![]() |
#331 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Cytat:
![]() ![]() ![]() a co do rozmowy to przeczytaj jeszcze raz dokladnie profil rodziny, zapisz na kartce to co jest dla Ciebie nie jasne, wszytskie pytania itp Postaraj sie wyluzowac i duzo usmiechac, nie wstydz sie mowic, nawet z bledami - po to wlansie jedziesz, zeby sie jezyka poduczyc. Ja wole rozmawiac z wlaczonymi kamerkami, ale zdarzalo sie tez bez ![]() Cytat:
![]() ![]() Wychodzi na to, ze juz za 1,5 tygodnia bede w Londynie. Boze ;o leciala ktoras z Was z Berlina z Schönefeld?
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Konto usunięte
|
Jadzior, smego wieku nie ma co sie bac. Dzieci w takim wieku robia wszystko same, wiec bardziej bym sie bala, ze bedziesz tam na takiej zasadzie jak ja;(
sprzataczki i sluzacej. o losie, jeszcze tylko 3 miesiace i pokazem moim hostom 'fuck you' |
![]() ![]() |
![]() |
#333 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Blackberry456, już na 100% wiesz, że będziesz ? Gdzie dokładniej ?
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Konto usunięte
|
nie liczę, ale wiem, że 3 mies, i albo mam nową pracę, albo wracam na studia do Polski;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Zadomowienie
|
Ja mialam dzieci dokladnie w tym wieku ( 9 i 14)- i sobie bardzo chwale. Tyle,ze dziewczynki. Ale mysle ze to kwestia wychowania. Takie dzieci sa samodzielne, maja wlasne zycie i odchodzi duzo jak dla mnie mniej atrakcyjnych rzeczy jak przebieranie, udzial w kapielach, dzwiganie, robienie tej samej rzeczy po raz setny
![]() Ale tak jak pisze Edeldredzia - rodzina z takimi dziecmi raczej oczekuje wiecej pomocy w domu niz przy nich. W zaleznosci od rodzaju i ilosci obowiazkow jednemu bedzie odpowiadac innemu nie. Edeledzi widze ze sie nie podoba a ja osobiscie wolalam gotowac czy rozwiesic pranie niz zabawiac dzieciaka. Dopytaj wiec dokladnie co wchodzic bedzie w sklad twoich obowiazkow. |
![]() ![]() |
![]() |
#336 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
banana84, Ty już skończyłaś au pairowanie, tak ? Masz pracę i pokój gdzieś wynajęty ? ![]()
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Raczkowanie
|
no i chyba tak zrobię... zapytam dokladnie jakie będą moje obowiązki. Jak wyjdzie, że mam tam byś sprzątaczką/gosposią, to dziękuję ale
![]() Trzeba wyjść, porobić fajne fotki i czekać! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Zakorzenienie
|
a ja myślę o tym czy moze nie zostac w Holandii na studia.
Sprawdzalam już dużo uczelni i wymagaja zaliczenia egzmainu z angielskiego(czego sie najbardziej obawiam). Myslałam zeby wlasnie byc w danym miescie au pair i od razu studiowac. No i zaczac te studia od stycznia/lutego, bo na wrzesien się raczej nie wyrobie. Był tkos może w podobnej sytuacji? Udało się komus? Gadalam z kolegą koleżnaki, który jest holendrem, ze jak cos to mi pomoże w suzkaniu itd. Ale pytanie, czy w przeciagu jakis 7-8mc opanuje za☠☠☠iscie ang zeby moc sie tam dostac. Drugą opcją jest powrót do Polski, zrobienie inżyniera na polibudzie, douczenie się ang zeby zdac ten egzmain i wyjechanie, calkiem możliwe, do Holandii na magistra, w między czasie może erasmus.
#339 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
aaa no i samozachowanie takich dorastajacych chlopcow- obserwuj wszystko, spytaj czy mieli au pair- spytaj czy sa dobrze wychowani...! Rozmowa na skype: najlepiej z kamerkami! przygotuj sobie pytania, ktore bys chciala zadac rodzinie, przerozne, nt wszystkiego! ![]() Cytat:
hm ja kilka miesiecy temu myslalam, zeby kontynuowac studia tutaj, zeby zrobic doktorat, ale pojawil sie problem jezykowy- nie moge doktoratu zrobic tu w mojej dziedzinie po francusku, bo na cala Szwajcarie jest tylko jeden profesor...i on wlasnie chce, zeby to bylo po francusku. Mysle, ze w Twojej sytuacji to jestdo zrobienia! 7-8mc na doszkolenie angielskiego ( na jakim poziomie jestes?) to duuzo! Oczywiscie, jesli zapiszesz sie na porzadny kurs i bedziesz sie sama takze uczyc. No i wiadomo...bedziesz duzo czytac w dziedzinie ktora chcesz studiowac, bo wiadomo, slownictwo takze musisz opanowac, zeby nie bylo niespodzianek. Moim zdaniem to super pomysl, a tym bardziej ze masz duzo czasu ![]()
![]() |
#340 |
Konto usunięte
|
Banana, w moim przypadku nie chodzi o lekkie prace domowe, a o mycie okien, szafek w kuchni, drzwi, scian!!!!!! W lazience.
W tym domu robie wszystko ja, jedyne co robia oni to wynosza smieci. Jak ja nie sprzatne to bedzie syf. ojp, szukam, we srode znow ide na rozmowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie angielski mam jakos na poziomie b1, niby ejstem na ksiazce gdzie jest b1/b2, ale raczej slowek jak "trójskok" czy podobne, to nie znam. Nawet jak ich sie ucze, a nie uzywam, to wypadaja mi po 2 dniach.
Najgorsze, ze dopiero sie jakos na koneic czerwca zorientuje co ze studiami, bede aplikowac tutaj, najwyzej na zywca we wrzensiu podejme decyzje, czy zostane w holandii czy nie. Bilet powrotny juz mam, najwyzej wroce na jakies 2 tyg, bo rodzice itd... lol, najgorsze, ze musze o tym juz teraz myslec. A i tak żałuje, ze tak późno się za to zabrałam.
#342 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() mylam tez lodowke, szafki w kuchni (z wlasnej inicjatywy to akurat bo zeby gotowac to chcialam wiedziec gdzie co mam no i okazalo sie ze dawno nie sprzatane i dodatkowo duzo produktow po terminie), rozmrazalam zamrazarke ![]() I tez mnie wkurzalo, ze babeczka zje sobie cos i mi zostawia garnek do umycia.. Ale w sumie dobrze mi placila i duzo sie obijalam. Bo czasem naprawde byly dni gdzie nic kompletnie nie robilam. Np za pomoc w sprzedazy jej rzeczy na e buy dostalam 100 f. Ale jesli mialabym sprzatac codziennie po pare godzin to bym sie postawila. Powodzenia w szukaniu pracy - oby sie udalo. Ja dzis mialam 1 dzien - ale caly trening trwa 12 tyg. A mieszkam 50 metrow od hostow i zg na to ze zrezygnowalam przed terminem dzis znajac juz grafik zaoferuje pomoc puki nie bedzie nowe dziewczyny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Konto usunięte
|
Banana, co innego, raz na jakiś czas, ale ja okna myję jakoś raz w miesiącu;/ sciany w łazienkach również raz w miesiącu, szafki w kuchni, raz na trzy miechy, ale my mamy 33 SZAFKI, poza tym codziennie odkurzanie, 2 razy t yg. mycie łazienki, podłóg, prasowanie.
Jezus, jeszcze tylko 3 miesiące, nawet powrót do Polski jest lepszy niż oni, serio. Ja ich nienawidze. są tacy obłudni, szczególnie ona, bo on to sie do mnie praktycznie nie odzywa, a ona mnie obgaduje do niego, a potem sie slodko uśmiecha. |
![]() ![]() |
![]() |
#344 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A w jaki sposob szukacie przez facebooka, sa jakies konkretne grupy? ![]() Cytat:
![]() Co do Interpalsow, Facebookow, Couchsurfingow - to ja juz to wszystko znam, szukalam duzo w tamtym roku, ale znalazlam tylko ludzi z innych miasteczek polozonych troche dalej i wlasciwie zalapalam tylko kontakt z kilkoma osobami, ale nic na stale ![]() Jak cos teraz znajde bede uaktywniac sie na nowo ![]()
![]() |
#345 |
Zakorzenienie
|
Ja też szukam sobie znajomych przez interpalsa, ale kiepsko mi idzie. Szukam w okolicznych miastach, bo ja będę mieszkała na takiej wiosce, że nawet jej nie ma w interpalsie do wyboru
![]() Na razie rozmawiałam z jedną dziewczyną 15 minut ode mnie mieszkającą, wszystko dobrze szło aż nagle mnie zablokowała o.0 a pisałyśmy o takich pierdołach, że z pewnością Jej nie uraziłam/przeraziłam/zraziłam ... dziwne :P O wiele lepiej idzie mi z facetami, ale trochę się obawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
no co ty, ja tlyko do kolesi pisze. Badz co bądz, ale dziewczyny są różne... Akurat z facetami się lepiej dogaduję.
Mi się przypomniało, że poznałam kiedys przez przyjaciółkę, jedną laskę, która tez była au pair, meksykanka, i była w duessel. Ogromna imprezowiczka, napisałam do niej pare dni tmeu czy nie zna może kogos z Holandii albo Belgii(ona miała znajomych w promieniu 500km), bo tam będę, i lajtowo mi nakręciła ludzi. kmb1, jakby co, to Cię z pewnością odwiedzę ![]()
#347 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie probowalas z nimi porozbawiac - ze to zakres prac wybiegajacy poza typowe obowiazki au pair? Ja nie mialam zadnej umowy - ale w szwajcarii chyba sie spiduje - moze oprzyj sie o to? Nie myslas zeby poszukac innej rodziny na miejscu jak zobaczylas jak to wyglada?Albo sie przeniesc do tz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też mam już znajomych w Belgii, tyle, że dalej, a ja będę w Leuven pewnie co 2 dzień więc fajnie byłoby mieć kogoś tam na miejscu. Ale ja jestem przebojowa, jak nie przez Internet to poznam kogoś na miejscu, nie odpuszczę, z kimś na imprezy trzeba chodzić ![]() Niekoniecznie inną au pair ![]() W Leuven jest spory uniwerek (ponoć najstarszy w Belgii) więc równieśników pewnie nie brakuje :P Jeej, jeszcze tydzień do wyjazdu. Szkoda, że nie mogę tego tygodnia przespać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
wow, kmb, to się musimy tam poznac.
ten koles, którego poznałam, to często jezdzi ze znajomymi wlasnie do Belgii, Francji, więc jak cos, to z nim przyjadę. Ty masz o tyle lepiej, ze będziesz miala wolne tygodnie, więc jak cos to możesz do mnie wbic, np. na couchu poszukac noclegu (nie wiem jak moja hostka, moze akurat u mnie) i np do Amsterdamu. Ode mnie jedzie się dokladnie 1,25h.
#350 |
Zakorzenienie
|
Ja w Amsterdamie będę przez 3 dni mieszkała, więc jakby to już mam w planach
![]() Właśnie wiem, będę miała 2 tygodnie w miesiącu wolne, więc jakoś czas muszę sobie zaplanować. Na razie mam takie pomysły: -praca dorywcza jako opiekunka (bbs)/kelnerka -zwiedzanie (oczywiście) -poznawanie nowych ludzi -muszę skoczyć na kilka uniwerków porozmawiać o ewentualnych studiach (rozważam Belgię :P już nawet znalazłam konkretne kierunki, problem jest tylko, że licencjat i magisterkę robiłabym na różnych uczelniach) ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Co do wieku dzieci (wyżej była rozmowa), to "moje" będą miały 8 i 10 lat, chłopcy, też w sumie duzi. Doszłam do wniosku, że z takimi poradzę sobie najlepiej, będzie to dla mnie wyzwanie i nie będę się nudziła. Poza tym, mam silny charakter i jestem pewna, że na głowę mi nie wejdą. A mogę im fajnie zająć wakacje i czas wolny od szkoły. Przynajmniej z tak dużymi brzdącami można coś ciekawego i konkretnego zrobić, do tego są dość mobilni, bo i rowerem, i piechotą mogą daleko pójść. Mam nadzieję, że uda mi się nakłonić mojego hosta, żeby mnie czasem z nimi puścił gdzieś dalej pociągiem czy autobusem, jak już mi zaufa bardziej ![]() ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Co do wieku dzieci (wyżej była rozmowa), to "moje" będą miały 8 i 10 lat, chłopcy, też w sumie duzi. Doszłam do wniosku, że z takimi poradzę sobie najlepiej, będzie to dla mnie wyzwanie i nie będę się nudziła. Poza tym, mam silny charakter i jestem pewna, że na głowę mi nie wejdą. A mogę im fajnie zająć wakacje i czas wolny od szkoły. Przynajmniej z tak dużymi brzdącami można coś ciekawego i konkretnego zrobić, do tego są dość mobilni, bo i rowerem, i piechotą mogą daleko pójść. Mam nadzieję, że uda mi się nakłonić mojego hosta, żeby mnie czasem z nimi puścił gdzieś dalej pociągiem czy autobusem, jak już mi zaufa bardziej ![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Dodałam prośbę o przyłączenie mnie do grupy na facebook'u jako Katarzyna B. (oczywiście nazwisko jest pełne, tylko tutaj nie piszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Konto usunięte
|
Banana, teraz to już po ptokach, te 3 miechy dam rade.
na początku bylo ok, bo byłam wolna, jak tylko skończyłam, później host wymyślił, jakiś chory plan dni, i nie mogę kończyć wcześniej niż tam jest napisane:///////////////// czasem mam wrażenie, że mnie sprawdzaja, bo wracaja niezapowiedzianie do domu;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#352 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Konto usunięte
|
ona.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#355 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
oni zBelgii? jak tak to tez do mnie pisali. nawet taka sama wiadomosc ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, 70 euro /tydzien w Belgii... co o tym myślicie? 1 dziecko, obowiązków nie za dużo
#357 |
Zakorzenienie
|
a napisz cos wiecej, jakie dokladnie obowiazki, godizny, czy płaca za kurs, przelot itd
![]() Musze sie pochwalic, bo spytalam sie hostów o pokoj, i powiedzieli, ze jest dwupoziomowy (od zawsze o takim marzylam) i ze teraz bd go odnawiac, malowac itd, wiec mam nadzieje, ze po tym wysla mi jeszcze zdjecia ![]()
#358 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisz cos wiecej o godzinach pracy, obowiazkach, oplacanych przelotach, kursach.....itd. Cytat:
![]() |
#359 |
Zakorzenienie
|
Ja będę miała pokój 16m2, podwójne łóżko, ogromna szafa z lustrami na drzwiach...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() TAK!! wlansie kupilam bilet na samolot ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.