adhd mi rośnie
Stary 2016-10-01, 18:33   #3448
Opiumalfa
Zakorzenienie

Mojra moje tez kopie od wczoraj Odpoczywaj i nie przeciążaj sie

Tak, czytałam o tych 700zł, co za wieśniactwo :/

No aż tak, zeby otwierać okno w zimie to nie muszę mieć świeżo. Wystarczy, że wywietrzyć przed spaniem. :
Stary 2016-10-01, 18:52   #3449
MartaMagda
Zakorzenienie

My kupilismy lozeczko z Ikei i przewijak z komoda. Mamy je w paczkach i czekaja na przeprowadzke Ogladalam te meble w sklepie i mi sie podobaja. Zwlaszcza łóżeczko - moim zdanien lepiej sie prezentuje na zywo niz na zdjeciu

Mam dziś okropny bol głowy, cały dzień leżę.

A slub mialam o 13:30 - goscie sie zjechali z Wielkopolski, najdalej mieli 1,5 h drogi autem. Godzina taka, bo tylko ta w urzedzie byla wolna a i tak fajnie wyszlo, bo po 14:30 juz zajadali przystawki

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-10-01, 19:09   #3450
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Ja zupełnie głowy do jedzenia nie miałam przy własnym ślubie, a potem jak już ciśnienie zeszło to aż mnie skręcało z głodu, bo okazało się że od 6 rano nic nie jadłam Jak do kogoś idę i wiem że obiad będzie w miarę wcześnie (16 - 17) to nie jem obiadu w domu, ale na głodniaka na pewno nie idę, coś tam zawsze przekąszę
Ja jadłam.. Miałam godzinę między fryzjerka a makijażem to co miałam nie jeść skoro mi podano )

Połówkowe wyszło super!! ) cudbie maluch rośnie ma 420g (niecałe 2 tyg temu 360g) )

Kupiliśmy też wózek
I materac do łóżeczka pianka lateks
Ogólnie w hurtowni były promocje (np fotelik z 699 na 599) cześć się opłacało tak jak nasz xlander a część średnio bo online dalej 539zl alw ludzie wózkami wywozili wesystko łącznie z gerberami które nie 5 a 4 zl kosztowaly... Więc w kolejce stałam 40min... Ciężko było liczyć na pierwszeństwo bo każda jedna jak nie w ciąży to z dzieckiem

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości