Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-01-24, 12:17   #3481
Linn13
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 845
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

R

- szklanka ciep³ej wody z cytryn±

1. kasza jaglana (4 ³y¿ki suchej) z jab³kiem, cynamonem i kilkoma ³y¿kami jogurtu naturalnego, herbata rooibos

- kawa z mlekiem 2%

2. pomarañcza, oko³o 10 migda³ów i 10 orzechów w³oskich

3. 2 pieczone filety z soli, 1/3 woreczka kaszy gryczanej, surówka z 2 marchewek i jab³ka, zielona herbata

4. serek wiejski lekki z papryk±, ciecierzyca do pochrupania

Proszê o ocenê
Linn13 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-24, 12:50   #3482
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
bardzo fajne eR mi siê podoba w sumie mo¿na by siê czepiaæ dwóch pierwszych posi³ków ale kolejne dwa s± tak dobre ¿e po prostu nie trzeba

R

I. Ma³y banan, kilka orzechów w³oskich, kostka gorzkiej czekolady 74%, 3 ³y¿ki musli (Sante, bez dodatku cukru), ³y¿eczka otrêbów owsianych, ³y¿ka poppingu z amarantusa, 200g jogurtu naturalnego 2,5%t³.
II. Jajecznica z 2 jajek z plastrem szynki i czerwon± papryk±, kromka razowego chleba 30g
III. Zapiekanka: odt³uszczone miêso z szynki ok. 150g na porcjê (uprzednio podsma¿one na oliwie z oliwek), bak³a¿an, marchewka, papryka, pomidory, kalafior, ziemniaki, cebula; doprawiona du¿± ilo¶ci± curry i chili
IV. Fasolka szparagowa ok. 150g (resztki ze wczoraj) z mielon± ³opatk± ok. 70g i sosem pomidorowym z cebul±, czosnkiem i ¶wie¿± bazyli±

Na I. chcia³am zje¶æ owsiankê, ale nie wyrobi³abym siê na egzamin, za pó¼no wsta³am.

scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-24, 15:44   #3483
jatut
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 9

R

wczoraj:
1. 1,5 szklanki mleka 3,2%, ok. 40g musli z rodzynkami i orzechami; pomarañcza
2. 2 kromki ciemnego pieczywa z szynk±, jajkiem, sa³at± i pomidorem
3. w oczekiwaniu na gotuj±ce siê ziemniaki zjad³am udko kurczaka
4. kawa³ek kurczaka, ziemniaki, papryka, ogórek kiszony
5. 2 kromki ¿ytniego chleba z twarogiem, szynk± i pomidorem

dzisiaj:
1. 1,5 szklanki mleka 3,2%, ok. 40g musli z rodzynkami i orzechami; banan

1,5 h jazdy na nartach (w miêdzy czasie mars mini ¿eby mieæ energiê)
2. grilowana kanapka z szynk± i ¿ó³tym serem, grilowane jab³ko
3. kurczak z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
4. placuszki sojowe

i jak mo¿e byæ? dzisiaj mija tydzieñ odk±d zaczê³am
Stary 2014-01-24, 18:54   #3484
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
U

I owsianka z jab³kiem, mas³em orzechowym, orzeszkami ziemnymi

II 4 ma³e kanapki z domowego chleba z twaro¿kiem z jogurtem naturlanym i szczypiorem

III kopytka ze szpinakiem

IV jab³ko zapiekane w cie¶cie francuskim nadziewane mas³em migda³owym

V grahamka na pó³ obie z serem Brie, pomidorem, jajko na wpó³twardo
Super jak zawsze! Choæ chyba przyda³yby siê jakie¶ str±czki (generalnie jakie¶ alternatywne ¼ród³o bia³ka w Twojej wege diecie). Ale wiem, ¿e zazwyczaj o to dbasz, wiêc od jednego dnia bez nic siê nie stanie .

Cytat:
Napisane przez mpati86 Poka¿ wiadomo¶æ
Po d³ugim czasie:

U:

¦: du¿a bu³ka grahamka z mas³em: z serem, kie³bask± i po³ow± awokado z sol±/ z mortadel± i serem; mandarynki; kawa z mg inka z mlekiem
II¦: twaro¿ek domowy z ³ych± mas³a orzechowego; banan; gar¶æ nerkowców; kawa sypana z mlekiem
III: herbata z go¼dzikami, miodem, pomarañczk± i kardamonem
O: dewolaj z mase³kiem w panierce; ziemniaki pure z mase³kiem i koperkiem; groszek z marchewk± zaci±gany; kompot z truskawek- obiad w sto³ówce, ale domowy
D: malaga; kasztanek; kawa z mlekiem
P: dro¼d¿ówka z serem; mleko ciep³e
K: puszka tuñczyka wsw z jogurtem naturalnym, kukurydz± i fasol± czerwon±; kawa³ek chleba razowego owalnego wiêkszego z mas³em, wêdlin± z kurczaka i pomidorem; surowa marchewka; herbata miêtowa
Wieczorem: lampka wina, chipsy lays pieczone w piecu solone z t¿ na pó³ On ich nie lubi, ale có¿ moje ulubione

I jak?
Czeee¶æ! Takie fajne lu¼ne te Twoje jedzonko... Mam nadziejê, ¿e ze zdrowiem lepiej? Odpu¶ci³a¶ w koñcu ten nieszczêsny orbitrek?

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejne U. Proszê o ocenê

¦niadanie: serek homogenizowany eko z borówkami, truskawkami i domow± granol± zytnio-owsian± z orzechami i kokosem

II ¶niadanie: d³uga kromka razowca z ziarnami z past± jakeczn±,sa³at±,pomidorka mi koktajlowymi i rze¿uch±. Du¿e jab³ko.

Godzina zajêæ fitness z obci±¿eniem, 20 min szybkiej jazdy na rowerze z si³owni

Obiad: Czerwona papryka faszerowana cukini±,soczewic± i komos± ry¿ow±, sa³atka z pieczonego ³ososia,li¶ci szpinaku,pomidorów,oliwek ,gruszki i pestek dyni.

Podwieczorek: zupa krem z marchewki dyni i tofu z imbirem i migda³ami.
Kawa z mlekiem, dwie kostki ciemnej czekolady lindta.

Kolacja: Kromka razowca grubo ob³o¿ona wêdzonym halibutem,roszponk±,zielo nym ogórkiem i rzodkiewk±.
¦lina mi cieknie do pasa!!! Nic dodaæ, nic uj±æ - bosko!

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
mo¿e to ja ¼le napisa³am, bo nie oczekuje, ¿e schudnê po tych herbatach, ale skoro i tak pijê jakie¶ to w sumie dlaczego nie te. Smakowo s± ¶wietne! sk³ad wydaje mi siê, ¿e dobry - by³abym wdziêczna jakby¶ jednak sama rzuci³a okiem http://www.zielarnia24.pl/2258,bioac...lim-20tb-.html http://www.zielarnia24.pl/3835,bioac...its-20tb-.html
oprócz tych mam jeszcze zielon± z traw± cytrynow± oraz owocow± z dzikiej ró¿y i czarnej porzeczki
W zasadzie to tylko ta pierwsza herbata jest taka "na odchudzanie" - tj. posiada wyselekcjonowane z my¶l± o przyspieszeniu metabolizmu sk³adniki. Niby to nic z³ego, ale na d³u¿sz± metê wystrzega³abym siê takich bajerów . Lepsze bêd± zwyk³e zielone z ró¿nymi dodatkami, a tak¿e mieszanki suszy owocowych oraz zio³owych - takie jak pozosta³e herbaty, które wymieni³a¶. Wiêcej natury, mniej kombinatoryki - i jak zreszt± pisa³am ju¿ gdzie¶ w tym w±tku, pu-ehr nie ka¿demu s³u¿y i lepiej na ni± uwa¿aæ. Wybór herbat jest ogromny - ja mam osobn± szafkê na pude³ka z herbat± . Warto postawiæ na urozmaicenie, wiêc nie bój siê próbowaæ nowo¶ci.

Cytat:
Napisane przez Linn13 Poka¿ wiadomo¶æ
R

- szklanka ciep³ej wody z cytryn±

1. kasza jaglana (4 ³y¿ki suchej) z jab³kiem, cynamonem i kilkoma ³y¿kami jogurtu naturalnego, herbata rooibos

- kawa z mlekiem 2%

2. pomarañcza, oko³o 10 migda³ów i 10 orzechów w³oskich

3. 2 pieczone filety z soli, 1/3 woreczka kaszy gryczanej, surówka z 2 marchewek i jab³ka, zielona herbata

4. serek wiejski lekki z papryk±, ciecierzyca do pochrupania

Proszê o ocenê
Trochê ³yso. Czê¶æ orzechów doda³abym do owsianki, a w ramach drugiego ¶niadania zjad³a co¶ pe³nowarto¶ciowego. Mo¿e jaki¶ omlet? Ta pomarañcza to przegryzka...

1/3 woreczka kaszy razi - kurczê, porcja obiadowa to pó³ woreczka! Surówkê powinna¶ czym¶ polaæ.

Kolacja te¿ malutka - chyba, ¿e sporo wpad³o tej ciecierzycy . I ten odt³uszczony serek...

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ

R

I. Ma³y banan, kilka orzechów w³oskich, kostka gorzkiej czekolady 74%, 3 ³y¿ki musli (Sante, bez dodatku cukru), ³y¿eczka otrêbów owsianych, ³y¿ka poppingu z amarantusa, 200g jogurtu naturalnego 2,5%t³.
II. Jajecznica z 2 jajek z plastrem szynki i czerwon± papryk±, kromka razowego chleba 30g
III. Zapiekanka: odt³uszczone miêso z szynki ok. 150g na porcjê (uprzednio podsma¿one na oliwie z oliwek), bak³a¿an, marchewka, papryka, pomidory, kalafior, ziemniaki, cebula; doprawiona du¿± ilo¶ci± curry i chili
IV. Fasolka szparagowa ok. 150g (resztki ze wczoraj) z mielon± ³opatk± ok. 70g i sosem pomidorowym z cebul±, czosnkiem i ¶wie¿± bazyli±

Na I. chcia³am zje¶æ owsiankê, ale nie wyrobi³abym siê na egzamin, za pó¼no wsta³am.
Jako¶ wybrnê³a¶ z tym substytutem owsianki "na szybko". Ca³o¶æ wydaje siê ok.

Cytat:
Napisane przez jatut Poka¿ wiadomo¶æ
R

wczoraj:
1. 1,5 szklanki mleka 3,2%, ok. 40g musli z rodzynkami i orzechami; pomarañcza
2. 2 kromki ciemnego pieczywa z szynk±, jajkiem, sa³at± i pomidorem
3. w oczekiwaniu na gotuj±ce siê ziemniaki zjad³am udko kurczaka
4. kawa³ek kurczaka, ziemniaki, papryka, ogórek kiszony
5. 2 kromki ¿ytniego chleba z twarogiem, szynk± i pomidorem

dzisiaj:
1. 1,5 szklanki mleka 3,2%, ok. 40g musli z rodzynkami i orzechami; banan

1,5 h jazdy na nartach (w miêdzy czasie mars mini ¿eby mieæ energiê)
2. grilowana kanapka z szynk± i ¿ó³tym serem, grilowane jab³ko
3. kurczak z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
4. placuszki sojowe

i jak mo¿e byæ? dzisiaj mija tydzieñ odk±d zaczê³am
Uwaga, bêdzie trochê pytañ. Robisz sama musli, czy to jakie¶ gotowe? Co oznacza "ciemne pieczywo"? W jaki sposób przyrz±dzasz kurczaka? No i rozumiem, ¿e jest zima - ale drugiego dnia zdecydowanie za ma³o warzyw...

Wstawiam moje U z ostatnich trzech dni . Ruch w postaci spacerów oraz ok. 45 minut fitness dziennie. Do picia jak zawsze woda ¼ródlana, czarna kawa i ró¿ne herbaty: zielone, owocowe, zio³owe.

¦roda

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
Do kawy: pasek ciemnej czekolady
II Ziarnista bu³ka z szynk±, ¿ó³tym serem, sa³at±, rzodkiewk±, kiszonym ogórkiem i musztard±
III Kefir naturalny 400g; jab³ko
IV Makaron pe³noziarnisty z pszenicy durum z kawa³kami piersi kurczaka sma¿onymi bez t³uszczu, sosem pomidorowym, pieczarkami, czerwon± fasol±, papryk± i cebul±

Czwartek

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: bananem, truskawkami w soku w³asnym, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Ziarnista bu³ka z z szynk±, ¿ó³tym serem, sa³at±, rzodkiewk±, kiszonym ogórkiem i musztard±; jab³ko
III W±tróbki z kurcz±t z czerwon± cebul±; ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej; buraki gotowane na parze z czosnkiem i oliw± z oliwek
IV 2 kromki chleba graham z serem camembert, pomidorem, sa³at± i ciemnymi winogronami

Pi±tek

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
II Ziarnista bu³ka z serem camembert, pomidorem i sa³at±; jab³ko
III Filety z morszczuka panierowane sma¿one na oleju rzepakowym; ponad pó³ woreczka br±zowego ry¿u; buraki gotowane na parze z czosnkiem i oliw± z oliwek
IV Miseczka domowego nies³odzonego musu jab³kowo-¶liwkowego z plastrem wêdzonego twarogu i ³y¿k± mas³a orzechowego crunchy
V 3 mniejsze kromki chleba graham z: szynk±, sa³at±, kiszonymi ogórkami, rzodkiewkami i ketchupem

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2014-01-24 o 19:04
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-24, 19:28   #3485
lovelykate
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 548

No to dzisiejsze U/P:

I ¶niadanie: standardowa, wypasiona owsianka

II ¶niadanie: dwie kromki ¿ytniego (m±ka ¿ytnia, woda, sól), z³o¿one, z mas³em, sa³at±, ³ososiem wêdzonym, serkiem naturalnym, rzodkiewk±, ogórkiem, kie³kami
dwie mandarynki

obiad: dwa du¿e pomidorowe nale¶niki z m±ki ¿ytniej, wype³nione po brzegi twarogiem ze szczypiorkiem, cebul±, papryk± zielon± i czerwon±
dwie mandarynki

kolacja: du¿a razowa bu³ka z ziarnami:
- z sa³at±, ³ososiem wêdzonym na gor±co dymem z drewna bukowego z pieprzem, z ogórkiem konserwowym, kukurydz± i kie³kami (mix) + ciut ketchupu
- z sa³at±, twaro¿kiem wymieeszanym z ogórkiem ¶wie¿ym, rzodkiewk± i czerwona cebul± z kie³kami broku³a
mandarynka
sushi (2xmaki, 1x co¶ innego, czego nazwy nie pamiêtam :P ) - dla spróbowania
dwie lampki wina, garstka orzechów (brazylijskie + nerkowce)

1.5 l wody + herbaty )

I jak dzi¶?

Co mi zosta³o w ¿yciu prócz czterech ¶cian
Nigdy nie chcia³am wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znik³ wch³oniêty w czerñ
Nie zosta³ nikt co kocha³ mnie
Nie mam ju¿ nic
Nie ma ju¿ nic
Nie ma ju¿ mnie...

Edytowane przez lovelykate
Czas edycji: 2014-01-25 o 13:11
lovelykate jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-24, 20:38   #3486
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 038

Hej, proszê o ocenê, poniewa¿ s³aba jestem w temacie dietetyki.

Ogranicza³am jedzenie, ale nic nie chud³am, wiêc postanowi³am ograniczyæ jeszcze bardziej.

1. Owsianka na mleku z bananem
2. Dwie gotowane na parze marchewki
3. Talerz kopytek posypanych serem z ketchupem o zasma¿k± z cebuli
4. Jab³ko i fili¿anka ma¶lanki
5. 1/4 kostki twarogu( twarog ma 250 g, ja jem jedn± czwart± tego) z minimaln± ilo¶ci± miodu dla smaki.

Aha, i z samego rana wypijam ³y¿kê oleju lnianego.

Wiem, ¿e brakuje miêsa, zazwyczaj jem je na obiad(dzisiaj wyj±tkowo kopytka, wczoraj zamiast kopytek by³y trzy niewielkie pierogi z miêsem)
Stary 2014-01-24, 22:08   #3487
camelia111
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 603

Cytat:
Napisane przez Unperfect Poka¿ wiadomo¶æ

Ogranicza³am jedzenie, ale nic nie chud³am, wiêc postanowi³am ograniczyæ jeszcze bardziej.

5. 1/4 kostki twarogu( twarog ma 250 g, ja jem jedn± czwart± tego) z minimaln± ilo¶ci± miodu dla smaki.

Wiem, ¿e brakuje miêsa, zazwyczaj jem je na obiad(dzisiaj wyj±tkowo kopytka, wczoraj zamiast kopytek by³y trzy niewielkie pierogi z miêsem)
chyba kiepsko, ale nie mi ocenia

Moje dzisiejsze U/P?
1. Owsianka z rodzynkami, suszonymi morelami, miodem, cynamonem, kleksem jogurtu
2. 3 kromki razowca 2x: z wêdlin± domow± polêdwic±, sa³at±, pomidorem, 1x z mas³em orzechowym
przek±ska: pomarañcza, gruszka, kawa z mlekiem
3. dwa filety z dorsza sma¿one, puree marchwiowo-ziemniaczane (pó³ na pó³ zblendowanej marchwi z ziemniakami, pietruch±, czosnkiem, jogurtem, troche musztardy do smaku), sa³atka - pomidor, cebula, oliwki.
4. kostka twarogu 200g, banan, cynamon - potraktowane blenderem, mniam!
trening si³owy 40min
5. omlet z 3 jaj, 2 ³y¿ek m±ki tej razowej z sosem tzatziki (tarty ogór, szczypiorek, koperek, ³y¿ka jogurtu)

Jest ok? Ca³y dzieñ chodzi³am nieg³odna, energii mi nie by³o brak
camelia111 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-01-24, 22:16   #3488
sideritis
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 016

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Herbatki fajne . Jednak¿e uwa¿a³abym na przysz³o¶æ z nadmiarem pu-ehr (ludzie na R czêsto siê ku temu sk³aniaj±) - ona naprawdê ma spory wp³yw na organizm. Mocno parzona i czêsto pita mo¿e dawaæ negatywne skutki...
Hej Poa, mog³aby¶ proszê napisaæ, co jest z³ego w herbacie czerwonej? Swego czasu pi³am jej do¶æ sporo i ostatnio zamierza³am do niej wróciæ..

sideritis jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:39   #3489
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez sideritis Poka¿ wiadomo¶æ
Hej Poa, mog³aby¶ proszê napisaæ, co jest z³ego w herbacie czerwonej? Swego czasu pi³am jej do¶æ sporo i ostatnio zamierza³am do niej wróciæ..
U mnie spowodowa³a podra¿nienie ¶luzówki ¿o³±dka, a w efekcie tego zgagê i refluks
Tylko ja pi³em j± latami, to tak odrazu nie zadzia³a.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:42   #3490
scandalistka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Unperfect Poka¿ wiadomo¶æ

Same gotowane marchewki to ¿aden posi³ek. Naje¶æ siê tym nie da, a IG wysokie, wiêc ostatecznie pewnie by³a¶ po tym jeszcze bardziej g³odna, bez sensu. Talerz ziemniaków z m±k± i t³uszczem kompletnie nie nadaje siê na R. Jeszcze jakby¶ te kopytka zjad³a z warzywami i miêsem, to ok. Ale Twoja wersja kompletnie nie nadaje siê na redukcjê. Kolacji nawet nie bêdê komentowaæ, bo w zasadzie to jej nie ma.
Zamiast ci±æ kalorie, to zacznij dostarczaæ je pod w³a¶ciw± postaci±. Brak miêsa, no ok, mo¿e siê zdarzyæ, ale s± jeszcze przecie¿ ryby, jajka, warzywa str±czkowe. Jedynym ¼ród³em bia³ka tutaj jest 62g twarogu i fili¿anka ma¶lanki, czyli nie do¶æ ¿e strasznie ma³o, to jeszcze w±tpliwej jako¶ci.
Ogólnie, to jest strasznie ja³owo.

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-24 o 22:47
Stary 2014-01-25, 07:31   #3491
fusiacola
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 499

Cytat:
W zasadzie to tylko ta pierwsza herbata jest taka "na odchudzanie" - tj. posiada wyselekcjonowane z my¶l± o przyspieszeniu metabolizmu sk³adniki. Niby to nic z³ego, ale na d³u¿sz± metê wystrzega³abym siê takich bajerów . Lepsze bêd± zwyk³e zielone z ró¿nymi dodatkami, a tak¿e mieszanki suszy owocowych oraz zio³owych - takie jak pozosta³e herbaty, które wymieni³a¶. Wiêcej natury, mniej kombinatoryki - i jak zreszt± pisa³am ju¿ gdzie¶ w tym w±tku, pu-ehr nie ka¿demu s³u¿y i lepiej na ni± uwa¿aæ. Wybór herbat jest ogromny - ja mam osobn± szafkê na pude³ka z herbat± . Warto postawiæ na urozmaicenie, wiêc nie bój siê próbowaæ nowo¶ci.
dziêki i wszystko jasne

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-25, 09:51   #3492
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

lovelykate i camelia111 - fajne, mocne U!

Unperfect - tak jak dziewczyny napisa³y wy¿ej - TRAGEDIA. Bardzo ma³o jedzenia, na dodatek kiepskiego. Nabawisz siê problemów jedz±c w ten sposób. Ile warzysz i mierzysz, a ile chcesz schudn±æ?

Co do pytañ o pu-ehr - moi Rodzice mieli po niej bardzo silne bóle ¿w obrêbie jamy brzusznej. Za ka¿dym razem kiedy próbowali! Ja za¶ przez pewien czas pija³am bardzo mocne pu-ehry, codziennie - w tym czasie zaczê³am mieæ problemy z dzi±s³ami i skór± (na co pewnie wp³yw mia³o równie¿ niedoborowe jedzenie...). Generalnie u¿ytkowniczki tego w±tku odradza³y pu-ehr dziewczynom walcz±cym o odzyskanie miesi±czki... Có¿, pu-ehr ma niebagatelny wp³yw na metabolizm - w ma³ych ilo¶ciach zapewne pomaga, ale ³atwo jest przechyliæ szalê...

W Polsce czerwon± herbat± nazywana jest tak¿e rooibos - ona jest akurat bezpieczna, nawet teiny nie zawiera. Mo¿na j± traktowaæ bardziej jako owocow± herbatkê.

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-25, 11:23   #3493
scandalistka
Zadomowienie

R

I. Placuszki z patelni z pe³noziarnistej m±ki orkiszowej (nieca³e pó³ szklanki), otr±b owsianych (³y¿ka), jajka, po³owy banana i 100g pó³t³ustego twarogu, do tego mamina konfitura malinowa
II. Zupa krem jarzynowa (na bulionie miêsnym)
III. Zapiekanka: odt³uszczone miêso z szynki ok. 150g (uprzednio podsma¿one na oliwie z oliwek), bak³a¿an, marchewka, papryka, pomidory, kalafior, ziemniaki, cebula; doprawiona du¿± ilo¶ci± curry i chili
IV. 2 grube plastry pieczonego pasztetu z fasoli, z dodatkiem cebuli i jab³ka, grzanka z razowego chleba 40g

Nie wiem czy nie przesadzi³am ze ¶niadaniem, ale by³o pyszne.

Stary 2014-01-25, 12:24   #3494
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
R

I. Placuszki z patelni z pe³noziarnistej m±ki orkiszowej (nieca³e pó³ szklanki), otr±b owsianych (³y¿ka), jajka, po³owy banana i 100g pó³t³ustego twarogu, do tego mamina konfitura malinowa
II. Zupa krem jarzynowa (na bulionie miêsnym)
III. Zapiekanka: odt³uszczone miêso z szynki ok. 150g (uprzednio podsma¿one na oliwie z oliwek), bak³a¿an, marchewka, papryka, pomidory, kalafior, ziemniaki, cebula; doprawiona du¿± ilo¶ci± curry i chili
IV. 2 grube plastry pieczonego pasztetu z fasoli, z dodatkiem cebuli i jab³ka, grzanka z razowego chleba 40g

Nie wiem czy nie przesadzi³am ze ¶niadaniem, ale by³o pyszne.
nie przesadzi³a¶
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-25, 13:12   #3495
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
lovelykate i camelia111 - fajne, mocne U!

Unperfect - tak jak dziewczyny napisa³y wy¿ej - TRAGEDIA. Bardzo ma³o jedzenia, na dodatek kiepskiego. Nabawisz siê problemów jedz±c w ten sposób. Ile warzysz i mierzysz, a ile chcesz schudn±æ?

Co do pytañ o pu-ehr - moi Rodzice mieli po niej bardzo silne bóle ¿w obrêbie jamy brzusznej. Za ka¿dym razem kiedy próbowali! Ja za¶ przez pewien czas pija³am bardzo mocne pu-ehry, codziennie - w tym czasie zaczê³am mieæ problemy z dzi±s³ami i skór± (na co pewnie wp³yw mia³o równie¿ niedoborowe jedzenie...). Generalnie u¿ytkowniczki tego w±tku odradza³y pu-ehr dziewczynom walcz±cym o odzyskanie miesi±czki... Có¿, pu-ehr ma niebagatelny wp³yw na metabolizm - w ma³ych ilo¶ciach zapewne pomaga, ale ³atwo jest przechyliæ szalê...

