|
|
#331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wykroje dla lalek
Hej, wymiary lalek rzeczywiście płatają szyjącym psikusy. Ja wcześniej miałam tylko dwie kioskowe, plastikowe lalki, bardzo chude i niewysokie (jedna cięta w pasie, druga nie, ale jednakowej wielkości). Niedawno dołączyły do kolekcji dwie nowe oryginalne Steffi Simby. Te są o kilka cm wyższe i tęższe od tych plastikowych, przez co wcześniejsze szyte przeze mnie ciuszki nie pasują na nie. Teraz muszę szyć ubranka w dwóch rozmiarach
Plastikowe mają jeden plus: mają zdejmowane głowy, dzięki czemu łatwiej im cokolwiek nałożyć "przez głowę".
|
|
|
|
|
#332 |
|
Przyczajenie
|
a może ma któraś wykroje dla lalek winx (tych co mają 23 cm.)
![]() |
|
|
|
|
#333 |
|
Raczkowanie
|
Hej dawno mnie nie było.
ODPOWIADAM NA BOLĄCZKĘ wawsi Lalka barbie ma ok 29 cm wysokości (11cali). Winx, o którym piszesz jest mniejsze. Niestety wykroju nie można pomniejszyć wszędzie o 1 cm czy 2, bo straci fason i nie bedzie pasował. TERAZ DLA WSZYSTKICH BORYKAJĄCYCH SIĘ Z RÓZNYMI ROZMIARAMI LALEK: JAK PRZERABIAĆ WYKROJE: DLa winx szyj tak samo - jak dla 29 cm lalek. Przerysuj wykrój na kartkę i musisz każdy wymiar (np długość rękawa , szerokość spodni itd) pomnożyć przez jakiś współczynnik. PRZYKŁAD: Załóżmy, że lalka barbie (nie wiem ile ma ;-) ) ma rękę dł 11,8cm. a winx 7,55. Musisz te 11,8 cm z wykroju pomnożyć nie wiem przez współczynnik 0,8 może 0,65 - musisz pokombinować. Dobierasz współczynnik aż z wymiaru początkowego nie uzyskasz dł. rękawa docelowego. Potem ten każdy z wymiarów - długość, szerokość, obwód itd mnożysz sobie i juz wiesz jak pomnijeszyć wykrój. PRZYKŁAD: jeżeli spódniczka ma dł 10 cm a chcę ją skrócić do 7,5 to mnożę wszystkie wymiary: a) długość:10cm przez współczynnik 0,75 i mam 7,5 b) szerokość na górze przez 0,75 c) szerokość na dole przez 0,75 itd tak zachowujemy proporcje. Aby powiększyć - odwrotnie mnożymy przez 1,1 lub więcej. Miłego szycia. Ba-ha
|
|
#334 |
|
Raczkowanie
|
a co z futerkiem
|
|
#335 |
|
Raczkowanie
|
z jakim futerkiem?????
|
|
#336 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich serdecznie. Jestem poczatkujaca "krawcowa lal" i nie wiem jak czytac te wykroje. pomocy
|
|
|
|
|
#337 |
|
Przyczajenie
|
Interesują mnie ubranka dla chou-chou, ale nie wiem jak sie do tego zabrac.
Narazie szyje spodnice na gumie ale jakas gora tez by sie przydała. Bede wdzieczna za pomoc ja i moja 4 letnia corcia.
|
|
|
|
|
#338 |
|
Raczkowanie
|
wcześniej dziewczyny zamieściły tu wykroje dla baby born, myślę że swobodnie możesz je wykorzystać dla chou chou, najlepiej wydrukować sobie je na kolorowo, wtedy widać wszystkie linie i łatwiej nie zgubić części z wykroju, obmierz lalkę i zobacz czy długości pasują na wykroju, jeśli za małe idź powiększyć wykroje na ksero
sprawdza się ten sposób
|
|
|
#339 |
|
Raczkowanie
|
Zamieszczam ubranka które wykonałam na bazie wykrojów od was dziewczyny
|
|
|
#340 |
|
Przyczajenie
|
No proszę jakie ładne ubranka. Córeczka pewnie szczęśliwa
|
|
#341 |
|
Raczkowanie
|
zadowolone obie
bo mam dwie córki tyle że mamusia musi szyć po dwa jednakowe komplety bo wszystko chcą tak samo pomimo że nie są bliźniaczkami na szczęście wyrosną niedługo z tego że chcą wszystko mieć jednakowe ![]()
|
|
|
#342 |
|
Raczkowanie
|
macie wykroje na futro dla Barbie
|
|
#343 |
|
Przyczajenie
|
Hej wszystkim poszukuje przebrania lub wykroju, fajnego pomysłu dla córki bo ma byc wiewiórką w przedszkolu. Jak coś macie to wysyłajcie na anulkaszak@wp.pl lub wklejajci na forum
|
|
|
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzieś tam wczesniej były wykroje na płaszcz, może z niego uda Ci się uszyć futro? Tylko pewnie trzeba troszkę zwiększyc wykrój, jeśli materiał będzie gruby. Bo ja nigdzie specjalnego na futerko nie widziałam
|
|
|
|
|
#345 |
|
Raczkowanie
|
może forma z kombinezonu dziecięcego ci pomoże
|
|
#346 |
|
Raczkowanie
|
swojego czasu były takie segregatory z wykrojami o szyciu, tam były kombinezony dziecięce takie z gumkami na kostkach i nadgarstkach i na tej bazie były zrobione kostiumy, zróżnicowanie polegało na zastosowaniu różnych materiałów i dodatkami na kapturze oraz ogonami
|
|
|
#347 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie. Fajne forum, rzeczywiscie sporo przydatnych informacji, choc chyba najwiecej wzorow na ciuszki dla barbie -podobnych
![]() dziękuję za wzory ciuszkow dla chou chou, obecnie przerabiamy z córkami te wlasnie laleczki. szkoda, ze jak dla mnie, niewprawnej krawcowej, te wzory dla chou, czy baby born, sa malo czytelne, nie bardzo moge sie w nie zaglebic. Swietne są wykroje ktore zamieszcza Adremima, piekne, przejrzyste, łatwe do zrozumienia, jakby byly jeszcze dla chou, to bylby szczyt szczescia czy ktoras z Pań ma jeszcze jakies wykroje dla chou chou niemowlaka? Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
#348 |
|
Rozeznanie
|
czasami dech zapiera jak się chodzi po necie... http://www.crawfordmanor.com/tylersgallery.html
|
|
|
|
|
#349 |
|
Raczkowanie
|
Bachud właśnie oglądam są śliczne
ja nie wyrosnę z lalek jak oni będą takie cudeńka robić, marzy mi się kolekcja ubranek właśnie w takim stylu
|
|
|
#350 |
|
Raczkowanie
|
bachud super lale
|
|
#351 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Szyję bardzo dużo ubranek dla Chou Chou, mam wykroje na śpioszki, pajacyki, sukienki, kurteczki, kombinezon, bluzki, spodenki, buciki itp. Jeżeli nadal jesteś zainteresowana możez podać mi swój adres na e-maila prześlę ci gotowe i w orginalnej wielkości 48 cm wykroje dla Chou Chou. Mój e-mail: Justynas31@wp.pl |
|
|
|
|
|
#352 |
|
Raczkowanie
|
JustynaS31 ja też poproszę
chętnie skorzystam, wysłałam ci maila może się podzielisz i ze mną wykrojami
|
|
|
#353 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
Od niedawna mam dopiero neta, pomóżcie jak mam dodać zdjęcia czy wykroje dla lalek. Z chęciom dodałabym wykroje dla Chou Chou lub Baby Born, ale nie wiem jak. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#354 |
|
Raczkowanie
|
należy kliknąć znaczek spinacza
otworzy się okienko i tam klikasz "przeglądaj" wybierasz foty ze swojego kompa gdy masz ful klikasz "załaduj" i po chwili klikasz "zamknij okienko" i dalej "wyślij odpowiedz"
|
|
#355 |
|
Przyczajenie
|
Witam ponownie serdecznie dziękuję za pomoc. W zamian za to wklejam kilka zdjęć ubranek dla Chou Chou jakie ja szyję.
Edytowane przez JustynaS31 Czas edycji: 2008-01-07 o 23:36 Powód: brak zdjęć |
|
|
|
|
#356 |
|
Przyczajenie
|
Niestety nie udało mi sie wgrać więcej niż jedno zdjęcie może kiedy indziej się uda.
|
|
|
|
|
#357 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może za duże foty dajesz zmniejsz je w innym programie - ja to robie Paint'em do rozmiaru 360/480
|
|
|
#358 |
|
Przyczajenie
|
Witam dodaję fotki ubranek dla Chou Chou może wejdą. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#359 |
|
Przyczajenie
|
Udało się a teraz wykroje dla Chou Chou. Kurteczka, pajacyk, śpioszki z jaczuszką i spodenki w moim wykonaniu z tafty, ale pięknie wychodzą dżinsowe i sukienka
|
|
|
|
|
#360 |
|
Przyczajenie
|
No i reszta wykrojów. Jak porobię zdjęcia innych ubranek jakie poszyłam zaraz wkleję. Szyję również ubranka dla nowej Learning Chou Chou, Baby Born, a teraz jestem na etapie szycia ubranek dla Barbie jak tylko coś sklecę to zaraz zrobię fotki i wkleję. Jak coś potrzebujecie, a będę Wam wstanie pomóc to pomogę. Pozdrawiam.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.

Plastikowe mają jeden plus: mają zdejmowane głowy, dzięki czemu łatwiej im cokolwiek nałożyć "przez głowę".

Narazie szyje spodnice na gumie ale jakas gora tez by sie przydała. Bede wdzieczna za pomoc ja i moja 4 letnia corcia.