W Polsce czerwon± herbat± nazywana jest tak¿e rooibos - ona jest akurat bezpieczna, nawet teiny nie zawiera. Mo¿na j± traktowaæ bardziej jako owocow± herbatkê.
Dziêki Poa alpina, chcia³abym ¿eby kiedy¶ wygl±da³o tak moje U, aktualnie na tym jad³ospisie tyjê Ale mam nadziejê, ¿e siê sytuacja ustabilizuje

Nie mam ju¿ nic
Nie ma ju¿ nic
Nie ma ju¿ mnie...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-25, 14:30   #3496
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:

ja mam w³asnie problemy z @

Stary 2014-01-25, 14:30   #3497
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez lovelykate Poka¿ wiadomo¶æ
No to dzisiejsze U/P:

I ¶niadanie: standardowa, wypasiona owsianka

II ¶niadanie: dwie kromki ¿ytniego (m±ka ¿ytnia, woda, sól), z³o¿one, z mas³em, sa³at±, ³ososiem wêdzonym, serkiem naturalnym, rzodkiewk±, ogórkiem, kie³kami
dwie mandarynki

obiad: dwa du¿e pomidorowe nale¶niki z m±ki ¿ytniej, wype³nione po brzegi twarogiem ze szczypiorkiem, cebul±, papryk± zielon± i czerwon±
dwie mandarynki

kolacja: du¿a razowa bu³ka z ziarnami:
- z sa³at±, ³ososiem wêdzonym na gor±co dymem z drewna bukowego z pieprzem, z ogórkiem konserwowym, kukurydz± i kie³kami (mix) + ciut ketchupu
- z sa³at±, twaro¿kiem wymieeszanym z ogórkiem ¶wie¿ym, rzodkiewk± i czerwona cebul± z kie³kami broku³a
mandarynka
sushi (2xmaki, 1x co¶ innego, czego nazwy nie pamiêtam :P ) - dla spróbowania
dwie lampki wina, garstka orzechów (brazylijskie + nerkowce)

1.5 l wody + herbaty )

I jak dzi¶?

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-25, 14:33   #3498
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Dziêki Poa alpina, chcia³abym ¿eby kiedy¶ wygl±da³o tak moje U, aktualnie na tym jad³ospisie tyjê Ale mam nadziejê, ¿e siê sytuacja ustabilizuje

na pewno tak bêdzie organizm we¼mie teraz co mu potrzeba troszkê przybierzesz i siê zatrzyma, nawet bêdziesz musia³a potem dok³adaæ kcal by dalej co¶ tyæ

mi te¿ siê bardzo podoba Twoje jedzonko powodzonka

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
ja mam w³asnie problemy z @

je¿eli masz problemy z @ w ogóle nie powinna¶ siê odchudzaæ to tylko zaszkodzi ca³ej i tak ju¿ z³ej sytuacji

te odchudzanie jest tak Ci bardzo koniecznie potrzebne, masz nadwagê

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-25, 14:56   #3499
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
je¿eli masz problemy z @ w ogóle nie powinna¶ siê odchudzaæ to tylko zaszkodzi ca³ej i tak ju¿ z³ej sytuacji

te odchudzanie jest tak Ci bardzo koniecznie potrzebne, masz nadwagê
noszê rozm 40 czasem 42, od listopada schud³am ok 4 kg, wiêc chudnê naprawdê poma³u, jem zdecydowanie zdrowiej. Nied³ugo mój ¶lub i zale¿y mi na zgrabnej sylwetce, wciêciu w talii. A @ bardzo czêsto mam nieregularnie, teraz spó¼nia siê znowu z miesi±c oczywi¶cie testy robi³am, w ci±¿y nie jestem lekarz proponuje jedynie tabletki anty, po których sporo przybieram na wadzê (mia³am kilka podej¶æ ju¿ i to one te¿ przyczyni³y siê do mojej obecnej wagi) ...ewentualnie nie denerwowaæ siê i czekaæ

Stary 2014-01-25, 15:32   #3500
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

¯eby¶ sobie nie napyta³a biedy takim szybkim odchudzaniem do ¶lubu...Przepraszam za offa, ale jako¶ nigdy tego d±¿enia nie rozumia³am (i nie odchudza³am siê przed w³asnym, ¿eby nie by³o, ¿e hipokrytka jestem ).
Kurczê, na problemy z @ nic sensownego nie jestem Ci w stanie poradziæ poza zrównowa¿on± diet±, nieobawianiem siê t³uszczy (estrogeny!) i przede wszystkim spokojem i wrzuceniem na luz na tyle na ile siê da.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-25, 15:40   #3501
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
¯eby¶ sobie nie napyta³a biedy takim szybkim odchudzaniem do ¶lubu...Przepraszam za offa, ale jako¶ nigdy tego d±¿enia nie rozumia³am (i nie odchudza³am siê przed w³asnym, ¿eby nie by³o, ¿e hipokrytka jestem ).
Kurczê, na problemy z @ nic sensownego nie jestem Ci w stanie poradziæ poza zrównowa¿on± diet±, nieobawianiem siê t³uszczy (estrogeny!) i przede wszystkim spokojem i wrzuceniem na luz na tyle na ile siê da.
chudniêcie mniej ni¿ 2kg na miesi±c nie jest chyba szybkim odchudzaniem zw³aszcza, ¿e robiê to zdrowo, lepiej siê od¿ywiaj±c i æwicz±c. Dostarczam zdrowych t³uszczy pilnujê, ¿eby by³o ich codziennie min 50 gram. W sumie nie wspomina³abym o tym, bo to nie pierwszy raz kiedy mi siê sporo spó¼nia, ale nie wiedzia³am, ¿e herbata mo¿e mieæ jaki¶ na to wp³yw. Poczytam o tym jeszcze... mo¿e akurat to bêdzie przyczyn±.

Stary 2014-01-25, 17:30   #3502
eddin
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 415

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Czy mog³aby¶ wyja¶niæ ten zwi±zek pomiêdzy t³uszczami i estrogenami?
eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-25, 17:39   #3503
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez camelia111 Poka¿ wiadomo¶æ
chyba kiepsko, ale nie mi ocenia

kostka twarogu 200g, banan, cynamon - potraktowane blenderem, mniam!
trening si³owy 40min
Robi³am co¶ takiego ale z wiejskim i kakao.. dorzuci³am jeszcze orzechy

Stary 2014-01-25, 19:40   #3504
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
na pewno tak bêdzie organizm we¼mie teraz co mu potrzeba troszkê przybierzesz i siê zatrzyma, nawet bêdziesz musia³a potem dok³adaæ kcal by dalej co¶ tyæ

mi te¿ siê bardzo podoba Twoje jedzonko powodzonka
Baardzo dziêkujê bêdê obserwowaæ organizm

No to dodam jeszcze dzisiejsze U/P, a co!

I ¦niadanie: standardowo owsianka: 3 czubate ³ychy owsianych, dwie gar¶ci musli bez cukru z suszonymi owocami, cynamon, ³y¿ka jogurtu naturalnego, pó³ banana, gar¶æ suszonej ¿urawiny, gar¶æ nerkowców+brazylijskich

II ¦niadanie: dwa podwójne tosty z ¿ytniego (sk³ad:m±ka ¿ytnia, woda, sól), z mas³em, ³ososiem wêdzonym, almette chrzanowym bodaj¿e, kukurydz±, ogórkiem ¶wie¿ym + ketchup
zielone jab³ko

Obiad: pe³noziarniste penne ze szpinakiem (¶wie¿ym - nie mro¿onym), fet±, suszonymi pomidorami, papryk±, kurczakiem, przyprawami - ogromna porcja, do teraz nie mogê siê podnie¶æ :P

Podwieczorek: Mro¿ony koktajl (?) z truskawek, mleka 2%, cynamonu, banana, serka homogenizowanego

Kolacja: Bu³ka z ziarnami, mas³em:
- z sa³at±, twarogiem z rzodkiewk±, ogórkiem ¶wie¿ym + szczypiorek i kie³ki
- z sa³at±, ³ososiem wêdzonym, ogórkiem konserwowym + kie³ki + ketchup
Gar¶æ orzechów, mandarynka + podkradziony kawa³ek sushi

Poszala³am dzi¶

Nie mam ju¿ nic
Nie ma ju¿ nic
Nie ma ju¿ mnie...
Stary 2014-01-25, 20:23   #3505
MalaArielka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 773

Wczorajsze bezmiêsne U:

I ¶niadanie: grahamka z serem topionym, gruszka,
II: jogurt owocowy pitny, 2 spore ciastka owsiane,
III. ryba w panierce, ziemniaki, marchewka z jab³kiem,
IV. "miêso" z ca³ej ma³ej makreli, kawa³ek bia³ego sera, kromka z ma³± ilo¶ci± mas³a,
gruszka, gar¶æ s³onych paluszków
MalaArielka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-25, 21:22   #3506
camelia111
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 603

Co¶ mnie dzi¶ wziê³o na wschodnie smaki

UPE
1. Owsianka na mleku z cukini±, bananem 1/2, cynamonem, kleksem jogurtu, kleksem wie¶niaka
2. kwie kromki razowca z polêdwic± i pomidorem, 2 jajka na twardo, odrobina chrzanu do smaku, grillowana cukinia do pogryzania
przek±ska - pó³ ¶wie¿ego ananasa, ma³a gruszka, pare nerkowców
3. pier¶ z kurczaka sma¿ona z suszonymi morelami w marynacie z oliwy, musztardy, curry. Do tego chiñska mieszanka z kasz± kuskus i curry, ca³a papryka do chrupania
trening - si³owy 30 min ale taki ¿e hej
4. "mus kokosowy" - kostka twarogu zblendowana z mleczkiem kokosowym i miodem, reszta kury z obiadu (ok. 100g)
camelia111 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 05:40   #3507
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

Cytat:
Baardzo dziêkujê bêdê obserwowaæ organizm

No to dodam jeszcze dzisiejsze U/P, a co!

I ¦niadanie: standardowo owsianka: 3 czubate ³ychy owsianych, dwie gar¶ci musli bez cukru z suszonymi owocami, cynamon, ³y¿ka jogurtu naturalnego, pó³ banana, gar¶æ suszonej ¿urawiny, gar¶æ nerkowców+brazylijskich

II ¦niadanie: dwa podwójne tosty z ¿ytniego (sk³ad:m±ka ¿ytnia, woda, sól), z mas³em, ³ososiem wêdzonym, almette chrzanowym bodaj¿e, kukurydz±, ogórkiem ¶wie¿ym + ketchup
zielone jab³ko

Obiad: pe³noziarniste penne ze szpinakiem (¶wie¿ym - nie mro¿onym), fet±, suszonymi pomidorami, papryk±, kurczakiem, przyprawami - ogromna porcja, do teraz nie mogê siê podnie¶æ :P

Podwieczorek: Mro¿ony koktajl (?) z truskawek, mleka 2%, cynamonu, banana, serka homogenizowanego

Kolacja: Bu³ka z ziarnami, mas³em:
- z sa³at±, twarogiem z rzodkiewk±, ogórkiem ¶wie¿ym + szczypiorek i kie³ki
- z sa³at±, ³ososiem wêdzonym, ogórkiem konserwowym + kie³ki + ketchup
Gar¶æ orzechów, mandarynka + podkradziony kawa³ek sushi

Poszala³am dzi¶
jadê do Ciebie na obiad
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 06:22   #3508
g2807
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 71

P

I: owsianka (p³atki owsiane 5 ³y¿ek, p³atki kukurydziane 1 ³y¿ka, szklanka mleka 2%, ³y¿eczka mase³ka czekoladowego, p³aska ³y¿eczka cukru, pestki s³onecznika, orzeszki ziemne, pó³ herbatnika, wiórki kokosowe), 2 kromki chleba wiejskiego, mas³o ro¶linne, d¿em je¿ynowy, 2 herbatniki

II: 2 kawa³ki babki biszkoptowej, szklanka mleka

III: miska zupy pomidorowej z ziemniakami, makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym, szklanka soku ananasowo - pomarañczowego, 10 malu¶kich herbatników ma¶lanych, pasek czekolady mlecznej

IV: 3 mandarynki, kilka orzechów pistacjowych, pó³ gar¶ci migda³ów

V: 2 kromki spore chleba pszennego (sama piek³am), mas³o ro¶linne, 2 plasterki szynki bacy, 2 plasterki sera Gouda, herbata malinowa z cukrem, budyñ czekoladowy

VI: jogurt malinowy 150g, pestki s³onecznika, orzechy ziemne
Stary 2014-01-26, 07:04   #3509
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Super jak zawsze! Choæ chyba przyda³yby siê jakie¶ str±czki (generalnie jakie¶ alternatywne ¼ród³o bia³ka w Twojej wege diecie). Ale wiem, ¿e zazwyczaj o to dbasz, wiêc od jednego dnia bez nic siê nie stanie .

Wstawiam moje U z ostatnich trzech dni . Ruch w postaci spacerów oraz ok. 45 minut fitness dziennie. Do picia jak zawsze woda ¼ródlana, czarna kawa i ró¿ne herbaty: zielone, owocowe, zio³owe.

¦roda

Do kawy: pasek ciemnej czekolady
II Ziarnista bu³ka z szynk±, ¿ó³tym serem, sa³at±, rzodkiewk±, kiszonym ogórkiem i musztard±
III Kefir naturalny 400g; jab³ko
IV Makaron pe³noziarnisty z pszenicy durum z kawa³kami piersi kurczaka sma¿onymi bez t³uszczu, sosem pomidorowym, pieczarkami, czerwon± fasol±, papryk± i cebul±

Czwartek

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: bananem, truskawkami w soku w³asnym, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Ziarnista bu³ka z z szynk±, ¿ó³tym serem, sa³at±, rzodkiewk±, kiszonym ogórkiem i musztard±; jab³ko
III W±tróbki z kurcz±t z czerwon± cebul±; ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej; buraki gotowane na parze z czosnkiem i oliw± z oliwek
IV 2 kromki chleba graham z serem camembert, pomidorem, sa³at± i ciemnymi winogronami

Pi±tek

II Ziarnista bu³ka z serem camembert, pomidorem i sa³at±; jab³ko
III Filety z morszczuka panierowane sma¿one na oleju rzepakowym; ponad pó³ woreczka br±zowego ry¿u; buraki gotowane na parze z czosnkiem i oliw± z oliwek
IV Miseczka domowego nies³odzonego musu jab³kowo-¶liwkowego z plastrem wêdzonego twarogu i ³y¿k± mas³a orzechowego crunchy
V 3 mniejsze kromki chleba graham z: szynk±, sa³at±, kiszonymi ogórkami, rzodkiewkami i ketchupem
Dziêkujê Ostatnio przez kilka dni wyjadali¶my szparagówkê co mama zamrozi³a w lecie i by³a przerwa od str±czkowych ale dzisiaj do obiadu co¶ pewnie siê pojawi bo jeszcze odkopa³am woreczek.

A Twoje jedzenie jak zwykle godne pochwa³y

Stary 2014-01-26, 09:58   #3510
MalaArielka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 773

Wczorajsze U:

I. 4 kanapki z krakowsk± such±, bia³ym serem i oliwkami, gruszka, naturalne kakao,

II. talerz bigosu, bu³ka,

III. omlet z 1 jajka z d¿emem, sok pomarañczowy,

IV. jogurt pitny owocowy (350ml), gruszka, po³owa kiwi, kanapka z szynk±, ¿ó³tym serem i oliwkami.
MalaArielka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:47.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.